আয়ুশ
লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা লৌমীশিংনা ‘আয়ুর্বেদ ফোর ৱান হেল্থ’ কেম্পেনগী শরুক ওইরক্লি
8শুবা আয়ুর্বেদকী নুমিৎ নবেম্বর 10, 2023দা পালন তৌগনি
26 OCT 2023 5:03PM by PIB Imphal
• লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা লৌমীশিং অসি লেপ্পা লৈতনা ‘আয়ুর্বেদকী নুমিৎ’কী ‘আয়ুর্বেদ ফোর ৱান হেল্থ’ কেম্পেনগা লোয়ননা লিঙ্ক তৌখ্রে
• RCFCs (রিজনেল কম ফেসিলিতেসন সেন্তর্স), SMPBs (স্তেৎ মেদিসিনেল প্লান্ত বোর্দ) গুম্বা ওর্গনাইজেসনশিংনা লৌমীশিংগী মরক্তা পাম্বীশিংগী মেদিসিনেল অমসুং ইকনোমিক ভেল্যুগী মরমদা এৱের্নেস পীরি
• NMPB (নেস্নেল মেদিসিনেল প্লান্তস বোর্দ)কী খুত্থাংদা ‘আয়ুর্বেদকী নুমিৎ’কা লোয়ননা লৌমীশিং কন্নেক্ত তৌনবা লৈবাক শিনবা থুংবদা কেম্পেন অমা চত্থরি
নবেম্বর 10, 2023দা পাঙথোক্কদৌরিবা ‘আয়ুর্বেদকী নুমিৎ’কী থৌরমদা লৌমীশিংনা মরু ওইবা পার্তিসিপেন্ত ওইরগনি। থৌরম অসিগী মপুং ওইবা থিম অসি ‘আয়ুর্বেদ ফোর ফার্মর্স’ হায়বা অসিনা ওইরি। লৌমীশিংনা মখোয়গী হীংনবা লম্বীগী শরুক ওইনা আয়ুর্বেদিক পাম্বীশিং থাদুনা আত্মনির্ভর ওইবা ঙমগনি অমসুং এম্পাৱর তৌগনি। হীদাক কান্নবা পাম্বীশিংগী ইকনোমিক্কী ওইবা মরু ওইবা অদু লৌমীশিংদা খঙহন্নবা অখন্ননা য়েংশিল্লি। লৌমীশিংদা NMPB (নেস্নেল মেদিসিনেল প্লান্তস বোর্দ)কী খুত্থাংদা হীদাক কান্নবা পাম্বীশিং থাবদা অখন্নবা তেক্নিকশিং শীজিন্ননবা ৱাখল তাহল্লি। আয়ুর্বেদকী নুমিৎকী ‘আয়ুর্বেদ ফোর ৱান হেল্থ’ কেম্পেন য়াওদুনা ভারতকী লৌমীশিংনা ‘আয়ুর্বেদ ফোর ফার্মর্স’ হায়বা তোপিক অসি কুপ্না খঙবা ঙমহনগনি।
‘আয়ুর্বেদকী নুমিৎ’কী মপুং ওইবা থৌরম অসি হরিয়ানাগী চান্দিগরদা লৈবা পঞ্চকুলাদা নম্বেম্বর 10, 2023দা পাঙথোক্কনি। লৈবাক শিনবা থুংবদগী লৌমীশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াবা য়াগনি অমসুং হীদাক কান্নবা পাম্বীশিং থাবগী মরমদা ই-পাউ ফংগনি। ‘আয়ুর্বেদ ফোর ৱান হেল্থ’ কেম্পেনগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা লৌমীশিংগা লোয়ননা মীফমশিং পাঙথোক্তুনা, ৱারী-ৱাতাই শাদুনা, থৌরমশিং পাঙথোক্তুনা অমসুং তোঙান-তোঙানবা ই-পাউ ফাওননবা পাম্বৈশিং শীজিন্নদুনা ৱাখল তাহল্লি। আয়ুর্বেদকী নুমিৎ পাঙথোক্তুনা নোদেল এজেন্সী ওইরিবা CCRAS (সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন আয়ুর্বেদিক সাইন্সেস)না মাইক্রো ৱেবসাইৎ www.ayurvedaday.org.in দিবেলপ তৌখি। মালেম শিনবা থুংবদগী বিজিতরশিংনা ‘আয়ুর্বেদকী নুমিৎ’কী মরমদা ই-পাউ ফংনবা ৱেবসাইৎ অসিদা চংবা য়াগনি অমসুং ‘আয়ুর্বেদ ফোর ৱান হেল্থ’ কেম্পেনগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা এক্তিবিতীশিংগী শরুক ওইবা য়াগনি।
আয়ুশ মন্ত্রালয়না ‘আয়ুর্বেদকী নুমিৎ’ অসি মাইপাকপা অমা ওইহন্নবা থৱায় য়াওনা হোৎনরি। মহৈরোয়শিং অমসুং নহারোলশিংগী মথক্তা ‘আয়ুর্বেদকী নুমিৎ’কী কেম্পেনগা লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা লৌমীশিং অসি কন্নেক্ত তৌনবা খোঙথাংশিং পাইখৎলি। লৈবাক শিনবা থুংবদগী কেম্পেন অসিগা লৌমীশিংবা গ্রুপ মীতিং, ইন্দিবিজুএল ইন্তরেক্সন, লেচর অমসুং ৱার্কশোপশিংগী খুত্থাংদা লিঙ্ক তৌরি। লৈবাক অসিদা লৈরিবা RCFCs (রিজনেল কম ফেসিলিতেসন সেন্তর) তরেৎ অমসুং SMPBs (স্তেৎ মেদিসিনেল প্লান্ত বোর্দস) 37না ‘আয়ুর্বেদকী নুমিৎ’কা লোয়ননা লৌমীশিংবু লিঙ্ক তৌবগী থবক পাইখৎলি। সেন্তরশিং অসিগা মরী লৈনবা কোল্লাবোরেতরশিংনা য়ুমথোং অমদগী য়ুমথোং অমদা চৎতুনা লৌমীশিংদা হীদাক কান্নরবা পাম্বীশিং য়েন্থোক্লি, অমসুং লৌমীশিংবু শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎলি। আয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয়গী তীমশিংগা মরী লৈনবা ইন্সতিত্যুত পুম্নমক্না ‘আয়ুর্বেদকী নুমিৎ’ অসি মালেমগী থৌরম ওইহন্নবা শেম শারি।

AYUSH
Farmers across the country are becoming part of the 'Ayurveda for one Health’ campaign
The 8th Ayurveda Day will be celebrated on 10th November, 2023
26 OCT 2023 5:03PM by PIB Delhi
• Farmers across the country are being continuously linked with the 'Ayurveda for One Health' campaign of 'Ayurveda Day'.
• Organisations like RCFCs (Regional Cum Facilitation Centres), SMPBs (State Medicinal Plant Board) are creating awareness among farmers about the medicinal and economic value of plants.
• A nationwide campaign is being run to connect farmers with 'Ayurveda Day' through NMPB (National Medicinal Plants Board).
Farmers will be the major participants in the 'Ayurveda Day' event on 10th November 2023. A major theme of the event is 'Ayurveda for Farmers'. Farmers can become self-reliant and empowered by making cultivation of Ayurvedic herbs and plants as part of their livelihood. Special care is being taken to make farmers aware of the economic importance of medicinal plants. Farmers are being sensitized about special techniques used in the cultivation of medicinal plants through, NMPB (National Medicinal Plants Board). By joining the 'Ayurveda for One Health' campaign of 'Ayurveda Day', the farmers of India will be able to understand the topic of 'Ayurveda for Farmers' in detail.
The main event of 'Ayurveda Day' is scheduled to be held on 10th November, 2023 at Panchkula, Chandigarh, Haryana. Farmers across the country can participate in the event and get information about the cultivation of medicinal plants. Under the 'Ayurveda for One Health' campaign, farmers across the country are being sensitized through meetings, interactions, events and using various means of communication. A micro website www.ayurvedaday.org.in has been developed by CCRAS (Central Council for Research in Ayurvedic Sciences), the nodal agency for organizing the Ayurveda Day. Visitors across the globe can visit the website to get information about ‘Ayurveda Day’ and become a part of various running activities related to the ‘Ayurveda for One Health’ campaign.
The Ministry of AYUSH is actively involved in making the ‘Ayurveda Day’ a success. Besides students and youth, efforts are being made to connect farmers across the country with the 'Ayurveda Day' campaign. Farmers are being linked to this campaign from all over the country through group meetings, individual interactions, lectures, and workshops. Seven RCFCs (Regional cum Facilitation Centres) and 37 SMPBs (State Medicinal Plant Boards) located across the country are working to link farmers with the 'Ayurveda Day' campaign. Collaborators associated with these centres are going door to door, distributing medicinal plants to the farmers, and encouraging the participation of farmers. All the institutes associated with the Ministry of Ayush and teams of various ministries are constantly preparing to celebrate 'Ayurveda Day' as a global event.