Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Research is vital to create a just and resilient agri-food system: Smt Droupadi Murmu
Equality in agri-food systems will not only lead to a reduction in poverty, but will also give women better nutrition and health access: Shri Narendra Singh Tomar
CGIAR and ICAR play pivotal roles in guiding research, policies and investments towards better and resilient agri-food systems
09 OCT 2023 4:53PM by PIB Delhi
President Smt Droupadi Murmu inaugurated an International Research Conference on ‘From research to impact: Towards Just and Resilient Agri-Food Systems’, hosted by the Indian Council of Agricultural Research (ICAR) and CGIAR GENDER Impact Platform today in New Delhi. Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar, Union Ministers of State for Agriculture and Farmers Welfare Shri Kailash Choudhary and Sushri Shobha Karandlaje, Secretary for Department of Agriculture and Farmers Welfare Shri Manoj Ahuja, Secretary for Department of Agriculture Research and Education, and Director General for Indian Council of Agricultural Research Dr Himanshu Pathak, Executive Managing Director for CGIAR Prof. Andrew Campbell, Director for CGIAR GENDER Impact Platform Dr.Nicoline de Haan, Director, and South Asia Regional Director for CGIAR Temina Lalani-Shariff also graced the inaugural program.
In her address, Smt Droupadi Murmu highlighted the importance of empowering women engaged in agriculture to advance the vision of women-led development. She said that women are indispensable in making every grain reach from farm to plate as they sow, grow, harvest, process, and market our food. “For ecologically sustainable, ethically desirable, economically affordable, and socially justifiable production, we need research which can enable conditions to reach these goals. She further said that “We need systematic understanding of how to transform the agri-food systems. I hope this conference and this community will take all the measures and steps to achieve these milestones,” said Smt Murmu.
Smt Murmu emphasised that even though the world enters the modern age,the world is still grappling with the challenge of attaining just and resilient agri-food systems. “Still across the world women are held back and are stopped by discriminatory social norms and barriers to knowledge, ownership, assets, resources, and social networks. Their contribution is not recognized, their role is marginalized, and their agency is denied in the whole chain of the agri-food systems. Their story needs to change,” she added.
While appreciating the gathered researchers, the President added, “I am elated to know that the CGIAR GENDER Impact Platform is working on putting equality and inclusion at the heart of food systems research by focusing on women, not as the objects of transformation, but as the agents and drivers of the transformation.”
Shri Narendra Singh Tomar said that women have played critical roles in agriculture in India, and give as much time as men on the field. Additionally, they put in about 30 hours per week of unpaid care work. I am of the firm opinion that equality in agri-food systems will not only lead to a reduction in poverty, but will also give women better nutrition and health access. This is especially significant in view of the G20 Declaration which puts special emphasis on food security, nutrition and health of women as it recognized the critical role of women in holistic societal growth. This conference gains added significance as it follows on the heels of the highly successful G20 Summit under the Indian Presidency. G20 heads in the New Delhi Leaders’ Declaration called upon the world to embrace women-led development. In this context, research serves as a cornerstone for charting inclusive development pathways by proven innovations and priorities.
Shri Tomar said that we have a long legacy of investment and success in excellent research, development and innovation. The Union Minister said there are 86 percent small and medium farmers in the country, who, despite facing challenges, have continuously contributed to the sustenance of the nation and have been able to supply food to other countries as well. He added that despite the challenges, new dimensions aimed at the welfare of small farmers have been established in agriculture under the leadership of the Prime Minister, Shri Narendra Modi and policiy innovations have been successfully implemented. The minister said Along with climate-friendly varieties developed by ICAR, India is becoming a knowledge partner and role model in the world through agricultural innovation and intensive research. Shri Tomar said “ there is a need to continue investing in research and innovation to boost the production of healthy and affordable food, while also jointly addressing the challenges of climate change and other food system stresses. There is also a need to ensure that innovations to increase the productivity and adaptation of food systems as a whole integrate the Global Goals to strengthen gender equality and further social inclusion into policies.”
Dr Himanshu Pathak said that the conference is bringing together some of the top researchers, thought leaders and practitioners who are collectively deliberating how to make stronger and faster progress towards resilient, equitable and just food systems. He added that CGIAR and ICAR play pivotal roles in guiding research, policies and investments towards better and resilient agri-food systems. “Mainstreaming women in agriculture can bring about a paradigm shift in economic growth through technical knowledge and greater access to resources,” Dr Pathak added.
Prof Campbell underscored that CGIAR research shows that when women have equity in access to knowledge, resources and decision-making, the whole community benefits, and food and nutrition security improve for all, further transforming food systems to be more resilient and sustainable. He further said that gender matters in bringing about inclusive agricultural transformation.
Recalling how the legendary late Prof.MS. Swaminathan stood firmly as a champion of agricultural research and steered the Green Revolution when humanity faced one of its worst crises, Dr de Haan said that we are in dire need of a new wave of research-backed innovation that can catapult women into the centre of food systems. Let’s ask if we can use research for the next revolution—one that includes women and that gives them the opportunity to contribute, benefit and lead. The gains—for farmers, food systems and nations—would be immense, and that is why we have to get started now.
The conference inauguration was followed by a keynote delivered by Mr Amitabh Kant, India’s G20 Sherpa, who shared his perspectives on what is at stake for gender equality in agri-food systems. He said, “The research by CGIAR and its partners along with ICAR underscores the importance to focus on areas like food security and nutrition, climate smart approaches, inclusive agricultural value chains and digitisation to bring about gender inclusive agricultural transformation.”
The four-day conference (October 9-12) is welcoming gender researchers from 68 countries to share cutting-edge knowledge on gender and inclusion in food systems. The event is designed to catalyse scientific exchanges and dialogues among researchers from diverse types of organizations, and will create opportunities to engage with policymakers, practitioners, private sector actors, and others working toward the shared goal of equitable food systems transformation. Its goal is to bridge the gap between research and practice and foster gender-equal and socially inclusive, resilient food systems.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কাঙলোন চুম্বা অমসুং নীংহন্নবা লৈতবা এগ্রি-ফুদ সীস্তেম অমা শেম্বদা রিসর্চকী মরু ওইবা থৌদাং লৈঃ শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মু
এগ্রি-ফুদ সীস্তেমদা মান্নবা মিৎয়েং লৈবনা লাইরবা হন্থহনবখক্তা নত্তনা নুপীশিংগী মফমদা অফবা ন্যুত্রিসনগা লোয়ননা হেল্থ এক্সেসসু হেনগৎহনগনিঃ শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার
CGIAR অমসুং ICARনা হেন্না ফবা অমদি নীংহন্নবা লৈতবা এগ্রি-ফুদ সীস্তেম অমগীদমক্তা রিসর্চ, পোলিসী অমসুং ইনভেস্তমেন্ত তৌনবা লমজিংবদা মরু ওইবা থৌদাং য়ারি
09 OCT 2023 4:53PM by PIB Imphal
রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুনা “রিসর্চতগী থবক ওইনা পাংথোকপা ফাওবাঃ কাঙলোন চুম্বা অমসুং নীংহন্নবা লৈতবা এগ্রি-ফুদ সীস্তেম অমগী মাইকৈদা” হায়বা হীরমদা পাংথোকপা মালেমগী রিসর্চ কনফরেন্স অমা হৌদোকখ্রে। থৌরম অসি ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচরেল রিসর্চ (ICAR) অমসুং CGIAR GENDER ইম্পেক্ত প্লেতফোর্ম্না ঙসি নই-দিল্লীদা য়ুম্বু ওইদুনা শিনবনি। লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার; লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী কৈলাশ চৌধুরী অমসুং শুশ্রী সোভা করন্দজলে; লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল বিভাগকী সেক্রেতরী, শ্রী মনোজ অহুজা; এগ্রিকলচরেল রিসর্চ অমসুং এজুকেসন বিভাগকী সেক্রেতরী অমসুং ইন্দিয়ন কাউন্সিল ফোর এগ্রিকলচরেল রিসর্চকী দাইরেক্তর জেনেরেল, দাঃ হিমানশু পাথক; CGIARগী একজেক্যুতিব মেনেজিং দাইরেক্তর, প্রোফেসর এন্দ্র্যু কেম্পবেল; CGIAR GENDER ইম্পেক্ত প্লেতফোর্মগী দাইরেক্তর, দাঃ নিকোলিন দে হান; CGIARগী সাউথ এসিয়া রিজনেল দাইরেক্তর, তেমিনা ললানী শরিফসু ঙসিগী হৌদোকপগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুনা মহাক্কী ৱারোলদা নুপীনা লুচিংদুনা চাউখৎপা পুরকপগী পান্দম্বু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা নুপীশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পগী মরু ওইবশিংদা মিৎয়েং চঙখি। লবুক্তগী থোক্লকপা চেং হৱাই মরুশিংনা ঐখোয়গী পুকখমদা চিঞ্জাক ওইনা তারিবসিদা মখোয়গী চাউরবা থৌদাং কয়া য়াওরি হায়না মহাক্না হায়খি। “ইকোলোজিকেল ওইনা সস্তেনেবল, ইথিক্সকী মখা পোন্না অপাম্বা ফাওবা, শেন্মিৎলোনগী মখা পোন্না মমল হোঙবা অমসুং খুন্নাইগী মখা পোন্না পুথোকপগীদমক্তা, মসিগুম্বা পান্দমশিং ফংনবগীদমক্তা তঙাই ফদবা ফিভম শেম্বা ঙম্বা রিসর্চকী তঙাই ফদবা লৈ”, মহাক্না হায়খি। “এগ্রি-ফুদ সীস্তেম্বু মতৌ করম্না শেমদোক্কদগে হায়বা পথাপ নাইবা ৱাফম খঙবগী মথৌ তাই। কনফরেন্স অমসুং কম্ম্যুনিতী অসিনা হায়রিবা মশক নাইবা পান্দমশিং ফংনবা তঙাই ফদবা থৌরাং খুদিংমক য়াৎকনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি”, মহাক্না মখা তাখি।
মালেম অসিনা মোদর্ন য়ুগতা খোঙদারবসু, মালেম অসিনা কাঙলোন চুম্বা অমসুং নীংহন্নবা নাইদবা এগ্রি-ফুদ সীস্তেম অমা ফংনবগীদমক্তা ঙসিসু ৱানা হোৎনরি হায়না শ্রীমতি মুর্মুনা হায়খি। “মালেম পুম্বদা নুপীশিংবু হৌজিক ফাওবা ফাজিন পুনশিন্দুনা থম্লি, খুন্নাইদা লৈরিবা হন্থনা য়েংবগী কাঙলোন, লৌশিংগী মরক্তা পন খায়বা, মপু ওইবা, এসেত, রিসোর্স অমসুং সোসিএল নেতৱর্কশিংনা মখোয়বু হৌজিক ফাওবা থিংদুনা থম্লি। মখোয়গী থৌদাংবু শকখঙবীদে, মখোয়গী থৌদাংবু অকক্ননা থম্বীরি অমসুং মখোয়গী এজেন্সীবু এগ্রি-ফুদ সীস্তেমগী মপুং ওইবা চেন অসিনা নাথৈবীরি”, মহাক্না মখা তাখি।
ঙসি তিল্লিবা রিসর্চ তৌবা মীওইশিংবু মহাক্না থাগৎলদুনা, রাস্ত্রপতিনা অসুম্না মখা তাখি, “CGIAR GENDER ইম্পেক্ত প্লেতফোর্ম্না মান্নবা মিৎয়েং য়েংবা অমসুং ইনক্লুজনগী থৌওংবু এগ্রি-ফুদ সীস্তেম রিসর্চকী ময়োলদা থম্লিবা, নুপীশিংবু অহোংবা পুরকপগী পোৎলম ওইনা য়েংবগী মহুত্তা অহোংবা পুরকপদা শাফু পীগদবা এজেন্ত ওইনা উদুনা মিৎয়েং চঙলিবা অসিবু ঐহাক্না থাগৎচনীংই”।
শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা হায়খি, “নুপীশিংনা ভারতকী লৌউ-শিংউদা অচৌবা থৌদাং য়ারি অমসুং নুপাশিংনা থাদরিবা মতমগা চপ মান্ননা মখোয়সু মশাগী মতম থাদরি। অহেনবা ওইনা, মখোয়না শেল ফংদবা কেয়র ৱর্ক কয়াদা চয়োল অমদা চাউরাকপা পুং 30দি কাইথোক্লি। এগ্রি-ফুদ সীস্তেমদা মান্নবা মিৎয়েং য়েংবগী থৌওং লৈবনা লাইরবা হন্থহনবতা নত্তনা নুপীশিংগী মফমদা হেন্না ফবা ন্যুত্রিসন অমসুং হেল্থ এক্সেস পীগনি হায়বা ঐহাক্না চেৎনা থাজৈ। নুপীশিংগী ফুদ সেক্যুরিতী, ন্যুত্রিসন অমসুং হকশেলদা অখন্নবা মিৎয়েং চঙবা অমসুং খুন্নাইগী মপুং ওইবা শাহৌ লৌবদা নুপীশিংগী মরু ওইবা থৌদাংবু মশক খঙলিবা G20 দিক্লারেসন য়েংলুরগদি ৱাফম অসি হেন্না চুনবা অমা ওইরি। ভারতকী প্রসিদেন্সী মখাদা মায় পাক্না পাংথোকখিবা G20 সম্মিতকী ৱাফম কয়াবু কনফরেন্স অসিনা তুং ইনবনা মরম ওইরগা কনফরেন্স অসিগী মশক থোকপা হীরম কয়া লৈরি। নি দিল্লী লীদর্স দিক্লারেসনগী G20গী লুচিংবশিংনা মালেম্না নুপীশিংনা লুচিংদুনা চাউখৎপা পুরকপগী ৱাফম্বু তরাম্না ওকখিবনি। হীরম অসিগা মরী লৈননা, চুম্লে তাক্লবা ইন্নোভেসন অমসুং প্রাইওরিতীশিংনা ইনক্লুসিব ওইবা দিভেলপমেন্তকী লম্বী য়াৎপদা রিসর্চনা চঙদবা য়াদ্রবা মচল অমা ওইরিবনি”।
নীংথিজনা পাংথোকপা রিসর্চ, দিভেলপমেন্ত অমসুং ইন্নোভেসনগী লমদা ইভেস্তমেন্ত অমসুং মায় পাকপগী শাংলবা ৱারি কয়া ঐখোয়গী লৈরি হায়না শ্রী তোমারনা হায়খি। লৈবাক অসিদা অপীকপা অমসুং ময়াই ওইরপ্না চাউনা লৌউবা লৌমী চাদা 86 লৈ, মখোয়না শিংনবা কয়া মাইয়োক্নরবসু, লৈবাক অসিগী অৱাৎপা মেনবদা লেপ্তনা থৌদাং য়াদুনা লাক্লি, লোয়ননা, অতোপ্পা লৈবাক কয়াদা ফুদ সপ্লাই তৌবসু ঙমহল্লি হায়না কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খি। শিংনবা কয়া লৈজরবসু, অপীকপা লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা অনৌবা থবক কয়া পায়খৎলি, পুম্নমক অসি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা পাংথোক্লিবনি অমসুং পোলিসী ইন্নোভেসন কয়াসু মায় পাক্না পাংথোক্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। ICARনা পুথোকপা ক্লাইমেত ফ্রেনলী ভেরাইতীশিংগা লোয়ননা এগ্রিকলচরেল ইন্নোভেসন অমসুং এক্সতেন্সিব রিসর্চকী খুত্থাংদা ভারতনা লৌশিংগী খোঙলোই, অমসুং রোল মোদেল ওইরক্লি হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। শ্রী তোমারনা হায়খি, “ক্লাইমেত চেঞ্জ অমসুং ফুদ সীস্তেমগী অতোপ্পা খুদোংচাদবা কয়া পুন্না মাইয়োক্নমিন্নবগা লোয়ননা হকশেল ফবা অমসুং ফংবদা লায়বা চিঞ্জাক হেন্না পুথোক্নবগীদমক্তা রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসন্দা লেপ্তনা ইনভেস্তমেন্ত তৌবগী মথৌ তাই। জেন্দর ইক্বেলিতী মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহন্নবা অমসুং পোলিসীশিংদা সোসিএল ইনক্লুজন হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা ফুদ সীস্তেম্বু গ্লোবেল গোলগী শরুক অমা ওইহনবা অমসুং প্রদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা ইন্নোভেসনগী মথৌ তাই”।
কনফরেন্স অসিনা মকোক থোংবা রিসর্চর, থোৎ লীদরমসুং প্রেক্তিস্নর কয়াবু অমত্তা ওইনা পুরক্লি, অমসুং নীংহন্নবা লৈতবা, পুম্নমক্না মান্ননা কান্নবা ফংবা অমসুং কাঙলোন চুম্বা ফুদ সীস্তেম অমগী মাইকৈদা মতৌ করম্না খোঙজেল য়াঙনা খুমাং চাউশিলহনগনি অমসুং মপাঙ্গল হেন্না লৈহনগনি হায়বগী মতাংদা মখোয়না মশাগী ৱাখল্লোন ফোংদোক্নগনি হায়না দাঃ হিমানশু পাথক্না হায়খি। হেন্না ফবা অমসুং নীংহন্নবা লৈতবা ফুদ সীস্তেম অমগীদমক্তা রিসর্চ, পোলিসী অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী থৌওংদা লমজিংবদা CGIAR অমসুং ICARনা মরু ওইবা থৌদাং য়ারি হায়না মহাক্না মখা তাখি। “তেক্নিকেল ওইবা লৌশিং অমসুং রিসোর্স হেন্না শিজিন্নবা ফংহন্দুনা নুপীশিংবু লৌউ-শিংউবদা কাঙলোন চুম্না শরুক য়াহনবনা শেন্মিৎলোনগী চাউখৎ থৌরাংদা অহোংবা অমা পুরকপা ঙমগনি”, দাঃ পাথক্না মখা তাখি।
CGIARগী রিসর্চনা নুপীশিংনা লৌশিং, রিসোর্স অমসুং ৱারেপ লৌবগী থৌওংদা মান্নবা থৌদাং য়ারকপা মতমদা খুন্নাই অপুনবনা কান্নবা ফংগনি, অমসুং ফুদ অমসুং ন্যুত্রিসন সেক্যুরিতীসু পুম্নক্কী ওইনা ফগৎলক্কনি, লোয়ননা, ফুদ সীস্তেম্বু নীংহন্নবা লৈতবা অমসুং তুং কোইনা চৎনবা পথাপ অমদা শেমদোকপা ঙমগনি হায়না প্রোফেসর কেম্পবেলনা হায়খি। ইনক্লুসিব ওইবা এগ্রিকলচরেল ত্রান্সফোর্মেসন পুরকপদা জেন্দরগী মরু ওইবা থৌদাং লৈ হায়না মহাক্না মখা তাখি।
লৈখিদ্রবা শক্নাইরবা প্রোফেসর স্বামিনাথন্না এগ্রিকলচর রিসর্চকী লমজিংবা ওইনা মতৌ করম্না খোঙফম চেৎনা লেপ্লম্বগে অমসুং মীওইনা খুন্নাইনা খ্বাইদগী অরুবা ইরাং মাইয়োক্নরিঙৈ মতমদা গ্রীন রিভোল্যুসনবু মতৌ করম্না লুচিংবগে হায়বগী মতাংদা পাউদম্লদুনা, নুপীশিংবু ফুদ সীস্তেমগী ময়োলদা পুবা ঙমগদবা অমসুং রিসর্চনা মপুং ওইনা তেংবাংবা ইন্নোভেসনগী অনৌবা থৌওং পরেং অমা ঐখোয়না মথৌ কয়া য়াম্না তাবগে হায়বগী মতাংদা দাঃ দে হান্না মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। নুপীশিংবু শরুক অমা ওইহনবা অমসুং মখোয়না থৌদাং য়াবা, কান্নবা ফংবা অমসুং লুচিংবা ঙম্বগী খুদোংচাবা পীবা মথংগী ইহৌগীদমক্তা রিসর্চ শিজিন্নবা য়াবরা হায়বা ঐখোয় য়েংলসি হায়না মহাক্না হায়খি। মসিদা লৌমী, ফুদ সীস্তেম অমসুং লৈবাক্না ফংগদৌরিবা কান্নবা অসিদি অদুক্কী মতিক চাউগনি, মরম অদুনা, ঐখোয়না থৌওং অসি হৌজিকমক হৌগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
থৌরম হৌদোক্লবা মতুংদা, ভারতকী G20 শের্পা, শ্রী অমিতাব কান্তনা মরু ওইবা ৱারোল থমখি অমসুং এগ্রি ফুদ সীস্তেমগী হীরমদা জেন্দর ইক্বেলিতীগী করি থৌদাং লৈবগে হায়বগী মতাংদা মহাক্কী ৱাখল্লোন ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, “CGIAR অমসুং ICARগা লোয়নবা মখোয়গী খোঙলোইশিংগী রিসর্চনা ফুদ সেক্যুরিতী অমসুং ন্যুরিসন, ক্লাইমেত স্মার্ত এপ্রোচ, ইনক্লুসিব এগ্রিকলচরেল ভেল্যু চেন অমসুং জেন্দর ইনক্লুসিব এগ্রিকলচরেল ত্রান্সফোর্মেসন পুরক্নবগীদমক্তা দিজিতাইজেসন তৌবগুম্বা হীরমশিংদা মিৎয়েং চঙবগী মরু ওইবশিং তাক্লি”।
নুমিৎ মরিনি (ওক্তোবর 9-12) চত্থগদবা কনফরেন্স অসিনা ফুদ সীস্তেমগী মনুংদা জেন্দর অমসুং ইনক্লুজন লৈবগী মতাংদা কত্তিং এজ নোলেজ শেয়র তৌনবগীদমক্তা লৈবাক 68গী জেন্দর রিসর্চরশিংবু তরাম্না ওক্লি। থৌরম অসি তোঙান-তোঙানবা লুপ মখল কয়াদগী লাকপা রিসর্চরশিংগী মরক্তা সাইন্তিফিক এক্সচেঞ্জ অমসুং দাইলোগ হেনগৎহন্নবা মওংদা শেম-শাবনি, অমসুং মসিনা পোলিসী শেম্বাম প্রেক্তিস্নর, প্রাইভেত সেক্তরগী মীওই অমসুং ইকুইতেবল ফুদ সীস্তেম ত্রান্সফোর্মেসনগী মাইকৈদা থবক তৌরিবা অতোপ্পা মীওইশিংগা ৱারি ৱাতাই শাবগী খুদোংচাবসু লৈহনগনি। মসিগী পান্দমদি রিসর্চ অমসুং প্রেক্তিসকী মরক্তা লৈরিবা অহাঙবা মেনশিনবা অমসুং জেন্দর ইক্বেল অমসুং সোসিএল্লী ইনক্লুসিব, রেজিলিএন্ত ফুদ সীস্তেম অমা পুরকপা ঙমহনবনি।