ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ବାଦାମପାହାଡ଼ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରୁ ୩ଟି ନୂଆ ଟ୍ରେନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
ନୂଆ ରାଇରଙ୍ଗପୁର ଡାକ ଡିଭିଜନ ଉଦଘାଟିତ; ରାଇରଙ୍ଗପୁର ଡାକ ଡିଭିଜନର ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ସ୍ମାରକୀ ଲଫାପା ଉନ୍ମୋଚନ
ବାଦାମପାହାଡ଼ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନର୍ବିକାଶ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ
21 NOV 2023 1:21PM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଆଜି (ନଭେମ୍ବର ୨୧, ୨୦୨୩ରେ) ବାଦାମପାହାଡ଼ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରୁ ତିନୋଟି ନୂଆ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ହେଲା ବାଦାମପାହାଡ଼- ଟାଟାନଗର ମେମୁ, ବାଦାମପାହାଡ଼- ରାଉରକେଲା ସାପ୍ତାହିକ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍; ଏବଂ ବାଦାମପାହାଡ଼ - ଶାଲିମାର ସାପ୍ତାହିକ ଏକ୍ସପ୍ରେସ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ବାଦାମପାହାଡ଼ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନର୍ବିକାଶ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ନୂଆ ରାଇରଙ୍ଗପୁର ଡାକ ଡିଭିଜନକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଭର୍ଚୁଆଲ ଭାବେ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ରାଇରଙ୍ଗପୁର ଡାକ ବିଭାଗର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ମାରକୀ ଲଫାପା ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ, ଯେକୌଣସି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ସେହି ଅଞ୍ଚଳର ଯୋଗାଯୋଗ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ । ରେଳ ହେଉ, ସଡ଼କ ହେଉ କି ଡାକ ସେବା- ଏସବୁ ସେବା ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଥାଏ। ଆଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ୩ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଭଳି ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟକୁ ଯାତ୍ରା କରିବାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଓଡ଼ିଶାର ଶିଳ୍ପ ନଗରୀ ରାଉରକେଲା ଯିବା ପାଇଁ ଲୋକମାନେ କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବେ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ସେଲ୍ ଫୋନ୍ ଏବଂ କୋରିଅର୍ ସେବାର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଧାରା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତୀୟ ଡାକ ଏହାର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ହରାଇ ନାହିଁ। ରାଇରଙ୍ଗପୁରଠାରେ ଏକ ନୂତନ ଡାକ ବିଭାଗର ଉଦଘାଟନ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନେ ଏବେ ସହଜରେ ଡାକ ସେବା ପାଇପାରିବେ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବିକାଶ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ। ୨୦୧୩-୧୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ବଜେଟ୍ ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ବଜେଟ୍ ରେ ପ୍ରାୟ ୩ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ଆଦିବାସୀଙ୍କ ବିକାଶ ବିନା ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି। ଆଦିବାସୀ ଯୁବକଯୁବତୀମାନେ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ଆତ୍ମବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ ଜରୁରୀ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ତେଣୁ ଯୁବପିଢ଼ି ନିଜ ଜୀବନରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ପିଭିଟିଜି ବା ଅତି ପଛୁଆ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ବିକାଶ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଅବସରରେ ପିଏମ୍ ଜନମନ (ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଜନଜାତି ଆଦିବାସୀ ନ୍ୟାୟ ମହା ଅଭିଯାନ) ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ ଉନ୍ନତି ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅମୃତ କାଳରେ ଲୋକଙ୍କୁ ବିକାଶ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ସହ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଦାମପାହାଡ଼-ଶାଲିମାର ଏକ୍ସପ୍ରେସରେ ବାଦାମପାହାଡ଼ରୁ ରାଇରଙ୍ଗପୁର ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ।

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA FLAGS OFF THREE NEW TRAINS FROM BADAMPAHAR RAILWAY STATION; INAUGURATES NEW RAIRANGPUR POSTAL DIVISION; RELEASES A COMMEMORATIVE SPECIAL COVER OF RAIRANGPUR POSTAL DIVISION; AND LAYS FOUNDATION STONE FOR REDEVELOPMENT OF BADAMPAHAR RAILWAY STATION
21 NOV 2023 1:21PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu flagged off three new trains namely Badampahar – Tatanagar MEMU; Badampahar - Rourkela Weekly Express; and Badampahar - Shalimar Weekly Express from Badampahar Railway Station, Odisha today (November 21, 2023). She also virtually inaugurated the new Rairangpur Postal Division; released a Commemorative Special Cover of Rairangpur Postal Division; and laid the foundation stone for redevelopment of Badampahar Railway station on the occasion.
Addressing the gathering, the President said that the development of any area depends on the connectivity of that area. Be it rail, roads or postal services – all these services make people's lives easier. She said that three trains launched today will help locals in traveling to neighboring states like Jharkhand and West Bengal. She added that people will also not face any inconvenience in visiting Odisha's industrial town Rourkela.
The President said that despite the increasing trend of cell phones and courier services, India Post has not lost its relevance. The inauguration of a new Postal Division at Rairangpur is an important event for the region. She expressed confidence that people of this area will now be able to avail postal services easily.
The President said that the Union Government is taking various initiatives for the development of tribal communities. She noted that there is almost three times increase in the current budget compared to the budget for the Financial Year 2013-14. She said that inclusive development is incomplete without the development of tribal people. That is why the government is giving priority to the development of tribal communities. She urged tribal youth to take advantage of the government’s schemes. She emphasised that one’s effort is also necessary for self development. Therefore, youth should keep trying to move forward in their lives.
The President said that the government has launched PM JANMAN (PM- Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan) on the occasion of Janjatiya Gaurav Divas this year for the development of PVTGs. She said that this is an important step towards the progress of tribal brothers and sisters. She expressed confidence that this initiative will connect people with development in this Amrit kaal and will also help in achieving the goal of a developed India.
After the event, the President traveled in the Badampahar - Shalimar Express from Badampahar to Rairangpur.