সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়
পৱিত্ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱসৰ উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মেৰী মাটি মেৰা দেশ অভিযানৰ অমৃত কলহ যাত্ৰাৰ সমাপ্তি উপলক্ষে কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ দেশৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ অমৃত কলহ যাত্ৰীক সম্বোধন কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰস্তৰৰ পৰা সংগ্ৰহ কৰা মাটিৰ পৰা বিকশিত অমৃত ভাটিকা আৰু অমৃত মহোৎসৱ স্মাৰক উদ্বোধন কৰিব
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ সামৰণি অনুষ্ঠানো চিহ্নিত কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱসকলৰ বাবে ‘মেৰা যুৱ ভাৰত’ (মাই ভাৰত) মঞ্চ মুকলি কৰিব
30 OCT 2023 3:20PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীয়ে ২০২৩ চনৰ ৩১ অক্টোবৰৰ সন্ধিয়া প্ৰায় ৫ বজাত কৰ্তব্য় পথত মেৰী মাটি মেৰা দেশ অভিযানৰ অমৃত কলহ যাত্ৰাৰ সমাপ্তি উপলক্ষে আয়োজিত কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিব। অনুষ্ঠানটোৱে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ সামৰণিও চিহ্নিত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত অমৃত ভাটিকা আৰু অমৃত মহোৎসৱ স্মাৰক উদ্বোধন কৰিব। তেওঁ সমগ্ৰ দেশৰ পৰা এই কাৰ্যসূচীত যোগদান কৰা হাজাৰ হাজাৰ অমৃত কলহ যাত্ৰীক সম্বোধন কৰিব।
এই কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে 'মেৰা যুৱ ভাৰত(মাই ভাৰত) মঞ্চও মুকলি কৰিব।
মেৰী মাটি মেৰা দেশ
মেৰী মাটি মেৰা দেশ অভিযান হৈছে বীৰ আৰু বীৰাঙ্গনাসকলৰ প্ৰতি এক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি যিয়ে দেশৰ বাবে সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰিছে। জন ভাগীদাৰীৰ ভাৱনাত, এই অভিযানত পঞ্চায়ত/গাঁও, ব্লক, নগৰ পালিকা, ৰাজ্য আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত সমগ্ৰ দেশতে অনুষ্ঠিত হোৱা বহুতো কাৰ্যকলাপ আৰু অনুষ্ঠান অন্তৰ্ভুক্ত থাকে। এই কাৰ্যকলাপবোৰৰ ভিতৰত আছিল সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰা সকলো সাহসী লোকৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিবলৈ শিলাফলকম (স্মাৰক) নিৰ্মাণ; শিলাফলকমত ৰাইজে গ্ৰহণ কৰা 'পঞ্চ প্ৰাণ'ৰ প্ৰতিশ্ৰুতি; থলুৱা প্ৰজাতিৰ গছপুলি ৰোপণ কৰা আৰু 'অমৃত বটিকা' (বসুধা ভান্ধন) বিকাশ কৰা আৰু স্বাধীনতা সংগ্ৰামী আৰু মৃত স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ পৰিয়ালক সন্মান জনোৱাৰ বাবে সম্বৰ্ধনা অনুষ্ঠান।
৩৬ খন ৰাজ্য/ইউটিত নিৰ্মাণ কৰা ২.৩ লাখতকৈও অধিক শিলাফলকমৰ সৈতে এই অভিযানে এক বৃহৎ সফলতা লাভ কৰে; প্ৰায় ৪ কোটি পঞ্চ প্ৰাণ প্ৰতিশ্ৰুতি চেলফি আপলোড কৰা হৈছে; লগতে দেশজুৰি ২ লাখ 'বীৰ' কা বন্দন' কাৰ্যসূচী; ২.৩৬ কোটিতকৈও অধিক থলুৱা গছপুলি ৰোপণ কৰা হৈছে; আৰু সমগ্ৰ দেশতে বসুধা বন্দন থীমৰ অধীনত ২.৬৩ লাখ অমৃত ভাটিকা সৃষ্টি কৰা হৈছে।
'মেৰী মাটি মেৰা দেশ' অভিযানত অমৃত কলহ যাত্ৰাও অন্তৰ্ভুক্ত আছে, য'ত গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ ৬ লাখতকৈও অধিক গাওঁ আৰু নগৰ অঞ্চলৰ ৱাৰ্ডৰ পৰা মাটি আৰু চাউল সংগ্ৰহ কৰা হয়, যাক খণ্ড স্তৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হয় (য'ত খণ্ডটোৰ সকলো গাওঁৰ মাটি মিশ্ৰিত কৰা হয়) আৰু তাৰ পিছত ৰাজ্যৰ ৰাজধানীলৈ প্ৰেৰণ কৰা হয়। ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ মাটিখিনি ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানীলৈ প্ৰেৰণ কৰা হ'ব, যাৰ সৈতে হাজাৰ হাজাৰ অমৃত কলহ যাত্ৰী থাকিব।
৩০ অক্টোবৰ, ২০২৩ তাৰিখে, অমৃত কলহ যাত্ৰাত তেওঁলোকৰ নিজ নিজ খণ্ড আৰু নগৰ পালিকাৰ দ্বাৰা প্ৰতিনিধিত্ব কৰা সকলো ৰাজ্য আৰু ইউটিয়ে তেওঁলোকৰ কলহৰ পৰা মাটি 'এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত'ৰ প্ৰেৰণাৰে এটা দৈত্য অমৃত কলশত ৰাখিব। ৩১ অক্টোবৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ দেশৰ পৰা এই কাৰ্যসূচীত যোগদান কৰা হাজাৰ হাজাৰ অমৃত কলহ যাত্ৰীক সম্বোধন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰি অহা অমৃত ভাটিকা আৰু অমৃত মহোৎসৱ স্মাৰক দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তৰ পৰা সংগ্ৰহ কৰা মাটিৰ পৰা কৰ্তব্য পথত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
মেৰী মাটি মেৰা দেশ অভিযানক 'আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ'ৰ এক সমাপ্তি অনুষ্ঠান হিচাপে পৰিকল্পনা কৰা হৈছিল। ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰিবলৈ ২০২১ চনৰ ১২ মাৰ্চত আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ আৰম্ভ হৈছিল। ইয়াৰ পিছত সমগ্ৰ দেশতে উৎসাহী জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণেৰে দুই লাখতকৈও অধিক কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰা হৈছে।
মাই ভাৰত
মেৰা যুৱ ভাৰত (মাই ভাৰত) দেশৰ যুৱসকলৰ বাবে এক স্থানত সমগ্ৰ চৰকাৰৰ মঞ্চ হিচাপে কাম কৰাৰ বাবে এক স্বায়ত্তশাসিত সংস্থা হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে। দেশৰ প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীক ন্যায়সঙ্গত সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, মাই ভাৰতে চৰকাৰৰ সমগ্ৰ পৰিসৰত এক সক্ষম প্ৰণালী প্ৰদান কৰাৰ বাবে প্ৰযুক্তিৰ সুবিধা ল'ব যাতে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ আকাংক্ষা উপলব্ধি কৰিব পাৰে আৰু 'বিকশিত ভাৰত' গঢ়ি তোলাত অৰিহণা যোগাব পাৰে। মাই ভাৰতৰ উদ্দেশ্য হৈছে যুৱসকলক সম্প্ৰদায় পৰিৱৰ্তনৰ এজেণ্ট আৰু ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাতা হ'বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰা, আৰু তেওঁলোকক চৰকাৰ আৰু নাগৰিকৰ মাজত 'যুৱ সেতু' হিচাপে কাম কৰিবলৈ সক্ষম কৰা। এই অৰ্থত, 'মাই ভাৰতে' দেশত 'যুৱ নেতৃত্বৰ উন্নয়ন'ক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উৎসাহ প্ৰদান কৰিব।

Ministry of Culture
On the auspicious occasion of National Unity Day, PM to participate in the programme marking the culmination of Meri Maati Mera Desh campaign’s Amrit Kalash Yatra
PM to address thousands of Amrit Kalash Yatris joining programme from across the country
PM to inaugurate Amrit Vatika and Amrit Mahotsav Memorial developed from soil collected from every part of the country
Programme to also mark closing ceremony of Azadi Ka Amrit Mahotsav
PM to launch ‘Mera Yuva Bharat' (MY Bharat) platform for youth
MY Bharat will be one stop whole-of-government platform for youth of the country
30 OCT 2023 3:20PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will participate in the programme marking the culmination of Meri Maati Mera Desh campaign’s Amrit Kalash Yatra at Kartavya Path on 31st October 2023 at around 5 PM. The programme will also mark the closing ceremony of Azadi Ka Amrit Mahotsav.
Prime Minister will inaugurate the Amrit Vatika and Amrit Mahotsav Memorial during the programme. He will address thousands of Amrit Kalash Yatris joining the programme from across the country
During the programme, Prime Minister will also launch 'Mera Yuva Bharat (MY Bharat) platform for youth of the country.
Meri Maati Mera Desh
Meri Maati Mera Desh campaign is a tribute to the Veers and Veeranganas who have made the supreme sacrifice for the country. In the spirit of Jan Bhagidari, the campaign comprises many activities and ceremonies conducted across the country at Panchayat/Village, Block, Urban Local Body, State and National levels. The activities included building of Shilaphalakam (Memorial) to express heartfelt gratitude to all the bravehearts who have made the supreme sacrifice; ‘Panch Pran’ pledge taking by the people at Shilaphalakam; planting of saplings of indigenous species and developing ‘Amrit Vatika’ (Vasudha Vandhan) and felicitation ceremonies for honouring the freedom fighters and the families of deceased freedom fighters (Veeron ka Vandan), among others.
The campaign became a massive success, with over 2.3 lakh Shilaphalakams built in 36 States/UTs; nearly 4 crore Panch Pran pledge selfies uploaded; 2 Lakh plus ‘Veeron ka Vandan’ programs nationwide; more than 2.36 crore indigenous saplings have been planted; and 2.63 lakh Amrit Vatikas created under the Vasudha Vandan theme across the country.
‘Meri Maati Mera Desh’ campaign also includes the Amrit Kalash Yatra, which comprises collection of mitti and rice grains from over 6 lakh villages in rural areas and from wards in urban areas, which is sent to block level (where mitti of all villages in the block is mixed) and then to the state capital. The mitti from state level will be sent to the National Capital, accompanied by thousands of Amrit Kalash Yatris.
On 30th October, 2023, the Amrit Kalash Yatra will witness all the states and UTs represented by their respective blocks and Urban Local bodies putting mitti from their Kalash in one giant Amrit Kalash in the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. On 31st October, Prime Minister will address thousands of Amrit Kalash Yatris joining the programme from across the country.
The Amrit Vatika and Amrit Mahotsav Memorial, being inaugurated by the Prime Minister, is built at Kartavya Path from the soil collected from every part of the country.
Meri Maati Mera Desh campaign was envisaged as a culminating event of 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. Azadi Ka Amrit Mahotsav began on 12th March 2021 to celebrate the 75 years of India's independence. It has since witnessed more than two lakh programmes organised throughout the country with enthusiastic public participation.
MY Bharat
Mera Yuva Bharat (MY Bharat) is being established as an autonomous body to serve as a one stop whole-of-government platform for youth of the country. In line with the Prime Minister’s vision to provide equitable opportunities to every youth of the country, MY Bharat will leverage technology to provide an enabling mechanism across the entire spectrum of the Government so that they can realise their aspirations and contribute in building of ‘Viksit Bharat’. The aim of MY Bharat is to inspire youth to become community change agents and nation builders, and enable them to act as the ‘Yuva Setu’ between the Government and the citizens. In this sense, ‘MY Bharat’ will provide a major boost to ‘Youth Led development’ in the country.