জল শক্তি মন্ত্রালয়
ওক্তোবর ২, ২০১৪ দা হৌদোকপদগী শ্বাছ ভারত মিসন-গ্রামিনগী মখাদা লনাই য়ুমগী লেত্রিন করোর ১১.৩৩ শাখ্রে
14 DEC 2023 4:14PM by PIB Imphal
শ্বাছ ভারত মিসন(গ্রামিন)গী ওনলাইন ইন্তেগ্রেতেদ মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম(আই এম আই এস) রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা পীরকপা দেতাগী মতুংইন্না, 02.10.2014 দগী 11.12.2023 ফাওবা শ্বাছ ভারত মিসন-গ্রামিনগী মখাদা রাজ্য/য়ু.তিদা শাখিবা ইন্দিবিজুয়েল হাওসহোল্দ লেত্রিন(আই ঐচ ঐচ এল) মশিং এন্নেক্সর-1দা পীরে। 02/10/2014 দগী 11/12/2023 ফাওবা অপুনবা লেত্রিন 11,33,41,949 শাখ্রে।
শ্বাছ ভারত মিসন(গ্রামিন)গী ওনলাইন ইন্তেগ্রেতেদ মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম(আই এম আই এস) রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা পীরকপা দেতাগী মতুংইন্না, 2020-21 দগী 2023-24 (11.12.2023) ফাওবদা শ্বাছ ভারত মিসন-গ্রামিন ফেজ-তুগী মখাদা রাজ্য/য়ু.তিদা শাখিবা কম্মুনিতি সেনিতরি কমপ্লেক্স(সি এস সি) মশিং এন্নেক্সর-2 দা পীরি।
2014-15 দগী 2023-24 ( 11.12.2023) ফাওবা শ্বাছ ভারত মিসন-গ্রামিনগী মখাদা চহি-চহিশিংদা ভারত সরকারগী কাইথোকখিবা ফন্দশিং অমসুং শীজিন্নখিবগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি :-
(লুপা করোর )
চহি
কাইথোকখিবা
শীজিন্নখিবা
2014-15
2,850.00
2,849.95
2015-16
6,525.00
6,524.53
2016-17
10,500.00
10,496.04
2017-18
16,948.27
16,941.96
2018-19
23,176.23
21,629.79
2019-20
11,938.20
11,845.71
2020-21
6,000.00
4,947.92
2021-22
6,000.00
3,111.37
2022-23
5,000.00
4,925.14
2023-24 (11.12.2023 ফাওবা )
7,192.00
2,976.49
অপুনবা
96,129.70
86,248.90
শ্বাছ ভারত মিসন(গ্রামিন)গী ওনলাইন ইন্তেগ্রেতেদ মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম(আই এম আই এস) রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা পীরকপা দেতাগী মতুংইন্না, রাজ্য/য়ু.তিদা শেমখৎখিবা বাইওদিগ্রেদিবল ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অমসুং গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত এসেত মশিং এন্নেক্সর-3 দা পীরি।
ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা ৱাফম অসি জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রজিব চন্দ্রসেখরনা ফোঙদোকখিবনি।
এন্নেক্সর-1
2.10.2014 দগী 11.12.2023 ফাওবদা শ্বাছ ভারত মিসন(গ্রামিন)গী রাজ্য/য়ু.তিদা শাখিবা ইন্দিবিজুয়েল হাওসহোল্দ লেত্রিন(আই ঐচ ঐচ এল) মশিং
সেরিএল
রাজ্য/য়ু.তি
ইন্দিবিজুয়েল হাওসহোল্দ লেত্রিন 2-10-14 দগী 11.12.2023 ফাওবদা শাখিবা
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
22,737
2
অন্ধ্র প্রদেস
42,51,430
3
অরুনাচল প্রদেস
1,50,429
4
অসাম
41,87,633
5
বিহার
1,29,43,571
6
চান্দিগর
35,02,480
7
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি, দমন অমসুং দিয়ু
22,562
8
গৱা
28,637
9
গুজরাত
42,75,790
10
হরিয়ানা
7,11,740
11
হিমাচল প্রদেস
2,19,312
12
জম্মু অমসুং কাস্মির
13,36,077
13
ঝারখন্দ
41,55,776
14
কর্নাতকা
46,27,684
15
কেরলা
2,45,856
16
লাদাখ
20,301
17
মধ্য প্রদেস
74,99,984
18
মহারাস্ত্রা
70,07,576
19
মনিপুর
2,75,526
20
মেঘালয়
3,03,146
21
মিজোরম
48,286
22
নাগালেন্দ
1,50,385
23
ওরিসা
73,03,048
24
পুদুচেরি
29,997
25
পঞ্জাব
5,41,491
26
রাজস্থান
83,09,411
27
সিক্কিম
17,234
28
তামিল নাদু
56,10,437
29
তেলঙ্গানা
31,07,233
30
ত্রিপুরা
4,66,392
31
উত্তর প্রদেস
2,33,30,527
32
উত্তরখন্দ
5,24,974
33
নোংচুপ বেঙ্গল
81,14,287
ভারত
11,33,41,949
পাউ ফংফম : শ্বাছ ভারত মিসন(গ্রামিন)গী ওনলাইন ইন্তেগ্রেতেদ মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম(আই এম আই এস)দা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা পীরকপা দেতা
এন্নেক্সর-2
2020-21 দগী 2023-24 (11.12.2023) ফাওবদা শ্বাছ ভারত মিসন-গ্রামিন ফেজ-তুগী মখাদা রাজ্য/য়ু.তিদা শাখিবা কম্মুনিতি সেনিতরি কমপ্লেক্স(সি এস সি) মশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
2020-21 দগী 2023-24 ( 11.12.2023) ফাওবদা শাখিবা সি.এস.সি মশিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
116
2
অন্ধ্র প্রদেস
921
3
অরুনাচল প্রদেস
1,267
4
অসাম
2,454
5
বিহার
9,478
6
চান্দিগর
7,527
7
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি, দমন অমসুং দিয়ু
60
8
গৱা
67
9
গুজরাত
2,088
10
হরিয়ানা
1,352
11
হিমাচল প্রদেস
1,761
12
জম্মু অমসুং কাস্মির
3,104
13
ঝারখন্দ
1,024
14
কর্নতকা
1,902
15
কেরলা
955
16
লাদাখ
62
17
লক্ষদ্বি
20
18
মধ্য প্রদেস
16,551
19
মহারাস্ত্রা
8,455
20
মনিপুর
894
21
মেঘালয়
290
22
মিজোরম
81
23
নাগালেন্দ
459
24
ওরিসা
1,955
25
পুদুচেরি
11
26
পঞ্জাব
841
27
রাজস্থান
17,777
28
সিক্কিম
269
29
তামিল নাদু
4,797
30
তেলঙ্গানা
903
31
ত্রিপুরা
154
32
উত্তর প্রদেস
61,926
33
উত্তরখন্দ
1,372
34
নোংচুপ বেঙ্গল
4,202
অপুনবা
1,55,095
পাউ ফংফম : শ্বাছ ভারত মিসন(গ্রামিন)গী ওনলাইন ইন্তেগ্রেতেদ মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম(আই এম আই এস)দা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা পীরকপা দেতা
এন্নেক্সর-3
রাজ্য/য়ু.তিদা শেমখৎখিবা বাইওদিগ্রেদিবল ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অমসুং গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত এসেত মশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
অমোৎপা খোমজিনবা অমসুং খন্দোকপগী সেদ মশিং
কম্মুনিতি কম্পোজ পিতস মশিং
অমোৎপা খোমগৎপা গারি মশিং
কম্মুনিতি সোক পিত মশিং
ফাইতোরিদ/দিৱাতস/ৱেতলেন্দস/দকৱিদ পোন্দস
ৱেস্ত স্তেবিলাইজেসন পোন্দস মশিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
70
172
675
119
17
2
2
অন্ধ্র প্রদেস
17434
31020
29790
6086
1723
856
3
অরুনাচল প্রদেস
4452
5663
1263
9969
1016
167
4
অসাম
3490
3118
2964
2031
22847
375
5
বিহার
3779
8292
39236
72486
3713
741
6
চান্দিগর
10045
79576
12090
116037
4659
2377
7
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি, দমন অমসুং দিয়ু
34
50
133
43
40
7
8
গৱা
389
381
416
313
48
7
9
গুজরাত
6858
28268
16380
59710
1037
57
10
হরিয়ানা
3370
4424
7087
9664
3165
1459
11
হিমাচল প্রদেস
1331
1890
548
4507
1165
373
12
জম্মু অমসুং কাস্মির
6542
12325
6465
23829
2797
523
13
ঝারখন্দ
4326
46960
4570
82838
6617
1752
14
কর্নতকা
5282
5573
7259
3026
1830
185
15
কেরলা
2750
2341
1405
2515
523
73
16
লাদাখ
20
4
27
5
0
0
17
লক্ষদ্বি
18
67
16
200
1
0
18
মধ্য প্রদেস
16491
127041
25969
171596
6091
1949
19
মহারাস্ত্রা
18877
33021
16293
67655
2913
1873
20
মনিপুর
324
347
111
375
9
1
21
মেঘালয়
992
841
128
556
31
7
22
মিজোরম
558
1084
392
2165
125
0
23
নাগালেন্দ
2129
638
601
1480
119
1
24
ওরিসা
26640
41220
24998
214097
1147
365
25
পুদুচেরি
109
108
192
41
0
0
26
পঞ্জাব
2542
2651
2535
1062
7085
2414
27
রাজস্থান
9561
16725
11535
91901
3684
1040
28
সিক্কিম
358
336
303
314
135
8
29
তামিল নাদু
13823
20739
70331
42283
2741
417
30
তেলঙ্গানা
14837
16107
16914
26660
1906
693
31
ত্রিপুরা
763
2280
1059
4337
178
15
32
উত্তর প্রদেস
23977
84352
42331
238656
14295
10368
33
উত্তরখন্দ
8570
12167
4640
10430
750
295
34
নোংচুপ বেঙ্গল
12782
18356
13523
121257
11560
1490
অপুনবা
223523
608137
362179
1388243
103967
29890
পাউ ফংফম : শ্বাছ ভারত মিসন(গ্রামিন)গী ওনলাইন ইন্তেগ্রেতেদ মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম(আই এম আই এস)দা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা পীরকপা দেতা

Ministry of Jal Shakti
11.33 Crore Individual Household Latrines Constructed under Swachh Bharat Mission – Grameen since 2nd October, 2014
14 DEC 2023 4:14PM by PIB Delhi
State/UT-wise, number of Individual Household Latrines (IHHLs) constructed under the Swachh Bharat Mission-Grameen [(SBM-G)] from 02.10.2014 to 11.12.2023, as per the data reported by the States/UTs on online Integrated Management Information System (IMIS), of SBM(G) is given at Annexure-1. A Total of 11,33,41,949 IHHLs were constructed from 02/10/2014 till 11/12/2023
State/UT-wise, number of Community Sanitary Complexes (CSCs) constructed under the phase-II of SBM(G) from 2020-21 to 2023-24 (till 11.12.2023) as per the data reported by the States/UTs on IMIS of SBM(G) is at Annexure-2.
Year-wise details of budget allocation and utilization of Govt. of India funds under the SBM-G from 2014-15 to 2023-24 (till 11.12.2023) are as under: -
(Rs. in Crore)
Year
Allocated
Utilised
2014-15
2,850.00
2,849.95
2015-16
6,525.00
6,524.53
2016-17
10,500.00
10,496.04
2017-18
16,948.27
16,941.96
2018-19
23,176.23
21,629.79
2019-20
11,938.20
11,845.71
2020-21
6,000.00
4,947.92
2021-22
6,000.00
3,111.37
2022-23
5,000.00
4,925.14
2023-24 (till 11.12.2023)
7,192.00
2,976.49
Total
96,129.70
86,248.90
State/UT-wise number of assets created for biodegradable waste management and grey water management as per the data reported by the States/UTs on IMIS of SBM(G) is given at Annexure-3.
This information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Rajeev Chandrasekhar in a written reply in Lok Sabha today.
Annexure-1
State/UT-wise no. of Individual household latrines (IHHLs) constructed under SBM(G) from 2.10.2014 to 11.12.2023
S.N.
State/UT
IHHLs constructed from 2-10-14 to 11.12.2023
1
A & N Islands
22,737
2
Andhra Pradesh
42,51,430
3
Arunachal Pradesh
1,50,429
4
Assam
41,87,633
5
Bihar
1,29,43,571
6
Chhattisgarh
35,02,480
7
D & N Haveli and Daman & Diu
22,562
8
Goa
28,637
9
Gujarat
42,75,790
10
Haryana
7,11,740
11
Himachal Pradesh
2,19,312
12
Jammu & Kashmir
13,36,077
13
Jharkhand
41,55,776
14
Karnataka
46,27,684
15
Kerala
2,45,856
16
Ladakh
20,301
17
Madhya Pradesh
74,99,984
18
Maharashtra
70,07,576
19
Manipur
2,75,526
20
Meghalaya
3,03,146
21
Mizoram
48,286
22
Nagaland
1,50,385
23
Odisha
73,03,048
24
Puducherry
29,997
25
Punjab
5,41,491
26
Rajasthan
83,09,411
27
Sikkim
17,234
28
Tamil Nadu
56,10,437
29
Telangana
31,07,233
30
Tripura
4,66,392
31
Uttar Pradesh
2,33,30,527
32
Uttarakhand
5,24,974
33
West Bengal
81,14,287
India
11,33,41,949
Source: Data reported by the States/UTs on IMIS of SBM(G)
Annexure-2
State/UT-wise no. of Community Sanitary Complexes (CSCs) constructed phase-II of the SBM-G from 2020-21 to 2023-24
S.N.
State/UT
CSCs constructed from 2020-21 to 2023-24 (till 11.12.2023)
1
A & N Islands
116
2
Andhra Pradesh
921
3
Arunachal Pradesh
1,267
4
Assam
2,454
5
Bihar
9,478
6
Chhattisgarh
7,527
7
D & N Haveli and Daman & Diu
60
8
Goa
67
9
Gujarat
2,088
10
Haryana
1,352
11
Himachal Pradesh
1,761
12
Jammu & Kashmir
3,104
13
Jharkhand
1,024
14
Karnataka
1,902
15
Kerala
955
16
Ladakh
62
17
Lakshadweep
20
18
Madhya Pradesh
16,551
19
Maharashtra
8,455
20
Manipur
894
21
Meghalaya
290
22
Mizoram
81
23
Nagaland
459
24
Odisha
1,955
25
Puducherry
11
26
Punjab
841
27
Rajasthan
17,777
28
Sikkim
269
29
Tamil Nadu
4,797
30
Telangana
903
31
Tripura
154
32
Uttar Pradesh
61,926
33
Uttarakhand
1,372
34
West Bengal
4,202
Total
1,55,095
Source: Data reported by the States/UTs on IMIS of SBM(G)
Annexure-3
State/UT-wise no. of assets created for biodegradable waste management and grey water management
S.N.
State/UT-wise
No. of Waste Collection & Segregation Sheds
No. of Community Compost Pits
No. of Vehicles for collection of Garbage
No. of Community Soak pits
Phytorid/ DEWATS/Wetlands/ Duckweed Ponds
No. of Waste Stabilisation Ponds (WSPs)
1
A & N Islands
70
172
675
119
17
2
2
Andhra Pradesh
17434
31020
29790
6086
1723
856
3
Arunachal Pradesh
4452
5663
1263
9969
1016
167
4
Assam
3490
3118
2964
2031
22847
375
5
Bihar
3779
8292
39236
72486
3713
741
6
Chhattisgarh
10045
79576
12090
116037
4659
2377
7
D & N Haveli and Daman & Diu
34
50
133
43
40
7
8
Goa
389
381
416
313
48
7
9
Gujarat
6858
28268
16380
59710
1037
57
10
Haryana
3370
4424
7087
9664
3165
1459
11
Himachal Pradesh
1331
1890
548
4507
1165
373
12
Jammu & Kashmir
6542
12325
6465
23829
2797
523
13
Jharkhand
4326
46960
4570
82838
6617
1752
14
Karnataka
5282
5573
7259
3026
1830
185
15
Kerala
2750
2341
1405
2515
523
73
16
Ladakh
20
4
27
5
0
0
17
Lakshadweep
18
67
16
200
1
0
18
Madhya Pradesh
16491
127041
25969
171596
6091
1949
19
Maharashtra
18877
33021
16293
67655
2913
1873
20
Manipur
324
347
111
375
9
1
21
Meghalaya
992
841
128
556
31
7
22
Mizoram
558
1084
392
2165
125
0
23
Nagaland
2129
638
601
1480
119
1
24
Odisha
26640
41220
24998
214097
1147
365
25
Puducherry
109
108
192
41
0
0
26
Punjab
2542
2651
2535
1062
7085
2414
27
Rajasthan
9561
16725
11535
91901
3684
1040
28
Sikkim
358
336
303
314
135
8
29
Tamil Nadu
13823
20739
70331
42283
2741
417
30
Telangana
14837
16107
16914
26660
1906
693
31
Tripura
763
2280
1059
4337
178
15
32
Uttar Pradesh
23977
84352
42331
238656
14295
10368
33
Uttarakhand
8570
12167
4640
10430
750
295
34
West Bengal
12782
18356
13523
121257
11560
1490
Total
223523
608137
362179
1388243
103967
29890
Source: Data reported by the States/UTs on IMIS of SBM(G)