Ministry of Commerce & Industry
Index Numbers of Wholesale Price in India for the Month of January, 2024 (Base Year: 2011-12)
14 FEB 2024 12:00PM by PIB Delhi
The annual rate of inflation based on all India Wholesale Price Index (WPI) number is0.27% (Provisional) for the month of January, 2024(over January, 2023). Positive rate of inflation in January, 2024 is primarily due to increase in prices of food articles, machinery & equipment, other manufacturing, minerals, other transport equipment etc. The index numbers and inflation rate for the last three months of all commodities and WPI components are given below:
Index Numbers and Annual Rate of Inflation (Y-o-Y in %)*
All Commodities/Major Groups
Weight (%)
Nov-23
Dec-23 (P)
Jan-24 (P)
Index
Inflation
Index
Inflation
Index
Inflation
All Commodities
100.0
153.1
0.39
151.6
0.73
151.1
0.27
I. Primary Articles
22.62
187.6
5.16
182.9
5.78
181.0
3.84
II. Fuel & Power
13.15
156.2
-4.05
154.2
-2.41
154.8
-0.51
III. Manufactured Products
64.23
140.2
-0.78
140.1
-0.71
139.8
-1.13
Food Index
24.38
183.9
5.15
179.9
5.39
178.0
3.79
Note: P: Provisional, *Annual rate of WPI inflation calculated over the corresponding month of previous year
The month over month change in WPI index for the month of January, 2024 stood at -0.33 % as compared to December, 2023. The monthly change in WPI index for last six-month is summarized below:
Month Over Month (M-o-M in %) change in WPI Index#
All Commodities/Major Groups
Weight
Aug-23
Sep-23
Oct-23
Nov-23
Dec-23 (P)
Jan-24 (P)
All Commodities
100.0
0.26
-0.46
0.46
0.39
-0.98
-0.33
I. Primary Articles
22.62
-0.73
-3.52
0.93
1.24
-2.51
-1.04
II. Fuel & Power
13.15
2.54
2.68
1.57
0.45
-1.28
0.39
III. Manufactured Products
64.23
0.29
0.36
0.00
-0.14
-0.07
-0.21
Food Index
24.38
-0.85
-4.65
1.07
2.00
-2.18
-1.06
Note: P: Provisional, #Monthly rate of change, based on month over month (M-o-M) WPI calculated over the preceding month
Month-over-Month Change in Major Groups of WPI:
1. Primary Articles (Weight 22.62%):- The index for this major group declined by 1.04% to 181.0 (provisional) in January, 2024 from 182.9 (provisional) for the month of December, 2023. Prices of Minerals (0.93%) increased in January, 2024 as compared to December, 2023. Prices of Crude Petroleum & Natural Gas (-0.33%), Non-food Articles (-0.49%) and Food Articles (-1.36%) declined in January, 2024 as compared to December, 2023.
1. Fuel & Power (Weight 13.15%): - The index for this major group increased by 0.39% to 154.8 (provisional) in January, 2024 from 154.2 (provisional) for the month of December, 2023. Prices of Electricity (3.30%) increased in January, 2024 as compared to December, 2023. Prices of Coal (-0.37%) and Mineral Oils (-0.56%) declined in January, 2024 as compared to December, 2023.
1. Manufactured Products (Weight 64.23%):- The index for this major group declined by (-0.21%) to 139.8 (provisional) in January, 2024 from 140.1 (provisional) for the month of December, 2023. Out of the 22 NIC two-digit groups for manufactured products, 9 groups witnessed an increase in prices,12 groups have witnessed a decrease in prices and 1 group remained constant. Some of the important groups that showed month-over-month increase in prices are machinery & equipment; textiles; beverages; motor vehicles, trailers & semi-trailers; rubber & plastics products etc. Some of the groups that witnessed a decrease in prices are food products; basic metals; other manufacturing; chemicals and chemical products; other non-metallic mineral products etc. in January, 2024 as compared to December, 2023.
WPI Food Index (Weight 24.38%): The Food Index consisting of 'Food Articles' from Primary Articles group and 'Food Product' from Manufactured Products group has decreased from 179.9 in December, 2023 to 178.0 in January, 2024. The rate of inflation based on WPI Food Index decreased from 5.39% in December, 2023 to 3.79% in January, 2024.
Final Index for the month of November, 2023 (Base Year: 2011-12=100): For the month of November, 2023 the final Wholesale Price Index and inflation rate for 'All Commodities' (Base: 2011-12=100) stood at 153.1 and 0.39% respectively. The details of all India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation for different commodity groups based on updated figures are at Annex I. The Annual rate of Inflation (Y-o-Y) based on WPI for different commodity groups in the last six months are at Annex II. WPI for different commodity groups in the last six months is at Annex III.
Response Rate: The WPI for January, 2024 has been compiled at a weighted response rate of 83.0 percent, while the final figure for November, 2023 is based on the weighted response rate of 94.5 percent. The provisional figures of WPI will undergo revision as per the final revision policy of WPI. This press release, item indices, and inflation numbers are available at our home page http://eaindustry.nic.in.
Next date of Press Release: WPI for the month of February, 2024 would be released on 14/03/2024.
Note: DPIIT releases index number of wholesale price in India on monthly basis on 14th of every month (or next working day) with a time lag of two weeks of the reference month, and the index number is compiled with data received from institutional sources and selected manufacturing units across the country. This press release contains WPI (Base Year 2011-12=100) for the month of January, 2024 (Provisional), November, 2023 (Final) and other months/years. Provisional figures of WPI are finalised after 10 weeks (from the month of reference), and then frozen thereafter.
Annex-I
All India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation (Base Year: 2011-12=100) for January, 2024
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
Index
(Jan-24)*
Latest month over month
Cumulative Inflation(YoY)
Rate of Inflation (YoY)
Jan-23 over Dec-22
Jan-24 over Dec-23*
Apr-Jan 2023
Apr-Jan 2024*
Jan-23
Jan-24*
ALL COMMODITIES
100.00
151.1
0.13
-0.33
10.86
-0.94
4.80
0.27
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
181.0
0.81
-1.04
11.53
3.32
4.06
3.84
A. Food Articles
15.26
188.7
0.97
-1.36
7.81
6.52
2.67
6.85
Cereals
2.82
196.8
1.78
0.00
11.25
6.91
15.59
4.07
Paddy
1.43
191.3
0.52
-0.36
4.60
8.96
7.18
9.56
Wheat
1.03
197.5
2.88
0.05
15.88
4.15
23.88
-3.14
Pulses
0.64
206.7
0.00
-2.96
0.22
13.69
2.36
16.06
Vegetables
1.87
207.1
-3.41
-8.44
8.56
7.46
-26.69
19.71
Potato
0.28
169.1
-26.66
-11.51
32.46
-22.88
7.51
-8.40
Onion
0.16
259.0
3.19
-30.49
-23.62
41.85
-24.48
29.18
Fruits
1.60
170.8
1.81
-1.67
10.29
-0.60
4.51
1.01
Milk
4.44
182.2
1.77
0.28
6.42
7.92
9.85
5.38
Eggs, Meat & Fish
2.40
168.5
1.80
1.75
4.61
1.26
2.66
-0.88
B. Non-Food Articles
4.12
162.3
1.46
-0.49
11.33
-5.66
4.70
-6.56
Oil Seeds
1.12
182.7
0.95
-1.30
-2.85
-10.02
-4.36
-9.38
C. Minerals
0.83
217.7
-0.78
0.93
4.70
7.74
-9.97
7.61
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
151.7
-0.66
-0.33
53.70
-4.78
23.79
0.20
Crude Petroleum
1.95
131.0
-0.79
2.10
43.33
-11.22
5.01
4.13
II. FUEL & POWER
13.15
154.8
-1.52
0.39
31.99
-5.29
15.00
-0.51
LPG
0.64
121.0
3.26
-0.49
14.05
-12.16
-8.30
0.41
Petrol
1.60
156.5
0.39
-0.45
38.94
-3.74
15.54
0.26
HSD
3.10
171.8
-1.63
-0.12
57.12
-11.19
28.47
-5.29
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
139.8
0.21
-0.21
6.66
-1.80
3.06
-1.13
Mf/o Food Products
9.12
160.1
-0.31
-0.56
5.86
-3.48
3.95
-1.84
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
140.0
-1.54
-0.78
0.44
-21.96
-8.13
-15.71
Mf/o Beverages
0.91
132.5
0.54
0.53
1.54
2.10
1.96
2.08
Mf/o Tobacco Products
0.51
171.6
-0.12
-2.11
2.92
5.04
3.24
3.44
Mf/o Textiles
4.88
134.0
-0.36
0.30
7.67
-6.37
-2.21
-2.26
Mf/o Wearing Apparel
0.81
151.8
-0.33
-0.39
4.02
1.60
3.04
1.81
Mf/o Leather and Related Products
0.54
124.0
-0.25
0.49
2.85
1.64
0.25
2.31
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
147.7
0.00
0.00
1.96
1.93
0.85
3.21
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
138.8
-0.07
0.22
12.58
-7.94
4.36
-6.41
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
135.4
-0.49
-0.29
10.59
-6.07
4.22
-5.51
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
142.9
0.28
-0.21
3.76
1.47
3.72
0.49
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
127.6
0.39
0.16
4.72
-1.91
1.02
-0.78
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
134.5
0.37
-0.37
8.54
1.06
7.55
-0.59
Cement, Lime and Plaster
1.64
137.1
0.94
-0.72
8.83
0.48
9.37
-1.30
Mf/o Basic Metals
9.65
139.0
1.61
-0.36
8.39
-5.15
1.68
-4.47
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
117.3
2.38
-0.51
8.40
-5.33
3.57
-6.08
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
138.4
-0.07
-0.29
7.14
0.09
3.53
0.36
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of
Annex-II
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
WPI based inflation (YoY) figures for last 6 months
Aug-23
Sep-23
Oct-23
Nov-23
Dec-23*
Jan-24*
ALL COMMODITIES
100.00
-0.46
-0.07
-0.26
0.39
0.73
0.27
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
6.73
4.38
2.26
5.16
5.78
3.84
A. Food Articles
15.26
11.43
3.79
3.17
8.84
9.38
6.85
Cereals
2.82
6.63
6.78
7.62
7.22
5.92
4.07
Paddy
1.43
9.18
8.91
9.56
10.44
10.54
9.56
Wheat
1.03
4.26
4.90
4.70
2.70
-0.40
-3.14
Pulses
0.64
10.39
18.02
19.82
22.09
19.60
16.06
Vegetables
1.87
48.44
-16.29
-20.72
11.13
26.30
19.71
Potato
0.28
-24.02
-25.52
-29.27
-27.36
-24.08
-8.40
Onion
0.16
34.12
56.08
67.43
109.44
91.77
29.18
Fruits
1.60
-12.88
5.90
6.62
8.42
4.58
1.01
Milk
4.44
8.52
8.76
8.10
8.49
6.95
5.38
Eggs, Meat & Fish
2.40
1.87
1.69
2.44
0.60
-0.84
-0.88
B. Non-Food Articles
4.12
-6.80
-2.14
-1.14
-2.96
-4.73
-6.56
Oil Seeds
1.12
-9.41
-5.41
-3.81
-7.36
-7.31
-9.38
C. Minerals
0.83
6.53
18.96
11.64
8.72
5.79
7.61
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
-1.93
15.62
-2.17
-7.13
-0.13
0.20
Crude Petroleum
1.95
-9.10
10.83
-4.95
-9.84
1.18
4.13
II. FUEL & POWER
13.15
-6.34
-3.35
-1.58
-4.05
-2.41
-0.51
LPG
0.64
-24.01
-17.11
-4.03
5.57
4.20
0.41
Petrol
1.60
-2.13
1.24
3.45
0.69
1.09
0.26
HSD
3.10
-11.71
-11.02
-7.06
-13.07
-6.72
-5.29
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
-2.30
-1.27
-1.06
-0.78
-0.71
-1.13
Mf/o Food Products
9.12
-3.54
-1.78
-1.77
-1.58
-1.59
-1.84
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
-20.87
-17.56
-18.41
-18.60
-16.36
-15.71
Mf/o Beverages
0.91
2.42
2.26
2.01
2.01
2.09
2.08
Mf/o Tobacco Products
0.51
5.12
5.72
6.03
6.77
5.54
3.44
Mf/o Textiles
4.88
-8.46
-7.06
-5.47
-3.59
-2.91
-2.26
Mf/o Wearing Apparel
0.81
0.87
0.80
1.81
0.93
1.87
1.81
Mf/o Leather and Related Products
0.54
1.78
0.41
1.47
1.31
1.56
2.31
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
0.56
2.16
2.94
3.29
3.21
3.21
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
-10.03
-10.25
-9.36
-8.28
-6.67
-6.41
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
-7.03
-6.64
-6.63
-6.34
-5.69
-5.51
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
0.85
1.71
1.20
0.64
0.99
0.49
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
-1.78
-1.16
-1.55
-1.01
-0.55
-0.78
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
1.12
1.28
1.57
0.22
0.15
-0.59
Cement, Lime and Plaster
1.64
0.29
0.59
1.54
0.15
0.36
-1.30
Mf/o Basic Metals
9.65
-5.57
-2.46
-2.34
-2.09
-2.58
-4.47
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
-4.96
-3.64
-4.84
-3.98
-3.36
-6.08
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
-0.79
0.22
0.87
1.09
0.58
0.36
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of
Annex-III
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
WPI Numbers for last 6 months
Aug-23
Sep-23
Oct-23
Nov-23
Dec-23*
Jan-24*
ALL COMMODITIES
100.00
152.5
151.8
152.5
153.1
151.6
151.1
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
190.3
183.6
185.3
187.6
182.9
181.0
A. Food Articles
15.26
202.8
189.1
192.0
197.0
191.3
188.7
Cereals
2.82
188.3
190.6
193.5
195.9
196.8
196.8
Paddy
1.43
184.3
187.0
190.2
191.4
192.0
191.3
Wheat
1.03
188.3
190.7
194.0
197.6
197.4
197.5
Pulses
0.64
197.6
210.2
214.6
217.8
213.0
206.7
Vegetables
1.87
336.8
208.7
221.6
258.7
226.2
207.1
Potato
0.28
221.4
212.2
209.7
210.3
191.1
169.1
Onion
0.16
233.9
271.9
343.4
490.5
372.6
259.0
Fruits
1.60
177.9
186.6
185.3
187.9
173.7
170.8
Milk
4.44
179.6
180.0
180.2
181.5
181.7
182.2
Eggs, Meat & Fish
2.40
174.4
174.2
171.9
167.8
165.6
168.5
B. Non-Food Articles
4.12
163.2
164.6
164.1
163.8
163.1
162.3
Oil Seeds
1.12
187.8
185.5
181.8
185.0
185.1
182.7
C. Minerals
0.83
205.5
220.9
219.7
215.8
215.7
217.7
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
152.3
168.0
167.0
159.0
152.2
151.7
Crude Petroleum
1.95
132.9
148.4
144.1
134.7
128.3
131.0
II. FUEL & POWER
13.15
149.1
153.1
155.5
156.2
154.2
154.8
LPG
0.64
100.0
103.2
116.8
121.4
121.6
121.0
Petrol
1.60
160.7
163.3
161.8
159.6
157.2
156.5
HSD
3.10
171.9
174.4
175.1
174.3
172.0
171.8
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
139.9
140.4
140.4
140.2
140.1
139.8
Mf/o Food Products
9.12
160.8
160.4
160.8
162.0
161.0
160.1
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
147.5
142.7
141.4
142.2
141.1
140.0
Mf/o Beverages
0.91
131.4
131.3
131.7
131.7
131.8
132.5
Mf/o Tobacco Products
0.51
172.6
173.8
174.1
175.0
175.3
171.6
Mf/o Textiles
4.88
134.1
134.3
134.7
134.2
133.6
134.0
Mf/o Wearing Apparel
0.81
150.6
150.6
152.0
151.4
152.4
151.8
Mf/o Leather and Related Products
0.54
125.5
123.9
124.0
124.0
123.4
124.0
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
144.9
146.5
147.1
147.7
147.7
147.7
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
139.0
138.4
138.5
138.4
138.5
138.8
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
136.3
136.3
136.6
136.0
135.8
135.4
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
141.8
142.7
142.9
142.4
143.2
142.9
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
127.1
128.0
127.2
126.8
127.4
127.6
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
135.0
135.0
135.6
134.6
135.0
134.5
Cement, Lime and Plaster
1.64
137.5
137.4
138.8
137.5
138.1
137.1
Mf/o Basic Metals
9.65
140.6
143.0
142.2
140.2
139.5
139.0
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
120.7
121.7
120.0
118.3
117.9
117.3
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
138.9
139.4
138.9
139.3
138.8
138.4
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
জনুৱারি 2024গী (য়ুম্ফম ওইবা চহিঃ 2011-12) ভারতকী হোলশেল প্রাইজকী ইন্দেক্স নম্বরশিং
14 FEB 2024 12:00PM by PIB Imphal
Date : 14/02/2024
Language Name : Manipuri
Release ID: 2005794
English Title: Index Numbers of Wholesale Price in India for the Month of January, 2024 (Base Year: 2011-12)
Translated Title: জনুৱারি 2024গী (য়ুম্ফম ওইবা চহিঃ 2011-12) ভারতকী হোলশেল প্রাইজকী ইন্দেক্স নম্বরশিং
Content:
ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইজ ইন্দেক্স (দবল্যু.পি.আই.) মশিংদা য়ুম্ফম ওইবা চহিগী পোৎ-চৈগী মমল হেনগৎলকপগী চাং অসি জনুৱারি 2024গী (জনুৱারি 2023 হেনবা) গী ওইনা 0.27% (প্রোবিজনেল) ওইখি। জনুৱারি 2024দা মমল হেনগৎলকপগী পোজিতিপ রেত অসি মরুওইনা চীঞ্জাকশিং, মেছিন্নরি অমসুং ইকুইপমেন্ত, অতোপ্পা মেনুফেকচরিং, মিনরেলশিং, অতোপ্পা ত্রান্সপোর্ত ইকুইপমেন্তশিংগী মমল হেনগৎলকপদগীনি। কম্মোদিতী খুদিংমক অমসুং দবল্যু.পি.আই. কম্পোনেন্তকী হৌখিবা থা অহুমগী ইন্দেক্স নম্বর অমসুং ইনফ্লেসন রেত মখাদা পীরিঃ
ইন্দেক্স নম্বরশিং অমসুং চহিগী ইনফ্লেসন রেত (%দা ওইবা ৱাই.ও.ৱাই.)*
কম্মোদিতী খুদিংমক/মরু ওইবা কাংলুপশিং
অরুম্বা (%)
নবেম্বর-২০২৩
দিশেম্বর-২০২৩(পি)
জনুৱারি-২০২৪(পি)
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.0
153.1
0.39
151.6
0.73
151.1
0.27
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
187.6
5.16
182.9
5.78
181.0
3.84
II. ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
156.2
-4.05
154.2
-2.41
154.8
-0.51
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং
64.23
140.2
-0.78
140.1
-0.71
139.8
-1.13
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
183.9
5.15
179.9
5.39
178.0
3.79
খঙজিনগদবাঃ * দবল্যু.পি.আই. ইনফ্লেসনগী চহিগী চাং অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নদুনা হোৎপনি
দিশেম্বর, 2023গা চাংদম্নবদা জনুৱারি 2024গী দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্সকী থা-থাগী অহোংবা -0.33 % ওইখি। হৌখিবা থা 6 তা দবল্যু.পি.আই.দা অহোংবা লৈখিবশিং মখাদা পীরিঃ
দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্সকী থা-থাগী অহোংবা(%) #
কম্মোদিতী খুদিংমক/মরু ওইবা কাংলুপশিং
অরুম্বা
ওগস্ত-23
সেপ্তেম্বর-23
ওক্তোবর-23
নবেম্বর-23
দিশেম্বর-23 (P)
জনুৱারি-24 (P)
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.0
0.26
-0.46
0.46
0.39
-0.98
-0.33
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
-0.73
-3.52
0.93
1.24
-2.51
-1.04
II. ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
2.54
2.68
1.57
0.45
-1.28
0.39
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং
64.23
0.29
0.36
0.00
-0.14
-0.07
-0.21
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
-0.85
-4.65
1.07
2.00
-2.18
-1.06
খঙজিনগদবাঃ মন্থ-ওভর-মন্থতা য়ুম্ফম ওইদুনা দবল্যু.পি.আই. অসি মমাং থাগী মশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা হোৎলি
দবল্যু.পি.আইগী মরুওইবা কাংলুপশিংদা থাগী-থাগী ওইবা অহোংবা:
1. প্রাইমারী আর্তিকলশিং (অরুম্বা 22.62%): মরু ওইবা কাংলুপ অসিগী ইন্দেক্সনা দিশেম্বর 2023 (প্রোবিজনেল)দা 182.9 ওইরম্বদগী জনুৱারি, 2024 (প্রোবিজনেল)দা1.04% হন্থরক্তুনা 181.0 (প্রোবিজনেল) দা লৈখি। দিশেম্বর 2023গা চাংদম্নবদা জনুৱারি, 2024 দা ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস (-0.33%), চীঞ্জাক নত্তবা পোৎলমশিং(-0.49%) অমসুং চীঞ্জাক্কী মমল (-1.36%) হন্থখি
2. ফুএল অমসুং পাৱর (অরুম্বা 13.15%): মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্স দিশেম্বর 2023দা ওইরম্বা 154.2 (প্রোবিজনেল)দগী জনুৱারি, 2024দা 0.39% হেনগত্তুনা 154.8 (প্রোবিজনেল)দা লৈখি। কোয়লা (0.07%)গী মমলনা দিশেম্বর 2023গা চাংদম্নবদা জনুৱারি 2024দা হেনগৎখি। মিনরেল ওইলশিং অমসুং কোয়লাগী মমলনা দিশেম্বর 2023গা চাংদম্নবদা জনুৱারি 2024দা মথংশিৎনা -0.56% অমসুং -0.37% হন্থখি।
3. মেনুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং (অরুম্বাঃ 64.23%): %): মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্সনা দিশেম্বর 2023 দা ওইরম্বা 140.1(প্রোবিজনেল) তগী জনুৱারি 2024 দা(-0.21%) হন্থদুনা 139.8(প্রোবিজনেল) দা লৈখি। মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোক্কী দিজিত অনিগী এন.আই.সি. 22গী মনুংদগী, গ্রুপ 9 না মমল হেনগৎখি অমসুং 12না মমল হন্থখি অমসুং কাঙলুপ অমগী মমলদা অহোংবা লৈখিদে। ইন্দেক্সকী মন্থ-ওভর-মন্থতা হেনগৎপদা য়ুম্ফম ওইদুনা মমল হেনগৎখিবা অসি মরু ওইনা মেছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত, তেক্সতাইলশিং, থক্নবা মহিশিং, মোতোর গারিশিং, ত্রেল্লরশিং অমসুং সেমি-ত্রেল্লরশিং, রবর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোৎলমশিং য়াওখি। দিশেম্বর 2023গা চাংদম্নবদা জনুৱারি 2024 দা মমল হন্থখিবা পোৎথোক কাঙলুপ খরদি চিঞ্জাক্কী পোৎথোকশিং, বেসিক মেতল, কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোৎথোকশিং, অতোপ্পা নন-মেতাল্লিক মিনরেল পোৎথোকশিং য়াওরি।
4. দবল্যু.পি.আই. ফুদ ইন্দেক্স (অরুম্বা 24.38%): প্রাইমারী আর্তিকল গ্রুপ্তগী ‘ফুদ আর্তিকল’ অমসুং মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক্কী গ্রুপ্তগী ‘ফুদ প্রদক্ত’ য়াওবা ফুদ ইন্দেক্সনা দিশেম্বর 2023দা ওইরম্বা 179.9 দগী জনুৱারি 2024 দা 178.0 দা হন্থখি। দবল্যু.পি.আই. ফুদ ইন্দেক্সতা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসনগী চাংনা দিশেম্বর 2023দা ওইরম্বা 5.39% তগী জনুৱারি 2024 দা 3.79% দা হন্থখি।
5. নবেম্বর 2023গী ফাইনেল ইন্দেক্স (বেজ চহিঃ 2011-12=100): নবেম্বর 2023গী ওইনদি, ‘কম্মোদিতী খুদিংমক’ (বেজ: 2011-12=100)গী ফাইনেল ওইরবা হোলসেল প্রাইজ ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসনগী চাংনা মথংশিৎনা 153.1 অমসুং 0.39% দা লৈখি। কম্মোদিতী কয়াগী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইজ ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসনগী চাংগী অকুপ্পা মরোল অসি এন্নেক্সর-1দা পীরি। মমাংগী থা 6কী তোঙানবা কম্মোদিতী গ্রুপকী দবল্যু.পি.আই.দা য়ূম্ফম ওইবা চহিগী ইনফ্লেসনগী চাং (ৱাই.-ও.-ৱাই.) অসিনা এন্নেক্সর-2দা পীরি। মমাংগী থা 6কী মনুংগী তোঙানবা কম্মোদিতী গ্রুপশিংগী দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্সনা এন্নেক্সর-3দা পীরি।
রেস্পোন্স রেতঃ জনুৱারি 2024 গী দবল্যু.পি.আই. অসি 83.0% গী অরুম্বা লৈবা রেস্পোন্স রেত্তা শেম্বনি, অমসুং নবেম্বর 2023গী ফাইনেল ফিগরনা 94.5 % রেস্পোন্স রেত্তা য়ুম্ফম ওইরগা শেম্বনি। দবল্যু.পি.আই.গী প্রোবিজনেল ফিগরনা দবল্যু.পি.আই.গী ফাইনেল রিভিজন পোলিসীগী মখা পোন্না অমুক্কা শেমদোকখিগনি। মসিগী প্রেস রিলিজ, আইতেম ইন্দাইস অমসুং ইনফ্লেসন নম্বরশিং অসি ঐখোয়গী হোম পেজ (http://eaindustry.nic.in) তা ফংগনি।
মথংগী প্রেস রিলিজ থোকপগী তারিখ : ফেব্রুৱারি 2024গী দবল্যু.পি.আই. অসিদি 14/03/2024 দা ফোঙগনি।
খঙজিনগদবাঃ ভারত পুম্বগী থাক্তা লৈবা দবল্যু.পি.আই. অসি থা খুদিংগী 14দা (নত্ত্রগা মথংগী ৱর্কিং দেদা) রিফরেন্স মন্থতগী চয়োল অনি কান্ননা ফোঙবনি,অমসুং ইন্দেক্স নম্বর অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবগী ইন্সতিত্যুস্নেল সোর্স অমসুং খনগৎলবা মেনুফেকচরিং য়ুনিতশিংদগী ফংবা দেতা শিজিন্নদুনা শেম্বনি। প্রেস রিলিজ অসিদা জনুৱারি 2024 (প্রোবিজনেল), নবেম্বর 2023(ফাইনেল) অমসুং অতোপ্পা থা/চহিগী দবল্যু.পি.আই. (বেজ চহিঃ 2011-12=100) য়াওরি। দবল্যু.পি.আই.গী প্রোবিজনেল ফিগর অসি চয়োল 10গী মতুংদা ফাইনেল তাগনি অমসুং মসিদগী লেঙদনা থমখিগনি।
এন্নেক্সর-I
জনুৱারি 2024 গী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইজ ইন্দেক্সশিং অমসুং ইনফ্লেসনগী চাং (বেজ চহি: 2011-12=100)
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপশিং/গ্রুপশিং/সব-গ্রুপশিং/আইতেমশিং
অরুম্বা
ইন্দেক্স (জনুৱারি-24)*
খ্বাইদগী নৌবা থা ফাওবা
অপুনবা ইনফ্লেসন (ৱাই.ও.ৱাই.)
ইনফ্লেসনগী রেত (ৱাই.ও.ৱাই.)
দিশেম্বর-২২দগী জনুৱারি-23
দিশেম্বর ২৩*দগী জনুৱারি-24
এপ্রিল-জনুৱারি 2023
এপ্রিল-জনুৱারি 2024*
জনুৱারি-23
জনুৱারি-24*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
151.1
0.13
-0.33
10.86
-0.94
4.80
0.27
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
181.0
0.81
-1.04
11.53
3.32
4.06
3.84
A. চীঞ্জাকশিং
15.26
188.7
0.97
-1.36
7.81
6.52
2.67
6.85
সিরিএলশিং
2.82
196.8
1.78
0.00
11.25
6.91
15.59
4.07
ফৌ
1.43
191.3
0.52
-0.36
4.60
8.96
7.18
9.56
গেহু
1.03
197.5
2.88
0.05
15.88
4.15
23.88
-3.14
হৱাইশিং
0.64
206.7
0.00
-2.96
0.22
13.69
2.36
16.06
মনা-মশিং
1.87
207.1
-3.41
-8.44
8.56
7.46
-26.69
19.71
অলু
0.28
169.1
-26.66
-11.51
32.46
-22.88
7.51
-8.40
তিলহৌ
0.16
259.0
3.19
-30.49
-23.62
41.85
-24.48
29.18
উহৈ
1.60
170.8
1.81
-1.67
10.29
-0.60
4.51
1.01
শঙ্গোম
4.44
182.2
1.77
0.28
6.42
7.92
9.85
5.38
য়েরুম, শা অমসুং ঙা
2.40
168.5
1.80
1.75
4.61
1.26
2.66
-0.88
B. চীঞ্জাক নত্তবা পোৎলমশিং
4.12
162.3
1.46
-0.49
11.33
-5.66
4.70
-6.56
থাউ থোক মরুশিং
1.12
182.7
0.95
-1.30
-2.85
-10.02
-4.36
-9.38
C. মিনরেলশিং
0.83
217.7
-0.78
0.93
4.70
7.74
-9.97
7.61
D. শুংদোক্ত্রিবা থাউ অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
151.7
-0.66
-0.33
53.70
-4.78
23.79
0.20
শুংদোক্ত্রিবা পেত্রোলিয়ম
1.95
131.0
-0.79
2.10
43.33
-11.22
5.01
4.13
II. ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
154.8
-1.52
0.39
31.99
-5.29
15.00
-0.51
এল.পি.জি
0.64
121.0
3.26
-0.49
14.05
-12.16
-8.30
0.41
পেত্রোল
1.60
156.5
0.39
-0.45
38.94
-3.74
15.54
0.26
ঐচ.এস.দি
3.10
171.8
-1.63
-0.12
57.12
-11.19
28.47
-5.29
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং
64.23
139.8
0.21
-0.21
6.66
-1.80
3.06
-1.13
মেন্যুফেকচর তৌরবা চীঞ্জাকশিং
9.12
160.1
-0.31
-0.56
5.86
-3.48
3.95
-1.84
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমসুং ফেৎ
2.64
140.0
-1.54
-0.78
0.44
-21.96
-8.13
-15.71
মেন্যুফেকচর তৌরবা থক্নবা মহিশিং
0.91
132.5
0.54
0.53
1.54
2.10
1.96
2.08
মেন্যুফেকচর তৌরবা হিদাক মনাগী পোৎথোকশিং
0.51
171.6
-0.12
-2.11
2.92
5.04
3.24
3.44
মেন্যুফেকচর তৌরবা তেক্সতাইলশিং
4.88
134.0
-0.36
0.30
7.67
-6.37
-2.21
-2.26
মেন্যুফেকচর তৌরবা শেৎনবা ফিরোল
0.81
151.8
-0.33
-0.39
4.02
1.60
3.04
1.81
মেন্যুফেকচর তৌরবা শাউন অমসুং মরী লৈনবা পোৎথোকশিং
0.54
124.0
-0.25
0.49
2.85
1.64
0.25
2.31
মেন্যুফেকচর তৌরবা উ অমসুং উগী পোৎথোকশিং অমসুং কোর্ক
0.77
147.7
0.00
0.00
1.96
1.93
0.85
3.21
মেন্যুফেকচর তৌরবা চে অমসুং চেগী পোৎথোকশিং
1.11
138.8
-0.07
0.22
12.58
-7.94
4.36
-6.41
মেন্যুফেকচর তৌরবা কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী পোৎথোকশিং
6.47
135.4
-0.49
-0.29
10.59
-6.07
4.22
-5.51
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফার্মাসিউতিকেলশিং, মেদিসিনেল কেমিকেলশিং অমসুং বোতানিকেল পোৎথোকশিং
1.99
142.9
0.28
-0.21
3.76
1.47
3.72
0.49
মেন্যুফেকচর তৌরবা রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী পোৎথোকশিং
2.30
127.6
0.39
0.16
4.72
-1.91
1.02
-0.78
মেন্যুফেকচর তৌরবা নন-মেতালিক অমসুং মিনরেলগী পোৎথোকশিং
3.20
134.5
0.37
-0.37
8.54
1.06
7.55
-0.59
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
137.1
0.94
-0.72
8.83
0.48
9.37
-1.30
মেন্যুফেকচর তৌরবা বেসিক মেতলশিং
9.65
139.0
1.61
-0.36
8.39
-5.15
1.68
-4.47
মাইল্দ স্তিল-সেমি ফিনিস স্তিল
1.27
117.3
2.38
-0.51
8.40
-5.33
3.57
-6.08
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফেব্রিকেতেদ মেতেলগী পোৎথোকশিং, মেছিন্নরি অমসুং খুৎলায় য়াওদনা
3.15
138.4
-0.07
-0.29
7.14
0.09
3.53
0.36
এন্নেক্সর-II
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপশিং/গ্রুপশিং/সব-গ্রুপশিং/আইতেমশিং
অরুম্বা
মমাংগী থা 6কী দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন
ওগস্ত-23
সেপ্তেম্বর-23
ওক্তোবর-23
নবেম্বর-23
দিশেম্বর-23*
জনুৱারি-24*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
-0.46
-0.07
-0.26
0.39
0.73
0.27
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
6.73
4.38
2.26
5.16
5.78
3.84
A. চীঞ্জাকশিং
15.26
11.43
3.79
3.17
8.84
9.38
6.85
সিরিএলশিং
2.82
6.63
6.78
7.62
7.22
5.92
4.07
ফৌ
1.43
9.18
8.91
9.56
10.44
10.54
9.56
গেহু
1.03
4.26
4.90
4.70
2.70
-0.40
-3.14
হৱাইশিং
0.64
10.39
18.02
19.82
22.09
19.60
16.06
মনা-মশিং
1.87
48.44
-16.29
-20.72
11.13
26.30
19.71
অলু
0.28
-24.02
-25.52
-29.27
-27.36
-24.08
-8.40
তিলহৌ
0.16
34.12
56.08
67.43
109.44
91.77
29.18
উহৈ-ৱাহৈশিং
1.60
-12.88
5.90
6.62
8.42
4.58
1.01
শঙ্গোম
4.44
8.52
8.76
8.10
8.49
6.95
5.38
য়েরুম, শা অমসুং ঙা
2.40
1.87
1.69
2.44
0.60
-0.84
-0.88
B. চীঞ্জাক নত্তবা পোৎলমশিং
4.12
-6.80
-2.14
-1.14
-2.96
-4.73
-6.56
থাউ থোক মরুশিং
1.12
-9.41
-5.41
-3.81
-7.36
-7.31
-9.38
C. মিনরেলশিং
0.83
6.53
18.96
11.64
8.72
5.79
7.61
D. শুংদোক্ত্রিবা থাউ অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
-1.93
15.62
-2.17
-7.13
-0.13
0.20
শুংদোক্ত্রিবা পেত্রোলিয়ম
1.95
-9.10
10.83
-4.95
-9.84
1.18
4.13
II. ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
-6.34
-3.35
-1.58
-4.05
-2.41
-0.51
এল.পি.জি
0.64
-24.01
-17.11
-4.03
5.57
4.20
0.41
পেত্রোল
1.60
-2.13
1.24
3.45
0.69
1.09
0.26
ঐচ.এস.দি
3.10
-11.71
-11.02
-7.06
-13.07
-6.72
-5.29
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং
64.23
-2.30
-1.27
-1.06
-0.78
-0.71
-1.13
মেন্যুফেকচর তৌরবা চীঞ্জাকশিং
9.12
-3.54
-1.78
-1.77
-1.58
-1.59
-1.84
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমসুং ফেৎ
2.64
-20.87
-17.56
-18.41
-18.60
-16.36
-15.71
মেন্যুফেকচর তৌরবা থক্নবা মহিশিং
0.91
2.42
2.26
2.01
2.01
2.09
2.08
মেন্যুফেকচর তৌরবা হিদাক মনাগী পোৎথোকশিং
0.51
5.12
5.72
6.03
6.77
5.54
3.44
মেন্যুফেকচর তৌরবা তেক্সতাইলশিং
4.88
-8.46
-7.06
-5.47
-3.59
-2.91
-2.26
মেন্যুফেকচর তৌরবা শেৎনবা ফিরোল
0.81
0.87
0.80
1.81
0.93
1.87
1.81
মেন্যুফেকচর তৌরবা শাউন অমসুং মরী লৈনবা পোৎথোকশিং
0.54
1.78
0.41
1.47
1.31
1.56
2.31
মেন্যুফেকচর তৌরবা উ অমসুং উগী পোৎথোকশিং অমসুং কোর্ক
0.77
0.56
2.16
2.94
3.29
3.21
3.21
মেন্যুফেকচর তৌরবা চে অমসুং চেগী পোৎথোকশিং
1.11
-10.03
-10.25
-9.36
-8.28
-6.67
-6.41
মেন্যুফেকচর তৌরবা কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী পোৎথোকশিং
6.47
-7.03
-6.64
-6.63
-6.34
-5.69
-5.51
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফার্মাসিউতিকেলশিং, মেদিসিনেল কেমিকেলশিং অমসুং বোতানিকেল পোৎথোকশিং
1.99
0.85
1.71
1.20
0.64
0.99
0.49
মেন্যুফেকচর তৌরবা রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী পোৎথোকশিং
2.30
-1.78
-1.16
-1.55
-1.01
-0.55
-0.78
মেন্যুফেকচর তৌরবা নন-মেতালিক অমসুং মিনরেলগী পোৎথোকশিং
3.20
1.12
1.28
1.57
0.22
0.15
-0.59
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
0.29
0.59
1.54
0.15
0.36
-1.30
মেন্যুফেকচর তৌরবা বেসিক মেতলশিং
9.65
-5.57
-2.46
-2.34
-2.09
-2.58
-4.47
মাইল্দ স্তিল-সেমি ফিনিস স্তিল
1.27
-4.96
-3.64
-4.84
-3.98
-3.36
-6.08
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফেব্রিকেতেদ মেতেলগী পোৎথোকশিং, মেছিন্নরি অমসুং খুৎলায় য়াওদনা
3.15
-0.79
0.22
0.87
1.09
0.58
0.36
এন্নেক্সর-III
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপশিং/গ্রুপশিং/সব-গ্রুপশিং/আইতেমশিং
অরুম্বা
মমাংগী থা 6কী দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন
ওগস্ত-23
সেপ্তেম্বর-23
ওক্তোবর-23
নবেম্বর-23
দিশেম্বর-23*
জনুৱারি-24*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
152.5
151.8
152.5
153.1
151.6
151.1
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
190.3
183.6
185.3
187.6
182.9
181.0
A. চীঞ্জাকশিং
15.26
202.8
189.1
192.0
197.0
191.3
188.7
সিরিএলশিং
2.82
188.3
190.6
193.5
195.9
196.8
196.8
ফৌ
1.43
184.3
187.0
190.2
191.4
192.0
191.3
গেহু
1.03
188.3
190.7
194.0
197.6
197.4
197.5
হৱাইশিং
0.64
197.6
210.2
214.6
217.8
213.0
206.7
মনা-মশিং
1.87
336.8
208.7
221.6
258.7
226.2
207.1
অলু
0.28
221.4
212.2
209.7
210.3
191.1
169.1
তিলহৌ
0.16
233.9
271.9
343.4
490.5
372.6
259.0
উহৈ-ৱাহৈশিং
1.60
177.9
186.6
185.3
187.9
173.7
170.8
শঙ্গোম
4.44
179.6
180.0
180.2
181.5
181.7
182.2
য়েরুম, শা অমসুং ঙা
2.40
174.4
174.2
171.9
167.8
165.6
168.5
B. চীঞ্জাক নত্তবা পোৎলমশিং
4.12
163.2
164.6
164.1
163.8
163.1
162.3
থাউ থোক মরুশিং
1.12
187.8
185.5
181.8
185.0
185.1
182.7
C. মিনরেলশিং
0.83
205.5
220.9
219.7
215.8
215.7
217.7
D. শুংদোক্ত্রিবা থাউ অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
152.3
168.0
167.0
159.0
152.2
151.7
শুংদোক্ত্রিবা পেত্রোলিয়ম
1.95
132.9
148.4
144.1
134.7
128.3
131.0
II. ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
149.1
153.1
155.5
156.2
154.2
154.8
এল.পি.জি
0.64
100.0
103.2
116.8
121.4
121.6
121.0
পেত্রোল
1.60
160.7
163.3
161.8
159.6
157.2
156.5
ঐচ.এস.দি
3.10
171.9
174.4
175.1
174.3
172.0
171.8
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং
64.23
139.9
140.4
140.4
140.2
140.1
139.8
মেন্যুফেকচর তৌরবা চীঞ্জাকশিং
9.12
160.8
160.4
160.8
162.0
161.0
160.1
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমসুং ফেৎ
2.64
147.5
142.7
141.4
142.2
141.1
140.0
মেন্যুফেকচর তৌরবা থক্নবা মহিশিং
0.91
131.4
131.3
131.7
131.7
131.8
132.5
মেন্যুফেকচর তৌরবা হিদাক মনাগী পোৎথোকশিং
0.51
172.6
173.8
174.1
175.0
175.3
171.6
মেন্যুফেকচর তৌরবা তেক্সতাইলশিং
4.88
134.1
134.3
134.7
134.2
133.6
134.0
মেন্যুফেকচর তৌরবা শেৎনবা ফিরোল
0.81
150.6
150.6
152.0
151.4
152.4
151.8
মেন্যুফেকচর তৌরবা শাউন অমসুং মরী লৈনবা পোৎথোকশিং
0.54
125.5
123.9
124.0
124.0
123.4
124.0
মেন্যুফেকচর তৌরবা উ অমসুং উগী পোৎথোকশিং অমসুং কোর্ক
0.77
144.9
146.5
147.1
147.7
147.7
147.7
মেন্যুফেকচর তৌরবা চে অমসুং চেগী পোৎথোকশিং
1.11
139.0
138.4
138.5
138.4
138.5
138.8
মেন্যুফেকচর তৌরবা কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী পোৎথোকশিং
6.47
136.3
136.3
136.6
136.0
135.8
135.4
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফার্মাসিউতিকেলশিং, মেদিসিনেল কেমিকেলশিং অমসুং বোতানিকেল পোৎথোকশিং
1.99
141.8
142.7
142.9
142.4
143.2
142.9
মেন্যুফেকচর তৌরবা রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী পোৎথোকশিং
2.30
127.1
128.0
127.2
126.8
127.4
127.6
মেন্যুফেকচর তৌরবা নন-মেতালিক অমসুং মিনরেলগী পোৎথোকশিং
3.20
135.0
135.0
135.6
134.6
135.0
134.5
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
137.5
137.4
138.8
137.5
138.1
137.1
মেন্যুফেকচর তৌরবা বেসিক মেতলশিং
9.65
140.6
143.0
142.2
140.2
139.5
139.0
মাইল্দ স্তিল-সেমি ফিনিস স্তিল
1.27
120.7
121.7
120.0
118.3
117.9
117.3
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফেব্রিকেতেদ মেতেলগী পোৎথোকশিং, মেছিন্নরি অমসুং খুৎলায় য়াওদনা
3.15
138.9
139.4
138.9
139.3
138.8
138.4