য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
পুলিস ফোর্সশিংদা নুপীশিং শরুক য়াবা
13 DEC 2023 4:50PM by PIB Imphal
I) স্তেৎ পুলিস ফোর্সশিং
মতমগা চুনবা মওংদা পুলিস ফোর্স শেমগৎপা অসি হৌজিক চৎথরিবা অমসুং লেপ্তনা চৎথরিবা থবক অমনি। সংবিধানগী ৭শুবা সেদুলগী মতুংইন্না ‘পুলিস’ অমসুং ‘পব্লিক ওর্দর’ অসি স্তেৎ সবজেক্নি। পুলিস ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা হায়বসি রাজ্য সরকারশিংগী থৌদাংনি। অদুবু রাজ্যশিংনা মখোয়গী পুলিস ফোর্সশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎপা অমসুং খুৎলায় লৈনবা পায়খৎলিবা থবকশিং “এসিস্তেন্স তু স্তেৎস এন্দ য়ু.তিস ফোর মোদর্নাইজেসন ওফ পুলিস(এ এস য়ু এম পি)” (হান্না মোদর্নাইজেসন ওফ স্তেৎ পুলিস ফোর্সেস হায়না খঙরম্বা)গী মখাদা মতেং পাংলি।
এ.এস.য়ু.এম.পি স্কিমগী মখাদা, মখোয়গী দরকার ওইবশিং অমসুং লাল্লোংশিংগী মরুওইবশিং য়েংলগা রাজ্য সরকারশিংনা মখোয়গী স্তেৎ এক্সন প্লানশিং শেম্লি। মিনিস্ত্রিগী হায় পৱার কম্মিতিনা মখোয়গী স্তেৎ এক্সন প্লানশিং খন্নৈ অমসুং মখা তানা ফন্দশিং থাদোকই।
পোৎলমশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী নৌবা খুৎলায়, ত্রেনিংগী খুৎলায়শিং, ই-পাউ ফাওন্নবা খুৎলায়, ফোরেন্সিক্কী খুৎলায়, সাইবর পুলিসিংগী খুৎলায় য়াওরি।
এ.এস.য়ু.এম.পি স্কিমগী মখাদা, হৌখিবা চহি অহুমদা বজেত্তা কাইথোকখিবা অমসুং রাজ্য/য়ু.তিদা থাদোকখিবা শেনফমশিং এন্নেক্সর- I দা পীরি।
II) সেন্ত্রেল পুলিস ফোর্সশিং :
সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্স(সি এ পি এফ) অমসুং অসাম রাইফলস(এ আর) মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎপা অসিসু লেপ্তনা চৎথবা থবকনি। সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সশিং অমসুং এ.আরদা মখোয়গী ওপরেসনগী দরকার ওইবশিংগী মতুংইন্না মখোয়গী ইনভেন্তোরিশিং ফগৎনবা জেনেরেল প্রোবিজন্নিং অমসুং মোদর্নাইজেসন বজেতকী মখাদা ফন্দ মতিক চানা পীরি অমসুং অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
(লুপা করোর)
শেনবা চহি
বি.ই
ফাইনেল এল্লোকেসন
2020-21
3084.07
2191.69
2021-22
3068.53
2571.79
2022-23
3247.29
2672.03
মসিগী মথক্তা, মোদর্নাইজেসন প্লান- IV ফোর সি.এ.পি.এফস কৌবা তোখায়বা স্কিম অমা সরকারনা অয়াবা পীরে, মসি মোদর্নাইজেসন প্লান-III ফোর সি.এ.পি.এফসগী মখা চৎথরকপনি, মসিগীদমক 31.03.2026 ফাওবদা লুপা করোর ১৫২৩ কাইথোকখ্রে অমসুং অকুপ্পা মরোল এন্নেক্সর-II দা য়াওরে।
মখোয়গী দরকার ওইবগী মতুংইন্না মোর্দনাইজেসন প্লানগী মখাদা সি.এ.পি.এফ অমসুং এ.আরনা পোৎলমশিং লৈরি।
I ) স্তেৎ পুলিস ফোর্স
পুলিস অসি স্তেৎ সবজেক অমা ওইবনা, অহেনবা নুপী পুলিসশিং হাপ্পা অমসুং নুপা-নুপী মশিং মানহন্নবা হোৎনবা হায়বসি রাজ্য সরকার/য়ু.তিগী থৌদাংনি। পুলিস ফোর্সশিংদা নুপী মশিং হেনগৎহন্নবা হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা রাজ্য সরকারশিং/য়ু.তিদা চাংনাইনা পাউতাক পীরি। অপুনবা মশিংগী 33% নুপী পুলিস ওইহন্নবা তাকশিল্লি।
নুপী কন্সতেবলশিং/সব-ইন্সপেক্তরশিংগী অহাংবা ফমশিংদগী নুপীশিংগী ওইবা কন্সতেবলশিং/সব-ইন্সপেক্তরশিংগী অহেনবা পোস্তশিং শেম্নবা রাজ্য সরকারশিং/য়ু.তিশিংদা হায়জখ্রে। মসিগী পান্দমদি পুলিস স্তেসন অমমমদা য়ামদ্রবদা নুপী সব-ইন্সপেক্তর অহুম অমসুং নুপী কন্সতেবল তারা লৈহন্নবা পান্দম থম্লি।
II): সেন্ত্রেল পুলিস ফোর্সশিং
সি.এ.পি.এফশিংদা নু্পীশিং শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা জনুৱারি ২০১৬দা কন্সতেবল থাক্তা 33% রিজার্ব থম্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। সি.এ.পি.এফ অমসুং এ.আরদা নুপী পর্সোনেলশিং শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং এন্নেক্সর- III দা য়াওরে।
এন্নেক্সর- I
তেবল 1 : থবকশিং “এসিস্তেন্স তু স্তেৎস এন্দ য়ু.তিস ফোর মোদর্নাইজেসন ওফ পুলিস স্কিমগী মখাদা হৌখিবা চহি অহুমদা রাজ্যশিংদা পীখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
(in crore)
সেরিএল নম্বর
স্তেৎ
2020-21
2021-22
2022-23
কাইথোকখিবা
ফংহনখিবা
কাইথোকখিবা
ফংহনখিবা
কাইথোকখিবা
ফংহনখিবা
1.
অন্ধ্র প্রদেস
24.46
5.83
24.46
0
17.73
0.4430
2.
অরুনাচল প্রদেস
3.92
0
3.92
0
3.26
0.3345
3.
অসাম
26.4
0
26.4
9.36
11.64
3.8565
4.
বিহার
27.62
19.12
27.62
0
27.14
0.4430
5.
ছতিসগর
9.72
7.16
9.72
5.44
11.01
0.4430
6.
গৱা
1.03
0.22
1.03
0.26
2.79
1.0245
7.
গুজরাত
25.58
0
25.58
0
26.67
0.5440
8.
হরিয়ানা
11.48
0
11.48
10.35
11.96
0.5440
9.
হিমাচল প্রদেস
3.5
0.83
3.5
0
4.34
0.3345
10.
জম্মু অমসুং কাস্মির
-
-
-
-
***
-
11.
ঝারখন্দ
9.21
0
9.21
0
11.87
1.8830
12.
কর্নাতকা
38.37
9.14
38.37
32.54
19.19
4.7975
13.
কেরলা
16.11
0
16.11
4.48
18.59
0.4430
14.
মধ্য প্রদেস
27.11
0
27.11
6.78
25.15
0.4430
15.
মহারাস্ত্রা
47.11
0
47.11
0
36.24
0.5440
16.
মনিপুর
9.55
0
9.55
0
4.10
0.9845
17.
মেঘালয়
3.75
0
3.75
0
3.29
2.1145
18.
মিজোরম
4.77
1.14
4.77
0
2.74
3.2531
19.
নাগালেন্দ
10.74
0
10.74
17.03
3.57
0.3345
20.
ওরিসা
15.6
0
15.6
3.90
13.91
0.4430
21.
পঞ্জাব
16.42
4.15
16.42
0
11.18
0.4430
22.
রাজস্থান
31.26
13.53
31.26
13.53
21.18
0.5440
23.
সিক্কিম
1.77
0
1.77
1.37
2.43
0.3345
24.
তামিল নাদু
34.84
0
34.84
0
44.04
0.5440
25.
তেলঙ্গানা
17.48
4.16
17.48
8.74
14.32
4.1240
26.
ত্রিপুরা
7.84
5.72
7.84
6.75
3.91
0.3345
27.
উত্তর প্রদেস
63.19
32.02
63.19
32.02
56.61
0.5440
28.
উত্তরখন্দ
3.37
0
3.37
5.84
5.43
0.4430
29.
নোংচুপ বেঙ্গল
28.9
0
28.9
0
23.49
0.5440
সব-তুতেল
521.10
103.02
521.10
158.39
437.78
31.0621
কন্তিজেন্সি রিজার্ব ^
38.54
99.35
0.18
31.00
মেগা সিতি ^ পুলিসিং
-
পি.এম.য়ু + মিস. এক্সপি
0.45
0.23
0.45
0.1770
পুলিস রিফোর্মশিংগী ইন্সেন্তিপস’^
154.15
124.00
তোখায়বা প্রোজেক**
56.52
5.00
য়ু.তিশিং
NA
NA
22.22***
5.4470***
গ্রান্ত তুতেল
770.76
(RE:
103.27)
103.25*
620.45
(RE: 188.00)
158.57*
620.45
(RE 150.52)
36.6861
(=36.69)*
* ফন্দ শীজিন্নদনা লৈবদগী(রাজ্যশিংদা তাদুনা লৈবা) থাদোকখিবা শেনফম হন্থহল্লে, মসি মরি লৈনবা শেনবা চহিগী চাকথুংদগী 25% হন্থহনবা দরকার ওইরে।
** অন্ধ্র প্রদেসতা লৈবা গ্রেহাউন্দস ত্রেনিং সেন্তর
*** শেনবা চহি ২০২২-২৩ দগী হৌনা, য়ু.তিশিংগী কাইথোকপা অমসুং পীখিবা শেনফমশিং তেবল- II পীরি।
^ রাজ্যশিংদা থাদোকখিবা/শীজিন্নখিবা ফন্দশিং।
নোত
I. রাজ্যশিংদা নোংমৈশিং পীনবা শেনবা চহি ২০১৮-১৯ মনুংদা ওর্দিনান্স ফেক্তরি বোর্দ(ও এফ বি)দা পীখিবা শেনফমশিং।
II. রাজ্যশিংদা পীখিবা শেনফমগা কাইথোক্লিবা শেনফমগা খেন্নবা লৈরি। কাইথোক্লিবা শেনফমদগী তানা পীখিবা অসি, মসি য়ু.সি পীদবনা মরম ওইবনি অমসুং কাইথোক্লিবা শেনফমদগী হেন্না পীরবা অসিনা মেগা সিতি পুলিসিং নত্ত্রা/সপ্লিমেন্তরি রিলিজ নত্ত্রা/ থবক হেন্না ফজনা পাংথোকপগী মনা পীবা/ অমসুং পুলিস রিফোর্মশিংগী মনাশিং পীবনি।
এন্নেক্সর- I
তেবল 2 : থবকশিং “এসিস্তেন্স তু স্তেৎস এন্দ য়ু.তিস ফোর মোদর্নাইজেসন ওফ পুলিস স্কিমগী মখাদা হৌখিবা চহি অহুমদা রাজ্যশিংদা পীখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
(লুপা করোর)
সেরিএল নম্বর
য়ু.তিশিং
2022-23
কাইথোকখিবা
ফংহনখিবা
1.
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
0.86
0.43
1.
চান্দিগর
1.00
0.50
1.
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
0.66
0.33
1.
দিল্লি
10.69
2.6725
1.
জম্মু অমসুং কাস্মির
6.65
0.00
1.
লাদাখ
0.66
0.33
1.
লক্ষদ্বিপ
0.58
0.29
1.
পুদুচেরি
1.12
0.8945
সব-তুতেল
22.22
5.4470
নোত: শেনবা চহি ২০২১-২২দগী য়ু.তিশিং এ.এস.য়ু.এম.পি স্কিমদা য়াওরে। অদুম ওইনমক, য়ু.তিশিংদা তশেংনা শেন থাদোকপা অসি শেনবা চহি ২০২২-২৩ খক্তদগী হৌরকখি, মসি মন্ত্রীমন্দলনা 19.01.2022 দা এ.এস.য়ু.এম.প স্কিম মখা চৎনবা অয়াবা পীখিবা অমসুং 08.08.2022 দা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা স্কিম অসিগী চৎন-কাংলোনশিং য়েন্থোক্লবা মতুংদা থাদোকখিবনি।
এন্নেক্সর- II
মোর্দনাইজেসন প্লান- IV মখাদা ফোর্সশিংদা সেঙ্কসন তৌখিবা
(লুপা করোর)
সেরিএল নম্বর
সি.এ.পি.এফশিং
সেঙ্কসন আউতলে
1
অসাম রাইফলস
157.05
2
বি.এস.এফ
355.66
3
সি.আই.এস.এফ
122.21
4
সি.আর.পি.এফ
484.58
5
আ.তি.বি.পি
166.00
6
এন.এস.জি
88.62
7
SSB
148.88
গ্রান্ত তুতেল
1,523.00
Annexure-III
সি.এ.পি.এফশিং অমসুং এ.আরদা নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং
1. প্রিন্ত/ইলেক্ত্রোনিক মেদিয়াদা থবক লৌবগী মতাংদা পাক-শন্না পাউ হাপ্লে। নুপী কেন্দিদেতশিং এপ্লিকেসন ফি লৌদ্রে।
2. নুপী কেন্দিদেতশিংগী ওইনা ফিজিকেল স্তেন্দার্দ তেস্ত অমসুং ফিজিকেল ইফিসিয়েন্তি তেস্ত নুপাশিংগা চাংদম্নবদা কোমথোক্লে।
3. সি.এ.পি.এফ নুপীশিংদা মেতরনিতি লিভ, চাইল্দ কিয়ার লিভকী খুদোংচাবা পীরে।
4. নুপী পর্সোনেলশিং থবক হাপ্নবা নুপী মেম্বর অমা বোর্দ মেম্বর ওইনা হাপ্লে।
5. নুপী ইমপ্লোইয়িশিংগী ক্রেচশিং অমসুং দে কিয়ার সেন্তরশিংগী খুদোংচাবশিং পীরে।
6. নুপী পর্সোনেলশিংগী সেক্সজুয়েল হারাসমেন্তশিং য়েংশিন্নবা কম্মিতি শেম্লে।
7. রিক্রুইতমেন্ত রুলশিংগী মতুংইন্না নুপীশিংগা চপ মান্ননা নুপী পর্সোনেলশিংদা কেরিয়রগী চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং পীরে।
8. চয়োল 12 শুরবী নুপী কেন্দিদেতশিং মতম খরগী ওইনা হকচাংগী ফিবম চাদ্রে হায়না লৌগনি অমসুং অঙাং উনবা লোইয়রবা থা তরুক্কী মতুংদা মহাক্কী ফিজিকেল ইফিসিয়েন্সি তেস্ত অমুক হন্না পাংথোক্কনি।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা হোম এফেয়ার্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী নিত্যনন্দ রাইনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Home Affairs
WOMEN REPRESENTATION IN POLICE FORCES
13 DEC 2023 4:50PM by PIB Delhi
I) State Police Forces
Modernisation of police forces is an ongoing and continuous process. ‘Police’ and ‘Public Order’ are State subjects as per the Seventh Schedule of the Constitution. It is the responsibility of the State Governments to develop the police infrastructure. However, the efforts of the States for equipping and modernizing of their police forces have been supplemented under the scheme of “Assistance to States & UTs for Modernization of Police (ASUMP)” [erstwhile scheme of Modernization of State Police Forces (MPF)].
Under ASUMP scheme, the State Governments formulate their State Action Plans (SAPs) by including items as per their requirements and strategic priorities. These SAPs are considered by the High Powered Committee (HPC) in the Ministry and subsequently funds are released.
The items may include latest weaponry, training gadgets, communication equipment, forensic equipment, cyber policing equipment etc.
The budgetary allocations and releases to the State/UT Governments under the ASUMP scheme, during the last 3 years is at Annexure-I
II) Central Police Forces:
Modernization of Central Armed Police Forces (CAPFs) & Assam Rifles (AR) is a continuous process. CAPFs & AR have also been allotted sufficient funds under General Provisioning heads to maintain and upgrade their inventories as per their operational requirement as under:
( in crore)
Financial year
B.E.
Final allocation
2020-21
3084.07
2191.69
2021-22
3068.53
2571.79
2022-23
3247.29
2672.03
Besides, the Government has approved a separate Scheme namely, Modernization Plan-IV for CAPFs, in continuation of Modernization Plan-III for CAPFs, with a total financial outlay of Rs. 1523 crore, till 31.03.2026. Force-wise sanctioned outlay is at Annexure-II.
The items procured by CAPFs & AR under the Modernization Plans cater to their operational requirements.
I ) State Police Forces
Police being a State subject, it is primarily the responsibility of the State Governments/Union Territory (UT) Administrations to recruit more women police personnel including improvement of gender balance. The Government of India issues advisories to the States/UTs for increasing number of women in the police forces. The Ministry of Home Affairs has issued regular advisories to the State Governments/UT Administrations to increase the representation of women police to 33% of the total Strength.
All the State Governments/UTs Administrations have been requested to
create additional posts of women Constables/Sub-Inspectors by converting the vacant post of Constables/ Sub-Inspectors. The aim is that each police
station should have at least 3 women Sub-Inspectors and 10 women police Constables, so that a women help desk is manned round the clock.
II) Central Police Forces:
With a view to enhancing representation of women in CAPFs, it was decided in January, 2016 to reserve 33% posts at Constable level for being filled up by women in CRPF and CISF and 14-15% posts to begin with at Constable level in border guarding forces i.e. BSF, SSB and ITBP. The Steps taken to encourage recruitment of women personnel in CAPFs & AR are at Annexure-III
Annexure-I
Table 1 : Details of the funds allocated and released to the States during the last 3 financial years under the scheme of ‘Assistance to States and UTs for Modernization of Police’
(in crore)
S.
No.
State
2020-21
2021-22
2022-23
Allocation
Released
Allocation
Released
Allocation
Released
1.
Andhra Pradesh
24.46
5.83
24.46
0
17.73
0.4430
2.
Arunachal Pradesh
3.92
0
3.92
0
3.26
0.3345
3.
Assam
26.4
0
26.4
9.36
11.64
3.8565
4.
Bihar
27.62
19.12
27.62
0
27.14
0.4430
5.
Chhattisgarh
9.72
7.16
9.72
5.44
11.01
0.4430
6.
Goa
1.03
0.22
1.03
0.26
2.79
1.0245
7.
Gujarat
25.58
0
25.58
0
26.67
0.5440
8.
Haryana
11.48
0
11.48
10.35
11.96
0.5440
9.
Himachal Pradesh
3.5
0.83
3.5
0
4.34
0.3345
10.
Jammu & Kashmir
-
-
-
-
***
-
11.
Jharkhand
9.21
0
9.21
0
11.87
1.8830
12.
Karnataka
38.37
9.14
38.37
32.54
19.19
4.7975
13.
Kerala
16.11
0
16.11
4.48
18.59
0.4430
14.
Madhya Pradesh
27.11
0
27.11
6.78
25.15
0.4430
15.
Maharashtra
47.11
0
47.11
0
36.24
0.5440
16.
Manipur
9.55
0
9.55
0
4.10
0.9845
17.
Meghalaya
3.75
0
3.75
0
3.29
2.1145
18.
Mizoram
4.77
1.14
4.77
0
2.74
3.2531
19.
Nagaland
10.74
0
10.74
17.03
3.57
0.3345
20.
Odisha
15.6
0
15.6
3.90
13.91
0.4430
21.
Punjab
16.42
4.15
16.42
0
11.18
0.4430
22.
Rajasthan
31.26
13.53
31.26
13.53
21.18
0.5440
23.
Sikkim
1.77
0
1.77
1.37
2.43
0.3345
24.
Tamil Nadu
34.84
0
34.84
0
44.04
0.5440
25.
Telangana
17.48
4.16
17.48
8.74
14.32
4.1240
26.
Tripura
7.84
5.72
7.84
6.75
3.91
0.3345
27.
Uttar Pradesh
63.19
32.02
63.19
32.02
56.61
0.5440
28.
Uttarakhand
3.37
0
3.37
5.84
5.43
0.4430
29.
West Bengal
28.9
0
28.9
0
23.49
0.5440
Sub-Total
521.10
103.02
521.10
158.39
437.78
31.0621
Contingency Reserve, ^
38.54
99.35
0.18
31.00
Mega City ^ Policing
-
PMU+Misc. exp.
0.45
0.23
0.45
0.1770
Incentives for Police Reforms^
154.15
124.00
Separate Project**
56.52
5.00
UTs
NA
NA
22.22***
5.4470***
Grand Total
770.76
(RE:
103.27)
103.25*
620.45
(RE: 188.00)
158.57*
620.45
(RE 150.52)
36.6861
(=36.69)*
* Released amount remained on lower side due to unspent balances (lying with the States), which are required to be reduced to /below 25% of allocation of the relevant financial year.
^ Release of these funds are shown against relevant States.
** Greyhounds Training Centre in Andhra Pradesh.
*** From F.Y. 2022-23 onwards, the details of funds allocated and released to the UTs are at Table No. : 2
Note-1. Releases have varied vis-à-vis allocations. Where release is less than allocation, the same is on account of non-submission of Utilization Certificates(UCs) and where release exceeds allocation, the same is on account of releases made for Mega City Policing or/and supplementary releases or/and better performance incentives or/and incentives for police reforms.
Annexure-I
Table 2 : Details of the funds allocated and released to UTs during the year 2022-23 under the scheme of ‘Assistance to States and UTs for Modernization of Police’
(in crore)
S.No.
UTs
2022-23
Allocation
Released
1.
Andaman & Nicobar Islands
0.86
0.43
1.
Chandigarh
1.00
0.50
1.
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
0.66
0.33
1.
Delhi
10.69
2.6725
1.
Jammu & Kashmir
6.65
0.00
1.
Ladakh
0.66
0.33
1.
Lakshadweep
0.58
0.29
1.
Puducherry
1.12
0.8945
Sub-Total
22.22
5.4470
Note: UTs have been included in the ASUMP Scheme w.e.f. F.Y 2021-22. However actual release to UTs could be done only from the F.Y 2022-23 onwards, since the cabinet approved continuation of the ASUMP Scheme vide its decision dated 19.01.2022 and guidelines of ASUMP Scheme were circulated to States/UTs on 08.08.2022.
Annexure-II
Force wise Sanctioned Outlay under Modernization Plan-IV for CAPFs & AR
(in crore)
S/No.
CAPFs
Sanctioned Outlay
1
Assam Rifles
157.05
2
BSF
355.66
3
CISF
122.21
4
CRPF
484.58
5
ITBP
166.00
6
NSG
88.62
7
SSB
148.88
GRAND TOTAL
1,523.00
Annexure-III
Steps taken to encourage recruitment of women candidates in CAPFs and ARs
1. Recruitment is being conducted by making wide publicity through print/electronic media. All female candidates are exempted from payment of application fee.
2. There are relaxations in Physical Standard Test (PST) and Physical Efficiency Test(PET) for all female candidates for recruitment in CAPFs in comparison to Male candidates.
3. Facilities already available under the Central Government like Maternity leave, Child Care Leave, are also applicable to CAPFs women personnel.
4. One female member is detailed as member of the board for making recruitment of women personnel.
5. Creches and Day Care Centres have been provided by the CAPFs to women employees.
6. Committees have been constituted at all levels to check sexual harassment and to expeditiously deal with the complaints of women personnel.
7. Women personnel are given equal opportunity in their career progression i.e. promotion/seniority as per the Recruitment Rules (RRs) at par with male counter parts.
8. A women candidate pregnant of 12 weeks standing or over is declared temporarily unfit and her appointment is held in abeyance until the confinement is over. She is re-examined for Physical Efficiency Test (PET), six weeks after the date of confinement. If found fit, she is appointed to the post kept reserved for and allowed the benefit of seniority in accordance with the norms.
This was stated by the Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Rajya Sabha.