Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration, dedication and laying foundation stone of multiple development projects in Ayodhya
30 DEC 2023 5:57PM by PIB Delhi
Greetings to everyone in Ayodhya! Today, the whole world is eagerly waiting for the historic moment due to take place on January 22 with curiosity. Therefore, the excitement and joy among the residents of Ayodhya are quite natural. I am a worshiper of ever particle of Bharat’s soil and every individual of Bharat, and I am as excited as you are. This enthusiasm, this joy of all of us, was visible on the streets of Ayodhya a little while ago. It felt like the entire city of Ayodhya had descended onto the roads. I express my heartfelt gratitude to all of you for this love and blessing. Join me in saying –
Siyavar Ramchandra Ki -- Jai!
Siyavar Ramchandra Ki -- Jai!
Siyavar Ramchandra Ki -- Jai!
Uttar Pradesh's Governor Anandiben Patel, the popular Chief Minister Yogi Adityanath ji, my colleagues in Cabinet, Jyotiraditya ji, Ashwini Vaishnaw ji and VK Singh ji, Deputy Chief Ministers of Uttar Pradesh Keshav Prasad Maurya ji and Brajesh Pathak ji, other ministers of the UP government, all MPs and MLAs, and my family members who have gathered in large numbers!
The date of December 30 holds great historical significance in the country. On this very day in 1943, Netaji Subhas Chandra Bose hoisted the flag in Andaman and declared Bharat’s independence. On this sacred day, connected to the freedom movement, we are moving forward with the resolve of the ‘Amrit Kaal’ of independence. Today, Ayodhya is infusing new energy into the campaign to accelerate the development of a ‘Viksit Bharat’. Today, the inauguration and dedication of development projects worth more than 15,000 crores of rupees has taken place here. These infrastructure projects will establish modern Ayodhya with pride on the national map again. Amidst global pandemics like Corona, these efforts are the result of the tireless dedication of the people of Ayodhya. I congratulate all the residents of Ayodhya for these projects.
My family members,
Any country in the world wishing to reach new heights of development has to uphold its heritage. Our heritage gives us inspiration and guides us in the right direction. Therefore, today's Bharat is moving forward, embracing both the ancient and the modern. There was a time when Ram Lalla was living in a tent in Ayodhya. Besides Ram Lalla, four crore poor people in the country have also got pucca homes. Today, while Bharat is beautifying its pilgrimage sites, on the other hand, our country is also shining in the world of digital technology. Today, along with the reconstruction of Kashi Vishwanath Dham, more than 30,000 panchayat buildings are also being constructed in the country. Today, not only the redevelopment of Kedarnath Dham has been undertaken, but also more than 315 new medical colleges have been set up in the country. Today, not only the construction of Mahakal Mahalok has taken place, but also more than 2 lakh tanks have been built to provide water to every home. On the one hand, we are measuring the depths of the moon, the sun, and the seas, on the other hand, we are bringing back our mythological sculptures in record numbers in Bharat. The mood of today's Bharat is evident in Ayodhya. Today, there is a celebration of progress here, and in a few days, there will also be a celebration of tradition. Today, the grandeur of development is visible here, and in a few days, the grandeur and divinity of heritage will be visible. This is Bharat. The shared strength of ‘Vikas’ (development) and ‘Virasat’ (heritage) will lead Bharat ahead in the 21st century.
My family members,
Maharishi Valmiki himself has described in detail what Ayodhya was like in ancient times. He has written: कोसलो नाम मुदितः स्फीतो जनपदो महान्। निविष्ट सरयूतीरे प्रभूत-धन-धान्यवान्।. Valmiki ji tells us that the great Ayodhya was a magnificent city, full of wealth and bliss and at the peak of prosperity. In other words, Ayodhya not only possessed knowledge and detachment but also reached the pinnacle of prosperity. We need to reconnect with the ancient identity of Ayodhya and integrate it with modernity.
Friends,
In the coming times, Ayodhya will not only be the focal point of development for the Awadh region but also contribute to the progress of the entire state of Uttar Pradesh. After the construction of the grand temple of Lord Rama in Ayodhya, there will be a significant increase in the number of people visiting the city. Keeping this in mind, our government is undertaking development projects worth thousands of crores of rupees in Ayodhya, making it a smart city. Today, Ayodhya is witnessing the widening of roads, the construction of new footpaths, flyovers, and bridges. Efforts are also being made to improve transportation infrastructure to connect Ayodhya with surrounding districts.
Friends,
Today, I am fortunate to inaugurate the Ayodhya Dham Airport and Ayodhya Dham Railway Station. I am pleased that the Ayodhya Airport has been named after Maharishi Valmiki. Maharishi Valmiki introduced us to Lord Ram's virtues through the epic Ramayana. Lord Ram had said about Maharishi Valmiki, "तुम त्रिकालदर्शी मुनिनाथा, विस्व बदर जिमि तुमरे हाथा।" i.e., You are the seer of all three periods, and the universe is like a berry in your palm. Naming the Ayodhya Dham Airport after the visionary Maharishi Valmiki will be a blessing for every traveller arriving at this airport. Ramayana written by Maharishi Valmiki is the path of knowledge which connects us to Lord Shri Ram. The Maharishi Valmiki International Airport Dham will link us to the divine and majestic Ram Temple. The newly built airport has the capacity to serve 10 lakh travellers annually. Upon completion of the second phase, the Maharishi Valmiki International Airport will accommodate 60 lakh passengers every year. Currently, the Ayodhya Dham Railway Station serves 10-15 thousand people daily. After the complete development of the station, the Ayodhya Dham Railway Station will be able to cater to 60,000 people every day.
Friends,
Today, apart from the inauguration of the airport and railway station, various paths and routes have also been inaugurated in Ayodhya. The Ram Path, Bhakti Path, Dharma Path, and Shri Ram Janmabhoomi Path will ensure smooth travel. The parking spaces in Ayodhya were also inaugurated today. With the new medical college, health facilities in the area will see expansion. Efforts are being made by the double engine government to maintain the purity of the Sarayu River, and work has begun to prevent pollution in its waters. The 'Ram Ki Padi' area has been given a new look. Development is underway for new ghats along the banks of the Sarayu. Restoration work is being carried out on all ancient wells in the area. Whether it's the Lata Mangeshkar Chowk or the Ram Katha Sthal, all are contributing to enhancing Ayodhya's identity. The upcoming township in Ayodhya will make life easier for its residents. These development initiatives will also create new opportunities for employment and self-employment in Ayodhya, benefiting taxi drivers, rickshaw pullers, hotel owners, dhabas, prasad sellers, flower vendors, pooja items sellers, and our small shopkeepers, increasing their income.
My family members,
Today, the country has taken another significant step towards modernizing the railway with the introduction of a new train series, the Amrit Bharat Express, following the Vande Bharat and Namo Bharat trains. This trinity of Vande Bharat, Namo Bharat and Amrit Bharat trains is set to revolutionize Indian Railways. It is a matter of great joy that the first Amrit Bharat Express is passing through Ayodhya. The Delhi-Darbhanga Amrit Bharat Express will modernize the travel experience for people from Delhi, UP, and Bihar. This will make the journey to the grand Ram Mandir in Ayodhya, where Ram Lalla will be enshrined, more convenient for the people of Bihar. These modern Amrit Bharat Express trains will especially assist our poor families and fellow workers. Goswami Tulsidas has written in the Ram Charit Manas, पर हित सरिस धरम नहीं भाई। पर पीड़ा सम नहिं अधमाई। i.e., there is no greater religion and duty in serving others. Modern Amrit Bharat Express trains are initiated with this sentiment, focusing on serving the poor. Those who often travel long distances for work, with limited income, deserve the benefits of modern amenities and comfortable travel. These trains are designed with the principle that the dignity of a poor person's life is equally important. Today, fellow citizens from West Bengal and Karnataka have also received their states' first Amrit Bharat Express trains. I extend my congratulations to these states as well for Amrit Bharat Express trains.
My family members,
Vande Bharat Express is playing a significant role in connecting development and heritage. The country's first Vande Bharat Express train started its journey for Kashi. Currently, Vande Bharat Express trains are operational on 34 routes across the country. These trains connect major centres of faith and devotion like Kashi, Vaishno Devi Katra, Ujjain, Pushkar, Tirupati, Shirdi, Amritsar, Madurai, and many more. In this series, today Ayodhya has also received the gift of Vande Bharat Express. The Ayodhya Dham Junction - Anand Vihar Vande Bharat has been inaugurated today. Additionally, new Vande Bharat services have been launched between Katra-Delhi, Amritsar-Delhi, Coimbatore-Bengaluru, Mangaluru-Madgaon and Jalna-Mumbai. Vande Bharat is not just about speed; it embodies modernity and is a source of pride for ‘Aatmanirbhar Bharat’. In a very short span, Vande Bharat has served more than 1.5 crore passengers, and it has become especially popular among the younger generation.
Friends,
Our country has held significance for pilgrimage journeys since ancient times, boasting a glorious history. Pilgrimages from Badrinath Vishal to Setubandh Rameshwaram, Gangotri to Gangasagar, Dwarkadheesh to Jagannath Puri, the journey of the 12 Jyotirlingas, the Chardham Yatra, Kailash Mansarovar Yatra, Kavad Yatra, Shakti Peeth Yatra, Pandharpur Yatra—these continue to attract devotees from every corner of India. Tamil Nadu, too, has its share of renowned pilgrimages, such as Shivasthal Pada Yattirai, Murugnukku Kavadi Yattirai, Vaishnava Tirupa-Padi Yattirai, Amman Tiruttal Yattirai. Sabarimala Yatra in Kerala, Sammakka and Sarakka jatara in Medaram in Andhra-Telangana, Nagoba jatara also draw lakhs of devotees. There's a lesser-known pilgrimage to the abode of Lord Rama and his brothers Bharat, Lakshman and Shatrughan in Kerala. It is known as Nalam Balam Yatra. Apart from these, numerous pilgrimages and circumambulations are ongoing across the country, including the Govardhan Parikrama, Panchakoshi Parikrama, Chaurasi Koshi Parikrama. Each of these journeys strengthens the devotee's connection and devotion to the divine. Buddhist pilgrimages to places associated with Lord Buddha, such as Lumbini, Kapilavastu, Sarnath, and Kushinagar, are also significant. Rajgir in Bihar hosts a pilgrimage for Buddhist followers. Jains embark on journeys to Pavagadh, Sammed Shikharji, Palitana, and the Kailash pilgrimage. Sikhs undertake pilgrimages to the five Takhts and Guru Dham Yatra. The North East, especially Arunachal Pradesh, witnesses the grand Parashuram Kund Yatra. Devotees gather with unwavering faith for these diverse pilgrimages across the country. Proper arrangements are made for these journeys that have been taking place for centuries. The ongoing construction work in Ayodhya will make the pilgrimage to Ayodhya Dham, the darshan of the Lord Ram, and the entire experience easier for every visiting devotee.
Friends,
This historic moment has come into all our lives with great fortune. We must take a new resolution for the country and fill ourselves with new energy. For this, I am praying to all 140 crore countrymen from the sacred land of Ayodhya. I am praying from the city of Lord Ram in Ayodhya, joining hands with 140 crore countrymen, that when Lord Ram is consecrated in Ayodhya on January 22, light the divine lamp of Lord Ram in your homes and celebrate Diwali. On the evening of January 22, there should be brightness throughout the country. But along with that, I have one earnest prayer to all my countrymen. Everyone wishes to personally come to Ayodhya on January 22 to witness the event, but you also know that it is not possible for everyone to come. It is very difficult for everyone to reach Ayodhya, and therefore, with folded hands, I pray to all the Ram devotees across the country, especially the Ram devotees of Uttar Pradesh. My request is that you all come to Ayodhya after January 23 as per your convenience. Do not plan to come to Ayodhya on the 22nd. So that Lord Ram is not inconvenienced. We devotees can never do such a thing to trouble Lord Ram. If Lord Ram is coming, then let us wait for a few days, we have waited for 550 years, wait for a few more days. Therefore, from the perspective of security, from the perspective of arrangements, I repeatedly request all of you not to attempt to reach here on January 22. Now the new, grand, divine temple of Lord Ram in Ayodhya is available for darshan for centuries to come. You come in January, February, or in March, or you come after one or two years. The temple is there. And therefore, you should avoid crowding to reach here on January 22 so that the arrangement here, the administrators of the temple, the trust of the temple, who have done such a sacred work with so much hard work day and night for 3-4 years, do not face any problem from our side, and hence I request them again and again not to try to reach here on the 22nd. Some people have been invited, those people will come, and after the 23rd, it will be much easier for all the countrymen to come.
Friends,
Today, my earnest request to my brothers and sisters in Ayodhya is that you should be prepared for countless guests from all over the country and the world. People will continuously come to Ayodhya every day, and there will be millions of people coming. They will come at their convenience; some will come in a year, some in two years, some in 10 years, but millions of people will come. And this tradition will continue for eternity. Therefore, the residents of Ayodhya also need to make a resolution. And this resolution is to make the city of Ayodhya the cleanest city in Bharat. The responsibility for Swachh Ayodhya lies with the residents of Ayodhya. And for this, we need to take every step together. Today, I reiterate my request to all the pilgrimage sites and temples in the country. My prayer to the people across the country is that starting a week before January 14, Makar Sankranti, a massive cleanliness campaign should be conducted at all the small and big pilgrimage sites across the country. From January 14 to January 22, we should run a cleanliness campaign in every temple, in every corner of Bharat. Lord Ram belongs to the entire country, and when Lord Ram is coming, none of our temples, none of our pilgrimage sites, and their surroundings should be unclean.
Friends,
Just a while ago, I had the privilege of another fortunate event in the city of Ayodhya. Today, I am happy to share that I had the opportunity to have tea at the home of the 10th crore beneficiary sister of the Ujjwala Gas Connection scheme. When we started the Ujjwala scheme from Ballia, Uttar Pradesh, on May 1, 2016, no one could have imagined that this scheme would reach such heights of success. This scheme has permanently transformed the lives of millions of families, countless mothers and sisters, liberating them from the shackles of cooking with firewood.
Friends,
The work of providing gas connections in our country began 60-70 years ago, that is, 6-7 decades ago. However, by 2014, the situation was such that only 14 crore gas connections had been given in 50-55 years. That is, only 14 crore gas connections in five decades, whereas our government has provided 18 crore new gas connections in a decade. And out of these 18 crores, 10 crore gas connections have been provided for free under the Ujjwala scheme. When there is a spirit of serving the poor, when the intentions are noble, then work happens in this manner, and results like these are achieved. Nowadays, some people ask me why Modi’s guarantee has so much strength.
Modi's guarantee holds so much strength because when Modi says something, he dedicates his life to fulfilling it. The trust in Modi's guarantee exists in the country today because when Modi makes a guarantee, he works day and night to fulfil it. This city of Ayodhya is also a witness to it. Today, I reassure the people of Ayodhya that we will leave no stone unturned in the development of this sacred city. May Lord Ram bless us all, and with this wish, I conclude my speech. I bow to the feet of Lord Ram. Congratulations to everyone on the development initiatives. Join me in saying:
Jai Siya Ram!
Jai Siya Ram!
Jai Siya Ram!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ସମର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
30 DEC 2023 5:57PM by PIB Bhubaneswar
ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ସମସ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଣାମ ! ଜାନୁଆରୀ ୨୨ତାରିଖରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଉତ୍ସୁକତାର ସହ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି। ତେଣୁ ଅଯୋଧ୍ୟା ବାସୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ସାହ ଓ ବହୁତ ଆନନ୍ଦ ହେବା ସ୍ୱାଭାବିକ। ମୁଁ ଭାରତ ମାଟିର କୋଣ ଅନୁକୋଣ ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ମୁଁ ଉପାସକ ଅଟେ, ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପରି ସେତିକି ଉତ୍ସାହିତ ଅଛି| ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଏହି ଉତ୍ସାହ, ଏହି ଆନନ୍ଦ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଅଯୋଧ୍ୟାର ରାସ୍ତାରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ଏମିତି ଲାଗୁଥିଲା ଯେମିତି ପୂରା ଅଯୋଧ୍ୟା ସହର ରାସ୍ତାକୁ ଓହ୍ଲାଇଆସିଛି। ଏହି ଭଲପାଇବା ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ମୋ ସହିତ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ -
ସିୟାବର ରାମଚନ୍ଦ୍ର କି -- ଜୟ!
ସିୟାବର ରାମଚନ୍ଦ୍ର କି -- ଜୟ!
ସିୟାବର ରାମଚନ୍ଦ୍ର କି -- ଜୟ!
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆନନ୍ଦୀବେନ ପଟେଲ, ଏଠିକାର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଜୀ, ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ, ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଜୀ, ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ ଏବଂ ଭିକେ ସିଂ ଜୀ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କେଶବ ପ୍ରସାଦ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଜୀ ଏବଂ ବ୍ରଜେଶ ପାଠକ ଜୀ, ୟୁପି ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସମସ୍ତ ସାଂସଦ ଓ ବିଧାୟକଗଣ ଏବଂ ମୋ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ମୋର ପରିବରଗଣ ! ଦେଶରେ ଡିସେମ୍ବର ୩୦ ତାରିଖର ବହୁତ ଐତିହାସିକ ମହତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି । ୧୯୪୩ ମସିହା ଆଜିର ଦିନରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଆଣ୍ଡାମାନରେ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରି ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସହ ଜଡ଼ିତ ଏହି ପବିତ୍ର ଦିନରେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର 'ଅମୃତ କାଳ'ର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟା ‘ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଅଭିଯାନରେ ନୂଆ ଶକ୍ତି ନିବେଶ କରୁଛି। ଆଜି ଏଠାରେ ୧୫ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ପୁଣି ଥରେ ଜାତୀୟ ମାନଚିତ୍ରରେ ଗର୍ବର ସହ ଓ ଆଧୁନିକ ଅଯୋଧ୍ୟା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ। କରୋନା ଭଳି ବିଶ୍ଵ ମହାମାରୀ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଅଯୋଧ୍ୟାବାସୀଙ୍କ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ସମର୍ପଣର ଫଳ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୁଁ ଅଯୋଧ୍ୟାର ସମସ୍ତ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ବିକାଶର ନୂଆ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ବିଶ୍ୱର ଯେ କୌଣସି ଦେଶକୁ ନିଜର ଐତିହ୍ୟକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମର ଐତିହ୍ୟ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଆମକୁ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥାଏ | ତେଣୁ ଆଜିର ଭାରତ ଉଭୟ ପ୍ରାଚୀନ ଓ ଆଧୁନିକତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ରାମଲଲା ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଏକ ତମ୍ବୁରେ ରହୁଥିଲେ। ଆଜି ପକ୍କାଘର କେବଳ ନାହିଁ ବରଂ ପକ୍କା ଘର ଦେଶର ୪ କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ମିଳିଛି। ଆଜି ଭାରତ କେବଳ ନିଜର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ କରୁଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ଆମ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦୁନିଆରେ ଚମକି ଚାଲିଛି । ଆଜି କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ସହ ଦେଶରେ ୩୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଚାୟତ କୋଠା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଆଜି କେବଳ କେଦାରନାଥ ଧାମର ପୁନଃନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନିଆଯାଇନାହିଁ ବରଂ ଦେଶରେ ୩୧୫ରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଆଜି କେବଳ ମହାକାଳରେ ମହାଲୋକ ନିର୍ମାଣ ହୋଇନାହିଁ ବରଂ ପ୍ରତି ଘରକୁ ପାଣି ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଟାଙ୍କି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମେ ଚନ୍ଦ୍ର, ସୂର୍ଯ୍ୟ ଓ ସମୁଦ୍ରର ଗଭୀରତା ମାପ କରୁଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ଭାରତରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ପୌରାଣିକ ମୂର୍ତ୍ତି କୁ ଫେରାଇ ନେଉଛୁ । ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଆଜିର ଭାରତର ମନୋଭାବ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଆଜି ଏଠାରେ ଉନ୍ନତିର ଉତ୍ସବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ଏବଂ କିଛି ଦିନ ପରେ ପରମ୍ପରାର ଉତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ପାଳନ ହେବ। ଆଜି ଏଠାରେ ବିକାଶର ମହିମା ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଥିବା ବେଳେ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଐତିହ୍ୟର ମହିମା ଓ ଦେବତ୍ୱ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେବ। ଏହା ହେଉଛି ଭାରତ। 'ବିକାଶ' ଏବଂ 'ବିରାଟ' (ଐତିହ୍ୟ)ର ମିଳିତ ଶକ୍ତି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତକୁ ସବୁଠାରୁ ଆଗକୁ ନେଇଯିବ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
ପ୍ରାଚୀନ କାଳରେ ଅଯୋଧ୍ୟା କିପରି ଥିଲା ସେ ବିଷୟରେ ନିଜେ ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକି ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଲେଖିଛନ୍ତି କୋସଲନାମ ସୁଧିତଃ ସ୍ଫିତୋ ଜନପଦ ମହାନ, ନିବିଷ୍ଟ ସରାୟୁତିରେ ପ୍ରଭୂତ ଧନ ଧାନ୍ୟ ବାନ। ଅର୍ଥାତ୍ କୁ କୁହନ୍ତି ଯେ ମହାନ ଅଯୋଧ୍ୟାପୁରୀ ଧନ ଧାନ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ଶୀର୍ଷରେ ଥିଲା । ଅର୍ଥାତ୍ ଅଯୋଧ୍ୟା ଜ୍ଞାନ ଓ ନୌରାଶ୍ୟ ଥିଲା ତାହାର ବୌଭବ ମଧ୍ୟ ଶିଖରରେ ଥିଲା। ପ୍ରାଚୀନ ପରିଚୟ ସହିତ ପୁନର୍ବାର ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ଯୋଡ଼ିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଅଯୋଧ୍ୟା କେବଳ ଅବଧ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ହେବ ନାହିଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ସହାୟକ ହେବ। ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ହେବା ପରେ ସହରକୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିବ। ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମ ସରକାର ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ରେ ପରିଣତ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାସ୍ତା ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ, ନୂଆ ଫୁଟପାଥ, ଫ୍ଲାଏ ଓଭର ଓ ପୋଲ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି। ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ଆଖପାଖ ଜିଲ୍ଲା ସହ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଅଯୋଧ୍ୟା ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକିଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି । ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକି ମହାକାବ୍ୟ ରାମାୟଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମକୁ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଗୁଣ ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇଥିଲେ । ଭଗବାନ ରାମ ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମୀକିଙ୍କ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ “ତୁମେ ତ୍ରିକାଳଦର୍ଶୀ ମୁନିନାଥ, ବିଶ୍ୱ ବନ୍ଦର ଜିମି ତୁମରେ ହାଥା” ଅର୍ଥାତ୍ ହେଉଛି ମୁନିନାଥ ! ଆପଣ ତ୍ରିକାଳଦର୍ଶୀ ଅଟନ୍ତି । ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱ ଆପରଙ୍କ ପାଇଁ ହାତରେ ଥିବା କୋଳି ସଦୃଶ ସମାନ ଅଟେ । ଏହି ତ୍ରିକାଳଦର୍ଶୀ ବାଲ୍ମୀକିଙ୍କ ନାମରେ ଅଯୋଦ୍‌ୟା ଧାମ ବିମାନବନ୍ଦର ନାମ, ଏହି ବିମାନ ବନ୍ଦରକୁ ଆସୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟ କରିବ । ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ରାମାୟଣ ହେଉଛି ଜ୍ଞାନର ମାର୍ଗ ଯାହା ଆମକୁ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିଥାଏ । ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଧାମ ଆମକୁ ଦିବ୍ୟ ଏବଂ ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ସହିତ ଯୋଡ଼ିବ । ନବନିର୍ମିତ ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରରେ ବାର୍ଷିକ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି। ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଶେଷ ହେବା ପରେ ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୬୦ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରା କରିବେ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଦୈନିକ ୧୦ରୁ ୧୫ ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଷ୍ଟେସନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ ପରେ ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ପ୍ରତିଦିନ ୬୦ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ବିମାନବନ୍ଦର ଓ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଉଦଘାଟନ ବ୍ୟତୀତ ବିଭିନ୍ନ ପଥ ଓ ମାର୍ଗ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । ରାମ ପଥ, ଭକ୍ତି ପଥ, ଧର୍ମ ପଥ ଏବଂ ଶ୍ରୀରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ପଥ ସୁରୁଖୁରୁରେ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ପାର୍କିଂ ସ୍ପେସ୍ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି। ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସହ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେବ । ସରୟୁ ନଦୀର ଶୁଦ୍ଧତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଥିବା ବେଳେ ଏହାର ଜଳରେ ପ୍ରଦୂଷଣ ରୋକିବା ପାଇଁ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । 'ରାମ କି ପାଡି' ଅଞ୍ଚଳକୁ ନୂଆ ରୂପ ଦିଆଯାଇଛି। ସରୟୁ ନଦୀ କୂଳରେ ନୂତନ ଘାଟ ପାଇଁ ବିକାଶ ଚାଲିଛି । ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ପ୍ରାଚୀନ କୂଅର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଲତା ମଙ୍ଗେଶକର ଛକ ହେଉ କି ରାମକଥା ସ୍ଥଳ, ଅଯୋଧ୍ୟାର ପରିଚୟ ବଢ଼ାଇବାରେ ସମସ୍ତେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଆଗାମୀ ଟାଉନସିପ୍ ଏଠାକାର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବ। ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରୋଜଗାର ଓ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଟ୍ୟାକ୍ସି ଡ୍ରାଇଭର, ରିକ୍ସା ଚାଳକ, ହୋଟେଲ ମାଲିକ, ଢାବା, ପ୍ରସାଦ ବିକ୍ରେତା, ଫୁଲ ବିକ୍ରେତା, ପୂଜା ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରେତା ଏବଂ ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର ଦୋକାନୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବେ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଓ ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ପରେ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ନାମକ ଏକ ନୂଆ ଟ୍ରେନ୍ ସିରିଜ୍ ଆରମ୍ଭ ହେବା ସହ ରେଳବାଇର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଦିଗରେ ଆଜି ଦେଶ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ନମୋ ଭାରତ ଓ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ର ଏହି ତ୍ରିଶକ୍ତି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣିବ। ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ ଯେ ପ୍ରଥମ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଅଯୋଧ୍ୟା ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ଦିଲ୍ଲୀ-ଦରଭଙ୍ଗା ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଦିଲ୍ଲୀ, ୟୁପି ଏବଂ ବିହାରର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତ୍ରା ଅନୁଭୂତିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର, ଯେଉଁଠାରେ ରାମଲଲାଙ୍କୁ ସ୍ଥାନ ଦିଆଯିବ, ବିହାରବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତ୍ରା ଅଧିକ ସୁବିଧାଜନକ ହେବ। ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ ବିଶେଷ କରି ଆମର ଗରିବ ପରିବାର ଏବଂ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଶ୍ରୀ ରାମଚରିତ ମାନସରେ ଗୋସ୍ୱାମୀ ତୁଳସୀ ଦାସ କହିଛନ୍ତି- ପରହିତ ସରସ, ଧରମ ନେହିଁ ଭାଇ । ପରପୀଡା ସମ ନାହଁ ଉଦ୍ଦମାଇ । ଅର୍ଥାତ୍ ଅନ୍ୟର ସେବା କରିବାରେ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ଧର୍ମ ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଆଉ କିଛି ନାହିଁ। ଗରିବଙ୍କ ସେବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଆଧୁନିକ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଯେଉଁମାନେ ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ କାମ ପାଇଁ ଦୂରକୁ ଯାତ୍ରା କରନ୍ତି, ସୀମିତ ରୋଜଗାର କରନ୍ତି, ସେମାନେ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରାର ଲାଭ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । ଜଣେ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହି ନୀତି ରେ ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡିକୁ ରଚନା କରାଯାଇଛି । ଆଜି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ନାଗରିକମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଥମ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଛନ୍ତି। ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଁ ମୁଁ ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟକୁ ଯୋଡ଼ିବାରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ କାଶୀ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଦେଶର ୩୪ଟି ରୁଟରେ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ଗୁଡ଼ିକ କାଶୀ, ବୈଷ୍ଣୋ ଦେବୀ କଟ୍ରା, ଉଜ୍ଜୈନ, ପୁଷ୍କର, ତିରୁପତି, ଶିରିଡି, ଅମୃତସର, ମଦୁରାଇ ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଭକ୍ତିର ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । ଏହି କ୍ରମରେ ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ଉପହାର ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମ ଜଙ୍କସନ୍ - ଆନନ୍ଦ ବିହାର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଆଜି ଉଦ୍ ଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ କଟରା-ଦିଲ୍ଲୀ, ଅମୃତସର-ଦିଲ୍ଲୀ, କୋଏମ୍ବାଟୁର-ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ-ମଡଗାଓଁ ଏବଂ ଜାଲନା-ମୁମ୍ବାଇ ମଧ୍ୟରେ ନୂଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ବନ୍ଦେ ଭାରତ କେବଳ ଗତି ପାଇଁ ନୁହେଁ; ଏହା ଆଧୁନିକତାର ପ୍ରତୀକ ଏବଂ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ' ପାଇଁ ଗର୍ବର ଉତ୍ସ । ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଦେଢ଼ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇଦେଇଛି ଏବଂ ଏହା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶେଷ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇପାରିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଗୌରବମୟ ଇତିହାସ ରଖୁଥିବା ଆମ ଦେଶ ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରିଆସିଛି । ବଦ୍ରିନାଥ ବିଶାଲରୁ ସେତୁବନ୍ଧ ରାମେଶ୍ୱରମ, ଗଙ୍ଗୋତ୍ରୀରୁ ଗଙ୍ଗାସାଗର, ଦ୍ୱାରକାଧୀଶରୁ ଜଗନ୍ନାଥ ପୁରୀ, ଦ୍ଵାଦଶଟି ଜ୍ୟୋତିର୍ଲିଙ୍ଗଯାତ୍ରା, ଚାରିଧାମ ଯାତ୍ରା, କୈଳାସ ମାନସରୋବର ଯାତ୍ରା, କାୱାଡ ଯାତ୍ରା, ଶକ୍ତି ପୀଠର ଯାତ୍ରା, ପଣ୍ଡରରପୁର ଯାତ୍ରା- ଏଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଚାଲିଛି। ତାମିଲନାଡୁରେ ମଧ୍ୟ ଶିବସ୍ଥାଣ ପଦ ଯାତୟାତରେ, ମୁରୁଗୁନୁ କ୍ୱୁଭାଡି ୟତିରେରାଇ, ବୈଷ୍ଣବ ତିରୁପା-ପଦି ୟଟ୍ଟିରାଇ, ଅମ୍ମାନ ତିରୁତ୍ତାଲ ୟାତିରେ ଭଳି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀ ରହିଛି । କେରଳର ସାବରିମାଲା ଯାତ୍ରା, ଆନ୍ଧ୍ର-ତେଲେଙ୍ଗାନାର ମେଦାରାମର ସାମ୍ମାକ୍କା ଓ ସରକା ଯାତ୍ରା, ନାଗୋବା ଯାତ୍ରାରେ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷଲକ୍ଷ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ସମାଗମ ହୋଇଥାଏ। କେରଳରେ ଭଗବାନ ରାମ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଭାଇ ଭରତ, ଲକ୍ଷ୍ମଣ ଓ ଶତ୍ରୁଘ୍ନଙ୍କ ବାସଭବନକୁ ଏକ ଅଜଣା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ରହିଛି। ଏହାକୁ ନାଲମ ବାଲାମ ଯାତ୍ରା ବୋଲି କୁହାଯାଏ । ଏତଦ୍ ବ୍ୟତୀତ ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ପରିକ୍ରମା, ପଞ୍ଚକୋଶୀ ପରିକ୍ରମା, ଚୌରାସୀ କୋଶି ପରିକ୍ରମା ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଅନେକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଓ ପରିକ୍ରମା ଚାଲିଛି। ଏହି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯାତ୍ରା ଭଗବାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଭକ୍ତଙ୍କ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଭକ୍ତିକୁ ମଜବୁତ କରିଥାଏ । ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ସ୍ଥାନ ଯଥା ଲୁମ୍ବିନୀ, କପିଳବସ୍ତୁ, ସାରନାଥ ଓ କୁଶୀନଗରରେ ବୌଦ୍ଧ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ବିହାରର ରାଜଗିରରେ ବୌଦ୍ଧ ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥାଏ । ଜୈନମାନେ ପାୱାଗଡ଼, ସମ୍ମେଦ ଶିଖରଜୀ, ପାଲିତାନା ଏବଂ କୈଳାସ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା କୁ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି । ଶିଖମାନେ ପାଞ୍ଚଟି ତଖତ ଏବଂ ଗୁରୁ ଧାମ ଯାତ୍ରାରେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା କରନ୍ତି । ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ, ବିଶେଷ କରି ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ଭବ୍ୟ ପର୍ଶୁରାମ କୁଣ୍ଡ ଯାତ୍ରା ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ। ସାରା ଦେଶରେ ଏହି ବିବିଧ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନେ ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଏକତ୍ରିତ ହୁଅନ୍ତି । ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲି ଆସୁଥିବା ଏହି ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଚାଲିଥିବା ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟକ ରମଭକ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମର ଯାତ୍ରାକୁ, ଭଗବାନଙ୍କ ଦର୍ଶନକୁ ଆହୁରି ସହଜ କରିବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନରେ ବହୁତ ସୌଭାଗ୍ୟର ସହ ଆସିଛି । ଆମକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ହେବ ଏବଂ ନିଜକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତିରେ ଭରିବାକୁ ପଡିବ | ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଅଯୋଧ୍ୟାର ପବିତ୍ର ଭୂମିରୁ ସମସ୍ତ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି। ମୁଁ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭଗବାନ ରାମ ଙ୍କ ସହରରୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି, ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସହ ହାତ ମିଳାଇ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଯେ ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ତାରିଖରେ ଯେତେବେଳେ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କୁ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ବିରାଜିତ କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ନିଜ ଘରେ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ଦୀପ ଜଳାନ୍ତୁ ଏବଂ ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରନ୍ତୁ । ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ତାରିଖରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ। କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ମୋର ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ନିକଟରେ ଏକ ଆନ୍ତରିକ ପ୍ରାର୍ଥନା ଅଛି । ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ରେ ସମସ୍ତେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଅଯୋଧ୍ୟା ଆସି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦେଖିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆସିବା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ । ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ପହଞ୍ଚିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ହାତ ଯୋଡି ସାରା ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାମ ଭକ୍ତ, ବିଶେଷ କରି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ରାମ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି । ମୋର ଅନୁରୋଧ ହେଉଛି ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାନୁଆରୀ ୨୩ ପରେ ଆପଣଙ୍କ ସୁବିଧା ଅନୁଯାୟୀ ଅଯୋଧ୍ୟା କୁ ଆସନ୍ତୁ । ୨୨ ତାରିଖରେ ଅଯୋଧ୍ୟା ଆସିବାର ଯୋଜନା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଯାହାଦ୍ୱାରା ଭଗବାନ ରାମ ଯେପରି କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହୁଅନ୍ତି । ଭଗବାନ ରାମଙ୍କୁ କଷ୍ଟ ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ ଭକ୍ତମାନେ କେବେ ବି ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବା ନାହିଁ । ଯଦି ଭଗବାନ ରାମ ଆସୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଆସନ୍ତୁ କିଛି ଦିନ ଅପେକ୍ଷା କରିବା, ଆମେ ୫୫୦ ବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି, ଆଉ କିଛି ଦିନ ଅପେକ୍ଷା କରିବୁ । ତେଣୁ ସୁରକ୍ଷା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ, ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଜାନୁଆରି ୨୨ ତାରିଖରେ ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଏବେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ନୂତନ, ଭବ୍ୟ, ଦିବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଆଗାମୀ ଶତାବ୍ଦୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ । ଆପଣ ଜାନୁଆରୀ, ଫେବୃଆରୀ କିମ୍ବା ମାର୍ଚ୍ଚରେ ଆସନ୍ତୁ , କିମ୍ବା ଆପଣ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇ ବର୍ଷ ପରେ ଆସନ୍ତୁ । ସେଠାରେ ମନ୍ଦିର ରହିଛି। ତେଣୁ ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ତାରିଖରେ ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଭିଡ଼ ଏଡ଼ାଇବା ଉଚିତ, ଯାହାଫଳରେ ଏଠାରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ମନ୍ଦିରର ପ୍ରଶାସକ, ମନ୍ଦିରର ଟ୍ରଷ୍ଟ, ଯେଉଁମାନେ ୩-୪ ବର୍ଷ ଧରି ଦିନରାତି ପରିଶ୍ରମ କରି ଏପରି ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଆମ ତରଫରୁ କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ଏବଂ ତେଣୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ୨୨ ତାରିଖରେ ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ | କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ସେହି ନିମନ୍ତ୍ରିତ ଲୋକମାନେ ଏଠାକୁ ଆସିବେ ଏବଂ ୨୩ ତାରିଖ ପରେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆସିବା ବହୁତ ସହଜ ହେବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରହୁଥିବା ମୋର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମୋର ଆନ୍ତରିକ ଅନୁରୋଧ ଯେ ଆପଣମାନେ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱର ଅଗଣିତ ଅତିଥିଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଅନ୍ତୁ । ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ପ୍ରତିଦିନ ଲୋକ ଆସିବେ ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଆସିବେ । ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସୁବିଧାରେ ଆସିବେ; କିଛି ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ଆସିବ, କିଛି ଦୁଇ ବର୍ଷରେ ଆସିବ, କିଛି ୧୦ ବର୍ଷରେ ଆସିବ, କିନ୍ତୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଆସିବେ । ଆଉ ଏହି ଦର୍ଶନ ପରମ୍ପରା ଅନନ୍ତକାଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରହିବ । ତେଣୁ ଅଯୋଧ୍ୟାବାସିନ୍ଦା ମଧ୍ୟ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ନେବା ଦରକାର। ଏବଂ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଅଯୋଧ୍ୟା ସହରକୁ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସହର ରେ ପରିଣତ କରିବା । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଅଯୋଧ୍ୟାର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଯୋଧ୍ୟାବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି। ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ମିଳିମିଶି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆଜି ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ଓ ମନ୍ଦିରକୁ ମୋର ଅନୁରୋଧ ଦୋହରାଉଛି । ସାରା ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରାର୍ଥନା ଯେ ଜାନୁଆରୀ ୧୪, ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତିର ଏକ ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଛୋଟ ବଡ଼ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳରେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ କରାଯାଉ । ଜାନୁଆରୀ ୧୪ରୁ ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମନ୍ଦିରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବା ଉଚିତ । ଭଗବାନ ରାମ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଭଗବାନ ରାମ ଆସୁଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଆମର କୌଣସି ମନ୍ଦିର, ଆମର କୌଣସି ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖ ଅପରିଷ୍କାର ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ।
ସାଥିମାନେ
ବର୍ତ୍ତମାନ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଅଯୋଧ୍ୟା ସହରରେ ଆଉ ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ ହେଲା ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଯୋଜନାରେ ଦଶମ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀ ଭଉଣୀଙ୍କ ଘରେ ଚା' ପିଇବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବା କଥା ଆଜି ମୁଁ ଖୁସିରେ ଜଣାଇଛି । ୨୦୧୬ ମେ' ୧ ତାରିଖରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବାଲିଆରୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ କେହି ଭାବି ନଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ସଫଳତାର ଏତେ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏହି ଯୋଜନା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାର, ଅଗଣିତ ମା' ଓ ଭଉଣୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ସ୍ଥାୟୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି ଏବଂ ଜାଳେଣି କାଠରେ ରୋଷେଇ କରିବାର ବନ୍ଧନରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଛି।
ସାଥିମାନେ
ଆମ ଦେଶରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ ୬୦-୭୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଅର୍ଥାତ୍ ୬-୭ ଦଶନ୍ଧି ତଳେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ତେବେ ୨୦୧୪ ବେଳକୁ ସ୍ଥିତି ଏପରି ହୋଇଥିଲା ଯେ ୫୦-୫୫ ବର୍ଷରେ ମାତ୍ର ୧୪ କୋଟି ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଅର୍ଥାତ୍ ପାଞ୍ଚ ଦଶନ୍ଧିମଧ୍ୟରେ ମାତ୍ର ୧୪ କୋଟି ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଆମ ସରକାର ଏକ ଦଶନ୍ଧିମଧ୍ୟରେ ୧୮ କୋଟି ନୂଆ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଆଉ ଏହି ୧୮ କୋଟି ରୁ ୧୦ କୋଟି ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାରେ ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଯେତେବେଳେ ଗରିବଙ୍କ ସେବା କରିବାର ଭାବନା ଆସି ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମହାନ ହୁଏ, ଯେତେବେଳେ ଏହି ଉପାୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହୁଏ ଏବଂ ଏହିପରି ଫଳାଫଳ ମିଳିଥାଏ । ଆଜିକାଲି କିଛି ଲୋକ ମୋତେ ପଚାରୁଛନ୍ତି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଏତେ ଶକ୍ତି କାହିଁକି ?
ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ରେ ଏତେ ଶକ୍ତି ରହିଛି କାରଣ ଯେତେବେଳେ ମୋଦି କିଛି କୁହନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେ ତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନ କୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଦିଅନ୍ତି । ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପରେ ଆଜି ଦେଶରେ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି କାରଣ ଯେତେବେଳେ ମୋଦି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେ ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଦିନରାତି ପରିଶ୍ରମ କରିଥାନ୍ତି । ଅଯୋଧ୍ୟାର ଏହି ସହର ମଧ୍ୟ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ। ଆଜି ମୁଁ ଅଯୋଧ୍ୟାବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଆମେ ଏହି ପବିତ୍ର ସହରର ବିକାଶରେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡିବୁ ନାହିଁ । ଭଗବାନ ରାମ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହି କାମନାରେ ମୁଁ ମୋର ଭାଷଣ ଶେଷ କରୁଛି। ମୁଁ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଚରଣକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ । ମୋ କୁହନ୍ତୁ:
ଜୟ ସିୟା ରାମ !
ଜୟ ସିୟା ରାମ !
ଜୟ ସିୟା ରାମ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।