Ministry of Food Processing Industries
Implementation of Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana
09 FEB 2024 3:09PM by PIB Delhi
The Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) has been implementing an umbrella scheme- Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY) since 2017-18 across the country. PMKSY is a comprehensive package of component schemes, which is aimed at creation of modern infrastructure with efficient supply chain management from farm gate to retail outlet. It provides a boost to the growth of food processing sector in the country, helps in providing better prices to farmers, creates employment opportunities especially in the rural areas, reduces wastage of agricultural produce, increases the processing level and enhances the export of the processed foods. During the last three years i.e. 2020-21, 2021-22, 2022-23 and 2023-24 (till 31.01.2024), 540 projects have been approved under the component schemes of PMKSY; and 399 projects have been completed resulting in creation of 86.06 Lakh Metric Ton (LMT) processing and 22.63 LMT preservation capacities. The State-wise details of projects are at Annexure-I.
A total of 1,78,781 employment opportunities have been generated over the said period. The details of funds allocated to each component scheme of PMKSY is at Annexure-II.
MoFPI, rather than supporting projects under Public Private Partnership model, provides financial assistance to eligible entities for setting up of food processing projects wherein 948 cold storages with the capacity of 18.16 LMT has been established under various component schemes of PMKSY since their inception. The State-wise details are at Annexure-III.
Under various sub-schemes of PMKSY viz. Operation Greens Scheme - Long Term Interventions, Integrated Cold Chain & Value Addition Infrastructure Scheme and Creation/ Expansion of Food Processing and Preservation Capacities Scheme, financial assistance in the form of grants-in-aid is provided for setting up of food processing projects which helps to curtail produce wastage and elevate processing percentage in the country.
ANNEXURE-I
State-wise details of projects under various component schemes of PMKSY during 2020-21, 2021-22, 2022-23 and 2023-24 (till 31.01.2024)
State
No. of Projects approved
Completed
No. of Projects
Processing Capacity (LMT)
Preservation Capacity (LMT)
2020-21
Andaman & Nicobar
1
1
0.27
0.02
Andhra Pradesh
2
1
0.06
0.00
Arunachal Pradesh
0
0
0.00
0.00
Assam
12
2
0.05
0.00
Bihar
1
1
4.59
1.10
Chhattisgarh
0
2
1.33
0.84
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
0
0
0.00
0.00
Delhi
1
0
0.00
0.00
Goa
0
0
0.00
0.00
Gujarat
14
9
0.92
0.51
Haryana
13
6
1.05
0.02
Himachal Pradesh
3
3
0.06
0.00
Jammu & Kashmir
5
5
0.11
0.11
Karnataka
13
9
0.89
7.02
Kerala
9
2
0.39
0.92
Madhya Pradesh
8
4
1.15
0.00
Maharashtra
10
20
3.27
1.76
Manipur
0
0
0.00
0.00
Meghalaya
1
0
0.00
0.00
Mizoram
0
1
0.08
0.17
Nagaland
2
0
0.00
0.00
Odisha
1
1
0.60
0.00
Puducherry
1
0
0.00
0.00
Punjab
5
6
0.46
1.43
Rajasthan
3
5
0.54
0.76
Tamil Nadu
23
12
1.22
0.04
Telangana
3
1
0.90
0.00
Tripura
1
0
0.00
0.00
Uttar Pradesh
5
6
2.40
0.02
Uttrakhand
8
6
1.64
0.27
West Bengal
4
3
0.86
0.00
Total
149
106
22.83
14.99
2021-22
Andaman & Nicobar
1
0
0.00
0.00
Andhra Pradesh
1
5
1.40
0.25
Arunachal Pradesh
0
0
0.00
0.00
Assam
2
4
0.88
0.00
Bihar
0
1
0.45
0.00
Chhattisgarh
0
0
0.00
0.00
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
0
0
0.00
0.00
Delhi
0
0
0.00
0.00
Goa
0
1
0.05
0.00
Gujarat
0
13
0.63
0.35
Haryana
0
10
1.40
1.16
Himachal Pradesh
0
7
0.60
0.09
Jammu & Kashmir
0
10
1.04
0.04
Karnataka
0
6
0.41
0.17
Kerala
0
5
0.10
0.00
Madhya Pradesh
0
7
0.84
0.33
Maharashtra
1
27
19.93
0.65
Manipur
0
0
0.00
0.00
Meghalaya
1
1
0.09
0.00
Mizoram
0
0
0.00
0.00
Nagaland
0
0
0.00
0.00
Odisha
0
2
0.10
0.06
Puducherry
0
0
0.00
0.00
Punjab
0
7
0.28
0.13
Rajasthan
0
4
0.92
0.00
Tamil Nadu
2
13
2.96
0.20
Telangana
0
6
4.40
0.53
Tripura
0
2
0.72
0.00
Uttar Pradesh
0
14
2.17
0.00
Uttrakhand
0
5
0.27
0.32
West Bengal
0
7
0.72
0.18
Total
8
157
40.36
4.45
2022-23
Andaman & Nicobar
0
0
0.00
0.00
Andhra Pradesh
31
7
1.29
0.37
Arunachal Pradesh
2
1
0.00
0.00
Assam
22
7
0.93
0.00
Bihar
5
0
0.00
0.00
Chhattisgarh
3
1
0.19
0.00
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
0
1
0.05
0.00
Delhi
0
1
0.00
0.00
Goa
0
0
0.00
0.00
Gujarat
20
13
1.95
0.26
Haryana
7
8
1.19
0.00
Himachal Pradesh
6
14
1.99
0.44
Jammu & Kashmir
1
6
0.61
0.00
Karnataka
7
7
0.12
0.00
Kerala
8
11
0.68
0.34
Madhya Pradesh
17
4
0.72
0.04
Maharashtra
60
20
4.10
0.06
Manipur
0
1
0.00
0.00
Meghalaya
0
0
0.00
0.00
Mizoram
0
0
0.00
0.00
Nagaland
1
0
0.00
0.00
Odisha
7
1
0.00
0.00
Puducherry
1
0
0.00
0.00
Punjab
12
5
0.89
0.17
Rajasthan
18
3
0.12
0.00
Tamil Nadu
16
8
1.09
0.01
Telangana
10
2
0.00
0.00
Tripura
1
2
0.01
0.00
Uttar Pradesh
21
8
1.42
0.14
Uttrakhand
9
5
0.80
0.13
West Bengal
8
2
0.65
0.20
Total
293
138
18.81
2.16
2023-24 (Till 31.01.2024)
Andaman & Nicobar
0
0
0.00
0.00
Andhra Pradesh
5
1
0.04
0.09
Arunachal Pradesh
0
0
0.00
0.00
Assam
20
4
1.33
0.05
Bihar
3
0
0.00
0.00
Chhattisgarh
0
0
0.00
0.00
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
0
0
0.00
0.00
Delhi
1
0
0.00
0.00
Goa
1
0
0.00
0.00
Gujarat
1
6
0.46
0.12
Haryana
2
7
0.24
0.05
Himachal Pradesh
5
0
0.00
0.00
Jammu & Kashmir
1
1
0.00
0.00
Karnataka
5
10
0.59
0.00
Kerala
0
2
0.04
0.22
Madhya Pradesh
2
0
0.00
0.00
Maharashtra
12
8
3.12
0.08
Manipur
2
0
0.00
0.00
Meghalaya
1
0
0.00
0.00
Mizoram
0
0
0.00
0.00
Nagaland
0
0
0.00
0.00
Odisha
0
0
0.00
0.00
Puducherry
0
0
0.00
0.00
Punjab
1
1
0.00
0.00
Rajasthan
3
1
0.21
0.00
Tamil Nadu
8
10
0.25
0.30
Telangana
6
2
0.35
0.03
Tripura
0
0
0.00
0.00
Uttar Pradesh
5
3
0.00
0.00
Uttrakhand
3
1
0.29
0.09
West Bengal
3
3
0.63
0.00
Total
90
0
7.54
1.03
ANNEXURE-II
Details of funds allocated and released under various component schemes of PMKSY during 2020-21, 2021-22, 2022-23 and 2023-24 (till 31.01.2024)
S. No.
Component of PMKSY
₹ in crore
Financial Year
Fund Allocated
Actual Expenditure
Mega Food Parks (MFP)
2020-21
61.85
61.87
2021-22
54.37
52.59
2022-23
24.80
22.14
2023-24
(as on 31.01.2024)
17.88
4.20
Total
158.9
140.80
Integrated Cold Chain & Value Addition Infrastructure
(Cold Chain)
2020-21
252.70
207.41
2021-22
263.00
225.31
2022-23
222.34
203.06
2023-24
(as on 31.01.2024)
196.50
109.35
Total
934.54
745.13
Creation of Infrastructure Development for Agro Processing Cluster
(APC)
2020-21
56.69
48.47
2021-22
53.90
49.08
2022-23
56.55
46.82
2023-24
(as on 31.01.2024)
63.52
35.63
Total
230.66
180.00
Creation/Expansion of Food Processing & Preservation Capacities
(CEFPPC)
2020-21
219.30
202.84
2021-22
242.50
238.08
2022-23
219.68
171.30
2023-24
(as on 31.01.2024)
275.12
118.25
Total
956.6
730.47
Food Safety & Quality Assurance Infrastructure
(FTL)
2020-21
36.83
29.00
2021-22
46.70
34.25
2022-23
33.80
18.73
2023-24
(as on 31.01.2024)
23.20
4.56
Total
140.53
86.54
Operation Greens
(OG)
2020-21
38.22
38.21
2021-22
74.50
68.15
2022-23
74.49
71.05
2023-24
(as on 31.01.2024)
155.35
31.74
Total
342.56
209.15
Creation of Backward Forward Linkage
(CBFL)
2020-21
56.60
54.42
2021-22
40.79
32.98
2022-23
18.78
9.36
2023-24
(as on 31.01.2024)
10.83
0.50
Total
127.00
97.26
Human Resources & Institutions
2020-21
23.03
20.36
2021-22
15.14
13.03
2022-23
22.36
20.49
2023-24
(as on 31.01.2024)
2.40
0.26
Total
62.93
54.14
ANNEXURE-III
State-wise number of cold storages and capacities created under various component schemes of PMKSY since their inception
S No.
State
No. of Cold storages
Capacity in LMT
1
Andhra Pradesh
96
1.38
2
Andaman & Nicobar
5
0.02
3
Arunachal Pradesh
2
0.02
4
Assam
11
0.25
5
Bihar
10
0.80
6
Chhattisgarh
5
0.19
7
Gujarat
48
1.27
8
Haryana
35
0.82
9
Himachal Pradesh
44
0.62
10
J&K
20
0.19
11
Karnataka
42
1.01
12
Kerala
17
0.42
13
Madhya Pradesh
29
0.78
14
Maharashtra
163
3.32
15
Manipur
6
0.05
16
Meghalaya
1
0.03
17
Mizoram
6
0.02
18
Nagaland
7
0.06
19
Odisha
17
0.20
20
Pondicherry
7
0.00
21
Punjab
66
1.05
22
Rajasthan
28
0.90
23
Tamil Nadu
75
1.11
24
Telangana
39
0.36
25
Tripura
1
0.06
26
Uttar Pradesh
58
1.05
27
Uttarakhand
65
1.14
28
West Bengal
45
1.04
Total
948
18.16
This information was given by Union Minister of State for Food Processing Industries Km. Shobha Karandlaje in a written reply in the Rajya Sabha today.

ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী কিষান সম্পদা য়োজনা থবক ওইনা পায়খৎপা
09 FEB 2024 3:09PM by PIB Imphal
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রি মিনিস্ত্রিনা লৈবাক শীনবা থুংনা 2017-18 দগী প্রধান মন্ত্রী কিষান সম্পদা য়োজনা থবক ওইনা পায়খৎতুনা লাক্লি। প্রধান মন্ত্রী কিষান সম্পদা য়োজনাগী পান্দমদি লৌবুক্তগী দুকান ফাওবগী মতিক চাবা সপ্লাই চেন অমা লৈহন্নবা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপনি। মসিনা লৈবাক অসিদা ফুদ প্রোসেসিং সেক্তর চাউখৎহনগনি, লৌমীশিংনা চুনবা মমলদা য়োনবদা মতেং পাংগনি, খুঙ্গংগী লমদা থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং পীগনি, লৌউ-শিংউগী অরেমখাকশিং হন্থহনগনি অমসুং মপান্দা শেম-শারবা চীঞ্জাকশিং থাদোকপা হেনগৎহনগনি।
2020-21, 2021-22, 2022-23 অমসুং 2023-24 (31.01.2024) ফাওবদা, প্রধান মন্ত্রী কিষান সম্পদা য়োজনাগী কম্পোনেন্ত স্কিমশিংগী মখাদা প্রোজেক 540 য়াবা পীখ্রে অমসুং প্রোজেক 399 লোইশিন্দুনা মেত্রিক তন লাখ 86.06 প্রোসেস তৌখ্রে অমসুং লাখ মেত্রিক তন 22.63 গী প্রিজার্বেসন কেপাসিতিশিং লৈহনখ্রে। রাজ্যশিংদা পায়খৎলিবা প্রোজেকশিংগী অকুপ্পা মরোল এন্নেক্সর-I দা পীরি।
হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা অপুনবা ওইনা থবক 1,78,781 ফংহনখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা কাইথোকখিবা শেনফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-II পীরি।
মিনিস্ত্রিনা পি.পি.পি মোদেলগী মখাদা প্রোজেকশিং মতেং পাংবগী মথক্তা, ফুদ প্রোসেসিং প্রোজেকশিং লিংখৎপা য়ারবা লুপশিংদা শেন্থং পীরি অমসুং স্কিম অসিগী মখাদা 18.16 এল.এম.তিগী কোল্দ স্তোরেজ 948 লিংখৎখ্রে। রাজ্যশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-III দা পীরি।
প্রধান মন্ত্রী কিষান সম্পদা য়োজনাগী সব-স্কিমশিংগী মখাদা, ওপরেসন গ্রিন স্কিম, ইন্ত্রেগ্রেতেদ কোল্দ চেন অমসুং ভেলু এদিসন ইনফ্রাস্ত্রকচর স্কিম অমসুং ফুদ প্রোসেসিং পাকথোক-চাউথোকহনবা অমসুং লীদুনা থম্নবা স্কিমশিংদা গ্রান্তস-ইন-এদসকী মওংদা শেন্থং পীরি অমসু মসিনা অমাং-অতা থোকহনবা হন্থহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং লৈবাক অসিদা চীঞ্জাক শেম-শাবগী চাং হেনগৎহনগনি।
এন্নেক্সর-I
রাজ্য
অয়াবা পীরবা প্রোজেক মশিং
লোইশিনখ্রবা
প্রোজেক মশিং
প্রোসেসিং কেপাসিতি(এল এম তি)
প্রিজার্বেসন কেপাসিতিকেপাসিতি(এল এম তি)
2020-21
অন্দমান অমসুং নিকোবর
1
1
0.27
0.02
অন্ধ্র প্রদেস
2
1
0.06
0.00
অরুনাচল প্রদেস
0
0
0.00
0.00
অসাম
12
2
0.05
0.00
বিহার
1
1
4.59
1.10
ছতিসগর
0
2
1.33
0.84
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি, দমন অমসুং দিয়ু
0
0
0.00
0.00
দিল্লি
1
0
0.00
0.00
গৱা
0
0
0.00
0.00
গুজরাত
14
9
0.92
0.51
হরিয়ানা
13
6
1.05
0.02
হিমাচল প্রদেস
3
3
0.06
0.00
জম্মু অমসুং কাস্মির
5
5
0.11
0.11
কর্নাতকা
13
9
0.89
7.02
কেরলা
9
2
0.39
0.92
মধ্য প্রদেস
8
4
1.15
0.00
মহারাস্ত্রা
10
20
3.27
1.76
মনিপুর
0
0
0.00
0.00
মেঘালয়
1
0
0.00
0.00
মিজোরম
0
1
0.08
0.17
নাগালেন্দ
2
0
0.00
0.00
ওরিসা
1
1
0.60
0.00
পুদুচেরি
1
0
0.00
0.00
পঞ্জাব
5
6
0.46
1.43
রাজস্থান
3
5
0.54
0.76
তামিল নাদু
23
12
1.22
0.04
তেলঙ্গানা
3
1
0.90
0.00
ত্রিপুরা
1
0
0.00
0.00
উত্তর প্রদেস
5
6
2.40
0.02
উত্তরখন্দ
8
6
1.64
0.27
নোংচুপ বেঙ্গল
4
3
0.86
0.00
অপুনবা
149
106
22.83
14.99
2021-22
অন্দমান অমসুং নিকোবর
1
0
0.00
0.00
অন্ধ্র প্রদেস
1
5
1.40
0.25
অরুনাচল প্রদেস
0
0
0.00
0.00
অসাম
2
4
0.88
0.00
বিহার
0
1
0.45
0.00
ছতিসগর
0
0
0.00
0.00
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি, দমন অমসুং দিয়ু
0
0
0.00
0.00
দিল্লি
0
0
0.00
0.00
গৱা
0
1
0.05
0.00
গুজরাত
0
13
0.63
0.35
হরিয়ানা
0
10
1.40
1.16
হিমাচল প্রদেস
0
7
0.60
0.09
জম্মু অমসুং কাস্মির
0
10
1.04
0.04
কর্নাতকা
0
6
0.41
0.17
কেরলা
0
5
0.10
0.00
মধ্য প্রদেস
0
7
0.84
0.33
মহারাস্ত্রা
1
27
19.93
0.65
মনিপুর
0
0
0.00
0.00
মেঘালয়
1
1
0.09
0.00
মিজোরম
0
0
0.00
0.00
নাগালেন্দ
0
0
0.00
0.00
ওরিসা
0
2
0.10
0.06
পুদুচেরি
0
0
0.00
0.00
পঞ্জাব
0
7
0.28
0.13
রাজস্থান
0
4
0.92
0.00
তামিল নাদু
2
13
2.96
0.20
তেলঙ্গানা
0
6
4.40
0.53
ত্রিপুরা
0
2
0.72
0.00
উত্তর প্রদেস
0
14
2.17
0.00
উত্তরখন্দ
0
5
0.27
0.32
নোংচুপ বেঙ্গল
0
7
0.72
0.18
অপুনবা
8
157
40.36
4.45
2022-23
অন্দমান অমসুং নিকোবর
0
0
0.00
0.00
অন্ধ্র প্রদেস
31
7
1.29
0.37
অরুনাচল প্রদেস
2
1
0.00
0.00
অসাম
22
7
0.93
0.00
বিহার
5
0
0.00
0.00
ছতিসগর
3
1
0.19
0.00
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি, দমন অমসুং দিয়ু
0
1
0.05
0.00
দিল্লি
0
1
0.00
0.00
গৱা
0
0
0.00
0.00
গুজরাত
20
13
1.95
0.26
হরিয়ানা
7
8
1.19
0.00
হিমাচল প্রদেস
6
14
1.99
0.44
জম্মু অমসুং কাস্মির
1
6
0.61
0.00
কর্নাতকা
7
7
0.12
0.00
কেরলা
8
11
0.68
0.34
মধ্য প্রদেস
17
4
0.72
0.04
মহারাস্ত্রা
60
20
4.10
0.06
মনিপুর
0
1
0.00
0.00
মেঘালয়
0
0
0.00
0.00
মিজোরম
0
0
0.00
0.00
নাগালেন্দ
1
0
0.00
0.00
ওরিসা
7
1
0.00
0.00
পুদুচেরি
1
0
0.00
0.00
পঞ্জাব
12
5
0.89
0.17
রাজস্থান
18
3
0.12
0.00
তামিল নাদু
16
8
1.09
0.01
তেলঙ্গানা
10
2
0.00
0.00
ত্রিপুরা
1
2
0.01
0.00
উত্তর প্রদেস
21
8
1.42
0.14
উত্তরখন্দ
9
5
0.80
0.13
নোংচুপ বেঙ্গল
8
2
0.65
0.20
অপুনবা
293
138
18.81
2.16
2023-24 (31.01.2024 ফাওবা)
অন্দমান অমসুং নিকোবর
0
0
0.00
0.00
অন্ধ্র প্রদেস
5
1
0.04
0.09
অরুনাচল প্রদেস
0
0
0.00
0.00
অসাম
20
4
1.33
0.05
বিহার
3
0
0.00
0.00
ছতিসগর
0
0
0.00
0.00
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি, দমন অমসুং দিয়ু
0
0
0.00
0.00
দিল্লি
1
0
0.00
0.00
গৱা
1
0
0.00
0.00
গুজরাত
1
6
0.46
0.12
হরিয়ানা
2
7
0.24
0.05
হিমাচল প্রদেস
5
0
0.00
0.00
জম্মু অমসুং কাস্মির
1
1
0.00
0.00
কর্নাতকা
5
10
0.59
0.00
কেরলা
0
2
0.04
0.22
মধ্য প্রদেস
2
0
0.00
0.00
মহারাস্ত্রা
12
8
3.12
0.08
মনিপুর
2
0
0.00
0.00
মেঘালয়
1
0
0.00
0.00
মিজোরম
0
0
0.00
0.00
নাগালেন্দ
0
0
0.00
0.00
ওরিসা
0
0
0.00
0.00
পুদুচেরি
0
0
0.00
0.00
পঞ্জাব
1
1
0.00
0.00
রাজস্থান
3
1
0.21
0.00
তামিল নাদু
8
10
0.25
0.30
তেলঙ্গানা
6
2
0.35
0.03
ত্রিপুরা
0
0
0.00
0.00
উত্তর প্রদেস
5
3
0.00
0.00
উত্তরখন্দ
3
1
0.29
0.09
নোংচুপ বেঙ্গল
3
3
0.63
0.00
অপুনবা
90
0
7.54
1.03
2020-21, 2021-22, 2022-23 অমসুং 2023-24 ( 31.01.2024 ফাওবদা ) পি.এম.কে.এস.ৱাইগী তোঙান-তোঙানবা কম্পোনেন্ত স্কিমশিংগী মখাদা রাজ্যশিংদা পায়খৎখিবা প্রোজেকশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
এন্নেক্সর-II
2020-21, 2021-22, 2022-23 অমসুং 2023-24 (31.01.2024 ফাওবদা) পি.এম.কে.এস.ৱাইগী তোঙান-তোঙানবা কম্পোনেন্ত স্কিমশিংগী মখাদা কাইথোকখিবা ফন্দশিং অমসুং থাদোকখিবগী অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিএল নম্বর
পি.এম.কে.এস.ৱাইগী কম্পোনেন্ত
লুপা করোর
শেনবা চহি
কাইথোকখিবা শেনফম
শীজিন্নখিবা শেনফম
মেগা ফুদ পার্কস(এমএফপি)
2020-21
61.85
61.87
2021-22
54.37
52.59
2022-23
24.80
22.14
2023-24
(31.01.2024 ফাওবদা )
17.88
4.20
অপুনবা
158.9
140.80
ইন্তেগ্রেতেদ কোল্দ চেন অমসুং ভেলু এদিসন ইনফ্রাস্ত্রকচর(কোল্দ চেন)
2020-21
252.70
207.41
2021-22
263.00
225.31
2022-23
222.34
203.06
2023-24
(31.01.2024 ফাওবদা)
196.50
109.35
অপুনবা
934.54
745.13
এগ্রো প্রোসেসিং ক্লস্তর(এপিসি)গী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা
2020-21
56.69
48.47
2021-22
53.90
49.08
2022-23
56.55
46.82
2023-24
(31.01.2024 ফাওবদা)
63.52
35.63
অপুনবা
230.66
180.00
ফুদ প্রোসেসিং অমসুং প্রিজার্বেসন কেপাসিতি শেমগৎপা/হেনগৎহনবা
2020-21
219.30
202.84
2021-22
242.50
238.08
2022-23
219.68
171.30
2023-24
( 31.01.2024 ফাওবদা)
275.12
118.25
অপুনবা
956.6
730.47
ফুদ সেফতি অমসুং ক্বালিতি এসুরেন্স ইনফ্রাস্ত্রকচর(এফতিএল)
2020-21
36.83
29.00
2021-22
46.70
34.25
2022-23
33.80
18.73
2023-24
(31.01.2024 ফাওবদা)
23.20
4.56
অপুনবা
140.53
86.54
ওপরেসন গ্রিন্স(ও জি)
2020-21
38.22
38.21
2021-22
74.50
68.15
2022-23
74.49
71.05
2023-24
(31.01.2024 ফাওবদা)
155.35
31.74
অপুনবা
342.56
209.15
ক্রিয়েসন ওফ বেকৱার্দ ফোরৱার্দ লিঙ্কেজ(সিবিএফএল)
2020-21
56.60
54.42
2021-22
40.79
32.98
2022-23
18.78
9.36
2023-24
(31.01.2024 ফাওবদা)
10.83
0.50
অপুনবা
127.00
97.26
হুমেন রিছোর্সশিং অমসুং ইন্সতিতুসনশিং
2020-21
23.03
20.36
2021-22
15.14
13.03
2022-23
22.36
20.49
2023-24
(31.01.2024 ফাওবদা )
2.40
0.26
অপুনবা
62.93
54.14
এন্নেক্সর-III
পি.এম.কে.এস.ৱাই হেক হৌদোরকপদগী স্কিম অসিগী তোঙান-তোঙানবা কম্পোনেন্তশিংগী মখাদা রাজ্যশিংদা শেমখৎখিবা কোল্দ স্তোরেজশিং অমসুং কেপাসিতিশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
কোল্দ স্তোরেজ মশিং
কেপাসিতি(এল এম তি)
1
অন্ধ্র প্রদেস
96
1.38
2
অন্দমান অমসুং নিকোবর
5
0.02
3
অরুনাচল প্রদেস
2
0.02
4
অসাম
11
0.25
5
বিহার
10
0.80
6
ছতিসগর
5
0.19
7
গুজরাত
48
1.27
8
হরিয়ানা
35
0.82
9
হিমাচল প্রদেস
44
0.62
10
জম্মু অমসুং কাস্মির
20
0.19
11
কর্নাতকা
42
1.01
12
কেরলা
17
0.42
13
মধ্য প্রদেস
29
0.78
14
মহারাস্ত্রা
163
3.32
15
মনিপুর
6
0.05
16
মেঘালয়
1
0.03
17
মিজোরম
6
0.02
18
নাগালেন্দ
7
0.06
19
ওরিসা
17
0.20
20
পুদুচেরি
7
0.00
21
পঞ্জাব
66
1.05
22
রাজস্থান
28
0.90
23
তামিল নাদু
75
1.11
24
তেলঙ্গানা
39
0.36
25
ত্রিপুরা
1
0.06
26
উত্তর প্রদেস
58
1.05
27
উত্তরখন্দ
65
1.14
28
নোংচুপ বেঙ্গল
45
1.04
অপুনবা
948
18.16
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রিজগী রাজ্য মন্ত্রী কুমারি সোভা করান্দলাজেনা ফোঙদোকখিবনি।