হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
এস.বি.এম.-গোবর্ধন বায়োগ্যাস কনফরেন্স হয়েং পাংথোক্লগনি
ৱেস্ত তু ৱেল্থ অমসুং সার্কুলর ইকোনোমী বু হেন্না খোংজেল য়াংকৎহন্নবা পান্দম থম্লি
30 NOV 2023 2:57PM by PIB Imphal
স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা ক্রোস সেক্সনেল লিঙ্কেজ অমসুং দাইলোগ প্রোমোত তৌদুনা অমসুং নোলেজ এক্সচেঞ্জ তৌনদুনা কমপ্রেসদ বায়োগ্যাস (সি.বি.জি.)বু হেন্না খোংজেল য়াংখৎন্নবা, হাউসিং অমসুং অরবান এফিয়র্স মন্ত্রালয় (এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.)না ২০২৩গী দিসেম্বর ১দা মফম অসিমক্তদা এস.বি.এম.-গোবরধন বায়োগ্যাস কনফরেন্স: এসেলরেতিং ৱেস্ত তু ৱেল্থ & সার্কুলর ইকোনোমী হায়বা কনফরেন্স অমা শিল্লগনি। কনফরেন্স অসি জি.আই.জেদ., সার্কুলর ৱেস্ত সোল্যুশন্স অমসুং য়ু.এন.আই.দি.ও.গা খুৎশম্নদুনা শিল্লগনি।
গালভানাইজিং ওর্গানিক বায়ো-এগ্রো রিসোর্স ধন (গোবর্ধন) অসি ভারত সরকারগী অম্ব্রেলা ইনিসিয়েতিব অমনি, মসিনা “ৱেস্ত তু ৱেল্ধ”তা ওন্থোকপা অমসুং স্তেনেবল ইকোনোমিক গ্রোথ লৈহন্নবা অমসুং সার্কুলর ইকোনোমীবু য়োকখৎনবা বায়োগ্যাস/কমপ্রেসদ বায়োগ্যাস (সি.বি.জি.)/ বায়ো-কমপ্রেসদ নেচরেল গ্যাস (সি.এন.জি.) প্লান্তশিং লিংখৎনবগীদমক্তা য়াম্না চাউবা অরিংবা ইকোসীস্তেম অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। ভারতনা নেস্নেল্লী দিতর্মাইন্দ কন্ত্রিব্যুশন্স (এন.দি.সি.)গী মতুং ইন্না ২০৭০ ফাওবদা নেত-জিরো এমিসন্সগীদমক্তা পান্দম থম্লি, মসিদা ৱেস্ত তু বায়োগ্যাসনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরগনি হায়না খন্নরি।
২০২৩গী বজেতকী মতুং ইন্না, সার্কুলর ইকোনোমীবু য়োকখৎনবা গোবর্ধন স্কীমগী মখাদা অনৌবা ‘ৱেস্ত তু ৱেল্থ’ প্লান্ত ৫০০ লিংখৎলগনি। মসিদা অর্বান এরিয়াশিংদা প্লান্ত ৭৫ য়াওনা কমপ্রেসদ বায়োগ্যাস প্লান্ত ২০০ অমসুং কম্যুনিতী নত্রগা ক্লস্তরদা য়ুমফম ওইবা পলান্ত ৩০০ য়াওরগনি, মসিদা পুল্লপ্না লুপা করোর ১০,০০০ থাদরগনি। ইন্দোর ,পুনে, অম্বালা, চেন্নাই, বারানাসি, সুরত, তিরুপতি, ৱিশাখাপত্নম, হাইদ্রবাদতা মথৌ নিংথিনা তৌবা সি.বি.জি. প্লান্তশিং লৈরি অদুগা সোলাপুর, গোৱা, নাশিক, ৱিজয়াৱাদা, হাইদ্রবাদ অমসুং ভোপালনা ৱেস্ত তু ইলেক্ত্রিসিতী প্লান্তশিং লৈ। ২০২৩গী ওগস্ত ১দা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মোশিদা ‘ৱেস্ত তু ইনর্জী’ প্লান্ত শঙ্গাখ্রে। পিমপ্তি চিঞ্চৱাদতা লৈবা মসিগী প্লান্ত অসিদা নোংমদা দ্রাই ৱেস্ত (তি.পি.দি.) ৭০০ শিজিন্নদুনা নোংমদা ইলেক্ত্রিসিতি মেগাৱাত ১৪ পুথোকপগী মতিক লৈ। ইন্দোরদা লৈবা, এসিয়াগী খ্বাইদগী চাউবা বায়ো-সি.এন.জি. প্লান্ত অসিনা ৱেত ৱেস্তপু বায়ো-সি.এন.জি.দা ওন্থোক্নবগী খ্বাইদগী ইহান-হান্না হোৎনবা থবক অমা ওইরি। মসিদা মেত্রিক তি.পি.দি. ৫৫০ প্রোসেস তৌবগী কেপাসিতি লৈবগা লোইননা, প্লান্ত অসিনা নুমিৎ খুদিংগী বায়োগ্যাস কে.জি. ১৭,০০০ অমসুং য়াম্না থাক ৱাংবা কমপোস্ত তন ১০০ পুথোকপা ঙম্বগী মতিক লৈ। হাইদ্রবাদতকী বোৱেনপল্লী ভেজিতেবল মার্কেত অসিবু বায়োইলেক্ত্রিসিত, বায়োফ্যুএল অমসুং বায়ো মেন্যোর পুথোকপা অনৌ-অনৌবা মখলগী প্রোজেক্তশিং হৌদোকপগীদমক্তা মবামদগী থোইদোক-হেন্দোক্না মশক খঙনরক্লি। নুমিৎ খুদিংগী, মার্কেত অসিনা ফত্ত-হাওথি তন ১০ ময়া নক্না খোমগৎলি, হায়রিবশিং অসি অসুম্না তৌদ্রগদি লেন্দফিলশিংদা থাদগদৌরিবনি।
কনফরেন্স অসিদা কেন্দ্রী মন্ত্রী, শ্রী হরদীপ সিং পুরি, স্তেত অর্বান দেবেলপমেন্ত/ পব্লিক হেল্থ ইঞ্জিনীয়রিংগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীশিং/সেক্রেতরীশিং, মুনিসিপাল কমিস্নরশিং অমসুং ফীল্দ ওফিসিয়েলশিং, মরি লৈনবা কেন্দ্র সরকারগী মন্ত্রালয়শিং, ও.জি.এম.সি.শিংদগী ওফিসিয়েলশিং, দেবেলপমেন্ত পার্তনরশিং, বায়োগ্যাস এসোসিয়েশনশিং, একাদেমিক, রিসর্চ অমসুং ফাইনান্সিয়ল ইনস্তিত্যুশনশিংনা মসিদা শরুক য়ারগনি।ভারত্তা য়ুনাইতেদ নেসন্সকী রসিদেন্ত কোওর্দিনেতর, শ্রী শোম্বি শার্প, কন্ত্রী দাইরেক্তর, জি.আই.জেদ-ইন্দিয়া, দা. জুলী রিভীয়র, পেত্রোলিবম অমসুং নেচরেল গভাস মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রী পঙ্কজ জেন, জল শক্তি মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ দ্রিংকিং ৱাতর অমসুং সেনিতেশনগী সেক্রেতরী, শ্রীমতি ভিনি মহাজন অমসুং হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রী মনোজ জোশিনশু মসিদা তিল্লরিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলগনি।
কনফরেন্স অসিনা ৱেস্ত তু কমপ্রেসদ বায়োগ্যাস (সি.বি.জি.) প্রোজেক্তশিংগীদমক্তা ত্রান্সফোর্মেস্নেল পোলিসীশিংগী মতাংদা, ভারত্তা বায়োগ্যাস দেবেলপমেন্তপু প্রোমোত তৌরিবা হৌজিক-হৌজিক লৈরিবা নেস্নেল পোলিসীশিং অমসুং অনৌবা খোংথাংশিং খুদম ওইনা এস.এ.তি.এ.তি., এম.দি.এ.নচিংবশিং, সি.বি.জি. ফেসিলিতেশনগীদমক্তা রাজ্যগী অখন্নবা পোলিসীশিং অমসুং অনৌবা খোংথাংশিং অদুগী মতাংদা এম.ও.পি.এন.জি., এম.এন.আর.ই., ফাইনান্স মন্ত্রালয়, বায়োগ্যাস , জর্মনী, আই.এফ.জি.ই., সি.বি.জি. প্রোদ্যুসর ফোরম, জি.আই.জেদ., এ.দি.বি., এস.আই.দি.বি.আই অমসুং অতোপ্পা কয়া অমদগী সেনোয়র এক্সপর্ত কন্সলতেন্তশিং, সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং অমসুং মীহুৎশিংনা খন্ন-নৈনবা কয়া অমা য়াওরগনি।
এস.বি.এম..-গোবর্ধন বায়োগ্যাস কনফরেন্সকী তেন্তেতিব ওইবা এজেন্দা

Ministry of Housing & Urban Affairs
SBM-GOBARdhan Biogas Conference to be held tomorrow
Aims to accelerate Waste to Wealth and Circular Economy
30 NOV 2023 2:57PM by PIB Delhi
In order to accelerate Compressed Biogas (CBG) sector through cross-sectoral linkages and promote dialogue and knowledge exchange among all stakeholders, the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) is organising a conference ‘SBM-GOBARdhan Biogas Conference: Accelerating Waste to Wealth & Circular Economy’ here on 1st December, 2023. The conference is in partnership with GIZ, Circular Waste Solutions and UNIDO.
Galvanizing Organic Bio-Agro Resources Dhan (GOBARdhan) is an umbrella initiative of Government of India, which aims to convert “waste to wealth” and build a robust ecosystem for setting up Biogas/Compressed Biogas (CBG)/Bio-Compressed Natural Gas (CNG) plants to drive sustainable economic growth and promote a circular economy. India aims for net-zero emissions by 2070 as per Nationally Determined Contributions (NDC) in which waste to biogas is expected to play a crucial role.
As per Budget 2023, 500 new ‘waste to wealth’ plants under GOBARdhan scheme will be established for promoting circular economy. These will include 200 compressed biogas plants, including 75 plants in urban areas, and 300 community or cluster-based plants a total investment of Rs 10,000 crore. Indore, Pune, Ambala, Chennai, Varanasi, Surat, Tirupati, Visakhapatnam, Hyderabad all boast of operational CBG Plants, whereas Solapur, Goa, Nashik, Vijaywada, Hyderabad and Bhopal have Waste to Electricity plants. On August 1, 2023, Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the 'Waste to Energy' plant in Moshi. This plant in Pimpri Chinchwad has a capacity to generate 14 MW electricity per day, utilizing 700 tons per day (TPD) of dry waste. The largest Bio-CNG plant in Asia, located in Indore, stands as a pioneering effort in converting wet waste into Bio-CNG. With a processing capacity of 550 metric TPD, the Bio-CNG plant has the capability to produce 17,000 kg of biogas and 100 tonnes of high-quality compost daily. The Bowenpally Vegetable Market in Hyderabad has gained prominence for its innovative project that generates bioelectricity, biofuel, and biomanure. Each day, the market collects nearly 10 tons of waste that would otherwise contribute to landfills.
The conference will be graced by Union Minister, Shri Hardeep Singh Puri, Principal Secretaries/Secretaries of State Urban Development/Public Health Engineering, Municipal Commissioners and field officials, related Central Government Ministries, officials from OGMCs, development partners, Biogas Associations, academic, research and financial institutions. Mr. Shombi Sharp, United Nations Resident Coordinator in India, Dr. Julie Reviere, Country Director, GIZ-India, Shri Pankaj Jain, Secretary, Ministry of Petroleum and Natural Gas, Smt. Vini Mahajan, Secretary, Department of Drinking Water & Sanitation, Ministry of Jal Shakti and Shri Manoj Joshi, Secretary, Ministry of Housing and Urban Affairs will also be addressing the attendees.
The conference will showcase discussions on transformational policies for waste to compressed biogas (CBG) projects, the existing National policies and initiatives that promote biogas development in India such as SATAT, MDA etc, State specific policies and initiatives for CBG facilitation by senior officials and representatives from MoPNG, MNRE, Ministry of Finance, Senior Expert Consultants from Biogas, Germany, IFGE, CBG Producer Forum, GIZ, ADB, SIDBI and others.
TENTATIVE AGENDA OF SBM-GOBARDHAN BIOGAS CONFERENCE