କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଓ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏକୀକୃତ ସେବା ଯୋଗାଣ ପୋର୍ଟାଲ ଓଡ଼ିଶା ୱାନ୍‌ ଜରିଆରେ ଶତପ୍ରତିଶତ ଇ-ସେବା ପ୍ରଦାନରେ ଓଡ଼ିଶାକୁ ସଫଳତା
ଇ-ସେବା ବିତରଣକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ସେବା ଅଧିକାର ଆୟୁକ୍ତଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରିବ ଡିଏଆରପିଜି
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ଆରଟିଏସ ମୁଖ୍ୟ ଆୟୁକ୍ତ/ଆୟୋଗର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ
ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମୋଟ୍‌ ୧୪,୭୩୬ ଇସେବା ଯୋଗାଣ, ୨୦୧୬ଟି ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଇ-ସେବା ମଧ୍ୟରୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ୧୫୦୫ଟି ଇ-ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଇ ୭୪.୫% ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି
09 OCT 2023 7:29PM by PIB Bhubaneswar
ଇ-ପ୍ରଶାସନ ଓ ଇ-ସେବା ପ୍ରଦାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଓଡ଼ିଶାକୁ ଶତପ୍ରତିଶତ ସଫଳତା ମିଳିଛି । ଚିହ୍ନଟ ଏକକ ସମନ୍ୱିତ ସେବା ପ୍ରଦାନ ପୋର୍ଟାଲ୍‌ ଓଡ଼ିଶା ୱାନ୍‌ ଜରିଆରେ ଓଡ଼ିଶା ଶତପ୍ରତିଶତ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।
ଆଜି ଅର୍ଥାତ୍, ୯ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୩ ‘‘ନେସନାଲ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ସର୍ଭିସ ଡେଲିଭରୀ ଆସେସମେଣ୍ଟ (ଏନଇଏସଡିଏ)ର ଭବିଷ୍ୟତ ଯୋଜନା’’- ଦେଶରେ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଇ-ସେବା ଯୋଗାଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସେବା ଅଧିକାର କମିସନରଙ୍କ ସହ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ଓ ଲୋକ ଅଭିଯୋଗ ବିଭାଗ (ଡିଏଆରପିଜି) ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଠକରେ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନାରେ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ତଥ୍ୟ ମିଳିପାରିଛି।
ଆରଟିଏସ ମୁଖ୍ୟ କମିଶନରମାନଙ୍କୁ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା "ଏନଇଏସଡିଏ ଭବିଷ୍ୟତ ଯୋଜନା" ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସଚେତନ କରାଯାଇଥିଲା। ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଛଅଟି ଏନଇଏସଡିଏ ଭବିଷ୍ୟତ ଯୋଜନାର ମାସିକ ରିପୋର୍ଟ ଜାରି କରାଯାଇଛି।
ଏହି ରିପୋର୍ଟରେ ଏନଇଏସଡିଏ ଭବିଷ୍ୟତ ଯୋଜନା ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ଇ-ସେବା ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଇ-ସେବାର ଆଧାର ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସାକ୍ଷାତମୁକ୍ତ ବା ଫେସଲେସ୍‌, ସ୍ୱତଃ ସେବା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ସେବା ଯୋଗାଣ ପୋର୍ଟାଲର ସ୍ଥିତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥାଏ। କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ଏହି ରିପୋର୍ଟରେ କ୍ଷେତ୍ରଭିତ୍ତିକ ଇ-ସେବାର ଆକଳନ ଓ ତୁଳନା କରାଯିବା ସହ ଅଫଲାଇନ୍ ସେବାକୁ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମୋଟ୍ ୧୪,୭୩୬ ଇସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ୨୦୧୬ଟି ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଇ-ସେବା ମଧ୍ୟରୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ୧୫୦୫ଟି ଇ-ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଇ ୭୪.୫% ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଦ୍ୱାରା ୧୪ ହଜାର ୭୩୬ଟି ଇସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ବେଳେ ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀରରେ ସବୁଠୁ ଅଧିକ ୧୦୨୮ଟି ଇ-ସେବା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଓଡ଼ିଶା ବ୍ୟତୀତ କେରଳ (ଇ-ଉନ୍ନତ) ଓ ଜମ୍ମୁକାଶ୍ମୀର (ଇ-ସେବାନାମ) ଶତପ୍ରତିଶତ ଇ-ସେବା ଯୋଗାଇବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି।
ବୈଠକରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସହମତି ହୋଇଛି :
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ୧୫୪ଟି ଜନ ସେବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଇ-ସେବା ଆକାରରେ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସମୀକ୍ଷା କରିବେ।
ଇ-ଉନ୍ନତି, ଇ-ସେବାନାମ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ୱାନ୍ ଆଧାରରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆରଟିଏସ୍ କମିଶନ/କମିଟିର ସହାୟତାକୁ ଉପଯୋଗ କରି ଏକ ସମନ୍ୱିତ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଇ-ସେବା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବେ।
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଇ-ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଏବଂ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ।
ଆରଟିଏସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଫେସଲେସ ବା ସାକ୍ଷାତମୁକ୍ତ ସେବା ବିତରଣର ସ୍ଥିତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ।
ବୈଠକରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟ କମିଶନର ଓ ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇ ସୁଚିନ୍ତିତ ମତାମତ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଆସନ୍ତା ନଭେମ୍ବରରେ ଡେରାଡୁନ୍‌ ଠାରେ ଆରଟିଏସ କମିଶନର ଓ ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଡିଏଆରପିଜି ଏକ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜନ କରିବା ନେଇ ମଧ୍ୟ ବୈଠକରେ ସହମତି ହୋଇଥିଲା ।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
DARPG to coordinate with Right to Service Commissioners for increased delivery of e.Services
2nd meeting with RTS Chief Commissioners/Commissions of States/UTs held on 9th October, 2023
14,736 e.Services provided by States, 1505 of 2016 mandatory e.Services are provided with saturation of 74.6%
Jammu & Kashmir, Kerala and Odisha provide 100% of their services through identified single Unified service delivery portal e.Unnat (1028), e.Sevanam (911) and Odisha One (404) respectively
09 OCT 2023 7:29PM by PIB Delhi
The Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG) convened the second meeting with the Right to Service Commissioners of various States/UTs in-line with “National e-Governance Service Delivery Assessment (NeSDA) Way Forward’s” objective to boost e-governance and improve e-service delivery in the nation on 9th October, 2023.
The RTS Chief Commissioners were also sensitized about the “NeSDA way forward” undertaken by the Department. Six NeSDA Way Forward Monthly reports have been released by the Department, for States/UTs. The reports set baseline for number of e-services and mandatory e-services provided by States/UTs on NeSDA – Way Forward dashboard. It also underlines the status of faceless, suo-moto delivery and unified service delivery portals. Moreover, the report assesses and compares the sector-wise e-services and highlights the state-specific opportunities to transition offline services to online platforms. Major Key Highlights of August Report were Departments across States/UTs provide 14,736 e-services with Jammu & Kashmir (1028) provides the maximum number of e-services. Besides, 1,505 out of 2,016 mandatory e-services are available, making saturation at 74.6%. Jammu & Kashmir, Kerala and Odisha provide 100% of their services through their identified Single Unified Service Delivery Portal i.e., e-UNNAT, e-Sevanam and Odisha One, respectively
Consensus was reached on the following issues:
• States/UTs to review the 154 common services identified and provide them as e.Services in a specified time frame.
• States/UTs to define a roadmap for achieving the provision of e-services through a unified portal, leveraging the support of respective RTS Commissions/Committees on the basis of e-UNNAT, e-Sevanam and Odisha One.
• States/UTs to discuss the extant and approach to ensure that e-services are delivered proactively.
• States/UTs to determine the extant of faceless service delivery through RTS.
A total of 27 officials including Chief Commissioners and Nodal officers from the States/UTs of Haryana, Uttarakhand, Meghalaya, Maharashtra, Punjab, Uttar Pradesh, Rajasthan, Chandigarh, and Karnataka participated and shared their valuable insights and actively engaged in discussions. The DARPG will curate a workshop of RTS Commissioners and other nodal officers from states/UTs at Dehradun in November, 2023.