ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা ইনলেন্দ ঙা পুথোকপা
19 DEC 2023 4:45PM by PIB Imphal
হৌখিবা চহি মাপলদা হায়বদি 2014-15 দগী 2022-23 ফাওবদা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা ইনলেন্দ ঙা পুথোকপদা 5.38%গী চাংচৎতা চহিগী গ্রোথ রেত রেকোর্দ তৌখি। অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা অপুনবা ঙা পুথোকপা 2014-15দা তন লাখ 4.03 ওইখিবদগী শেনবা চহি 2022-23দা তন লাখ 6.04দা হেনগৎতুনা খ্বাইদগী ৱাংবা পুথোকপা ওইখি। হৌখিবা চহি মাপলদা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা ঙা পুথোকপগী রাজ্য-রাজ্যশিংগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোল মখাদা পীরি:
(তন লাখতা)
মথং মনাও
রাজ্যগী
মমিং
2014-15
2015-16
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
1
অসাম
2.83
2.94
3.07
3.27
3.31
3.73
3.93
4.17
4.43
2
অরুনাচল প্রদেশ
0.04
0.04
0.04
0.04
0.05
0.05
0.05
0.05
0.09
3
মনিপুর
0.31
0.32
0.32
0.33
0.32
0.32
0.33
0.33
0.34
4
মেঘলয়া
0.06
0.11
0.12
0.12
0.13
0.14
0.16
0.18
0.19
5
মিজোরাম
0.06
0.07
0.08
0.08
0.07
0.07
0.04
0.05
0.05
6
নগালেন্দ
0.08
0.08
0.09
0.09
0.09
0.09
0.09
0.09
0.09
7
সিক্কিম
0
0
0
0
0
0
0
0
0.01
8
ত্রিপুরা
0.65
0.69
0.72
0.77
0.7
0.78
0.82
0.82
0.83
অপুনবা
4.03
4.25
4.44
4.70
4.67
5.18
5.43
5.69
6.04
ফিশরিজ বিভাগ, ফিশরিজ, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেয়রী মন্ত্রালনা লৈবাক অসিদা ঙা য়োকপা অমসুং এক্বাকলচর চাউখৎহন্নবগীদমক 2015-16 দগী 2019-20 ফাওবদা কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কিম ব্লু রিভোলুসন ইমপ্লিমেন্ত তৌখি অমসুং অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংগীদমক লুপা করোর 391.95গী প্রোজেক্ত সেঙ্কসন তৌখি। ব্লু রিভোলুসনগী মায় পাকপা অমসুং এচিবমেন্তগীদমক কোন্সোলিদেত তৌনবা চহি 2020-21দা লুপা করোর 20,050 ইভেস্ত তৌবগা লোয়ননা শেনবা চহি 2020-21দগী 2024-25 ফাওবা চহি 5গী মতম অমগীদমক ঙা য়োকপা অমসুং এক্বাকলচরগী হোলিস্তিক দেবলপমেন্তগীদমক প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদা য়োজনা (PMMSY) হায়না মিংথোনবা অতোপ্পা ফ্লেগশিপ স্কিম অমা ভারত সরকারনা হৌদোকখি।
PMMSYনা অনৌবা ফ্রেশৱাতর ফিনফিশ হেতচেরীগী লিংখৎপা, রিয়রিং পোন্দশিং শেমগৎপা, ইনপুৎশিংগা লোয়ননা গ্রো-আউত পোন্দশিং, বাইওফ্লোক পোন্দশিং, রি-সর্কুলেতরী এক্বাকলচর সিস্তেম RAS), ওর্নামেন্তেল ফিশ রিয়রিং য়ুনিত, ত্রেদিস্নেল ঙা ফাবশিংগীদমক হি অমসুং লাংশিং ফংহনবা অসিনচিংবগী থোংদা ঙা পুথোকপা হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। স্কিম অসিগী মখাদা চহিগী এল্লোকেসনগী য়ামদ্রবদা 10% অৱাং নোংপোক রিজনগী থম্লি।
PMMSYগী মখাদা, 2020-21 দগী 2023-24 (ঙসি ফাওবা)গী মনুংদা NER রাজ্যশিংগীদমক লুপা করোর 1391.62গী আউতলেগা অপুনবা প্রোজেক্তশিং অয়াবা পীখ্রে।
মসিদসু নত্তনা, ভারত সরকারনা এক্বা-কলচর ফার্মরশিং, ফিশ ফার্মশিং অমসুং ফিশিং এক্তিবিতীশিংগীদমক ক্রিদিৎ লাইনা ফংহন্নবা পান্দমদা 2018-19দা ফিশর অমসুং ফিশ ফার্মরশিংবু মখোয়গী ৱার্কিং কেপিতেলগী দরকার ওইবশিং ফংহনবদা মখোয়বু মতেং পাংনবা কিসান ক্রিদিৎ কার্দ (KCC)গী খুদোংচাবা ফংহল্লে। হৌজিক ফাওবদা, NERদা KCC 16,870 য়াওনা অপুনবা KCC 1, 70, 674 লুপা করোর 1893.43গী লোন শেনফম অমগা লোয়ননা ইসু তৌখ্রে।
ইনফোর্মেসন অসি ঙসি লোক সভাদা কেন্দ্রগী ফিসরীজ, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেয়রী মন্ত্রী শ্রী পর্শোত্তম রুপালানা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Inland Fish Production in North Eastern States
19 DEC 2023 4:45PM by PIB Delhi
The Inland fish production in North Eastern States recorded an average annual growth rate of 5.38% during last nine years i.e. from 2014-15 to 2022-23. The total fish production in the North Eastern States increased from 4.03 lakh tonne in 2014-15 to highest production of 6.04 lakh tonne during FY 2022-23. The State-wise details of fish production in North-Eastern States during last nine years are furnished given below:
(in lakh tonnes)
Sl. No
Name of the State
2014-15
2015-16
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
1
Assam
2.83
2.94
3.07
3.27
3.31
3.73
3.93
4.17
4.43
2
Arunachal Pradesh
0.04
0.04
0.04
0.04
0.05
0.05
0.05
0.05
0.09
3
Manipur
0.31
0.32
0.32
0.33
0.32
0.32
0.33
0.33
0.34
4
Meghalaya
0.06
0.11
0.12
0.12
0.13
0.14
0.16
0.18
0.19
5
Mizoram
0.06
0.07
0.08
0.08
0.07
0.07
0.04
0.05
0.05
6
Nagaland
0.08
0.08
0.09
0.09
0.09
0.09
0.09
0.09
0.09
7
Sikkim
0
0
0
0
0
0
0
0
0.01
8
Tripura
0.65
0.69
0.72
0.77
0.7
0.78
0.82
0.82
0.83
Total
4.03
4.25
4.44
4.70
4.67
5.18
5.43
5.69
6.04
Department of Fisheries, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying implemented Blue Revolution, Centrally Sponsored Scheme from 2015-16 to 2019-20 for development of fisheries and aquaculture in the country and the project worth Rs, 391.95 crore were sanctioned for North Eastern States. To consolidates the success and achievements of Blue Revolution, in the year 2020-21, the Government of India launched an another flagship schemes namely Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) with an investment of Rs. 20,050 crore for a period of 5 years with effect from Financial Year 2020-21 to 2024-25 for holistic development of fisheries and aquaculture.
PMMSY aims to enhance the fish production through establishment of new freshwater finfish hatcheries, construction of rearing ponds, grow-out ponds with inputs, biofloc ponds, Re-circulatory Aquaculture System (RAS), ornamental fish rearing unit, providing boats and nets for traditional fishermen etc. Minimum 10% of the annual allocation under the scheme has been earmarked for North Eastern Region.
Under PMMSY, total projects with outlay of Rs. 1391.62 crore have been approved for NER States during 2020-21 to 2023-24 (till date).
Besides, to promote easy access to credit for aqua-culture farmers, fish farms and fishing activities the Government of India in 2018-19 extended the facility of Kisan Credit Card (KCC) to fisher and fish farmers to help them meet their working capital needs. So far, a total of 1, 70, 674 KCC with a loan amount of Rs. 1893.43 crore have been issued including 16,870 KCC in NER.
This information was given by Shri Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying in a written reply in Lok Sabha today.