নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা ৱান স্তোপ সেন্তর ৭৫২ থবক তৌদুনা নুপী ৮০১০৬২ মতেং পাংলি
06 DEC 2023 5:06PM by PIB Imphal
পুন্সিগী খোঙচত্তা নুপীশিংনা দরকার ওইরিবশিং ফংহননবা এপ্রিল ১, ২০২২দগী মিসন শক্তিগী চৎন-কাংলোনশিং চৎনদুনা লাক্লি। মিসন শক্তিগী সব-স্কিম অনি লৈরি-‘শম্বাল’ অমসুং ‘সমারথ্যা’ অসিনি। শম্বাল’ সব-স্কিম অসি নুপীশিং ঙাক-শেন্নবা অমসুং অশোয়-অঙাম থোক্তনবনি, ‘সমারথ্যা’ সব-স্কিমনা নুপীশিংদা শক্তি পীনবা পান্দম থম্লি। ‘শম্বাল’ সব-স্কিমদা ৱান স্তোপ সেন্তর(ও এস সি)গী মচাক য়াওরি অমসুং ‘সমারথ্যা’ সব-স্কিমদা শক্তি সাদান(এস এস)গী মচাক য়াওরি।
লনাই অমসুং মীয়ামগী মফমশিংদা হিংশা অমসুং নিংবা কাইবনা শোকহল্লবা নুপীশিং মতেং পাংনবা পান্দমদা ৱান স্তোপ সেন্তর লিংখৎপনি। সেন্তর অসিনা অনা-লায়য়েং, আইনগী মতেং অমসুং পাউতাক, মতম খরগী ওইবা চঙজফম(খ্বাইদগী য়াম্বদা নুমিৎ ৫ ফাওবা), পুলিসকী মতেং, দরকার ওইবা নুপীশিংদা সাইকো-সোসিএল কাউন্সেল্লিং য়াওনা খুদোংচাবা কয়া পীরি। সেপ্তেম্বর ৩০,২০২৩ ফাওবদা লৈখিবদা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা মথৌ পাংথোক্লিবা সেন্তরশিং অমসুং মতেং পীখিবা নুপীশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সরদা পীরে।
খুদোংথিবা নংলবা নুপীশিং মতম শাংনা শেন্নবা অমসুং মতেং পাংবা দরকার ওই, মখোয় শক্তি সাদানশিংদা শীন্নদুনা য়াম্লবদা চহি অহুম ফাওবগী মতম লৈবা য়াগনি অমসুং লেবর অমসুং ইমপ্লোইমেন্ত মিনিস্ত্রি/নেসনেল স্কিল দিবলপমেন্ত কাউন্সিল(এন এস দি সি)গী মখাদা দাইরেক্তোরেত জেনেরেল ওফ ইমপ্লোইমেন্ত এন্দ ত্রেনিংনা শক খঙলবা ভোকেসনেল ত্রেনিং ইন্সতিতুৎশিংগী খুৎথাংদা নুপীশিংদা ভোকেসনেল ত্রেনিং পীনবা থৌরাং তৌরে।
ত্রাফিক্করশিং, চিংনবা মীওইশিং অমসুং খুদোংথিনিঙাই ওইবা ইমুং-মনুংশিংগী মরমদা ই-পাউ খোমজিন্নবা অমসুং অৱাবা তারবশিং মাংজৌননা কলহৌনবা/কন্নবা অমসুং এফ.আই.আর রেজিস্তার তৌবা অমসুং অহানবগী চে-চাং শেম-শাবগী থবকশিংদা মখোয়গী মতেং পাংনবা এন.জি.ওশিং, নুপী কাংলুপশিং, নহারোল কাংলুপ, পঞ্চায়ত, হোতেলশিং অমসুং তুর ওপরেতরশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিং শীজিন্নদুনা ও.এস.সিশিং অমসুং এস.এসশিংনা পুলিস স্তেসনশিংদা লৈবা এন্তি-হুমেন ত্রাফিক্কিং য়ুনিতশিং(এ ঐচ তি য়ু)/ৱুমেন হেল্প দেক্স(দব্লিউ ঐচ দি)শিংগা য়াম্না নক্না থবক তৌমিন্নরি।
সরকারনা মতম মতমগী ওইনা, ও.এস.সিশিংদা থবক তৌরিবশিংগী কেপাসিতি বিল্দিং প্রোগ্রাম নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ পব্লিক কোওপরেসন এন্দ চাইল্দ দিবলপমেন্ত(এন আই পি সি সি দি)গুম্বা ইন্সতিতুৎশিংদা পাংথোক্লি। লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা ৱান স্তোপ সেন্তরশিংদা হিংসা অমসুং অৱাবা মায়োক্নরিবা নুপীশিংগী পুক্নিং-হকচাংগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা অমসুং সাইকো-সোসিএলগী থবক পাংথোক্নবা ‘স্ত্রীমনোরক্ষা’ কৌবা প্রোজেক্কী মখাদা নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ মেন্তেল হেল্থ এন্দ নিউরো সাইন্সেস(নিমহান্স)তা বেসিক অমসুং অৱাংবা থাক্কী ত্রেনিং পীরে।
হেক হৌরকপদগী, মিনিস্ত্রিনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং মফমশিং হায়বদি জম্মু অমসুং কাস্মির, মধ্য প্রদেস, অন্ধ্র প্রদেস অসাম(অৱাং-নোংপোক রাজ্য নিপালগী), মহারাস্ত্রা, তামিল নাদু অমসুং কর্নাতকাদা মনিং লৈরিবা সোসিএল ৱার্ককী য়ুনিভর্সিতিশিং অমসুং স্কুলশিংগা খুৎশম্নদুনা ত্রেনিং কয়া পাংথোকখ্রে। ৱান স্তোপ সেন্তরশিংগী খুৎথাংদা নুপীশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবা অমসুং শক্তি পীনবা মিনিস্ত্রিনা সেমিনারশিং পাংথোকখ্রে। মিনিস্ত্রি অসিগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং হায়বদি বেতি বচাউ বেতি পরাউ, ৱান স্তোপ সেন্তর, ৱুমেন হেল্প লাইন, হব ফোর ইম্পৱারমেন্ত ওফ ৱুমেনগী খুৎথাংদা ৱাখল তাবা হেনগৎহল্লে অমসুং মরী লৈনবা ওথোরিতি হায়বদি পুলিস, ও.এস.সি, হোস্পিতাল, আইনগী থবকশিংগা শম্নদুনা নুপীশিং পুং ২৪ ইমর্জেন্সি অমসুং নন-ইমর্জেন্সিগী মতেং পাংলি।
*****
এন্নেক্সর
1.4.2015 দগী 30.09.2023 ফাওবদা রাজ্য/য়ু.তিগী ওইনা মথৌ পাংথোক্লিবা ৱান স্তোপ সেন্তরশিং(ও এস সি) অমসুং মতেং পাংখিবা নুপীশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং
মথৌ পাংথোক্লিবা ও.এস.সি মশিং
অপুনবা
1
অন্দমান অমসুং নিকোর ইথৎশিং
3
1848
2
অন্ধ্র প্রদেস
13
39189
3
অরুনাচল প্রদেস
25
1847
4
অসাম
34
16484
5
বিহার
38
31509
6
চান্দিগর
1
1226
7
ছতিসগর
27
39459
8
দাদ্রা নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
3
1081
9
দিল্লি
11
15090
10
গৱা
2
6576
11
গুজরাত
35
31019
12
হরিয়ানা
22
31865
13
হিমাচল প্রদেস
12
1422
14
জম্মু অমসুং কাস্মির
20
9122
15
ঝারখন্দ
24
3568
16
কর্নাতকা
32
19571
17
কেরলা
14
15739
18
লাদাখ
2
48
19
লাক্ষদ্বিপ
1
0
20
মধ্য প্রদেস
57
81684
21
মহারাস্ত্রা
42
25587
22
মনিপুর
16
1331
23
মেঘালয়
12
2895
24
মিজোরম
8
932
25
নাগালেন্দ
11
1141
26
ওরিসা
30
21891
27
পুদুচেরি
4
426
28
পঞ্জাব
22
14296
29
রাজস্থান
34
40461
30
সিক্কিম
4
1168
31
তামিল নাদু
38
62281
32
তেলঙ্গানা
33
56051
33
ত্রিপুরা
8
466
34
উত্তর প্রদেস
79
215736
35
উত্তরখন্দ
13
6824
36
নোংচুপ বেঙ্গল
22
1229
অপুনবা
752
801062
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Women and Child Development
A total of 752 One Stop Centres operational in the country assisting 801062 Women
06 DEC 2023 5:06PM by PIB Delhi
The Mission Shakti guidelines is effective from 01.04.2022 for addressing women's needs on life cycle continuum basis. Mission Shakti has two sub-schemes - 'Sambal' and 'Samarthya'. While "Sambal" sub-scheme is for safety and security of women, "Samarthya" sub-scheme aims at empowerment of women. The 'Sambal' sub-scheme consists of component of One Stop Centre (OSC) and the ‘Samarthya’ sub-scheme consists of component of Shakti Sadan (SS).
The One Stop Centre (OSC) is envisaged to provide support and assistance to women affected by violence and in distress, both in private and public spaces under one roof. OSCs provide an integrated range of services including medical aid, legal aid and advice, temporary shelter (for a maximum period of 5 days), police assistance, psycho-social counselling to needy women. The details of State/UT-wise operational One Stop Centres (OSCs) and women assisted till 30.09.2023 are at Annexure. Further, in such cases where women in distress require long term care and support, they are referred to Shakti Sadan (SS) where they can stay up to a maximum period of 3 years and arrangements are made by the implementing organization for providing vocational training/ skill development classes to the women through the Vocational Training Institutes recognized by the Directorate General of Employment and Training under the Ministry of Labour and Employment/ Training Partners of National Skill Development Council (NSDC).
The OSCs and SSs work in close coordination with the Anti-Human Trafficking Units (AHTUs)/ Women Help Desks (WHDs) in Police Stations by utilising the network of NGOs, Women’s Groups, Youth Groups, Panchayat, Hotels & tour operators and other stakeholders to gather information on traffickers, suspicious people and vulnerable families and prevent/ rescue the victims and also help them in initial documentation and registration of FIR.
The Government, from time to time, conducts capacity building programme for the functionaries of OSCs through various institutions like National Institute of Public Cooperation and Child Development (NIPCCD) etc. In this regard, the Government has engaged the services of National Institute of Mental Health and Neuro Sciences (NIMHANS) for providing basic and advanced training under the project named ‘StreeManoraksha’ to the staff of One Stop Centres (OSCs) across the country on handling psycho-social and mental health care needs of women facing violence and in distress. Since inception, the Ministry has conducted trainings for States/UTs at various locations including Jammu & Kashmir, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Assam (for 8 North-Eastern States), Maharashtra, Tamil Nadu and Karnataka in collaboration with the reputed Universities/School of Social Work/Department of Social Work. The Ministry has also conducted seminars on Facilitating Safety and Empowerment of Women through One Stop Centres. Further, the Ministry also engages with the State/UTs regularly through its various Schemes of this Ministry like Beti Bachao Beti Padhao (BBBP), One Stop Centre (OSC), Women Help Line (WHL), Hub for Empowerment of Women, etc to both increase awareness and provide 24 hours emergency and non-emergency response to women, both in public and private spaces by linking them with appropriate authority such as Police, OSC, Hospital, Legal Services etc.
*****
ANNEXURE
Details of State/UT-wise operational One Stop Centres (OSCs) and women assisted from 1.4.2015 to 30.09.2023
Sl. No.
State /Uts
Number of Operational OSCs
Total
1
A&N Islands
3
1848
2
Andhra Pradesh
13
39189
3
Arunachal Pradesh
25
1847
4
Assam
34
16484
5
Bihar
38
31509
6
Chandigarh
1
1226
7
Chhattisgarh
27
39459
8
DNHDD
3
1081
9
Delhi
11
15090
10
Goa
2
6576
11
Gujarat
35
31019
12
Haryana
22
31865
13
Himachal Pradesh
12
1422
14
Jammu & Kashmir
20
9122
15
Jharkhand
24
3568
16
Karnataka
32
19571
17
Kerala
14
15739
18
Ladakh
2
48
19
Lakshadweep
1
0
20
Madhya Pradesh
57
81684
21
Maharashtra
42
25587
22
Manipur
16
1331
23
Meghalaya
12
2895
24
Mizoram
8
932
25
Nagaland
11
1141
26
Odisha
30
21891
27
Puducherry
4
426
28
Punjab
22
14296
29
Rajasthan
34
40461
30
Sikkim
4
1168
31
Tamil Nadu
38
62281
32
Telangana
33
56051
33
Tripura
8
466
34
Uttar Pradesh
79
215736
35
Uttarakhand
13
6824
36
West Bengal
22
1229
Total
752
801062
This information was given by the Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in Rajya Sabha today.