Ministry of Education
Department of School Education conducts 31,275 Cleanliness Campaigns by October 31, 2023 under Special Campaign 3.0
01 NOV 2023 7:00PM by PIB Delhi
The Department of School Education, Ministry of Education has successfully developed a mass movement for Swachhata in the Special Campaign 3.0. The Department of School Education & Literacy (DoSE&L) and its Autonomous Bodies have elevated this campaign to new heights through collaboration with educational institutions and schools across the nation. This collaborative effort involved the enthusiastic participation of more than 8 lakh school students and over 43,000 dedicated teachers.
DoSE&L has not only met but surpassed its target by successfully conducting 31,275 Cleanliness Campaigns by October 31, 2023. This comprehensive campaign placed a special emphasis on addressing public grievances, public grievance appeals, and the meticulous review of 39,169 files to ensure proper recording and the efficient disposal of public grievances.
As of October 31, 2023, the Department of School Education & Literacy (DoSE&L) has achieved several significant milestones:
• Execution of 31,275 successful cleanliness campaigns during the Special Campaign.
• Disposing of 799 public grievances, demonstrating the commitment to addressing citizens' concerns.
• Achieving a 100% disposal rate of public grievance appeals.
• The reclamation of 5,85,861 square feet of space, effectively repurposed for productive use such as school nutrition gardens, playgrounds etc.
• Thorough review of 39,001 files with the identification and weeding of 18,062 redundant files, marking a substantial achievement in streamlining processes.
During the Special Campaign 3.0 following best practices came up:-
Students engaged in making compost pits at schools
• 697 New Eco Clubs were established with a vision to open Eco Clubs in 100% KVS, NVS, CBSE Schools by Special Campaign 4.0
• 18,767 Compost pits were established where 40,505 KGs compost was generated.
• More than 26000 KGs Scrap was disposed of during the campaign period
• Emphasis on 3 Rs: Reduce, Reuse & Recycle is made
• KVS has started a best practice with help of Teachers and students for Beautifying Switch Boards and walls
ECO Clubs at schools teaching their peers, school staff, parents & the community about environmental issues through club activities
National Bal Bhavan engaged in teaching students to create art and craft from waste and discarded material
On October 25, 2023, Shri Sanjay Kumar, Secretary, Department of School Education & Literacy presented the accomplishments of DOSEL during Special Campaign 3.0 at a press conference hosted by the Department of Administrative Reforms & Public Grievances (DARPG) at the National Media Centre in New Delhi. During the conference, the Secretary emphasized the significance of collective responsibility, underlining that "A Cleaner India" is not merely a slogan but a shared commitment that all must embrace.
Secretary (DoSE&L) presenting at a press conference hosted by the DARPG at the National Media Centre in New Delhi
A remarkable 400 square-foot mural featuring Mahaprabhu Jagannath, Mahaprabhu Balabhadra,and Maa Subhadra created by PM SHRI Kendriya Vidyalaya, Berhampur
The wholehearted engagement of educational institutions and schools in Special Campaign 3.0 serves as an inspirational example to the world. A notable highlight was the exceptional contribution of PM SHRI Kendriya Vidyalaya, Berhampur, who created a remarkable 400 square-foot mural featuring Mahaprabhu Jagannath, Mahaprabhu Balabhadra, and Maa Subhadra. This striking artwork, crafted from over 5,500 recycled plastic bottle caps, symbolizes the promotion of unity, environmental awareness, and the vital message of "Never Forget Nature" and "Never Forget Your Vidyalaya." It serves as a powerful testament to the spirit of this campaign.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
স্কুল এজুকেসন বিভাগনা স্পিসিয়েল কেম্পেন 3.0গী মখাদা 2023গী ওক্তোবর 31 ফাওবদা স্বচ্ছতা অভিয়ান 31,275 পাংথোকখ্রে
01 NOV 2023 7:00PM by PIB Imphal
এজুকেসন মন্ত্রালয়গী স্কুল এজুকেসন বিভাগনা স্পিসিয়েল কেম্পেন 3.0দা স্বচ্ছতাগীদমক অচৌবা খোংজং অমা মায় পাক্না দিবেলপ তৌরে। দিপার্তমেন্ত ওফ স্কুল এজুকেসন & লিতরেসী (DoSE&L) অমসুং মসিগী ওতোনোমস বোদীশিংনা লৈবাক পুম্বগী এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুৎশিং অমসুং স্কুলশিংগা খুৎশম্নদুনা কেম্পেন অসি অনৌবা অৱাংবা থাক অমদা থাংগৎলে। খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নবা অসিদা স্কুলগী মহৈরোই লাখ 8 হেনবা অমসুং কত্থোক্লবা ওজা 43,000গী মথক্না থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি।
DoSE&Lনা 2023গী ওক্তোবর 31 ফাওবদা স্বচছতা অভিয়ান 31,275 মায় পাক্না পাংথোকপদা নত্তনা মসিগী থমখিবা তার্গেৎ হেনখি। কমপ্রেহেন্সিব কেম্পেন অসিনা পব্লিক গ্রিভান্সশিং, পব্লিক গ্রিভান্স অপীলশিং লোইশিনবদা অখন্নবা মীৎয়েং থমখি অমসুং মতিক চাবা রেকোর্দিং তৌনবা অমসুং পব্লিক গ্রিভান্সশিং নিথিজনা দিস্পোজ তৌনবা ফাইল 39,169 রিভ্যু তৌখি।
2023গী ওক্তোবর 31 ফাওবদা দিপার্তমেন্ত ওফ স্কুল এজুকেসন & লিতরেসী (DoSE&L)না মশকনায়বা মাইলস্তোন কয়া অমা ফংখি:
• স্পিসিয়েল কেম্পেন মনুংদা স্বচ্ছতা অভিয়ান 31,275 মায়পাক্না পাংথোকখি।
• নাগরিক্কী চিন্তাশিং লৈহন্দনবা ৱাফম উৎলদুনা পব্লিক গ্রিভান্সসেস 799 দিস্পোজ তৌবা।
• পব্লিক গ্রিভান্স অপীলশিং চাদা 100 দিস্পোজ তৌবা।
• স্ক্ব্যার ফীৎ 5,85,861গী মফম হাংহন্দুনা স্কুল ন্যুত্রিসন গার্দেনশিং অমসুং প্লেগ্রাউন্দশিংগুম্বা প্রদক্তিব য়পজগীদমক ইফেক্তিব ওইনা রিপর্পজ তৌবা।
• ফাইল 39,001 রিভ্যু তৌদুনা কানদ্রবা ফাইল 18,062 মশক খংদোক্তুনা অমসুং খন্দোক্তুনা স্ত্রিমলাইনিং প্রোসেসতা এচিবমেন্ত অমা ফংবা।
স্পিসিয়েল কেম্পেন 3.0গী মনুংদা মখাগী খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং মাংদা উরে:-
স্কুলশিংদা কম্পোস্ত কোমশিং তৌবা হোৎনরিবা মহৈরোইশিং
• স্পিসিয়েল কেম্পেন 4.0গী মখাদা KVS, NVS, CBSE স্কুল চাদা 100দা ইকো ক্লবশিং হাংদোক্নবা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা অনৌবা ইকো ক্লব 697 হৌদোকখ্রে
• কম্পোস্ত শেম্নবা কোম 18,767 শেমদুনা কম্পোস্ত কিলোগ্রাম 40,505 জেনরেত তৌখ্রে।
• কেম্পেন মতম মনুংদা স্ক্রেপ কিলোগ্রাম 26000 হেন্না জিস্পোজ তৌখ্রে
• Rs 3: রিদ্যুস, রিয়ুজ & রিসাইকলদা ইনোৎ পীরি
• KVSনা স্বিতচ বোর্দশিং অমসুং ৱালশিং ফজহন্নবগীদমক ওজাশিং অমসুং মহৈরোইশিংগী মতেংগা লোয়ননা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং হৌরে
স্কুলশিংদা ECO ক্লবশিংনা মখোয়গী মরুপশিং, স্কুল স্তাফ, পেরেন্তশিং & কম্যুনিতীদা ক্লব এক্তিবিতীশিংগী থোংদা ইনভাইরনমেন্তেল ইসুশিংগী মতাংদা তাকপী তম্বীরি
নেস্নেল বাল ভবন মহৈরোইশিংবু কানদ্রবা অমসুং শিজিন্নদ্রবা পোৎলমশিংদগী আর্ত অমসুং ক্রাফত শাবা তম্লি
2023গী ওক্তোবর 25দা দিপার্তমেন্ত ওফ স্কুল এজুকেসন & লিতরেসীগী সেক্রেতরী শ্রী সঞ্জয় কুমারনা নই দিল্লীগী নেস্নেল মিদীয়া সেন্তরদা এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মস & পব্লিক গ্রিভান্সেস (DARPG)না হোস্ত তৌবা প্রেস কনফরেন্স অমদা স্পিসিয়েল কেম্পেন 3.0গী মতম মনুংদা DOSELগী একমপ্লিশমেন্তশিং লান্থোকখি। কনফরেন্স মনুংদা সেক্রেতরীনা কলেক্তিব রেস্পোন্সিবিলিতীগী মরুওইবদা অকনবা ৱাফম থমদুনা ফোংদোকখি মদুদি “স্বচ্ছ ভারত” অসি স্লোগান খক নত্তে মসি পুম্নমক্না পাংথোক্কদবা শেয়র কমিতমেন্ত অমনি।
সেক্রেতরী (DoSE&L)না নই দিল্লীগী নেস্নেল মিদীয়া সেন্তরদা DARPGনা হোস্ত তৌবা প্রেস কনফরেন্স অমদা লান্থোকপা
পি.এম. শ্রী কেন্দ্রিয়া বিদ্যালয়, বেরহামপুরনা শাবা মহাপ্রভু জগন্নাথ, মহাপ্রভু বলভদ্র অমসুং ইমা সুভদ্রাগী স্ক্ব্যর ফীৎ 400গী রিমার্কেবল ম্যুরেল ফিচরিং অমা
স্পিসিয়েল কেম্পেন 3.0দা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং স্কুলশিংগী থৱায় য়াওনা শরুক য়াবনা মালেমদা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা খুদম অমা পীরি। খংজিনবা য়াবা হায়লাইততি মহাপ্রভু জগন্নাথ, মহাপ্রভু বলভদ্র অমসুং ইমা সুভদ্রাগী স্ক্ব্যর ফীৎ 400গী রিমার্কেবল ম্যুরেল ফিচরিং অমা শাখিবা পি.এম. শ্রী কেন্দ্রিয়া বিদ্যালয়, বেরহামপুরনি। রিসাইকল প্লাস্তিক বোতল কেপ 5,500 হেনবনা শেম্বা স্ত্রাইকিং আর্তৱার্ক অসি য়ুনিতী, এনভাইরনমেন্তেল এৱার্নেস প্রমোত তৌবগী খুদম ওইরি অমসুং “নেচরবু কৈদৌনুংদা কাউগনু” অমসুং “অদোমগী বিদ্যালয়বু কৈদৌনুংদা কাউগনু”গী অচৌবা পাউজেলনি। মসিনা কেম্পেন অসিগী স্পিরিৎতা শক্তিলৈবা তেস্তামেন্ত অমগুম মথৌ তৌরি।