উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
আগৰতলা-আখাউৰা ৰে’ল প্ৰকল্প
07 DEC 2023 5:00PM by PIB Guwahati
আগৰতলা-আখাউৰা ৰে'ল প্ৰকল্প হৈছে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্য আৰু বাংলাদেশৰ মাজত প্ৰথম ৰে'ল প্ৰকল্প।
আগৰতলা-আখাউৰা ৰে'লসংযোগ হৈছে এক অপৰিসীম ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্প। ইয়াৰ ভাৰতীয় অংশৰ নিৰ্মাণ মেচাৰ্ছ ইণ্ডিয়ান ৰে'লৱে কনষ্ট্ৰাকচন কোম্পানী লিমিটেডৰ (আইআৰকন) জৰিয়তে ৰে'ল মন্ত্ৰালয়ে ৰূপায়ণ কৰে আৰু উত্তৰ-পূব অঞ্চলউন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ (এমড’নাৰ) দ্বাৰা পুঁজি যোগান ধৰে। বাংলাদেশৰ অংশনিৰ্মাণ বাংলাদেশ ৰেলৱেৰ দ্বাৰা কাৰ্যকৰী কৰা হয় আৰু ভাৰতীয় বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা পুঁজি যোগান ধৰা হয়। এই সংযোগে ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত অতিৰিক্ত সংযোগ প্ৰদান কৰিব আৰু দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত বাণিজ্যক উৎসাহিত কৰিব। প্ৰকল্পটোৰ সংৰেখনৰ দৈৰ্ঘ্য ভাৰতত ৫.৪৬ কিলোমিটাৰ আৰু বাংলাদেশত ৬.৭৮ কিলোমিটাৰ। ভাৰত আৰু বাংলাদেশ দুয়োটা অংশৰ বাবে মুঠ ব্যয় প্ৰকল্প হৈছে ৯৭২.৫২ কোটি টকা। প্ৰাৰম্ভিক অনুমোদন অনুসৰি ভাৰতীয় অংশৰ ব্যয় হৈছে ৫৮০ কোটি টকা যাক ৭০৮.৭৩ কোটি টকালৈ সংশোধন কৰা হৈছে আৰু এমড’নাৰ-য়ে এতিয়ালৈকে মুকলি কৰা পুঁজি হৈছে ৭০৮.৭৩ কোটি টকা। বাংলাদেশৰ অংশৰ ব্যয় হৈছে ৩৯২.৫২ কোটি টকা। ২০২৩ চনৰ ১ নৱেম্বৰত ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলে ৰে'ল সংযোগ উদ্বোধন কৰে।
উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ (এনইআৰ) দ্ৰুত আৰ্থ-সামাজিক বিকাশৰ বাবে সংসদৰ এক আইনৰ দ্বাৰা ১৯৭১ চনত উত্তৰ-পূব পৰিষদ (এনইচি) এক বিধিবদ্ধ পৰামৰ্শদাতা সংস্থা হিচাপে গঠন কৰা হৈছিল আৰু ২০০২ চনলৈকে এক পৰামৰ্শদাতা সংস্থা হিচাপে কাম কৰিছিল। এনইচি (সংশোধনী) আইন, ২০০২-ত এনইচিক উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বাবে এক আঞ্চলিক পৰিকল্পনা সংস্থা হিচাপে কাম কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে। এন.ই.আৰ.-ৰ বাবে আঞ্চলিক পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰোঁতে, পৰিষদে আঁচনি আৰু প্ৰকল্পবোৰক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে, যি দুখন বা ততোধিক ৰাজ্যক লাভান্বিত কৰে।
ইয়াৰ আৰম্ভণিৰ পৰা, এনইচিয়ে অঞ্চলটোৰ বিকাশত যথেষ্ট ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলায়। এনইচিয়ে সফলতাৰে ইম্ফলত আঞ্চলিক চিকিৎসা বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠান (আৰআইএমএছ), শ্বিলঙত উত্তৰ-পূব আৰক্ষী একাডেমী (এনইপিএ), উত্তৰ-পূব বৈদ্যুতিক শক্তি নিগম (নিপকো) লিমিটেডৰ শ্বিলঙত, উত্তৰ-পূব অঞ্চলকৃষি বিপণন নিগম (নেৰামাক), ইটানগৰত উত্তৰ-পূব আঞ্চলিক বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিদ্যা প্ৰতিষ্ঠান (এনইআৰআইএছটি), গুৱাহাটীৰ আঞ্চলিক দন্ত মহাবিদ্যালয়ৰ দৰে বহুতো প্ৰতিষ্ঠিত প্ৰতিষ্ঠান সফলতাৰে সৃষ্টি কৰিছে।
ইয়াৰ উপৰিও, এনইচিয়ে অঞ্চলটোত বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি সম্পদ সৃষ্টি কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে ১১,৪৩২.০০ কিলোমিটাৰ পথ, ৬৯৪.৫ মেগাৱাট উৎপাদন ক্ষমতাৰ শক্তি প্ৰকল্প, ১০,৩৪১.৬৩ বৰ্তনী কিমি, ১১ টা আন্তঃৰাজ্যিক বাছ টাৰ্মিনাস (আইএছবিটি) আৰু ৩ টা আন্তঃৰাজ্যিক ট্ৰাক টাৰ্মিনাস (আইএছটি), অঞ্চলৰ ৬ টা মুখ্য বিমানবন্দৰ, গুৱাহাটী, ডিব্ৰুগড় যোৰহাট, ইম্ফল, উমৰোই আৰু তেজু।
এনইচিয়ে এমড’নাৰৰ কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ আঁচনিৰূপায়ণ কৰি আহিছে যাৰ ভিতৰত আছে:
(ক) এনইচিৰ আঁচনিসমূহ, যাৰ অধীনত কৃষি আৰু আনুষঙ্গিক খণ্ড, পৰিবহন আৰু যোগাযোগ খণ্ড, মানৱ সম্পদ বিকাশ, বাঁহ খণ্ড, গাহৰি পালন, আঞ্চলিক পৰ্যটন, উচ্চ শিক্ষা, তৃতীয় স্তৰৰ স্বাস্থ্যসেৱা (স্বাস্থ্য শিক্ষাসহ) আৰু পিছপৰা অঞ্চল, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি আদিত বিশেষ হস্তক্ষেপ, ২০০৪-০৩ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ২০২৩ চনলৈ (২০২৩ চনলৈ) মুঠ ব্যয়ত ১৭০০ ৰো অধিক প্ৰকল্প।
(খ) উত্তৰ-পূব বিশেষ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনি-পথ(এনইএছআইডিএছ-পথ)/উত্তৰ-পূব পথ খণ্ড উন্নয়ন আঁচনি (এনইআৰএছডিএছ), যাৰ অধীনত ২০১৬-১৭ বৰ্ষৰ পৰা ২০২২-২৩ বৰ্ষলৈ এনইএছআইডিএছ আৰু এনইআৰএছডিএছৰ অধীনত মুঠ ৩৭৮৩.৬৯ কোটি টকা ব্যয়ৰ মুঠ ৮৩ টা পথ প্ৰকল্প অনুমোদিত হৈছিল।
আজি ৰাজ্যসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত কেন্দ্ৰীয় উত্তৰ-পূব অঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডীয়ে এই তথ্য প্ৰদান কৰে।

Ministry of Development of North-East Region
Agartala-Akhaura railway project
07 DEC 2023 5:00PM by PIB Delhi
The Agartala-Akhaura railway project is the first railway project between the North Eastern States and Bangladesh.
Agartala–Akhaura railway link is a project of immense national importance. Construction of its Indian portion is implemented by Ministry of Railways through M/s Indian Railway Construction Company Limited (IRCON) and funded by Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER). Construction of Bangladesh portion is implemented by Bangladesh Railways and funded by Indian Ministry of External Affairs. The link will provide additional connectivity between India and Bangladesh and encourage trade between the two nations. The alignment of the project has a length of 5.46 km in India & 6.78 km in Bangladesh. Total cost project is Rs.972.52 crore for both the Indian and Bangladesh portion. The cost of the Indian portion is Rs. 580 crore as per initial sanction which has been revised to Rs. 708.73 crore and funds released so far by MDoNER is Rs. 708.73 crore. The cost of the Bangladesh portion is Rs. 392.52 crore. The rail link was inaugurated by Prime Ministers of India and Bangladesh on 1st November, 2023.
The North Eastern Council (NEC) was constituted as a statutory advisory body in 1971 by an Act of Parliament for rapid socio-economic development of North Eastern Region (NER) and functioned as an advisory body till 2002. The NEC (Amendment) Act, 2002 mandated NEC to function as a regional planning body for North Eastern Region. While formulating the regional plans for NER, the Council gives priority to schemes and projects, which benefit two or more States.
Since its inception, the NEC has a significantly positive impact in the development of the region. NEC has successfully created many iconic institutions such as Regional Institute of Medical Sciences (RIMS) at Imphal, North East Police Academy (NEPA) at Shillong, North Eastern Electrical Power Corporation (NEEPCO) Ltd. at Shillong,North Eastern Region Agriculture Marketing Corporation (NERAMAC) at Guwahati, North Eastern Regional Institute of Science & Technology (NERIST) at Itanagar, Regional Dental College at Guwahati, to name a few.
Besides, NEC has created many critical infrastructure assets in the region including 11,432.00 km of roads, power plants worth generation capacity of 694.5 MW, transmission & distribution network of 10,341.63 circuit km, 11 Inter-State Bus Terminuses (ISBTs) and 3 Inter-state Truck Terminus (ISTT), undertaken improvement of infrastructure in 6 major airports of the regions namely, Guwahati, Dibrugarh, Jorhat, Imphal, Umroi and Tezu.
NEC has also been implementing several important Schemes of MDoNER including:
(i) The Schemes of NEC, under which more than 1700 projects in agri and allied sector, transport & communication sector, human resource development, bamboo sector, piggery, regional tourism, higher education, tertiary healthcare (including health education) & special interventions in backward areas, science & technology etc. at a total cost of Rs. 12877.90 crore since 2004-05 (upto September, 2023).
(ii) North East Special Infrastructure Development Scheme-Roads(NESIDS-Roads)/North East Road Sector Development Scheme(NERSDS), under which a total of 83 road projects costing a total of Rs.3783.69 crore were sanctioned under NESIDS and NERSDS during the period from 2016-17 to 2022-23.
This information was given by the Union Minister of Development of North Eastern Region Shri G Kishan Reddy in a written reply to a question in Rajya Sabha today.