Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah releases the book 'Assam's Braveheart Lachit Barphukan' in Guwahati, Assam today
Prime Minister Shri Narendra Modi is working to inculcate countless heroes of the country in literature and in the minds of the public
Modi government will spread the tales of valour of Lachit Borphukan ji to everyone
Had Lachit Borphukan not been there, Assam would not have been a part of India
Lachit Borphukan was Shivaji Maharaj of Northeast
Lachit Borphukan ji was a brave son not only of Assam but of entire India
We were taught history from the British point of view and thousands of years old glorious tales of bravery of our country were removed from the history
For the overall development of the Northeast, we have to leave aside small disputes
Multiple languages within a country are a strength, not a dispute
Only when public confidence is awakened progress of the nation begins
Bringing the personality and character of Lachit Borphukan ji in front of the entire country will awaken the collective consciousness and self-confidence of the country
20 JAN 2024 9:40PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah released the book 'Assam's Braveheart Lachit Barphukan' in Guwahati, Assam today. Many dignitaries including Assam Chief Minister Shri Himant Biswa Sarma were present on this occasion.
In his address, Shri Amit Shah said that a person in Northeast of the country fought the battle of Swabiman, Swaraj and Swabhasha against bigoted and power-greedy people and won. This tale of valour will make every citizen across India proud. He said that Lachit Borphukan can be called Chhatrapati Shivaji Maharaj of Eastern India. He said that the battle of Saraighat is an important chapter of India's freedom struggle and if Lachit had not won this war, today Assam would have been a part of Bangladesh. Shri Shah said that today the entire Northeast and Assam is a part of India, the basic reason for this is that all the invasions from Khilji to Aurangzeb were stopped here and from King Prithu to Lachit defeated them and saved Assam. He said that Lachit Borphukan was a brave son not only of Assam but of the entire India.
The Union Home Minister said that we were taught history from the British point of view and because of this, thousands of years old glorious tales of bravery of our country were removed from the history. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi had decided to celebrate the Azadi Ka Amrit Mahotsav to awaken the consciousness of the country. He said that Modi ji did 3 things through the Azadi Ka Amrit Mahotsav- first to make young generation aware about the sacrifices of the countless freedom fighters, second to glorify the achievements of the country in the last 75 years and move forward on this foundationand third, to take a pledge to build a India which will be first in the world in every field by 2047. He said that this 2-year long campaign has filled the mind of every youth of the country with confidence that the next 25 years belong to India and we are going to move forward by becoming a fully developed and self-reliant nation. Shri Shah added that only when public confidence is awakened, the progress of the nation begins. He said that bringing the personality and character of Lachit Borphukan in front of the entire country will awaken the collective consciousness and self-confidence of the country.
Shri Amit Shah said that we can learn a lot from the life of Lachit Borphukan. He said that by adding self to the word pride, it becomes self-respect and self-respect does not allow anyone to fall down but vanity does not allow anyone to rise, Borphukan understood this very well. He said that despite being a commander, leading the war by being in the first line like a soldier is the best example of Lachit not being arrogant. He said that Northeast cannot develop without taking everyone along and after so many years, we are trying to move forward with this basic mantra. Home Minister said that, if we study about thecomposition of the army of Lachit Borphukan, then by appointing soldiers of various community groups on different posts, he made all the communities of the Northeast a part of his army and by taking them all together, he tried to keep this part of the country safe from invaders through the Ahom Empire.
The Union Home Minister told the youth of Assam that all the controversies that were raised in the state during the rule of the opposition parties were artificial controversies. He said that since the time of Lachit Borphukan, all the groups of the Northeast have worked together, built large empires and repelled major invasions. He said that due to the efforts of Prime Minister Shri Narendra Modi, all disputes have ended today and through 9 agreements, all the extremist groups have now come into the mainstream. He said that even now some people try to create controversies in the name of language and religion, but at such time we have to create a great Assam for development. He said that this work can be done only when we work together and rise above small things. The Home Minister called upon the youth of Assam to come together and support the breeze of development that is blowing in the entire region today due to Prime Minister Modi's concept of developed Northeast. He added that we should rise above small disputes and move forward in the interest of Assam and the entire Northeast. He said that Assam has always been independent, fought for freedom and dignity and this glorious history is suitable to inspire the youth of not only Assam but entire India.
Shri Amit Shah said that the Assam government has got this book translated in all the scheduled languages. He said that having multiple languages in a country is not a weakness but a strength and we should consider it as a strength. He added that we should respect all languages, literature, grammar and make it a great strength for the unity of the country. Home Ministersaid that leadership is defined by positive decisions, not by words and Prime Minister Modi has tried to inculcate countless heroes from across the country in literature and in the minds of the people. This will increase the self-respect of the country and awaken consciousness and by 2047 we will be able to make India a self-reliant and fully developed nation.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
অসমৰ গুৱাহাটীত আজি ‘আসামছ ব্ৰেভহাৰ্ট লাচিত বৰফুকন’ গ্ৰন্থ উন্মোচন কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দেশৰ অগণন বীৰক সাহিত্য আৰু জনতাৰ মনত প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ কাম কৰি আছে
মোদী চৰকাৰে লাচিত বৰফুকনৰ বীৰ গাঁথা প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ ওচৰলৈ লৈ যাব
লাচিত বৰফুকন নথকাহেতেন অসম ভাৰতৰ অংশ হৈ নাথাকিলহেতেন
লাচিত বৰফুকন পূৰ্বোত্তৰৰ শিৱাজী মহাৰাজ
লাচিত বৰফুকন কেৱল অসমৰেই নহয় সমগ্ৰ ভাৰতৰ এজন বীৰ সন্তান আছিল
আমাক ব্ৰিটিছৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা ইতিহাস শিকোৱা হৈছিল আৰু হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি আমাৰ দেশৰ গৌৰৱময়
কাহিনীবোৰ ইতিহাসৰ পৰা মচি পেলোৱা হৈছিল
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ বাবে আমি সৰু সৰু বিবাদবোৰ এৰাই চলিব লাগিব
20 JAN 2024 9:40PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি অসমৰ গুৱাহাটীত “আসামছ ব্ৰেভহাৰ্ট লাচিত বৰফুকন” শীৰ্ষক এখন গ্ৰন্থ উন্মোচন কৰে। এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাৰ লগতে কেইবাগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
এই উপলক্ষে আগবঢ়োৱা ভাষণত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দেশৰ উত্তৰ-পূবত এগৰাকী ব্যক্তিয়ে ধৰ্মীয় গোড়ামী আৰু ক্ষমতালোভী মানুহৰ বিৰুদ্ধে আত্মসন্মান, স্বৰাজ আৰু নিজৰ ভাষাৰ বাবে যুঁজি জয়ী হৈছিল। তেওঁৰ এই বিজয় কাহিনীয়ে সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষৰ প্ৰতিজন নাগৰিকক গৌৰৱান্বিত কৰিব। তেওঁ কয় যে লাচিত বৰফুকনক পূব ভাৰতৰ ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ বুলি ক’ব পাৰি। তেওঁ কয় যে শৰাইঘাটৰ যুদ্ধ ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অধ্যায় আৰু লাচিত যদি এই যুদ্ধত জয়ী নহ’লহেঁতেন তেন্তে আজি অসম বাংলাদেশৰ অংশ হ’লহেঁতেন। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু অসম ভাৰতৰ অংগ, ইয়াৰ মূল কাৰণ হ’ল পৃথু ৰজাৰ পৰা লাচিতলৈকে খিলজীৰ পৰা ঔৰংজেৱলৈকে সকলো আগ্ৰাসন ইয়াত বন্ধ কৰি তেওঁলোকক পৰাস্ত কৰি অসমক ৰক্ষা কৰিলে। তেওঁ কয় যে লাচিত বৰফুকন কেৱল অসমৰেই নহয়, সমগ্ৰ ভাৰতৰ এজন বীৰ সন্তান আছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাক ব্ৰিটিছৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা ইতিহাস শিকোৱা হৈছিল আৰু ইয়াৰ বাবেই আমাৰ দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি গৌৰৱময় কাহিনীবোৰ ইতিহাসৰ পৰা মচি পেলোৱা হৈছিল। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দেশৰ চেতনা জগাই তুলিবলৈ সূক্ষ্ম চিন্তাৰে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপনৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল। তেওঁ কয় যে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ জৰিয়তে মোদী জীয়ে ৩টা কাম কৰিছিল-আমাৰ স্বাধীনতাৰ দীৰ্ঘদিনীয়া সংগ্ৰামৰ সময়ত অগণন স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ বিষয়ে তথ্য নৱপ্ৰজন্মৰ মাজলৈ আনিবলৈ, যোৱা ৭৫ বছৰত দেশৰ সাফল্যক মহিমামণ্ডিত কৰিবলৈ আৰু ইয়াক প্ৰচাৰ কৰিবলৈ, দেশৰ চেতনা জগাই তুলিবলৈ আৰু এনে এখন ভাৰত গঢ়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি ল’বলৈ যে ২০৪৭ চনত যেতিয়া স্বাধীনতাৰ ৭৫ৰ পৰা ১০০ বছৰৰ যাত্ৰা সম্পূৰ্ণ হ’ব, তেতিয়া বিশ্বৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে প্ৰথম স্থান লাভ কৰিব। তেওঁ কয় যে এই দুবছৰীয়া অভিযানে দেশৰ প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীৰ মনত আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰাই তুলিছে যে আগন্তুক ২৫ বছৰ ভাৰতৰ আৰু আমি এখন সম্পূৰ্ণ উন্নত আৰু স্বাৱলম্বী দেশ হৈ আগবাঢ়ি যাবলৈ ওলাইছো। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যেতিয়া জনসাধাৰণৰ আস্থা জাগ্ৰত হয় তেতিয়াহে দেশৰ প্ৰগতি আৰম্ভ হয়। তেওঁ কয় যে লাচিত বৰফুকনৰ ব্যক্তিত্ব আৰু চৰিত্ৰক সমগ্ৰ দেশৰ সন্মুখলৈ আনিলে দেশৰ সামূহিক চেতনা আৰু আত্মবিশ্বাস জাগ্ৰত হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে লাচিত বৰফুকনৰ জীৱন চৰিত্ৰৰ পৰা আমি বহু কথা শিকিব পাৰো। তেওঁ কয় যে গৌৰৱ শব্দটোত আত্ম যোগ কৰিলে ই আত্মসন্মান হৈ পৰে আৰু আত্মসন্মানে কাকো তললৈ পৰিবলৈ নিদিয়ে আৰু অহংকাৰে কাকো উঠিবলৈ নিদিয়ে, বৰফুকনে এই কথা ভালদৰে বুজি পাইছিল। তেওঁ কয় যে সেনাপতি হোৱাৰ পিছতো সৈনিকৰ দৰে প্ৰথম শাৰীত থাকি যুদ্ধৰ নেতৃত্ব দিয়াটোৱেই লাচিত যে অহংকাৰী নাছিল, তাৰ সৰ্বোত্তম উদাহৰণ। তেওঁ কয় যে সকলোকে লগত লৈ নোযোৱাকৈ উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলৰ বিকাশ হ’ব নোৱাৰে আৰু ইমান বছৰৰ পাছত আমি এই মৌলিক মন্ত্রটো লৈ আগবাঢ়ি যাবলৈ চেষ্টা কৰিছো৷ যদি আপুনি লাচিত বৰফুকনৰ সৈন্যৰ বিষয়ে অধ্যয়ন কৰে, তেন্তে বিভিন্ন পদত বিভিন্ন জাতি-গোষ্ঠীৰ সৈনিকক নিযুক্তি দি তেওঁ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো জাতিকে নিজৰ সেনাবাহিনীৰ অংশ কৰি সকলোকে একত্ৰিত কৰি দেশৰ এই অংশৰ আগ্ৰাসীসকলক পৰাস্ত কৰিলে আহোম সাম্ৰাজ্যৰ মাজেৰে।ইয়াক সুৰক্ষিত ৰাখিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অসমৰ যুৱক-যুৱতীসকলক কয় যে বিৰোধী দলসমূহৰ শাসন কালত আজি ৰাজ্যখনত যি বিতৰ্ক উত্থাপন হৈছিল, সেয়া কৃত্ৰিম বিতৰ্ক। তেওঁ কয় যে লাচিত বৰফুকনৰ সময়ৰ পৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো গোটে একেলগে কাম কৰি বৃহৎ সাম্ৰাজ্য নিৰ্মাণ কৰি বৃহৎ আগ্ৰাসনক প্ৰতিহত কৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ প্ৰচেষ্টাত আজি এই সকলো বিবাদৰ অন্ত পৰিল আৰু ৯ টা চুক্তিৰ জৰিয়তে এতিয়া সকলো উগ্ৰপন্থী গোট মূলসুঁতিলৈ আহিছে। তেওঁ কয় যে বৰ্তমানেও একাংশ লোকে ভাষা আৰু ধৰ্মৰ নামত বিতৰ্কৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে, কিন্তু সেই সময়ত আমি উন্নয়নৰ বাবে এখন মহান অসম সৃষ্টি কৰিব লাগিব। তেওঁ কয় যে আমি যেতিয়া একেলগে কাম কৰি সৰু সৰু কথাবোৰৰ ওপৰত উঠি যাওঁ তেতিয়াহে এই কাম কৰিব পাৰি। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ উন্নত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ধাৰণাৰ বাবে আজি সমগ্ৰ অঞ্চলটোত যি উন্নয়নৰ বতাহ বলিছে, সেই বতাহক একত্ৰিত হৈ অসমৰ যুৱক-যুৱতীসকলক সমৰ্থন কৰিবলৈ গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে আমি সৰু সৰু বিবাদ এৰাই চলি অসম তথা সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ স্বাৰ্থত আগবাঢ়িব লাগে। তেওঁ কয় যে অসম সদায় স্বাধীন, স্বাধীনতা আৰু মৰ্যাদাৰ বাবে যুঁজি আহিছে আৰু এই গৌৰৱময় ইতিহাস কেৱল অসমৰ নহয়, সমগ্ৰ ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীক অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে অসম চৰকাৰে এই গ্ৰন্থখন অনুসূচীভূক্ত সকলো ভাষাতে অনুবাদ কৰিছে। তেওঁ কয় যে এখন দেশত একাধিক ভাষা থকাটো দুৰ্বলতা নহয় বৰঞ্চ শক্তিহে আৰু আমি ইয়াক শক্তি হিচাপে বিবেচনা কৰি আগবাঢ়ি যোৱা উচিত। তেওঁ কয় যে আমি সকলো ভাষা, সাহিত্য, ব্যাকৰণক সন্মান জনাই দেশৰ ঐক্যৰ বাবে এক বৃহৎ শক্তি হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগে। তেওঁ কয় যে নেতৃত্বৰ সংজ্ঞা শব্দৰ দ্বাৰা নহয় ইতিবাচক সিদ্ধান্তৰ দ্বাৰাহে হয় আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ অগণন বীৰক সাহিত্য আৰু জনসাধাৰণৰ মনত প্ৰৱৰ্তন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা দেশৰ আত্মসন্মান বৃদ্ধি পাব, চেতনা জাগ্ৰত হ’ব আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত আমি ভাৰতক স্বাৱলম্বী আৰু সম্পূৰ্ণ উন্নত দেশ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ সক্ষম হ’ম।