Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the orientation programme of newly elected MLAs of Chhattisgarh in Raipur today
Contact, communication and hard work make a public servant a public hero
The basic mantra of success is to keep learning till the last breath of life
MLAs should work to solve public problems, not for fame
It is the responsibility of an aware MLA to improve the system
MLA should always remain happy while maintaining public relations, public gathering, discharging legislative responsibilities and implementing the policies and objectives of the party
Understanding the problem and giving it to the administration in writing helps in solving the problem quickly
One can become a good MLA only by understanding the language and process of law
One should never develop his constituency by looking at the results of the booth
21 JAN 2024 8:51PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the orientation programme of newly elected Members of the Legislative Assembly (MLAs) of Chhattisgarh in Raipur today. On this occasion, many dignitaries including Chhattisgarh Chief Minister Shri VishnuDeoSai were present.
In his address, Shri Amit Shah said that there is no age for learning and neither does time end for it. To keep learning till the end of life is the basic mantra of success. He said that people who get elected as MLAs should keep in mind that they are the bearers of a tradition. Shri Shah said that in the 75 years of independence, the entire country and all parties together deepened the roots of democracy and gave a message to the whole world that we are a successful democracy. We have not only successfully assimilated the three-tier democratic system but have also conveyed its positive results to the public.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in our country the MLAs have three types of responsibilities – responsibility towards the constituency, the ideology of the party and the progress of the entire state. Shri Shah said that to achieve success in these three areas, there is a need to systematically allocate time and energy. He said that it is also the responsibility of the MLAs to work for the fulfillment of the policies, procedures and objectives of the party. He said that to become effective, all public representatives should have sensitivity towards the public and the area and readiness, skill and eagerness to discharge public responsibilities. He said that we should always remain happy in public relations, public gathering, discharge of legislative responsibilities and implementing the policies and objectives of the party on the ground.
Shri Amit Shah said that we should develop the habit of understanding the administration and giving in writing, this will get the work done quickly. He said that we should evolve our methodology of working with officials. He said that only when the public representative is capable and accountable, good administration in his area supports him. He said that there are many ways to solve the problems and the most appropriate way is to write a concrete letter as per the rules and give it to the administration and fix the responsibility. A letter written after understanding the problem meaningfully is more effective than any movement and it does not take away the rights of the movement. Shri Shah said that to solve the problems of the people and to discharge our responsibilities, it is important to first understand the problem. He said that our basic job is to consider the problem holistically and provide solutions, not to seek fame. He added that the public representatives should also become a watchdog of public interest schemes.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that public representatives also have a legislative responsibility. He said that very few people study the Bill, its consequences and objectives. He said that it is the responsibility of the MLAs to understand any Bill and Budget as a responsive MLA. Shri Shah said that the MLA is the link between the government, opposition and the public. He said that opposition MLAs should also work hard to convey the government's schemes to the public and should also build their party's machinery.
Shri Amit Shah said that after the re-formation of Prime Minister Shri Narendra Modi's government in 2019, Article 370 was abolished, the Citizenship Amendment Act (CAA) came and Triple Talaq ended. He said that in the last 75 years, not less than 50 private members' bills have come on these three subjects. He said that unless MLAs study the language and procedure of law, they cannot become good MLAs. He said that sometimes it is sad that when the speeches given on public platforms are given in the House, it lowers the dignity of the House and also degrades its credibility for the sake of temporary fame. He said that MLAs should understand the legislative process very well and according to its rules, they should maintain their language, behavior and correspondence with the Assembly Secretariat. Shri Shah said that MLAs should bring some good bills as private members, which may become law after a decade or two. He said that when you put forward your views, sooner or later they will take the form of a good law.
The Union Home Minister said that if you want to enter the politics of the region, state and country, then connection, communication and hard work only can be useful and all these three can transform you from a public servant to a public leader. He said that in a democratic system, the party can give you a ticket, but you will get the public mandate only when you communicate with the public and work hard for the area. He said that communication regarding problems is arranged through your office and the implementation of small schemes is also done by your office. For this, the office should be designed in such a scientific and modern manner that information about even the smallest incidents in every village of our area reaches us. Shri Shah said that teachers, women, youth, litterateurs, journalists and underprivileged beneficiaries are also opinion makers. He said that through public dialogue and connecting with different sections of the society, you get the details of the entire area and also get information about the problems. He said that our workers cannot tell us what the public thinks about us, only the public can tell this and for this we should also learn the art of public relations.
Shri Amit Shah said that we should not have any misconception about the public and we should not consider the workers as the public. He said that we should be involved with the legislative process and should also have the skills to bring the party's policies to the floor through the rules of the assembly. Shri Shah said that one should never seek development in one's constituency after seeing the election results; there will never be a bigger sin and political loss than this. He said that if votes are not received from any booth then step motherly attitude should not be maintained for this. Shri Shah said that when we contest elections, we happen to be a candidate of one party and when we win the elections, we become MLA of the entire constituency and then the problems of the entire constituency become ours.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি ছত্তীশগড়ৰ ৰায়পুৰত নৱনিৰ্বাচিত বিধায়কসকলৰ অৰিয়েণ্টেশ্যন কাৰ্যসূচীত ভাষণ দিয়ে
যোগাযোগ, সংযোগ আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমে এজন ৰাজহুৱা সেৱকক এজন ৰাজহুৱা নায়ক কৰি তোলে
সফলতাৰ মৌলিক মন্ত্ৰ হৈছে জীৱনৰ শেষ নিশ্বাসলৈকে শিকি থকা
বিধায়কসকলে খ্যাতিৰ বাবে নহয়, ৰাজহুৱা সমস্যা সমাধানৰ বাবে কাম কৰিব লাগে
ব্যৱস্থাটো উন্নত কৰাটো এজন সচেতন বিধায়কৰ দায়িত্ব
জনসংযোগ, জনসমাগম, বিধানসভাৰ দায়িত্ব পালন আৰু দলৰ নীতি-উদ্দেশ্য ৰূপায়ণ কৰোতে বিধায়ক সদায় সুখী হৈ থাকিব লাগে
সমস্যাটো বুজি পাই লিখিতভাৱে প্ৰশাসনক দিলে সমস্যাটো সোনকালে সমাধান কৰাত সহায় হয়
আইনৰ ভাষা আৰু প্ৰক্ৰিয়া বুজিলেহে এজন ভাল বিধায়ক হ’ব পাৰে
কোনোবাই কেতিয়াও বুথৰ ফলাফল চাই নিজৰ সমষ্টিৰ বিকাশ ঘটাব নালাগে
21 JAN 2024 8:51PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি ছত্তীশগড়ৰ ৰায়পুৰত বিধানসভাৰ নৱনিৰ্বাচিত সদস্যসকলৰ অভিমুখী কাৰ্যসূচীত ভাষণ দিয়ে। এই উপলক্ষে ছত্তীশগড়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিষ্ণুদেওছাইকে ধৰি বহু বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
নিজৰ ভাষণত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে শিক্ষণৰ বয়স নাই আৰু ইয়াৰ বাবে সময়ো শেষ নহয়। জীৱনৰ শেষলৈকে শিকি থকাটোৱেই হৈছে সফলতাৰ মৌলিক মন্ত্ৰ। তেওঁ কয় যে বিধায়ক হিচাপে নিৰ্বাচিত হোৱা লোকসকল যে এটা পৰম্পৰাৰ বাহক, তেওঁলোকে সেই কথা মনত ৰাখিব লাগে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰত সমগ্ৰ দেশ আৰু সকলো দলে মিলি গণতন্ত্ৰৰ শিপা গভীৰ কৰি তুলিলে আৰু সমগ্ৰ বিশ্বক এটা বাৰ্তা দিলে যে আমি এক সফল গণতন্ত্ৰ। আমি তিনি স্তৰৰ গণতান্ত্ৰিক ব্যৱস্থাটোক সফলতাৰে আত্মস্থ কৰাই নহয়, ইয়াৰ ইতিবাচক ফলাফল জনসাধাৰণৰ মাজলৈও আগবঢ়াইছোঁ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আমাৰ দেশত বিধায়কসকলৰ তিনি প্ৰকাৰৰ দায়িত্ব আছে- সমষ্টিৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা, দলৰ মতাদৰ্শ আৰু সমগ্ৰ ৰাজ্যৰ প্ৰগতি। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই তিনিটা ক্ষেত্ৰত সফলতা লাভ কৰিবলৈ হ’লে পদ্ধতিগতভাৱে সময় আৰু শক্তি আবণ্টন দিয়াৰ প্ৰয়োজন আছে। তেওঁ কয় যে দলৰ নীতি, পদ্ধতি আৰু উদ্দেশ্য পূৰণৰ বাবে কাম কৰাটোও বিধায়কসকলৰ দায়িত্ব। তেওঁ কয় যে কাৰ্যকৰী হ’বলৈ হ’লে সকলো জনপ্ৰতিনিধিৰ জনসাধাৰণ আৰু অঞ্চলটোৰ প্ৰতি সংবেদনশীলতা থাকিব লাগে আৰু ৰাজহুৱা দায়িত্ব পালনৰ বাবে প্ৰস্তুতি, দক্ষতা আৰু আগ্ৰহ থাকিব লাগে। জনসংযোগ, জনসমাৱেশ, বিধানসভাৰ দায়িত্ব পালন আৰু দলৰ নীতি-উদ্দেশ্য ভূমিত ৰূপায়ণৰ সময়ত আমি সদায় সুখী হৈ থকা উচিত বুলিও তেওঁ কয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি প্ৰশাসনক বুজি পোৱা আৰু লিখিতভাৱে দিয়াৰ অভ্যাস গঢ়ি তুলিব লাগে, ইয়াৰ দ্বাৰা কাম সোনকালে সম্পূৰ্ণ হ’ব। তেওঁ কয় যে আমি বিষয়াসকলৰ সৈতে কাম কৰাৰ আমাৰ পদ্ধতি বিকশিত কৰা উচিত। তেওঁ কয় যে যেতিয়া জনপ্ৰতিনিধি সক্ষম আৰু জবাবদিহি হয় তেতিয়াহে তেওঁৰ অঞ্চলৰ সু-প্ৰশাসনে তেওঁক সমৰ্থন কৰে। তেওঁ কয় যে সমস্যা সমাধানৰ বাবে সকলোতকৈ উপযুক্ত উপায় হ’ল নিয়ম অনুসৰি এখন সুনিৰ্দিষ্ট চিঠি লিখি প্ৰশাসনক দি দায়িত্ব ঠিক কৰা। সমস্যাটো অৰ্থপূৰ্ণভাৱে বুজি পোৱাৰ পিছত লিখা এখন চিঠি যিকোনো গতিবিধিতকৈ অধিক ফলপ্ৰসূ আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা গতিবিধিৰ অধিকাৰ কাঢ়ি লোৱা নহয়।
শ্ৰী শ্বাহে কয় যে জনসাধাৰণৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে আৰু আমাৰ দায়িত্ব পালন কৰিবলৈ প্ৰথমে সমস্যাটো বুজি পোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে আমাৰ মূল কাম হৈছে সমস্যাটোক সামগ্ৰিকভাৱে বিবেচনা কৰি সমাধানৰ ব্যৱস্থা কৰা, খ্যাতি বিচৰা নহয়। তেওঁ লগতে কয় যে জনপ্ৰতিনিধিসকলো জনস্বাৰ্থ আঁচনিৰ পহৰাদাৰ হ’ব লাগে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে জনপ্ৰতিনিধিৰ বিধানসভাৰো দায়িত্ব আছে। তেওঁ কয় যে অতি কম সংখ্যক লোকে বিধেয়কখন, ইয়াৰ পৰিণতি আৰু উদ্দেশ্য অধ্যয়ন কৰে। তেওঁ কয় যে যিকোনো বিধেয়ক আৰু বাজেটক সঁহাৰি জনোৱা বিধায়ক হিচাপে বুজাটো বিধায়কৰ দায়িত্ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বিধায়কজনেই হৈছে চৰকাৰ, বিৰোধী আৰু জনসাধাৰণৰ সংযোগ। তেওঁ কয় যে বিৰোধী বিধায়কসকলেও চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহ জনসাধাৰণৰ মাজলৈ লৈ যাবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব লাগে আৰু নিজৰ দলৰ যন্ত্ৰপাতিও গঢ়ি তুলিব লাগে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০১৯ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ চৰকাৰ পুনৰ গঠন হোৱাৰ পিছত ৩৭০ অনুচ্ছেদ বাতিল কৰা হয়, নাগৰিকত্ব সংশোধনী আইন (CAA) আহিল আৰু ট্ৰিপল তালাকৰ অন্ত পৰিল। তেওঁ কয় যে বিগত ৭৫ বছৰত এই তিনিটা বিষয়ৰ ওপৰত কমেও ৫০টা প্ৰাইভেট মেম্বাৰ্ছ বিল আহিছে। তেওঁ কয় যে বিধায়কসকলে আইনৰ ভাষা আৰু পদ্ধতি অধ্যয়ন নকৰালৈকে তেওঁলোক ভাল বিধায়ক হ’ব নোৱাৰে। ৰাজহুৱা মঞ্চত দিয়া ভাষণ সদনত যেতিয়া দিয়া হয় তেতিয়া সদনৰ মৰ্যাদা নিম্নগামী হোৱাৰ লগতে সাময়িক খ্যাতিৰ স্বাৰ্থত বিশ্বাসযোগ্যতাও অৱনমিত হোৱাটো কেতিয়াবা দুখৰ বিষয় বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ কয় যে বিধায়কসকলে বিধান প্ৰক্ৰিয়াটো অতি ভালদৰে বুজিব লাগে আৰু ইয়াৰ নিয়ম অনুসৰি বিধানসভা সচিবালয়ৰ সৈতে নিজৰ ভাষা, আচৰণ আৰু চিঠি-পত্ৰ বজাই ৰাখিব লাগে।
শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বিধায়কসকলে প্ৰাইভেট মেম্বাৰ হিচাপে কিছু ভাল বিল আনিব লাগে, যিবোৰ এটা বা দুটা দশকৰ পিছত আইনত পৰিণত হ’ব পাৰে। তেওঁ কয় যে যেতিয়া আপুনি আপোনাৰ মতামত আগবঢ়াব তেতিয়া সোনকালে বা পলমকৈ ভাল আইনৰ ৰূপ ল’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যদি আপুনি অঞ্চল, ৰাজ্য আৰু দেশৰ ৰাজনীতিত প্ৰৱেশ কৰিব বিচাৰে তেন্তে কেৱল সংযোগ, যোগাযোগ আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমহে উপযোগী হ’ব পাৰে আৰু এই তিনিওটােই আপোনাক এজন জনসেৱকৰ পৰা এজন জননেতালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰে। তেওঁ কয় যে গণতান্ত্ৰিক ব্যৱস্থাত দলে আপোনাক টিকট দিব পাৰে, কিন্তু জনসাধাৰণৰ সৈতে যোগাযোগ কৰি অঞ্চলটোৰ বাবে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিলেহে ৰাজহুৱা আদেশ পাব। তেওঁ কয় যে সমস্যা সন্দৰ্ভত যোগাযোগ আপোনাৰ কাৰ্যালয়ৰ জৰিয়তে কৰা হয় আৰু সৰু সৰু আঁচনি ৰূপায়ণৰ কামো আপোনাৰ কাৰ্যালয়ৰ দ্বাৰা কৰা হয়। ইয়াৰ বাবে কাৰ্যালয়টো এনেদৰে বিজ্ঞানসন্মত আৰু আধুনিক পদ্ধতিৰে ডিজাইন কৰা উচিত যাতে আমাৰ অঞ্চলৰ প্ৰতিখন গাঁৱৰ সৰু সৰু ঘটনাৰ তথ্যও আমাৰ ওচৰলৈ যায়।
শ্ৰী শ্বাহে কয় যে শিক্ষক, মহিলা, যুৱক-যুৱতী, সাহিত্যিক, সাংবাদিক আৰু অসুবিধাগ্ৰস্ত হিতাধিকাৰীসকলো মতামত নিৰ্মাতা। তেওঁ কয় যে ৰাজহুৱা আলোচনা আৰু সমাজৰ বিভিন্ন শ্ৰেণীৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ জৰিয়তে আপুনি সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ সবিশেষ লাভ কৰে আৰু লগতে সমস্যাসমূহৰ তথ্যও লাভ কৰে। তেওঁ কয় যে আমাৰ কৰ্মীসকলে আমাৰ বিষয়ে জনসাধাৰণে কি ভাবে সেয়া ক’ব নোৱাৰে, কেৱল জনসাধাৰণেহে এই কথা ক’ব পাৰে আৰু ইয়াৰ বাবে আমি জনসংযোগৰ কলাও শিকিব লাগে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি জনসাধাৰণৰ প্ৰতি কোনো ধৰণৰ ভুল ধাৰণা ৰাখিব নালাগে আৰু শ্ৰমিকসকলক জনসাধাৰণ বুলি গণ্য কৰা উচিত নহয়। তেওঁ কয় যে আমি বিধায়িনী প্ৰক্ৰিয়াৰ সৈতে জড়িত হ’ব লাগে আৰু লগতে বিধানসভাৰ নিয়মৰ জৰিয়তে দলৰ নীতিক মজিয়ালৈ অনাৰ দক্ষতা থাকিব লাগে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে নিৰ্বাচনৰ ফলাফল দেখাৰ পিছতহে কেতিয়াও নিজৰ সমষ্টিত উন্নয়ন বিচৰা উচিত নহয়; ইয়াতকৈ ডাঙৰ পাপ আৰু ৰাজনৈতিক ক্ষতি কেতিয়াও নহ’ব৷ তেওঁ কয় যে যদি কোনো বুথৰ পৰা ভোট নাপায়, তেন্তে ইয়াৰ বাবে সতীয়া-মাতৃৰ মনোভাব বজাই ৰাখিব নালাগে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমি যেতিয়া নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰোঁ তেতিয়া আমি এটা দলৰ প্ৰাৰ্থী হওঁ আৰু যেতিয়া আমি নিৰ্বাচনত জয়ী হওঁ তেতিয়া আমি সমগ্ৰ সমষ্টিৰ বিধায়ক হওঁ আৰু তাৰ পিছত সমগ্ৰ সমষ্টিৰ সমস্যা আমাৰ হৈ পৰে।