কোওপরেসন মন্ত্রালয়
এন.সি.দি.সিনা য়েন্থোকখিবা শেনফমশিং
07 FEB 2024 5:54PM by PIB Imphal
কোওপরেসন মিনিস্ত্রিগী মখাদা লৈবা স্তেতুচরি কোওপরেসন অমা ওইরিবা, নেসনেল কোওপরেতিপ দিবলপমেন্ত কোওপরেসন(এন সি দি সি)না লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা কোওপরেসনশিংদা শেন্থং পীরি। হৌখিবা চহি অহুমদা থবকশিংগী ওইনা অমসুং রাজ্যশিংদা এন.সি.দি.সিনা পীখিবা শেনফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিংদা এন্নেক্সর-I অমসুং এন্নেক্সর-II দা পীরে।
ভারত সরকারনা অয়াবা পীরিবা মসিগী প্রোগ্রাম ওফ এক্তিবিতিস(পি ও এ)দা য়ুম্ফম ওইরগা এন.সি.দি.সিনা পান্দমশিং থম্মী। চৎলিবা শেনবা চহি (2023-24) লুপা করোর 50,000 পীনবা পান্দম থম্লি। 31.01.2024 ফাওবদা, লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা কোওপরেতিপশিংদা এন.সি.দি.সিনা লুপা করোর 56,196 য়েন্থোকখ্রে।
ফন্দ দরকার ওইবা কোওপরেতিপ সেক্তরশিং লমদমগী অমসুং রাজ্যশিংগী ওইনা এন.সি.দি.সিনা মশক খঙদোক্লে অমসুং কোওপরেতিপশিংদা মসিগী দিবিজনশিং অমসুং রিজনেল দাইরেক্তোরেতশিংগী পান্দমশিংগী মতুংইন্না শেনফমশিং পীথোক্লি।
এন্নেক্সর-I
হৌখিবা চহি অহুমদা রাজ্যশিংদা এন.সি.দি.সিনা পীখিবা শেনফম(লুপা করোর)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
2020-21
2021-22
2022-23
1
অন্ধ্র প্রদেস
603.98
2831.59
9734.70
2
অরুনাচল প্রদেস
1.44
0.25
0.38
3
অসাম
5.59
3.57
17.48
4
বিহার
1633.60
2857.90
4053.75
5
দিল্লি
8.61
7.46
10.82
6
গৱা
0.19
0.00
0.00
7
গুজরাত
52.25
37.40
370.80
8
হরিয়ানা
6645.11
12827.75
6655.24
9
হিমাচল প্রদেস
36.90
14.74
12.91
10
জম্মু অমসুং কাস্মির
0.00
0.13
0.57
11
কর্নাতকা
170.69
164.49
112.54
12
কেরলা
303.54
371.85
704.74
13
মধ্য প্রদেস
208.36
477.10
284.40
14
মহারাস্ত্রা
1145.59
688.07
751.16
15
মনিপুর
0.00
0.04
30.38
16
মেঘালয়
57.80
0.04
0.14
17
মিজোরম
2.16
1.06
4.23
18
নাগালেন্দ
6.07
0.17
1.20
19
ওরিসা
0.80
4.06
1.61
20
পঞ্জাব
22.77
0.13
0.42
21
রাজস্থান
157.80
7.79
4.91
22
সিক্কিম
0.00
0.00
0.14
23
তামিল নাদু
21.58
50.75
30.49
24
ত্রিপুরা
3.20
3.00
12.35
25
উত্তর প্রদেস
827.95
252.33
350.24
26
নোংচুপ বেঙ্গল
59.13
44.16
63.36
27
ছতিসগর
12000.07
12400.87
8502.23
28
ঝারখন্দ
0.92
1.79
4.63
29
উত্তরখন্দ
17.22
80.36
10.50
30
চান্দিগর
0.00
0.03
0.03
31
পুদুচেরি
0.00
0.00
0.06
32
তেলঙ্গানা
739.88
1092.20
9304.97
অপুনবা
24733.24
34221.08
41031.40
এন্নেক্সর-II
হৌখিবা চহি অহুমদা থবকশিংগী ওইনা এন.সি.দি.সিনা পীখিবা শেনফম (লুপা করোর)
সেরিএল নম্বর
থবক
2020-21
2021-22
2022-23
1
মার্কেত্তিং
19576.38
26705.60
27984.74
2
ইনপুতস
29.41
74.05
46.96
3
কঞ্জুমর
0.89
2.69
1.40
4
চিনি
1542.44
1316.71
694.25
5
ঙা য়োকপা
119.18
168.76
298.93
6
উহৈ-ৱাহৈশিং অমসুং মনা-মশিং
0.14
0.05
0.00
7
শঙ্গোম অমসুং শা-ষন
168.50
569.16
264.70
8
ইন্তেগ্রেতেদ কোওপরেতিপ দিবলপমেন্ত প্রোজেক
152.61
283.06
177.87
9
লীদুনা থম্ফম
7.29
7.72
4.84
10
তেক্সতাইল
96.40
24.94
104.25
11
ইয়োং
0.90
102.46
28.57
12
য়ুবী মকু
0.00
30.00
0.00
13
লীমোন
0.00
0.00
8.76
14
থাউ থোকপা মরুশিং
1.65
0.00
0.68
15
চানবা মহৈ-মরোং
1.07
0.00
0.85
16
প্লান্তেসন ক্রোপশিং
2.21
2.14
0.00
17
সর্বিস কোওপরেতিপ
2996.23
4894.20
11322.30
18
কম্পুতরাইজেসন
30.87
25.06
45.02
19
পব্লিক রিলেসন্স
0.51
0.94
0.64
20
ত্রেনিং
3.97
5.51
5.50
21
সি এস আর
0.00
0.01
0.01
22
যুব সাহাকার
0.27
0.00
0.10
23
ফার্মরস প্রদুসর ওর্গনাইজেসন(এফ পি ও)
2.32
8.04
38.25
24
ফিসরিজ এফ পি ও
0.00
0.00
2.78
অপুনবা
24733.24
34221.08
41031.40
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা কোওপরেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Cooperation
Funds disbursed by NCDC
07 FEB 2024 5:54PM by PIB Delhi
National Cooperative Development Corporation (NCDC), a statutory corporation under administrative control of Ministry of Cooperation, provides financial assistance to cooperative societies across the country. The State-wise and activity-wise details of financial assistance disbursed by NCDC during the last three years is enclosed at Annexure-I & Annexure-II respectively.
NCDC has fixed targets on the basis of its Programme of Activities (PoA), duly approved by Government of India. For the current financial year (FY 2023-24) the target of disbursement is Rs.50,000 crore. As on 31.01.2024, NCDC has exceeded the target and disbursed Rs.56,196 crore to various cooperatives across the country.
NCDC has identified Regions/States wherein cooperative sector needs funding and has accordingly allocated sub-targets to its’ Divisions and Regional Directorates so as to ensure easy access to credit/finance for cooperatives.
Annexure-I
State-wise financial assistance disbursed by NCDC during the last three years (Rs. In crore)
S.No.
State/UT
2020-21
2021-22
2022-23
1
Andhra Pradesh
603.98
2831.59
9734.70
2
Arunachal Pradesh
1.44
0.25
0.38
3
Assam
5.59
3.57
17.48
4
Bihar
1633.60
2857.90
4053.75
5
Delhi
8.61
7.46
10.82
6
Goa
0.19
0.00
0.00
7
Gujarat
52.25
37.40
370.80
8
Haryana
6645.11
12827.75
6655.24
9
Himachal Pradesh
36.90
14.74
12.91
10
Jammu & Kashmir
0.00
0.13
0.57
11
Karnataka
170.69
164.49
112.54
12
Kerala
303.54
371.85
704.74
13
Madhya Pradesh
208.36
477.10
284.40
14
Maharashtra
1145.59
688.07
751.16
15
Manipur
0.00
0.04
30.38
16
Meghalaya
57.80
0.04
0.14
17
Mizoram
2.16
1.06
4.23
18
Nagaland
6.07
0.17
1.20
19
Odisha
0.80
4.06
1.61
20
Punjab
22.77
0.13
0.42
21
Rajasthan
157.80
7.79
4.91
22
Sikkim
0.00
0.00
0.14
23
Tamil Nadu
21.58
50.75
30.49
24
Tripura
3.20
3.00
12.35
25
Uttar Pradesh
827.95
252.33
350.24
26
West Bengal
59.13
44.16
63.36
27
Chhattisgarh
12000.07
12400.87
8502.23
28
Jharkhand
0.92
1.79
4.63
29
Uttarakhand
17.22
80.36
10.50
30
Chandigarh
0.00
0.03
0.03
31
Puducherry
0.00
0.00
0.06
32
Telangana
739.88
1092.20
9304.97
Total
24733.24
34221.08
41031.40
Annexure-II
Activity-wise financial assistance disbursed by NCDC during the last three years (Rs. In crore)
S.No.
Activity
2020-21
2021-22
2022-23
1
Marketing
19576.38
26705.60
27984.74
2
Inputs
29.41
74.05
46.96
3
Consumer
0.89
2.69
1.40
4
Sugar
1542.44
1316.71
694.25
5
Fisheries
119.18
168.76
298.93
6
Fruits And Vegetables
0.14
0.05
0.00
7
Dairy & Live Stock
168.50
569.16
264.70
8
Integrated Cooperative Development Project
152.61
283.06
177.87
9
Storage
7.29
7.72
4.84
10
Textile
96.40
24.94
104.25
11
Handloom
0.90
102.46
28.57
12
Coir
0.00
30.00
0.00
13
Jute
0.00
0.00
8.76
14
Oilseed
1.65
0.00
0.68
15
Foodgrain
1.07
0.00
0.85
16
Plantation Crops
2.21
2.14
0.00
17
Service Coop.
2996.23
4894.20
11322.30
18
Computerization
30.87
25.06
45.02
19
Public Relations
0.51
0.94
0.64
20
Training
3.97
5.51
5.50
21
C S R
0.00
0.01
0.01
22
Yuva Sahakar
0.27
0.00
0.10
23
Farmers Producers Organisation (FPO)
2.32
8.04
38.25
24
Fisheries FPO (FFPO)
0.00
0.00
2.78
Total
24733.24
34221.08
41031.40
This was stated by the Minister of Cooperation, Shri Amit Shah in a written reply to a question in the Rajya Sabha.