Ministry of Jal Shakti
‘Swachhata Green Leaf Rating System’rolled out in Kaziranga
Initiative aims to promote sustainable tourism practices within the Kaziranga National Park
23 FEB 2024 5:41PM by PIB Guwahati
A first of its kind ‘Swachhta Green Leaf Rating System’ in the North East was successfully rolled out at Kaziranga, Assam on 22nd February 2024.The initiative was inaugurated by Smt. Vini Mahajan, Secretary, Department of Drinking Water & Sanitation, Ministry of Jal Shakti in the presence of dignitaries from Central and State governments and different hotel, resort and homestay owners rendering their services to the tourist at the Kaziranga National Park.An interactive and orientation session was also held regarding the adoption of safe sanitation practices in the tourism sector as a part of this rating system and to create awareness about its significance in promoting sustainable tourism practices within KNP.
In the interactive session, Secretary DDWS, also emphasized the need for awarenessamongst people on the importance of Faecal Sludge management, Solid Waste andGreywater management. Some of the hotel owners raised questions about lack of proper infrastructure to support their needs in managing waste. In reply, the Districtadministration informed the gathering about the existing infrastructure of Material Recovery Facility under Bokakhat Municipal Board (BMB) to treat various types of solid waste, and the prevalent system of collection of solid waste from resorts and hotels through waste collection vehicles.
The meeting was also attended by Secretary PHED cum MD Jal Jeevan Mission,Assam and Commissioner, P&RD cum Mission Director, Swachh Bharat Mission(Grameen), Assam; District Commissioner, Golaghat, District Commissioner, Nagaonalong with State and local district administration officials.
About Swachhta Green Leaf Rating System
The ‘Swachhata Green Leaf Rating System’ was jointly initiated on 14 December 2023by the Ministry of Jal Shakti and Ministry of Tourism, Government of India. Under this rating system, hotels, resorts and homestays will self-assess their existing sanitation related infrastructure and will submit their ratings to the local administration. The district administration will then verify the details and will certify 1, 3 and 5 Green Leaf ratings to these hotels and resort owners based on marks obtained by them.

জল শক্তি মন্ত্ৰালয়
কাজিৰঙাত আৰম্ভ কৰা হ’ল 'স্বচ্ছতা গ্ৰীণ লিফ ৰেটিং ছিষ্টেম'
এই উদ্যোগৰ লক্ষ্য হৈছে কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানৰ ভিতৰত বহনক্ষম পৰ্যটন ব্যৱস্থাক উদগনি যোগোৱা
23 FEB 2024 5:41PM by PIB Guwahati
২০২৪ চনৰ ২২ ফেব্ৰুৱাৰীত অসমৰ কাজিৰঙাত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত প্ৰথমবাৰৰ বাবে 'স্বচ্ছতা গ্ৰীণ লিফ ৰেটিং ছিষ্টেম'ৰ শুভাৰম্ভ কৰা হয়৷ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ লগতে কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানত পৰ্যটকসকলক সেৱা আগবঢ়াই অহা ৰিজৰ্ট আৰু হোমষ্টেৰ স্বত্বাধিকাৰসকলৰ উপস্থিতিত জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ খোৱাপানী আৰু অনাময় বিভাগৰ সচিব শ্ৰীমতী বিনী মহাজনে এই বিশেষ পদ্ধতি উদ্বোধন কৰে। এই ৰেটিং প্ৰণালীৰ অংশ হিচাপে পৰ্যটন খণ্ডত সুৰক্ষিত অনাময় পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰা আৰু কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানৰ ভিতৰত বহনক্ষম পৰ্যটন পদ্ধতিৰ প্ৰচাৰত ইয়াৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰাৰ সন্দৰ্ভতো এক মত-বিনিময় আৰু সজাগতা বিষয়ক কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰা হয়।
মত-বিনিময় অনুষ্ঠানত জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ খোৱাপানী আৰু অনাময় বিভাগৰ সচিবগৰাকীয়ে মল-মূত্ৰৰ ব্যৱস্থাপনা, গোটা আৱৰ্জনা আৰু বৰ্জনীয় পানীৰ ব্যৱস্থাপনাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে মানুহৰ মাজত সজাগতা সৃষ্টিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। কিছু সংখ্যক হোটেলৰ মালিকে আৱৰ্জনা নিয়ন্ত্ৰণত তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ উপযুক্ত আন্তঃগাঁথনিৰ অভাৱৰ বিষয়ে প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে । তেনে প্ৰশ্নৰ উত্তৰত জিলা প্ৰশাসনে বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ কঠিন আৱৰ্জনাৰ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে বোকাখাত পৌৰ সভাৰ অধীনত সামগ্ৰী পুনৰুদ্ধাৰ সুবিধা(মেটেৰিয়েল ৰিক’ভাৰী ফেচিলিটি)ৰ বাবে থকা আন্তঃগাঁথনি আৰু আৱৰ্জনা সংগ্ৰহ বাহনৰ জৰিয়তে ৰিজৰ্ট তথা হোটেলৰ পৰা কঠিন আৱৰ্জনা সংগ্ৰহৰ ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে সমবেত লোকসকলক অৱগত কৰে।
বৈঠকত অসমৰ জনস্বাস্থ্য কাৰিকৰী বিভাগৰ সচিব তথা জল জীৱন মিছন,অসমৰ পৰিচালনা সঞ্চালক , পঞ্চায়ত আৰু গ্ৰামোন্নয়ন বিভাগৰ আয়ুক্ত তথা অসমত স্বচ্ছ ভাৰত মিছন (গ্ৰামীণ)ৰ মিছন সঞ্চালকো উপস্থিত থাকে; জিলা আয়ুক্ত, গোলাঘাট, জিলা আয়ুক্ত, নগাঁওৰ লগতে ৰাজ্যিক তথা স্থানীয় জিলা প্ৰশাসনৰ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।
'স্বচ্ছতা গ্ৰীণ লিফ ৰেটিং ছিষ্টেম'ৰ বিষয়ে
জল শক্তি মন্ত্ৰালয় আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা ২০২৩ চনৰ ১৪ ডিচেম্বৰত যুটীয়াভাৱে ' 'স্বচ্ছতা গ্ৰীণ লিফ ৰেটিং ছিষ্টেম' আৰম্ভ কৰা হৈছিল। এই ৰেটিং প্ৰণালীৰ অধীনত হোটেল, ৰিজৰ্ট আৰু হোমষ্টেবোৰে তেওঁলোকৰ বাবে উপলব্ধ অনাময় সম্পৰ্কীয় আন্তঃগাঁথনিৰ স্ব-মূল্যায়ন কৰিব আৰু সেইবোৰৰ ৰেটিং স্থানীয় প্ৰশাসনৰ ওচৰত দাখিল কৰিব। জিলা প্ৰশাসনে তেতিয়া সেই তথ্যসমূহ পৰীক্ষা কৰিব আৰু তেওঁলোকে লাভ কৰা নম্বৰৰ ভিত্তিত সংশ্লিষ্ট হোটেল আৰু ৰিজৰ্টৰ মালিকসকলক ১, ৩ আৰু ৫ গ্ৰীণ লিফ ৰেটিং প্ৰদান কৰিব ।