উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
পিএম ডিভাইন আঁচনি
07 DEC 2023 5:02PM by PIB Guwahati
আৰম্ভণিৰ পৰা, পিএম ডিভাইনৰ অধীনত ৮৫৫.৮৫ কোটি টকাৰ ৯ টা প্ৰকল্প মঞ্জুৰ কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পবোৰৰ বিৱৰণ পৰিশিষ্ট-১-ত দিয়া হৈছে।
আঁচনিখনৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে মুঠ ১২১.৪১ কোটি টকাৰ মুকলি/অনুমোদনৰ বিপৰীতে, ১২১.১৯ কোটি টকাৰ (৯৯.৮২%) ব্যয়/ব্যৱহাৰৰ প্ৰতিবেদন পোৱা গৈছে।
৬ নৱেম্বৰ, ২০২৩ লৈকে, পিএম-ডিভাইনৰ ক্ষমতাপ্ৰাপ্ত আন্তঃ-মন্ত্ৰালয় সমিতিৰ (ইআইএমচি) চাৰিখন বৈঠক ২৮.১০.২০২২, ১৪.১২.২০২২, ২৬.০৯.২০২৩ আৰু ০৬.১১.২০২৩ তাৰিখে অনুষ্ঠিত হৈছে। উক্ত চাৰিখন বৈঠকত, আঁচনিখনৰ অধীনত অনুমোদন আৰু বাছনিৰ বাবে (নীতিগতভাৱে পৰামৰ্শ দিয়া) ৩৪ টা প্ৰকল্পৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে। এই ৩৪ টা প্ৰকল্পৰ বিৱৰণ পৰিশিষ্ট-২-ত দিয়া হৈছে।
আজি ৰাজ্যসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত কেন্দ্ৰীয় উত্তৰপূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডীয়ে এই তথ্য প্ৰদান কৰে।
*****
পৰিশিষ্ট-১
ক্ৰঃনং
প্ৰকল্পৰ নাম
ৰাজ্য / অন্যান্য সংস্থা
কাৰ্যকৰী কৰা সংস্থা / বিভাগ
খৰছ
(₹ কোটিত)
স্থিতি
1
কামৰূপ জিলাত উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ হিচাপে ২০ খন বিদ্যালয়ৰ ৰূপান্তৰ
অসম
লোক নিৰ্মাণ বিভাগ, অসম চৰকাৰ
১৩২.৮৬
চলি আছে
2
মিজোৰাম ৰাজ্যৰ বিভিন্ন জিলাৰ বিভিন্ন স্থানত বাঁহ সংযোগী পথ নিৰ্মাণৰ বাবে পাইলট প্ৰকল্প - (ক) টুইৰিয়াল এয়াৰফিল্ডৰ পৰা উত্তৰ চল্টলাংলৈ (১৮ কিমি) ৩৩.৫৮ কোটি টকা ব্যয়েৰে; আৰু (খ) লেংপুইৰ পৰা চাইফল বাঁহ খেতি (৪১ কিমি) ৬৬.৪২ কোটি টকা ব্যয়েৰে
মিজোৰাম
লোক নিৰ্মাণ বিভাগ, মিজোৰাম চৰকাৰ
১০০.০০
চলি আছে
3
পূৱ নাগালেণ্ডৰ বিশেষ বিকাশ সম্পৰ্কীয় জীৱিকা প্ৰকল্প - (২২টা)
নাগালেণ্ড
নাগালেণ্ড চৰকাৰৰ অনুন্নত অঞ্চল বিভাগ (ডিইউডিএ)
১৮০.০০
চলি আছে
4
পশ্চিম ছিকিমৰ পেলিংৰ পৰা চাংগা-চোলিংলৈ যাত্ৰী ৰ'পৱে প্ৰণালীৰ বাবে ব্যৱধান পুঁজি - মুঠ ব্যয়ৰ 63.39 কোটি টকা (58%) ব্যয়ত।
ছিকিম
পৰ্যটন আৰু অসামৰিক বিমান পৰিবহন বিভাগ, ছিকিম চৰকাৰ
৬৩.৩৯
চলি আছে
5
দক্ষিণ ছিকিমৰ ধাপাৰৰ পৰা ভালিদুঙ্গালৈ পৰিৱেশ-অনুকূল যাত্ৰী ৰ'পৱে (কেবল কাৰ)ৰ বাবে ব্যৱধান পুঁজি - মুঠ ব্যয় 209.57 কোটি টকাৰ 57.82 কোটি টকা (28%) ব্যয়ত
ছিকিম
পৰ্যটন আৰু অসামৰিক বিমান পৰিবহন বিভাগ, ছিকিম চৰকাৰ
৫৭.৮২
সম্পূৰ্ণ
6
ত্ৰিপুৰা চৰকাৰৰ শক্তি বিভাগৰ দ্বাৰা ত্ৰিপুৰাৰ দূৰৱৰ্তী বসতিসমূহলৈ নিৰ্ভৰযোগ্য বিদ্যুৎ যোগানৰ বাবে সৌৰ মাইক্ৰ' গ্ৰিড স্থাপন
ত্ৰিপুৰা
ট্ৰেডা, শক্তি বিভাগ, ত্ৰিপুৰা চৰকাৰৰ
৮০.৭৯
চলি আছে
7
উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ গুৱাহাটীত শিশু ৰোগ আৰু প্ৰাপ্তবয়স্ক হেমাটোলিম্ফইড কৰ্কট ৰোগৰ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে সমৰ্পিত সেৱা স্থাপন
বিবিচিআই
ড. বি. বৰুৱা কৰ্কট প্ৰতিষ্ঠান, গুৱাহাটী, ডি/অ' পাৰমাণৱিক শক্তি
১২৯.০০
চলি আছে
8
নেক্টাৰ জীৱিকা উন্নয়ন প্ৰকল্প (বহু-ৰাজ্য) - মূল্য-সংযোজন সামগ্ৰীৰ বাবে কলছ্যুডো ষ্টেমৰ ব্যৱহাৰ
নেক্টাৰ
উত্তৰ-পূব প্ৰযুক্তি প্ৰয়োগ আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰ (নেক্টাৰ), ডি/অ' বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি
৬৭.০০
চলি আছে
9
উত্তৰ-পূব ভাৰতত বৈজ্ঞানিক জৈৱিক কৃষিৰ প্ৰচাৰ (বহু-ৰাজ্য)
নেক্টাৰ
উত্তৰ-পূব প্ৰযুক্তি প্ৰয়োগ আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰ (নেক্টাৰ), ডি/অ' বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি
৪৪.৯৯
চলি আছে
পৰিশিষ্ট-২
তালিকা-ক
ইআইএমচিৰ পৰামৰ্শৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি পিএম-ডিভাইন-ৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পবোৰৰ (এএফএছ জাৰী) বিৱৰণ:
ক্ৰঃনং
প্ৰকল্পৰ নাম
ৰাজ্য / অন্যান্য সংস্থা
কাৰ্যকৰী কৰা সংস্থা / বিভাগ
এএফএছ অনুসৰি অনুমোদিত ব্যয় (₹ কোটিত)
পিএম-ডিভাইন খণ্ড
কাৰ্যকৰী খণ্ড
1
কামৰূপ জিলাত উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ হিচাপে ২০ খন বিদ্যালয়ৰ ৰূপান্তৰ
অসম
পিডাব্লিউডি
১৩২.৮৬
সামাজিক উন্নয়ন
শিক্ষা
2
মিজোৰাম ৰাজ্যৰ বিভিন্ন জিলাৰ বিভিন্ন স্থানত বাঁহ সংযোগী পথ নিৰ্মাণৰ বাবে পাইলট প্ৰকল্প - (ক) টুইৰিয়াল এয়াৰফিল্ডৰ পৰা উত্তৰ চল্টলাংলৈ (১৮ কিমি) ৩৩.৫৮ কোটি টকা ব্যয়েৰে; আৰু (খ) লেংপুইৰ পৰা চাইফল বাঁহ খেতি (৪১ কিমি) ৬৬.৪২ কোটি টকা ব্যয়েৰে
মিজোৰাম
পিডাব্লিউডি
১০০.০০
আন্তঃগাঁথনি
পথ
3
পূৱ নাগালেণ্ডৰ বিশেষ বিকাশ সম্পৰ্কীয় জীৱিকা প্ৰকল্প - (২২টা)
নাগালেণ্ড
ডিএউডিএ
১৮০.০০
সামাজিক উন্নয়ন
কৃষি আৰু সহযোগী, পৰ্যটন, জীৱিকা
4
পশ্চিম ছিকিমৰ পেলিংৰ পৰা চাংগা-চোলিংলৈ যাত্ৰী ৰ'পৱে প্ৰণালীৰ বাবে ব্যৱধান পুঁজি - মুঠ ব্যয়ৰ 63.39 কোটি টকা (58%) ব্যয়ত।
ছিকিম
পৰ্যটন আৰু অসামৰিক বিমান
৬৩.৩৯
আন্তঃগাঁথনি
পৰ্যটন
5
দক্ষিণ ছিকিমৰ ধাপাৰৰ পৰা ভালিদুঙ্গালৈ পৰিৱেশ-অনুকূল যাত্ৰী ৰ'পৱে (কেবল কাৰ)ৰ বাবে ব্যৱধান পুঁজি - মুঠ ব্যয় 209.57 কোটি টকাৰ 57.82 কোটি টকা (28%) ব্যয়ত
ছিকিম
পৰ্যটন আৰু অসামৰিক বিমান
৫৭.৮২
আন্তঃগাঁথনি
পৰ্যটন
6
ত্ৰিপুৰা চৰকাৰৰ শক্তি বিভাগৰ দ্বাৰা ত্ৰিপুৰাৰ দূৰৱৰ্তী বসতিসমূহলৈ নিৰ্ভৰযোগ্য বিদ্যুৎ যোগানৰ বাবে সৌৰ মাইক্ৰ' গ্ৰিড স্থাপন
ত্ৰিপুৰা
ট্ৰেডা, শক্তি বিভাগ
৮০.৭৯
সামাজিক উন্নয়ন
শক্তি
7
উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ গুৱাহাটীত শিশু ৰোগ আৰু প্ৰাপ্তবয়স্ক হেমাটোলিম্ফইড কৰ্কট ৰোগৰ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে সমৰ্পিত সেৱা স্থাপন
কেন্দ্ৰীয়/ অন্যান্য সংস্থা
ড. বিবিচিআই গুৱাহাটী
(ডিএই, ভাৰত চৰকাৰ)
১২৯.০০
সামাজিক উন্নয়ন
স্বাস্থ্য
8
নেক্টাৰ জীৱিকা উন্নয়ন প্ৰকল্প (বহু-ৰাজ্য) - মূল্য-সংযোজন সামগ্ৰীৰ বাবে কলছ্যুডো ষ্টেমৰ ব্যৱহাৰ
কেন্দ্ৰীয়/ অন্যান্য সংস্থা
নেক্টাৰ
(ডিএছটি, ভাৰত চৰকাৰ)
৬৭.০০
জীৱিকা
কৃষি
9
উত্তৰ-পূব ভাৰতত বৈজ্ঞানিক জৈৱিক কৃষিৰ প্ৰচাৰ (বহু-ৰাজ্য)
কেন্দ্ৰীয়/ অন্যান্য সংস্থা
নেক্টাৰ
(ডিএছটি, ভাৰত চৰকাৰ)
৪৪.৯৯
জীৱিকা
কৃষি
মুঠ
৮৫৫.৮৫
তালিকা-খ:
ইআইএমচিৰ দ্বাৰা পিএম-ডিভাইনৰ অধীনত অনুমোদনৰ বাবে পৰামৰ্শিত প্ৰকল্পবোৰৰ বিৱৰণ:
ক্ৰঃনং
প্ৰকল্পৰ নাম
ৰাজ্য / অন্যান্য সংস্থা
কাৰ্যকৰী কৰা সংস্থা / বিভাগ
প্ৰস্তাৱিত ব্যয় (₹ কোটিত)
পিএম-ডিভাইন খণ্ড
কাৰ্যকৰী খণ্ড
1
অসমৰ শিৱসাগৰ জিলাত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ (১০০ টা নামভৰ্তি)
অসম
পিডাব্লিউডি
৫০০.০০
সামাজিক উন্নয়ন
স্বাস্থ্য
2
এলজিবি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰসংযোগী বিদ্যমান ২ লেনৰ পথৰ উন্নীতকৰণ/বহলকৰণ – ভিআইপি জংচনৰ পৰা ধাৰাপুৰ জংচনলৈ
অসম
পিডাব্লিউডি
২৬৯.৭৫
আন্তঃগাঁথনি
পথ
3
ৰাজধানী অঞ্চলৰ গুৱাহাটীত মা কামাখ্যা এক্সেছ কৰিডৰৰ বিকাশ
অসম
পিডাব্লিউডি
৪৯৯.৮৯
আন্তঃগাঁথনি
পৰ্যটন
মুঠ
১২৬৯.৬৪
তালিকা-গ:
পিএম-ডিভাইনৰ অধীনত ইআইএমচিৰ দ্বাৰা নীতিগতভাৱে (বাছনি কৰা) প্ৰকল্পবোৰৰ বিৱৰণ:
ক্ৰঃনং
প্ৰকল্পৰ নাম
ৰাজ্য / অন্যান্য সংস্থা
কাৰ্যকৰী কৰা সংস্থা / বিভাগ
প্ৰস্তাৱিত ব্যয় (₹ কোটিত)
পিএম-ডিভাইন খণ্ড
কাৰ্যকৰী খণ্ড
1
নতুন চাৰি লেনৰ পথ নিৰ্মাণ আৰু নিউ শ্বিলং টাউনশ্বিপত চাইকেল চলোৱা ট্ৰেক, ইউটিলিটি ডাক্ট, ফুটপাথ আদিৰ সৈতে বিদ্যমান দু-লেনৰ পথটো চাৰি লেনলৈ ৰূপান্তৰ কৰা।
মেঘালয়
নগৰ পৰিক্ৰমাৰ বিভাগ
১৪৬.৭৯
আন্তঃগাঁথনি
নগৰ উন্নয়ন
2
পশ্চিম ফালে আইজল বাই-পাছ পথ নিৰ্মাণ
মিজোৰাম
পিডাব্লিউডি
৫০০
আন্তঃগাঁথনি
নগৰ উন্নয়ন
3
আনিনী আৰু দিৰাঙত এডভান্স লেণ্ডিং গ্ৰাউণ্ড (এএলজি) নিৰ্মাণ
অৰুণাচল প্ৰদেশ
পিডাব্লিউডি
৪০৮.৪২
আন্তঃগাঁথনি
বিমান পৰিবহন
4
ইম্ফলৰ মন্ত্ৰিপুখৰীত মণিপুৰ আইটি এছইজেডৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ক্ষেত্ৰৰ আন্তঃগাঁথনি বিকাশ
মণিপুৰ
আইটি বিভাগ
১২০
আন্তঃগাঁথনি
আইটি / আইটিইএছ
5
মণিপুৰ কাৰিকৰী বিশ্ববিদ্যালয় (এমটিইউ), ইম্ফল পশ্চিম জিলাৰ বাবে আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ
মণিপুৰ
এমটিইউ
৫৫.০৪
সামাজিক বিকাশ
উচ্চ শিক্ষা
6
মণিপুৰৰ ৬০ খন বিচনাযুক্ত ৰাজ্যিক মানসিক চিকিৎসালয় নিৰ্মাণ আৰু সজ্জিত কৰা
মণিপুৰ
স্বাস্থ্য
৭০.৪৭
সামাজিক বিকাশ
স্বাস্থ্য
7
পশ্চিম গাৰো পাহাৰ জিলাৰ তুৰাত আইটি পাৰ্ক নিৰ্মাণ
মেঘালয়
আইটি আৰু যোগাযোগ
১০০
আন্তঃগাঁথনি
আইটিইএছ
8
220/132 কেভি (2x100 এমভিএ) আৰু 132/33 কেভি (2x50 এমভিএ) উপ-ষ্টেচন চিট্ৰংছে-ডিমাপুৰত সংশ্লিষ্ট লাইনৰ সৈতে নিৰ্মাণ
নাগালেণ্ড
শক্তি
১৩২.৩৭
আন্তঃগাঁথনি
শক্তি
9
পেৰেনৰ জিলা মুখ্য কাৰ্যালয়ত ১০০ খন বিচনাযুক্ত চিকিৎসালয়
নাগালেণ্ড
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ
৫০
সামাজিক বিকাশ
স্বাস্থ্য
10
চুমোকেডেমিয়াৰ মাল্টি-স্পেচিয়েলিটি হস্পিটেল
নাগালেণ্ড
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ
৬০
সামাজিক বিকাশ
স্বাস্থ্য
11
চিআইএইচএছআত ৰেডিয়েচন অংক'লজী কেন্দ্ৰৰ উন্নীতকৰণ
নাগালেণ্ড
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ
৫৮.৫
সামাজিক বিকাশ
স্বাস্থ্য
12
নাগালেণ্ডত পলিটেকনিকৰ আন্তঃগাঁথনি বিকাশ
নাগালেণ্ড
কাৰিকৰী শিক্ষা
৩০
সামাজিক বিকাশ
উচ্চ শিক্ষা
13
দক্ষিণ ছিকিমৰ ইয়াংগাঙৰ ভালিধুঙ্গাত স্কাইৱাক প্ৰকল্প
ছিকিম
পৰ্যটন আৰু অসামৰিক বিমান পৰিবহন
২২০
সামাজিক বিকাশ
পৰ্যটন
14
গেংটকত জ্ঞান মন্দিৰ পুথিভঁৰাল নিৰ্মাণ
ছিকিম
পৰ্যটন আৰু অসামৰিক বিমান পৰিবহন
*২০০.২৯
সামাজিক বিকাশ
পৰ্যটন
15
পশ্চিম ছিকিমত পৰ্যটকৰ আকৰ্ষণৰ বাবে চিংশোৰ দলংক গ্লাছ স্কাইৱাক দলং হিচাপে ৰূপান্তৰ কৰা
ছিকিম
পৰ্যটন আৰু অসামৰিক বিমান পৰিবহন
৫২
সামাজিক বিকাশ
পৰ্যটন
16
আগৰতলাত দন্ত মহাবিদ্যালয় স্থাপন
ত্ৰিপুৰা
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ
২০২
সামাজিক বিকাশ
স্বাস্থ্য
17
এজিএমচি আৰু জিবিপি চিকিৎসালয়ত ২০০ বিচনাযুক্ত এমচিএইচ (মাতৃ আৰু শিশু স্বাস্থ্য) শাখা স্থাপন
ত্ৰিপুৰা
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ
১৯২
সামাজিক বিকাশ
স্বাস্থ্য
* ডিপিআৰ পৰ্যায়ত ব্যয় অপ্টিমাইজেচন সাপেক্ষে
18
ড্ৰাগ আসক্তসকলৰ বাবে ইণ্টিগ্ৰেটেড ৰিহেবিলিটেচন চেণ্টাৰ স্থাপন
ত্ৰিপুৰা
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ
১২১.৯
সামাজিক বিকাশ
স্বাস্থ্য
19
গুৱাহাটীৰ টেক চিটিত অৱস্থিত হ'বলগীয়া অন্যান্য চৰকাৰী সংস্থাসমূহৰ সহযোগত ইলেক্ট্ৰনিক মেনুফেকচাৰিং ক্লাষ্টাৰত ডিজিটেল ডিজাইন আৰু ত্ৰিমাত্ৰিক মুদ্ৰণ কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱ
অন্যান্য সংস্থাসমূহ
এনইচি / এমট্ৰণ
৫৪.৯
জীৱিকা
দক্ষতা/ উদ্যোগ
20
উদ্যোগ বিকাশ আৰু ষ্টাৰ্টআপ প্ৰযুক্তি বিকাশ কাৰ্যসূচীৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহত ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ স্থাপন
অন্যান্য সংস্থাসমূহ
অ/অ' পিএচএ টু গ'আই
১০২.৯৩
জীৱিকা
দক্ষতা/ উদ্যোগ
21
এন.ই.আৰ.-ৰ উদ্যোগী আৰু ষ্টাৰ্টআপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ বিকাশৰ প্ৰস্তাৱ
অন্যান্য সংস্থাসমূহ
ইডিআইআই, আহমেদাবাদ / এনইচি
৪৬.৬৫
জীৱিকা
দক্ষতা/ উদ্যোগ
22
মণিপুৰৰ লংপি ব্লেক পটাৰীৰ পৰা বিশ্বৰ আটাইতকৈ অনন্য মৃৎশিল্প কলাৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এখন শিল্পীৰ ভিলেজ স্থাপন কৰা
অন্যান্য সংস্থাসমূহ
এনইচি
-
জীৱিকা
দক্ষতা/ হস্তশিল্প
২২ প্ৰকল্প
,৯২৪.২৬

Ministry of Development of North-East Region
PM-DevINE Scheme
07 DEC 2023 5:02PM by PIB Delhi
Since inception, 9 projects amounting to Rs.855.85 crore have been sanctioned under PM-DevINE. Details of these projects are given at Annexure-I.
Against the total release/ authorization of Rs.121.41 crore for the sanctioned projects under the Scheme, an expenditure/ utilization of Rs.121.19 crore (99.82%) has been reported.
Till November 6, 2023, four meetings of the Empowered Inter-Ministerial Committee (EIMC) of the PM-DevINE have been held on 28.10.2022, 14.12.2022, 26.09.2023 and 06.11.2023. In the said four meetings, 34 projects amounting to Rs.5049.75 crore have been recommended for sanction and selection (recommended in-principle) under the scheme. Details of these 34 projects are given in the Annexure-II.
This information was given by the Union Minister of Development of North Eastern Region Shri G Kishan Reddy in a written reply to a question in Rajya Sabha today.
*****
Annexure-I
Sl. No.
Name of the Project
State / Other Agency
Implementing Agency / Department
Cost
(₹ in Crore)
Status
1
Transformation of 20 schools as Centre of Excellence in the Kamrup District
Assam
Public Works Department, Govt. of Assam
132.86
Ongoing
2
Pilot project for the construction of Bamboo Link Roads at different locations in various districts in the State of Mizoram - (i) Tuirial Airfield to North Chaltlang (18 km) at a cost of Rs. 33.58 Crore; and (ii) Lengpui to Saiphal Bamboo Plantation (41 km) at a cost of Rs. 66.42 crore
Mizoram
Public Works Department, Govt. of Mizoram
100.00
Ongoing
3
Livelihood projects relating to Special Development of Eastern Nagaland - (22 Nos.)
Nagaland
Department of Under Developed Areas (DUDA), Govt. of Nagaland
180.00
Ongoing
4
Gap funding for Passenger Ropeway System from Pelling to Sanga-Choeling in West Sikkim - at the cost of Rs. 63.39 Crore (58%) of total cost of Rs.108.39 Crore
Sikkim
Tourism and Civil Aviation Department, Govt. of Sikkim
63.39
Ongoing
5
Gap funding for Eco-friendly Passenger Ropeway (Cable Car) from Dhapper to Bhaleydunga in South Sikkim - at the cost of Rs. 57.82 Crore (28%) of total cost of Rs. 209.57 Crore
Sikkim
Tourism and Civil Aviation Department, Govt. of Sikkim
57.82
Completed
6
Establishment of Solar Micro Grid for supply of reliable power to Remote Habitations in Tripura by Department of Power, Government of Tripura
Tripura
TREDA, Department of Power, Govt. of Tripura
80.79
Ongoing
7
Establishment of Dedicated Services for the Management of Paediatric and Adult Haematolymphoid Cancers in North East India, Guwahati
BBCI
Dr. B. Borooah Cancer Institute, Guwahati, D/o Atomic Energy
129.00
Ongoing
8
NECTAR Livelihood Improvement Project (Multi-State) - Utilization of Banana Pseudo Stem for Value-Added Products
NECTAR
North-East Centre for Technology Application & Research (NECTAR), D/o Science & Technology
67.00
Ongoing
9
Promoting Scientific Organic Agriculture in North-East India (Multi-State)
NECTAR
North-East Centre for Technology Application & Research (NECTAR), D/o Science & Technology
44.99
Ongoing
Annexure-II
Table-A
Details of the projects sanctioned (AFS issued) under PM-DevINE based on the recommendations of the EIMC:
Sl.
Name of the Project
State / Agency
Implementing Department / Agency
Approved Cost as per AFS (in ₹ cr.)
PM-DevINE Sector
Functional Sector
1
Transformation of 20 schools as Centre of Excellence in the Kamrup District
Assam
PWD
132.86
Social Development
Education
2
Pilot project for the construction of Bamboo Link Roads at different locations in various districts in the State of Mizoram - (i) Tuirial Airfield to North Chaltlang (18 km) at a cost of Rs. 33.58 Crore; and (ii) Lengpui to Saiphal Bamboo Plantation (41 km) at a cost of Rs. 66.42 crore
Mizoram
PWD
100.00
Infrastructure
Roads
3
Livelihood projects relating to Special Development of Eastern Nagaland - (22 Nos.)
Nagaland
DUDA
180.00
Social Development
Agriculture & Allied, Tourism, Livelihood
4
Gap funding for Passenger Ropeway System from Pelling to Sanga-Choeling in West Sikkim - at the cost of Rs. 63.39 Crore (58%) of total cost of Rs.108.39 Crore
Sikkim
Tourism and Civil Aviation
63.39
Infrastructure
Tourism
5
Gap funding for Eco-friendly Passenger Ropeway (Cable Car) from Dhapper to Bhaleydunga in South Sikkim - at the cost of Rs. 57.82 Crore (28%) of total cost of Rs. 209.57 Crore
Sikkim
Tourism and Civil Aviation
57.82
Infrastructure
Tourism
6
Establishment of Solar Micro Grid for supply of reliable power to Remote Habitations in Tripura
Tripura
TREDA, D/o Power
80.79
Social Development
Power
7
Establishment of Dedicated Services for the Management of Paediatric and Adult Haematolymphoid Cancers in North East India, Guwahati
Central/Other Agency
Dr. BBCI Guwahati
(DAE, GoI)
129.00
Social Development
Health
8
NECTAR Livelihood Improvement Project (Multi-State) - Utilization of Banana Pseudo Stem for Value-Added Products
Central/Other Agency
NECTAR
(DST, GoI)
67.00
Livelihood
Agriculture
9
Promoting Scientific Organic Agriculture in North-East India (Multi-State)
Central/Other Agency
NECTAR
(DST, GoI)
44.99
Livelihood
Agriculture
Total
855.85
Table-B:
Details of the projects recommended for sanction under PM-DevINE by the EIMC:
Sl.
Title of the Project
State / Project Proposer
Implementing Department / Agency
Proposed Cost
(₹ Crore)
PM-DevINE Sector
Functional Sector(s)
1
Construction of Medical College (100 Admissions) at Sivasagar District, Assam
Assam
PWD
500.00
Social Development
Health
2
Upgradation/widening of existing 2 lane road to 4 lane road connecting LGB International Airport – From VIP junction to Dharapur Junction
Assam
PWD
269.75
Infrastructure
Roads
3
Development of Maa Kamakhya Access Corridor at Guwahati in the Capital region.
Assam
PWD
499.89
Infrastructure
Tourism
Total
1269.64
Table-C:
Details of the projects recommended in-principle (selected) by the EIMC under PM-DevINE:
Sl.
Title of the Project
State / Project Proposer
Implementing Department / Agency
Proposed Cost
PM-DevINE Sector
Functional Sector(s)
(₹ Crore)
1
Construction of new four-lane road and conversion of existing two-lane road into four-lane with cycling tracks, utility ducts, footpaths, etc. at New Shillong Township
Meghalaya
Dte. of Urban Affairs
146.79
Infrastructure
Urban Development
2
Construction of Aizwal By-pass road on Western Side
Mizoram
PWD
500
Infrastructure
Urban Development
3
Construction of Advance Landing Ground (ALG) at Anini and Dirang
Arunachal Pradesh
PWD
408.42
Infrastructure
Aviation
4
Development of Infrastructure of the Processing Zone of Manipur IT SEZ at Mantripukhri, Imphal
Manipur
IT Dept.
120
Infrastructure
IT / ITeS
5
Development of Infrastructure for Manipur Technical University (MTU), Imphal West District
Manipur
MTU
55.04
Social Development
Higher Education
6
Construction and Equipping of 60 Bedded State Mental Hospital in Manipur
Manipur
Health
70.47
Social Development
Health
7
Construction of IT Park at Tura, West Garo Hills District
Meghalaya
IT & Comm.
100
Infrastructure
ITeS
8
Construction of 220/132 kV (2x100 MVA) & 132/33 kV (2x50 MVA) Sub-station at Tsitrongse-Dimapur with associated lines
Nagaland
Power
132.37
Infrastructure
Power
9
100 Bedded Hospital at district HQ, Peren
Nagaland
Health & Family W
50
Social Development
Health
10
Multi-speciality hospital in Chumokedemia
Nagaland
Health & Family W
60
Social Development
Health
11
Upgradation of the Radiation Oncology Centre at CIHSR
Nagaland
Health & Family W
58.5
Social Development
Health
12
Infrastructure Development of Polytechnics in Nagaland
Nagaland
Technical Edu.
30
Social Development
Higher Education
13
Skywalk Project at Bhaleydhunga, Yangang in South Sikkim
Sikkim
Tourism & Civil Aviation
220
Social Development
Tourism
14
Construction of Gyan Mandir Library at Gangtok.
Sikkim
Tourism & Civil Aviation
*200.29
Social Development
Tourism
15
Conversion of Singshore Bridge as a glass skywalk bridge for tourist attraction in West Sikkim
Sikkim
Tourism & Civil Aviation
52
Social Development
Tourism
16
Establishment of Dental College at Agartala
Tripura
Health & Family W
202
Social Development
Health
17
Establishment of 200 bedded MCH (Maternal & Child Health) wing at AGMC & GBP Hospital
Tripura
Health & Family W
192
Social Development
Health
*Subject to cost optimization at DPR Stage
18
Setting up of Integrated Rehabilitation Centre for drug addicted.
Tripura
Health & Family W
121.9
Social Development
Health
19
Proposal to set up a Digital Design and 3D Printing Centre of Excellence in the Electronic Mfg. Cluster (EMC) in collaboration with other Govt Agencies to be located at Tech City, Guwahati
Other Agencies
NEC / AMTRON
54.9
Livelihood
Skilling/ Entrepreneurship
20
Establishment of State Level Innovation Hub in North Eastern states for Entrepreneurship development & startup technology development programme.
z-Other Agencies
O/o PSA to GoI
102.93
Livelihood
Skilling/ Entrepreneurship
21
Proposal for development of Entrepreneurial & Startup Ecosystem of NER
Other Agencies
EDII, Ahmedabad / NEC
46.65
Livelihood
Skilling/ Entrepreneurship
22
To establish an Artist's Village for promotion of world's most unique Pottery Art from Longpi Black Pottery of Manipur
Other Agencies
NEC
-
Livelihood
Handicraft
22 Projects
2,924.26