স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইম্প্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয়
দিশেম্বর 2023 দা ভারতকী ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সনগী ইন্দেক্স 3.8% হেনগৎখি
দিশেম্বর 2023 গী ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সনগী কুইক ইস্তিমেতশিং অমসুং য়ুজ-বেজ ইন্দেক্স (বেজ 2011-12=100)
12 FEB 2024 5:30PM by PIB Imphal
ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন(আই আই পি)গী কুইক ইস্তিমেত অসি চয়োল তরুক্কী কান্নরগা থা খুদিংগী তারিখ 12 (নত্ত্রগা করিগুম্বা তারিখ 12 অসি ছুতি ওইরবদি মমাঙগী নুমিৎতা)দা ফোঙলি অমসুং মসিগী দেতা অসি প্রদক্সন ফেক্তরিশিং/ইস্তব্লিসমেন্তশিংদগী ফংলকপা দেতা অদুনি।
দিশেম্বর 2023 গী ওইনা, ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন(আই আই পি)গী কুইক ইস্তিমেত অসি বেজ 2011-12 গা লোয়ননা 151.5 দা লৈরি। দিশেম্বর 2023 গী মাইনিং, মেনুফেকচরিং অমসুং ইলেক্ত্রিসিতি সেক্তরগী ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সনগী ইন্দেক্সশিং মথংশীৎনা 139.4, 150.6 অমসুং 181.6 ওইরি। আই.আই.পিগী থৌশিল অমুক হন্না য়েংশিনবগী মতুংইন্না হায়রিবা কুইক ইস্তিমেতশিং তুংদা ফোঙলকপদা অমুক হন্না য়েংশিল্লি।
য়ুজ-বেজ মখলগী মতুংইন্না, দিশেম্বর 2023 গী ওইনা, প্রাইমারি গুদসকী ইন্দেক্স 151.7, কেপিতেল গুদসকী ইন্দেক্স 103.3, ইন্তরমেদিয়েদ গুদসকী ইন্দেক্স 159.3 অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর/কন্সত্রক্সন গুদসকী ইন্দেক্স 177.9 ওইরি। দিশেম্বর 2023 গী ওইনা, কঞ্জুমর দুরেবলসগী ইন্দেক্স 114.0 অমসুং নন-কঞ্জুমর দুরেবলসগী ইন্দেক্স 178.0 ওইরি।
সেক্তোরেল, নেসনেল ইন্দস্ত্রিএল ক্লাসিফিকেসন(এন আই সি-2008)গী 2-দিজিত লেবেলদা, দিশেম্বর 2023 গী ওইনা, ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন(আই আই পি)গী কুইক ইস্তিমেতকী অকুপ্পা মরোলশিং ৱারোল I, II অমসুং III দা মথংশীৎনা পীর। ইন্দস্ত্রিএল সেক্তরগী অহোংবশিং য়েংনবা, ৱারোল- IV দা হৌখিবা থা 12 গী ইন্দক্সশিং থা-থাগী ওইনা, ইন্দস্ত্রি গ্রুপশিং (এন আই সি-2008) অমসুং সেক্তরশিংনা পীরি।
দিশেম্বর 2023 গী ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সনগী কুইক ইস্তিমেতশিংগা লোয়ননা, অহানবা রিভিজন্দা নবেম্বর 2023গী ইন্দেক্সশিং পাংথোক্লে অমসুং সেপ্তেম্বর 2023গী ওইনা সোর্স এজেন্সিশিংদগী ফংলকপা অনৌবা দেতা য়েংলগা অরোইবা রিভিজন পাংথোক্লে। দিশেম্বর 2023 গী কুইক ইস্তিমেতশিং, নবেম্বর 2023গী অহানবা রিভিজন অমসুং সেপ্তেম্বর 2023 গী অরোইবা রিভিজন অসিগী রেথ রেন্সপোন্স রেতশিং চাদা 93, চাদা 94 অমসুং চাদা 95 মথংশীৎনা ওইখি।
জনুৱারি 2024 গী ইন্দেক্স মার্চ 12, 2024 লৈবাকপোকপা নুমিত্তা ফোঙগনি।
নোত: -
1. মিনিস্ত্রিগী ৱেবসাইতা মসিগী প্রেস রিলিজগী ই-পাউশু ফংগনি -http://www.mospi.gov.in
2. হিন্দীদশু প্রেস রিলিজ ফংগনি: https://www.mospi.gov.in/hi
ৱারোল I : ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন-সেক্তোরেল
(বেজ : 2011-12=100)
থা
মাইনিং
মেনুফেকচরিং
ইলেক্ত্রিসিতি
জেনেরেল
(14.372472)
(77.63321)
(7.994318)
(100)
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
এপ্রিল
116.6
122.6
131.6
138.8
194.5
192.3
134.5
140.7
মে
120.4
128.1
134.6
143.1
199.9
201.6
137.8
145.6
জুন
113.7
122.3
136.8
141.6
196.9
205.2
138.3
143.9
জুলাই
101.1
111.9
135.0
142.1
188.9
204.0
134.4
142.7
ওগস্ত
99.6
111.9
131.3
144.4
191.3
220.5
131.5
145.8
সেপ্তেম্বর
100.0
111.5
134.6
141.5
187.4
205.9
133.8
142.3
ওক্তোবর
112.6
127.4
128.5
141.6
169.3
203.8
129.5
144.5
নবেম্বর
122.7
131.3
137.5
139.2
166.7
176.3
137.7
141.0
দিশেম্বর *
132.6
139.4
144.9
150.6
179.4
181.6
145.9
151.5
জনুৱারি
136.1
145.5
186.6
147.4
ফেব্রুৱারি
129.2
137.6
174.0
139.3
মার্চ
154.2
147.5
188.0
151.7
চাংচৎ
এপ্রিল-দিশেম্বর
113.3
122.9
135.0
142.5
186.0
199.0
135.9
144.2
হৌখিবা চহিগী মমাঙগী মতমদা লৈখিবা গ্রোথ #
দিশেম্বর*
10.1
5.1
3.6
3.9
10.4
1.2
5.1
3.8
এপ্রিল-দিশেম্বর
5.5
8.5
5.0
5.6
9.9
7.0
5.5
6.1
* মশিং অসি দিশেম্বর ২০২৩গী কুইক ইস্তিমেতশিংনি।
নোত: সেপ্তেম্বর ২০২৩ অমসুং নবেম্বর ২০২৩গী ইন্দেক্সশিং অনৌবা প্রদক্সন দেতাদা পুনশিল্লে।
# হৌখিবা চহিগী গ্রোথ রেতশিং অসি মার্চ ২০২০দগী কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা খুদোংচাদবা ফিবমশিং থেংনখিবা অদু খঙজিল্লগা নৈনগদবনি।
ৱারোল II: ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন - (2-দিজিত লেবেল )
(বেজ: 2011-12=100)
ইন্দস্ত্রি কোদ
থবকশিং
ৱেথ
ইন্দক্স
কুমুলেতিপ ইন্দেক্স
গ্রোথ চাদা #
দিশেম্বর'22
দিশেম্বর'23*
এপ্রিল-দিশেম্বর*
দিশেম্বর'23*
এপ্রিল-দিশেম্বর*
2022-23
2023-24
2023-24
10
চীঞ্জাকশিং শাবা
5.3025
155.5
157.4
126.3
128.6
1.2
1.8
11
থক্নবা মহিশিং শাবা
1.0354
98.1
101.3
103.8
108.1
3.3
4.1
12
হিদাকমনাগী পোৎথোকশিং শাবা
0.7985
90.6
82.1
88.3
81.2
-9.4
-8.0
13
তেক্সতাইলশিং শাবা
3.2913
110.7
112.5
107.8
107.8
1.6
0.0
14
শেৎনবা ফিরোল পুথোকপা
1.3225
125.6
112.7
128.0
103.6
-10.3
-19.1
15
শাউন অমসুং মরী লৈনবা পোৎথোকশিং শাবা
0.5021
98.4
94.5
94.7
94.0
-4.0
-0.7
16
উপু-কাংথোল, থোং-থোংনাউ নত্তনা উগী পোৎথোকশিং শাবা; স্ত্রো অমসুং প্লাইতিংগী মচাকশিং শাবা
0.1930
111.4
97.6
106.4
96.8
-12.4
-9.0
17
চে অমসুং চেগী পোৎলমশিং শাবা
0.8724
84.5
79.3
82.9
79.7
-6.2
-3.9
18
নম্বা অমসুং রেকোর্দ তৌরবা মেদিয়া অমুক হন্না পুথোকপা
0.6798
100.0
97.5
91.4
89.4
-2.5
-2.2
19
কোক শাবা অমসুং পেত্রোলিয়মগী পোৎথোকশিং রিফাইন তৌবা
11.7749
132.3
141.4
125.7
131.9
6.9
4.9
20
কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী পোৎলমশিং শাবা
7.8730
129.5
129.3
129.9
127.3
-0.2
-2.0
21
ফার্মাসিউতিকেলস, হিদাক-লাংথক অমসুং বোতানিকেলগী পোৎলমশিং শাবা
4.9810
276.3
284.5
214.0
235.5
3.0
10.0
22
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী পোৎলমশিং শাবা
2.4222
105.4
107.6
104.5
107.7
2.1
3.1
23
অতোপ্পা ধাতু নত্তবা মিনরেলগী পোৎলমশিং শাবা
4.0853
142.8
144.8
132.3
140.8
1.4
6.4
24
বেসিক মেতেলশিং শাবা
12.8043
201.9
216.7
186.9
210.0
7.3
12.4
25
মেছিন্নরি অমসুং খুৎলায় নত্তনা ফেব্রিকেতেদ মেতল পোৎথোকশিং শাবা
2.6549
92.3
100.5
84.8
89.6
8.9
5.7
26
কম্পুতর, ইলেক্ত্রোনিক অমসুং ওপ্তিকেল পোৎথোকশিং শাবা
1.5704
117.7
111.6
139.7
119.9
-5.2
-14.2
27
ইলেক্ত্রিকেল খুৎলায়শিং শাবা
2.9983
109.1
113.6
97.3
103.7
4.1
6.6
28
মেছিন্নরি অমসুং খুৎশু-খুৎলায় শাবা
4.7653
115.5
115.4
110.2
118.7
-0.1
7.7
29
মোতোর ভেহিকলশিং, ত্রেল্লরশিং অমসুং সেমি-ত্রেল্লরশিং শাবা
4.8573
107.4
117.3
113.0
125.4
9.2
11.0
30
অতোপ্পা ত্রান্সপোর্ত ইকুইপমেন্তশিং শাবা
1.7763
106.0
137.2
127.5
140.6
29.4
10.3
31
উপু-কাংথোল, থোং-থোংনাউ চনবা
0.1311
198.4
196.4
210.2
176.7
-1.0
-15.9
32
অতোপ্পা মেনুফেকচরিং
0.9415
93.5
68.8
91.0
86.6
-26.4
-4.8
05
মাইনিং
14.3725
132.6
139.4
113.3
122.9
5.1
8.5
10-32
মেনুফেকচরিং
77.6332
144.9
150.6
135.0
142.5
3.9
5.6
35
ইলেক্ত্রিসিতি
7.9943
179.4
181.6
186.0
199.0
1.2
7.0
জেনেরেল ইন্দেক্স
100.00
145.9
151.5
135.9
144.2
3.8
6.1
* দিশেম্বর ২০২৩গী মশিং অসি কুইক ইস্তিমেতশিংনি।
# হৌখিবা চহিগী গ্রোথ রেতশিং অসি মার্চ ২০২০দগী কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা খুদোংচাদবা ফিবমশিং থেংনখিবা অদু খঙজিল্লগা নৈনগদবনি।
ৱারোল III: ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন - য়ুজ-বেজ
(বেজ : 2011-12=100)
প্রাইমারি গুদস
কেপিতেল গুদস
ইন্তরমেদিয়েত গুদস
ইনফ্রাস্ত্রকচর/কন্সত্রক্সন গুদস
কঞ্জুমর দুরেবলস
কঞ্জুমর
নন-দুরেবলস
থা
(34.048612)
(8.223043)
(17.221487)
(12.338363)
(12.839296)
(15.329199)
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
এপ্রিল
139.5
142.2
88.5
92.4
149.5
152.0
149.7
169.8
110.7
108.1
138.9
154.7
মে
144.7
149.9
94.9
102.6
151.7
156.9
153.3
173.2
113.9
115.6
137.5
149.8
জুন
139.3
146.7
104.4
107.4
146.6
154.2
150.8
170.9
125.3
116.8
145.9
146.7
জুলাই
131.7
141.8
97.1
102.1
149.0
153.8
151.3
170.3
121.4
117.0
141.7
153.5
ওগস্ত
129.4
145.4
95.0
107.4
146.6
157.4
152.8
176.8
116.2
123.2
134.9
148.3
সেপ্তেম্বর
128.5
138.8
103.9
112.6
145.3
154.2
156.9
172.8
123.8
125.0
138.9
142.6
ওক্তোবর
131.2
146.1
87.2
105.8
143.8
157.3
156.2
173.9
106.1
123.0
130.3
141.7
নবেম্বর
132.6
143.9
99.1
98.0
146.3
150.9
161.7
164.4
111.9
105.8
162.7
157.4
*দিশেম্বর
145.0
151.7
100.1
103.3
154.1
159.3
170.9
177.9
108.8
114.0
174.4
178.0
জনুৱারি
149.9
104.9
155.6
176.9
108.8
164.4
ফেব্রুৱারি
139.9
104.9
145.1
165.7
108.3
154.8
মার্চ
158.3
123.0
159.4
181.7
118.6
147.5
চাংচৎ
এপ্রিল-দিশেম্বর
135.8
145.2
96.7
103.5
148.1
155.1
156.0
172.2
115.3
116.5
145.0
152.5
হৌখিবা চহিগী মমাঙগী মতমদা লৈখিবা গ্রোথ #
দিশেম্বর*
8.5
4.6
7.8
3.2
1.5
3.4
11.0
4.1
-11.2
4.8
7.9
2.1
এপ্রিল-দিশেম্বর
7.9
6.9
13.9
7.0
4.7
4.7
8.2
10.4
3.2
1.0
-1.0
5.2
* দিশেম্বর ২০২৩গী মশিং অসি কুইক ইস্তিমেতশিংনি।
নোত: সেপ্তেম্বর ২০২৩ অমসুং নবেম্বর ২০২৩গী ইন্দেক্সশিং অনৌবা প্রদক্সন দেতাদা পুনশিল্লে।
# হৌখিবা চহিগী গ্রোথ রেতশিং অসি মার্চ ২০২০দগী কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা খুদোংচাদবা ফিবমশিং থেংনখিবা অদু খঙজিল্লগা নৈনগদবনি।
ৱারোল IV: থাগী ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন - (2-দিজিত লেবেল)
(বেজ: 2011-12=100)
ইন্দস্ত্রি কোদ
থবকশিং
ৱেথ
জনু-23
ফেব্রু-23
মার্চ-23
এপ্রিল-23
মে-23
জুন-23
জুলাই-23
ওগস্ত-23
সেপ্তে-23
ওক্তো-23
নবেম-23
দিশেম-23
10
চীঞ্জাকশিং শাবা
5.3025
158.0
146.8
147.2
137.8
123.2
113.6
121.6
123.9
114.6
123.7
141.3
157.4
11
থক্নবা মহিশিং শাবা
1.0354
104.3
104.4
123.5
109.2
124.1
125.0
109.4
103.4
101.6
98.6
100.7
101.3
12
হিদাকমনাগী পোৎথোকশিং শাবা
0.7985
92.4
77.9
95.5
67.1
83.7
93.8
71.8
81.4
89.8
82.0
79.3
82.1
13
তেক্সতাইলশিং শাবা
3.2913
107.9
102.0
110.2
105.6
107.4
107.8
108.5
107.1
108.4
109.4
103.1
112.5
14
শেৎনবা ফিরোল পুথোকপা
1.3225
120.1
129.1
133.1
92.1
112.2
120.1
103.9
97.8
102.4
98.1
92.9
112.7
15
শাউন অমসুং মরী লৈনবা পোৎথোকশিং শাবা
0.5021
99.4
94.9
106.2
97.7
101.1
103.4
95.1
92.4
91.8
91.1
79.0
94.5
16
উপু-কাংথোল, থোং-থোংনাউ নত্তনা উগী পোৎথোকশিং শাবা; স্ত্রো অমসুং প্লাইতিংগী মচাকশিং শাবা
0.1930
93.2
95.1
108.1
89.4
98.7
98.0
98.4
98.5
108.1
94.7
87.6
97.6
17
চে অমসুং চেগী পোৎলমশিং শাবা
0.8724
84.3
75.1
83.1
79.8
77.9
81.3
82.1
82.3
78.5
81.7
74.7
79.3
18
নম্বা অমসুং রেকোর্দ তৌরবা মেদিয়া অমুক হন্না পুথোকপা
0.6798
88.5
84.3
91.7
88.6
88.7
88.7
89.0
91.0
87.5
87.2
86.7
97.5
19
কোক শাবা অমসুং পেত্রোলিয়মগী পোৎথোকশিং রিফাইন তৌবা
11.7749
137.6
126.0
141.1
129.1
138.0
133.5
131.9
131.7
122.4
125.6
133.1
141.4
20
কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী পোৎলমশিং শাবা
7.8730
130.2
122.8
130.1
126.6
133.8
130.5
128.6
126.8
123.6
127.2
119.6
129.3
21
ফার্মাসিউতিকেলস, হিদাক-লাংথক অমসুং বোতানিকেলগী পোৎলমশিং শাবা
4.9810
243.9
229.3
194.7
237.0
227.9
225.3
244.5
225.9
220.1
209.4
244.6
284.5
22
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী পোৎলমশিং শাবা
2.4222
105.3
98.8
110.2
106.3
112.7
106.5
107.7
108.5
106.5
108.0
105.2
107.6
23
অতোপ্পা ধাতু নত্তবা মিনরেলগী পোৎলমশিং শাবা
4.0853
143.2
136.8
152.8
146.7
148.4
149.5
134.0
142.5
132.8
140.7
127.7
144.8
24
বেসিক মেতেলশিং শাবা
12.8043
210.8
195.4
214.0
201.9
206.3
203.4
209.4
217.4
213.6
215.0
206.5
216.7
25
মেছিন্নরি অমসুং খুৎলায় নত্তনা ফেব্রিকেতেদ মেতল পোৎথোকশিং শাবা
2.6549
81.4
83.7
95.4
76.4
87.1
86.7
83.8
100.0
97.1
92.7
81.7
100.5
26
কম্পুতর, ইলেক্ত্রোনিক অমসুং ওপ্তিকেল পোৎথোকশিং শাবা
1.5704
130.7
123.8
134.1
111.5
115.1
121.9
118.6
131.4
149.4
123.0
96.5
111.6
27
ইলেক্ত্রিকেল খুৎলায়শিং শাবা
2.9983
105.4
101.6
108.7
106.6
106.6
103.5
102.5
108.6
108.0
95.3
89.0
113.6
28
মেছিন্নরি অমসুং খুৎশু-খুৎলায় শাবা
4.7653
113.0
115.5
141.3
107.7
116.2
123.7
119.9
126.3
127.0
122.9
109.4
115.4
29
মোতোর ভেহিকলশিং, ত্রেল্লরশিং অমসুং সেমি-ত্রেল্লরশিং শাবা
4.8573
118.2
116.8
122.4
112.9
126.1
123.6
129.5
128.6
130.5
135.7
124.4
117.3
30
অতোপ্পা ত্রান্সপোর্ত ইকুইপমেন্তশিং শাবা
1.7763
119.3
117.2
139.2
119.5
131.2
140.6
123.5
145.9
166.0
157.2
144.5
137.2
31
উপু-কাংথোল, থোং-থোংনাউ চনবা
0.1311
173.0
173.3
210.9
144.7
179.9
183.0
190.6
189.5
185.1
176.4
144.3
196.4
32
অতোপ্পা মেনুফেকচরিং
0.9415
82.1
81.6
108.5
87.8
79.2
85.6
97.1
94.6
96.7
103.8
65.8
68.8
5
মাইনিং
14.3725
136.1
129.2
154.2
122.6
128.1
122.3
111.9
111.9
111.5
127.4
131.3
139.4
10-32
মেনুফেকচরিং
77.6332
145.5
137.6
147.5
138.8
143.1
141.6
142.1
144.4
141.5
141.6
139.2
150.6
35
ইলেক্ত্রিসিতি
7.9943
186.6
174.0
188.0
192.3
201.6
205.2
204.0
220.5
205.9
203.8
176.3
181.6
জেনেরেল ইন্দেক্স
100.0
147.4
139.3
151.7
140.7
145.6
143.9
142.7
145.8
142.3
144.5
141.0
151.5
নোত: ওক্তোবর ২০২৩, নবেম্বর ২০২৩ অমসুং দিশেম্বর ২০২৩গী মশিংশিং অসি প্রোভিসন্নেলনি।
হৌখিবা চহিগী গ্রোথ রেতশিং অসি মার্চ ২০২০দগী কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা খুদোংচাদবা ফিবমশিং থেংনখিবা অদু খঙজিল্লগা নৈনগদবনি।

Ministry of Statistics & Programme Implementation
India's Index of Industrial Production grows by 3.8% in December 2023
Quick Estimates of Index of Industrial Production and Use-Based Index for The Month of December 2023 (BASE 2011-12=100)
12 FEB 2024 5:30PM by PIB Delhi
The Quick Estimates of Index of Industrial Production (IIP) are released on 12th of every month (or previous working day if 12th is a holiday) with a six weeks lag and compiled with data received from source agencies, which in turn receive the data from the producing factories/ establishments.
For the month of December 2023, the Quick Estimates of Index of Industrial Production (IIP) with base 2011-12 stands at 151.5. The Indices of Industrial Production for the Mining, Manufacturing and Electricity sectors for the month of December 2023 stand at 139.4, 150.6 and 181.6 respectively. These Quick Estimates will undergo revision in subsequent releases as per the revision policy of IIP.
As per Use-based classification, the indices stand at 151.7 for Primary Goods, 103.3 for Capital Goods, 159.3 for Intermediate Goods and 177.9 for Infrastructure/ Construction Goods for the month of December 2023. Further, the indices for Consumer durables and Consumer non-durables stand at 114.0 and 178.0 respectively for the month of December 2023.
Details of Quick Estimates of the Index of Industrial Production for the month of December 2023 at Sectoral, 2-digit level of National Industrial Classification (NIC-2008) and by Use-based classification are given at Statements I, II and III respectively. Also, for users to appreciate the changes in the industrial sector, Statement IV provides month-wise indices for the last 12 months, by industry groups (as per 2-digit level of NIC-2008) and sectors.
Along with the Quick Estimates of IIP for the month of December 2023, the indices for November 2023 have undergone the first revision and those for September 2023 have undergone final revision in the light of the updated data received from the source agencies. The Quick Estimates for December 2023, the first revision for November 2023 and the final revision for September 2023 have been compiled at weighted response rates of 93 percent, 94 percent and 95 percent respectively.
Release of the Index for January 2024 will be on Tuesday, 12th March 2024.
Note: -
1. This Press release information is also available at the Website of the Ministry -http://www.mospi.gov.in
2. Press release in Hindi follows and shall be available at:
https://www.mospi.gov.in/hi
STATEMENT I: INDEX OF INDUSTRIAL PRODUCTION - SECTORAL
(Base: 2011-12=100)
Month
Mining
Manufacturing
Electricity
General
(14.372472)
(77.63321)
(7.994318)
(100)
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
Apr
116.6
122.6
131.6
138.8
194.5
192.3
134.5
140.7
May
120.4
128.1
134.6
143.1
199.9
201.6
137.8
145.6
Jun
113.7
122.3
136.8
141.6
196.9
205.2
138.3
143.9
Jul
101.1
111.9
135.0
142.1
188.9
204.0
134.4
142.7
Aug
99.6
111.9
131.3
144.4
191.3
220.5
131.5
145.8
Sep
100.0
111.5
134.6
141.5
187.4
205.9
133.8
142.3
Oct
112.6
127.4
128.5
141.6
169.3
203.8
129.5
144.5
Nov
122.7
131.3
137.5
139.2
166.7
176.3
137.7
141.0
Dec*
132.6
139.4
144.9
150.6
179.4
181.6
145.9
151.5
Jan
136.1
145.5
186.6
147.4
Feb
129.2
137.6
174.0
139.3
Mar
154.2
147.5
188.0
151.7
Average
Apr-Dec
113.3
122.9
135.0
142.5
186.0
199.0
135.9
144.2
Growth over the corresponding period of previous year#
Dec*
10.1
5.1
3.6
3.9
10.4
1.2
5.1
3.8
Apr-Dec
5.5
8.5
5.0
5.6
9.9
7.0
5.5
6.1
* Figures for Dec’23 are Quick Estimates.
NOTE: Indices for the months of Sep'23 and Nov'23 incorporate updated production data.
#The growth rates over corresponding period of previous year are to be interpreted considering the unusual circumstances on account of COVID 19 pandemic since March 2020
STATEMENT II: INDEX OF INDUSTRIAL PRODUCTION - (2-DIGIT LEVEL)
(Base: 2011-12=100)
Industry
code
Description
Weight
Index
Cumulative Index
Percentage growth #
Dec'22
Dec'23*
Apr-Dec*
Dec'23*
Apr-Dec*
2022-23
2023-24
2023-24
10
Manufacture of food products
5.3025
155.5
157.4
126.3
128.6
1.2
1.8
11
Manufacture of beverages
1.0354
98.1
101.3
103.8
108.1
3.3
4.1
12
Manufacture of tobacco products
0.7985
90.6
82.1
88.3
81.2
-9.4
-8.0
13
Manufacture of textiles
3.2913
110.7
112.5
107.8
107.8
1.6
0.0
14
Manufacture of wearing apparel
1.3225
125.6
112.7
128.0
103.6
-10.3
-19.1
15
Manufacture of leather and related products
0.5021
98.4
94.5
94.7
94.0
-4.0
-0.7
16
Manufacture of wood and products of wood and cork, except furniture; manufacture of articles of straw and plaiting materials
0.1930
111.4
97.6
106.4
96.8
-12.4
-9.0
17
Manufacture of paper and paper products
0.8724
84.5
79.3
82.9
79.7
-6.2
-3.9
18
Printing and reproduction of recorded media
0.6798
100.0
97.5
91.4
89.4
-2.5
-2.2
19
Manufacture of coke and refined petroleum products
11.7749
132.3
141.4
125.7
131.9
6.9
4.9
20
Manufacture of chemicals and chemical products
7.8730
129.5
129.3
129.9
127.3
-0.2
-2.0
21
Manufacture of pharmaceuticals, medicinal chemical and botanical products
4.9810
276.3
284.5
214.0
235.5
3.0
10.0
22
Manufacture of rubber and plastics products
2.4222
105.4
107.6
104.5
107.7
2.1
3.1
23
Manufacture of other non-metallic mineral products
4.0853
142.8
144.8
132.3
140.8
1.4
6.4
24
Manufacture of basic metals
12.8043
201.9
216.7
186.9
210.0
7.3
12.4
25
Manufacture of fabricated metal products, except machinery and equipment
2.6549
92.3
100.5
84.8
89.6
8.9
5.7
26
Manufacture of computer, electronic and optical products
1.5704
117.7
111.6
139.7
119.9
-5.2
-14.2
27
Manufacture of electrical equipment
2.9983
109.1
113.6
97.3
103.7
4.1
6.6
28
Manufacture of machinery and equipment n.e.c.
4.7653
115.5
115.4
110.2
118.7
-0.1
7.7
29
Manufacture of motor vehicles, trailers and semi-trailers
4.8573
107.4
117.3
113.0
125.4
9.2
11.0
30
Manufacture of other transport equipment
1.7763
106.0
137.2
127.5
140.6
29.4
10.3
31
Manufacture of furniture
0.1311
198.4
196.4
210.2
176.7
-1.0
-15.9
32
Other manufacturing
0.9415
93.5
68.8
91.0
86.6
-26.4
-4.8
05
Mining
14.3725
132.6
139.4
113.3
122.9
5.1
8.5
10-32
Manufacturing
77.6332
144.9
150.6
135.0
142.5
3.9
5.6
35
Electricity
7.9943
179.4
181.6
186.0
199.0
1.2
7.0
General Index
100.00
145.9
151.5
135.9
144.2
3.8
6.1
* Figures for Dec’23 are Quick Estimates.
#The growth rates over corresponding period of previous year are to be interpreted considering the unusual circumstances on account of COVID 19 pandemic since March 2020
STATEMENT III: INDEX OF INDUSTRIAL PRODUCTION - USE-BASED
(Base :2011-12=100)
Primary goods
Capital goods
Intermediate goods
Infrastructure/ Construction goods
Consumer durables
Consumer non-durables
Month
(34.048612)
(8.223043)
(17.221487)
(12.338363)
(12.839296)
(15.329199)
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
Apr
139.5
142.2
88.5
92.4
149.5
152.0
149.7
169.8
110.7
108.1
138.9
154.7
May
144.7
149.9
94.9
102.6
151.7
156.9
153.3
173.2
113.9
115.6
137.5
149.8
Jun
139.3
146.7
104.4
107.4
146.6
154.2
150.8
170.9
125.3
116.8
145.9
146.7
Jul
131.7
141.8
97.1
102.1
149.0
153.8
151.3
170.3
121.4
117.0
141.7
153.5
Aug
129.4
145.4
95.0
107.4
146.6
157.4
152.8
176.8
116.2
123.2
134.9
148.3
Sep
128.5
138.8
103.9
112.6
145.3
154.2
156.9
172.8
123.8
125.0
138.9
142.6
Oct
131.2
146.1
87.2
105.8
143.8
157.3
156.2
173.9
106.1
123.0
130.3
141.7
Nov
132.6
143.9
99.1
98.0
146.3
150.9
161.7
164.4
111.9
105.8
162.7
157.4
Dec*
145.0
151.7
100.1
103.3
154.1
159.3
170.9
177.9
108.8
114.0
174.4
178.0
Jan
149.9
104.9
155.6
176.9
108.8
164.4
Feb
139.9
104.9
145.1
165.7
108.3
154.8
Mar
158.3
123.0
159.4
181.7
118.6
147.5
Average
Apr-Dec
135.8
145.2
96.7
103.5
148.1
155.1
156.0
172.2
115.3
116.5
145.0
152.5
Growth over the corresponding period of previous year#
Dec*
8.5
4.6
7.8
3.2
1.5
3.4
11.0
4.1
-11.2
4.8
7.9
2.1
Apr-Dec
7.9
6.9
13.9
7.0
4.7
4.7
8.2
10.4
3.2
1.0
-1.0
5.2
* Figures for Dec’23 are Quick Estimates.
NOTE: Indices for the months of Sep'23 and Nov'23 incorporate updated production data.
#The growth rates over corresponding period of previous year are to be interpreted considering the unusual circumstances on account of COVID 19 pandemic since March 2020
STATEMENT IV: MONTHLY INDEX OF INDUSTRIAL PRODUCTION - (2-DIGIT LEVEL)
(Base: 2011-12=100)
Ind
code
Description
Weight
Jan-23
Feb-23
Mar-23
Apr-23
May-23
Jun-23
Jul-23
Aug-23
Sep-23
Oct-23
Nov-23
Dec-23
10
Manufacture of food products
5.3025
158.0
146.8
147.2
137.8
123.2
113.6
121.6
123.9
114.6
123.7
141.3
157.4
11
Manufacture of beverages
1.0354
104.3
104.4
123.5
109.2
124.1
125.0
109.4
103.4
101.6
98.6
100.7
101.3
12
Manufacture of tobacco products
0.7985
92.4
77.9
95.5
67.1
83.7
93.8
71.8
81.4
89.8
82.0
79.3
82.1
13
Manufacture of textiles
3.2913
107.9
102.0
110.2
105.6
107.4
107.8
108.5
107.1
108.4
109.4
103.1
112.5
14
Manufacture of wearing apparel
1.3225
120.1
129.1
133.1
92.1
112.2
120.1
103.9
97.8
102.4
98.1
92.9
112.7
15
Manufacture of leather and related products
0.5021
99.4
94.9
106.2
97.7
101.1
103.4
95.1
92.4
91.8
91.1
79.0
94.5
16
Manufacture of wood and products of wood and cork, except furniture; manufacture of articles of straw and plaiting materials
0.1930
93.2
95.1
108.1
89.4
98.7
98.0
98.4
98.5
108.1
94.7
87.6
97.6
17
Manufacture of paper and paper products
0.8724
84.3
75.1
83.1
79.8
77.9
81.3
82.1
82.3
78.5
81.7
74.7
79.3
18
Printing and reproduction of recorded media
0.6798
88.5
84.3
91.7
88.6
88.7
88.7
89.0
91.0
87.5
87.2
86.7
97.5
19
Manufacture of coke and refined petroleum products
11.7749
137.6
126.0
141.1
129.1
138.0
133.5
131.9
131.7
122.4
125.6
133.1
141.4
20
Manufacture of chemicals and chemical products
7.8730
130.2
122.8
130.1
126.6
133.8
130.5
128.6
126.8
123.6
127.2
119.6
129.3
21
Manufacture of pharmaceuticals, medicinal chemical and botanical products
4.9810
243.9
229.3
194.7
237.0
227.9
225.3
244.5
225.9
220.1
209.4
244.6
284.5
22
Manufacture of rubber and plastics products
2.4222
105.3
98.8
110.2
106.3
112.7
106.5
107.7
108.5
106.5
108.0
105.2
107.6
23
Manufacture of other non-metallic mineral products
4.0853
143.2
136.8
152.8
146.7
148.4
149.5
134.0
142.5
132.8
140.7
127.7
144.8
24
Manufacture of basic metals
12.8043
210.8
195.4
214.0
201.9
206.3
203.4
209.4
217.4
213.6
215.0
206.5
216.7
25
Manufacture of fabricated metal products, except machinery and equipment
2.6549
81.4
83.7
95.4
76.4
87.1
86.7
83.8
100.0
97.1
92.7
81.7
100.5
26
Manufacture of computer, electronic and optical products
1.5704
130.7
123.8
134.1
111.5
115.1
121.9
118.6
131.4
149.4
123.0
96.5
111.6
27
Manufacture of electrical equipment
2.9983
105.4
101.6
108.7
106.6
106.6
103.5
102.5
108.6
108.0
95.3
89.0
113.6
28
Manufacture of machinery and equipment n.e.c.
4.7653
113.0
115.5
141.3
107.7
116.2
123.7
119.9
126.3
127.0
122.9
109.4
115.4
29
Manufacture of motor vehicles, trailers and semi-trailers
4.8573
118.2
116.8
122.4
112.9
126.1
123.6
129.5
128.6
130.5
135.7
124.4
117.3
30
Manufacture of other transport equipment
1.7763
119.3
117.2
139.2
119.5
131.2
140.6
123.5
145.9
166.0
157.2
144.5
137.2
31
Manufacture of furniture
0.1311
173.0
173.3
210.9
144.7
179.9
183.0
190.6
189.5
185.1
176.4
144.3
196.4
32
Other manufacturing
0.9415
82.1
81.6
108.5
87.8
79.2
85.6
97.1
94.6
96.7
103.8
65.8
68.8
5
Mining
14.3725
136.1
129.2
154.2
122.6
128.1
122.3
111.9
111.9
111.5
127.4
131.3
139.4
10-32
Manufacturing
77.6332
145.5
137.6
147.5
138.8
143.1
141.6
142.1
144.4
141.5
141.6
139.2
150.6
35
Electricity
7.9943
186.6
174.0
188.0
192.3
201.6
205.2
204.0
220.5
205.9
203.8
176.3
181.6
General Index
100.0
147.4
139.3
151.7
140.7
145.6
143.9
142.7
145.8
142.3
144.5
141.0
151.5
Note: The figures for Oct’23, Nov’23 and Dec’23 are provisional
The Indices are to be interpreted considering the unusual circumstances on account of COVID 19 pandemic since March 2020