Ministry of Jal Shakti
Availability of Drinking Water in Hilly and Remote Areas
04 DEC 2023 2:42PM by PIB Delhi
Government of India, in partnership with States, is implementing Jal Jeevan Mission (JJM)-Har Ghar Jal to enable every rural household in the country, including those in hilly and remote areas and the State of Jharkhand to have assured potable water, in adequate quantity of prescribed quality on regular and long-term basis, through tap water connection.
At the time of announcement of Jal Jeevan Mission, 3.23 Crore (17%) rural households were reported to have tap water connections. So far, as reported by States/ UTs as on 29.11.2023, around 10.46 Crore additional rural households have been provided with tap water connections. Thus, as on 29.11.2023, out of 19.24 Crore rural households in the country, around 13.69 Crore (71%) households are reported to have tap water supply in their homes.
Region-wise progress under the mission is not maintained at Government of India level. However, State/ UT-wise details of rural households provided with tap water connections, are annexed.
Under JJM, the water sources inter alia which include groundwater (open well, borewell, tube well, handpumps, etc.), ancient & traditional surface water (river, reservoir, lake, pond, springs, etc.) and rain water stored in small tanks are being used as sources for drinking water supply schemes. Water being a State subject, the planning, designing, approving, implementing and operation and maintenance of rural water supply schemes are being done by the States/ UTs. Government of India supplements the efforts of the States by providing technical and financial assistance. To ensure water supply to households of prescribed quality, States/ UTs have been advised time and again to undertake testing of water quality on a periodic basis and take remedial action wherever necessary.
Further, to enable States/ UTs to test water samples for water quality, and for sample collection, reporting, monitoring and surveillance of drinking water sources, an online JJM – Water Quality Management Information System (WQMIS) portal has been developed. As reported by States/ UTs on WQMIS, as on 29.11.2023, about 48.47 lakh water samples have been tested in the water testing laboratories and 78.96 lakh water samples using Field Testing Kits (FTKs), during 2023-24. The States/ UTs have been advised to identify and train 5 persons preferably women from every village to conduct water quality tests using FTKs/ bacteriological vials at village level and report the same on the WQMIS portal. So far, about 23.31 lakh women have been trained for testing of water quality through FTKs.
Further, to encourage water quality testing to ensure potable drinking water supply, States/ UTs have opened water quality testing laboratories to general public for testing of their water samples at a nominal rate.
This information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Prahlad Singh Patel in a written reply in Rajya Sabha today.
****
AS
State/ UT-wise status of tap water connections in rural households
(Number in lakhs)
S. No.
State/ UT
Total rural HHs
Rural HHs with tap water supply as on 15.08.2019
Rural HHs with tap water supply as on 29.11.2023
No.
In%
No.
In%
1.
A & N Islands
0.62
0.29
46.02
0.62
100.00
2.
Andhra Pr.
95.54
30.74
32.18
68.66
71.87
3.
Arunachal Pr.
2.29
0.23
9.96
2.18
95.04
4.
Assam
69.04
1.11
1.61
45.11
65.34
5.
Bihar
166.30
3.16
1.90
160.34
96.41
6.
Chhattisgarh
49.96
3.20
6.40
34.74
69.55
7.
DNH and DD
0.85
0.00
0.00
0.85
100.00
8.
Goa
2.63
1.99
75.70
2.63
100.00
9.
Gujarat
91.18
65.16
71.46
91.18
100.00
10.
Haryana
30.41
17.66
58.08
30.41
100.00
11.
Himachal Pr.
17.09
7.63
44.64
17.09
100.00
12.
J&K
18.70
5.75
30.77
14.04
75.06
13.
Jharkhand
61.77
3.45
5.59
28.40
45.97
14.
Karnataka
101.17
24.51
24.23
71.51
70.68
15.
Kerala
70.78
16.64
23.51
36.56
51.65
16.
Ladakh
0.42
0.01
3.37
0.37
89.04
17.
Lakshadweep
0.13
0.00
0.06
41.38
18.
Madhya Pr.
111.89
13.53
12.09
66.07
59.05
19.
Maharashtra
146.74
48.44
33.01
120.05
81.81
20.
Manipur
4.52
0.26
5.74
3.50
77.56
21.
Meghalaya
6.52
0.05
0.70
4.20
64.49
22.
Mizoram
1.33
0.09
6.91
1.29
97.01
23.
Nagaland
3.69
0.14
3.76
3.00
81.35
24.
Odisha
88.64
3.11
3.51
60.28
68.01
25.
Puducherry
1.15
0.94
81.33
1.15
100.00
26.
Punjab
34.26
16.79
49.00
34.26
100.00
27.
Rajasthan
106.63
11.74
11.01
47.89
44.91
28.
Sikkim
1.32
0.70
53.34
1.17
88.38
29.
Tamil Nadu
125.31
21.76
17.36
96.23
76.79
30.
Telangana
53.98
15.68
29.05
53.98
100.00
31.
Tripura
7.46
0.25
3.28
5.41
72.42
32.
Uttar Pr.
263.18
5.16
1.96
184.25
70.01
33.
Uttarakhand
14.54
1.30
8.96
12.61
86.69
34.
West Bengal
173.97
2.15
1.23
69.13
39.74
Total
19,24.02
3,23.63
16.82
13,69.22
71.16
HH: Household Source: JJM – IMIS

জল শক্তি মন্ত্রালয়
চীংগী লমদম অমসুং মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা থক্নবা ঈশিং ফংহনবা
04 DEC 2023 2:42PM by PIB Imphal
চীংগী লমদমশিং অমসুং মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিং অমসুং ঝরাখন্দ রাজ্য য়াওনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং শমদুনা অফবা থক্নবা ঈশিং চাং নাইনা অমসুং মতম শাংনা ফংনবা, রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা ভারত সরকারনা জল জিবন মিসন(জে জে এম)-হর ঘর জল পায়খৎলি।
ওগস্ত ১৫, ২০১৯ দা জল জিবন মিসন লাউথোকপা মতমদা, খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ৩.২৩(চাদা ১৭) তোতি ঈশিং ফংলমখি। নবেম্বর ২৯,২০২৩ ফাওবদা, রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা পীরকপা পাউদা, চাউরাক্না খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ১০.৪৬ তোতি ঈশিং পীখ্রে। নবেম্বর ২৯,২০২৩ ফাওবদা, লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ১৯.২৪গী মনুংদা য়ুমথোং করোর ১৩.৬৯ মখোয়গী য়ুমশিং তোতি ঈশিং শম্লে। সেপ্তেম্বর ৩০,২০২৩ অমসুং নবেম্বর ২৯,২০২৩ ফাওবদ তোতি ঈশিং শমখিবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং পীরে।
মিসন অসিগী মখাদা লমদম লমদমগী খুমাংচাউশিনবগী মতাংদা ভারত সরকারগী থাক্তা রেকোর্দ থমদে। অদুবু, তোতি ঈশিং ফংলবা রাজ্য/য়ু.তিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং পীরে।
জল জিবন মিনসনগী মখাদা, লৈনুংগী ঈশিং( গুহা, বোরৱেল, তুব ৱেল, হেন্দপম্পশিং), মমাঙঙৈগী কংফালদা ঈশিং ফংফমশিং(তুরেল, রিজার্বর, পাৎ, পুখ্রি, ঈফুৎশিং) অমসুং নোংগী ঈশিং তুংশিনফম অপীকপা তেঙ্কশিং অসি ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিংগী ঈশিং ফংফম ওইনা শীজিন্নরি। ঈশিং অসি স্তেৎ সবজেক অমা ওইবনা, খুঙ্গংগী ঈশিং পীনবা স্কিমশিং থৌরাং তৌবা, দিজাইন তৌবা, অয়াবা পীবা, থবক ওইনা পায়খৎপা অমসুং থবক পাংথোকপা অসি রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা পাংথোকই। তেক্নিকেলগী মতেং অমসুং শেন্থং পীদুনা রাজ্যশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিং ভারত সরকারনা মতেং পাংলি। য়ুমথোংশিংদা অফবা মগুন লৈবা থক্নবা ঈশিং পীনবা চাংনাইনা ঈশিং চাংয়েং তৌনবা অমসুং দরকার ওইবা থবকশিং পাংথোক্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা য়াম্না তোইনা পাউতাকশিং পীরি।
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা ঈশিংগী শেম্পলশিং চাংয়েং তৌনবা অমসুং শেম্পল খোমজিন্নবা, রিপোর্ত তৌনবা, মোনিতর তৌনবা অমসুং ঈশিং লাকফমশিং য়েংশিন্নবা ওনলাইন জল জিবন মিসন –ৱাতর ক্বালিতি মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম(দব্লিউ ক্বিউ এম আই এস) পোর্তেল শেমগৎলে। ৱাতর ক্বালিতি মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেমদা রাজ্যশিংনা পাউ পীরকপগী মতুংইন্না, নবেম্বর ২৯,২০২৩ ফাওবদা, ঈশিং চাংয়েং তৌনবা লেবশিংআ ঈশিং শেম্পল লাখ ৪৮.৪৭ চাংয়েং তৌখ্রে অমসুং ২০২৩-২৪ মনুংদা ঈশিং শেম্পল লাখ ৭৮.৯৬ ফিল্দ তেস্তিং কিতস(এফ তি কে) শীজিন্নখি। খুঙ্গংগী থাক্তা এফ.তি.কেশিং/বেক্তোরিওলোজিকেল ভাইএলশিং শীজিন্নদুনা ঈশিং চাংয়েং তৌবগী থবক পাংথোক্নবা খুঙ্গং খুদিংদা নুপী মঙা মশক খঙদোক্নবা অমসুং ত্রেনিং পীনবা অমসুং মদু –ৱাতর ক্বালিতি মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম পোর্তেলদা থাগৎলক্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তিদা পাউতাক পীখ্রে। এফ.তি.কেশিংগী খুৎথাংদা ঈশিং চাংয়েং তৌনবা হৌজিক ফাওবদা নুপী লাখ ২৩.৩১ ত্রেনিং পীখ্রে।
অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা ঈশিং চাংয়েং তৌবগী থবক পুক্নিং থৌগৎনবা, মখোয়গী ঈশিং অহোংবা মমলদা চাংয়েং তৌনবা অফবা মগুন লৈবা ঈশিং চাংয়েং তৌনবা লেবশিং রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা হাংদোক্লে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রাহলাদ সিংহ পতেলনা ফোঙদোকখিবনি।
****
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী তোতি ঈশিং শমখিবা খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংগী ফিবম
(মশিং লাখতা )
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
অপুনবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং
15.08.2019 ফাওবদা তোতি ঈশিং ফংখিবা খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিং
ফাওবদা তোতি ঈশিং ফংখিবা খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিং
মশিং
চাদা(%)
মশিং
চাদা(%)
1.
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
0.62
0.29
46.02
0.62
100.00
2.
অন্ধ্র প্রদেস
95.54
30.74
32.18
68.66
71.87
3.
অরুনাচল প্রদেস
2.29
0.23
9.96
2.18
95.04
4.
অসাম
69.04
1.11
1.61
45.11
65.34
5.
বিহার
166.30
3.16
1.90
160.34
96.41
6.
ছতিসগর
49.96
3.20
6.40
34.74
69.55
7.
দদ্রা নাগর হাভেলি অমসুং দমন দিয়ু
0.85
0.00
0.00
0.85
100.00
8.
গৱা
2.63
1.99
75.70
2.63
100.00
9.
গুজরাত
91.18
65.16
71.46
91.18
100.00
10.
হরিয়ানা
30.41
17.66
58.08
30.41
100.00
11.
হিমাচল প্রদেস
17.09
7.63
44.64
17.09
100.00
12.
জম্মু অমসুং কাস্মির
18.70
5.75
30.77
14.04
75.06
13.
ঝরখন্দ
61.77
3.45
5.59
28.40
45.97
14.
কর্নাতকা
101.17
24.51
24.23
71.51
70.68
15.
কেরলা
70.78
16.64
23.51
36.56
51.65
16.
লাদাখ
0.42
0.01
3.37
0.37
89.04
17.
লক্ষদ্বিপ
0.13
0.00
0.06
41.38
18.
মধ্য প্রদেস
111.89
13.53
12.09
66.07
59.05
19.
মহারাস্ত্রা
146.74
48.44
33.01
120.05
81.81
20.
মনিপুর
4.52
0.26
5.74
3.50
77.56
21.
মেঘালয়
6.52
0.05
0.70
4.20
64.49
22.
মিজোরম
1.33
0.09
6.91
1.29
97.01
23.
নাগালেন্দ
3.69
0.14
3.76
3.00
81.35
24.
ওরিসা
88.64
3.11
3.51
60.28
68.01
25.
পুদুচেরি
1.15
0.94
81.33
1.15
100.00
26.
পঞ্জাব
34.26
16.79
49.00
34.26
100.00
27.
রাজস্থান
106.63
11.74
11.01
47.89
44.91
28.
সিক্কিম
1.32
0.70
53.34
1.17
88.38
29.
তামিল নাদু
125.31
21.76
17.36
96.23
76.79
30.
তেলঙ্গানা
53.98
15.68
29.05
53.98
100.00
31.
ত্রিপুরা
7.46
0.25
3.28
5.41
72.42
32.
উত্তর প্রদেস
263.18
5.16
1.96
184.25
70.01
33.
উত্তরখন্দ
14.54
1.30
8.96
12.61
86.69
34.
নোংচুপ বেঙ্গল
173.97
2.15
1.23
69.13
39.74
অপুনবা
19,24.02
3,23.63
16.82
13,69.22
71.16
Source: JJM – IMIS