প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থানগী জোধপুরদা লুপা করোর ৫০০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী-অয়ুস্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী মখাদা প্রধান মন্ত্রীনা এ.আই.আই.এম.এস, জোধপুরদা ত্রোমা সেন্তর অমসুং ক্রিতিকেল কিয়ার হোস্পিতাল ব্লোক অমসুং ক্রিতিকেল কিয়ার ব্লোক ৭ শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
জোধপুর এয়রপোর্ততা অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
আই.আই.তি জোধপুর কেম্পস অমসুং রাজস্থানগী সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতিগী ফগৎহল্লবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
তোঙান-তোঙানবা লম্বী শেমগৎনবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
কিমি ১৪৫ শাংবা ‘দেগানা-রাই কা বাগ’ রেল লাইন অমসুং কিমি ৫৮ শাংবা ‘দেগানা-কুচামান সিতি’ রেল লাইন দবল ওনখৎলবা প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
জয়সালমরদগী দিল্লি য়ৌবা অনৌবা ত্রেন-রুনিচা এক্সপ্রেস অমসুং মারৱার জঙ্কসন-খামব্লি ঘাত শম্নবা অনৌবা হেরিতেচ ত্রেন অমা লমথাখ্রে
“লৈবাক অসিগী থৌনা, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং নাৎতা অরিবা ভারতকী ফজবা উবা ফংবা রাজ্য অমা রাজস্থান্না ওইরে”
“রাজস্থান্না ভারতকী হৌখ্রবা অফবা অমসুং তুংলমচৎকী অফবা মহুৎশীল্লিবা অসি য়াম্না মরুওই”
“এ.আই.আই.এম.এস জোধপুর অমসুং আই.আই.তি জোধপুরনা রাজস্থান খক্তগী নত্তনা লৈবাক অসিগী মরুওইবা মহৈলোয়শঙশিংগী মরক্তা য়াওবা অসিদা ঐ য়াম্না হরাওই”
“রাজস্থান চাউখৎলবা মতম খক্তা ভারত চাউখৎকনি”
05 OCT 2023 12:33PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মধ্য প্রদেসকী জবলপুরদা লম্বী, রেল, গ্যাস পাইপলাইন, য়ুম অমসুং অফবা থক্নবা ঈশিংগা মরী লৈনবা লুপা করোর ১২,৬০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। উরেপ-উয়ুং তমখিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিতুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেস, জোধপুরদা ফমুং ৩৫০ লৈবা ‘ত্রোমা সেন্তর অমসুং ক্রিতিকেল কিয়ার হোস্পিতাল ব্লোক’ অমসুং প্রধান মন্ত্রী অয়ুস্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী মখাদা রাজস্থান শীনবা থুংনা লিংখৎকদবা ক্রিতিকেল কিয়ার ব্লোক তরেৎ অমসুং জোধপুর এয়রপোর্ততা অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং শাবা য়াওরি। মহাক্না আই.আই.তি জোধপুর কেম্পস অমসুং রাজস্থানগী সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতিগী ফগৎহল্লবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান-তোঙানবা লম্বী শেমগৎনবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং কিমি ১৪৫ শাংবা ‘দেগানা-রাই কা বাগ’ রেল লাইন অমসুং কিমি ৫৮ শাংবা ‘দেগানা-কুচামান সিতি’ রেল লাইন দবল ওনখৎলবা প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। শ্রী মোদীনা জয়সালমরদগী দিল্লি য়ৌবা অনৌবা ত্রেন-রুনিচা এক্সপ্রেস অমসুং মারৱার জঙ্কসন-খামব্লি ঘাত শম্নবা অনৌবা হেরিতেচ ত্রেন অমা লমথাখ্রে।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রী বীর দুর্গদাসকী লমদমদা কোক নোনখি অমসুং ইকায়খুম্নবা উৎখি। মহাক্না হায়খি ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিদা সরকারনা লেপ্তনা পায়খৎলিবা থবকশিং উবা ফংলে অমসুং প্রোজেকশিং অসিদগী রাজস্থানগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী থৌনা, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং নাৎতা অরিবা ভারতকী ফজবা উবা ফংবা রাজ্য অমা রাজস্থান্না ওইরে। হন্দক জোধপুরদা মমিং লৈরবা জি-২০ মীফম পাংথোকখ্রে। সনসিতি জোধপুর অসি লৈবাক মনুং অমসুং মপান লৈবাকশিংগী লমকোয়বশিংনা য়াম্না পাম্নবা মফম অমনি। রাজস্থান্না ভারতকী হৌখ্রবা অফবা অমসুং তুংলমচৎকী অফবা মহুৎশীল্লিবা অসি য়াম্না মরুওই। মেৱারদগী মারৱার ফাওবা, রাজস্থান শীনবা থুংনা অনৌবা থাক্কী চাউখৎ-থৌরাংশিং পায়খৎলবা অমসুং মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর রাজ্য অসিদা শেমগৎলবা মতম খক্তদা মসি ওইথোকপা ঙমগনি।
মহাক্না হায়খি বিকানর অমসুং বারমর ফাওদুনা চৎলিবা জামনগর এক্সপ্রেসৱে অমসুং দিল্লি-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱে অসি রাজস্থান্দা হায়তেক ইনফ্রস্ত্রকচর শেমগৎপগী খুদমশিংনি। চহি অসিদা রাজস্থান্দা রেলৱেজগীদমক লুপা করোর ৯৫০০গী বজেৎ খাক্তুনা থম্লে, মসি মমাঙগী সরকারশিংগী বজেৎশিংদগী শরুক ১৪ হেনগৎলবনি। নিংতম্বা ফংবদগী ২০১৪ ফাওবদা রাজস্থান্দা কিমি ৬০০ খক্তগী রেল লাইনশিং ইলেক্ত্রিক ফংহনখি অদুবু হৌজিক্কী সরকার অসিনা হৌখিবা চহি ৯দা কিমি ৩৭০০ হেন্না ইলেক্ত্রিক ফংহনখ্রে। হৌজিক হায়রিবা ত্রেকশিং অসিদা দিজল ইঞ্জিনশিংগী মহুত্তা ইলেক্ত্রিক ত্রেনশিং চেল্লগনি। মসিনা পোল্লুসন হন্থহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং রাজ্য অসিদা নুংশিৎ শেংনা থম্বা ঙমগনি। অমৃত ভারত স্তেসন স্কিমগী মখাদা, রাজস্থান্দা রেলৱে স্তেসন ৮০ হেন্না শেমগৎলগনি। লৈবাক অসিদা এয়রপোর্তশিং শেমগৎপগুম লায়রবশিংনা য়াম্না তোইনা শীজিন্নরিবা রেলৱে স্তেসনশিং সরকারনা অমুক হন্না শেমগৎলগনি। জোধপুর রেলৱে স্তেসন অমুক হন্না শেমগৎনবা ঙসি উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী রেল অমসুং লম্বীগী প্রোজেকশিং অসিনা রাজ্য অসিগী চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংখৎহল্লগনি। রেল লাইনশিং দবল ওইহনবদগী ত্রেনশিংনা চেনবগী মতম হন্থহল্লে অমসুং ঙসি জয়সালমরদগী দিল্লি য়ৌবা অনৌবা ত্রেন-রুনিচা এক্সপ্রেস অমসুং মারৱার জঙ্কসন-খামব্লি ঘাত শম্নবা অনৌবা হেরিতেচ ত্রেন অমা লমথাখ্রে অমসুং নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস লমথাখ্রে। ঙসি লম্বীগী প্রোজেক অহুম অমসুং জোধপুর এয়রপোর্ততা অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিগী শেন্মিৎলোন ফগৎহনবতা নত্তনা অনৌবা থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং পীরগনি অমসুং রাজ্য অসিদা তুরিজম সেক্তরদা অনৌবা থৌনা অমা হাপ্লগনি।
মেদিকেল অমসুং ইঞ্জিনিয়ারিং ইজুকেসন্দা রাজস্থান্না অখন্নবা মফম অমা কল্লিবা অমসুং কোতানা মতেং পাংলিবা অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসিগা লোয়ননা রাজস্থান অসি মেদিকেল অমসুং ইঞ্জিনিয়ারিংগী মফম অমা ওইরে। মসিগীদমক প্রধান মন্ত্রী-অয়ুস্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী মখাদা প্রধান মন্ত্রীনা এ.আই.আই.এম.এস, জোধপুরদা ত্রোমা সেন্তর অমসুং ক্রিতিকেল কিয়ার হোস্পিতাল ব্লোক শেমগৎলগনি অমসুং রাজস্থান শীনবা থুংনা ক্রিতিকেল কিয়ার ব্লোক ৭ শারগনি। এ.আই.আই.এম.এস জোধপুর অমসুং আই.আই.তি জোধপুরনা রাজস্থান খক্তগী নত্তনা লৈবাক অসিগী মরুওইবা মহৈলোয়শঙশিংগী মরক্তা য়াওবা অসিদা ঐ য়াম্না হরাওই। মেদিকেল তেক্নোলোজিগী লমদা অনৌবা থবকশিং পায়খৎনবা এ.আই.আই.এম.এস জোধপুর অমসুং আই.আই.তি জোধপুর পুন্না থবক তৌমিন্নবা হৌরে। রোবোতিক সর্জরিগুম্বা অৱাংবা থাক্কী মেদিকেল তেক্নোলোজিনা রিছার্স অমসুং ইন্দস্ত্রিগী লমদা ভারত অনৌবা অৱাংবা থাকশিংদা পুখৎপা ঙমগনি। মসিদা মেদিকেল তুরিজমশু চাউখৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি রাজস্থান অসি মহৌশা অমসুং অকোয়বগী ফিবম নুংশিজবশিংগী লমদম অমনি। গুরু জমবেশ্বর অমসুং বিসনোই ফুরুপশিংনা মসিগী পুন্সি মহিং অসিদা চহিচা কয়া হিংলকখি অমসুং মসি মালেম শীনবা থুংনা তুংইন্নরে। মসিগী হেরিতেচ অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা, ঙসিদি ভারতনা মালেম লমজিংলি। ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা সরকারনা থবকশিং পায়খৎলি। রাজস্থান চাউখৎলবা মতম খক্তা ভারত চাউখৎকনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা রাজস্থানগী রাজ্যপাল শ্রী কলরাজ মিশ্রা অমসুং য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিং শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাত অমসুং কাইলাস চৌধুরি য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং ফগৎনবা মরুওইবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেকশিংগী মনুংদা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিতুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেস, জোধপুরদা ফমুং ৩৫০ লৈবা ‘ত্রোমা সেন্তর অমসুং ক্রিতিকেল কিয়ার হোস্পিতাল ব্লোক’ অমসুং প্রধান মন্ত্রী অয়ুস্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী মখাদা রাজস্থান শীনবা থুংনা লিংখৎকদবা ক্রিতিকেল কিয়ার ব্লোক তরেৎ য়াওরি। ওল ইন্দিয়া ইন্সতিতুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেস, জোধপুরগী ‘ত্রোমা, ইমর্জেন্সি অমসুং ক্রিতিকেল কিয়ার’গী ইন্তিগ্রেতেৎ সেন্তর অসি লুপা করোর ৩৫০ হেন্না চঙনা শেমগৎকদবনি। মসিদা ত্রাইয়েজ, দাইগ্নোস্তিক্স, দে কিয়ার, ৱার্দশিং, লনাই কাশিং, মোদুলার ওপরেসন থিয়েতরশিং, আই.সি.য়ুশিং অমসুং দাইলাইসিং তৌফমশিংগী খুদোংচাবশিং য়াওগনি। মসিনা অনাবশিংদা হিরম কয়াগী অমসুং অপুনবা ত্রোমা অমসুং ইমর্জেন্সি কেসশিং লায়য়েংনবা খুদোংচাবা অমা পীগনি। রাজস্থান শীনবা থুংনা লিংখৎকদৌরিবা ক্রিতিকেল কিয়ার ব্লোক তরেৎ অসিনা জিলা থাক্কী ক্রিতিকেল কিয়ার ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংগী কান্নবা রাজ্য অসিগী মীয়ামদা ফংহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা জোধপুর এয়রপোর্ততা অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং অসি লম ইসক্বার মিতর ২৪,০০০ রোমদা লুপা করোর ৪৮০ গী অপুনবা শেনফম অমনা শেমগৎকদবনি অমসুং মসিনা মী য়াম্না চিনবা মতমদা পেসেঞ্জর ২,৫০০দা খুদোংচাবশিং ফংহনবা ঙমগনি। মসিনা চহি অমদা পেসেঞ্জর ৩৫ রোম খুদোংচাবা পীগনি অমসুং লমদম অসিদা চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা ফগৎহনগনি অমসুং তুরিজম চাউখৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা আই.আই.তি জোধপুর কেম্পস মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। অনৌবা কেম্পস অসি লুপা করোর ১১৩৫ হেন্না চঙনা শেমগৎপনি। মসি অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বা অমসুং রিছার্স অমসুং ইন্নোবেসনগী থবকশিংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি।
রাজস্থানগী সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎনবা, প্রধান মন্ত্রীনা ‘সেন্ত্রেল ইন্সত্রুমেন্তেসন লেবোরেতোরি’, স্তাফ ক্বাতর্রশিং অমসুং ‘য়োগ অমসুং স্পোর্ত সাইন্স বিল্দিং’ মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। মহাক্না রাজস্থানগী সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতিদা মহৈরোয়শিংগী সেন্ত্রেল লাইব্রেরি, মহৈরোয় ৬০০গী হোস্তেল অমসুং চাক চাফম অমা উরেপ-উয়ুং তমখি।
রাজস্থান্দা লম্বীগী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎনবা খোঙথাং অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান-তোঙানবা লম্বীগী প্রোজকশিং উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা এন.ঐচ-১২৫এদা জোধপুর রিং রোদকী করৱার-দানগিয়াৱাস সেক্সন লেন মরিদা ওনখৎপা; এন.ঐচ-৩২৫গী বালোত্রা-সান্দেরাও সেক্সন ভাইয়া জালোরগী মরুওইবা সহরগী শরুকশিংদা বাইপাস/রি-এলাইনমেন্ত তরেৎ শেমগৎপা; এন.ঐচ-২৫কী পঞ্চপদ্রা-বগুন্দি সেক্সন লেন মরিদা ওনখৎপা য়াওরি। হায়রিবা লম্বীগী প্রোজেকশিং অসি লুপা করোর ১৪৭৫ রোম চঙনা পায়খৎকদবনি। জোধপুর রিং রোদনা গারি চিনবা হন্থহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং সহর অসিদা গারিনা থোকহনবা পোল্লুসন হন্থহনগনি। প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিদা চৎথোক-চৎশিন ফগৎহনবা, ললোন-ইতিক হেনগৎহনবা, থবক ফংহনবা অমসুং শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা অনৌবা ত্রেন সর্বিস অনি লমথাখ্রে। ত্রেনশিংগী মনুংদা জয়সালমরদগী দিল্লি য়ৌবা অনৌববা ত্রেন-রুনিচা এক্সপ্রেস অমসুং মারৱার জঙ্কসন-খামব্লি ঘাত শম্নবা অনৌবা হেরিতেচ ত্রেন অমা য়াওরি। রুনিচা এক্সপ্রেসনা জোধপুর, দেগানা, কুচামা সিতি, ফুলেরা, রিঙ্গাস, শ্রীমধোপুর, নীম কা থানা, নারনাউল, অতেলি, রেৱারি ফাওরগা লৈবাক্কী কোনুং য়ৌগনি। মারৱার জঙ্কসন-খামব্লি ঘাত শম্নবা অনৌবা হেরিতেচ ত্রেন অসিনা লমদম অসিদা তুরিজম চাউখৎহনগনি অমসুং থবক ফংবা হেনগৎহনগনি। মখা তানা, অতোপ্পা রেল প্রোজেক অনি প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোকখি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অদুদি কিমি ১৪৫ শাংবা ‘দেগানা-রাই কা বাগ’ রেল লাইন অমসুং কিমি ৫৮ শাংবা ‘দেগানা-কুচামান সিতি’ রেল লাইন দবল ওনখৎপা য়াওরি।
Launching projects aimed at augmenting health infra, boosting connectivity and supporting education sector in Rajasthan. https://t.co/wN5zHIs0y9
— Narendra Modi (@narendramodi) October 5, 2023

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple projects worth about Rs 5000 crores in Jodhpur, Rajasthan
Lays foundation stone of ‘Trauma Centre and Critical Care Hospital Block' at AIIMS, Jodhpur and 7 Critical Care Blocks under PM-ABHIM
Lays foundation stone of New Terminal Building at Jodhpur Airport
Dedicates IIT Jodhpur campus and infrastructure upgrades to the Central University of Rajasthan
Lays foundation stone of multiple road development projects
Dedicates doubling of 145 km long Degana-Rai Ka Bagh rail line and the 58 km long Degana-Kuchaman City rail line
Flags off Runicha Express connecting Jaisalmer to Delhi and new heritage train connecting Marwar Jn. - Khambli Ghat
“Rajasthan is a state where the glory of ancient India is visible in the country’s valour, prosperity and culture”
“It is important that Rajasthan which represents India’s past glory should represent India's future as well”
“I take great pleasure in seeing AIIMS Jodhpur and IIT Jodhpur among the primer institutes of the country, not just of Rajasthan”
“India will develop only with the development of Rajasthan”
05 OCT 2023 12:33PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation, multiple projects in sectors like road, rail, aviation, health and higher education worth about Rs 5000 crores in Jodhpur, Rajasthan today. The projects include laying the foundation stone for a 350-bed Trauma Centre and Critical Care Hospital Block at AIIMS, Jodhpur, 7 Critical Care Blocks under PM-ABHIM, and the development of New Terminal Building at Jodhpur Airport. He dedicated IIT Jodhpur campus, and infrastructure upgrades to the Central University of Rajasthan. He also laid the foundation stone of multiple road development projects and dedicated two other rail projects including the doubling of the 145 km long Degana-Rai Ka Bagh, and the 58 km long Degana-Kuchaman City rail lines. Shri Modi flagged off two new train services in Rajasthan namely Runicha Express - connecting Jaisalmer to Delhi and a new heritage train connecting Marwar Jn. - Khambli Ghat.
Addressing the gathering, the Prime Minister bowed and paid homage to the land of Veer Durgadas. He underlined that the results of the constant efforts by the government can be witnessed and experienced with the projects of today and congratulated the people of Rajasthan for the same.
The Prime Minister said that Rajasthan is a state where the glory of ancient India is visible in the country’s valour, prosperity and culture. He also recalled a highly acclaimed G20 meeting in Jodhpur recently. He underlined the attraction of Suncity Jodhpur for both local and international tourists. “It is important that Rajasthan, which represents India’s past glory should represent India's future as well. This will happen only when, from Mewar to Marwar, the entire Rajasthan scale new heights of development and modern infrastructure is built here”, the Prime Minister said.
He said that Jamnagar Expressway passing through Bikaner and Barmer, and Delhi Mumbai Expressway are examples of hitech infrastructure in Rajasthan.
He informed that this year about Rs 9500 crore budget has been allocated for railways in Rajasthan which is a 14-fold increase over the average budget of previous governments. The Prime Minister pointed out that approximately only 600 km of rail lines were electrified in Rajasthan since independence till 2014 but the present government has already electrified more than 3700 km in the last 9 years. “Now, electric trains will run on these tracks instead of diesel engine trains”, the Prime Minister said as he noted that it will help in reducing pollution and keeping the air clean in the state. Under the Amrit Bharat Station Scheme, the Prime Minister said, more than 80 railway stations in Rajasthan are being redeveloped. He reiterated the government’s commitment to redeveloping railway stations which are frequented by the poor just like the development of airports in the country. He mentioned laying the foundation stone for the redevelopment of Jodhpur Railway Station.
The Prime Minister underlined that the rail and road projects of today will give momentum to the pace of development in the state. He mentioned the reduction in the traveling time of trains due to the doubling of rail lines and noted flagging off of Runicha Express - connecting Jaisalmer to Delhi, and a new heritage train connecting Marwar Jn. - Khambli Ghat today, and the Vande Bharat Express a few days ago. He also touched upon laying the foundation stone for 3 road projects today as well as the development of New Terminal Building at Jodhpur Airport. Shri Modi underlined that the projects of today will give impetus to strengthen the regional economy as well as create new employment opportunities, while also giving new energy to the tourism sector in the state.
Remembering the special place of Rajasthan in medical and engineering education, the Prime Minister mentioned the contribution of Kota and said that the effort is that along with education, Rajasthan becomes a hub of medical and engineering. For this ‘Trauma, Emergency and Critical Care’ facilities are being developed at AIIMS Jodhpur and seven Critical Care Blocks under Pradhan Mantri – Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM) are being developed across Rajasthan. “I take great pleasure in seeing AIIMS Jodhpur and IIT Jodhpur among the premier institutes of the country, not just of Rajasthan”, he said. “AIIMS and IIT Jodhpur have together started work on new possibilities in the field of medical technology. Hi-tech medical technology like robotic surgery will give India new heights in the field of research and industry. This will also promote medical tourism”, he added.
“Rajasthan is the land of those who love nature and the environment”, the Prime Minister said as he highlighted the communities of Guru Jambeshwar and Bishnoi who have lived this lifestyle for centuries and are followed by the world. “Based on this heritage, India is guiding the whole world today”, the Prime Minister said. He concluded by expressing confidence towards the government’s efforts to make India a developed nation and said that India will develop only with the development of Rajasthan. “Together we have to develop Rajasthan and make it prosperous”, Shri Modi concluded.
Governor of Rajasthan, Shri Kalraj Mishra, and Union Ministers, Shri Gajendra Singh Shekhawat and Kailash Choudhary were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone of important projects for strengthening the Health infrastructure in Rajasthan. The projects include 350 bedded ‘Trauma Centre and Critical Care Hospital Block at All India Institute of Medical Sciences, Jodhpur’, and seven Critical Care Blocks under Pradhan Mantri – Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM) to be developed across Rajasthan. The integrated center for ‘Trauma, Emergency and Critical Care’ at AIIMS Jodhpur will be developed at a cost of more than Rs 350 crore. It will encompass various facilities such as triage, diagnostics, daycare, wards, private rooms, modular operating theaters, ICUs and dialysis areas. It will bring a holistic approach to the management of trauma and emergency cases by providing multidisciplinary and comprehensive care to patients. The seven Critical Care Blocks across Rajasthan will augment district-level critical care infrastructure benefiting people of the state.
The Prime Minister also laid the foundation stone for the development of the state-of-the-art New Terminal Building at Jodhpur Airport. To be built at a total cost of Rs 480 crore, the New Terminal Building will be developed in an area of about 24,000 sqm and will be equipped to provide services to 2,500 passengers during peak hours. It will cater to 35 lakh passengers annually, improving connectivity and boosting tourism in the region.
The Prime Minister dedicated IIT Jodhpur campus to the nation. The state-of-the-art campus has been built at a cost of more than Rs 1135 crore. It is a step towards providing high-quality holistic education and building infrastructure for supporting cutting-edge research and innovation initiatives.
For upgrading the infrastructure at the Central University of Rajasthan, the Prime Minister dedicated to the nation ‘central instrumentation laboratory’, staff quarters and ‘yoga & sports sciences building’. He will lay the foundation stone of the Central Library, 600 capacity Hostel and a dining facility for students at the Central University of Rajasthan.
In a step that will improve road infrastructure in Rajasthan, the Prime Minister laid the foundation stone of multiple road development projects including four laning of Karwar to Dangiyawas Section of Jodhpur Ring Road on NH-125A; construction of seven Bypasses/Re-alignments of major town portions of Balotra to Sanderao section via Jalore (NH-325); project for four laning of Pachpadra-Bagundi section of NH-25. These road projects will be built at a cumulative cost of about Rs 1475 crore. Jodhpur Ring Road will help ease traffic pressure and reduce vehicular pollution in the city. The projects will help improve connectivity, boosting trade, employment generation and economic growth in the region.
The Prime Minister flagged off two new train services in Rajasthan. These include a new train - Runicha Express - connecting Jaisalmer to Delhi and a new heritage train connecting Marwar Jn. - Khambli Ghat. Runicha Express will pass through Jodhpur, Degana, Kuchaman City, Phulera, Ringas, Shrimadhopur, Neem Ka Thana, Narnaul, Ateli, Rewari, improving the connectivity of all towns with the national capital. The new heritage train connecting Marwar Jn.-Khambli Ghat will provide an impetus to tourism and generate employment in the region. Further, two other rail projects will be dedicated to the nation by the Prime Minister. These include projects for doubling the 145 km long ‘Degana-Rai Ka Bagh' rail line and the 58 km long 'Degana-Kuchaman City' rail line.