Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration, dedication and laying foundation stone of multiple development projects in Ayodhya
30 DEC 2023 5:57PM by PIB Delhi
Greetings to everyone in Ayodhya! Today, the whole world is eagerly waiting for the historic moment due to take place on January 22 with curiosity. Therefore, the excitement and joy among the residents of Ayodhya are quite natural. I am a worshiper of ever particle of Bharat’s soil and every individual of Bharat, and I am as excited as you are. This enthusiasm, this joy of all of us, was visible on the streets of Ayodhya a little while ago. It felt like the entire city of Ayodhya had descended onto the roads. I express my heartfelt gratitude to all of you for this love and blessing. Join me in saying –
Siyavar Ramchandra Ki -- Jai!
Siyavar Ramchandra Ki -- Jai!
Siyavar Ramchandra Ki -- Jai!
Uttar Pradesh's Governor Anandiben Patel, the popular Chief Minister Yogi Adityanath ji, my colleagues in Cabinet, Jyotiraditya ji, Ashwini Vaishnaw ji and VK Singh ji, Deputy Chief Ministers of Uttar Pradesh Keshav Prasad Maurya ji and Brajesh Pathak ji, other ministers of the UP government, all MPs and MLAs, and my family members who have gathered in large numbers!
The date of December 30 holds great historical significance in the country. On this very day in 1943, Netaji Subhas Chandra Bose hoisted the flag in Andaman and declared Bharat’s independence. On this sacred day, connected to the freedom movement, we are moving forward with the resolve of the ‘Amrit Kaal’ of independence. Today, Ayodhya is infusing new energy into the campaign to accelerate the development of a ‘Viksit Bharat’. Today, the inauguration and dedication of development projects worth more than 15,000 crores of rupees has taken place here. These infrastructure projects will establish modern Ayodhya with pride on the national map again. Amidst global pandemics like Corona, these efforts are the result of the tireless dedication of the people of Ayodhya. I congratulate all the residents of Ayodhya for these projects.
My family members,
Any country in the world wishing to reach new heights of development has to uphold its heritage. Our heritage gives us inspiration and guides us in the right direction. Therefore, today's Bharat is moving forward, embracing both the ancient and the modern. There was a time when Ram Lalla was living in a tent in Ayodhya. Besides Ram Lalla, four crore poor people in the country have also got pucca homes. Today, while Bharat is beautifying its pilgrimage sites, on the other hand, our country is also shining in the world of digital technology. Today, along with the reconstruction of Kashi Vishwanath Dham, more than 30,000 panchayat buildings are also being constructed in the country. Today, not only the redevelopment of Kedarnath Dham has been undertaken, but also more than 315 new medical colleges have been set up in the country. Today, not only the construction of Mahakal Mahalok has taken place, but also more than 2 lakh tanks have been built to provide water to every home. On the one hand, we are measuring the depths of the moon, the sun, and the seas, on the other hand, we are bringing back our mythological sculptures in record numbers in Bharat. The mood of today's Bharat is evident in Ayodhya. Today, there is a celebration of progress here, and in a few days, there will also be a celebration of tradition. Today, the grandeur of development is visible here, and in a few days, the grandeur and divinity of heritage will be visible. This is Bharat. The shared strength of ‘Vikas’ (development) and ‘Virasat’ (heritage) will lead Bharat ahead in the 21st century.
My family members,
Maharishi Valmiki himself has described in detail what Ayodhya was like in ancient times. He has written: कोसलो नाम मुदितः स्फीतो जनपदो महान्। निविष्ट सरयूतीरे प्रभूत-धन-धान्यवान्।. Valmiki ji tells us that the great Ayodhya was a magnificent city, full of wealth and bliss and at the peak of prosperity. In other words, Ayodhya not only possessed knowledge and detachment but also reached the pinnacle of prosperity. We need to reconnect with the ancient identity of Ayodhya and integrate it with modernity.
Friends,
In the coming times, Ayodhya will not only be the focal point of development for the Awadh region but also contribute to the progress of the entire state of Uttar Pradesh. After the construction of the grand temple of Lord Rama in Ayodhya, there will be a significant increase in the number of people visiting the city. Keeping this in mind, our government is undertaking development projects worth thousands of crores of rupees in Ayodhya, making it a smart city. Today, Ayodhya is witnessing the widening of roads, the construction of new footpaths, flyovers, and bridges. Efforts are also being made to improve transportation infrastructure to connect Ayodhya with surrounding districts.
Friends,
Today, I am fortunate to inaugurate the Ayodhya Dham Airport and Ayodhya Dham Railway Station. I am pleased that the Ayodhya Airport has been named after Maharishi Valmiki. Maharishi Valmiki introduced us to Lord Ram's virtues through the epic Ramayana. Lord Ram had said about Maharishi Valmiki, "तुम त्रिकालदर्शी मुनिनाथा, विस्व बदर जिमि तुमरे हाथा।" i.e., You are the seer of all three periods, and the universe is like a berry in your palm. Naming the Ayodhya Dham Airport after the visionary Maharishi Valmiki will be a blessing for every traveller arriving at this airport. Ramayana written by Maharishi Valmiki is the path of knowledge which connects us to Lord Shri Ram. The Maharishi Valmiki International Airport Dham will link us to the divine and majestic Ram Temple. The newly built airport has the capacity to serve 10 lakh travellers annually. Upon completion of the second phase, the Maharishi Valmiki International Airport will accommodate 60 lakh passengers every year. Currently, the Ayodhya Dham Railway Station serves 10-15 thousand people daily. After the complete development of the station, the Ayodhya Dham Railway Station will be able to cater to 60,000 people every day.
Friends,
Today, apart from the inauguration of the airport and railway station, various paths and routes have also been inaugurated in Ayodhya. The Ram Path, Bhakti Path, Dharma Path, and Shri Ram Janmabhoomi Path will ensure smooth travel. The parking spaces in Ayodhya were also inaugurated today. With the new medical college, health facilities in the area will see expansion. Efforts are being made by the double engine government to maintain the purity of the Sarayu River, and work has begun to prevent pollution in its waters. The 'Ram Ki Padi' area has been given a new look. Development is underway for new ghats along the banks of the Sarayu. Restoration work is being carried out on all ancient wells in the area. Whether it's the Lata Mangeshkar Chowk or the Ram Katha Sthal, all are contributing to enhancing Ayodhya's identity. The upcoming township in Ayodhya will make life easier for its residents. These development initiatives will also create new opportunities for employment and self-employment in Ayodhya, benefiting taxi drivers, rickshaw pullers, hotel owners, dhabas, prasad sellers, flower vendors, pooja items sellers, and our small shopkeepers, increasing their income.
My family members,
Today, the country has taken another significant step towards modernizing the railway with the introduction of a new train series, the Amrit Bharat Express, following the Vande Bharat and Namo Bharat trains. This trinity of Vande Bharat, Namo Bharat and Amrit Bharat trains is set to revolutionize Indian Railways. It is a matter of great joy that the first Amrit Bharat Express is passing through Ayodhya. The Delhi-Darbhanga Amrit Bharat Express will modernize the travel experience for people from Delhi, UP, and Bihar. This will make the journey to the grand Ram Mandir in Ayodhya, where Ram Lalla will be enshrined, more convenient for the people of Bihar. These modern Amrit Bharat Express trains will especially assist our poor families and fellow workers. Goswami Tulsidas has written in the Ram Charit Manas, पर हित सरिस धरम नहीं भाई। पर पीड़ा सम नहिं अधमाई। i.e., there is no greater religion and duty in serving others. Modern Amrit Bharat Express trains are initiated with this sentiment, focusing on serving the poor. Those who often travel long distances for work, with limited income, deserve the benefits of modern amenities and comfortable travel. These trains are designed with the principle that the dignity of a poor person's life is equally important. Today, fellow citizens from West Bengal and Karnataka have also received their states' first Amrit Bharat Express trains. I extend my congratulations to these states as well for Amrit Bharat Express trains.
My family members,
Vande Bharat Express is playing a significant role in connecting development and heritage. The country's first Vande Bharat Express train started its journey for Kashi. Currently, Vande Bharat Express trains are operational on 34 routes across the country. These trains connect major centres of faith and devotion like Kashi, Vaishno Devi Katra, Ujjain, Pushkar, Tirupati, Shirdi, Amritsar, Madurai, and many more. In this series, today Ayodhya has also received the gift of Vande Bharat Express. The Ayodhya Dham Junction - Anand Vihar Vande Bharat has been inaugurated today. Additionally, new Vande Bharat services have been launched between Katra-Delhi, Amritsar-Delhi, Coimbatore-Bengaluru, Mangaluru-Madgaon and Jalna-Mumbai. Vande Bharat is not just about speed; it embodies modernity and is a source of pride for ‘Aatmanirbhar Bharat’. In a very short span, Vande Bharat has served more than 1.5 crore passengers, and it has become especially popular among the younger generation.
Friends,
Our country has held significance for pilgrimage journeys since ancient times, boasting a glorious history. Pilgrimages from Badrinath Vishal to Setubandh Rameshwaram, Gangotri to Gangasagar, Dwarkadheesh to Jagannath Puri, the journey of the 12 Jyotirlingas, the Chardham Yatra, Kailash Mansarovar Yatra, Kavad Yatra, Shakti Peeth Yatra, Pandharpur Yatra—these continue to attract devotees from every corner of India. Tamil Nadu, too, has its share of renowned pilgrimages, such as Shivasthal Pada Yattirai, Murugnukku Kavadi Yattirai, Vaishnava Tirupa-Padi Yattirai, Amman Tiruttal Yattirai. Sabarimala Yatra in Kerala, Sammakka and Sarakka jatara in Medaram in Andhra-Telangana, Nagoba jatara also draw lakhs of devotees. There's a lesser-known pilgrimage to the abode of Lord Rama and his brothers Bharat, Lakshman and Shatrughan in Kerala. It is known as Nalam Balam Yatra. Apart from these, numerous pilgrimages and circumambulations are ongoing across the country, including the Govardhan Parikrama, Panchakoshi Parikrama, Chaurasi Koshi Parikrama. Each of these journeys strengthens the devotee's connection and devotion to the divine. Buddhist pilgrimages to places associated with Lord Buddha, such as Lumbini, Kapilavastu, Sarnath, and Kushinagar, are also significant. Rajgir in Bihar hosts a pilgrimage for Buddhist followers. Jains embark on journeys to Pavagadh, Sammed Shikharji, Palitana, and the Kailash pilgrimage. Sikhs undertake pilgrimages to the five Takhts and Guru Dham Yatra. The North East, especially Arunachal Pradesh, witnesses the grand Parashuram Kund Yatra. Devotees gather with unwavering faith for these diverse pilgrimages across the country. Proper arrangements are made for these journeys that have been taking place for centuries. The ongoing construction work in Ayodhya will make the pilgrimage to Ayodhya Dham, the darshan of the Lord Ram, and the entire experience easier for every visiting devotee.
Friends,
This historic moment has come into all our lives with great fortune. We must take a new resolution for the country and fill ourselves with new energy. For this, I am praying to all 140 crore countrymen from the sacred land of Ayodhya. I am praying from the city of Lord Ram in Ayodhya, joining hands with 140 crore countrymen, that when Lord Ram is consecrated in Ayodhya on January 22, light the divine lamp of Lord Ram in your homes and celebrate Diwali. On the evening of January 22, there should be brightness throughout the country. But along with that, I have one earnest prayer to all my countrymen. Everyone wishes to personally come to Ayodhya on January 22 to witness the event, but you also know that it is not possible for everyone to come. It is very difficult for everyone to reach Ayodhya, and therefore, with folded hands, I pray to all the Ram devotees across the country, especially the Ram devotees of Uttar Pradesh. My request is that you all come to Ayodhya after January 23 as per your convenience. Do not plan to come to Ayodhya on the 22nd. So that Lord Ram is not inconvenienced. We devotees can never do such a thing to trouble Lord Ram. If Lord Ram is coming, then let us wait for a few days, we have waited for 550 years, wait for a few more days. Therefore, from the perspective of security, from the perspective of arrangements, I repeatedly request all of you not to attempt to reach here on January 22. Now the new, grand, divine temple of Lord Ram in Ayodhya is available for darshan for centuries to come. You come in January, February, or in March, or you come after one or two years. The temple is there. And therefore, you should avoid crowding to reach here on January 22 so that the arrangement here, the administrators of the temple, the trust of the temple, who have done such a sacred work with so much hard work day and night for 3-4 years, do not face any problem from our side, and hence I request them again and again not to try to reach here on the 22nd. Some people have been invited, those people will come, and after the 23rd, it will be much easier for all the countrymen to come.
Friends,
Today, my earnest request to my brothers and sisters in Ayodhya is that you should be prepared for countless guests from all over the country and the world. People will continuously come to Ayodhya every day, and there will be millions of people coming. They will come at their convenience; some will come in a year, some in two years, some in 10 years, but millions of people will come. And this tradition will continue for eternity. Therefore, the residents of Ayodhya also need to make a resolution. And this resolution is to make the city of Ayodhya the cleanest city in Bharat. The responsibility for Swachh Ayodhya lies with the residents of Ayodhya. And for this, we need to take every step together. Today, I reiterate my request to all the pilgrimage sites and temples in the country. My prayer to the people across the country is that starting a week before January 14, Makar Sankranti, a massive cleanliness campaign should be conducted at all the small and big pilgrimage sites across the country. From January 14 to January 22, we should run a cleanliness campaign in every temple, in every corner of Bharat. Lord Ram belongs to the entire country, and when Lord Ram is coming, none of our temples, none of our pilgrimage sites, and their surroundings should be unclean.
Friends,
Just a while ago, I had the privilege of another fortunate event in the city of Ayodhya. Today, I am happy to share that I had the opportunity to have tea at the home of the 10th crore beneficiary sister of the Ujjwala Gas Connection scheme. When we started the Ujjwala scheme from Ballia, Uttar Pradesh, on May 1, 2016, no one could have imagined that this scheme would reach such heights of success. This scheme has permanently transformed the lives of millions of families, countless mothers and sisters, liberating them from the shackles of cooking with firewood.
Friends,
The work of providing gas connections in our country began 60-70 years ago, that is, 6-7 decades ago. However, by 2014, the situation was such that only 14 crore gas connections had been given in 50-55 years. That is, only 14 crore gas connections in five decades, whereas our government has provided 18 crore new gas connections in a decade. And out of these 18 crores, 10 crore gas connections have been provided for free under the Ujjwala scheme. When there is a spirit of serving the poor, when the intentions are noble, then work happens in this manner, and results like these are achieved. Nowadays, some people ask me why Modi’s guarantee has so much strength.
Modi's guarantee holds so much strength because when Modi says something, he dedicates his life to fulfilling it. The trust in Modi's guarantee exists in the country today because when Modi makes a guarantee, he works day and night to fulfil it. This city of Ayodhya is also a witness to it. Today, I reassure the people of Ayodhya that we will leave no stone unturned in the development of this sacred city. May Lord Ram bless us all, and with this wish, I conclude my speech. I bow to the feet of Lord Ram. Congratulations to everyone on the development initiatives. Join me in saying:
Jai Siya Ram!
Jai Siya Ram!
Jai Siya Ram!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অয়োধ্যাদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবা, কত্থোকপা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরমদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
30 DEC 2023 5:57PM by PIB Imphal
অয়োধ্যাজীগী মীয়াম পুম্বদা ঐহাক্না খুরুমজরি! ঙসি মালেম পুম্নমক্না জনুৱারী 22গী পুৱারী ওইরবা মীকুপ অদু খৌরাংনা ঙাইরি। অসিগুম্বা ফীভম অসিদা অয়োধ্যাগী মীয়ামদা হরাও নুংঙাইবা পোকপা হায়বা অসি মহৌশানি। ঐহাক ভারত ইমাগী লৈপাক খুদিংমকপু থৌনিজবা মীশক অমনি অমসুং ভারতকী মীয়ামগুম্না ঐহাকপু খৌরাংবা পোকই। অয়োধ্যাগী অপুনবা সহরনা লম্বীদা থোরক্লবগুম্না ফাওই। ঐহাক্না মীনুংশি অমসুং থৌজাল অসিগীদমক ময়ামদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বূয়ু – সিয়াবর রাম চন্দ্র কী…জয়, সিয়াবর রাম চন্দ্র কী…জয়, সিয়াবর রাম চন্দ্র
কী…জয়!
উত্তর প্রদেশকী গবর্নর আন্দী বেন পতেল, মফম অসিগী মীয়াম্না য়াবা মুখ্য মন্ত্রী য়োগী আদিত্যনাথজী,
মন্ত্রী মন্দলগী ঐগী মরুপ জ্যোতিরাদিত্যজী, অশ্বিনী বৈশ্নোজী, বি কে হিংহজী, উত্তর প্রদেশকী দিপুতি সি এম কেশব প্রসাদ মৌর্য়া জী, বুজেশ পাথকজী, য়ুপি সরকারগী মন্ত্রীশিং, MP অমসুং MLAশিং অমসুং মশিং য়াম্না তিনবীরিবা ঐগী ইমুং মনুংগী মীওইশিং!
লৈবাক অসিগী পুৱারীদা দিসেম্বর 30 অসি য়াম্না মরু ওইবা তাং ওইরি। নুমিৎ অসিদা 1943দা নেতাজী সুভাশ চন্দ্র বোসনা অন্দামানদা ফিরাল চীংখৎখি অমসুং ভারতকী নীংতম্বা লাউথোকখি। নীংতম ইহৌগা মরী লৈনবা অসিগুম্বা য়াইফরবা নুমিৎ অসিদা ঙসি ঐখোয়না আজাদী কা অমৃতকালগী ফিরেপ মাংদা পুখৎলি। ঙসি চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎপগী খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা কেম্পেন অসিনা অয়োধ্যা সহরদগী অনৌবা শক্তি ফংলি। ঙসি লুপা করোর লিশিং 15 হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলশিং উরেপ-উয়ুং তমখি অমসুং শঙ্গাখি। ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা থবকশিং অসিনা অমুক হন্না অয়োধ্যাবু লৈবাক অসিগী মেপ্তা চাউথোকচবা পোকপগা লোয়ননা হাপচিল্লগনি। খোঙথাংশিং অসি কোরোনাগুম্বা মালেমগী শিংনবা মরক্তা অয়োধ্যা মীয়াম্না কন্না হোৎনখিবগী ফলশিংনি। প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক ঐহাক্না অয়োধ্যাগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
মালেমদা লৈরিবা লৈবাক অমা হেক্তনা করিগুম্বা চাউখৎপগী অনৌবা পনখৈশিং য়ৌগে খল্লবদি মখোয়গী হেরিতেজ অদু ঙাকশেন্দুনা থম্বা তাই। ঐখোয়গী হেরিতেজনা ঐখোয়দা ইথিল পীখি, অচুম্বা লম্বী তাকখি। মরম অসিনা ঙসিগী ভারতনা অরিবা অমসুং অনৌবা অনিমক পুনশিন্নদুনা মাংদা চংশিল্লি। রাম লালানা অয়োধ্যাদা মফম অসিদা তেন্ত অমা খন্দুনা ফমখিবা মতম অমা লৈরমখি। ঙসি রাম লালা খক্তা নত্তনা লৈবাক্কী লায়রবা মীওই করোর মরি হেনবনা মশাগী মতম চুপ্পগী ওইবা য়ুম অমসু ফংজরে। ঙসি ভারতনা মাগী তীর্থ য়াত্রাগী মফমশিং শেমগৎ-শাগৎলি অমরোমদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা দিজিতেল তেক্নোলোজীগী লমদা মশক নাইরি। ঙসি কাশি বিশ্বানাথ ধাম শাবগা লোয়ননা ভারতনা লৈবাক অসিদা পঞ্চায়ৎ বিল্দিং লিশিং 30 হেন্না শারি। ঙসি কেদর ধাম হীংগৎহনবা খক্তা নত্তনা লৈবাক অসিদা অনৌবা মেদিকেল কোলেক 315 হেন্না শাখি। ঙসি মহাকাল মহালোক শেমগৎপা খক্তা নত্তনা য়ুম খুদিংমক্তা ৱাতর সপ্লাই তৌনবা ৱাতর তেঙ্ক লাখ 2 হেন্না শাখি। অমরোমদা থা, নুমিৎ অমসুং সমুদ্রগী লুবা ওনবগা লোয়ননা ঐখোয়না রেকোর্দ ওইবা মশিংদা ভারত্তা অরিবা মতমগী মীতমশিং ভারত্তা অমুক হন্না পুরক্লি। ঙসি ভারতকী ৱাখল্লোন অসি য়াম্না ময়েক শেংলি। ঙসি চাউখৎপগী নুংঙাইবা ফোঙদোক্নরি অমসুং নুমিৎ খরনিগী মতুংদা নাৎকী ওইবা থৌরম অমসু পাঙথোক্লগনি। ঙসি চাউখৎপগী মতিক ময়াই মফম অসিদা উবা ফংই। মসি ভারতনি, মসিগী চাউখৎপা অমসুং হেরিতেজকী অপুনবা শক্তিনা ভারতপু 21শুবা চহিচা অসিদা মাংদা পুখৎলগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
মহঋি বাল্মীকিজী মশামক্না অরিবা মতমদা অয়োধ্যা অসি করম তৌরম্বগে শন্দোক্না হায়খি। মহাক্না ইরমখি – কোসলো নাম মুদিত: স্ফীতো জনপদো মহান। নিবিস্ত সরয়ুতীরে প্রভুত-ধন-ধান্যবান। হায়বদি বাল্মীকিজীনা হায় মদুদি অথোইবা অয়োধ্যা অসি লন্না থল্লি, চাউখৎপগী পন্দোম লোমলমখি অমসুং থৌজালনা থলমখি। অতোপ্পা ৱাহৈদা হায়রগনা অয়োধ্যাদা সাইন্স অমসুং রিনন্সিএসন লৈবা খক্তা নত্তনা মতিক ময়াইনা থনখি। ঐখোয়না মোদর্নিতীগা ঐখোয়গা কন্নেক্ত তৌদুনা অয়োধ্যাগী অরিবা মতমগী শক্তম অদু চপ মান্ননা অমুক পুরকপা তাই।
মরুপশিং,
লাক্কদৌরিবা মতমদা ঐখোয়গী অয়োধ্যানা অসিনা অৱধ রিজনগী অয়োধ্যা সহর খক্তগী চাউখৎপা পুরকপা ঙম্বতা নত্তা UP পুম্বা চাউখৎনবগী মাইকৈ তাক্লি। অয়োধ্যাদা শ্রী রামগী অচৌবা মন্দির অমা শারবা মতুংদা মফম অসিদা লাকপা মীয়ামগী মশিংদা চাউনা হেনগৎলক্কনি। মসি খঙনা ঐখোয়গী সরকারনা অয়োধ্যাদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং পাইখৎলি অমসুং অয়োধ্যাবু স্মার্ত ওইহল্লি। ঙসি অয়োধ্যাদা লম্বীশিং পাকথোক চাউথোক্লি। ঙসি অয়োধ্যাদা অনৌবা ফ্লাইওভরশিং অমসুং অনৌবা থোংশিং শারি। অয়োধ্যাগা অকোইবদা লৈরিবা জিলাশিংগা শম্নবা হেনগৎহন্নবগী চৎথোক চৎশিনগী পাম্বৈশিং ফগৎহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না অয়োধ্যা ধাম এয়রপোর্ত অমসুং অয়োধ্যা ধাম রেলৱে স্তেসন শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংজখি। অয়োধ্যা এয়রপোর্ত অসি মহঋি বাল্মীকিগী মমিং লৌদুনা থোনখি। মহঋি বাল্মীকিন ঐখোয়দা ভগৱান শ্রী রমগী মরমদা রামায়নগী খুত্থাংদা খঙহনখি। ভগৱান শ্রী রামনা মহঋি বাল্মীকিদা হায়খি – “তুম ত্রিকালদর্শী মুনিনাথা, বিস্ব বদর জিমি তুমরে হাথা”। হায়বদি হে মুনিনাথ! অদোম্না ত্রিকালদর্শীনি। মালেম পুম্বা অসি অদোমগী খুপাক্তা লৈরিবা মরুগুম্বনি। ত্রিকালদর্শি মহঋি বাল্মীকিগী মমিং লৌদুনা অয়োধ্যা ধাম এয়রপোর্তকী মমিং থোনবা অসি এয়রপোর্ত অসিদা লাকপা মীপুম খুদিংমক্কীদমক থৌজাল ওইরগনি। মহঋি বাল্মীকিনা ইখিবা রামায়ন অসিনা ভগৱান শ্রী রামগা শম্নহল্লিবা লৌশিংগী লম্বী পীগনি। মহঋি বাল্মীকি ইন্তরনেস্নেল এয়রপোর্ত অসিনা অয়োধ্যা তামগা মোদর্ন ইন্দিয়াগা কন্নেক্ত তৌরগনি, অথোইবা অনৌবা রাম মন্দিরগা কন্নেক্ত তৌরগনি। অনৌবা এয়রপোর্ত অসি চহি অমদা পেসেঞ্জর লাখ 10 সর্ব তৌবা ঙম্বা কেপাসিতীদাশাখি। এয়রপোর্ত অসিগী অনিশুবা তাঙ্কক্কী থবক লোইশিল্লবা মতমদা পেসেঞ্জর লাখ 60না মহঋি বাল্মীকি ইন্তরনেস্নেল এয়রপোর্ত্তা লাকপা ঙম্লগনি। হৌজিক্কী ওইনা অয়োধ্যা ধাম রেলৱে স্তেসন অসিনা নুমিৎ খুদিংগী মীওই লিশিং 10-15 সর্ব তৌবা ঙম্বগী কেপাসিতী লৈ। মসি শাবা লোইশিল্লবা মতমদা নুমিৎ খুদিংগী মীওই লিশিং 60না অয়োধ্যা ধাম রেলৱে স্তেসনদা লাকপা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
এয়রপোর্ত অমসুং রেলৱে স্তেসনশিংগী মথক্তা লম্বী কয়া মফম অসিদা ঙসি শঙ্গাখ্রে। রামপথ, ভক্তিপথ, ধরমপথ অমসুং শ্রী রাম জন্মাভুমি পথকী খুত্থাংদা ত্রাফিক কোমথোকহল্লগনি। কার পার্কিং স্পেসশিং অসি ঙসি অয়োধ্যাদা শঙ্গাখি। অনৌবা মেদিকেল কোলেজনা মফম অসিদা হেল্থ ফেসিলিতীশিং হেনগৎহল্লগনি। সরয়ুজী অসি লুনান্না লৈহন্নবা দবল ইঞ্জিন সরকারনা মপুং ফানা কত্থোক্লি। সরয়ুজীদা ফত্তবা ঈশিং তাশিন্নবা থীংনবা থবকসু হৌখ্রে। সরয়ু তোর্বান্দা অনৌবা ঘাতশিং শেমগৎলি। অরিবা পুখ্রি খুদিংমক নৌনা শেমগৎলি। লাতা মঙ্গেশকর চৌক নত্ত্রগা রাম কথা স্থাল ওইরবসু মসিনা অয়োধ্যাগী মশক ফজবা হেনগৎহল্লগনি। অয়োধ্যাদা শাগৎলিবা অনৌবা তাউনশিপ অসিনা মফম অসিগী মীয়ামগী পুন্সি লাইথোকহল্লগনি। মসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিনা অয়োধ্যাদা অনৌবা থবক পীরগনি অমসুং অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। মসিনা তেক্সি দ্রাইবরশিং, রিক্ষো পুলরশিং, হোতেলিয়রশিং, ধাবাশিং, প্রসাদ ভেন্দরশিং, লৈ য়োনবশিং, পুজাগী পোৎলম য়োনবশিং, ঐখোয়গী অপীকপা দুকানদারশিংগী ইনকম হেনগৎহনগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
ঙসি লৈবাক অসিদা মোদর্ন রেলৱেজ শানবা মাইকৈদা অচৌবা খোঙথাং অমা পাইখৎখি। ভন্দে ভারত অমসুং নমো ভারতকী মতুংদা ঙসি লৈবাক অসিদা অনৌবা মোদর্ন ত্রেন লৈরে। অনৌবা ত্রেন সিরিজশিং অসি অমৃত ভারত ত্রেন কৌখি। ভন্দে ভারত, নমো ভারত অমসুং অমৃত ভারত ত্রেনশিংগী ত্রিনিতীনা ইন্দিয়ন রেলৱেজ নৌনা শেমগৎলি। অয়োধ্যাদা অহানবা অমৃত ভারত ত্রেন চেনবা অসিদগী হেন্না নুংঙাইবা লৈরিব্রা। দিল্লী-দরভাঙ্গা অমৃত ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন্না দিল্লী-UP-বিহারগী মীয়ামগী চৎথোক চৎশিনগী পাম্বৈ মোদর্নাইজ তৌরগনি। মসিনা বিহারগী মীয়াম্না রামলালা দর্শন তৌবা লাকপদা খুদোংচাহল্লগনি। মোদর্ন অমৃত ভারত এক্সপ্রেস ত্রেনশিং অসি লায়রবা ইমুংশিং, শিন্মীশিংদা মরু ওইনা কান্নবা পীরগনি। মোদর্ন অমৃত ভারত ত্রেনশিং অসি লায়রবশিংগী শেবা তৌনবা ৱাখল্লোন্দা চেলহনখিবনি। মীওই কয়ানা মখোয়গী থবক্না মরম ওইরগা শাংনা চৎথোক চৎশিন তৌনী। ইনকম য়াম্না লৈতবা মীওইশিংদসনু মোদর্ন ফেসিলিতীশিং ফংহল্লি অমসুং চৎথোক চৎশিন তৌবদা নুংঙাইহল্লি। লায়রবশিংগী হিংবগী ইজৎ লৈ, ত্রেনশিং অসি মসি খঙনা মসিবু পান্দম ওইনা থমদুনা দিজাইন তৌখি। ঙসিমক ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং কর্নাতকাদগী মরুপশিংনা মখোয়গী রাজ্যদা অহানবা অমৃত ভারত এক্সপ্রেস চেনবা উবা ফংখ্রে। ঐহাক্না রাজ্যশিং অসিবু অমৃত ভারত ত্রেনশিংগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
মভন্দে ভারত এক্সপ্রেসনা চাউখৎ থৌরাং অমসুং হেরিতেজপু শম্নহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। লৈবাক্কী অহানবা ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন্না কাশীগীদমক থাদোকখি। ঙসি ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেনশিংনা লৈবাক্কী রুৎ 34দা চেল্লী। ভন্দে ভারতনা কাশী, কাত্রা, উজ্জেন, পুস্কর, তিরুপতি, শির্দি, অমৃতসর, মদুরাই, বৈশ্নো দেবীগী অচৌবা লাইফমলেন খুদিংমক কন্নেক্ত তৌরি। সিরিজ অসিদা ঙসি অয়োধ্যানা ভন্দে ভারত ত্রেনগী খুদোংসু ফংলে।ল ঙসি অয়োধ্য ধাম জঙ্কসন – অন্দ বিহার ভন্দে ভারত চেনবা হৌখ্রে। মসিগী মথক্তা ঙসি ভন্দে ভারতনা কাত্রাদগী দিল্লী, অমৃতসরদগী দিল্লী, কোইম্বতুরদগী বেঙ্গলোর, মেঙ্গলুরুদগী মদগাও, জলনাদগী মুম্বাই সহরশিং অসিগী মরক্তা চেনবা হৌখ্রে। ভন্দে ভারত অসি খোঙজেল য়াংই, ভন্দে ভারত্তা মোদর্নিতী লৈ অমসুং ভন্দে ভারত অসি আত্মনির্ভর ভারতকী খুদমসু ওইরি। অতেনবা মতমগী মনুংদা পেসেঞ্জর করোর 1.5 হেনবনা ভন্দে ভারত তোংদুনা চৎখি। মরু ওইনা নহারোলশিংনা ত্রেন অসি য়াম্না পাম্মি।
মরুপশিং
ঐখোয়গী লৈবাক্তা তীর্থ য়াত্রাগী মশাগী ওইবা মরু ওইবা অমসুং মতিক ময়াই লৈরবা পুৱারী অমা অরিবা মতমদগী লৈদুনা লাকখি। বদ্রি বিশালদগী সেতুবন্ধন রামেশ্বরমগী য়াত্রা, গঙ্গোত্রিদগী গঙ্গাসাগরগী য়াত্রা, দ্বার্কাধিশতগী জগন্নাথপুরিগী য়াত্রা, জ্যোতিরলিং তরানিথোইগী য়াত্রা, চার ধামগী য়াত্রা, কাইলাশ মনসারোবর য়াত্রা, কনৱার য়াত্রা, শক্তিপীথকী য়াত্রা, পন্ধাপুরগী য়াত্রা, ঈশ্বরদা থাজবা মীওইবা কয়ানা ভারতকী মফম খুদিংমক্তা ঙসিসু য়াত্রা পাঙথোক্লি। মখোয়গা লোয়ননা কন্নেক্ত তৌরি। তামিল নাদুদা য়াত্রা কয়া মমিং চৎলি। শিবস্থাল পদা য়াত্তিরাই, মুরুগনুক্কু কবাদি য়াত্তিরাই, বৈশ্নাবা তিরুপা-পদু য়াত্তিরাই, অম্মান তিরুত্তল য়াত্তিরাই, কেরালাদা সাবারিমালা য়াত্রা, অন্ধ্র-তেলঙ্গানদা সম্মাক্কা অমসুং সরাক্কাগী মেদিরামগী য়াত্রা, নাগোবা য়াত্রা, মফমশিং অসিদা ভক্তা লাখ কয়া তিল্লি। মফম অসিদা লৈরিবা মীওই খরা খক্তনা কেরাকাদা ভগৱান রাম অমসুং মহাক্কী মনাও নুপা ভারত, লক্ষ্মন, অমসুং শাত্রুঘনগী খুভম লৈ হায়বা খঙলমগনি। মসিগী য়াত্রা অসি নলম্বালাম য়াত্রা হায়না খঙনৈ। মসিগ মথক্তা পরিক্রামা কয়াসু লৈবাক অসিদা চত্থরি। গোবর্ধন পরিক্রামা, পঞ্চকোসি পরিক্রামা, চৌরাসিকোসি পরিক্রামা, অসিগুম্বা য়াত্রাশিং অমসুং পরিক্রামাশিংনা ঈশ্বরগা লোয়ননা ভক্তা খুদিংমক্কা শম্নহল্লি। বুদ্ধিজমদা ভগৱান বুদ্ধগা মরী লৈনবা মফম কয়া লৈ গায়া, লুম্বিনি, কপিলবাস্তু, সরনাথ, কুশিনাগর। বুদ্ধিস্ত চৎপা মীওইশিংগী পরিক্রামা অসি রাজগীর বিহারদসু পাঙথোক্লি। জেন ধর্মদা পাবাগথকী য়াত্রা ওইরবসু সম্মেদ শিখর্জী, পালিতানা, কাইলাশ ওইরবসু, সিখকী পঞ্চ তাখৎ য়াত্রা অমসুং গুরু ধাম য়াত্রা ওইরবসু, অরুনাচল প্রদেশতা অৱাং নোংপোক্কী ওইনা পরশুরাম কুন্দগী অচৌবা য়াত্রা ওইরবসু, ভক্তাশিংনা মসিদা শরুক য়াই। মতৌ অসুম্না চহিচা কয়াদগী লৈবাক অসিদা য়াত্রাশিং অসিগীদমক নীংথিনা শিল-লাংদুনা লাকখি। অয়োধ্যাদা কনস্ত্রক্সনগী থবকশিং পাইখৎলিবা অসিনা অয়োধ্যা ধামগী খোঙচৎ অমসুং রাম ভক্তা খুদিংমক্না মফম অসিদা ঈশ্বরবু দর্শন তৌনবা হোৎনবা অসি লাইহল্লগনি।
মরুপশিং,
পুৱারী ওইরবা মীকুপ অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী পুন্সিদা লাকপা অসি য়াম্না লাইবক ফবনি। লৈবাক্কীদমক ঐখোয়না অনৌবা ফিরেপ অমা লৌগদবনি, ঐখোয়গী অনৌবা শক্তিগা লোয়ননা ইশাবু থলহনগদবনি। মসিগীদমক জনুৱারী 22দা নখোয়গী য়ুমদা লৈরিবা ইরৈবাকচা করোর 140বু ঐহাক্না অয়োধ্যাগী শেংলবা লমদমদগী খুরুমজগনি। ঐহাক্না অয়োধ্যাগী ভগৱান রামগী সহরদগী থৌনিজগনি, ঐহাক্না ইরৈবাকচা করোর 140দা খুৎ লোন্নদুনা থৌনিজগনি। জনুৱারী 22দা ভগৱান রামনা অয়োধ্যাদা লেংশিনবদা নখোয়গী য়ুমদা শ্রী রাম জ্যোতিগী থাওমৈ থানবীয়ু অমসুং দিৱালি জনুৱারী 22গী নুমিদাং ৱাইরম অসিদা ভারত শিনবা থুংবা লংত্রিক লংহনগদবনি। মসিগা ইরোইননা ঐহাক্না ইরৈবাকচাশংদা য়াম্না অর্জেন্ত ওইবা রিক্বেস্ত অমগা তৌজগে। জনুৱারী 22দা মীপুম খুদিংমক্তা মশানা লাকতুনা অয়োধ্যাদা থৌরম অসিদা শরুক য়ানীংই। অদুবু মসিদা মীপুম খুদিংমক্না শরুক য়াবা হায়বা অসি ওইথোক্তে। মরম অসিনা ঐহাক্না খুৎলোন্নদুনা হায়জরি, রামগী ভক্তাশিংদা হায়জরি, মরু ওইবা উত্তর প্রদেশতা লৈরিবা রাম ভক্তাশিংদা হায়জরি। ঐহাক্কী রিক্বেস্ততি জনুৱারী 22দা ফোর্মেল প্রোগ্রান অসি পাঙথোক্লবা মতুংদা 23দা মখোয়গী খুদোংচাগদবা মওংদা লাকপীয়ু, 22দা লাক্তবা য়াদে হায়না খনবীনু। ভক্তা ঐখোয়না কৈদৌনুংদা ভগৱান রামদা অপনবা থোকহল্লোইদবনি।ল নুমিৎ খরা ঙাইরসি ঐখোয়না চহি 550সু ঙাইদুনা লাক্লবনি। অমসুং সেক্যুরিতীগী মীৎয়েংদা, শিল লাংলিবা অসিগী মীৎয়েংদগী ঐহাক্না কন্না হায়জরি। নখোয়না জনুৱারীদা লাকপা, ফেব্রুৱারীদা, মার্চতা লাকপা য়াই, চহি অমগী মতুংদা লাকপা য়াই, চহি অনিগী মতুংদা লাকপা য়াই। অমসুং জনুৱারী 22দা মসিদা লাক্তুনা মী চিনবা অদু থোকহল্লোইসি। মন্দির অসিদা থাজবা থম্বীয়ু। মখোয়না চহি 3-4 অয়ুক নুমিদাং হোৎনদুনা লাকখি, ঐখোয়গী মাইকৈদগী অৱাবা অমত্তা থোকহনগুমসি, অমসুং ঐহাক্না হন্না-হন্না হায়জরি মদুদি মসিদা জনুৱারী 22দা লাক্কে খনবীনু। মীওই খরা খক্তমক বর্তন তৌখি অমসুং 23গী মতুংদা ইরৈবাকচাশিংনা মসিদা লাকপদা খুদোংচারগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না অয়োধ্যাগী ইচিল-ইনাওশিংদা রিক্বেস্ত অমা তৌজরি। নখোয়না লৈবাক অসিদগী অমসুং মালেমদগী মশিং লাকঙমদ্রবা মীথুংলেনশিংগীদমক শেম শাদুনা লৈবীয়ু। হৌজিক মালেম অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবদগী মীওই কয়ানা নুমিৎ খুদিংগী অয়োধ্যাদা মখা তানা লাক্কনি। মখোয়গী খুদোংচাবগী মতুং ইন্না লাক্কনি, চহি অমদা খরা লাক্কনি, চহি অনিদা খরা লাক্কনি, চহি তরাদা খরা লাক্কনি, অদুবু মীওই লাখ কয়াদি লাক্কনি। আমসুং মসি অদুমক মখা চত্থদুনা লৈগনি। মরম অসিনা অয়োধ্যাগী মীয়াম্না ফিরেপ অমা লৌগদবনি। মসিগী ফিরেপ অসি অয়োধ্যাবু লুনানহনবগীনি। অয়োধ্যাবু ভারতকী খ্বাইদগী নানবা সহর অমা ওইহন্নবনি। অয়োধ্যা নানহনবা অসি নখোয়গী থৌদাংনি। মসিগীদমক নখোয়না পুন্না থবক পাইখৎপা তাই। ঙসি ঐহাক্না অমুক হন্না তীর্থ য়াত্রাগী মফমশিং অমসুং লৈবাক্কী মন্দিরশিংদা হায়জরি। অচৌবা রাম মন্দির অমা শানবগীদমক অচৌবা লুনানবগী কেম্পেন অমা লোঞ্চ তৌগনি। মসি মকর সংক্রান্তিগী নুমিৎ, জনুৱারী 14গী চয়োল অমগী মমাংদা তৌগদবনি। জনুৱারী 14দগী 22ফাওবা ভারতকী মন্দির খুদিংদা অমসুং ভারতকী মফম খুদিংমক্তা কেম্পেন অমা চত্থগদবনি।
মরুপশিং,
মীকুপ খরগী মমাংদা ঐহাক্না অয়োধ্যাগী সহরদা চৎপগী খুদোংচাবা ফংজখি। ঙসি ঐহাক্না উজ্জ্বলা গ্যাস কন্নেক্সনগী বেনিফিসরী ইচল করোর 10সুবীগী য়ুমদা চা থকপগী খুদোংচাবা ফংখি। ঐখোয়না মে 1, 2016দা UPগী বাল্লিয়াদা উজ্জ্বলা য়োজনা হৌদোকখিবা মতমদা স্কিল অসি অসুম্না মাইপাক্কনি হায়বা থাজরুদে। স্কিম অসিনা ইমুং করোর কয়া, ইমা অমসুং ইচে-ইচল করোর কয়াবু মৈখু চেনবগী নীংতম্বা ফংহনখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাকদা গ্যাস কন্নেক্সন পীবগী থবক অসি চহি 60-70দগী হৌখি। হায়বদি দিকেদ 6-7দগী হৌখি। অদুবু 2014 ফাওবদা চহি 50-55দা গ্যাস কন্নেক্সন করোর 14 খক্তা পীরমখিদবা ফীভম অমদা লৈরমখি। হায়বদি দিকেদ মঙাদা করোর 14 হায়বনি। অমরোমদা ঐখোয়গী সরকারনা দিকেদ অমদা অনৌবা গ্যাস কন্নেক্সন করোর 18 পীখি। অমসুং করোর 18 অসিগী মনুংদা গ্যাস কন্নেক্সন করোর 10 লেম্না পীখি…হায়রিবা অসি উজ্জ্বলা স্কিমগী মখাদনি। লায়রবগী শেবা তৌগে খনবা ৱাখল্লোন পোক্লকপা মতমদা, পুকচেল শেংলবা মতমদা থবক অদু চপ মান্নবা মওংদা তৌরক্কনি অমসুং অফবা ফল ফংগনি। হৌজিক মতম অসিদা মীওই খরনা হংখি করিগীদমক মোদীগী গরেন্তী অসি শক্তি অসুক লৈরিবনো?
মোদীগী গরেন্তী অসি শক্তি য়াম্না লৈ মরমদি মোদীনা মহাক্না হায়খিবা অদু তৌনবা মাগী পুন্সি কত্থোকখি। ঙসি লৈবাক অসিনা মোদীগী গরেন্তীদা থাজবা থম্মি মরমদি মোদীনা মানা পীখিবা গরেন্তী থুংহন্নবা অয়ুক নুমিদাং হোৎনখি। অয়োধ্যাগী সহরনা মসি উবা ফংখ্রে। অমসুং ঙসি ঐহাক্না অয়োধ্যাগী মীয়ামদা অমুক হন্না থাজবা পীজরি মদুদি ঐখোয়না শেংলবা মফম অসি চাউখৎহন্নবা অঙম্বা থাক্তা হোৎনগনি। শ্রী রামনা ঐখোয় পুম্নমকপু থৌজাল পীনবীবা ওইরসনু, মসি হায়রগা মসিদা লোইশিনজরগে। ঐহাক্না ভগৱান শ্রী রামগী খুয়া খাদা খুরুমজরি। অমসুং চাউখৎ-থৌরাং অসিগীদমক মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি, ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু -
জয় সিয়ারাম!
জয় সিয়ারাম!
জয় সিয়ারাম!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!