পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
স্থানীয় কৃষকসকলৰ বাবে বৃহৎ সংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব নুমলীগড়ৰ ২জি শোধনাগাৰেঃ পেট্ৰ'লিয়াম মন্ত্ৰী হৰদীপ সিং পুৰী
জনসাধাৰণক সুলভ আৰু নিকা ৰন্ধন/বাহনৰ ইন্ধন যোগান ধৰাৰ বাবে চিটি গেছ ডিষ্ট্ৰিবিউছন নেটৱৰ্কৰ অধীনত সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহক সামৰি লোৱা হৈছেঃ পুৰী
খাৰুৱা তেল আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ উৎপাদনত উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ অৱদানৰ কথা স্বীকাৰ কৰিলে কেন্দ্ৰীয় পেট্ৰ'লিয়াম মন্ত্ৰীয়ে
04 DEC 2023 8:01PM by PIB Guwahati
আজি সংসদত ৰাজ্যসভাৰ সাংসদ শ্ৰী পবিত্ৰ মাৰ্ঘেৰিটাই উত্থাপন কৰা এক প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দি পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীয়ে কয় যে অসমে দেশৰ মুঠ খাৰুৱা তেল উৎপাদনৰ প্ৰায় ১৪% আৰু মুঠ প্ৰাকৃতিক গেছ উৎপাদনৰ প্ৰায় ১০% অৰিহণা যোগাই আহিছে।
অসম ক্ষেত্ৰত পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ উৎপাদন সম্পৰ্কীয় প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দি তেওঁ লগতে কয় যে ১৮৮৯ চনত ডিগবৈত খাৰুৱা তেলৰ বাণিজ্যিক উৎপাদন আৰম্ভ হোৱাৰ পিছতে ১৯০১ চনত ডিগবৈত এছিয়াৰ প্ৰথম শোধনাগাৰটো স্থাপন কৰা হৈছিল।
তেওঁ সদনক জনায় যে যোৱা ৪ টা বিত্তীয় বৰ্ষ , অৰ্থাৎ ২০১৯-২০ বৰ্ষৰ পৰা ২০২২-২৩ বৰ্ষলৈ ৰাজ্য চৰকাৰক পৰিশোধ কৰা মুঠ ৰয়েল্টি হৈছে- খাৰুৱা তেলৰ বাবে ৯২৯১ কোটি টকা আৰু প্ৰাকৃতিক গেছৰ বাবে ৮৫১ কোটি টকা।
তেওঁ নুমলীগড় শোধনাগাৰৰ সম্প্ৰসাৰণ প্ৰকল্প, উত্তৰ-পূব গেছ গ্ৰিড, পাৰাদীপ-নুমলীগড় খাৰুৱা তেল পাইপলাইন আৰু এন আৰ এল বায়ো শোধনাগাৰ আদিকে ধৰি উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ ৪৪,০০০ কোটি টকা মূল্যৰ প্ৰধান প্ৰকল্পসমূহৰ বিষয়েও বিশেষভাৱে উল্লেখ কৰে।পুৰীয়ে লগতে কয় যে নুমলীগড়ত ১৮৫ কিলোপিডি ক্ষমতাৰ ২জি শোধনাগাৰে বাঁহৰ পৰা ইথানল উৎপাদন কৰিব পাৰিব আৰু স্থানীয় কৃষকসকলৰ বাবে ই বৃহৎ সংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব ।
তেওঁ সদনত উল্লেখ কৰা অনুসৰি সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহক চিটি গেছ ডিষ্ট্ৰিবিউছন নেটৱৰ্কৰ অধীনত সামৰি লোৱা হৈছে । ইয়াৰ ফলত জনসাধাৰণক সুলভ তথা নিকা ৰন্ধন/বাহনৰ ইন্ধন যোগান ধৰিব পৰা যাব।
পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী পুৰীয়ে সদনক লগতে জনায় যে চৰকাৰে বিশেষ অৰ্থনৈতিক পৰিমণ্ডলৰ (ইইজেড) "নো গো" এলেকা প্ৰায় ৯৯% হ্ৰাস কৰিছে । ইয়াৰ ফলত প্ৰায় ১ নিযুত বৰ্গ কিলোমিটাৰ এলেকাত এতিয়া বাধাহীন ভাবে প্ৰাকৃতিক সম্পদৰ অন্বেষণ আৰু উৎপাদন কৰিব পৰা যাব। চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা অন্যান্য পদক্ষেপসমূহৰ ভিতৰত আছে শেহতীয়া প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰা, ৰুগ্ন হৈ পৰা পুৰণি খাদবোৰৰ পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ ইত্যাদি।আগন্তুক বছৰবোৰত উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বাবে ৬১০০০ কোটি টকাৰ মূলধন ব্যয় ধাৰ্য কৰিছে।
তেওঁ অন্বেষণ আৰু উৎপাদন খণ্ডত বিদেশী বিনিয়োগকাৰীক আকৰ্ষিত কৰাৰ বাবে লোৱা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰে । ৰাষ্ট্ৰীয় তেল কোম্পানীসমূহে (যেনে এক্সনমোবিল, চেভাৰন, টোটেলএনাৰ্জিচ, শ্বেল আদি) তৈল খণ্ডৰ বৃহৎ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠান (যেনে এক্সনমোবিল, চেভাৰন, টোটালএনাৰ্জি, শ্বেল )আদিৰ সৈতে সহযোগিতাৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে বুলিও তেওঁ কয়।
শ্ৰী পুৰীয়ে নিৰ্ধাৰিত তাৰিখৰ পূৰ্বেই (২০১৪ চনৰ ১.৫৩% ৰ পৰা ২০২৩ চনত ১২% লৈ) ইথানল মিশ্ৰণৰ নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পৰাৰ সফলতাৰ কথাও উল্লেখ কৰে । তেওঁ লগতে কয় যে দেশখনে এতিয়া ফ্লেক্স ফুৱেল ইঞ্জিন বাহনৰ বাবে অগ্ৰসৰ হৈছে। ই ২০ (২০% ইথানল মিশ্ৰিত ইন্ধন) ইতিমধ্যে দেশৰ ৬০০০ তকৈও অধিক খুচুৰা বিক্ৰী কেন্দ্ৰত উপলব্ধ বুলি উল্লেখ কৰি পুৰীয়ে কয় যে ২০২৫ চনৰ ভিতৰত সমগ্ৰ দেশতে এনে ইন্ধন উপলব্ধ হ'ব।
তেওঁ সংকুচিত জৈৱ গেছ (চিবিজি) , সেউজ হাইড্ৰজেন আৰু ইলেক্ট্ৰিক বাহনৰ দৰে বৈকল্পিক উৎসৰ প্ৰসাৰৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰে।
শ্ৰী পুৰীয়ে শেহতীয়াকৈ অসমৰ শিৱসাগৰত ৪৮৩ কোটি টকা ব্যয়ৰে নিৰ্মাণ কৰা ছু-কা-ফা মাল্টি স্পেচিয়েলিটি (৩৫০ বিচনা) চিকিৎসালয়ৰ প্ৰসংগ উল্লেখ কৰি কয় যে সেই চিকিৎসালয় খনৰ ব্যয় অ'এনজিচিয়ে প্ৰতিষ্ঠানটোৰ সামাজিক দায়বদ্ধতা কাৰ্যকলাপৰ অধীনত বহন কৰিছে। চিকিৎসালয়খনে উজনি অসম আৰু আন ৰাজ্যৰ চুবুৰীয়া জিলাসমূহৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব বুলি তেওঁ প্ৰকাশ কৰে।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
2G Refinery at Numaligarh to create huge employment opportunities for local farmers: Petroleum Minister Hardeep S Puri
Entire North Eastern States covered under CGD network to provide cheaper and clean cooking/vehicle fuel to masses, says Hardeep Puri
Hardeep S Puri acknowledges contribution of NE states in Crude Oil and Natural Gas production
04 DEC 2023 8:01PM by PIB Delhi
The State of Assam contributes approx. 14% of total crude oil production and approx. 10% of total natural gas production in the Country, noted the Petroleum & Natural Gas Minister, Shri Hardeep Singh Puri while answering to a Starred Question raised by Rajya Sabha M.P. Shri Pabitra Margherita in the parliament today.
Answering the question related to production of petroleum and natural gas from Assam and also the steps taken by the Government to reduce the import dependence, he further added that the first refinery in Asia was established in Digboi (Assam) in the year 1901, after the commercial scale production of crude oil at Digboi in 1889.
He informed to the House that during the last 4 Financial Years i.e. 2019-20 to 2022-23, the total Royalty paid to the State Government is Rs. 9291 Crore for crude oil and Rs. 851 crore for gas production.
He also specifically mentioned about the major projects in the North East region valuing at Rs. 44000 crore including Numaligarh Refinery expansion project, North East Gas Grid, Paradip-Numaligarh crude oil pipeline and NRL Bio refinery etc. The 2G refinery of 185 klpd capacity at Numaligarh will produce Ethanol from Bamboo and will create huge employment opportunities for local farmers.
He also informed to the House that the entire North Eastern States are being covered under the City Gas Distribution network in order to provide cheaper and clean cooking/vehicle fuel to the masses.
Petroleum & Natural Gas Minister, Shri Puri informed to the House that the Government has reduced the “No Go” areas in Exclusive Economic Zone (EEZ) by almost 99% due to which approx 1 million square kilometres is now free for exploration and production activities. The other measures taken by the Government include using latest technologies, replacement and revival of sick and old wells etc. The Government is infusing Capital Expenditure of approx. Rs. 61000 crore for increasing production in the coming years.
He also mentioned about the transformational steps taken to attract foreign investment in the E&P sector and that the National Oil Companies (ONGC and OIL) have entered into agreements with the International Oil Majors (e.g. ExxonMobil, Chevron, TotalEnergies, Shell etc) for collaboration.
Shri Puri highlighted the success in achieving the Ethanol blending targets before due date (from 1.53 % in 2014 to 12% in 2023) and that the country is now marching ahead to have flex fuel engine vehicles. E20 (20% Ethanol blended fuel) is already available at more than 6000 Retail Outlets and will be available throughout the country by 2025.
He also mentioned about the steps taken by the Government to promote alternate sources like CBG, Green Hydrogen and EVs.
Shri Puri also mentioned about having recently inaugurated the Sui-Ka-Pha Multi Speciality (350 bed) Hospital at Sivasagar, Assam with a total cost of Rs. 483 crore, spent by ONGC under its CSR activities, which will cater to the needs of Upper Assam and neighboring districts of other States.