মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
উদ্যাম পোর্তেলদা এম.এস.এম.ই করোর ৩ হেন্না রেজিস্তার তৌরে
11 DEC 2023 4:38PM by PIB Imphal
হেক লিংখৎপদগী(01.07.2020) দগী 04.12.2023 ফাওবদা উদ্যাম রেজিস্ত্রেসন পোর্তেলদা অপুনবা এম.এস.এম.ই ৩,১৬,০৫,৫৮১ (উদ্যাম এসিস্ত প্লেতফোর্মদা রেজিস্তার তৌরবা ইনফোর্মেল মাইক্রো ইন্তরপ্রাইজশিং য়াওনা) রেজিস্তার তৌরে। রাজ্যগী ওইনা অমসুং চহিগী ওইনা অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর- I দা য়াওরে।
হেক লিংখৎপদগী(01.07.2020) দগী 04.12.2023 ফাওবদা উদ্যাম রেজিস্ত্রেসন পোর্তেলদা নুপীশিংনা মপু ওইবা অপুনবা এম.এস.এম.ই ১,১৭,৩৬,৪০৬ (উদ্যাম এসিস্ত প্লেতফোর্মদা রেজিস্তার তৌরবা ইনফোর্মেল মাইক্রো ইন্তরপ্রাইজশিং য়াওনা) রেজিস্তার তৌরে। রাজ্যগী ওইনা অমসুং চহিগী ওইনা অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-II দা য়াওরে।
এম.এস.এম.ই সেক্তর চাউখৎনবা মিনিস্ত্রিনা পায়খৎখিবা থবকশিং অমসুং মদুগীদমক চাদিং তৌখিবা মখাদা পীরি:-
1. ললোন-ইতিক লাইনা পাংথোকপা য়ানবা 01.07.2020 দগী এম.এস.এম.ইশিংগী “উদ্যাম রেজিস্ত্রেসন” য়ারে।
2. মরুওইবা সেক্তরদা শেন থাদনবা 02.07.2021 দগী এম.এস.এম.ইশিংদা রিতেল অমসুং হোলশেল হাপচিল্লে।
3. এম.এস.এম.ইশিংগী থাক্তা কাখৎলকপা মতমদা চহি অহুম ফাওবা তেক্স অমতা লৌদবা 18.10.2022 দগী চৎনরে।
4. প্রাইওরিতি সেক্তর লেন্দিংগী মখাদা খুদোংচাবশিং ফংনবা ইনফোর্মেল মাইক্রো ইন্তরপ্রাইজশিং পুশিল্লক্নবা 11.01.2023 দা উদ্যাম এসিস্ত প্লেতফোর্ম হৌদোক্লে।
এম.এস.এম.ই সেক্তরনা থেংনরিবা শেনফম কয়া পীথোক্তনা লৈরিবা অসিগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং মখাদা পীরি:-
• মাইক্রো, স্মোল এন্দ মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেস দিবলপমেন্ত এক্ত, ২০০৬গী প্রোবিজনশিংগী মখাদা, এম.এস.ইশিংগী পীথোক্তনা লৈরিবা শেনফমশিংগী মতাংদা য়েংশিন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা এম.এস.ই.এফ.সিশিং লিংখৎলে।
• খুদোংচাদবশিং ৱাকৎনবা অমসুং পোৎ-চৈ অমসুং থবক লৈদুনা শীজিন্নরবশিংদগী এম.এস.ইশিংদা পীথোক্তনা লৈরিবা শেনফমশিং য়েংশিন্নবা 30.10.2017 দা মিনিস্ত্রিনা সমাধান পোর্তেল হৌদোক্লে।
• শেন থেংনা পীবগী কেসশিং অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা এম.এস.ই.এফ.সিশিং লিংখৎনবা মিনিস্ত্রিনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা হায়জখ্রে। হৌজিক ফাওবদা দিল্লি, গুজরাত, জম্মু অমসুং কাস্মির, কর্নাতকা, কেরলা, মহারাস্ত্রা, পঞ্জাব, রাজস্থান, তামিল নাদু, তেলঙ্গানা, উত্তর প্রদেস অমসুং নোংচু বেঙ্গলগুম্বা রাজ্যশিংদা এম.এস.ই.এফ.সি ১৫৭ লিংখৎখ্রে।
• কেন্দ্রগী মিনিস্ত্রিশিং/দিপার্তমেন্ত/পব্লিক সেক্তর ইন্তরপ্রাইজশিংনা এম.এস.এম.ইশিংদা তোল্লিবশিং অমসুং থাগী পীগদবা শেনফমশিংগী মতাংদা পাউ পীনবা অত্মনির্ভর ভারত লাউথোক্লবা মতুংদা 14.06.2020 মিনিস্ত্রিনা সমাধান পোর্তেলদা অখন্নবা সব-পোর্তেল অমা শেম্লে।
• তোঙান তোঙানবা ফাইনান্সিয়রশিংগী খুৎথাংদা এম.এস.এম.ইশিংগী ত্রেদ রিসিফএবলশিং ককহৌনবগী ইলেক্ত্রোনিক প্লেতফোর্ম অমা, ত্রেদ রিসিফ এবলস দিসকাউন্তিং সিস্তেম( TreDS) দা সি.পি.এস.ই খুদিংমক অমসুং তর্নওভর লুপা করোর ৫০০ নত্ত্রগা হেনবগী কম্পেনি খুদিংমক মখোয় মশামক য়াওনবা ভারত সরকারনা খঙহনখ্রে।
• এম.এস.এম.ইশিংদগী থবক শীজিন্নরিবা অমসুং পোৎ-চৈ লৌরিবা কম্পেনিশিং অমসুং থবক নত্ত্রগা পোৎ-চৈ ফংলবা নুমিৎতগী পারগা নুমিৎ ৪৫ নি হেল্লবা ফাওবদা শেন পীদবশিং, তোল্লিবা শেনফমশিং অমসুং থেংনা পীবগী মরমশিং থা তরুক্কী ওইনা কোর্পোরেত এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিদা মরম খঙহনগদবনি।
• ইনকম তেক্স এক্তকী সেক্সন ৪৩ বিগী মখাদা এম.এস.এম.ইশিংদা তশেংনা শেন পীরবা মতমদা পেমন্তশিংগী দিদক্সন পাংথোকপা য়াহল্লে।
এন্নেক্সর-I
হেক লিংখৎপদগী(01.07.2020) দগী 04.12.2023 ফাওবদা উদ্যাম রেজিস্ত্রেসন পোর্তেলদা (উদ্যাম এসিস্ত প্লেতফোর্মদা রেজিস্তার তৌরবা ইনফোর্মেল মাইক্রো ইন্তরপ্রাইজশিং য়াওনা) রেজিস্তার তৌরবা রাজ্য/য়ু.তি অমসুং চহিগী অপুনবা এম.এস.এম.ই মশিং
রাজ্য/য়ু.তি
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
Total
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
1816
2950
3888
3737
12391
অন্ধ্র প্রদেস
65174
147374
245795
678886
1137229
অরুনাচল প্রদেস
727
2257
6954
5648
15586
অসাম
17167
72167
133471
231190
453995
বিহার
90146
221199
323785
1097102
1732232
চান্দিগর
5749
9525
10112
13682
39068
ছতিসগর
33009
68717
108640
293073
503439
দিল্লি
89472
134679
178939
226746
629836
গৱা
6041
8615
15537
18522
48715
গুজরাত
247109
398693
524052
772286
1942140
হরিয়ানা
102915
179530
237031
317955
837431
হিমাচল প্রদেস
12810
26865
47255
45835
132765
জম্মু অমসুং কাস্মির
26464
74470
104070
166706
371710
ঝারখন্দ
43004
83063
142422
365378
633867
কর্নাতকা
152269
314801
423442
676696
1567208
কেরলা
71903
117907
180785
357445
728040
লাদাখ
731
2304
3211
3491
9737
লক্ষদ্বিপ
38
207
334
153
732
মধ্য প্রদেস
111717
245971
844541
899311
2101540
মহারাস্ত্রা
647654
974274
1218639
1663652
4504219
মনিপুর
10407
13729
21283
31928
77347
মেঘালয়
695
2228
6676
10158
19757
মিজোরম
1120
3547
7866
13207
25740
নাগালেন্দ
712
3320
7314
20478
31824
ওরিসা
49442
105956
172068
444894
772360
পুদুচেরি
3867
8226
11572
24110
47775
পঞ্জাব
100867
182781
269958
361488
915094
রাজস্থান
235706
393131
519696
673268
1821801
সিক্কিম
347
1772
3151
4799
10069
তামিল নাদু
312149
541307
731753
1119887
2705096
তেলঙ্গানা
97857
161836
232221
681749
1173663
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
3082
4199
5131
6155
18567
ত্রিপুরা
1688
6719
16626
141602
166635
উত্তর প্রদেস
217569
413657
1471297
1400717
3503240
উত্তরখন্দ
22612
49656
73252
118255
263775
নোংচুপ বেঙ্গল
63509
170361
279412
2137676
2650958
অপুনবা
2847544
5147993
8582179
15027865
31605581
এন্নেক্সর-II
হেক লিংখৎপদগী(01.07.2020) দগী 04.12.2023 ফাওবদা উদ্যাম রেজিস্ত্রেসন পোর্তেলদা (উদ্যাম এসিস্ত প্লেতফোর্মদা রেজিস্তার তৌরবা ইনফোর্মেল মাইক্রো ইন্তরপ্রাইজশিং য়াওনা) রেজিস্তার তৌরবা রাজ্য/য়ু.তি অমসুং চহিগী অপুনবা নুপীশিংনা মপু ওইবা এম.এস.এম.ই মশিং
রাজ্য/য়ু.তি
উদ্যাম অমসুং য়ু.এ.পিদা রেজিস্তার তৌখিবা নুপীশিংনা মপু ওইবা এম.এস.এম.ই মশিং
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
3184
অন্ধ্র প্রদেস
553003
অরুনাচল প্রদেস
6799
অসাম
136255
বিহার
882231
চান্দিগর
7504
ছতিসগর
205522
দিল্লি
139519
গৱা
13981
গুজরাত
476328
হরিয়ানা
202718
হিমাচল প্রদেস
25248
জম্মু অমসুং কাস্মির
75210
ঝারখন্দ
290312
কর্নাতকা
517726
কেরলা
332032
লাদাখ
1901
লক্ষদ্বিপ
107
মধ্য প্রদেস
837165
মহারাস্ত্রা
1338925
মনিপুর
41955
মেঘালয়
7956
মিজোরম
15983
নাগালেন্দ
17734
ওরিসা
330426
পুদুচেরি
20719
পঞ্জাব
235420
রাজস্থান
398079
সিক্কিম
3611
তামিল নাদু
990165
তেলঙ্গানা
506171
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
4218
ত্রিপুরা
124199
উত্তর প্রদেস
360009
উত্তরখন্দ
820461
নোংচুপ বেঙ্গল
1813630
অপুনবা
11736406
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা মাইক্রো স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী ভানু প্রতাপ সিংহনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
More than 3 crore MSMEs registered on Udyam portal
11 DEC 2023 4:38PM by PIB Delhi
As on 04.12.2023, as per Udyam Registration Portal, the total number of MSMEs registered since 01.07.2020 to 04.12.2023 in the country are 3,16,05,581 (including informal micro enterprises registered on Udyam Assist Platform). State wise and year wise details are attached as annexure I.
As on 04.12.2023, as per Udyam Registration Portal, the total number of women owned MSMEs registered since 01.07.2020 to 04.12.2023 in the country was 1,17,36,406 (including informal micro enterprises registered on Udyam Assist Platform). State wise details are attached as annexure II.
The steps taken by the ministry in ensuring growth of the MSME sector and the expenditure incurred thereto are as follows:-
1. “Udyam Registration” for MSMEs, for Ease of Doing Business w.e.f. 01.07.2020.
2. Inclusion of Retail and Wholesale traders as MSMEs w.e.f. 02.07.2021 for priority sector lending.
3. Non-tax benefits extended for 3 years in case of an upward change in status of MSMEs w.e.f. 18.10.2022.
4. Launch of Udyam Assist Platform on 11.01.2023 to bring Informal Micro Enterprises under the formal ambit for availing the benefits under Priority Sector Lending.
The steps taken by Government for resolution of the issue of pending payments faced by the MSME sector are as follows:-
• Under the provisions of the Micro, Small and Medium Enterprises Development (MSMED) Act, 2006, MSEFCs have been set up in the States/UTs to deal with the cases of delayed payments of the MSEs.
• The Ministry of MSME launched a portal viz. Samadhaan Portal for filing of grievances and for monitoring of the outstanding dues to the MSEs from the buyers of goods and services on 30.10.2017.
• The Ministry of MSME has requested States/UTs to set up more MSEFCs for quicker disposal of cases related to delayed payments. So far, 157 MSEFCs have been set up with more than one MSEFC set up in States like Delhi, Gujarat, Jammu & Kashmir, Karnataka, Kerala, Maharashtra, Punjab, Rajasthan, Tamil Nadu, Telangana, U.P. & West Bengal.
• The Ministry of MSME has created a special sub-portal within Samadhaan Portal on 14.06.2020, after the AatmaNirbhar Bharat announcements, for reporting the dues and monthly payments by Central Ministries/Department/Public Sector Enterprises to MSMEs.
• Government of India has also instructed CPSEs and all companies with the turnover of Rs. 500 crore or more to get themselves on-boarded on the Trade Receivables Discounting System (TReDS), an electronic platform for facilitating the discounting of trade receivables of MSMEs through multiple financiers.
• Companies which get supplies of goods or services from MSEs and whose payment to MSEs exceeds 45 days from the date of acceptance or the date of deemed acceptance of the goods or services, also need to submit a half yearly return to the Ministry of Corporate Affairs stating the amount of payments due and the reasons of the delay.
• Under Section 43B of Income Tax Act: Deduction has been allowed for expenditure incurred on payments only when payment is actually made to MSMEs.
Annexure-I
State/UT and Year wise total number of MSMEs which were registered since inception (01.07.2020) to 04.12.2023 on Udyam registration Portal (including informal micro enterprises registered on Udyam Assist Platform)
State/UT
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
Total
ANDAMAN AND NICOBAR ISLANDS
1816
2950
3888
3737
12391
ANDHRA PRADESH
65174
147374
245795
678886
1137229
ARUNACHAL PRADESH
727
2257
6954
5648
15586
ASSAM
17167
72167
133471
231190
453995
BIHAR
90146
221199
323785
1097102
1732232
CHANDIGARH
5749
9525
10112
13682
39068
CHHATTISGARH
33009
68717
108640
293073
503439
DELHI
89472
134679
178939
226746
629836
GOA
6041
8615
15537
18522
48715
GUJARAT
247109
398693
524052
772286
1942140
HARYANA
102915
179530
237031
317955
837431
HIMACHAL PRADESH
12810
26865
47255
45835
132765
JAMMU AND KASHMIR
26464
74470
104070
166706
371710
JHARKHAND
43004
83063
142422
365378
633867
KARNATAKA
152269
314801
423442
676696
1567208
KERALA
71903
117907
180785
357445
728040
LADAKH
731
2304
3211
3491
9737
LAKSHADWEEP
38
207
334
153
732
MADHYA PRADESH
111717
245971
844541
899311
2101540
MAHARASHTRA
647654
974274
1218639
1663652
4504219
MANIPUR
10407
13729
21283
31928
77347
MEGHALAYA
695
2228
6676
10158
19757
MIZORAM
1120
3547
7866
13207
25740
NAGALAND
712
3320
7314
20478
31824
ODISHA
49442
105956
172068
444894
772360
PUDUCHERRY
3867
8226
11572
24110
47775
PUNJAB
100867
182781
269958
361488
915094
RAJASTHAN
235706
393131
519696
673268
1821801
SIKKIM
347
1772
3151
4799
10069
TAMIL NADU
312149
541307
731753
1119887
2705096
TELANGANA
97857
161836
232221
681749
1173663
THE DADRA AND NAGAR HAVELI AND DAMAN AND DIU
3082
4199
5131
6155
18567
TRIPURA
1688
6719
16626
141602
166635
UTTAR PRADESH
217569
413657
1471297
1400717
3503240
UTTARAKHAND
22612
49656
73252
118255
263775
WEST BENGAL
63509
170361
279412
2137676
2650958
Total
2847544
5147993
8582179
15027865
31605581
Annexure-II
State/UT total number of women owned MSMEs which were registered since inception (01.07.2020) to 04.12.2023 on Udyam registration Portal (including informal micro enterprises registered on Udyam Assist Platform)
State/UT
Number of women owned MSMEs registered on Udyam and UAP
ANDAMAN AND NICOBAR ISLANDS
3184
ANDHRA PRADESH
553003
ARUNACHAL PRADESH
6799
ASSAM
136255
BIHAR
882231
CHANDIGARH
7504
CHHATTISGARH
205522
DELHI
139519
GOA
13981
GUJARAT
476328
HARYANA
202718
HIMACHAL PRADESH
25248
JAMMU AND KASHMIR
75210
JHARKHAND
290312
KARNATAKA
517726
KERALA
332032
LADAKH
1901
LAKSHADWEEP
107
MADHYA PRADESH
837165
MAHARASHTRA
1338925
MANIPUR
41955
MEGHALAYA
7956
MIZORAM
15983
NAGALAND
17734
ODISHA
330426
PUDUCHERRY
20719
PUNJAB
235420
RAJASTHAN
398079
SIKKIM
3611
TAMIL NADU
990165
TELANGANA
506171
THE DADRA AND NAGAR HAVELI AND DAMAN AND DIU
4218
TRIPURA
124199
UTTAR PRADESH
360009
UTTARAKHAND
820461
WEST BENGAL
1813630
Total
11736406
This information was given by the Minister of State for Micro Small and Medium Enterprises, Shri Bhanu Pratap Singh Verma in a written reply to the Rajya Sabha today.