উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহত ৰেল আৰু পথ প্ৰকল্প
07 DEC 2023 5:04PM by PIB Guwahati
ৰেল প্ৰকল্প
০১.০৪.২০২৩ তাৰিখলৈকে, উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহত ১৯ টা ৰেলৱে প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণৰূপে / আংশিকভাৱে হ্ৰাস হোৱা, ৮১,৯৪১ কোটি টকা ব্যয়েৰে মুঠ ১৯০৯ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্য ৰখা ৰে'লৱে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পবোৰ পৰিকল্পনা/অনুমোদন/কাৰ্যকৰীকৰণৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত আছে। ইয়াৰ ভিতৰত, ৪৮২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্য আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু মাৰ্চ, ২০২৩ লৈকে ৩৭,৭১৩ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে।
২০১৪-২৩ বৰ্ষত, ১৬১৮ কি:মি শাখা (৩৭৭ কিমি নতুন ৰেখা, ৯৭২ কি:মি গজ ৰূপান্তৰ আৰু ২৬৯ কি:মি দুগুণ), সম্পূৰ্ণৰূপে/ আংশিকভাৱে উত্তৰ-পূব অঞ্চলত প্ৰতি বছৰে গড়ে ৭৯.৭৮ কি:মি হাৰত কমিছন কৰা হৈছে, যি ২০০৯-১৪ (প্ৰতি বছৰে ৬৬.৬ কি:মি) গড় বাৰ্ষিক কমিছনতকৈ ১৭০% অধিক।
পথ প্ৰকল্পসমূহ:
উত্তৰ-পূব অঞ্চলত ৪১,৪৫৯ কোটি টকা ব্যয়েৰে যোৱা ন বছৰত (অৰ্থাৎ ২০১৪-২০২৩) পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে মুঠ ৪,৯৫০ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নেটৱৰ্ক বিকশিত কৰিছে।
তদুপৰি, উত্তৰ-পূবৰ বিশেষ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনি (এনইএছআইডিএছ) আৰু উত্তৰ-পূব পথ খণ্ড উন্নয়ন আঁচনিৰ (এনইআৰএছডিএছ) অধীনত উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে উত্তৰ-পূব ৰাজ্যসমূহত ৰে'ল, বিমান আৰু পথ নেটৱৰ্কৰ অধীনত ৩৩৭২.৫৮ কোটি টকাৰ ৭৭ টা পথ প্ৰকল্প মঞ্জুৰ কৰিছে (এনইচিৰ আঁচনিৰ অধীনত ৪৩৪৫.১৬ কোটি টকাৰ ৫১ টা প্ৰকল্প অনুমোদিত হৈছে)।
উত্তৰ-পূব অঞ্চলত ৰে'ল আৰু পথ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ লাভালাভৰ ভিতৰত আছে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ লোকসকলক দেশৰ মূল সুঁতিৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা, অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আৰু কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ দ্ৰুত চলাচল, এই অঞ্চলৰ লোকসকলৰ বাবে নিযুক্তিৰ সুযোগ বৃদ্ধি, অঞ্চলটোৰ আৰ্থ-সামাজিক বিকাশ, পৰ্যটন উদ্যোগৰ বিকাশ আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা উত্তৰ-পূব ৰাজ্যসমূহৰ সামগ্ৰিক অৰ্থনীতি বৃদ্ধি কৰা।
আজি ৰাজ্যসভাত এক লিখিত প্ৰশ্নৰ উত্তৰত কেন্দ্ৰীয় উত্তৰ-পূব অঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডীয়ে এই তথ্য প্ৰদান কৰে।

Ministry of Development of North-East Region
Railway and Road projects in North Eastern States
07 DEC 2023 5:04PM by PIB Delhi
Railway projects
As on 01.04.2023,19 railway infrastructure projects, falling fully / partly in North Eastern States, covering a total length of 1909 km at a cost of Rs. 81,941 crore are at different stages of planning/approval/execution. Out of these, 482 km length has been commissioned and an expenditure of Rs.37,713 cores has been incurred upto March, 2023.
During 2014-23, 1618 km sections (377 km New Line, 972 km Gauge Conversion and 269 km Doubling), falling fully/ partly in North Eastern Region have been commissioned at an average rate of 179.78 km per year, which is 170% more than average annual commissioning during 2009-14 (66.6 km per year).
Road projects:
A total of 4,950 km of National Highway Network has been developed by the Ministry of Road Transport and Highways during last nine years (i.e. 2014-2023) at a cost of Rs.41,459 crore in North Eastern Region.
In addition, the Ministry of Development of North Eastern Region, under North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) and North East Road Sector Development Scheme(NERSDS) has sanctioned 77 road projects amounting to Rs.3372.58 crore (51 projects worth Rs.4345.16 crore under Schemes of NEC has been sanctioned under rail, air and road networks in the North Eastern States).
Benefits of Railway and Road infrastructure projects in the North East Region, inter-alia include integration of people of North-East with the mainstream of the country, faster movement of the essential goods and agriculture products, increase in employment opportunities for the people of this region, Socio-economic development of the area, development of tourism industry and increase in industrial activities in the region and thereby boosting the overall economy of the North-Eastern States.
This information was given by the Union Minister of Development of North Eastern Region Shri G Kishan Reddy in a written reply to a question in Rajya Sabha today.