ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥରେ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରାପ୍ତି ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରଥମ ଆଞ୍ଚଳିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
27 NOV 2023 1:16PM by PIB Bhubaneswar
ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିମାନେ ଆଇନଜୀବୀ, ନୀତି ନିର୍ଧାରକ ଏବଂ ସମର୍ପିତ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ
"ଦୁର୍ବଳ ଲୋକମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୁଣାତ୍ମକ ଆଇନଗତ ସହାୟତାର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା: ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥରେ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ସୁଯୋଗ" ଶୀର୍ଷକ ପ୍ରଥମ ଆଞ୍ଚଳିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୌଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ ଅଟେ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ, ଆମର ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ବିଶେଷ ଭାବରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍ ପାଇଁ ସାମୟିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିବା ପାଇଁ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କର ସମନ୍ୱୟ ଉପଯୁକ୍ତ ଏବଂ ସମୟୋପଯୋଗୀ ଅଟେ ।
ଗୋଟିଏ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍ ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ଦୂରଦର୍ଶୀ ପଦକ୍ଷେପର ପରିପୂରକ ଅଟେ।
୨୦୨୩ରେ ଭାରତର ଜି-୨୦ ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ସମର୍ଥନ କରି ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ ପାଇଁ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ୱର ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍ ସମେତ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅନନ୍ୟ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ନ୍ୟାୟସଂଗତ ସମାଧାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ଆଇନ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ ପକ୍ଷରୁ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ଲିଗାଲ ଫାଉଣ୍ଡେସନ, ୟୁଏନଡିପି ଓ ୟୁନିସେଫ ମିଳିତ ଭାବେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ପାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ସାମୂହିକ ମାର୍ଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଏକ ଅନନ୍ୟ ସୁଯୋଗ ଉପଲବ୍ଧ କରିଥାଏ, ଏକ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ମାନବ ଅଧିକାର ଯାହା ଦୀର୍ଘ ସମୟରୁ ସମତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ନିଷ୍ପେଷ ସମାଜର ଆଧାରଶିଳା ରହିଛି ।
ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତି ଚନ୍ଦ୍ରଚୂଡ଼ ବିଶେଷ କରି ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଆଇନଗତ ସହାୟତାର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ସହଜରେ ନ୍ୟାୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମିଶନ ମୋଡରେ ଅଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନ ବିଚାରପତି ଚନ୍ଦ୍ରଚୂଡ଼ ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ସକାରାତ୍ମକ ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଜନ-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଏବଂ ବିଚାରଶୀଳ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଯାହା ସମାଜର ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଭୟ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାରେ କ୍ରାନ୍ତିକାରୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନ ବିଚାରପତି ଚନ୍ଦ୍ରଚୂଡ଼ଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଆଗାମୀ ରାଉଣ୍ଡ ଟେବୁଲ ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ଫଳପ୍ରଦ ପ୍ରୟାସ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି। ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନରେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଅଭିନବ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ହୋଇଛି ଏବଂ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ଗୌରବମୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ସମୁହଙ୍କ ଦ୍ବାରା ମୂଲ୍ୟବାନ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ପାଇବ ଏବଂ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ।
ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ପାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଠିଆ ହୋଇଛୁ । ମୌଳିକ ମାନବିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ପୋଷଣ ଓ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ସମତାପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଜକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉପଲବ୍ଧତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ଏଭଳି ଇକୋସିଷ୍ଟମର ବିକାଶ ବିଶ୍ୱ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ମାନବ ଜାତିର କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ପ୍ରସ୍ଥାବନାରେ ଏହି ଚମତ୍କାର ଘୋଷଣା "ଆମେ, ଭାରତର ଜନତା" ଏକ ସମାବେଶୀ ଦସ୍ତାବିଜର ତତ୍ତ୍ବ ଏବଂ ଭାବନାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପୃଷ୍ଡଭୂମିରେ ରଖା ପରିସ୍ଥିତି କିମ୍ବା ସାମାଜିକ ସ୍ଥିତିରେ ବିନା ଭେଦଭାବରେ କରିବାକୁ ହେବ।
ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ରେ ଆଇନ ଆଗରେ ସମାନତା ଏବଂ ଆଇନର ସମାନ ସୁରକ୍ଷାର ନୀତି ରହିଛି । ଏକ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ନ୍ୟାୟସଂଗତ ସମାଜର ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ ପ୍ରାବଧାନ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଦିଗ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା ୩୨ରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରାବଧାନ, ମୌଳିକ ଅଧିକାରକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ଦ୍ୱାରସ୍ଥ ହେବାର ଅଧିକାରକୁ ଡକ୍ଟର ବିଆର ଆମ୍ବେଦକର "ସମ୍ବିଧାନର ଆତ୍ମା" ଭାବରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲେ ।
ତିନି ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି NALASA ଭାରତର ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମାବେଶୀ ଏବଂ ସୁଲଭ ଆଇନଗତ ସହାୟତାର ଏକ ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି । NALASA ର ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ସହଜ ନ୍ୟାୟ ସୁରକ୍ଷିତ କରିଛି, ବିଶେଷକରି ୫ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଟେଲି ଲ' ପରାମର୍ଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଇନ ସେବା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିଛି, ଯାହା ନ୍ୟାୟ ଉପଲବ୍ଧତା ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ସମର୍ପଣକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ।
ଜଷ୍ଟିସ କୌଲଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ NALASA ଏକ ଏମିତି ସମାଜ ଗଠନ ପାଇଁ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି ଯେଉଁଠାରେ ନ୍ୟାୟ ସମସ୍ତଙ୍କର ମୌଳିକ ଅଧିକାର ଅଟେ । ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନର NALASA ମଡେଲ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ଅଟେ ।
ସାମ୍ବିଧାନିକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିଗୁଡ଼ିକୁ ବାସ୍ତବ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟସଭାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ହେବା କାରଣରୁ ମୁଁ ଯେଉଁ ଭାରତୀୟ ସଂସଦରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛି, ସେଠାରେ ଆଇନଗତ ସଂସ୍କାର, ମଧ୍ୟସ୍ଥତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, ପ୍ରଗତିରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ପୁରୁଣା ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବା ଏବଂ ସମସାମୟିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ନୂତନ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିବାର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ଭାରତର ସଂସକ୍ୃତିର ଉଦଘୋଷ 'ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍'ର ଧାରଣା ଗଭୀର ଭାବରେ ନିହିତ ରହିଛି। ‘ଏକ ପୃଥିବୀ ଏକ ପରିବାର, ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ’। ଏହାର ବିଦେଶ ନୀତି ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ସହ ଏହାର ବ୍ୟବହାରକୁ ଆକାର ଦେଇଛି।
ଭାରତ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର, ବିଶେଷକରି ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଯୁବ ଏବଂ ନୂତନ ସ୍ୱାଧୀନ ଦେଶମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ପଥପ୍ରଦର୍ଶକ ଏବଂ ସଂଗ୍ରାମୀ ଭାବରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଠିଆ ହୋଇଛି ।
ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅଣସଂଗଠିତ ଆନ୍ଦୋଳନର ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱ, ଜାତିସଂଘ ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦରେ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଏହାର ଅତୁଟ ଦାବି ଏବଂ ନିକଟରେ ଜି-୨୦ରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି ।
ଦେଶମାନଙ୍କର ବିବିଧ ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଗୁଣବତ୍ତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ପାଇବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଅନନ୍ୟ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ଦାରିଦ୍ର୍ୟ, ଭୌଗୋଳିକ ଦୁର୍ଗମତା, ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଏବଂ ଏକ ଜଟିଳ ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନେକ ସମୟରେ ନ୍ୟାୟ ଚାହୁଁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅସମ୍ଭବ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ।
ତଥାପି, ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ, ଆଇନଗତ ସହାୟତାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଚୁର ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ସୁଡ଼ଙ୍ଗର ଥିବା ସେହି ଅସହାୟଙ୍କ ପାଇଁ ସୁନିଶ୍ଚିତ ଆଲୋକ ଉପରେ ଯେଉଁ ଆଲୋଚନା ହେବ । ଆଜି ମୁଁ ଦେଖିଲି, ମୋର କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ ଯେ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଶୀଘ୍ର ଶେଷ ହେବ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ବିଷୟରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ଦେଖାଯିବ।
ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍ ଯେମିତି ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡକୁ ନିଜର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ, ଏହାର ଔପନିବେଶିକ ଅତୀତର ବନ୍ଧନକୁ ତ୍ୟାଗ କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଅସମାନତାକୁ ବଜାୟ ରଖିଥିବା ଐତିହାସିକ ଭୁଲଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି ପ୍ରୟାସ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ । ବାସ୍ତବରେ ଏହା ଏକ ସାଧାରଣ ବିପଦ। ଔପନିବେଶିକ ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପରମ୍ପରା ଏହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସମାଜର ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗ ଉପରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବୋଝଭଳି ରହିଥିଲା, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ସ୍ଥାନୀୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଠୋର ଏବଂ ଶୋଷଣକାରୀ । ଭାରତର ଅନୁସରଣ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି ।
ସାର୍ବଭୌମ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ ପୁରୁଣା ଔପନିବେଶିକ ଆଇନର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଉପରେ ବିଚାର କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ଜନସଂଖ୍ୟା ପ୍ରତି ପକ୍ଷପାତିତାକୁ ବଜାୟ ରଖିଥାଏ । ଆମ ଦେଶ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଛି ଏବଂ ସଂସଦରେ ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ବିଚାରାଧୀନ ଅଛି ଯାହା ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବ ଏବଂ ସେହି ଶୋଷଣକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଆମେ ଶେଷ କରିବୁ।
ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ବାଣ୍ଟିବା, ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଦକ୍ଷତାର ଉପଯୋଗ କରିବା ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଆଇନ ଗତ ସହାୟତା ସେବା ପ୍ରଦାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବ ।
ଏହି ଦେଶରୁ ସରଳ କାରଣରୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିହେବ ଯେ ଏହାର ଏକ ସାଧାରଣ କାରଣ ହେଉଛି ଯେ ଏକ ବିବିଧ ଦେଶ ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳ, ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସଂସ୍କୃତି, ବିଭିନ୍ନ ଭାଷା ଏବଂ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ଉପଲବ୍ଧ । ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ପାଖରେ ଯେଉଁ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ନେତୃତ୍ୱର ଧ୍ୟାନ ନିଆଯାଉଛି ଏବଂ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସହଜ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଭଲ ହେବ ଯେ ସେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତ ଦ୍ବାରା ଉଠାଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ନିଖୁଣ ଭାବରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ନିଜ ଅନୁସାରେ ଅନୁକୂଳିତ କରି ଦେଶରେ ଲାଗୁ କରନ୍ତୁ।
ଭାରତର ଜି-୨୦ରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା, ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଦେଶମାନଙ୍କରେ ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚରର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବ ପାଣ୍ଠିକୁ ୨୫ ନିୟୁତ ଡଲାର ର ଯୋଗଦାନ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିବା ଦୁଇଟି ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ, ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣ ପାଇଁ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି।
କିଛି ବର୍ଷ ତଳେ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ ବିଷୟରେ କେହି ମଧ୍ୟ ଜାଣି ନଥିଲେ। ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ଏଢ଼ିତି ମଞ୍ଚକୁ ଆଣିବାରେ ସଫଳ ହେଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ବିକଶିତ ଦେଶମାନଙ୍କର ଆଧିପତ୍ୟ ଥିଲା ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସହିତ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘକୁ ସାମିଲ କରି ଯେଉଁ ସଫଳତା ମିଳିଛି ତାହା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଟେ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ବିଶେଷକରି ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା, ସମାଧାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଆମର ଗ୍ଲୋବଲ ସାଉଥର ଦେଶକମାନଙ୍କ ସହିତ ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଆମର ଗଭୀର ଭାବନାତ୍ମକ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି । ଔପନିବେଶିକ ଶାସନର ନକାରାତ୍ମକ ଅନୁଭବ ଆମକୁ ଏକାଠି ବାନ୍ଧି ରଖିଥାଏ। ଆମେ ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭୋଗିଛୁ । ପରସ୍ପରଠାରୁ ଶିକ୍ଷା ନେଇ ନିଜର ଦୁଃଖ ଦୂର କରିବାକୁ ହେବ।
ଯେପରି ପୂର୍ବରୁ ସୂଚାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ଆମର ଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ଏମିତି ଏକ ଉନ୍ନତି ଶୀର୍ଷରେ ଅଛି ଯାହାକୁ ଅଟକାଇ ହେବନାହିଁ। ଆମର ପ୍ରଗତି ଅଭୂତପୂର୍ବ। ଆମର ଉନ୍ନତି ଯାହାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୁଦ୍ରା ପାଣ୍ଠି ଭାରତକୁ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ସୁଯୋଗର ଏକ ପ୍ରିୟ ବୈଶ୍ୱିକ ବିତରଣ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିଛି । ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁକରଣ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାଙ୍କ ଆମର ଡିଜିଟାଲ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି ।
ଯଦି ମୁଁ ପରିସଂଖ୍ୟାନକୁ ଉଚ୍ଚସ୍ୱରରେ ପଢ଼ିବି, ତେବେ ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବେ, ଯେ 2022ରେ ଆମର ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ଆମେରିକା, ବ୍ରିଟେନ, ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଜର୍ମାନୀର ମିଳିତ କାରବାରଠାରୁ ଚାରି ଗୁଣ ଥିଲା ।
ଆମର ମୁଣ୍ଡପିଛା ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାର ଚୀନ୍ ଏବଂ ଆମେରିକା ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ରହିଛି। ଆମ ଭଳି ଦେଶରେ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଯେଉଁଠି ବର୍ଷକୁ ତିନି ଥର ୧୧୦ ନିୟୁତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପଇସା ପାଇପାରୁଛନ୍ତି, ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ ଯେ ସରକାର ଏହା କରିପାରିବେ । ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ମୁଁ ଏହାକୁ ଜଣେ କୃଷକଙ୍କ ପୁତ୍ର ଭାବରେ ଦେଖୁଛି, କୃଷକ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ଏହା ଭାରତ ପ୍ରଶାସନକୁ ଏକ ନିୟମ ଭାବରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟୀ କରିଛି | ବିଶ୍ୱର ଦକ୍ଷିଣ ଦେଶମାନେ ଏହି ଦେଶରୁ ଅନେକ କିଛି ଶିଖିପାରିବେ । ଦୁର୍ନୀତି ପାଇଁ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ କିପରି ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ। ପାୱାର କରିଡରକୁ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରିବା । ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ଦଲାଲମାନେ ବାଣିଜ୍ୟିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ଅତିରିକ୍ତ ଆଇନଗତ ଲାଭ ଉଠାଇଥାନ୍ତି, ସେମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି। ଏଗୁଡ଼ିକ ସହଜ କାର୍ଯ୍ୟ ନୁହେଁ, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ ହାସଲ କରିବା ସହଜ ନୁହେଁ, ଭାରତ ଏହା କରି ଦେଖାଇଛି, ସେହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ମୁଁ ଏହି ସମାବେଶକୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଆରମ୍ଭ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଏକ ଛୋଟ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ଆମକୁ ଏକ ବଡ ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ |
ବିଚାରଗୁଡ଼ିକୁ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଭାଗିଦାରୀ ଗଠନ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ପାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିପାରିବା |
ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଦକ୍ଷିଣର ଦେଶ ଏବଂ ଭାରତ ଭଳି ଦେଶ, ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖିଲେ ଏବଂ ଯେମିତି ଉତତର ଦେଇଥାଉ, ଦେଖିଥାଉ। ସେମାନେ ଆମର ଏଜେଣ୍ଡା ସ୍ଥିର କରୁଥିଲେ | ଏବେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଏଜେଣ୍ଡାର ସମାଧାନକାରୀ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି।
ତେଣୁ ଆସନ୍ତୁ ଏକାଠି ହେବା, ପୁନଃକଳ୍ପନା କରିବା, ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା, ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରିବା, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଆଇନ ସେବା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବା । ଆସନ୍ତୁ ଏପରି ଏକ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଯେଉଁଠାରେ ପୃଷ୍ଠଭୂମି, ପରିସ୍ଥିତି କିମ୍ବା ଭୌଗଳିକତାର ନିରପେକ୍ଷ ନ୍ୟାୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ମୌଳିକ ଅଧିକାର ଅଟେ ।
ମୁଁ ଏହି ଦେଶରେ ବିଦେଶୀ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଏହା ଜାଣିବା ପାଇଁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ସହିତ ଓତଃପ୍ରୋତ ଭାବେ ଜଡ଼ିତ। ଆମେ ଯୁଗଯୁଗ ଧରି ଆମର ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ହେଉଛି ଆମର ପରିବାର | ଏବଂ ଏହା ଭାରତ ସେତେବେଳେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲା ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀ କୋଭିଡର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା। ଦେଶରେ ମହାମାରୀ ଆହ୍ଵାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ଯାଇ ଦେଶ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ଟି ଦେଶକୁ କୋଭିଡ୍ ଟିକା ଯୋଗାଣରେ ସହାୟତା କରିଥିଲା। ତେଣୁ ଭାରତର ନୀତି ଏବେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ଏକ ଭୂତଳ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ମୋ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଉଦୟ ଯେମିତି ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସ୍ଥିରତା ଶକ୍ତି ହେବ ଏବଂ ଏହା ବିଶ୍ୱର ବିକାଶ ପଥକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ। ଏହାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରନ୍ତୁ, ଏହାକୁ ବଜାୟ ରଖନ୍ତୁ।
ସାଥୀମାନେ, ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ, ଆସନ୍ତୁ ଏକ ଏମିତି ବିଶ୍ୱ ଆଡକୁ ଆଉ ଏକ ମାର୍ଗ ତିଆରି କରିବା ଯେଉଁଠାରେ ନ୍ୟାୟର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ଅବହେଳିତ ସ୍ୱର ଶୁଣାଯାଏ ଏବଂ ସମାନତା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୋଗ କରାଯାଏ । ବେଶୀ ଦୂର କଥା ନାହିଁ। ଯେତେବେଳେ ଜାତିର ପିତା ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏହି ସବୁ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲେ, ଏହା ଏକ ଏପରି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବିଶ୍ବାସ କରୁଥିଲେ, ଯାହା ଅନୁସାରେ ପୃଥିବୀ ନିକଟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ସବୁକିଛି ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଲୋପ ପାଇଁ ନୁହେଁ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏହି ସମ୍ପର୍କଗୁଡିକ ଯାହା ଆମକୁ ବନ୍ଧନ କରିପାରୁଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ବହୁ ଅଧିକ ଗୁଣାତ୍ମକ ଭାବରେ, ଉତ୍ତରର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନା କରିପାରିବୁ। ତେଣୁ ଆମର ସହଯୋଗୀମାନେ ଏହାର ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରାମାଣିକତାକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଜୈବିକ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି, ଏହା ଆମକୁ ବହୁ ଦୂରକୁ ନେଇଯିବ।
ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଚାରବିମର୍ଶ ଦ୍ବାରା ଯାତ୍ରାର ଦୂରତା ନିଶ୍ଚିତ ହେବ। ମୁଁ ସଂକେତ ଦେବା ସହିତ ମୋର ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରୁଛି। ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉପଲବ୍ଧତାର ଅଭାବ, ଆଇନଗତ ସହାୟତାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିବା ଦୁର୍ବଳ, ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଅସ୍ତିତ୍ୱଗତ ଆହ୍ବାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ସକାରାତ୍ମକ ନୀତି ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଆମକୁ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରିବାକୁ ପଡିବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଅଛୁ, ସେଠାରୁ ଏହାର ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଆରମ୍ଭ ଆଉ କିଛି ହୋଇନପାରେ ।
ମାନସିକତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା, ନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଏବଂ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ମୋଡରେ ଦେଶରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ମୁଁ ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ମୋ କଥା ଶେଷ କରୁଛି।
ଆପଣଙ୍କ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସମୟ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଜୟ ଭାରତ !

Vice President's Secretariat
Text of the Vice President’s speech at 1st Regional Conference on Access to Justice in Global South at Supreme Court
27 NOV 2023 1:16PM by PIB Delhi
Distinguished guests, legal luminaries, policymakers, and committed individuals
It is an absolute privilege to be part of the first regional conference on "Ensuring Access to Quality Legal Aid for the Vulnerable: Challenges and Opportunities in the Global South,".The theme of this conference, captures the essence of our collective endeavor and objective. Convergence of stakeholders to deliberate on these momentous issues of contemporaneous relevance especially for Global South is apt and timely.
In a sense, theme of the conference complements the visionary steps taken by Prime Minister Narendra Modi for Global South.
During India's presidency of the G20 in 2023, Prime Minister Narendra Modi emerged as a leading voice for the Global South, advocating for the interests of developing nations on the world stage, very effectively and impactfully.
Prime Minister Modi championed issues such as climate change, sustainable development, and digital transformation, emphasizing the need for inclusive and equitable solutions that address the unique challenges faced by developing countries including Global South.
This conference organized by The National Legal Services Authority of India together with- the International Legal Foundation, the UNDP and the UNICEF, presents a unique opportunity to forge a collective path towards ensuring access to justice for all, a basic human right that has long been the cornerstone of equitable and just societies.
Chief Justice Chandrachud is passionately in mission mode to secure, particularly for the marginalised sections, availability of legal aid and access to justice with ease.
Chief Justice Chandrachud has initiated in last one year series of affirmative innovative steps that are people-centric and litigant centric that have turned out to be game changer in bolstering both legal aid and easy access to justice system by vulnerable segments of society.
The upcoming Round Table conference under the leadership of Chief Justice Chandrachud promises to be a fruitful endeavor. His innovative approach to employment of technology in justice delivery has been transformative, and I am confident that this august group would get valuable insights and enormously benefit.
Today, we stand at a critical juncture in the pursuit of justice for all. Undoubtedly access to legal aid and justice system is quintessential to nurturing and blossoming of fundamental human values and fostering equitable societies.
Evolution of such ecosystem will nurture global order and welfare of humanity. The resounding declaration in the preamble of the Indian Constitution "We, the people of India," reflects the essence and spirit of an inclusive document aimed at safeguarding the rights of every citizen, regardless of background, circumstances, or social standing.
Our constitution enshrines the principles of equality before the law and equal protection of the law. These provisions serve as inalienable facets -the bedrock of a just and equitable society.
Prescription in Article 32 of the constitution, the right of every individual to move the Supreme Court for the enforcement of fundamental rights was eloquently reflected by Dr. B.R. Ambedkar as the "soul of the Constitution.”
For over three decades, NALSA has stood as a beacon of inclusive and affordable legal aid for India's marginalized communities. NALSA's numerous initiatives have secured Ease of Justice, bridging the gap between legal services and those in need, particularly through over 5 million Tele Law consultations, demonstrating its dedication to leveraging technology for justice accessibility.
Under Justice Kaul's leadership, NALSA tirelessly strives to create a society where justice is a fundamental right for all.NALSA model of justice delivery is worth emulation by the nations of Global South.
The Indian Parliament, of which I’m a part by the virtue of being Chairman, Rajya Sabha, in its unwavering commitment to translating the constitutional promises into tangible realities, has embarked on a journey of legal reform, promoting mediation, repealing archaic laws that hinder progress and enacting new laws that address contemporary challenges.
India's civilizational ethos, deeply rooted in the concept of 'VasudhaivaKutumbakam,' “One Earth. One Family One Future” has shaped its foreign policy and its interactions with the Global South.
India has consistently stood as a torchbearer and a crusader for the rights and aspirations of all nations, particularly the young and newly independent countries of the Global South.
This commitment is evident in India's leadership of the Non-Alignment Movement, its unwavering demand for reforms in the United Nations Security Council, and its instrumental role in the recent inclusion of the African Union in the G20.
The Global South, encompassing a diverse landscape of nations, faces unique challenges in ensuring access to quality legal aid. Poverty, geographic remoteness, cultural barriers, and a complex legal system often create insurmountable obstacles for those seeking justice.
Yet, amidst these challenges, there lies an abundance of opportunities to advance the cause of legal aid.This conference for sure will deliberate on this ensuring light at the end of tunnel for the needy. Going by the discourse I have seen today, I have no doubt that tunnel will end soon and there will be bright sunshine to the extent justice system and legal aid is concerned.
As the Global South embarks on its journey towards a brighter future, it is imperative to shed the shackles of its colonial past and strive together to reverse the historical wrongs that have perpetuated injustice and inequality. This as a matter of fact is a common threat. The legacy of colonial legal regime has been highly burdensome on the vulnerable section of the society of these countries, by very nature that was aim to be very harsh and exploitative for local population. Time has come to follow India’s example and follow the same.
As sovereign nations, the Global South nations should consider reviewing old colonial laws that perpetuate prejudice against local populations. Our country is in the process and legislations are under consideration of Parliament that will bring about sea change in our outlook and totally contained curve and decimate those exploitative provisions in procedure and penology.
Sharing of best practices, fostering collaboration, and leveraging local expertise, would go a long way in strengthening the delivery of legal aid services across the region.
Much can be learned from this country for a simple reason that we are a diverse country with different regions, different cultures, different languages, and access to legal aid. Fortunately, with leadership we have at the moment in judiciary, is taking care of all these and it is turning out to be very seamless. The countries of global south would do well to closely study the actions which India has taken in these areas and apply them to their countries by customizing.
India's Presidency of the G20, its contribution of $25 million to the Social Impact Fund to support the implementation of Digital Public Infrastructure in countries of the Global South, and the two Voice of Global South summits hosted by Prime Minister Modi, stand as powerful testaments to India's spinal commitment to the cause of the Global South.
Just few years back, no one was even aware about global south. It failed to the lot of India's Prime Minister to bring it at the stage in a forum which is primarily dominated by developed countries and the success that has been achieved by the inclusion of African Union, side by side the European Union is remarkable.
This conference serves as a platform for sharing experiences, devising solutions, and crafting a better future, particularly for those in the Global South.
We have a deep emotive connect as a nation with the nations of global south culturally and otherwise.The negative aspects of colonial rule bind us together.We have suffered through the ages. We have to mitigate suffering by learning from each other.
Our country at the moment, as already indicated, is on a rise that is unstoppable.Our rise that is phenomenal. Our rise that has been acclaimed by the world.International Monetary Fund has reckoned India as a favorite global distribution of Investment and Opportunity. World Bank appreciated our digital moment to be emulated by others.
If I read aloud the statistics, you'll be amazed 2022,our digital transactions were four times the combined transactions of US, UK, France and Germany.
Our per capita internet consumption is more than that of China and US taken together.Imagine in a country like ours, where 110 million farmers thrice a year can get funds directly into their accounts.It is not significant that the government can do it.What is more significant and I see it as son of a farmer, the farmer is equipped to receive it and this has made India governance transparent and accountable as a norm. Global south countries can learn a lot from this country.How to secure zero accommodation for corruption.Neutralizing power corridors.Power brokers who extra legally leverage the decision making in commercial field, they have totally disappeared.These are not easy tasks, easy objectives to achieve. India have done it. From that perspective, I take this gathering as a strong beginning.A small step that will help us take a big leap.
Through idea exchange, best practice exploration, and partnership forging, we can pave the way for innovative approaches ensuring access to justice for all.
There was a time when countries of global south and countries like Bharatused to look at other countries in the what we say North.They used to settle our agenda.Now, Bharat has emerged as settler of agenda at a global level.
Let us therefore in togetherness, reimagined, regulate, harnessing technology, empowering communities, and bridging the gap between legal services and those in need. Let’s strive for a world where justice is fundamental right accessible to all, regardless of background, circumstances or location.
I welcome foreign delegates to this country to learn firsthand that India civilization ethos are marked with global welfare. We have created over the ages our Bharat as part of globe and the entire globe is our family. And this was demonstrated by India when the world faced pandemic COVID. Facing pandemic challenge in our country. About 100 countries were assisted by this country by supply of COVID Vaccine. So India's ethos are now translated into a ground reality impacting the entire world wholesomely. Rise of global south would constitute, according to me, the greatest stabilizing force for the world and it will generate growth trajectory of the world. Control it, gallop it and sustain it.
Friends, drawing inspiration from the global south traditions and cultural values, let's forge a path towards a world where justice means, marginalized voices are heard and equality is utilized for all. We don't have too far. Father of the Nation Mahatma Gandhi reflected on all these issues. He believed in a system by indicating the planet has everything for every one need but not for greed. Now, these are the relations which we can have bonding. Far more qualitatively, penetrating then bonding with the countries in the north. Our allies therefore has been developing organically his natural authentic. I'm so glad that this initiative has been taken. It will take us far away.
The deliberations in the conference will pay for harbour distance. I conclude by indicating the privation of access to justice system, denial of legal aid offer existential challenge to the vulnerable, to the weaker sections and we have to neutralize the challenges by affirmative policies and initiatives to secure justice for them. There couldn't be a more impactful beginning of this than in the place where we are at the moment.
I conclude by congratulating the Supreme Court of India for bringing about change of mindset, game changing policies and making Supreme Court virtually available to everyone in the country in virtual mode.
Thank you so much for your patience and time.
Jai Bharat!