Ministry of Culture
SCHEME FOR PENSION AND MEDICAL AID TO ARTISTS
08 FEB 2024 6:11PM by PIB Delhi
The Ministry of Culture administers a Scheme by the name of “Scheme for Financial Assistance for Veteran Artists” (earlier known as Scheme for Pension and Medical Aid to Artists) under which financial assistance is provided to senior artists, aged 60 years & above, having annual income not more than 72,000/-, who have contributed significantly in their specialized fields of performing arts and culture, but are facing financial difficulties due to old age. Under the scheme, financial assistance upto Rs. 6000/- per month is given to the selected artists. The applicant artist should either be a recipient of artists pension of at least Rs. 500/- per month from the concerned State Government/UT Administration, or the artistic credentials of the applicant should be verified and recommended by the concerned Zonal Cultural Centre (ZCC), Ministry of Culture.
The number of artists benefitted under the scheme during the last four years, State- wise is enclosed at Annexure.
(Rs. In Lakhs)
Sl. No.
States
FY-2019-20
FY - 2020-21
FY - 2021-22
FY - 2022-23
No of artist supported
Quantum of financial assistance released
No of artist supported
Quantum of financial assistance released
No of artist supported
Quantum of financial assistance released
No of artist supported
Quantum of financial assistance released
1
Andhra Pradesh
54
22.16
29
5.1
89
72.29
148
84.66
2
Assam
5
1.92
2
0.96
1
0.48
1
1.57
3
Bihar
-
-
-
-
-
-
-
-
4
NCT of Delhi
-
-
-
-
-
-
-
-
5
Goa
-
-
-
-
-
-
-
-
6
Gujarat
-
-
-
-
-
-
-
-
7
Haryana
1
0.04
-
-
1
0.93
2
0.56
8
Himachal Pradesh
-
-
-
-
-
-
-
-
9
UT of Jammu & Kashmir
-
-
-
-
-
-
-
-
10
Jharkhand
8
1.11
8
2.28
5
3.00
7
3.59
11
Karnataka
102
30.29
144
29.97
146
59.55
130
64.32
12
Kerala
83
13.34
24
8.18
57
24.49
51
25.3
13
Madhya Pradesh
16
5.41
6
2.44
12
5.04
6
3.86
14
Maharashtra
324
85.86
206
106.61
448
190.49
740
273.49
15
Manipur
13
3.08
9
3.36
16
7.84
5
0.6
16
Meghalaya
-
-
-
-
-
-
-
-
17
Mizoram
-
-
-
-
-
-
-
-
18
Nagaland
1
0.04
1
0.48
2
0.92
1
0.12
19
Odisha
238
84.04
355
119.46
828
276.95
966
306.77
20
Puducherry
(UT)
-
-
-
-
-
-
-
-
21
Punjab
-
-
-
-
-
-
-
-
22
Rajasthan
5
0.87
2
0.07
2
1.23
2
0.71
23
Tamil Nadu
36
9.92
6
0.87
22
15.49
21
14.6
24
Telangana
163
86.18
86
53.2
342
217.29
489
268.16
25
Tripura
2
0.06
1
0.24
2
0.92
1
0.12
26
Uttar Pradesh
8
3.2
9
5.12
46
13.08
58
15.46
27
Uttarakhand
-
-
-
-
-
-
-
-
28
West Bengal
25
8.26
37
5.09
32
12.31
27
11.71
Total
1084
355.82
925
343.46
2051
902.30
2655
1075.6
LIC
2104
1461.78
1075
527.85
978
639.87
996
783.58
G. Total
3188
1817.6
2000
871.31
3029
1542.17
3651
1859.18
This information was given by Union Minister for Culture, Tourism And Development of North Eastern Region Shri G.Kishan Reddy in Rajya Sabha today.

কল্চর মন্ত্রালয়
কলাকারশিংগী পেন্সন স্কিম অমসুং মেদিকেলগী তেংবাং
08 FEB 2024 6:11PM by PIB Imphal
কলচর মিনিস্ত্রিনা পায়খৎলিবা “স্কিম ফোর ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স ফোর ভেতেরান আর্তিস্তস”(হান্না কলাকারশিংগী পেন্সন অমসুং মেদিকেল এইদ স্কিম হায়না খঙনবা) অসিগী মখাদা চহি 60 অমসুং মসিদগী হেল্লবা কলাকারশিং, চহি অমগী শেন্থোক লুপা 72,000 দগী হেন্দবা, পর্ফোমিং আর্তস অমসুং কলচরগী লমদা শিংথাবা য়ানা মখোয়গী লমদা থবক পাংথোকখিবা অমসুং অহল ওইরকপদগী শেন-থুমগী অৱাবা মায়োক্নরিবা কলাকারশিংদা মতেং পাংলি।
স্কিম অসিগী মখাদা, খনখৎলবা কলাকারশিংদা থা অমদা লুপা 6000 ফাওবগী শেন্থং পীরি। এপ্লিকান্ত অদু মরী লৈনবা রাজ্য সরকারদগী য়ামদ্রবদা থা অমদা লুপা 500 গী পেন্সন অমা ফংলিবা কলাকার অমা ওইগদবনি, নত্ত্রগা কলাকার অদুগী হৈথোই-শিংথোইবা অদু কলচর মিনিস্ত্রিগী মরী লৈনবা জোনেল কলচরেল সেন্তরনা রিকমেন্দ তৌগদবনি।
হৌখিবা চহি মরিদা স্কিম অসিগী মখাদা কান্নবা ফংখ্রবা রাজ্যশিংদা কলাকারশিংগী মশিং এন্নেক্সরদা পীরে।
(লুপা লাখ )
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং
শেনবা চহি-2019-20
শেনবা চহি -2020-21
শেনবা চহি -2021- 22
শেনবা চহি-2022-23
মতেং পাংলিবা কলাকার মশিং
থাদোকখিবা শেনফম
মতেং পাংলিবা কলাকার মশিং
থাদোকখিবা শেনফম
মতেং পাংলিবা কলাকার মশিং
থাদোকখিবা শেনফম
মতেং পাংলিবা কলাকার মশিং
থাদোকখিবা শেনফম
1
অন্ধ্র প্রদেস
54
22.16
29
5.1
89
72.29
148
84.66
2
অসাম
5
1.92
2
0.96
1
0.48
1
1.57
3
বিহার
-
-
-
-
-
-
-
-
4
দিল্লি
-
-
-
-
-
-
-
-
5
গৱা
-
-
-
-
-
-
-
-
6
গুজরাত
-
-
-
-
-
-
-
-
7
হরিয়ানা
1
0.04
-
-
1
0.93
2
0.56
8
হিমাচল প্রদেস
-
-
-
-
-
-
-
-
9
জম্মু অমসুং কাস্মির
-
-
-
-
-
-
-
-
10
ঝারখন্দ
8
1.11
8
2.28
5
3.00
7
3.59
11
কর্নাতকা
102
30.29
144
29.97
146
59.55
130
64.32
12
কেরলা
83
13.34
24
8.18
57
24.49
51
25.3
13
মধ্য প্রদেস
16
5.41
6
2.44
12
5.04
6
3.86
14
মহারাস্ত্রা
324
85.86
206
106.61
448
190.49
740
273.49
15
মনিপুর
13
3.08
9
3.36
16
7.84
5
0.6
16
মেঘালয়
-
-
-
-
-
-
-
-
17
মিজোরম
-
-
-
-
-
-
-
-
18
নাগালেন্দ
1
0.04
1
0.48
2
0.92
1
0.12
19
ওরিসা
238
84.04
355
119.46
828
276.95
966
306.77
20
পুদুচেরি
-
-
-
-
-
-
-
-
21
পঞ্জাব
-
-
-
-
-
-
-
-
22
রাজস্থান
5
0.87
2
0.07
2
1.23
2
0.71
23
তামিল নাদু
36
9.92
6
0.87
22
15.49
21
14.6
24
তেলঙ্গানা
163
86.18
86
53.2
342
217.29
489
268.16
25
ত্রিপুরা
2
0.06
1
0.24
2
0.92
1
0.12
26
উত্তর প্রদেস
8
3.2
9
5.12
46
13.08
58
15.46
27
উত্তরখন্দ
-
-
-
-
-
-
-
-
28
নোংচুপ বেঙ্গল
25
8.26
37
5.09
32
12.31
27
11.71
অপুনবা
1084
355.82
925
343.46
2051
902.30
2655
1075.6
এল.আই.সি
2104
1461.78
1075
527.85
978
639.87
996
783.58
অশুম্পা অপুনবা
3188
1817.6
2000
871.31
3029
1542.17
3651
1859.18
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা কলচর, তুরিজম অমসুং দোনরগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী জি কিসন রেদ্দিনা ফোঙদোকখিবনি।