Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration, dedication and laying foundation stone of multiple development projects in Ayodhya
30 DEC 2023 5:57PM by PIB Delhi
Greetings to everyone in Ayodhya! Today, the whole world is eagerly waiting for the historic moment due to take place on January 22 with curiosity. Therefore, the excitement and joy among the residents of Ayodhya are quite natural. I am a worshiper of ever particle of Bharat’s soil and every individual of Bharat, and I am as excited as you are. This enthusiasm, this joy of all of us, was visible on the streets of Ayodhya a little while ago. It felt like the entire city of Ayodhya had descended onto the roads. I express my heartfelt gratitude to all of you for this love and blessing. Join me in saying –
Siyavar Ramchandra Ki -- Jai!
Siyavar Ramchandra Ki -- Jai!
Siyavar Ramchandra Ki -- Jai!
Uttar Pradesh's Governor Anandiben Patel, the popular Chief Minister Yogi Adityanath ji, my colleagues in Cabinet, Jyotiraditya ji, Ashwini Vaishnaw ji and VK Singh ji, Deputy Chief Ministers of Uttar Pradesh Keshav Prasad Maurya ji and Brajesh Pathak ji, other ministers of the UP government, all MPs and MLAs, and my family members who have gathered in large numbers!
The date of December 30 holds great historical significance in the country. On this very day in 1943, Netaji Subhas Chandra Bose hoisted the flag in Andaman and declared Bharat’s independence. On this sacred day, connected to the freedom movement, we are moving forward with the resolve of the ‘Amrit Kaal’ of independence. Today, Ayodhya is infusing new energy into the campaign to accelerate the development of a ‘Viksit Bharat’. Today, the inauguration and dedication of development projects worth more than 15,000 crores of rupees has taken place here. These infrastructure projects will establish modern Ayodhya with pride on the national map again. Amidst global pandemics like Corona, these efforts are the result of the tireless dedication of the people of Ayodhya. I congratulate all the residents of Ayodhya for these projects.
My family members,
Any country in the world wishing to reach new heights of development has to uphold its heritage. Our heritage gives us inspiration and guides us in the right direction. Therefore, today's Bharat is moving forward, embracing both the ancient and the modern. There was a time when Ram Lalla was living in a tent in Ayodhya. Besides Ram Lalla, four crore poor people in the country have also got pucca homes. Today, while Bharat is beautifying its pilgrimage sites, on the other hand, our country is also shining in the world of digital technology. Today, along with the reconstruction of Kashi Vishwanath Dham, more than 30,000 panchayat buildings are also being constructed in the country. Today, not only the redevelopment of Kedarnath Dham has been undertaken, but also more than 315 new medical colleges have been set up in the country. Today, not only the construction of Mahakal Mahalok has taken place, but also more than 2 lakh tanks have been built to provide water to every home. On the one hand, we are measuring the depths of the moon, the sun, and the seas, on the other hand, we are bringing back our mythological sculptures in record numbers in Bharat. The mood of today's Bharat is evident in Ayodhya. Today, there is a celebration of progress here, and in a few days, there will also be a celebration of tradition. Today, the grandeur of development is visible here, and in a few days, the grandeur and divinity of heritage will be visible. This is Bharat. The shared strength of ‘Vikas’ (development) and ‘Virasat’ (heritage) will lead Bharat ahead in the 21st century.
My family members,
Maharishi Valmiki himself has described in detail what Ayodhya was like in ancient times. He has written: कोसलो नाम मुदितः स्फीतो जनपदो महान्। निविष्ट सरयूतीरे प्रभूत-धन-धान्यवान्।. Valmiki ji tells us that the great Ayodhya was a magnificent city, full of wealth and bliss and at the peak of prosperity. In other words, Ayodhya not only possessed knowledge and detachment but also reached the pinnacle of prosperity. We need to reconnect with the ancient identity of Ayodhya and integrate it with modernity.
Friends,
In the coming times, Ayodhya will not only be the focal point of development for the Awadh region but also contribute to the progress of the entire state of Uttar Pradesh. After the construction of the grand temple of Lord Rama in Ayodhya, there will be a significant increase in the number of people visiting the city. Keeping this in mind, our government is undertaking development projects worth thousands of crores of rupees in Ayodhya, making it a smart city. Today, Ayodhya is witnessing the widening of roads, the construction of new footpaths, flyovers, and bridges. Efforts are also being made to improve transportation infrastructure to connect Ayodhya with surrounding districts.
Friends,
Today, I am fortunate to inaugurate the Ayodhya Dham Airport and Ayodhya Dham Railway Station. I am pleased that the Ayodhya Airport has been named after Maharishi Valmiki. Maharishi Valmiki introduced us to Lord Ram's virtues through the epic Ramayana. Lord Ram had said about Maharishi Valmiki, "तुम त्रिकालदर्शी मुनिनाथा, विस्व बदर जिमि तुमरे हाथा।" i.e., You are the seer of all three periods, and the universe is like a berry in your palm. Naming the Ayodhya Dham Airport after the visionary Maharishi Valmiki will be a blessing for every traveller arriving at this airport. Ramayana written by Maharishi Valmiki is the path of knowledge which connects us to Lord Shri Ram. The Maharishi Valmiki International Airport Dham will link us to the divine and majestic Ram Temple. The newly built airport has the capacity to serve 10 lakh travellers annually. Upon completion of the second phase, the Maharishi Valmiki International Airport will accommodate 60 lakh passengers every year. Currently, the Ayodhya Dham Railway Station serves 10-15 thousand people daily. After the complete development of the station, the Ayodhya Dham Railway Station will be able to cater to 60,000 people every day.
Friends,
Today, apart from the inauguration of the airport and railway station, various paths and routes have also been inaugurated in Ayodhya. The Ram Path, Bhakti Path, Dharma Path, and Shri Ram Janmabhoomi Path will ensure smooth travel. The parking spaces in Ayodhya were also inaugurated today. With the new medical college, health facilities in the area will see expansion. Efforts are being made by the double engine government to maintain the purity of the Sarayu River, and work has begun to prevent pollution in its waters. The 'Ram Ki Padi' area has been given a new look. Development is underway for new ghats along the banks of the Sarayu. Restoration work is being carried out on all ancient wells in the area. Whether it's the Lata Mangeshkar Chowk or the Ram Katha Sthal, all are contributing to enhancing Ayodhya's identity. The upcoming township in Ayodhya will make life easier for its residents. These development initiatives will also create new opportunities for employment and self-employment in Ayodhya, benefiting taxi drivers, rickshaw pullers, hotel owners, dhabas, prasad sellers, flower vendors, pooja items sellers, and our small shopkeepers, increasing their income.
My family members,
Today, the country has taken another significant step towards modernizing the railway with the introduction of a new train series, the Amrit Bharat Express, following the Vande Bharat and Namo Bharat trains. This trinity of Vande Bharat, Namo Bharat and Amrit Bharat trains is set to revolutionize Indian Railways. It is a matter of great joy that the first Amrit Bharat Express is passing through Ayodhya. The Delhi-Darbhanga Amrit Bharat Express will modernize the travel experience for people from Delhi, UP, and Bihar. This will make the journey to the grand Ram Mandir in Ayodhya, where Ram Lalla will be enshrined, more convenient for the people of Bihar. These modern Amrit Bharat Express trains will especially assist our poor families and fellow workers. Goswami Tulsidas has written in the Ram Charit Manas, पर हित सरिस धरम नहीं भाई। पर पीड़ा सम नहिं अधमाई। i.e., there is no greater religion and duty in serving others. Modern Amrit Bharat Express trains are initiated with this sentiment, focusing on serving the poor. Those who often travel long distances for work, with limited income, deserve the benefits of modern amenities and comfortable travel. These trains are designed with the principle that the dignity of a poor person's life is equally important. Today, fellow citizens from West Bengal and Karnataka have also received their states' first Amrit Bharat Express trains. I extend my congratulations to these states as well for Amrit Bharat Express trains.
My family members,
Vande Bharat Express is playing a significant role in connecting development and heritage. The country's first Vande Bharat Express train started its journey for Kashi. Currently, Vande Bharat Express trains are operational on 34 routes across the country. These trains connect major centres of faith and devotion like Kashi, Vaishno Devi Katra, Ujjain, Pushkar, Tirupati, Shirdi, Amritsar, Madurai, and many more. In this series, today Ayodhya has also received the gift of Vande Bharat Express. The Ayodhya Dham Junction - Anand Vihar Vande Bharat has been inaugurated today. Additionally, new Vande Bharat services have been launched between Katra-Delhi, Amritsar-Delhi, Coimbatore-Bengaluru, Mangaluru-Madgaon and Jalna-Mumbai. Vande Bharat is not just about speed; it embodies modernity and is a source of pride for ‘Aatmanirbhar Bharat’. In a very short span, Vande Bharat has served more than 1.5 crore passengers, and it has become especially popular among the younger generation.
Friends,
Our country has held significance for pilgrimage journeys since ancient times, boasting a glorious history. Pilgrimages from Badrinath Vishal to Setubandh Rameshwaram, Gangotri to Gangasagar, Dwarkadheesh to Jagannath Puri, the journey of the 12 Jyotirlingas, the Chardham Yatra, Kailash Mansarovar Yatra, Kavad Yatra, Shakti Peeth Yatra, Pandharpur Yatra—these continue to attract devotees from every corner of India. Tamil Nadu, too, has its share of renowned pilgrimages, such as Shivasthal Pada Yattirai, Murugnukku Kavadi Yattirai, Vaishnava Tirupa-Padi Yattirai, Amman Tiruttal Yattirai. Sabarimala Yatra in Kerala, Sammakka and Sarakka jatara in Medaram in Andhra-Telangana, Nagoba jatara also draw lakhs of devotees. There's a lesser-known pilgrimage to the abode of Lord Rama and his brothers Bharat, Lakshman and Shatrughan in Kerala. It is known as Nalam Balam Yatra. Apart from these, numerous pilgrimages and circumambulations are ongoing across the country, including the Govardhan Parikrama, Panchakoshi Parikrama, Chaurasi Koshi Parikrama. Each of these journeys strengthens the devotee's connection and devotion to the divine. Buddhist pilgrimages to places associated with Lord Buddha, such as Lumbini, Kapilavastu, Sarnath, and Kushinagar, are also significant. Rajgir in Bihar hosts a pilgrimage for Buddhist followers. Jains embark on journeys to Pavagadh, Sammed Shikharji, Palitana, and the Kailash pilgrimage. Sikhs undertake pilgrimages to the five Takhts and Guru Dham Yatra. The North East, especially Arunachal Pradesh, witnesses the grand Parashuram Kund Yatra. Devotees gather with unwavering faith for these diverse pilgrimages across the country. Proper arrangements are made for these journeys that have been taking place for centuries. The ongoing construction work in Ayodhya will make the pilgrimage to Ayodhya Dham, the darshan of the Lord Ram, and the entire experience easier for every visiting devotee.
Friends,
This historic moment has come into all our lives with great fortune. We must take a new resolution for the country and fill ourselves with new energy. For this, I am praying to all 140 crore countrymen from the sacred land of Ayodhya. I am praying from the city of Lord Ram in Ayodhya, joining hands with 140 crore countrymen, that when Lord Ram is consecrated in Ayodhya on January 22, light the divine lamp of Lord Ram in your homes and celebrate Diwali. On the evening of January 22, there should be brightness throughout the country. But along with that, I have one earnest prayer to all my countrymen. Everyone wishes to personally come to Ayodhya on January 22 to witness the event, but you also know that it is not possible for everyone to come. It is very difficult for everyone to reach Ayodhya, and therefore, with folded hands, I pray to all the Ram devotees across the country, especially the Ram devotees of Uttar Pradesh. My request is that you all come to Ayodhya after January 23 as per your convenience. Do not plan to come to Ayodhya on the 22nd. So that Lord Ram is not inconvenienced. We devotees can never do such a thing to trouble Lord Ram. If Lord Ram is coming, then let us wait for a few days, we have waited for 550 years, wait for a few more days. Therefore, from the perspective of security, from the perspective of arrangements, I repeatedly request all of you not to attempt to reach here on January 22. Now the new, grand, divine temple of Lord Ram in Ayodhya is available for darshan for centuries to come. You come in January, February, or in March, or you come after one or two years. The temple is there. And therefore, you should avoid crowding to reach here on January 22 so that the arrangement here, the administrators of the temple, the trust of the temple, who have done such a sacred work with so much hard work day and night for 3-4 years, do not face any problem from our side, and hence I request them again and again not to try to reach here on the 22nd. Some people have been invited, those people will come, and after the 23rd, it will be much easier for all the countrymen to come.
Friends,
Today, my earnest request to my brothers and sisters in Ayodhya is that you should be prepared for countless guests from all over the country and the world. People will continuously come to Ayodhya every day, and there will be millions of people coming. They will come at their convenience; some will come in a year, some in two years, some in 10 years, but millions of people will come. And this tradition will continue for eternity. Therefore, the residents of Ayodhya also need to make a resolution. And this resolution is to make the city of Ayodhya the cleanest city in Bharat. The responsibility for Swachh Ayodhya lies with the residents of Ayodhya. And for this, we need to take every step together. Today, I reiterate my request to all the pilgrimage sites and temples in the country. My prayer to the people across the country is that starting a week before January 14, Makar Sankranti, a massive cleanliness campaign should be conducted at all the small and big pilgrimage sites across the country. From January 14 to January 22, we should run a cleanliness campaign in every temple, in every corner of Bharat. Lord Ram belongs to the entire country, and when Lord Ram is coming, none of our temples, none of our pilgrimage sites, and their surroundings should be unclean.
Friends,
Just a while ago, I had the privilege of another fortunate event in the city of Ayodhya. Today, I am happy to share that I had the opportunity to have tea at the home of the 10th crore beneficiary sister of the Ujjwala Gas Connection scheme. When we started the Ujjwala scheme from Ballia, Uttar Pradesh, on May 1, 2016, no one could have imagined that this scheme would reach such heights of success. This scheme has permanently transformed the lives of millions of families, countless mothers and sisters, liberating them from the shackles of cooking with firewood.
Friends,
The work of providing gas connections in our country began 60-70 years ago, that is, 6-7 decades ago. However, by 2014, the situation was such that only 14 crore gas connections had been given in 50-55 years. That is, only 14 crore gas connections in five decades, whereas our government has provided 18 crore new gas connections in a decade. And out of these 18 crores, 10 crore gas connections have been provided for free under the Ujjwala scheme. When there is a spirit of serving the poor, when the intentions are noble, then work happens in this manner, and results like these are achieved. Nowadays, some people ask me why Modi’s guarantee has so much strength.
Modi's guarantee holds so much strength because when Modi says something, he dedicates his life to fulfilling it. The trust in Modi's guarantee exists in the country today because when Modi makes a guarantee, he works day and night to fulfil it. This city of Ayodhya is also a witness to it. Today, I reassure the people of Ayodhya that we will leave no stone unturned in the development of this sacred city. May Lord Ram bless us all, and with this wish, I conclude my speech. I bow to the feet of Lord Ram. Congratulations to everyone on the development initiatives. Join me in saying:
Jai Siya Ram!
Jai Siya Ram!
Jai Siya Ram!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অযোধ্যাত কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, লোকাৰ্পণ আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰি দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
30 DEC 2023 5:57PM by PIB Guwahati
অযোধ্যাজীৰ সকলো ৰাইজক মোৰ প্ৰণাম! আজি সমগ্ৰ বিশ্বই আগ্ৰহেৰে অপেক্ষা কৰি আছে ২২ জানুৱাৰীৰ ঐতিহাসিক মুহূৰ্তলৈ। এনে পৰিস্থিতিত অযোধ্যাবাসীৰ মাজত এই উত্তেজনা আৰু উৎসাহ অতি স্বাভাৱিক। মই ভাৰতৰ মাটিৰ প্ৰতিটো কণা আৰু ভাৰতবাসীৰ উপাসক আৰু আপোনালোকৰ দৰেই মইও সমানেই আগ্ৰহী। আমাৰ সকলোৰে এই উৎসাহ আৰু উত্তেজনা অলপ সময়ৰ আগতে অযোধ্যাজীৰ ৰাজপথত সম্পূৰ্ণৰূপে দেখা গৈছিল। এনে লাগিছিল যেন গোটেই অযোধ্যা চহৰখন ৰাজপথলৈ ওলাই আহিল। এই মৰম আৰু আশীৰ্বাদৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে মই আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। মোৰ লগত কওক - সিয়াৱৰ ৰাম চন্দ্ৰ কী...জয়। সিয়াৱৰ ৰাম চন্দ্ৰ কী...জয়। সিয়াৱৰ ৰাম চন্দ্ৰ কী...জয়।
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আনন্দী বেন পেটেল, ইয়াৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী,
মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সহযোগী জ্যোতিৰাদিত্য জী, অশ্বিনী বৈষ্ণৱ জী, ভি কে সিং জী, উত্তৰ প্ৰদেশৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰী কেশৱ প্ৰসাদ মৌৰ্য জী, ব্রিজেশ পাঠক জী, ইউপি চৰকাৰৰ অন্যান্য মন্ত্রীগণ, সকলো সাংসদ আৰু বিধায়কগণ, আৰু বিশাল সংখ্যাত অহা মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল!
দেশৰ ইতিহাসত ৩০ ডিচেম্বৰৰ এই তাৰিখটো অত্যন্ত ঐতিহাসিক হৈ পৰিছে। আজিৰ দিনটোতে, ১৯৪৩ চনত নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৱে আন্দামানত পতাকা উত্তোলন কৰি ভাৰতৰ স্বাধীনতা ঘোষণা কৰিছিল। স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সৈতে জড়িত এনে এক শুভ দিনত আজি আমি স্বাধীনতাৰ অমৃতকালৰ সংকল্পক আগুৱাই লৈ গৈছোঁ। আজি এখন বিকশিত ভাৰত নিৰ্মাণক গতি দিয়াৰ অভিযানে অযোধ্যা চহৰৰ পৰা নতুন শক্তি লাভ কৰিছে। আজি ইয়াত ১৫ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক কামৰ শিলান্যাস আৰু লোকাৰ্পণ কৰা হৈছে। আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে জড়িত এই কামসমূহে পুনৰবাৰ আধুনিক অযোধ্যাক গৌৰৱেৰে দেশৰ মানচিত্ৰত প্ৰতিষ্ঠা কৰিব। কৰোণাৰ দৰে বিশ্বব্যাপী মহামাৰীৰ মাজত অযোধ্যাবাসীৰ অক্লান্ত কষ্টৰ ফল এই কাম। মই এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে অযোধ্যাৰ সকলো ৰাইজক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
পৃথিৱীৰ যি দেশেই নহওক, যদি উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতাত উপনীত হ’ব লাগে, তেন্তে ইয়াৰ ঐতিহ্যৰ যত্ন ল’বই লাগিব৷ আমাৰ ঐতিহ্যই আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰে, সঠিক পথ দেখুৱায়। সেয়ে আজিৰ ভাৰতে পুৰণি আৰু নতুন দুয়োটাকে আত্মসাৎ কৰি আগবাঢ়িছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া এই অযোধ্যাতে ৰাম লালা টেণ্টত বিৰাজমান আছিল। আজি পকা ঘৰ কেৱল ৰাম লালাকেই নহয় বৰং পকা ঘৰ দেশৰ চাৰি কোটি দৰিদ্ৰ লোকেও পাইছে। আজি ভাৰতে নিজৰ তীৰ্থস্থানৰো সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধন কৰিছে, একেদৰে ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ জগততো আমাৰ দেশ বিশিষ্ট। আজি কাশী বিশ্বনাথ ধাম পুনৰ নিৰ্মাণৰ সমান্তৰালকৈ ভাৰতে দেশত ৩০ হাজাৰৰো অধিক পঞ্চায়ত ভৱন নিৰ্মাণ কৰি আছে। আজি দেশত কেৱল কেদাৰ ধামকে পুনৰুজ্জীৱিত কৰাই নহয়, ৩১৫খনতকৈও অধিক নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আজি দেশত কেৱল মহাকাল মহালোক নির্মাণ হোৱাই নহয়, প্রতিটো ঘৰত পানী যোগান ধৰিবলৈ ২ লাখৰো অধিক পানীৰ টেংকিও নির্মাণ কৰা হৈছে৷ চন্দ্ৰ, সূৰ্য্য আৰু সাগৰৰ গভীৰতা জুখি থকাৰ সময়তে আমি আমাৰ পৌৰাণিক মূৰ্তিবোৰো অভিলেখ সংখ্যক ভাৰতলৈ ঘূৰাই আনিছোঁ। আজিৰ ভাৰতৰ মেজাজ ইয়াত অযোধ্যাত স্পষ্টকৈ দেখা গৈছে। আজি প্ৰগতিৰ উদযাপন, কিছুদিনৰ পাছত পৰম্পৰাৰ উদযাপনো হ'ব। আজি ইয়াত উন্নয়নৰ ভৱিষ্যৎ দেখা গৈছে, আৰু কিছুদিনৰ পাছত ইয়াত ঐতিহ্যৰ ভৱিষ্যৎ আৰু ঐশ্বৰিকতা দৃশ্যমান হ’বলৈ গৈ আছে। এয়া ভাৰত। উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্যৰ এই ভাগ-বতৰা শক্তিয়ে একবিংশ শতিকাত ভাৰতক আগস্থানলৈ লৈ যাব।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
প্ৰাচীন কালত অযোধ্যা কেনে আছিল সেই বিষয়ে মহৰ্ষি বাল্মিকীয়ে নিজেই বিতংভাৱে বৰ্ণনা কৰিছে। তেওঁ লিখিছে: कोसलो नाम मुदितः स्फीतो जनपदो महान्। निविष्ट सरयूतीरे प्रभूत-धन-धान्यवान्। অৰ্থাৎ, বাল্মিকীয়ে আমাক কৈছে যে মহান অযোধ্যাপুৰী ধন-সম্পত্তিৰে ভৰা আছিল, সমৃদ্ধিৰ শিখৰত আছিল, আৰু আনন্দৰে ভৰা আছিল। অৰ্থাৎ, অযোধ্যাত বিজ্ঞান আৰু বৈৰাগ্য তো আছিলেই, তাৰ বৈভৱো তুংগত আছিল। অযোধ্যা নগৰীৰ সেই পুৰাতন পৰিচয়ক আমি আধুনিকতাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰি ঘূৰাই আনিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
অনাগত সময়ত অযোধ্যা নগৰীয়ে কেৱল অৱধ অঞ্চলেই নহয়, বৰং সমগ্ৰ ইউপিৰ বিকাশক এই আমাৰ অযোধ্যাই দিশ দিব। অযোধ্যাত শ্ৰীৰামৰ ভব্য মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ পিছত ইয়ালৈ অহা লোকৰ সংখ্যা ব্যাপকভাৱে বৃদ্ধি পাব। এই কথা মনত ৰাখি আমাৰ চৰকাৰে, অযোধ্যাত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক কাম কৰি আছে আৰু অযোধ্যাক স্মাৰ্ট কৰি তুলিছে। আজি অযোধ্যাত পথ বহল কৰা হৈছে, নতুন পদপথ নিৰ্মাণ হৈ আছে ছে। আজি অযোধ্যাত নতুন নতুন উৰণীয়া সেতু আৰু নতুন দলং নিৰ্মাণ হৈ আছে। অযোধ্যাক আশে-পাশে থকা জিলাসমূহৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ পৰিবহণ ব্যৱস্থাও উন্নত কৰি থকা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি মই অযোধ্যা ধাম বিমানবন্দৰ আৰু অযোধ্যা ধাম ৰে'ল ষ্টেচন লোকাৰ্পণ কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছোঁ। মই সুখী যে অযোধ্যা বিমানবন্দৰৰ নাম মহৰ্ষি বাল্মিকীৰ নামেৰে ৰখা হৈছে। মহৰ্ষি বাল্মিকীয়ে আমাক ৰামায়ণৰ জৰিয়তে ভগৱান শ্ৰীৰামৰ ৰচনাৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিলে। ভগৱান শ্ৰীৰামে মহৰ্ষি বাল্মিকীক কৈছিল - "तुम त्रिकालदर्शी मुनिनाथा, विस्व बदर जिमि तुमरे हाथा।" অৰ্থাৎ, হে মুনীনাথ! তুমি ত্ৰিকালদৰ্শী। গোটেই পৃথিৱীখন তোমাৰ হাতৰ তলুৱাত ৰখা জামুৰ সমান। এনে ত্ৰিকালদৰ্শী মহৰ্ষি বাল্মিকী জীৰ নামেৰে অযোধ্যা ধাম বিমানবন্দৰৰ নাম ৰখাটোৱে এই বিমানবন্দৰলৈ অহা প্ৰতিজন যাত্ৰীক আশীৰ্বাদ দিব। মহৰ্ষি বাল্মিকীৰ দ্বাৰা ৰচিত ৰামায়ণ হৈছে সেই জ্ঞানৰ পথ যিয়ে আমাক ভগৱান শ্ৰীৰামৰ সৈতে সংযোগ কৰে। আধুনিক ভাৰতৰ মহৰ্ষি বাল্মিকী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰে আমাক অযোধ্যা ধাম, দিব্য-ভব্য-নব্য ৰাম মন্দিৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। নিৰ্মাণ হৈ থকা এই নতুন বিমানবন্দৰটোত প্ৰতি বছৰে ১০ লাখ যাত্ৰীক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ ক্ষমতা আছে। এই বিমানবন্দৰৰ দ্বিতীয় পর্যায়ৰ কামো সম্পূর্ণ হ’লে প্রতি বছৰে ৬০ লাখ যাত্রীয়ে মহর্ষী বাল্মিকী আন্তর্জাতিক বিমানবন্দৰলৈ যাব পাৰিব৷ বৰ্তমান অযোধ্যা ধাম ৰে'ল ষ্টেচনত প্ৰতিদিনে ১০-১৫ হাজাৰ লোকক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ ক্ষমতা আছে। ষ্টেচনটোৰ সম্পূৰ্ণ উন্নয়নৰ পিছত প্ৰতিদিনে ৬০ হাজাৰ লোকে অযোধ্যা ধাম ৰে'লৱে ষ্টেচনলৈ অহা-যোৱা কৰিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি ইয়াত বিমানবন্দৰ আৰু ৰে'ল ষ্টেচনৰ উপৰিও বহু পথৰো লোকাৰ্পণ কৰা হৈছে। ৰামপথ, ভক্তিপথ, ধৰ্মপথ আৰু শ্ৰীৰাম জন্মভূমি পথৰ জৰিয়তে যাতায়ত সহজ হৈ পৰিব। আজি অযোধ্যাত গাড়ী পাৰ্কিং স্থানৰো লোকাৰ্পণ কৰা হৈছে। নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়খনে ইয়াত স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহ আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণ কৰিব। সৰযু জীৰ যাতে নিৰ্মলতা অটুট থাকে তাৰ বাবেও ডবল ইঞ্জিন চৰকাৰ সম্পূৰ্ণৰূপে সমৰ্পিত। সৰযুজীত পৰিবলগা দূষিত পানী বন্ধ কৰাৰ কামো আৰম্ভ হৈছে। ৰাম কি পেইড়ীক এটা নতুন ৰূপ দিয়া হৈছে। সৰযুৰ পাৰত নতুন নতুন ঘাটৰ বিকাশ হৈ আছে। ইয়াৰ সকলো প্ৰাচীন পুখুৰীৰো পুনৰুদ্ধাৰ কৰি থকা হৈছে। লতা মংগেশকাৰ চক হওক বা ৰামকথা স্থল হওক, এইবোৰে অযোধ্যাৰ পৰিচয় বৃদ্ধি কৰিছে। অযোধ্যাত নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া নতুন টাউনশ্বিপখনে ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিব। বিকাশৰ এই কামসমূহে অযোধ্যাত নতুন কৰ্মসংস্থাপন আৰু স্বনিয়োজনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিব। ইয়াৰ ফলত ইয়াৰ টেক্সি চালক, ৰিক্সা চালক, হোটেলৰ মালিক, ধাবাৰ গৰাকী, প্ৰসাদ বিক্ৰেতা, ফুল বিক্ৰেতা, পূজা সামগ্ৰী বিক্ৰেতা, আমাৰ সৰু সৰু দোকানী ভাই, সকলোৰে আয় বৃদ্ধি পাব।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আজি ইয়াত আধুনিক ৰে'লপথ নিৰ্মাণৰ দিশত আৰু এটা ডাঙৰ পদক্ষেপ দেশে গ্ৰহণ কৰিছে। বন্দে ভাৰত আৰু নমো ভাৰতৰ পিছত আজি দেশে আৰু এখন আধুনিক ৰে'ল লাভ কৰিছে। এই নতুন ৰে'ল শৃংখলাৰ নাম দিয়া হৈছে অমৃত ভাৰত ৰে'ল। বন্দে ভাৰত, নমো ভাৰত আৰু অমৃত ভাৰত ৰে'লৰ এই ত্ৰিশক্তিয়ে ভাৰতীয় ৰে'লৱেৰ কায়াকল্প কৰিবলৈ গৈ আছে। ইয়াতকৈ আৰু আনন্দৰ কথা কি হ’ব পাৰে যে এইখন প্ৰথম অমৃত ভাৰত ৰে'ল অযোধ্যাৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যাব। দিল্লী-দৰভংগা অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে’লে দিল্লী-ইউপি-বিহাৰৰ ৰাইজৰ ভ্ৰমণ আধুনিকীকৰণ কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা বিহাৰৰ ৰাইজে ভৱিষ্যৎ ৰাম মন্দিৰত বাস কৰিবলৈ যোৱা ৰামলালাৰ দৰ্শন লাভ কৰাত সহজ হৈ পৰিব। এই আধুনিক অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে’লসমূহে বিশেষকৈ আমাৰ দুখীয়া পৰিয়াল, শ্ৰমিক সহকৰ্মীসকলৰ বাবে যথেষ্ট সহায় কৰিব। গোস্বামী তুলসীদাস জীয়ে শ্ৰীৰাম চৰিত মানসত কৈছে – पर हित सरिस धरम नहीं भाई। पर पीड़ा सम नहिं अधमाई। অৰ্থাৎ, আনৰ সেৱা কৰাতকৈ আন কোনো ডাঙৰ ধৰ্ম, আৰু আন কোনো কৰ্তব্য নাই। দুখীয়াৰ সেৱাৰ এই মনোভাৱেৰেই আধুনিক অমৃত ভাৰত ৰে’ল আৰম্ভ কৰা হৈছে। যিসকল লোকে নিজৰ কামৰ বাবে প্ৰায়ে বহু দূৰ যাত্ৰা কৰে, আৰু যিসকলৰ ইমান উপাৰ্জন নাই, তেওঁলোকো আধুনিক সা-সুবিধা আৰু আৰামদায়ক ভ্ৰমণৰ অধিকাৰী। দুখীয়াৰ জীৱনৰো মৰ্যাদা আছে, এই উদ্দেশ্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিয়েই এই ৰে'লগাড়ীবোৰৰ ডিজাইন কৰা হৈছে। আজিয়েই পশ্চিমবংগ আৰু কৰ্ণাটকৰ বন্ধুসকলেও তেওঁলোকৰ ৰাজ্যৰ প্ৰথমখন অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে'ল পালে। মই এই ৰাজ্যসমূহকো অমৃত ভাৰত ৰে'লৰ বাবে অভিনন্দন জনাম।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
বিকাশ আৰু ঐতিহ্যক সংযোগ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছে বহুত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। দেশৰ প্ৰথমখন বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে’ল কাশী অভিমুখে চলিছিল। আজি দেশৰ ৩৪টা পথত বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে’ল চলি আছে। বন্দে ভাৰতে কাশী, বৈষ্ণো দেৱীৰ বাবে কাতৰা, উজ্জয়িনী, পুষ্কৰ, তিৰুপতি, শিৰদী, অমৃতসৰ, মাদুৰাই, প্ৰত্যেকটো এনে ডাঙৰ বিশ্বাসৰ কেন্দ্ৰক সংযোগ কৰি আছে। এই প্ৰক্ৰিয়াতে আজি অযোধ্যাইও লাভ কৰিছে বন্দে ভাৰত ৰে'লৰ উপহাৰ। আজি অযোধ্যা ধাম জংচন - আনন্দ বিহাৰ বন্দে ভাৰত আৰম্ভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, আজি কাট্ৰাৰ পৰা দিল্লী, অমৃতসৰৰ পৰা দিল্লী, কইম্বাটুৰ-বাংগালুৰু, মঙলদৈ-মদগাঁও, জালনা-মুম্বাই এই চহৰসমূহৰ মাজতো বন্দে ভাৰতৰ নতুন সেৱা আৰম্ভ হৈছে। বন্দে ভাৰতত গতিও আছে, বন্দে ভাৰতত আধুনিকতাও আছে আৰু বন্দে ভাৰতত আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ গৌৰৱো আছে। অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে বন্দে ভাৰতেৰে ১.৫ কোটিৰো অধিক যাত্ৰীয়ে যাত্ৰা কৰিছে। বিশেষকৈ, নৱপ্ৰজন্মই এই ৰে'লখন বৰ ভাল পাইছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত অতীজৰে পৰা তীৰ্থযাত্ৰাৰ নিজস্ব গুৰুত্ব আৰু গৌৰৱময় ইতিহাস আছে। বদ্ৰী বিশালৰ পৰা সেতুবন্ধ ৰামেশ্বৰমলৈ যাত্ৰা, গংগোত্ৰীৰ পৰা গংগাসাগৰলৈ যাত্ৰা, দ্বাৰকাধিশৰ পৰা জগন্নাথপুৰীলৈ যাত্ৰা, দ্বাদশ জ্যোতিৰ্লিংগৰ যাত্ৰা, চাৰ ধামৰ যাত্ৰা, কৈলাশ মানসসৰোৱৰ যাত্ৰা, কাঁৱৰ যাত্ৰা, শক্তিপীঠৰ যাত্ৰা, পন্ধৰপুৰ যাত্ৰা, আজিও ভাৰতৰ চুকে-কোণে কিবা নহয় কিবা যাত্ৰাৰ আয়োজন কৰা হয়, মানুহে বিশ্বাসেৰে সংযুক্ত হৈ থাকে। তামিলনাডুতো বহুতো যাত্ৰা বিখ্যাত। শিৱস্থল পদ যতীৰাই হওক, মুৰুগ্নুক্কু কাৱদী যতীৰাই হওক, বৈষ্ণৱ তিৰুপা-পদি যতীৰাই হওক, আম্মান তিৰুত্তল যতীৰাই হওক, কেৰেলাৰ সবৰীমালা যাত্ৰা হওক, অন্ধ্ৰ-তেলেংগানাৰ মেদাৰামত সম্মক্কা আৰু সৰক্কালৈ যাত্ৰা হওক, নগোবা যাত্ৰা হওক, এইবোৰত লাখ লাখ ভক্তৰ সমাগম হয়। ইয়াত অতি কম সংখ্যক লোকেহে গম পাব যে কেৰালাত ভগৱান ৰাম আৰু তেওঁৰ ভাতৃ ভৰত, লক্ষ্মণ আৰু শত্ৰুঘনৰ বাসস্থানলৈও তীৰ্থযাত্ৰা হয়। এই যাত্ৰাক নলম্বলাম যাত্ৰা বুলি জনা যায়। ইয়াৰ উপৰিও, দেশত বহু পৰিক্ৰমাও অব্যাহত আছে। গোবৰ্ধন পৰিক্ৰমা, পঞ্চকোষী পৰিক্ৰমা, চৌৰশিকোষী পৰিক্ৰমা, এনে যাত্ৰা আৰু পৰিক্ৰমাৰে প্ৰতিজন ভক্তৰ ভগৱানৰ সৈতে সম্পৰ্ক সুদৃঢ় হয়। বৌদ্ধ ধৰ্মত ভগৱান বুদ্ধৰ লগত জড়িত স্থান, গয়া, লুম্বিনী, কপিলবস্তু, সাৰ্নাথ, কুশীনগৰ ভ্ৰমণ আছে। বৌদ্ধ অনুগামীৰ পৰিক্ৰমা ৰাজগীৰ বিহাৰত সংঘটিত হয়। জৈন ধৰ্মত পৱগড়, সমমেদ শিখাৰ্জী, পলিতানা, কৈলাশ যাত্ৰা হওক, শিখসকলৰ বাবে পঞ্চ তখ্ত যাত্ৰা আৰু গুৰু ধাম যাত্ৰা হওক, অৰুণাচল প্ৰদেশৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত পৰশুৰাম কুণ্ডৰ বিশাল যাত্ৰা হওক, ইয়াত ভাগ ল'বলৈ ভক্তসকলে পূৰ্ণ বিশ্বাসেৰে একত্ৰিত হয়। দেশজুৰি যুগ যুগ ধৰি হৈ থকা এই যাত্ৰাসমূহৰ বাবে এনেয়েও উপযুক্ত ব্যৱস্থা কৰা হয়। এতিয়া অযোধ্যাত হৈ থকা এই নিৰ্মাণ কাৰ্য্যই ইয়ালৈ অহা প্ৰতিজন ৰামভক্তৰ বাবে অযোধ্যা ধাম যাত্ৰা আৰু ভগৱানৰ দৰ্শন সহজ কৰি তুলিব।
বন্ধুসকল,
এই ঐতিহাসিক মুহূৰ্তটো, অতি সৌভাগ্যক্ৰমে, আমাৰ সকলোৰে জীৱনলৈ আহিছে। আমি দেশৰ বাবে নতুন সংকল্প ল’ব লাগিব, নিজক নতুন শক্তিৰে ভৰাই ল’ব লাগিব৷ ইয়াৰ বাবে ২২ জানুৱাৰীত আপোনালোক সকলোৱে নিজৰ ঘৰে ঘৰে, মই সমগ্ৰ দেশৰ ১৪০ কোটি দেশবাসীক অযোধ্যাৰ এই পৱিত্ৰ ভূমিৰ পৰা প্ৰাৰ্থনা কৰিছোঁ, অযোধ্যাৰ ভগৱান ৰামৰ নগৰীৰ পৰা প্ৰাৰ্থনা কৰিছোঁ, মই ১৪০ কোটি দেশবাসীক হাতযোৰ কৰি প্ৰাৰ্থনা কৰিছোঁ যে আপোনালোকে ২২ জানুৱাৰীত যেতিয়া অযোধ্যাত ভগৱান ৰাম বিৰাজমান হ'ব, তেতিয়া আপোনালোকে নিজৰ ঘৰতো শ্ৰীৰাম জ্যোতি জ্বলাই দীপাৱলী উদযাপন কৰক। ২২ জানুৱাৰীৰ সন্ধিয়া সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত জিলিকি থকা উচিত। কিন্তু একে সময়তে, মোৰ সকলো দেশবাসীৰ বাবে আৰু এটা কৰযোৰ প্ৰাৰ্থনা, ২২ জানুৱাৰীত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া অনুষ্ঠানটোৰ সাক্ষী হ’বলৈ সকলোৱে নিজে অযোধ্যালৈ আহিব বিচাৰে, কিন্তু আপোনালোকেও এইটো জানে যে সকলোৰে অহাটো সম্ভৱ নহয়। সকলোৰে বাবে অযোধ্যা পোৱাটো অতি কঠিন আৰু সমগ্ৰ দেশৰ সকলো ৰামভক্তক, দেশৰ ৰামভক্তসকলক, বিশেষকৈ উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰামভক্তসকললৈ মোৰ হাতযোৰ কৰি প্ৰাৰ্থনা। মোৰ অনুৰোধ যে ২২ জানুৱাৰীত এবাৰ বিধিপূৰ্বক কাৰ্যসূচী সম্পন্ন হোৱাৰ পিছত, ২৩ তাৰিখৰ পিছত, নিজৰ সুবিধা অনুসৰি তেওঁলোক অযোধ্যালৈ আহক। অযোধ্যালৈ অহাৰ মন ২২ তাৰিখে নকৰক। ভগৱান ৰামজীয়ে কষ্ট পোৱা কাম আমি ভক্তই কেতিয়াও কৰিব নোৱাৰোঁ। ভগৱান ৰাম জী আহি আছে, গতিকে আমিও কেইদিনমান অপেক্ষা কৰোঁ, ৫৫০ বছৰ অপেক্ষা কৰিলোঁ, আৰু কেইদিনমান অপেক্ষা কৰোঁ। আৰু সেইবাবে নিৰাপত্তাৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা, ব্যৱস্থাৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা আপোনালোক সকলোকে বাৰে বাৰে অনুৰোধ কৰিছোঁ যে অনুগ্ৰহ কৰি, কাৰণ এতিয়া অযোধ্যাৰ নব্য, ভব্য, দিব্য মন্দিৰ অনাগত যুগ যুগ ধৰি দৰ্শনৰ বাবে উপলব্ধ। আপোনালোক জানুৱাৰী মাহত আহক, ফেব্ৰুৱাৰী মাহত আহক, মাৰ্চ মাহত আহক, এবছৰৰ পিছত আহক, দুবছৰৰ পিছত আহক, মন্দিৰ আছেই। আৰু সেইবাবেই ২২ জানুৱাৰীত ইয়াত উপস্থিত হ’বলৈ আপোনালোকে ভিৰ পৰিহাৰ কৰিব লাগে যাতে ইয়াৰ ব্যৱস্থা, মন্দিৰৰ প্ৰশাসক, মন্দিৰৰ যি ট্ৰাষ্ট, তেওঁলোকে আমাৰ বাবে ইমান পৱিত্ৰ কাম কৰিছে, তেওঁলোকে ইমান কষ্ট কৰি কৰিছে, যোৱা ৩-৪ বছৰ ধৰি দিনে ৰাতিয়ে কাম কৰিছে, তেওঁলোকে যাতে আমাৰ ফালৰ পৰা কোনো সমস্যাৰ সন্মুখীন হ'বলগীয়া নহয়, আৰু সেয়েহে মই আপোনালোকক বাৰে বাৰে অনুৰোধ কৰিছোঁ যে ২২ তাৰিখে ইয়াত উপস্থিত হ'বলৈ চেষ্টা নকৰিব। মাত্ৰ কেইজনমান মানুহক নিমন্ত্ৰণ কৰা হৈছে, তেওঁলোকেই আহিব আৰু ২৩ তাৰিখৰ পিছত সকলো দেশবাসীৰ বাবে অহাটো অতি সহজ হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি মোৰ অযোধ্যাৰ ভাই-ভনীসকলৰ প্ৰতি এটা অনুৰোধ আছে। আপোনালোকে দেশৰ লগতে বিশ্বৰ অগণন অতিথিৰ বাবে প্ৰস্তুত হ'ব লাগিব। এতিয়া দেশৰ লগতে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা মানুহ প্ৰতিদিনে অযোধ্যালৈ আহি থাকিব, লাখে লাখে মানুহ আহিব। তেওঁলোকৰ নিজৰ নিজৰ সুবিধা অনুযায়ী আহিব, কোনোবা এবছৰত আহিব, কোনোবা দুবছৰত আহিব, কোনোবা দহ বছৰত আহিব, কিন্তু লাখ লাখ মানুহ আহিব। আৰু এই ক্ৰম অনন্তকাললৈ চলি থাকিব, অনন্তকাললৈকে চলি থাকিব। সেই বাবেই অযোধ্যাৰ ৰাইজ, আপোনালোকেও এক সংকল্প লব লাগিব। আৰু এই সংকল্প হৈছে- অযোধ্যা চহৰক ভাৰতৰ আটাইতকৈ পৰিষ্কাৰ চহৰ হিচাপে গঢ়ি তোলা। এই নিকা অযোধ্যাৰ দায়িত্ব অযোধ্যাবাসীৰ। আৰু ইয়াৰ বাবে আমি প্ৰতিটো খোজ একেলগে ল’ব লাগিব। মই আজি দেশৰ সকলো তীৰ্থস্থান আৰু মন্দিৰলৈ মোৰ আকৌ অনুৰোধ কৰিম। সমগ্ৰ দেশৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতি মোৰ অনুৰোধ। ভব্য ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ স্বাৰ্থত এসপ্তাহ আগতে ১৪ জানুৱাৰী, মকৰ সংক্ৰান্তিৰ দিনৰে পৰা সমগ্ৰ দেশৰ সকলো সৰু-সৰু তীৰ্থস্থানত স্বচ্ছতাৰ এক বিশাল অভিযান চলাব লাগে। প্ৰতিটো মন্দিৰ, হিন্দুস্তানৰ চুকে-কোণ আমি তাৰ স্বচ্ছতাৰ অভিযান মকৰ সক্ৰান্তি ১৪ জানুৱাৰীৰ পৰা ২২ জানুৱাৰীলৈ আমি চলাব লাগে। ভগৱান ৰাম সমগ্ৰ দেশৰ আৰু যেতিয়া ভগৱান ৰাম জী আহিব তেতিয়া আমাৰ এটাও মন্দিৰ, আমাৰ এটাও তীৰ্থস্থান আৰু ইয়াৰ চৌহদৰ অঞ্চল অপৰিষ্কাৰ হ’ব নালাগে, লেতেৰা হ’ব নালাগে।
বন্ধুসকল,
এতিয়াৰ পৰা কিছু সময়ৰ আগতে মই অযোধ্যা চহৰতে আন এক সৌভাগ্য লাভ কৰিলোঁ। আজি মই এই কথা ক'বলৈ পাই সুখী যে উজ্জ্বলা গেছ কানেকচনৰ ১০ কোটিতম হিতাধিকাৰী ভগ্নীৰ ঘৰত গৈ চাহ খোৱাৰ সুযোগ পালোঁ। ২০১৬ চনৰ ১ মে’ত আমি যেতিয়া ইউপিৰ বলিয়াৰ পৰা উজ্জ্বলা যোজনা আৰম্ভ কৰিছিলোঁ, তেতিয়া এই আঁচনিখনে যে সফলতাৰ ইমান উচ্চতাত উপনীত হ’ব, সেই কথা কোনেও কল্পনা কৰিব পৰা নাছিল। এই আঁচনিখনে কোটি কোটি পৰিয়াল, কোটি কোটি মাতৃ-ভগ্নীৰ জীৱন চিৰদিনৰ বাবে সলনি কৰি পেলাইছে, তেওঁলোকক খৰিৰ ধোঁৱাৰ পৰা মুক্তি দিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত গেছ সংযোগ প্ৰদানৰ কাম ৬০-৭০ বছৰ আগতে আৰম্ভ হৈছিল। অৰ্থাৎ ৬-৭ দশকৰ আগত। কিন্তু ২০১৪ চনলৈকে পৰিস্থিতি এনেকুৱা আছিল যে ৫০-৫৫ বছৰত মাত্ৰ ১৪ কোটি গেছ সংযোগহে দিয়া হৈছিল। অৰ্থাৎ, পাঁচ দশকত ১৪ কোটি। আনহাতে, আমাৰ চৰকাৰে এটা দশকত ১৮ কোটি নতুন গেছ সংযোগ দিছে। আৰু এই ১৮ কোটিৰ ভিতৰত ১০ কোটি গেছ সংযোগ বিনামূলীয়াকৈ দিয়া হৈছে...উজ্জ্বলা আঁচনিৰ অধীনত। যেতিয়া দুখীয়াৰ সেৱা কৰাৰ অনুভৱ হয়, যেতিয়া উদ্দেশ্য ভাল হয়, তেতিয়া কামটো এনে ধৰণেৰে কৰা হয় আৰু এনে ধৰণেৰে ফলাফল পোৱা যায়। আজিকালি কিছুমানে মোক সোধে যে মোদীৰ গ্যাৰাণ্টীত ইমান শক্তি কিয় আছে। মোদীৰ গ্যাৰাণ্টীত ইমান শক্তি আছে কাৰণ মোদীয়ে যি কয় তাক কৰিবলৈ জীৱনটো সঁপি দিয়ে। আজি দেশৰ বিশ্বাস মোদীৰ গ্যাৰাণ্টীৰ ওপৰত...কাৰণ, মোদীয়ে যি গ্যাৰাণ্টী দিয়ে তাক পূৰণ কৰিবলৈ দিন ৰাতি একাকাৰ কৰি দিয়ে। এই অযোধ্যা নগৰখনো ইয়াৰ সাক্ষী। আৰু আজি মই আকৌ এবাৰ অযোধ্যাবাসীক আশ্বাস দিম যে আমি এই পৱিত্ৰ ধামৰ উন্নয়নত চেষ্টাৰ কোনো ত্ৰুটি নাৰাখোঁ। শ্ৰীৰামে আমাৰ সকলোকে আশীৰ্বাদ কৰক, এই কামনাৰে মোৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰিছোঁ। ভগৱান শ্ৰীৰামৰ চৰণত প্ৰণাম কৰিছোঁ। আৰু আপোনালোক সকলোকে উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছোঁ। মোৰ লগত কওক -
জয় সিয়াৰাম!
জয় সিয়াৰাম!
জয় সিয়াৰাম!
ভাৰত মাত কী জয়!
ভাৰত মাত কী জয়!
ভাৰত মাত কী জয়!
বহুত বহুত ধন্যবাদ।