উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহক সমাজৰ পৰিৱৰ্তনত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা ল’বলৈ আহ্বান উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ
শিক্ষা হৈছে বৈষমতা দূৰ কৰাৰ বাবে আটাইতকৈ শক্তিশালী মাধ্যম – উপ ৰাষ্ট্ৰপতি
ভাৰত সলনি হৈছে আৰু ভাৰতৰ উত্থান অপ্ৰতিৰোধ্য – উপ ৰাষ্ট্ৰপতি
উপ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কয় যে যিসকলে আমাক পৰামৰ্শ দিছিল, তেওঁলোকে এতিয়া আমাৰ পৰামৰ্শ লৈছে
ভিপিয়ে 'অমৃতকাল'ক আমাৰ 'গৌৰৱ কাল' বুলি বৰ্ণনা কৰিছে
ভিপিয়ে সকলোকে কিছুমানৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ভাৰত বিৰোধী বৰ্ণনা প্ৰতিৰোধ আৰু নিষ্ক্ৰিয় কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰে
ভিপিয়ে আজি গুৱাহাটীৰ কটন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ শিক্ষক গোট আৰু শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে
30 OCT 2023 5:11PM by PIB Guwahati
উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী জগদীপ ধনখড়ে আজি শিক্ষাক সামাজিক পৰিৱৰ্তন অনাৰ বাবে আটাইতকৈ কাৰ্যকৰী প্ৰণালী হিচাপে অভিহিত কৰে। শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহক পৰিৱৰ্তনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় হ'বলৈ আহ্বান জনাই তেওঁ কয় যে এইটো তেতিয়াহে সম্ভৱ হ'ব যেতিয়া তেওঁলোকে উদ্ভাৱন, গৱেষণা আৰু বিকাশত লিপ্ত হ'ব আৰু গণ্ডীৰ বাহিৰত চিন্তা কৰিব।
আজি গুৱাহাটীৰ কটন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ শিক্ষক গোট আৰু শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে হোৱা বাৰ্তালাপৰ সময়ত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী ধনখড়ে উল্লেখ কৰে যে শিক্ষা হৈছে বৈষমতা দূৰ কৰা আৰু অসামঞ্জস্যতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ বাবে আটাইতকৈ শক্তিশালী মাধ্যম। তেওঁ লগতে কয়, "যদি আমি উন্নত মানদণ্ডৰ শিক্ষা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হওঁ, তেন্তে আন বস্তুবোৰ তল স্থানত পৰিব।"
উপৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰত সলনি হৈ আছে আৰু ভাৰতৰ উত্থান অপ্ৰতিৰোধ্য। আমাৰ বিকাশত পৃথিৱীখন স্তম্ভিত হৈ পৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয়, "আমাৰ অমৃতকাল হৈছে আমাৰ গৌৰৱ কাল কাৰণ আমি এনে এক পথত আছোঁ যিটো আমাৰ সভ্যতাৰ নীতিৰ আধাৰিত।"
শেহতীয়া দিনবোৰত চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুত অৱতৰণ আৰু জি-২০ৰ অধ্যক্ষতাৰ দৰে বিভিন্ন ঐতিহাসিক সাফল্যৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰি উপ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কয় যে যোৱা দশকত ভাৰতে ভগ্ন পাঁচটা অৰ্থনীতিৰ মাজৰ পৰা বিশ্বৰ পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতিলৈ যাত্ৰা কৰিছে। প্ৰতিটো গোলকীয় মঞ্চত ভাৰতৰ কণ্ঠস্বৰ শুনা গৈছে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয়, "যিসকলে আমাক পৰামৰ্শ দিছিল, তেওঁলোকে আমাৰ পৰামৰ্শ গ্ৰহণ কৰিছে।"
উপ ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে লগতে কয় যে ভাৰতৰ উত্থান কিছুমানৰ বাবে হজম নহয়, যিসকলে যিকোনো প্ৰকাৰে ভাৰতৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক কলংকিত আৰু নষ্ট কৰিবলৈ সাজু। সেয়েহে, তেওঁ সকলোকে এনে ভাৰত বিৰোধী আখ্যানৰ প্ৰতিষেধক আৰু নিষ্ক্ৰিয় কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ লগতে কয় "আমাৰ দেশত বিশ্বাস কৰা, ভাৰতীয়তাত বিশ্বাস কৰাটো আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্তব্য। ভাৰতৰ গৌৰৱান্বিত নাগৰিক হওক আৰু আমাৰ সফলতাৰ বাবে গৌৰৱ কৰক,"।
সকলোৱে যাতে সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা উপলব্ধি কৰিব পাৰে তাৰ বাবে এক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী ধনখড়ে কয় যে আজি যুৱসকলৰ বাবে কোনো সুযোগৰ অভাৱ নাই। "এইটো সঠিক সময়, সঠিক পৰিস্থিতি, সঠিক প্ৰণালী। যত সকলো সম্ভৱ। আপুনি কেৱল প্ৰথম পদক্ষেপ ল'ব লাগিব আৰু প্ৰণালীটোৱে আপোনাক সহায় কৰিব।" তেওঁ কয় যে আপোনাৰ সপোনবোৰ বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ সঠিক চৰকাৰী নীতি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
শ্ৰী ধনখড়ে কয়, "ক্ষমতাৰ দালাল আৰু দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত মধ্যস্থতাকাৰীৰ দ্বাৰা আক্ৰান্ত আমাৰ শক্তি কৰিড'ৰবোৰ এতিয়া সম্পূৰ্ণৰূপে পৰিত্যাগ কৰা হৈছে। শক্তি দালালসকলক কতো দেখা নাযায় আৰু সাধাৰণ মানুহ ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী"।
অৰ্থনৈতিক জাতীয়তাবাদক আমাৰ অৰ্থনৈতিক দৰ্শনৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ বুলি বৰ্ণনা কৰি উপৰাষ্ট্ৰপতিয়ে প্ৰশ্ন কৰে যে আমি কিয় আমাৰ চিন্তাধাৰা সলনিৰ আহ্বান জনাই চিলা, চাকি, মমবাতি, পুতলা, পৰ্দা, আচবাব আদিৰ দৰে সামগ্ৰী উন্নত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ মূল্যৱান বৈদেশিক মুদ্ৰা ব্যৱহাৰ কৰোঁ, ভিপিয়ে কয় যে আমি স্থানীয়লোকৰ বাবে মাত মাতিব লাগে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয়, "মই সকলোকে, বিশেষকৈ আমাৰ উদ্যোগ আৰু ব্যৱসায়ীসকলক অনুৰোধ কৰিম যে ক্ষুদ্ৰ আৰ্থিক লাভৰ বাবে এই পদ্ধতি আমাৰ দেশৰ বাবে ভাল নহয়। যদি অতি ভাৰতীয়ই অৰ্থনৈতিক জাতীয়তাবাদ অনুসৰণ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে, তেন্তে তেওঁ ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ বাবে যথেষ্ট অৱদান আগবঢ়াব।"
প্ৰাকৃতিক সম্পদবোৰ মানৱতাৰ বুলি লক্ষ্য কৰি ভিপিয়ে তেওঁলোকৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰৰ বাবে আহ্বান জনায় আৰু কয় যে এজনৰ বিত্তীয় শক্তিয়ে আমাৰ প্ৰাকৃতিক সম্পদৰ ব্যৱহাৰ নিৰ্ধাৰণ কৰিব নালাগে যেনে পানী, বিদ্যুৎ, পেট্ৰ'ল।
এনইপি-২০২০ ৰ সন্দৰ্ভত উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে "ই ডিগ্ৰীমুখী নহয়, ই জ্ঞান আৰু দক্ষতামুখী। এইটো এটা ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন।" শিক্ষাৰ্থীসকলক ২০৪৭ চনৰ যোদ্ধা বুলি অভিহিত কৰি তেওঁ কয় যে আমি আমাৰ স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকী ২০৪৭ চনত উদযাপন কৰাৰ সময়ত ভাৰত কি হ'ব সেয়া তেওঁলোকে সিদ্ধান্ত ল'ব।
বহুকেইজন মুখ্যমন্ত্ৰীকে ধৰি কেইবাজনো প্ৰসিদ্ধ প্ৰাক্তন ছাত্ৰ-ছাত্ৰী প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে কটন বিশ্ববিদ্যালয়ক প্ৰশংসা কৰি উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে তেওঁলোকক প্ৰাক্তন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ দ্বিবাৰ্ষিক সভা আহ্বান কৰিবলৈ আৰু মহাবিদ্যালয়ৰ জৰিয়তে সমাজক ঘূৰাই দিবলৈ তেওঁলোকক নিয়োজিত কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।
অসমৰ মাননীয় ৰাজ্যপাল শ্ৰী গুলাব চান্দ কাটাৰিয়া, অসমৰ মাননীয় শিক্ষা মন্ত্ৰী ডা: ৰানোজ পেগু, কটন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ উপাচাৰ্য অধ্যাপক ৰমেশ চন্দ্ৰ ডেকা আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে অনুষ্ঠানটোত অংশগ্ৰহণ কৰে।

Vice President's Secretariat
Vice President calls upon education institutions to be crucible of change in society
Education is the most potent medium to even out inequalities – Vice President
India is changing & the rise of India is unstoppable – Vice President
VP says that those who used to advise us, are taking our advice now
VP describes ‘AmritKaal’ as our ‘Gaurav Kaal’
VP appeals to everyone to antidote and neutralise anti-Bharat narrative orchestrated by some
Economic nationalism an integral part of our economic philosophy – Vice President
VP interacts with the faculty members and students of Cotton University in Guwahati today
30 OCT 2023 5:11PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri JagdeepDhanhkartoday described education as the most effective mechanism to bring societal change. Calling upon education institutions to be crucible of change, he said that it would be possible only when they engage in innovation, research and development, and think out of box.
Speaking during an interaction with the faculty members and students of Cotton University in Guwahati today, Shri Dhankharunderlined that education is the most potent medium to even out inequalities and to combat inequities. “If we manage to have quality education, other things will fall in place,” he added.
The Vice President asserted that India is changing & the rise of India is unstoppable. Sating that the world is stunned at our growth, he said “Our AmritKaal is our Gaurav Kaal because we are on a path that is in accordance with our civilizational ethos.”
Listing various historic achievements in recent days, such as landing on moon’s south pole and presidency of G20, the Vice President said that during last decade, India has travelled journey from being among the Fragile Five economies to the fifth largest economy in the world. Highlighting that India’s voice is being heard at every global platform, he said, “those who used to advise us, are taking our advice.”
The Vice President further said that India's rise is indigestible to some who are ready togo to any extent to taint and tarnish Bharat's institutions. Therefore, he appealed to everyone to antidote and neutralise such anti-Bharat narrative. “It's our national duty to believe in our nation, to believe in Bhartiyata. Be proud citizens of Bharat & take pride in our accomplishments,” he stressed.
Underlining that an ecosystem has been put in place so that everyone can realise his or her full potential, Shri Dhankhar said that there is no dearth of opportunity for youth today. “It's right time, right circumstances, right system.Everything is possible. You have to only take first step & the system will help you,” he said while underscoring that right Government policies are in place to help your realise their dreams.
“Our power corridors, which were infested with power brokers, and corrupt middlemen, now have been thoroughly sanitised. Power brokers are nowhere to be seen & common man is biggest beneficiary of this,” Shri Dhankhar said.
Describing economic nationalism is an integral part of our economic philosophy, the Vice President questioned as to why we use our precious foreign exchange in improving items like kites, lamps, candles, toys, curtains, furniture etc. calling for change in our thinking, VP said that we should be vocal for local. “I would appeal to everyone, especially our industry & businesses that this approach for small monetary gains is not good for our country. If very Indian pledges to follow economic nationalism, he or she will contribute immensely for Bharat's economy,” he stressed.
Observing that natural resources belong to humanity, VP called for their optimum utilisation and said that one’s fiscal power should not determine our usage of natural resources e g. water, electricity, petrol.
Talking about NEP-2020, the Vice President said that “It is not degree oriented, it's knowledge & skill oriented. This is big change.” Calling students as the warriors of 2047, he said that they will decide what Bharat will be in 2047 when we celebrate centenary of our independence.
Praising the Cotton University for producing several illustrious alumni including many Chief Ministers, the Vice President suggested them to call biennial meetings of alumni & engage them to give back to the society through college.
Shri Gulab Chand Kataria, Hon’ble Governor of Assam, Dr. Ranoj Pegu, Hon’ble Education Minister of Assam, Prof. Ramesh Chandra Deka, Vice-Chancellor, Cotton University and other dignitaries attended the event.