সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ইন্তেরিম বজেৎ 2024-2025না ভিকসিৎ ভারত @2047 অমগী পান্দম ফংবা ঙম্নবা ইন্নোভেসন অমসুং স্তার্তঅপশিংদা মীৎয়েং থম্বগী মমি তাই হায়না কেন্দ্রগী S&T মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ফোঙদোকখ্রে
সনরাইজ তেক্নোলোজীশিংদা প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্ত তৌবদা শাহৌ পীনবালুপা করোর লাখ অমগী অচৌবা কোর্পস অসিনা ঐখোয়গী তেক সেভী নহারোলগীদমক কান্নরবা চহিচা অমা ওইহল্লগনি: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
“ত্রিলিয়ন দোলর মঙাগী ইকনোমী ওইনবা অমসুং অমৃত কাল মনুংদা ভিকসিৎ ভারতকী ফিরেপ থুংহন্নবা ঐখোয়না পান্দম থম্বা লোয়ননা বাইওতেক্নোলোজী‌না মরু ওইবা দ্রাইভর ওইরগনি”: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
01 FEB 2024 6:24PM by PIB Imphal
ইন্তেরিম বজেৎ 2024-2025না ভিকসিৎ ভারত @2047 অমগী পান্দম ফংবা ঙম্নবা ইন্নোভেসন অমসুং স্তার্তঅপশিংদা মীৎয়েং থম্বগী মমি তাই হায়না ঙসি কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ফোঙদোকখ্রে।
মন্ত্রীনা ইন্তেরিম বজেৎনা লুপা করোর লাখ অমগী কোর্পস অসিনা সনরাইজ তেক্নোলোজীশিংগী প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্তদা শাহৌ পীনবা প্রপোজ তৌরি হায়খি। কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রীনা “মসিনা ঐখোয়গী তেক সেভী নহারোলগী কান্নরবা চহিচা অমা ওইরগনি” হায়খিবা অসিনা ঐখোয়গী নহারোল অমসুং তেক্নোলোজীগী শক্তিশিং পুনশিল্লিবা প্রোগ্রামশিংবু পুক্নিং থৌগৎলগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী, MoS PMO, পর্সনেল গ্রীভান্সেস, পেনসন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ)না পার্লিয়ামেন্তদা বজেৎ পুথোকখ্রবা মতুংদা মেদিয়াদা ৱা ঙাংখি।
“দিফেন্সকী দীপ তেক স্তার্তঅপশিংগীদমক অনৌবা স্কিম অমসুং বাইও-স্তার্তঅপশিং অমসুং বাইও-ইকনোমী সপ্লিমেন্ত তৌনবা অখন্নবা বাইওমেন্যুফেকচরিং স্কিমগা লোয়ননা পুন্না ইন্নোভেসন অমসুং স্তার্তঅপশিং প্রমোৎ তৌনবা ইন্তেরিম য়ুনিয়ন বজেৎতা লুপা করোর লাখ অমগী কোর্পস অমা লাউথোকখি…পুম্নমক অসিনা 2047 ফাপবদা ভিকসিৎ ভারতকী পান্দম ফংনবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী ওপ্তিমেল ওইনা শীজিন্নবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ক্লেরিতী অমসুং কনভিক্সন অদু তাক্লি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায় সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা আত্মনির্ভরতা ওইবা অসিনা দিফেন্স সেক্তরগীদমক দীপ-তেক তেক্নোলোজীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লোঞ্চ তৌগদৌরিবা প্রপোজ তৌখিবা অনৌবা স্কিমদা শাহৌসু পীরগনি।
ভেক্সিনশিং মথং-মথং দিবেলপ তৌবগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীগী মাইপাকপবু থাগৎলদুনা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ইন্তেরিম বজেৎ অসিনা সর্ভাইকেল কেন্সরগী মায়োক্তা চহি কাংলুপ 9-14গী নুপীমচাশিংদা লাইনা অসি ঙাকথোক্নবা ভেক্সিনেসন তৌনবা প্রপোজ তৌখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা সেপ্তেম্বর 2022দা DBT অমসুং সেরম ইন্সতিত্যুত ওফ ইন্দিয়া, পুনেনা সর্ভাইকেল কেন্সর ঙাকথোক্নবা ভারতকী অহানবা ইন্দিজিনস ওইনা দিবেলপ তৌখিবা ভেক্সিন ‘সেরবাবেক’ পুথোকখি হায়না লাউথোকখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ইন্তেরিম বজেৎ অসিনা বাইওদিগ্রেদেবল পোলিমর্স, বাইও-প্লাস্তিক্স, বাইও-ফার্মাস্যুতিকেল্স অমসুং বাইও-এগ্রি-ইনপুৎশিংগুম্বা এনভাইর্নমেন্ত ফ্রেন্দলী অলতর্নেতিবশিং পীগদবা বাইও-মেন্যুফেকচরিং অমসুং বাইও-ফাউন্দ্রীগী অনৌবা স্কিম অমসু প্রোপোজ তৌরি।
“DBTনা গ্রীন গ্রোথ প্রমোৎ তৌরিবা স্কিমদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরগনি অমসুং রিজেনরেতিব প্রিন্সিপলশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ঙসিগী কঞ্জুম্পতিব মেন্যুফেকচরিং পেরাদিমদা অওনবা পুরকপদা মতেং পাংগনি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি শেল-থুম মন্ত্রীনা পোত্থোক লৈবা ময়াৎশিং দিবেলপ তৌদুনা ওইল সীদশিংদা ‘আত্মনির্ভর’ ফংনবা লালোং অমসু পনখি। মসিগী মথক্তা ইন্তেরিম বজেৎ অসিনা ব্ল্যু ইকনোমী অমা ফংনবা ক্লাইমেৎ রেজিলিএন্ত এক্তিবিতীশিংসু প্রমোৎ তৌরি হায়না কেন্দ্রগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
“লাক্কদৌরিবা চহিইংদা “ব্ল্যু ইকনোমী”না ভারতকী ওভরওল ইকনোমীদা চাউনা শরুক তমগনি অমসুং প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখিবা দীপ ওসীন মিসন্না মসিগী মরু ওইবা কম্পোনেন্ত ওইরগনি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
কেন্দ্রগী আর্থ সাইন্সেস মন্ত্রালয়না পাইখৎপা সমুদ্রয়ান মিসনগী শরুক ওইনা ভারতনা মিনরেলগুম্বা সমুদ্র মনুংগী রিসোর্সশিং এক্সপ্লোরেসন তৌনবগীদমক মিতর 6000 লুবা মফমদা MATSYA কৌবা সবমের্সিবল অমদা মীওই অহুম থানবা পান্দম থম্মি। মহাক্না হায় মিসন অসি মথংগী চহি 2-3দদি পাঙথোকপা ঙম্লবা য়াই।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ইন্তেরিম বজেৎনা দিস্ত্রিব্যুসন গ্রিদশিংদা পাৱর য়োল্লক্কদৌরিবা রুফ তোপ সোলর দিবেলপমেন্তগা লিঙ্ক তৌদুনা পাৱর সবসিদীগী সস্তেনেবল অমসুং ইকো-ফ্রেন্দলী ওইব এপ্রোচ অমা পুথোক্তুনা অচৌবা মওংদা ইন্দিজিনস সোলর ইনর্জী মেন্যুফেকচর্রশিংবু প্রমোৎ তৌরি।
“পি.এম. মোদীনা হায়খিবগী মতুং ইন্না ভারতনা 2070 ফাওবদা নেৎ জিরো ওইনবা পান্দমগী মাইকৈদা চংশিনবা অসিদা বজেৎ স্পীচ অসিনা EV ইকোসিস্তেম পাকথোক চাউথোক্নবসু থমখি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
ইনিসিএতিব পুম্নমক অসিনা ফুল-ফ্লেদজ বজেৎ অসি জুলাইদা পুথোকপা মতমদা হেন্না শাহৌ পীরগনি হায়না দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ফোঙদোকখি।
“খোঙথাংশিং অসিনা ত্রিলিয়ন ফোলর মঙাগী ইকনোমী ওইনবা তেক্নোলোজীনা লমজিংবা চাউখৎথৌরাং অমসুং অমৃত কাল মনুংদা ভিকসিৎ ভারত সঙ্কল্প থুংহনবদা ইনোৎ হাপ্পগনি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।

Ministry of Science & Technology
Interim Budget 2024-25 reflects the emphasis on Innovation and Startups to achieve the goal of a Viksit Bharat @2047, says Union S&T Minister Dr Jitendra Singh
The corpus of a massive Rupees One Lakh Crore to boost private investment in sunrise technologies will mark a golden era for our tech savvy youth: Dr Jitendra Singh
“Biotechnology to be key driver as we aim to achieve a five trillion dollar economy and meet the Sankalp of Viksit Bharat during Amritkaal”: Dr Jitendra Singh
01 FEB 2024 6:24PM by PIB Delhi
Union Minister Dr Jitendra Singh today said the Interim Budget 2024-25 reflects the emphasis on Innovation and Startups to achieve the goal of a Viksit Bharat @2047.
The Minister referred to the Interim Budget proposing a corpus of Rs One Lakh Crore to boost private investment in sunrise technologies. As the Union Finance Minister said, “This will mark a golden era for our tech savvy youth,” he said, adding, it will encourage programmes that combine the powers of our youth and technology.
The Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, was speaking with the media soon after the presentation of the Interim Budget in the Parliament.
“A corpus of Rs 1 lakh crore announced in the Interim Union Budget to promote Innovation and StartUps coupled with a new scheme for Deep Tech StartUps in Defence and an exclusive Biomanufacturing scheme to supplement Bio-StartUps and bio-economy ….all point to Prime Minister Shri Narendra Modi’s clarity and conviction to optimally utilise Science & Technology for achieving the goal of Viksit Bharat by 2047,” he said.
Dr Jitendra Singh said, Atmanirbharta in Science & Technology will also get a fillip with the proposed new scheme to be launched for strengthening Deep-Tech technologies for Defence Sector.
Lauding the acclaimed success of the Department of Biotechnology, Ministry of S&T, in developing a series of vaccines, Dr Jitendra Singh said, the Interim Budget proposes the vaccination against cervical cancer of girls in the age group of 9-14 years for the prevention of the disease.
Dr Jitendra Singh had announced India’s first indigenously developed vaccine, “CERVAVAC” for the prevention of cervical cancer, developed by DBT and the Serum Institute of India, Pune, in September, 2022.
Dr Jitendra Singh said the Interim Budget also proposes a new scheme of bio-manufacturing and bio-foundry which will provide environment friendly alternatives such as biodegradable polymers, bio-plastics, bio-pharmaceuticals and bio-agri-inputs.
“DBT will again play a key role in this scheme that promotes green growth and will help transform today’s consumptive manufacturing paradigm to the one based on regenerative principles,” he said.
Dr Jitendra Singh said, the Finance Minister also referred to a strategy to achieve ‘atmanirbharta’ in oil seeds by developing high-yielding varieties. Besides, said the Union S&T Minister, the Interim Budget also promotes climate resilient activities for achieving a Blue Economy.
“In the years to come, "Blue Economy" will be a major contributor to India's overall economy and the Deep Ocean Mission announced by Prime Minister Modi will be the core component of it,” he said.
As a part of the Samudrayaan Mission, undertaken by the Union Ministry of Earth Sciences, India aims to send three persons in a submersible called MATSYA to a depth of 6000 meters for exploration of deep-sea resources like minerals. This mission, he said, is expected to be realized in the next 2-3 years.
Dr Jitendra Singh said, the Interim Budget promotes indigenous Solar Energy manufacturers in a big way by laying out a Sustainable and Eco-Friendly approach to Power Subsidy by linking it to Roof Top Solar Development that sells back power to the Distribution Grids.
“As India moves towards its goal of Net Zero by the year 2070, as committed by PM Modi, the budget speech also stresses on expansion of the EV ecosystem,” he said.
All these initiatives, said Dr Jitendra Singh, will give a further boost when the full-fledged budget will be presented in July.
“The interventions would provide impetus to technology led development for realization of a five trillion dollar economy and meeting the Sankalp of Viksit Bharat during Amritkaal,” he said.