হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হরিয়ানাগী রেৱারীদা এমস রেৱারীগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
লৈবাকপু ইং ২০৪৭ ফাওবদা বিকশিৎ ভারত ওইবগী পান্দম ফংহনবদা হেল্থ সেক্তরগী মরু ওইবা থৌদাং লৈরিঃ প্রধান মন্ত্রী
“ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎপনা অফবা হেল্থকেয়রগী খুদোংচাবা ফংহল্লি অমসুং হকশেল ফবা হায়বসিনা লৈবাক চাউখৎপগী চঙদ্রবা য়াদ্রবা হীরম অমসু ওইরিবনি”
“এমস রেৱারীনা হরিয়ানাগী হেল্থকেয়রগী তঙাই ফদবা খুদোংচাবা পীবতা নত্তনা নহাশিংদা থবক্কী খুদোংচাবা পীগনি অমসুং মেদিকেল এজুকেসন ফংবগী অহেনবা খুদোংচাবসু পীগনি”
হরিয়ানাগী হকশেলগী ইকোসীস্তেমগী ‘পুৱারী ওইবা নুমিৎ’ অমনি, এমস রেৱারীনা হরিয়ানাগী মীয়ম খক্তা নত্তনা য়ুম্লোন্নবা রাজ্যশিংগী মীয়ামদা মগুন লৈবা অমসুং অহোঙবা হেল্থকেয়রগী খুদোংচাবা ফংহনগনি – কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী
এমস রেৱারীনা খা হরিয়ানাগী মীয়ামদা মগুন লৈবা মেদিকেল সর্ভিস ফংহনবতা নত্তনা অৱাং রাজস্থানগী মনাক নকপা মফমগী মীয়ামদসু চপ মান্নবা খুদোংচাবা পীগনি – হরিয়ানাগী মুখ্য মন্ত্রী
16 FEB 2024 4:07PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি রেৱারীদা হরিয়ানাগী রাজ্যপাল, শ্রী বন্দারু দত্তারেয়া য়াওবা থৌরম অমদা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুত ওফ মেদিকেল সাইন্স (AIIMS)কী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হরিয়ানাগী চাউখৎ থৌরাংগী তোঙান-তোঙানবা থবক কয়াগী উরেপ উয়ুংসু তমখি।
হরিয়ানাগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী মনোহর লাল; প্লান্নিং, স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী (IC), শ্রী রাও ইন্দর্জিৎ সিংহ অমসুং হরিয়ানাগী উপ মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী দুশ্যন্ত চাউতালাসু ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
থৌরম অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী অপাম্বা হেনগৎলক্লিবা অসিগা লৈবাক্কী হকশেলগী সেক্তরদা খোঙজেল য়াঙনা অহোংবা পুরক্লিবা অসিগা মরী লৈনহনখি। ইং ২০৪৭ ফাওবদা বিকশিৎ ভারত ওইহনবগী পান্দম অসিদা হেল্থ সেক্তরগী মরু ওইবা থৌদাং অমসু য়াওরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। “বিকশিৎ হরিয়ানা অমনা বিকশিৎ ভারত ওইহনবদা তেংবাংবা ঙমগনি’” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়রদুনা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎপা হায়বসিদা অফবা হেল্থকেয়র ফেসিলিতীগী থৌদাং য়াওরি অমসুং অফবা হকশেল হায়বসিদি লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংগী এজেন্দাগী চঙদ্রবা য়াদ্রবা হীরম অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
এমস রেৱারীগী উরেপ উয়ুং তম্লিবা অসিদি সরকারনা মীয়ামগী হকশেলদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলিবা অসিগা মরী লৈনৈ অমসুং হকশেলগী সেক্তরবু মপুং ওইনা চাউখৎহনবগী খুত্থাংদা সিতিজন সেন্ত্রিক হেল্থকেয়র পীবগী থৌওংবুসু মপাঙ্গল হাপকনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। এমস রেৱারীনা হরিয়ানাগী হেল্থকেয়রগী তঙাই ফদবা খুদোংচাবা পীবতা নত্তনা নহাশিংদা থবক্কী খুদোংচাবা পীগনি অমসুং মেদিকেল এজুকেসন ফংবগী অহেনবা খুদোংচাবসু পীগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
হৌখিবা চহি ১০দা অনৌবা এমস ১৫ অমসুং হরিয়ানাগী জিলা খুদিংগী অমমম য়াওনা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ৩০০ লিংখৎপগী অয়াবা পীখ্রবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রীনা এমস রেৱারীগী উরেপ উয়ুং তম্লিবা অসিবু “হরিয়ানাগী হেল্থকেয়র ইকোসীস্তেমগী পুৱারী ওইরবা নুমিৎ” অমনি হায়না কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী, শ্রী মনশুখ মন্দাবিয়ানা হায়রদুনা মহাক্না অসুম্না হায়খি, “এমস রেৱারীনা হরিয়ানাগী মীয়ম খক্তা নত্তনা য়ুম্লোন্নবা রাজ্যশিংগী মীয়ামদা মগুন লৈবা অমসুং অহোঙবা হেল্থকেয়রগী খুদোংচাবা ফংহনগনি”।
শ্রী মনোহর লালনা থৌরমসিদা ৱা ঙাঙবদা রেৱারীগী লমদমসিদা এমস অমা লৈহনবীদুনা লমদমসিগী মীয়ামগী শাংলবা মতমগী মঙলান মঙফাওনহনবগীদমক্তা মহাক্না কেন্দ্র সরকারবু থাগৎখি। মহাক্না হায়খি, “এমস রেৱারীনা খা হরিয়ানাগী মীয়ামদা মগুন লৈবা মেদিকেল সর্ভিস ফংহনবতা নত্তনা অৱাং রাজস্থানগী মনাক নকপা মফমগী মীয়ামদসু চপ মান্নবা খুদোংচাবা পীগনি”। হরিয়ানাগী জিলা খুদিংদা মেদিকেল কোলেজ লৈহনবগী কেন্দ্র সরকারনা লৌখিবা ৱারেপ অসিবুসু মহাক্না থাগৎলদুনা মসিনা লাস্ত মাইল ফাওবদা হেল্থকেয়র সর্ভিস ফংহনবগী মশক থোকপা খোঙথাং অমা ওইগনি হায়খি।
সরকারনা লৈবাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহন্নবা মিৎয়েং চঙলিবা অসিগী মরু ওইবশিংবু শ্রী রাও ইন্দর্জিতনা পাউদমখি। মহাক্না হায়খি, “চপ মান্নবা মিৎয়েং অসিমক হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বা অমসুং অপগ্রেদ তৌবগী মতাংদা চঙলি অমসুং থৌওং অসি এমস মশিংবু ২৩ ফাওবা হেনগৎহল্লিবা অসিদা উবা ফংই”।
বেকগ্রাউন্দ
এমস রেৱারি অসি রেৱারিগী মাজ্রা মুস্তিল ভালখি খুঙ্গংদা লম একর ২০৩দা শেমগৎকদবনি। মসিদা ফমুং ৭২০গী হোস্পিতাল কমপ্লেক্স, সিত ১০০গী মেদিকেল কলেজ, সিত ৬০গী নর্সিং কলেজ, ফমুং ৩০গী অয়ুস ব্লোক, ওজা অমসুং স্তাফকী ক্বাতর, য়ু.জি অমসুং পি.জি মহৈরোয়শিংগী হোস্তেল, অহিং য়ারেকফম, গেস্ত হাওস অমসুং ওদিতোরিয়ম অসিনচিংবা য়াওরি। প্রধান মন্ত্রী শ্বাস্থ্যা সুরক্ষা য়োজনা(পি এম এস এস ৱাই)গী মখাদা লিংখৎপা এমস রেৱারিনা হরিয়ানাগী মীয়ামদা মগুন লৈবা অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি। খুদোংচাবশিংগী মনুংদা কার্দিওলোজি, গাস্ত্রো-ইন্তেরোলোজি, নেফ্রোলোজি, উরোলোজি, নিউরোলোজি, নিউরোসর্জরি, মেদিকেল ওনকোলোজি, সর্জিকেল ওনকোলোজি, ইন্দোক্রাইনোলোজি, বর্ন অমসুং প্লাস্তিক সর্জরি য়াওনা স্পিলিএলিস্ত ১৭ অমসুং সুপরস্পিসিএলিস্ত ১৭ য়াওরি। ইন্সতিতুৎ অসিদা ইন্তেন্সিপ কিয়ার য়ুনিত, ইমর্জেন্সি অমসুং ত্রোমা য়ুনিত, মোদুলার ওপরেসন থিয়েতর ১৬, দাইগ্নোস্তিক লেবোরেতোরিশিং, ব্লদ বেঙ্ক, ফার্মসিগী খুদোংচাবশিংশু লৈগনি। হরিয়ানাদা এমস লিংখৎপা অসিনা হরিয়ানাগী মীয়ামদা অপুনা, মগুন লৈবা অমসুং অৱাংবা থাক্কী অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি।
হরিয়ানাদা এমস অমা লিংখৎপনা রাজ্যসিগী মীয়ামদা মপুং ওইবা হেল্থকেয়র সর্ভিস পীবদা মশক থোকপা মায় পাকপা অমা ওইগনি।
এমস রেৱারীগী উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরম অসিদা হরিয়ানা সরকার, কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয় অমসুং ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী অতোপ্পা কয়াগী মীহুৎশিংনা শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Prime Minister Shri Narendra Modi lays Foundation Stone of AIIMS Rewari in Haryana
Vision of Viksit Bharat underscores the Importance of the Health sector in propelling the country towards that vision by 2047: Prime Minister
“Infrastructure development also entails better healthcare facilities and health is an intrinsic part of the country’s development agenda”
“AIIMS Rewari will not only cater to the healthcare needs of Haryana but will also create jobs for the youth and provide them with opportunities to pursue medical education”
A ‘Historic Day’ for Haryana’s healthcare ecosystem, AIIMS Rewari will immensely benefit the people of Haryana as well as of neighbouring states by ensuring access to great quality and affordable healthcare: Union Health Minister
AIIMS Rewari will provide valuable medical service not only to the people of South Haryana but also to the nearby region of North Rajasthan: Chief Minister, Haryana
16 FEB 2024 4:07PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone of All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Rewari in the presence of Shri Bandaru Dattatreya, Governor, Haryana, today. The Prime Minister also laid the foundation stone of various other development works in Haryana.
Shri Manohar Lal, Chief Minister, Haryana; Shri Rao Inderjit Singh, Minister of State (IC), Planning, Statistic and Programme Implementation, Ministry of Corporate Affairs and Shri Dushyant Chautala, Deputy Chief Minister, Haryana were also present on the occasion.
Expressing his elation at the ceremony, Prime Minister associated the rapid speed of transformation of the health sector in the country in keeping with the rising aspiration of the people. He highlighted the vision of Viksit Bharat and underscored the importance of the health sector in propelling the country towards that vision by 2047. Stating that “only a Viksit Haryana can lead to a Viksit Bharat”, he said that “infrastructure development also entails better healthcare facilities and health is an intrinsic part of the country’s development agenda”.
The Prime Minister said, “this foundation laying ceremony of AIIMS Rewari is line with the Government’s commitment to prioritize the public health infrastructure and strengthen citizen-centric health services through holistic development of the Health sector.” He said that “AIIMS Rewari will not only cater to the healthcare needs of Haryana but will also create jobs for the youth and provide them with opportunities to pursue medical education”.
The Prime Minister said that the last 10 years has witnessed the approval of 15 new AIIMS and more than 300 new medical colleges including one medical college in each district of Haryana.
Terming the foundation stone laying of AIIMS in Rewari by the Hon’ble Prime Minister as “a historic day for Haryana’s Healthcare ecosystem”, Union Health Minister, Dr Mansukh Mandaviya said that “it will immensely benefit the people of Haryana as well as of neighbouring states by ensuring access to great quality and affordable healthcare”.
Speaking on the occasion, Shri Manohar Lal thanked the Union Government for fulfilling a long-cherished wish of the people of Rewari for provisioning one AIIMS in the region. He stated that “AIIMS Rewari will provide valuable medical service not only to the people of South Haryana but also to the nearby region of North Rajasthan”. He also hailed the decision of the Union Government to assign one medical college in every district of Haryana as a landmark in providing healthcare service to the last mile.
Shri Rao Inderjit Singh underlined the importance that the government has given to enhance infrastructure development in the country. He said “the same push also being given in creating and upgrading health infrastructure which is evident in the commitment to expand the network of AIIMS in the country to 23.”
Background:
The establishment of AIIMS, Rewari in Haryana has been approved under the Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY) scheme of the Ministry of Health and Family Welfare, Government of India. PMSSY aims to correct regional imbalances in the availability of affordable and reliable specialized health services and to enhance facilities for quality medical education in the country. So far, establishment of 22 new AIIMS has been approved under PMSSY. Of these, 15 AIIMS have been approved since 2014. AIIMS of Haryana is one of them.
This new AIIMS is being developed at a cost of Rs 1650 crore on 203 acres of land at Majra Mastil Bhalkhi village in Rewari district of Haryana. AIIMS, Rewari is a 750-bed hospital complex which includes a 100 seat medical college, a 60 seat nursing college, a 30-bed AYUSH block, residential complex for faculty and staff, hostels for undergraduate and postgraduate students, Night Shelter, guest houses, auditoriums and shopping complexes etc.
This state-of-the-art hospital will provide high quality patient care services in 17 super specialty and 18 specialty departments including Cardiology, Gastro-Enterology, Nephrology, Urology, Neurology, Neurosurgery, Medical Oncology, Surgical Oncology, Endocrinology, Burns and Plastic Surgery. The Specialty block of AIIMS Rewari will consist of 360 beds, while the Super Specialty Unit will have 215 beds. The institute will also have a 75 bedded Intensive Care Unit (ICU), 30 bedded Emergency & Trauma Centre, 16 modular operation theatres, 2 minor operation theatres, diagnostic laboratories, blood bank and pharmacy. The institute will provide better healthcare benefits to the underprivileged population of remote areas of the state through community outreach by virtue of its digital health infrastructure.
The establishment of AIIMS in Haryana will prove to be an important milestone in providing comprehensive, quality and holistic specialized care health services to the people of Haryana.
Senior officials of the Union Health Ministry, Government of Haryana as well as representatives from the implementing agencies were also present on the foundation laying occasion of AIIMS, Rewari.