Ministry of Education
Shri Dharmendra Pradhan meets Minister of Foreign Affairs, UAE, H.H. Sheikh Abdullah Bin Zayed in Abu Dhabi
H.H. Sheikh Abdullah bin Zayed extended a warm welcome to Shri Dharmendra Pradhan, accentuating deep-rooted and enduring relations between the two nations
1st Master’s course in Energy Transition and Sustainability will commence in Jan 2024 in IIT Delhi Abu Dhabi Campus: Shri Dharmendra Pradhan
Shri Dharmendra Pradhan held a discussion with H.E. Ms. Sara Musallam, Minister of State for Early Education and Chairperson (ADEK) ; visited Interim Campus of the IIT Delhi-Abu Dhabi
IIT Delhi-Abu Dhabi campus will be an exemplar of India-UAE friendship – Shri Dharmendra Pradhan
Shri Dharmendra Pradhan visited Hub71, a global tech start-up ecosystem in Abu Dhabi
02 NOV 2023 5:10PM by PIB Delhi
Union Education and Skill Development & Entrepreneurship Minister Shri Dharmendra Pradhan met Minister of Foreign Affairs, UAE, H.H Sheikh Abdullah Bin Zayed in Abu Dhabi, who extended a warm and gracious welcome to Shri Pradhan, accentuating the deep-rooted and enduring relations between India and the UAE.
During his meeting with UAE Minister of Foreign Affairs, Shri Pradhan held productive discussions on further strengthening and carrying forward the two nations’ multi-faceted partnership. The primary focus of the meeting was the enduring friendship ties that have long connected India and UAE, as well as the robust comprehensive strategic partnership that encompasses various sectors, including exploring opportunities for collaboration, with a particular emphasis on the realm of education.
Shri Dharmendra Pradhan also held discussions with H.E. Ms. Sara Musallam, Minister of State for Early Education and Chairperson (ADEK) and visited Interim Campus of the IIT Delhi-Abu Dhabi yesterday. Shri Pradhan said that the 1st Master’s course in Energy Transition and Sustainability will commence in January 2024 in IIT Delhi Abu Dhabi Campus. Shri Pradhan expressed appreciation towards HE Sara Musallam and the Abu Dhabi leadership for their support to IIT Delhi-Abu Dhabi campus. He said that IIT Delhi-Abu Dhabi campus will be an exemplar of India-UAE friendship.
During the tour of the interim campus of IIT Delhi-Abu Dhabi housed at Zayed University, Shri Pradhan said it is a testament of the common vision and priorities of the leadership of both our countries. The IIT Delhi-Abu Dhabi campus marks a significant stride in our efforts to internationalise India’s education. It will open up a plethora of opportunities for leveraging the power of knowledge for mutual prosperity and global well-being, he added.
The Minister also visited Hub71, calling it a vibrant community of innovators, entrepreneurs and investors working together to shape a sustainable and prosperous future. Shri Pradhan highlighted industry partners, corporates, investors, mentors as well as government regulators that provide all the necessary support to nurture the spirit of enterprise and help start-ups scale exponentially. Such symbiotic and enabling ecosystems with a whole-of-society approach are a key towards realising the full entrepreneurial and innovative potential of a country, he added. During the visit, the Minister met with startups, investors, and other stakeholders in the tech ecosystem. He also discussed ways to promote collaboration between India and the UAE in the tech sector.
The Minister’s UAE visit will boost collaboration between the two nations, in the field of education and skill development, which has strengthened in the recent years through institutional partnerships from both sides. The visit is expected to provide an impetus to such new initiatives that will benefit both countries.

ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ୟୁଏଇର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ଶିକ୍ଷା ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭେଟିଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଓ ୟୁଏଇ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ତମ୍ଭ ହେବ ଶିକ୍ଷା- ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ
ଆବୁଧାବୀରେ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ବିଏପିଏସ୍ ହିନ୍ଦୁ ମନ୍ଦିର ଦର୍ଶନ ସହ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ
ମନ୍ଦିରର କାନ୍ଥରେ ଜଗନ୍ନାଥ ସଂସ୍କୃତି ସହ ରଥଯାତ୍ରା କଳାକୃତିକୁ କଲେ ପ୍ରଶଂସା
ଆବୁଧାବୀର ଗ୍ଲୋବାଲ ଟେକ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ହବ୍ ୭୧ ପରିଦର୍ଶନ କଲେ
ନିର୍ମାଣାଧୀନ ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ–ଆବୁଧାବୀ କ୍ୟାମ୍ପସ ବୁଲିଲେ, ଏହି କ୍ୟାମ୍ପସ ୟୁଏଇ ଓ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱର ଦୂରଦର୍ଶିତା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତାର ପ୍ରମାଣ
ଶିକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଓ ୟୁଏଇ ମଧ୍ୟରେ ଏମଓୟୁ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ
ଦେଶର ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣା ସହଯୋଗ ସହ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ
02 NOV 2023 5:10PM by PIB Bhubaneshwar
ତିନିଦିନିଆ ୟୁଏଇ ଗସ୍ତରେ ଥିବା କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ୟୁଏଇର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭେଟିବା ସହ ଆବୁଧାବୀର ଗ୍ଲୋବାଲ ଟେକ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ହବ୍ ୭୧ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ୟୁଏଇ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ହୋଇଥିବା ବୈଠକରେ ଭାରତ ଓ ୟୁଏଇ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ଶିକ୍ଷାକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିବା ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ୟୁଏଇର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଖ୍ ଅବଦୁଲ୍ଲା ବିନ୍ ଜାୟେଦଙ୍କ ସହ ଭାରତ ଓ ୟୁଏଇ ମଧ୍ୟରେ ବହୁମୁଖୀ ସହଭାଗୀତାକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା ସହ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଆବୁଧାବୀରେ ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ କ୍ୟାମ୍ପସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହ ୟୁଏଇରେ ରହୁଥିବା ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସହଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବାରୁ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଥିଲେ ।
ସେହିପରି ଶିକ୍ଷା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ଆବୁଧାବୀ ଶିକ୍ଷା ଓ ଜ୍ଞାନ ବିଭାଗ (ଏଡିଇକେ)ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷା ସାରା ମୁସଲ୍ଲମଙ୍କ ସହ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ପୃଥକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ବୈଠକରେ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାକୁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ଅନ୍ୟତମ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଉପରେ ଫଳପ୍ରଦ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ-ଆବୁଧାବୀ କ୍ୟାମ୍ପସର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ଆବଶ୍ୟକ ସହଯୋଗ, ୟୁଏଇରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସିବିଏସଇ ଅନୁବନ୍ଧିତ ଭାରତୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଗୁଡ଼ିକୁ ଏଡିଇକେର ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଦୁବାଇରେ ସିବିଏସଇର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ଉପରେ ଉଭୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଗସ୍ତକାଳରେ ଆବୁଧାବୀର ଗ୍ଲୋବାଲ ଟେକ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ହବ୍ ୭୧ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଏହାକୁ ଦେଖିବା ପରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ପାଇଁ ଉଦ୍ଭାବକ, ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏବଂ ନିବେଶକଙ୍କ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ସମୁଦାୟ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ହବ୍ ୭୧ ଶିଳ୍ପ ଅଂଶୀଦାର, କର୍ପୋରେଟ୍, ନିବେଶକ, ପରାମର୍ଶଦାତା ଉଦ୍ୟୋଗର ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବ୍ୟାପକ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି । ସାମଗ୍ରିକ ସମାଜ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଏଭଳି ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଦେଶର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏବଂ ଅଭିନବ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଲବ୍ଧି କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଚାବିକାଠି ଅଟେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଆବୁଧାବୀରେ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ବିଏପିଏସ୍ ହିନ୍ଦୁ ମନ୍ଦିର ଦର୍ଶନ ସହ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରିଥିଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ । ଉକ୍ତ ମନ୍ଦିରର କାନ୍ଥରେ ଥିବା ଜଗନ୍ନାଥ ସଂସ୍କୃତି ସହ ରଥଯାତ୍ରା କଳାକୃତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ । ମନ୍ଦିରରେ ଜଗନ୍ନାଥ ସଂସ୍କୃତିର ଚିତ୍ରଣ ଜଗନ୍ନାଥ ଭକ୍ତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ଓଡ଼ିଆଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ କହିଛନ୍ତି ।
ପୂର୍ବରୁ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ ଜାଏଡ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିସରରେ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ –ଆବୁଧାବୀ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଯାଇଥିଲେ । ଏହା ଉଭୟ ଦେଶର ନେତୃତ୍ୱର ଦୂରଦର୍ଶିତା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତାର ପ୍ରମାଣ । ଭାରତର ଶିକ୍ଷାକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ-ଆବୁଧାବୀ କ୍ୟାମ୍ପସ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଓ ୟୁଏଇ ମଧ୍ୟରେ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଜ୍ଞାନର ଶକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ । ଗତକାଲି ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଶିକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଓ ୟୁଏଇ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର(ଏମଓୟୁ) ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା । କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ୟୁଏଇର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମଦ ଅଲ୍ ଫଲାସୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଉଭୟ ଦେଶର ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣା ସହଯୋଗ ସହ ଉଭୟ ଦେଶର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
RoM