কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
ওগস্ত 2023গী ভারত পুম্বগী হোলশেল প্রাইস ইন্দেক্সতা চহিগী ইনফ্লেসন রেতনা জুলাই 2023দা ওইখিবা (-) 1.36%গা চাংদম্নবদা (-) 0.52% (প্রোবিজনেল)দা লৈখি; মিনরেল ওইল, বেসিক মেতল, কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোক, তেক্সতাইল অমসুং চিঞ্জাক্কী পোত্থোকশিংগী মমল হন্থবনা মরম ওইরগা ইনফ্লেসনগী চাং অসি নেগেতিব ওইখি
ওগস্ত 2023গী ভারতকী ইন্দেক্স নম্বর ওফ হোলসেল প্রাইস (বেস চহিঃ 2011-12)
14 SEP 2023 12:00PM by PIB Imphal
ওগস্ত 2023গী (ওগস্ত 2022গা চাংদম্নবদা) ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স (দবল্যু.পি.আই.)গী চহিগী ইনফ্লেসন রেতনা জুলাই 2023দা ওইখিবা (-) 1.36% কা চাংদম্নবা মতমদা (-) 0.52% (প্রোবিজনেল) ওইখি। ওগস্ত 2023দা ইনফ্লেসনগী চাংনা নেগেতিব ওইরিবা অসিদি মরু ওইনা মিনরেল ওইল, বেসিক মেতল, কেমিকেল অমসুং কেমিকেল পোত্থোক, তেক্সতাইল অমসুং চিঞ্জাক্কী পোত্থোক্কী মমল হন্থরকখিবননি। কম্মোদিতী খুদিং অমসুং দবল্যু.পি.আই. কম্পোনেন্তকী হৌখিবা থা অহুমগী ইন্দেক্স নম্বর অমসুং ইনফ্লেসন রেত মখাদা পীরিঃ
ইন্দেক্স নম্বর অমসুং চহিগী ইনফ্লেসন রেত (%দা ওইবা ৱাই..ৱাই.)*
কম্মোদিতী খুদিং/মরু ওইবা গ্রুপ
অরুম্বা (%)
জুন-23
জুলাই-23 (প্রোবিজনেল)
ওগস্ত-23 (প্রোবিজনেল)
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
কম্মোদিতী খুদিং
100.0
148.9
-4.18
151.9
-1.36
152.4
-0.52
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
176.1
-2.98
190.5
7.57
189.6
6.34
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
146.2
-12.51
145.3
-12.79
149.6
-6.03
3) জুনন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
139.9
-2.78
139.6
-2.51
139.8
-2.37
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
175.1
-1.30
187.7
7.75
186.1
5.62
খঙজিনগদবাঃ * দবল্যু.পি.আই. ইনফ্লেসনগী চহিগী চাং অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নদুনা হোৎপনি
জুলাই, 2023গা চাংদম্নবদা ওগস্ত 2023গী দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্সকী মন্থ-ওভর-মন্থকী WPI ইন্দেক্সনা 0.33% ওইখিহৌখিবা থা 6তা দবল্যু.পি.আই.দা অহোংবা লৈখিবশিং মখাদা শম্লপ্না পীরিঃ
দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্সতা# মন্থ-ওভর-মন্থকী অহোংবা (%দা ওইবা এম..এম.)
কম্মোদিতী খুদিং/মরু ওইবা গ্রুপ
অরুম্বা
মার্চ-23
এপ্রিল-23
মে-23
জুন-23
জুলাই-23 (P)
ওগস্ত-23 (P)
কম্মোদিতী খুদিং
100.0
0.07
0.07
-1.13
-0.33
2.01
0.33
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
0.92
1.48
-1.52
0.57
8.18
-0.47
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
-0.76
-2.37
-2.69
-1.62
-0.62
2.96
3) জুনন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
-0.21
0.07
-0.57
-0.50
-0.21
0.14
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
0.47
1.10
-0.63
1.27
7.20
-0.85
খঙজিনগদবাঃ মন্থ-ওভর-মন্থতা য়ুম্ফম ওইদুনা দবল্যু.পি.আই. অসি মমাং থাগী ফিগরদা হোৎলি
দবল্যু.পি.আই.গী মরু ওইবা গ্রুপকী মন্থ-ওভর-মন্থতা অহোংবা লাকপাঃ
1) প্রাইমারী আর্তিকল (অরুম্বা 22.62%): মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্সনা জুলাই 2023 (প্রোবিজনেল)দা ওইরম্বা 190.5তগী ওগস্ত, 2023দা 0.47% হন্থদুনা 189.6 (প্রোবিজনেল)দা লৈখি। ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস (5.25%), মিনরেল (3.56%) অমসুং নন ফুদ আর্তিকল (0.25%)গী মমলনা জুলাই 2023গা চাংদম্নবদা ওগস্ত 2023দা হেনগৎখি। চিঞ্জাক্কী পোত্থোক (-1.52%) কী মমলনা জুলাই 2023গা চাংদম্নবদা ওগস্ত থাদা হন্থখি।
2) ফুএল অমসুং পাৱর (অরুম্বা 13.15%): মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্সনা জুলাই 2023দা ওইরম্বা 145.3 (প্রোবিজনেল)দগী ওগস্ত 2023দা 2.96% হেনগত্তুনা 149.6 (প্রোবিজনেল)দা লৈখি। মিনরেল ওইল (4.02%) অমসুং ইলেক্ত্রিসিতী (1.79%) গী মমলনা জুলাই 2023গা চাংদম্নবদা ওগস্ত 2023দা হেনগৎখি।
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক (অরুম্বাঃ 64.23%): %): মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্সনা জুলাই 2023দা ওইরম্বা 139.6তগী (প্রোবিজনেল) ওগস্ত, 2023দা 0.14% হেনগত্তুনা 139.8তা (প্রোবিজনেল) লৈখি। মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক্কী দিজিত অনিগী এন.আই.সি. 22গী মনুংদগী, গ্রুপ 15না মমল হেনগৎখি অমসুং 6না মমল হন্থখি অমসুং কাঙলুপ অমগী মমলদা অহোংবা লৈখিদে। মমল হেনগৎখিবা অসি মরু ওইনা ফুদ প্রদক্ত; ইলেক্ত্রিকেল ইক্বিপমেন্ত; কম্প্যুতর, ইলেক্ত্রোনিক অমসুং ওপ্তিকেল পোত্থোক; অতোপ্পা মেন্যুফেকচরিং; প্রিন্তিং অমসুং রেকোর্দ তৌরবা মীদিয়াবু অমুক্কা হন্না পুথোকপা; মোতোর গারী, ত্রেলর অমসুং সেমি-ত্রেলরনচিংবগী মমল হেনগৎপগীনি। মমল হন্থবা গ্রুপ খরদি কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোক; চে অমসুং চেগী পোত্থোক; মছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত; মছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত য়াওদবা ফেব্রিকেতেদ মেতল পোত্থোক; ফার্মাস্যুতিকেল, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতানিকেল পোত্থোক, ফর্নিচরনচিংবনি।
প্রদক্তনচিংবশিংনি।
4) দবল্যু.পি.আই. ফুদ ইন্দেক্স (অরুম্বা 24.38%): প্রাইমারী আর্তিকল গ্রুপ্তগী ‘ফুদ আর্তিকল’ অমসুং মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক্কী গ্রুপ্তগী ‘ফুদ প্রদক্ত’ য়াওবা ফুদ ইন্দেক্সনা জুলাই 2023দা ওইরম্বা 187.7দগী ওগস্ত 2023দা 186.1দা হন্থখি। দবল্যু.পি.আই. ফুদ ইন্দেক্সতা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসনগী চাংনা জুলাই 2023দা ওইরম্বা 7.75%তগী ওগস্ত 2023দা 5.62%দা হন্থখি।
5) জুন 2023গী ফাইনেল ইন্দেক্স (বেজ চহিঃ 2011-12=100): জুন 2023গী ওইনদি, ‘কম্মোদিতী খুদিং’ (বেজ: 2011-12=100)গী ফাইনেল ওইরবা হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসনগী চাংনা মথংশিৎনা 148.9 অমসুং (-)4.18% দা লৈখি। অপদেত তৌরবা ফিগরগী মখা পোনবা তোঙানবা কম্মোদিতী কয়াগী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসনগী চাংগী অকুপ্পা মরোল অসি এনেক্স Iদা পীরি। মমাংগী থা 6কী তোঙানবা কম্মোদিতী গ্রুপকী দবল্যু.পি.আই.দা য়ূম্ফম ওইবা চহিগী ইনফ্লেসনগী চাং (ৱাই.-ও.-ৱাই.) অসিনা এনেক্স IIদা পীরি। মমাংগী থা 6কী মনুংগী তোঙানবা কম্মোদিতী গ্রুপশিংগী দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্সনা এনেক্স IIIদা পীরি।
6) রেস্পোন্স রেতঃ ওগস্ত 2023গী দবল্যু.পি.আই. অসি 85.7%গী অরুম্বা লৈবা রেস্পোন্স রেত্তা শেম্বনি, অমসুং জুন 2023গী ফাইনেল ফিগরনা 94.6% রেস্পোন্স রেত্তা য়ুম্ফম ওইরগা শেম্বনি। দবল্যু.পি.আই.গী প্রোবিজনেল ফিগরনা দবল্যু.পি.আই.গী ফাইনেল রিভিজন পোলিসীগী মখা পোন্না অমুক্কা শেমদোকখিগনি। মসিগী প্রেস রিলিজ, আইতেম ইন্দাইস অমসুং ইনফ্লেসন নম্বরশিং অসি ঐখোয়গী হোম পেজ (http://eaindustry.nic.in) তা ফংগনি।
মথংগী প্রেস রিলিজ থোকপগী তাং: সেপ্তেম্বর 2023গী দবল্যু.পি.আই. অসিদি 16/10/2023দা ফোঙগনি।
খঙজিনগদবাঃ ভারত পুম্বগী থাক্তা লৈবা দবল্যু.পি.আই. অসি থা খুদিংগী 14দা (নত্ত্রগা মথংগী ৱর্কিং দেদা) রিফরেন্স মন্থতগী চয়োল অনি কান্ননা ফোঙবনি, অমসুং ইন্দেক্স নম্বর অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবগী ইন্সতিত্যুস্নেল সোর্স অমসুং খনগৎলবা জুলাইন্যুফেকচরিং য়ুনিতশিংদগী ফংবা দেতা শিজিন্নদুনা শেম্বনি। প্রেস রিলিজ অসিদা ওগস্ত 2023 (প্রোবিজনেল), জুন 2023(ফাইনেল) অমসুং অতোপ্পা থা/চহিগী দবল্যু.পি.আই. (বেজ চহিঃ 2011-12=100) য়াওরি। দবল্যু.পি.আই.গী প্রোবিজনেল ফিগর অসি চয়োল 10গী মতুংদা ফাইনেল তাগনি অমসুং মসিদগী লেঙদনা থমখিগনি।
এনেক্স-I
ওগস্ত 2023গী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইস ইন্দাইস অমসুং ইনফ্লেসনগী চাং (বেজ চহি: 2011-12=100)
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপ/গ্রুপ/সব-গ্রুপ/আইতেম
অরুম্বা
ইন্দেক্স
(ওগস্ত-23)*
খ্বাইদগী নৌবা এম.-.-এম.
অপুনবা ইনফ্লেসন (ৱাই..ৱাই.)
দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন (ৱাই..ৱাই.)
2022-2023
2023-2024*
2022-2023
2023-2024*
ওগস্ত-22
ওগস্ত-23*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.0
152.4
-0.52
0.33
14.94
-2.10
12.48
-0.52
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
189.6
0.68
-0.47
16.42
2.16
14.74
6.34
ক) ফুদ আর্তিকল
15.26
201.3
1.73
-1.52
11.45
6.34
12.55
10.60
সিরিএল
2.82
189.4
2.61
1.61
9.13
7.69
11.77
7.25
ফৌ
1.43
184.3
1.56
1.71
2.61
8.08
4.33
9.18
গেহু
1.03
191.1
4.03
1.92
12.57
7.30
17.35
5.81
হৱাই
0.64
197.7
2.23
3.02
-0.49
8.16
2.58
10.45
মনা-মশিং
1.87
336.7
0.18
-8.31
34.40
12.97
22.45
48.39
অলু
0.28
221.4
0.00
0.50
38.80
-21.71
44.40
-24.02
তিলহৌ
0.16
229.2
1.10
24.03
-22.36
2.67
-24.76
31.42
উহৈ
1.60
177.9
8.33
3.61
17.75
-5.60
31.49
-12.88
শঙ্গোম
4.44
178.4
0.67
0.34
5.72
8.18
5.41
7.79
য়েরু, শা অমসুং ঙা
2.40
166.1
-1.10
-5.73
6.02
0.90
7.88
-2.98
খ) নন-ফুদ আর্তিকল
4.12
162.8
1.92
0.25
17.31
-7.69
8.42
-7.02
থাউ মরু
1.12
187.8
-0.38
-0.16
1.03
-13.02
-13.48
-9.41
গ) মিনরেল
0.83
215.4
-2.43
3.56
10.89
5.41
7.41
11.66
ঘ) ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
152.3
-7.34
5.25
70.27
-10.25
59.94
-1.93
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
132.9
-9.81
6.24
65.15
-20.82
50.57
-9.10
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
149.6
-4.44
2.96
43.59
-8.08
35.03
-6.03
এল.পি.জি
0.64
100.0
-2.73
-6.80
37.49
-20.29
19.75
-24.01
পেত্রোল
1.60
160.7
-8.93
3.01
59.55
-8.39
38.68
-2.13
ঐচ.এস.দি.
3.10
172.7
-7.29
1.47
74.68
-13.47
61.31
-11.30
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
139.8
0.00
0.14
9.34
-2.60
7.51
-2.37
ফুদ প্রদক্ত মেন্যুফেকচর তৌবা
9.12
160.7
0.24
0.63
7.94
-5.23
5.77
-3.60
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমদি ফেৎ
2.64
147.5
-2.05
0.14
7.85
-25.93
-1.22
-20.87
বেভরেজ মেন্যুফেকচর তৌবা
0.91
131.2
0.23
0.08
1.60
2.12
0.86
2.26
হিদাক মনাগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.51
172.9
-1.02
0.82
3.02
4.41
2.24
5.30
তেক্সতাইল মেন্যুফেকচর তৌবা
4.88
134.1
-0.54
0.00
13.39
-8.31
10.48
-8.46
শেৎ-চানবা ফিরোল মেন্যুফেকচর তৌবা
0.81
150.8
1.01
0.87
4.51
1.70
5.14
1.00
শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.54
126.8
0.08
1.20
3.43
2.01
4.14
2.84
উ, উ অমসুং কোর্ক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.77
144.8
0.63
0.14
2.96
0.91
2.34
0.49
চে অমসুং চেগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.11
138.5
0.06
-2.19
16.60
-7.46
16.60
-10.36
কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
6.47
136.3
-0.81
-0.73
14.14
-5.87
12.51
-7.03
ফার্মাস্যুতিকেল, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতিনিকেল পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.99
142.0
0.43
-0.28
3.62
2.06
4.85
1.00
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
2.30
127.0
-1.30
0.16
7.83
-2.84
5.63
-1.85
নন-মেতাল্লিক মিনরেলগী অতোপ্পা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
3.20
135.2
-0.15
0.22
9.11
1.67
9.34
1.27
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
137.9
-0.22
0.15
9.30
0.81
9.24
0.58
বেসিক মেতল মেন্যুফেকচর তৌবা
9.65
140.4
-0.33
0.07
15.27
-7.36
9.57
-5.71
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ প্রদক্ত
1.27
120.9
-1.01
-1.14
12.43
-6.20
8.64
-4.80
শেমদোক্লবা মেতল পোত্থোক (মছিনরী অমসুং ইক্বিপজুলাইন্ত নত্তনা) মেন্যুফেকচর তৌবা
3.15
138.3
0.43
-0.22
9.79
-0.49
7.20
-1.21
এনেক্স-II
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপ/গ্রুপ/সব-গ্রুপ/আইতেম
অরুম্বা
মমাংগী থা 6কী দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন
মার্চ-23
এপ্রিল-23
মে-23
জুন-23
জুলাই-23*
ওগস্ত-23*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.0
1.41
-0.79
-3.61
-4.18
-1.36
-0.52
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
2.52
1.89
-1.90
-2.98
7.57
6.34
ক) ফুদ আর্তিকল
15.26
5.42
3.88
1.63
1.32
14.25
10.60
সিরিএল
2.82
9.48
7.69
6.89
8.34
8.31
7.25
ফৌ
1.43
7.54
7.18
7.33
7.67
9.03
9.18
গেহু
1.03
9.16
7.56
6.20
9.02
8.01
5.81
হৱাই
0.64
3.03
5.67
5.82
9.21
9.59
10.45
মনা-মশিং
1.87
-2.39
-1.50
-20.47
-21.56
62.12
48.39
অলু
0.28
-25.59
-19.28
-18.10
-21.15
-24.40
-24.02
তিলহৌ
0.16
-36.83
-18.60
-7.25
-4.31
7.13
31.42
উহৈ
1.60
4.89
-4.40
0.68
-2.04
-8.91
-12.88
শঙ্গোম
4.44
8.48
8.21
8.18
8.59
8.15
7.79
য়েরু, শা অমসুং ঙা
2.40
1.36
0.88
2.07
2.68
1.79
-2.98
খ) নন-ফুদ আর্তিকল
4.12
-4.51
-6.70
-9.51
-9.66
-5.47
-7.02
থাউ মরু
1.12
-15.05
-15.58
-15.60
-14.39
-9.61
-9.41
গ) মিনরেল
0.83
-2.84
7.88
2.19
0.53
5.21
11.66
ঘ) ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
-1.19
1.64
-13.66
-21.43
-13.66
-1.93
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
-23.53
-9.44
-27.01
-32.68
-22.83
-9.10
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
8.69
0.99
-9.17
-12.51
-12.79
-6.03
এল.পি.জি
0.64
3.31
-10.49
-24.35
-22.29
-20.69
-24.01
পেত্রোল
1.60
6.48
1.53
-9.51
-16.32
-13.48
-2.13
ঐচ.এস.দি.
3.10
11.85
1.42
-17.03
-18.59
-18.95
-11.30
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
-0.70
-2.28
-3.03
-2.78
-2.51
-2.37
ফুদ প্রদক্ত মেন্যুফেকচর তৌবা
9.12
-2.96
-5.53
-6.97
-6.04
-3.97
-3.60
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমদি ফেৎ
2.64
-22.02
-26.25
-29.92
-29.16
-22.60
-20.87
বেভরেজ মেন্যুফেকচর তৌবা
0.91
2.60
2.51
1.71
1.71
2.42
2.26
হিদাক মনাগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.51
4.19
3.16
4.32
5.91
3.38
5.30
তেক্সতাইল মেন্যুফেকচর তৌবা
4.88
-4.93
-5.90
-8.48
-9.71
-8.96
-8.46
শেৎ-চানবা ফিরোল মেন্যুফেকচর তৌবা
0.81
3.38
2.05
2.25
2.04
1.15
1.00
শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.54
1.58
1.98
1.73
1.80
1.70
2.84
উ, উ অমসুং কোর্ক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.77
-0.97
-1.44
2.33
2.25
0.98
0.49
চে অমসুং চেগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.11
-1.01
-4.23
-6.59
-7.83
-8.29
-10.36
কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
6.47
-0.07
-3.16
-5.03
-7.01
-7.10
-7.03
ফার্মাস্যুতিকেল, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতিনিকেল পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.99
2.68
2.29
2.73
2.58
1.71
1.00
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
2.30
-1.31
-2.51
-3.33
-3.20
-3.28
-1.85
নন-মেতাল্লিক মিনরেলগী অতোপ্পা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
3.20
5.40
3.60
2.12
0.52
0.90
1.27
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
6.24
3.60
0.88
-1.15
0.22
0.58
বেসিক মেতল মেন্যুফেকচর তৌবা
9.65
-7.17
-9.86
-9.23
-5.60
-6.09
-5.71
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ প্রদক্ত
1.27
-4.76
-8.70
-8.18
-4.40
-4.68
-4.80
শেমদোক্লবা মেতল পোত্থোক (মছিনরী অমসুং ইক্বিপজুলাইন্ত নত্তনা) মেন্যুফেকচর তৌবা
3.15
2.88
0.50
-0.64
-0.50
-0.57
-1.21
এনেক্স-III
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপ/গ্রুপ/সব-গ্রুপ/আইতেম
অরুম্বা
মমাংগী থা 6কী দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্স
মার্চ-23
এপ্রিল-23
মে-23
জুন-23
জুলাই-23*
ওগস্ত-23*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.0
151.0
151.1
149.4
148.9
151.9
152.4
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
175.2
177.8
175.1
176.1
190.5
189.6
ক) ফুদ আর্তিকল
15.26
178.8
182.1
181.3
184.9
204.4
201.3
সিরিএল
2.82
183.6
183.5
183.1
184.5
186.4
189.4
ফৌ
1.43
175.4
176.2
177.2
178.2
181.2
184.3
গেহু
1.03
187.1
186.4
184.9
187.3
187.5
191.1
হৱাই
0.64
180.4
184.6
183.6
188.5
191.9
197.7
মনা-মশিং
1.87
175.7
183.9
178.3
203.8
367.2
336.7
অলু
0.28
135.2
157.0
190.0
204.3
220.3
221.4
তিলহৌ
0.16
138.1
128.2
129.2
144.4
184.8
229.2
উহৈ
1.60
186.6
201.9
191.2
182.4
171.7
177.9
শঙ্গোম
4.44
175.3
176.7
177.3
178.3
177.8
178.4
য়েরু, শা অমসুং ঙা
2.40
171.9
171.1
177.2
180.0
176.2
166.1
খ) নন-ফুদ আর্তিকল
4.12
167.1
165.6
162.8
158.9
162.4
162.8
থাউ মরু
1.12
192.5
191.8
188.8
186.2
188.1
187.8
গ) মিনরেল
0.83
222.4
224.6
214.8
207.4
208.0
215.4
ঘ) ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
149.8
155.0
142.9
138.6
144.7
152.3
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
123.8
133.4
119.2
116.8
125.1
132.9
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
156.4
152.7
148.6
146.2
145.3
149.6
এল.পি.জি
0.64
137.4
134.0
117.1
114.0
107.3
100.0
পেত্রোল
1.60
159.4
159.5
157.0
155.9
156.0
160.7
ঐচ.এস.দি.
3.10
176.5
171.7
169.5
169.0
170.2
172.7
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
141.3
141.4
140.6
139.9
139.6
139.8
ফুদ প্রদক্ত মেন্যুফেকচর তৌবা
9.12
160.8
160.5
158.9
158.8
159.7
160.7
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমদি ফেৎ
2.64
157.9
155.4
149.7
145.0
147.3
147.5
বেভরেজ মেন্যুফেকচর তৌবা
0.91
130.3
130.9
130.6
130.7
131.1
131.2
হিদাক মনাগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.51
169.2
169.8
171.4
173.7
171.5
172.9
তেক্সতাইল মেন্যুফেকচর তৌবা
4.88
136.8
137.2
135.9
134.8
134.1
134.1
শেৎ-চানবা ফিরোল মেন্যুফেকচর তৌবা
0.81
150.0
149.5
150.0
149.7
149.5
150.8
শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.54
122.3
123.4
123.5
124.7
125.3
126.8
উ, উ অমসুং কোর্ক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.77
143.0
143.9
145.0
145.2
144.6
144.8
চে অমসুং চেগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.11
147.0
147.2
146.0
143.6
141.6
138.5
কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
6.47
142.2
141.1
139.6
137.9
137.3
136.3
ফার্মাস্যুতিকেল, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতিনিকেল পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.99
141.7
142.8
142.9
143.4
142.4
142.0
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
2.30
128.3
128.4
127.6
127.1
126.8
127.0
নন-মেতাল্লিক মিনরেলগী অতোপ্পা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
3.20
134.6
135.2
134.7
134.7
134.9
135.2
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
137.9
138.2
137.3
137.4
137.7
137.9
বেসিক মেতল মেন্যুফেকচর তৌবা
9.65
146.2
145.3
143.6
141.6
140.3
140.4
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ প্রদক্ত
1.27
126.0
122.8
122.4
121.8
122.3
120.9
শেমদোক্লবা মেতল পোত্থোক (মছিনরী অমসুং ইক্বিপজুলাইন্ত নত্তনা) মেন্যুফেকচর তৌবা
3.15
139.2
139.5
139.7
139.3
138.6
138.3

Ministry of Commerce & Industry
Annual rate of inflation based on all India Wholesale Price Index for August, 2023 stands at (-) 0.52% (Provisional) against (-) 1.36% recorded in July, 2023; negative rate of inflation primarily due to fall in prices of mineral oils, basic metals, chemical & chemical products, textiles and food products
Index Numbers of Wholesale Price in India for the Month of August, 2023 (Base Year: 2011-12)
14 SEP 2023 12:00PM by PIB Delhi
The annual rate of inflation based on all India Wholesale Price Index (WPI) number is (-) 0.52% (Provisional) for the month of August, 2023 (over August, 2022) against (-) 1.36% recorded in July, 2023. The negative rate of inflation in August, 2023 is primarily due to fall in prices of mineral oils, basic metals, chemical & chemical products, textiles and food products as compared to the corresponding month of previous year. The index numbers and inflation rate for the last three months of all commodities and WPI components are given below:
Index Numbers and Annual Rate of Inflation (Y-o-Y in %)*
All Commodities/Major Groups
Weight (%)
June-23
July-23 (P)
Aug-23 (P)
Index
Inflation
Index
Inflation
Index
Inflation
All Commodities
100.0
148.9
-4.18
151.9
-1.36
152.4
-0.52
I. Primary Articles
22.62
176.1
-2.98
190.5
7.57
189.6
6.34
II. Fuel & Power
13.15
146.2
-12.51
145.3
-12.79
149.6
-6.03
III. Manufactured Products
64.23
139.9
-2.78
139.6
-2.51
139.8
-2.37
Food Index
24.38
175.1
-1.30
187.7
7.75
186.1
5.62
Note: P: Provisional, *Annual rate of WPI inflation calculated over the corresponding month of previous year
2. The month-over-month change in WPI index for the month of August, 2023 stood at 0.33% as compared to July, 2023. The monthly change in WPI index for last six-month is summarized below:
Month Over Month (M-o-M in %) change in WPI Index#
All Commodities/Major Groups
Weight
Mar-23
Apr-23
May-23
Jun-23
Jul-23 (P)
Aug-23 (P)
All Commodities
100.0
0.07
0.07
-1.13
-0.33
2.01
0.33
I. Primary Articles
22.62
0.92
1.48
-1.52
0.57
8.18
-0.47
II. Fuel & Power
13.15
-0.76
-2.37
-2.69
-1.62
-0.62
2.96
III. Manufactured Products
64.23
-0.21
0.07
-0.57
-0.50
-0.21
0.14
Food Index
24.38
0.47
1.10
-0.63
1.27
7.20
-0.85
Note: P: Provisional, #Monthly rate of change, based on month over month (M-o-M) WPI calculated over the preceding month
3. Month-over-Month Change in Major Groups of WPI:
1. Primary Articles (Weight 22.62%):- The index for this major group declined by 0.47% to 189.6 (provisional) in August, 2023 from 190.5 (provisional) for the month of July, 2023. Prices of Crude Petroleum & Natural Gas (5.25%), Minerals (3.56%) and Non-food Articles (0.25%) increased in August, 2023 as compared to July, 2023. Prices of Food Articles (-1.52%) declined in August, 2023 as compared to July, 2023.
1. Fuel & Power (Weight 13.15%):- The index for this major group increased by 2.96% to 149.6 (provisional) in August, 2023 from 145.3 (provisional) for the month of July, 2023. Prices of Mineral Oils (4.02%) and Electricity (1.79%) increased in August, 2023 as compared to July, 2023.
1. Manufactured Products (Weight 64.23%):- The index for this major group increased by 0.14% to 139.8 (provisional) in August, 2023 from 139.6 (provisional) for the month of July, 2023. Out of the 22 NIC two-digit groups for manufactured products, 15 groups witnessed an increase in prices whereas 6 groups witnessed a decrease in prices. The increase in price is mainly contributed by food products; electrical equipment; computer, electronic & optical products; other manufacturing; printing & reproduction of recorded media; motor vehicles, trailers & semi-trailers etc. Some of the groups that witnessed a decrease in prices are chemical & chemical products; paper & paper products; machinery & equipment; fabricated metal products, except machinery & equipment; pharmaceuticals, medicinal chemical & botanical products; furniture etc. in August, 2023 as compared to July, 2023.
4. WPI Food Index (Weight 24.38%): The Food Index consisting of 'Food Articles' from Primary Articles group and 'Food Product' from Manufactured Products group decreased from 187.7 in July, 2023 to 186.1 in August, 2023. The rate of inflation based on WPI Food Index decreased from 7.75% in July, 2023 to 5.62% in August, 2023.
5. Final Index for the month of June, 2023 (Base Year: 2011-12=100): For the month of June, 2023 the final Wholesale Price Index and inflation rate for 'All Commodities' (Base: 2011-12=100) stood at 148.9 and (-) 4.18% respectively. The details of all India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation for different commodity groups based on updated figures are at Annex I. The Annual rate of Inflation (Y-o-Y) based on WPI for different commodity groups in the last six months are at Annex II. WPI for different commodity groups in the last six months is at Annex III.
1. Response Rate: The WPI for August, 2023 has been compiled at a weighted response rate of 85.7 percent, while the final figure for June, 2023 is based on the weighted response rate of 94.6 percent. The provisional figures of WPI will undergo revision as per the final revision policy of WPI. This press release, item indices, and inflation numbers are available at our home page http://eaindustry.nic.in .
1. Next date of Press Release: WPI for the month of September, 2023 would be released on 16/10/2023.
Note: DPIIT releases index number of wholesale price in India on monthly basis on 14th of every month (or next working day) with a time lag of two weeks of the reference month, and the index number is compiled with data received from institutional sources and selected manufacturing units across the country. This press release contains WPI (Base Year 2011-12=100) for the month of August, 2023 (Provisional), June, 2023 (Final) and other months/years. Provisional figures of WPI are finalised after 10 weeks (from the month of reference), and then frozen thereafter.
Annex-I
All India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation (Base Year: 2011-12=100) for August, 2023
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
Index
(Aug-23)*
Latest month over month
Cumulative Inflation (YoY)
WPI Based rate of Inflation (YoY)
2022-2023
2023-2024*
2022-2023
2023-2024*
Aug-22
Aug-23*
ALL COMMODITIES
100.0
152.4
-0.52
0.33
14.94
-2.10
12.48
-0.52
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
189.6
0.68
-0.47
16.42
2.16
14.74
6.34
A. Food Articles
15.26
201.3
1.73
-1.52
11.45
6.34
12.55
10.60
Cereals
2.82
189.4
2.61
1.61
9.13
7.69
11.77
7.25
Paddy
1.43
184.3
1.56
1.71
2.61
8.08
4.33
9.18
Wheat
1.03
191.1
4.03
1.92
12.57
7.30
17.35
5.81
Pulses
0.64
197.7
2.23
3.02
-0.49
8.16
2.58
10.45
Vegetables
1.87
336.7
0.18
-8.31
34.40
12.97
22.45
48.39
Potato
0.28
221.4
0.00
0.50
38.80
-21.71
44.40
-24.02
Onion
0.16
229.2
1.10
24.03
-22.36
2.67
-24.76
31.42
Fruits
1.60
177.9
8.33
3.61
17.75
-5.60
31.49
-12.88
Milk
4.44
178.4
0.67
0.34
5.72
8.18
5.41
7.79
Eggs, Meat & Fish
2.40
166.1
-1.10
-5.73
6.02
0.90
7.88
-2.98
B. Non-Food Articles
4.12
162.8
1.92
0.25
17.31
-7.69
8.42
-7.02
Oil Seeds
1.12
187.8
-0.38
-0.16
1.03
-13.02
-13.48
-9.41
C. Minerals
0.83
215.4
-2.43
3.56
10.89
5.41
7.41
11.66
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
152.3
-7.34
5.25
70.27
-10.25
59.94
-1.93
Crude Petroleum
1.95
132.9
-9.81
6.24
65.15
-20.82
50.57
-9.10
II. FUEL & POWER
13.15
149.6
-4.44
2.96
43.59
-8.08
35.03
-6.03
LPG
0.64
100.0
-2.73
-6.80
37.49
-20.29
19.75
-24.01
Petrol
1.60
160.7
-8.93
3.01
59.55
-8.39
38.68
-2.13
HSD
3.10
172.7
-7.29
1.47
74.68
-13.47
61.31
-11.30
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
139.8
0.00
0.14
9.34
-2.60
7.51
-2.37
Mf/o Food Products
9.12
160.7
0.24
0.63
7.94
-5.23
5.77
-3.60
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
147.5
-2.05
0.14
7.85
-25.93
-1.22
-20.87
Mf/o Beverages
0.91
131.2
0.23
0.08
1.60
2.12
0.86
2.26
Mf/o Tobacco Products
0.51
172.9
-1.02
0.82
3.02
4.41
2.24
5.30
Mf/o Textiles
4.88
134.1
-0.54
0.00
13.39
-8.31
10.48
-8.46
Mf/o Wearing Apparel
0.81
150.8
1.01
0.87
4.51
1.70
5.14
1.00
Mf/o Leather and Related Products
0.54
126.8
0.08
1.20
3.43
2.01
4.14
2.84
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
144.8
0.63
0.14
2.96
0.91
2.34
0.49
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
138.5
0.06
-2.19
16.60
-7.46
16.60
-10.36
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
136.3
-0.81
-0.73
14.14
-5.87
12.51
-7.03
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
142.0
0.43
-0.28
3.62
2.06
4.85
1.00
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
127.0
-1.30
0.16
7.83
-2.84
5.63
-1.85
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
135.2
-0.15
0.22
9.11
1.67
9.34
1.27
Cement, Lime and Plaster
1.64
137.9
-0.22
0.15
9.30
0.81
9.24
0.58
Mf/o Basic Metals
9.65
140.4
-0.33
0.07
15.27
-7.36
9.57
-5.71
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
120.9
-1.01
-1.14
12.43
-6.20
8.64
-4.80
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
138.3
0.43
-0.22
9.79
-0.49
7.20
-1.21
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of
Annex-II
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
WPI based inflation figures for last 6 months
Mar-23
Apr-23
May-23
Jun-23
Jul-23*
Aug-23*
ALL COMMODITIES
100.0
1.41
-0.79
-3.61
-4.18
-1.36
-0.52
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
2.52
1.89
-1.90
-2.98
7.57
6.34
A. Food Articles
15.26
5.42
3.88
1.63
1.32
14.25
10.60
Cereals
2.82
9.48
7.69
6.89
8.34
8.31
7.25
Paddy
1.43
7.54
7.18
7.33
7.67
9.03
9.18
Wheat
1.03
9.16
7.56
6.20
9.02
8.01
5.81
Pulses
0.64
3.03
5.67
5.82
9.21
9.59
10.45
Vegetables
1.87
-2.39
-1.50
-20.47
-21.56
62.12
48.39
Potato
0.28
-25.59
-19.28
-18.10
-21.15
-24.40
-24.02
Onion
0.16
-36.83
-18.60
-7.25
-4.31
7.13
31.42
Fruits
1.60
4.89
-4.40
0.68
-2.04
-8.91
-12.88
Milk
4.44
8.48
8.21
8.18
8.59
8.15
7.79
Eggs, Meat & Fish
2.40
1.36
0.88
2.07
2.68
1.79
-2.98
B. Non-Food Articles
4.12
-4.51
-6.70
-9.51
-9.66
-5.47
-7.02
Oil Seeds
1.12
-15.05
-15.58
-15.60
-14.39
-9.61
-9.41
C. Minerals
0.83
-2.84
7.88
2.19
0.53
5.21
11.66
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
-1.19
1.64
-13.66
-21.43
-13.66
-1.93
Crude Petroleum
1.95
-23.53
-9.44
-27.01
-32.68
-22.83
-9.10
II. FUEL & POWER
13.15
8.69
0.99
-9.17
-12.51
-12.79
-6.03
LPG
0.64
3.31
-10.49
-24.35
-22.29
-20.69
-24.01
Petrol
1.60
6.48
1.53
-9.51
-16.32
-13.48
-2.13
HSD
3.10
11.85
1.42
-17.03
-18.59
-18.95
-11.30
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
-0.70
-2.28
-3.03
-2.78
-2.51
-2.37
Mf/o Food Products
9.12
-2.96
-5.53
-6.97
-6.04
-3.97
-3.60
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
-22.02
-26.25
-29.92
-29.16
-22.60
-20.87
Mf/o Beverages
0.91
2.60
2.51
1.71
1.71
2.42
2.26
Mf/o Tobacco Products
0.51
4.19
3.16
4.32
5.91
3.38
5.30
Mf/o Textiles
4.88
-4.93
-5.90
-8.48
-9.71
-8.96
-8.46
Mf/o Wearing Apparel
0.81
3.38
2.05
2.25
2.04
1.15
1.00
Mf/o Leather and Related Products
0.54
1.58
1.98
1.73
1.80
1.70
2.84
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
-0.97
-1.44
2.33
2.25
0.98
0.49
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
-1.01
-4.23
-6.59
-7.83
-8.29
-10.36
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
-0.07
-3.16
-5.03
-7.01
-7.10
-7.03
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
2.68
2.29
2.73
2.58
1.71
1.00
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
-1.31
-2.51
-3.33
-3.20
-3.28
-1.85
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
5.40
3.60
2.12
0.52
0.90
1.27
Cement, Lime and Plaster
1.64
6.24
3.60
0.88
-1.15
0.22
0.58
Mf/o Basic Metals
9.65
-7.17
-9.86
-9.23
-5.60
-6.09
-5.71
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
-4.76
-8.70
-8.18
-4.40
-4.68
-4.80
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
2.88
0.50
-0.64
-0.50
-0.57
-1.21
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of
Annex-III
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
WPI Index for last 6 months
Mar-23
Apr-23
May-23
Jun-23
Jul-23*
Aug-23*
ALL COMMODITIES
100.0
151.0
151.1
149.4
148.9
151.9
152.4
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
175.2
177.8
175.1
176.1
190.5
189.6
A. Food Articles
15.26
178.8
182.1
181.3
184.9
204.4
201.3
Cereals
2.82
183.6
183.5
183.1
184.5
186.4
189.4
Paddy
1.43
175.4
176.2
177.2
178.2
181.2
184.3
Wheat
1.03
187.1
186.4
184.9
187.3
187.5
191.1
Pulses
0.64
180.4
184.6
183.6
188.5
191.9
197.7
Vegetables
1.87
175.7
183.9
178.3
203.8
367.2
336.7
Potato
0.28
135.2
157.0
190.0
204.3
220.3
221.4
Onion
0.16
138.1
128.2
129.2
144.4
184.8
229.2
Fruits
1.60
186.6
201.9
191.2
182.4
171.7
177.9
Milk
4.44
175.3
176.7
177.3
178.3
177.8
178.4
Eggs, Meat & Fish
2.40
171.9
171.1
177.2
180.0
176.2
166.1
B. Non-Food Articles
4.12
167.1
165.6
162.8
158.9
162.4
162.8
Oil Seeds
1.12
192.5
191.8
188.8
186.2
188.1
187.8
C. Minerals
0.83
222.4
224.6
214.8
207.4
208.0
215.4
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
149.8
155.0
142.9
138.6
144.7
152.3
Crude Petroleum
1.95
123.8
133.4
119.2
116.8
125.1
132.9
II. FUEL & POWER
13.15
156.4
152.7
148.6
146.2
145.3
149.6
LPG
0.64
137.4
134.0
117.1
114.0
107.3
100.0
Petrol
1.60
159.4
159.5
157.0
155.9
156.0
160.7
HSD
3.10
176.5
171.7
169.5
169.0
170.2
172.7
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
141.3
141.4
140.6
139.9
139.6
139.8
Mf/o Food Products
9.12
160.8
160.5
158.9
158.8
159.7
160.7
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
157.9
155.4
149.7
145.0
147.3
147.5
Mf/o Beverages
0.91
130.3
130.9
130.6
130.7
131.1
131.2
Mf/o Tobacco Products
0.51
169.2
169.8
171.4
173.7
171.5
172.9
Mf/o Textiles
4.88
136.8
137.2
135.9
134.8
134.1
134.1
Mf/o Wearing Apparel
0.81
150.0
149.5
150.0
149.7
149.5
150.8
Mf/o Leather and Related Products
0.54
122.3
123.4
123.5
124.7
125.3
126.8
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
143.0
143.9
145.0
145.2
144.6
144.8
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
147.0
147.2
146.0
143.6
141.6
138.5
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
142.2
141.1
139.6
137.9
137.3
136.3
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
141.7
142.8
142.9
143.4
142.4
142.0
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
128.3
128.4
127.6
127.1
126.8
127.0
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
134.6
135.2
134.7
134.7
134.9
135.2
Cement, Lime and Plaster
1.64
137.9
138.2
137.3
137.4
137.7
137.9
Mf/o Basic Metals
9.65
146.2
145.3
143.6
141.6
140.3
140.4
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
126.0
122.8
122.4
121.8
122.3
120.9
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
139.2
139.5
139.7
139.3
138.6
138.3
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of