অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদভনা তুং কোইনা উমং য়োকখৎনবা হোৎনবদা লামৈ চাকপা থিংবা, লামৈ চাকখ্রবা মতুংদা অমুক শেমগৎপা অমসুং ঊমংগী সর্তিফিকেসন্না মরু ওইবা খুৎলাই অমনি হায়না ফোংদোকখ্রে
য়ুনাইতেদ নেসন্স ফোরম ওন ফোরেস্ত (য়ু.এন.এফ.এফ.) দা মালেমগী ওর্গনাইজেসন ২০ অমসুং লৈবাক ৪০ দগী মীহুৎ ৮০ হেনবনা শরুক য়ারি
26 OCT 2023 4:08PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত এন্দ ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, লেবর এন্দ এমপ্লোইমেন্ত মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদভনা তুং কোইনা উমং য়োকখৎনবা হোৎনবদা লামৈ চাকপা থিংবা, লামৈ চাকখ্রবা মতুংদা অমুক শেমগৎপা অমসুং ঊমংগী সর্তিফিকেসনগী মরু ওইবা খুৎলাই অমনি হায়না ফোংদোকখ্রে।
দেহরাদুন্দা লৈবা ফোরেস্ত রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ (এফ.আর.আই.) দা পাংথোকপা য়ুনাইতেদ নেসন্স ফোরম ওন ফোরেস্ত (য়ু.এন.এফ.এফ.) তা ভিদিও মেসেজ অমদা শ্রী য়াদভনা ফোংদোকখি মদুদি লামৈ চাকপনা পাম্বী অমসুং শা ঙা খক্তদা অমাং অতা থোকহনবদা নত্তনা উমংগী অকোইবদা খুন্দারিবা কাংলুপশিংগী পুন্সিদসু অকাইবা পী। তুং কোইনা উমং য়োকখত্তুনা থম্নবগী মরু ওইবা খুৎলাই অমদি উমংগী সর্তিফিকেসন তৌবনি, মসিদা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী অপীকপা থাক্কী প্রোদ্যুসরশিংগীদমক্তা মখল কয়াগী লানফমশিং থেংনরকপা য়াবসু লৈরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। লানফমশিং অসি থেংননবগীদমক ভারতনা নেস্নেল ফোরেস্ত সর্তিফিকেসন স্কিম হৌদোকখ্রে হায়না কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না শরুক য়ারিবা মীপুম খুদিংমক্তা ইকুইতেবল, জস্ত, অমসুং রেজিলিএন্ত ওইবা তুং কোইনা চৎপা তুংলমচৎ অমগীদমক্তা পুন্না হোৎনমিন্ননবা হায়খি।
উত্তরাখন্দ সর্কারগী ফোরেস্ত, লেঙ্গুএজ এন্দ তেক্নিকেল ইদুকেসনগী মন্ত্রী শ্রী সুবোধ উনিয়ালনা ঙসি ৱা ঙাংবদা উত্তরাখন্দ রাজ্যগী "দেভ ভুমি" দা মীহুৎ পুম্নমকপু তরাম্না ওকখি। মহাক্না ৱা ঙাংবদা রাজ্যগী অনৌবা খোঙথাংশিং অমসুং থবক থৌরমশিং খন্নখি অমসুং লামৈ চাকপগী থৌদোকশিং হন্থহন্নবা, উমংগী অকোইবদা লৈরিবা কাংলুপশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা হায়খি অমসুং মখোয়বু ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তশিংগা খুৎশম্নরগা থবক তৌমিন্নবগী স্ত্রেতেজী অসি মাই পাকই হায়না ফোংদোকখি। ফোরেস্ত সর্তিফিকেসন তৌবা অসি, উমং য়েংশিন্নবগী থৌওং অমা ওইবনা, মরু ওই অমসুং গ্লোবেল ফোরেস্ত গোলশিংদসু পান্দম থম্নরি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না নাৎকী ওইবা লৌশিং, তেক্নোলোজী ইনোবেসন, অমসুং মীওই কাংলুপশিংনা তৌবা থবকশিংগী ফোরমদা তৌরিবা একচেঞ্জ অসিদগী মীপুম খুদিংমক্তা কান্নবা ফংলগনি হায়না হায়খি।
য়ু.এম.এফ.এফ. কী দিরেক্তর, সুশ্রী জুলিএত বাইও কৌদেনোকপোনা হায়খি মদুদি লামৈ চাকপগী ইসু অসি মশিং য়াম্না হেনগৎলক্লিবা মালেমগী অৱাবা অমনি, অমসুং মসিনা ইকোসিস্তেম, অমসুং মীওই কাংলুপশিংদা পীরিবা চৈথেংশিং অসিগীদমক্তা থবকশিং পাইখৎপা তঙাই ফদে অমসুং সি.এল.আই. গী ফোরেস্ত সর্তিফিকেসনগী অনিশুবা থিম অসি মতম কয়াদগী খন্ন-নৈনবগী হীরম অমা ওইদুনা লাক্লি অমসুং মতাং অসিদা থবক্তা ওন্থোকপা য়াবা পাম্বৈশিংগী তঙাই ফদবা লৈরে। মহাক্না লামৈ চাকপনা হৌজিক্তি ইকোসিস্তেমদা য়াম্না শোকহল্লে হায়খি অমসুং স্তেকহোলদর কয়াগী অৱাবশিংগী অমসুং অকুপ্পা মিৎয়েং চঙবা লাক্কদবা রেগ্যুলেসনশিংগী মতাংদা পনখি। মহাক্না সি.এল.আই. অসিগী ফল অদু য়াম্না মরু ওই হায়খি অমসুং মসিগী মাই পাকপা অসি ঐখোয় খুদিংমক্না য়ু.এন.এফ.এফ. ১৯ দা থবক অমসুং রিকমেন্দেসনশিং তৌবগী তঙাই ফদবশিং খঙদোকপা ঙম্বগী মতুং ইনগনি হায়না ফোংদোকখি।
এনভাইরোন্মেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মন্ত্রালয় ভারত সরকারনা য়ুনাইতেদ নেসন্স ফোরম ওন ফোরেস্ত (UNFF) অমা ফোরেস্ত রিসর্চ ইন্সতিত্যুত (FRI) দেহরাদুন্দা ওক্তোবর ২৬-২৮, ২০২৩দগী পাঙথোক্নবা থৌরাং অমা পায়খৎখ্রে। লৈবাক ৪০ অমসুং ইন্তর্নেসনেল ওর্গানাইজেসন ২০দগী দেলিগেত ৮০ হেন্না ফুদ অমসুং এগ্রিকলচরেল ওর্গানাইজেসন (FAO) অমসুং ইন্তর্নেসনেল য়ুনিয়ন ওব ফোরেস্ত রিসর্চ ওর্গানাইজেসন (IUFRO) য়াওনা ভারত্তগী দেলিগেত অমসুং ওর্গানাইজেসনশিংনা মশা ওইনা অমসুং ওনলাইন্দা থৌরম অসিবু শরুক য়াগনি। থৌরম অসিনা হায়ব্রিদ, ফিজিকেল অমসুং ওনলাইন ফোর্মেত্তা মালেম শীনবা থুংবদগী শরুক য়াবা য়াহন্নবা হোৎনরি।
কন্ত্রী লেদ ইনিসিএতিব (CLI) অসিনা থিমেতিক এরিয়া অনিদা মীৎয়েং থম্লিঃ লাম্মৈ/উমং মৈ চাকপা অমসুং মৈনা শোকহল্লবা মফমশিং কনবা অমসুং হান্নগী ফিভমদা হঞ্জিলহনবা অমসুং ফোরেস্ত সর্তিফিকেসন অমসুং সস্তেনেবল ফোরেস্ত মেনেজমেন্ত হায়বা হীরমশিং অসিনি।
উমং মৈ চাকপা/লাম্মৈ চাকপনা বাইওদাইভর্সিতী, একোসিস্তেম সর্ভিস, মীওইবগী পুন্সি, হিংবগী লম্বী অমসুং জাতিগী শেন্মিৎলোন্দা অদুক্কী মতী অকাইবা পীরি। হৌখিবা চহি খরসিদা, লাম্মৈ চাকপগী চাং পাক চাউবা অমসুং মতম শাংবা হেনগৎলক্লি। মসিগা ইরোইননা, পুনশিনবা অমসুং লোকেল অমসুং লমদম লমদম অমসুং অন্তর্জাতিগী থাক্তা মসিবু কনবা, মসিনা পীরিবা শাফু হন্থহনবা অমসুং অশোকপা লমশিং হান্নগী ফিভমদা হঞ্জিলহনবগী তঙাইফদবা লৈরি।
ফোরেস্ত সর্তিফিকেসন অসি হৌখিবা চহি খরসিদা মালেমগী পুক্নিং চিংশিনবা হেনগৎলক্লি। ২০২ অমসুং ২০২১ গী মরক্তা, সর্তিফাইদ ফোরেস্তকী লম অসি য়ুরোপ অমসুং নোরদর্ন অমেরিকানা মরুওইনা লুচিংদুনা মিলিয়ন হেক্তর ২৭ হেনগৎলক্লি। অদুমওইনমক, চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিং অমসুং মার্জিনেল ফোরেস্ত মেনেজরশিংনা সর্তিফিকেসনগী থৌওংদা খুদোংচাদবা কয়া থেংনরি। ফোরম অসিনা হায়রিবা হীরমশিং অসিদা খন্ন-নৈনবগী ফম্বাক অমা পীনবা অমসুং ত্রেদ রুলশিংগা লোইননা সর্তিফিকেসন এলাইন তৌনবগী হীরমশিং খন্ননবা পান্দম থম্লি।
ফোরম অসি থিমেতিক এরিয়াশিং অসিদা খন্ননৈনবা নুমিৎ নিনিগী মতম লৌনবা হোৎনরি অমসুং শাবা হেনগৎলক্লিবা মালেম অসিদা মতৌ করম্না মৈগা লোইননা হিংমিন্নগদগে, মৈ কন্নবা মপুং ওইবা থৌশিলশিং চলাইবা, নৌনা শেমগৎলক্লিবা গ্লোবেল ফাইয়র মেনেজমেন্ত হব অমসুং ফোরেস্ত সর্তিফিকেসন অমসুং সস্তেনেবল ফোরেস্ত মেনেজমেন্ত অসিবু খ্বাইদগী ফবা মওংদা শীজিন্নবা য়াগদগে হায়বগী মতাংদা সেসন পাঙথোক্নবা থৌরাং তৌরি। খন্ন-নৈনবা অসিগী মতউংদা নোংমগী লোইরকপদা কলচরেলগী থৌরম পাঙথোক্কনি, অমসুং রাজাজি নেসনেল পার্ক্তা অহুমশুবা নুমিত্তা ফীল্দ ত্রিপ অমা চৎকনি।
এনভাইরোন্মেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মন্ত্রালয়গী দিরেক্তোরেত জেনরেলনা দেলিগেতশিংদা CLI গী মরুওইবশিং থমখি অমসুং মালেমগী উমং কনবগা মরী লৈনবা সমশ্যাশিং মীফম অসিদা খন্নখি। মহাক্না লাম্মৈ চাকপা অমসুং মসিনা মীয়ামগী হকশেলদা পীরিবা শাফু, শেন্মিৎলোনগী থবকশিং অমসুং উমংগী দাইবর্সিতীগী মতাংদা পাউদমখি। মহাক্নাথৌজিক ভারতকী রাজ্যশিংগী ৬২%না উমং মৈ চাকপা য়ানা লৈরিবা ফিভমগী মতাংদা অমসুং ভারতনা মতৌ করম্না উমং মৈ চাকপা কন্নবগী থবক্তা মায় পাক্না চঙশিল্লিবগে হায়বগী মতাংদা থমখি। মহাক্না শরুক য়ারিবশিংদা লৈবাক অসিনা মালেমগা খুৎশম্নদুনা হায়বদি জি২০দা খন্নখিবদগী হৌরকপা গান্ধিনগর ইমপ্লিমেন্তেসন রোদমেপ অমসুং গান্ধিনগর ইনফোর্মেসন প্লেৎফোর্মনা লাম্মৈ চাকপদগী নৌওনা শেমগৎপা অমসুং খোনি তানবনা শোকহল্লবা লমশিং হিংগৎহন্নবগী মতাংদা পাউদমখি।
ঙসিগী ফোরমগী মীফম অসিদা উমং মৈ চাকপা, উমং মৈ চাকপা কনবা অমসুং মালেমগী উমংগী শেমগৎপগী হবকী ময়াংদা পেনেল দিস্কসনশিং থমখি। তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিং অমসুং ইন্তরনেসনেল ওর্গানাইজেসনশিংদগী শরুক য়ারিবশিংগী মনুংদা ন্যু জিলেন্দ, মাদাগাস্কর, কলম্বিয়া, মোরোক্কো, ভারত, পোর্তুগল, মালাৱি, বোতস্বানা, রসিয়া, নাইজেরিয়া, খা অফ্রিকা, স্পেন, FAO, UNEP, ITTO, অমসুং IUFRO য়াওখি। মসিগী মতুংদা অতৈ লৈবাক কয়া অমসুং ওর্গানাইজেসন কয়ানা খুন্নাই পুম্বনা শরুক য়াদুনা কনবা অমসুং শেমগৎপগী মতাংদা মখোয়-মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং পুখৎখি।
শগোলশেল নুমিৎ ২৭ ওক্তোবর ২০২৩গী ফোরম্না ফোরেস্ত সর্তিফিকেসন অমসুং সস্তেনেবল ফোরেস্ত মেনেজমেন্তকী মতাংদা খা অফ্রিয়া, রসিয়া অমসুং ভারত য়াওনা খন্ন-নৈনবগী মতম লৌগনি। ফোরম অসিদগী থোক্লকপা ৱারেপ্না পাঙথোকখিবা খন্ননৈন্বশিংদা কো-চেয়র লৌদুনা UNFF কী ১৯শুবা মীফমদা খন্ননবা পুখৎকঅনি। UNFF19 অসি য়ুনাইতেদ নেসন্স হেদক্বার্তরদা মে ২০২৪ দা পাঙথোক্কনি।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Shri Bhupender Yadav emphasizes importance of forest fire prevention, post-fire restoration and forest certification as a tool for sustainable forest management
More than 80 delegates participating from 40 countries and 20 International Organisations in United Nations Forum on Forests (UNFF)
26 OCT 2023 4:08PM by PIB Delhi
Union Minister for Environment, Forest and Climate Change, Labour and Employment Shri Bhupender Yadav emphasized the importance of forest fire prevention, post-fire restoration and forest certification as a tool for sustainable forest management.
In his video message at the United Nations Forum on Forests (UNFF) at Forest Research Institute (FRI) Dehradun Shri Yadav stressed that forest fires not only cause irreparable damage to flora and fauna but also affect the livelihoods of communities living at forest peripheries. He emphasized that an important tool for promotion of sustainability of forests is forest certification, which nonetheless, presents numerous challenges notably for small-scale producers in developing countries. The Union Minister said India has embarked on its national forest certification scheme to address these challenges. He called on all participants to work together to create a sustainable future that is equitable, just, and resilient.
Minister of Forests, Languages & Technical Education, Government of Uttarakhand Shri Subodh Uniyal in his address today welcomed all distinguished delegates to “Dev Bhoomi”, the state of Uttarakhand. In his remarks he dwelled into the states initiatives and programmes and stated to minimize forest fire incidences, empowering communities living in proximity to forests and incentivizing them to work in tandem with the forest departments has been a strategy that has found success. He affirmed that Forest Certification is an equally important area, being a mechanism for forest monitoring, and is the focus within Global Forest Goals. He emphasized that all will benefit from the exchange at the Forum of traditional knowledge, technology innovation, and community engagement practices.
Director, UNFF, Ms. Juliette Biao Koudenoukpo said that issue of forest fires has been escalated as a global concern, and their detrimental impact on ecosystems, and communities makes action imperative and the second theme for the CLI being forest certification has been a long-standing topic for discussion and actionable solutions are now need of the hour. She highlighted the impact of forest fires on ecosystem are more profound now and mentioned about the challenges of numerous stakeholders and upcoming regulations that need attention. She stressed that the outcome of this CLI is very important and the success will lie in all our collective ability to identify areas for action and recommendations to UNFF 19.
The Ministry of Environment, Forest and Climate Change, Government of India has taken the initiative for hosting a United Nations Forum on Forests (UNFF), from 26-28 October 2023, at Forest Research Institute (FRI) Dehradun. More than 80 delegates are participating from 40 countries and 20 International Organisations, both in person and online, are attending the programme, including Food and Agricultural Organisation (FAO) and International Union of Forest Research Organizations (IUFRO), along with delegates and organisations from India. The programme has adopted a hybrid, physical and online formats for enabling participation across the globe.
This Country Led Initiative (CLI) focuses on two thematic areas: forest fires/wildfires and best practices on its prevention and restoration in fire-affected areas, and forest certification and sustainable forest management.
Forest fires/wildfires profoundly impact biodiversity, ecosystem services, human well-being, livelihoods, and national economies. In recent years, forest fires/wildfires have increased in scale and duration. Accordingly, there is a need to enhance collaboration and action at local, regional and international level on its prevention, reduction of its impacts and restoration of impacted land.
Forest certification has received growing global attention in recent years. Between 2020 and 2021, the certified forest area increased by 27 million hectares, led mainly by Europe and Northern America. However, developing countries and marginal forest managers continue to face challenges with the certification process. The Forum aims to provide a platform to discuss these aspects and the aspect of aligning certification systems with trade rules.
The Forum is planned over two days of exchange on the thematic areas and will host sessions on how to live with fire in a warming world, policies needed for implementing integrated fire management, how to make best use of the newly developed Global Fire Management Hub, and Forest Certification and Sustainable Forest Management. The discussions will be followed by cultural programmes at the end of each day, and field trip to Rajaji National Park on the third day.
The Director-General, Ministry of Environment, Forest and Climate Change shared with the delegates the importance of CLI and deliberations in these meetings in enhancing international cooperation on global forestry related issues. He highlighted the issues that accompany these forest fires/wildfires and its negative impact on public health, economic activity and forest biodiversity. He also spoke about the current scenario in India where more than 62% of Indian states are prone to high-intensity forest fires and how India has significantly improved its forest fire monitoring systems and fire forecast models. He shared with the participants the country's proposed global collaboration i.e. Gandhinagar Implementation Roadmap and Gandhinagar Information Platform, that emanated from G20 deliberations, to tackle restoration of forest fire and mining degraded lands.
The forum’s meeting witnessed today varied panel discussions on forest fires, policies enhancing prevention of forest fires and on the global forest management hub. Various countries and International Organisations participated as panelists including New Zealand, Madagascar, Colombia, Morocco, India, Portugal, Malawi, Botswana, Russia, Nigeria, South Africa, Spain, FAO, UNEP, ITTO and IUFRO. Subsequently many other countries and organizations expressed their views and suggestions on prevention and effective management including the role of community participation.
The forum on Thursday, the 27th October, 2023 will cover a round of interaction on Forest Certification and Sustainable Forest Management with country presentations from South Africa, Russia and India.
The outcome of the Forum will be a summary by the Co-chairs on the discussions held, which will be submitted to the 19th session of UNFF for consideration. UNFF19 will be held in May 2024 at United Nations headquarters.