Ministry of Development of North-East Region
Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) and all its Organisations observed the Nation-wide Swachhata Campaign 'Ek Tareekh, Ek Ghanta' with the Spirit of Janbhagidari.
Mass cleanliness drives and other related activities including creating awareness for waste management & cleanliness were carried out during Swachhata Pakhwada, 2023 from 15.09.2023 to 02.10.2023
Over 600 individuals participated in 7 cleanliness and awareness related events with over 1000 man hours under the 'Ek Tareekh, Ek Ghanta' Swachhata Campaign on 1st October, 2023
Over 2000 individuals participated in41 cleanliness and awareness related activities with 6275-man hours under Swachhata Hi Sewa Programme during Swachhata Pakhwada, 2023 including events in NE States.
02 OCT 2023 9:47PM by PIB Delhi
Inspired by Prime Minister Shri Narendra Modi Ji's call for #SwachhBharat, citizens from all walks of life enthusiastically embraced the Swachh Bharat initiative. In line with this nationwide campaign, the Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) and all its Organisations did shramdann for Swachhata in and around their respective offices, Schools, Hospitals, Police posts, nearby streams etc. under the 'Ek Tareekh, Ek Ghanta' campaign on 1st October,2023 with a spirit of Janbhagidari. 640 individuals participated in a total of 7 events and cleaned more than 2000 Sq metre area. Secretary, MDoNER and Senior Officers of MDoNER, NEC, Doctors, Teachers and Village heads and Senior District Officers were among the key participants which motivated hundreds of staff and individuals to participate in the events with full zeal and adopt cleanliness a way of life.
During the Campaign, Shri Chanchal Kumar, Secretary, MDoNER regularly monitored the activities and motivated all the participants. He emphasized that Shramdaan for Swachhata should not be only a one-day affair and advised all the officers and staff to make it a regular exercise and perform Shramdaan at least once a month at various locations. Shri Kumar also acknowledged the special efforts of the Housekeeping staff who played a significant role in the campaign through their dedicated efforts.
During Swachhata Pakhwada from 15.09.2023 to 2.10.2023, cleaning activities were conducted at various identified sites by MDoNER & its Organisations viz. NEC, NEDFI, NEHHDC, NERAMAC, and NECBDC. During this period redundant/scrap items were identified for disposal under extant rules .
Awareness for the adoption of eco-friendly practices like complete ban on the use of single-use plastic, segregation of waste at source for better disposal, use of separate bins for wet and dry waste was created. Mass Shramdaan activities in public places, FPOs etc. were carried out to create public awareness towards cleanliness.
The work was reviewed, and suggestions for improvements were provided to concerned Organisations to enhance cleanliness and waste management. 2046 individuals participated in 41 cleanliness and awareness activities, contributing 6275 man-hours under the Swachhata Hi Sewa Programme during Swachhata Pakhwada.

উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয় (এমড'নাৰ) আৰু ইয়াৰ সকলো সংগঠনে জনভাগিদাৰীৰে সৈতে ৰাষ্ট্ৰজোৰা স্বচ্ছতা অভিযান ‘এক তাৰিখ, এক ঘণ্টা’ পালন কৰে
স্বচ্ছতা পখৱাড়া, ২০২৩-ৰ সময়ত ১৫.০৯.২০২৩ ৰ পৰা ০২.১০.২০২৩ লৈ আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা আৰু পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে সজাগতা সৃষ্টি কৰাকে ধৰি ব্যাপক পৰিচ্ছন্নতা অভিযান আৰু অন্যান্য সম্পৰ্কিত কাৰ্যকলাপ সম্পন্ন কৰা হৈছিল
১ অক্টোবৰ, ২০২৩ তাৰিখে 'এক তাৰিখ, এক ঘন্টা' স্বচ্ছতা অভিযানৰ অধীনত ১০০০ৰো অধিক মানৱ ঘণ্টাৰ সৈতে ৭ টা পৰিচ্ছন্নতা আৰু সজাগতা সম্পৰ্কীয় অনুষ্ঠানত ৬০০ ৰো অধিক ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল
স্বচ্ছতা হি সেৱা কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ২০০০ৰো অধিক ব্যক্তিয়ে ৬২৭৫ মানৱ ঘণ্টাৰ সৈতে ৪১টা পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু সজাগতা সম্পৰ্কীয় কাৰ্যকলাপত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল, যাৰ ভিতৰত আছে উত্তৰ-পূব ৰাজ্যৰ অনুষ্ঠানসমূহ
02 OCT 2023 9:47PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীয়ে #SwachhBharat আহ্বান জনোৱাৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ জীৱনৰ সকলো স্তৰৰ নাগৰিকে স্বচ্ছ ভাৰত উদ্যোগক উৎসাহেৰে গ্ৰহণ কৰে। এই দেশব্যাপী অভিযানৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, উত্তৰ-পূব অঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয় (এমড'নাৰ) আৰু ইয়াৰ সকলো সংগঠনে ১ অক্টোবৰ, ২০২৩ তাৰিখে জনভাগিদাৰীৰ আত্মাৰ সৈতে 'এক তাৰিখ, এক ঘন্টা' অভিযানৰ অধীনত তেওঁলোকৰ নিজ নিজ কাৰ্যালয়, বিদ্যালয়, চিকিৎসালয়, আৰক্ষী চকী, ওচৰৰ শাখা আদিৰ আশে-পাশে স্বচ্ছতাৰ বাবে শ্ৰমদান কৰিছিল। ৬৪০ জন ব্যক্তিয়ে মুঠ ৭ টা অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল আৰু ২০০০ বৰ্গ মিটাৰতকৈ অধিক এলেকা পৰিষ্কাৰ কৰিছিল। এম ড'নাৰ-ৰ সচিব আৰু এম ড'নাৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া, চিকিৎসক, শিক্ষক আৰু গাওঁৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া আৰু জ্যেষ্ঠ জিলা বিষয়াসকল মুখ্য অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ ভিতৰত আছিল যিয়ে শ শ কৰ্মচাৰী আৰু ব্যক্তিক সম্পূৰ্ণ উৎসাহেৰে অনুষ্ঠানবোৰত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক জীৱনৰ এক পথ হিচাপে গ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল।
অভিযানৰ সময়ত, এমড'নাৰ-ৰ সচিব শ্ৰী চঞ্চল কুমাৰে নিয়মীয়াকৈ কাৰ্যকলাপবোৰ নিৰীক্ষণ কৰে আৰু সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীক অনুপ্ৰাণিত কৰে। তেওঁ স্বচ্ছতাৰ বাবে শ্ৰমদান কেৱল এদিনীয়া বিষয় হ'ব নালাগে বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু সকলো বিষয়া আৰু কৰ্মচাৰীক ইয়াক নিয়মীয়া অনুশীলন কৰিবলৈ আৰু বিভিন্ন স্থানত মাহত কমেও এবাৰ শ্ৰমদান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। শ্ৰী কুমাৰে হাউচকিপিং কৰ্মচাৰীসকলৰ বিশেষ প্ৰচেষ্টাৰ কথাও স্বীকাৰ কৰে যিসকলে তেওঁলোকৰ সমৰ্পিত প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে অভিযানটোত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল।
১৫.০৯.২০২৩ তাৰিখৰ পৰা ২.১০.২০২৩ তাৰিখলৈ স্বচ্ছতা পখৱাড়াৰ সময়ত, এমড'নাৰ আৰু ইয়াৰ সংগঠন যেনে এন.ই.চি., এন.ই.ডি.এফ.আই., এন.ই.এইচ.এইচ.ডি.চি., নেৰামেক আৰু এন.ই.চি.বি.ডি.চি.-ৰ দ্বাৰা বিভিন্ন চিনাক্ত স্থানত পৰিষ্কাৰ কাৰ্যকলাপ চলোৱা হৈছিল। এই সময়ছোৱাত প্ৰশংসনীয় নিয়মৰ অধীনত নিষ্কাশনৰ বাবে অপ্ৰয়োজনীয়/স্ক্ৰেপ সামগ্ৰী চিনাক্ত কৰা হৈছিল।
একক ব্যৱহাৰৰ প্লাষ্টিকৰ ব্যৱহাৰৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ নিষেধাজ্ঞা, উন্নত নিষ্কাশনৰ বাবে উৎসত আৱৰ্জনা পৃথকীকৰণ, তিতা আৰু শুকান আৱৰ্জনাৰ বাবে পৃথক পাত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ দৰে পৰিৱেশ-অনুকূল পদ্ধতি গ্ৰহণৰ বাবে সজাগতা সৃষ্টি কৰা হৈছিল। পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ প্ৰতি জনসজাগতা সৃষ্টি ৰখাৰ বাবে ৰাজহুৱা স্থান, এফপিঅ' আদিত গণ শ্ৰমদান কাৰ্যকলাপ সম্পন্ন কৰা হৈছিল।
কামৰ পৰ্যালোচনা কৰা হৈছিল, আৰু সংশ্লিষ্ট সংগঠনবোৰক পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰা হৈছিল। ২০৪৬ জন ব্যক্তিয়ে ৪১ টা পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু সজাগতা কাৰ্যকলাপত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল, স্বচ্ছতা পখৱাড়াৰ সময়ত স্বচ্ছতা হি সেৱা কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ৬২৭৫ মানৱ-ঘণ্টা অৱদান আগবঢ়াইছিল।