নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ২১৬.৫৩ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে, বিজাগ বন্দৰত সামৰ্থ্য সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে নতুন প্ৰকল্পক উৎসাহিত কৰা হ’ব
৯৬.০৫ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে নিৰ্মিত, ২০০০ যাত্ৰীবাহী জাহাজ চম্ভালিব পৰাকৈ নিৰ্মাণ কৰা ভিজাগ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল হৈছে বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি যিয়ে বিজাগক অঞ্চলটোৰ ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব: শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
04 SEP 2023 9:17PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ বিভাগৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে সোমবাৰে বিশাখাপট্টনমত বিশ্বমানৰ অত্যাধুনিক বিজাগ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল (ভিআইচিটি) উদ্বোধনকে ধৰি ২১৬.৫৩ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে।
ভিজাগ বন্দৰৰ (ভিপিএ) সম্ভাৱনাক অদূৰ ভৱিষ্যতে ক্ৰুজ আৰু কাৰ্গো যাতায়তৰ বাবে আঞ্চলিক কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়াসত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কভাৰড ষ্ট’ৰেজ শ্বেড-২, বিশ্বমানৰ ট্ৰাক পাৰ্কিং টাৰ্মিনেলৰ লগতে এটা তেল শোধনাগাৰো উদ্বোধন কৰে।
বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ আৰু পৰ্যটন বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত শ্ৰীপদ য়েছ’ নাইক, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ পৰ্যটন, সংস্কৃতি আৰু যুৱ উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী আৰ কে ৰোজা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ স্বাস্থ্য, পৰিয়াল কল্যাণ আৰু চিকিৎসা শিক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী বিদাদলা ৰাজনী, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ উদ্যোগ, বিনিয়োগ আৰু বাণিজ্য, তথ্য প্ৰযুক্তি, হস্ততাঁত আৰু বস্ত্ৰশিল্প মন্ত্ৰী শ্ৰী গুডিবাদা অমৰনাথ আৰু বৃহত্তৰ বিশাখাপট্টনম পৌৰ নিগমৰ মেয়ৰ শ্ৰীমতী গোলাগণি হৰি ভেংকটা কুমাৰীও অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকে।
এই উপলক্ষে শ্ৰী সোণোৱালে কয়, “দূৰদৰ্শী প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতৰ বন্দৰসমূহ এনেদৰে বিকশিত হৈছে যাতে ই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানদণ্ডৰ সৈতে খাপ খাব পাৰে। বন্দৰসমূহ উন্নয়নৰ সমান্তৰালকৈ আধুনিক, যান্ত্ৰিক আৰু ডিজিটেলাইজড কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ যত্ন লোৱা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্বত আমাৰ চৰকাৰে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ বদ্ধপৰিকৰ। আমাৰ বন্দৰসমূহক আগস্থানত ৰখা উন্নয়নৰ পদ্ধতি এই দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান। আমি আমাৰ বন্দৰসমূহক আধুনিকীকৰণ, সজ্জিত আৰু সক্ষম কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছো।
তেওঁ কয় যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে মালবাহী পৰিবহণৰ ক্ষমতা আছিল ৮২ কোটি ১০ লাখ টন। আজি আপোনালোকে জানি সুখী হ’ব যে আমি আজি আমাৰ ১২টা ডাঙৰ বন্দৰৰ জৰিয়তে আমাৰ মাল পৰিচালনা ক্ষমতা ১৬৮১ মিলিয়ন টনলৈ বৃদ্ধি কৰিছো, যাৰ ফলত মাত্ৰ ন বছৰৰ ভিতৰত আমাৰ ক্ষমতা দুগুণতকৈও অধিক হৈছে৷ এয়াই সকলো নহয়। ২০১৪ চনৰ আগতে জাহাজৰ পৰা সামগ্ৰী নমাই আনিবলৈ ৪৪ ঘণ্টা সময় লাগিছিল যদিও এতিয়া ২৬ ঘণ্টালৈ নামি আহিছে। ইয়াৰ ফলত জনসাধাৰণ আৰু দেশৰ বাবে উন্নয়ন আৰু বাণিজ্যৰ ইমানবোৰ সম্ভাৱনা সম্ভৱ হৈ উঠিছে। পৰিবহণৰ এই পৰিৱৰ্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বতহে সম্ভৱ হৈছে।
শ্ৰী সোণোৱালে আৰু কয়, “ৰে’লৱে, পথ আৰু বিমানপথৰ জৰিয়তে শক্তিশালী যোগাযোগ গেটৱেৰ সৈতে সংস্কাৰ কৰা সামুদ্ৰিক জলপথসমূহে বিশাখাপট্টনমৰ ক্ৰুজ পৰ্যটন আৰু সামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ প্ৰেৰণাদায়ক নেতৃত্বত আমি ক্ৰুজ পৰ্যটন আৰু সামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ বৃদ্ধিত সহায় আৰু সক্ষম হ’ব পৰাকৈ বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশৰ বাবে সম্পূৰ্ণ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমি আশা কৰিছো যে ২০২৩ চনত ২০৮খন ক্ৰুজ জাহাজৰ সংখ্যা ২০৩০ চনত ৫০০খনলৈ আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ১১০০খনলৈ বৃদ্ধি পাব। ক্ৰুজ সেৱা লাভ কৰা যাত্ৰীৰ সংখ্যাও ২০৩০ চনত ৯.৫ লাখৰ পৰা ২০৪৭ চনত ৪৫ লাখলৈ বৃদ্ধি পোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। একেদৰে অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনাও ২০১৬ চনত ৭১২ কোটি টকাৰ পৰা ২০৪১ বৰ্ষৰ ভিতৰত ৩৫,৫০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। মেৰিটাইম ইণ্ডিয়া ভিজন ২০৩০ ৰোডমেপৰ জৰিয়তে ক্ৰুজ পৰ্যটন খণ্ডত ২,০০,০০০ নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে। এই অমৃত কালৰ সময়ত আমাৰ নেতা শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডী জীয়ে ভাৰতৰ বাবে এই সপোন, যেতিয়া ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰত এখন সম্পূৰ্ণ উন্নত জাতি হ’ব।”
তেওঁ কয় যে ভাৰত চৰকাৰৰ পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ৰ ৯৬.০৫ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে ৩৮.৫০ কোটি টকাৰ অনুদানৰে নতুনকৈ উদ্বোধন হোৱা ভিআইচিটি বিকশিত কৰা হৈছে। ইয়াত ২০০০ যাত্ৰীবাহী জাহাজ ৰখাৰ ক্ষমতা আছে, যাৰ বাবে ৮.১ মিটাৰ ড্ৰাফ্টৰ প্ৰয়োজন। বন্দৰটোত ১১৬.০৪ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ২,৯৪,০০০ টন ক্ষমতাৰে বাল্ক কাৰ্গো মজুত কৰিব পৰাকৈ চাৰিটা আবৃত ষ্ট’ৰেজ শ্বেড নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ কৰা হৈছে। ৩৩.৮০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে R1 এলেকাত নতুনকৈ উদ্বোধন কৰা কভাৰড ষ্ট’ৰেজ চেড। ৮৪ হাজাৰ টন সামগ্ৰী জমা কৰিব পৰা এই চেডটোত ধূলি প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰিবলৈ ধূলি দমনৰ বাবে কুঁৱলীৰ ব্যৱস্থা আছে। ১৪.৫ মিটাৰ ড্ৰাফট বা ৮৫,০০০ ডিডব্লিউটিৰ জাহাজ চম্ভালিবলৈ ১৬৭.৬৬ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে তেল শোধনাগাৰৰ ১ম, ২য় আৰু ৩য় বাৰ্থৰ সংস্কাৰৰ কাম চলি আছে।
শ্ৰী সোণোৱালে আজি ৫০.৬৩ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা ২৪৩ মেট্ৰিক টন দৈৰ্ঘ্যৰ তেল শোধনাগাৰ ১ বাৰ্থ উদ্বোধন কৰে। ইয়াৰ ফলত ক্ষমতা সংযোজনৰ ক্ষেত্ৰত ৩.৮১ এম এম টি বৃদ্ধি পাব। ২০ একৰ বন্দৰ মাটিত বিস্তৃত এই বিশ্বমানৰ ট্ৰাক পাৰ্কিং টাৰ্মিনেলটো ৩৬.০৫ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে উন্নয়ন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত বন্দৰলৈ যোৱা বাহনসমূহৰ পাৰ্কিং স্থান বৃদ্ধি পাব, যাৰ ফলত ট্ৰাকসমূহৰ নিৰৱচ্ছিন্ন গতিবিধি সম্ভৱ হ’ব। এই টাৰ্মিনেলত ৬৬৬খন বাহন থাকিব পাৰে। ইয়াৰ উপৰিও ১০০ বিছনাযুক্ত হোষ্টেল, দোকান, এটিএম, ইন্ধন ষ্টেচন, ১০০ টন ওজন দলং, কৰ্মশালা আৰু চাৰ্ভিচিং ষ্টেচন আৰু ট্ৰাক পৰিচালনা কৰা কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে অন্যান্য সুবিধাও আছে।
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশত সাগৰমালা কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ১.২৩ লাখ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ ১১৩টা প্ৰকল্প চিনাক্ত কৰা হৈছে। মুঠ প্ৰকল্পৰ ভিতৰত ৩২,২১০ কোটি টকাৰ ৩৬ টা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লগতে ৭৩,৫০০ কোটি টকাৰ ৫০ টা প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ কাম চলি আছে আৰু ১৭,৭০০ কোটি টকাৰ ২৭ টা প্ৰকল্প উন্নয়নৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত আছে। বিশাখাপট্টনম মাছ ধৰা বন্দৰ হৈছে “অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ কেন্দ্ৰ” হিচাপে গঢ়ি তোলা প্ৰথম পাঁচটা প্ৰধান মাছ ধৰা বন্দৰৰ ভিতৰত অন্যতম। ই মাছ ধৰা কাম-কাজৰ বাবে স্বচ্ছ, জনবহুল আৰু পৰিষ্কাৰ আধুনিক পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ ব্যৱস্থা কৰিব। কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে বিশাখাপট্টনম মীন বন্দৰ প্ৰকল্পৰ আধুনিকীকৰণ আৰু উন্নীতকৰণৰ বাবে মুঠ ১৫১ কোটি টকা আৰু সাগৰমালাৰ অনুদান সাহায্য ৫০ কোটি টকাৰে আৰ্থিকভাৱে সহায় আগবঢ়াইছে।
এছ পি এছ আৰ নেল্লোৰ জিলাৰ জুৱভালাদিনত মাছমৰীয়া বন্দৰৰ উন্নয়নৰ বাবে সাগৰমালাৰ অধীনত মাছমৰীয়া সম্প্ৰদায়ৰ উত্থানৰ বাবে আৰ্থিক সাহায্যৰ কাম হাতত লোৱা হৈছে। এই প্ৰকল্পৰ ব্যয় ২৮৮ কোটি টকা আৰু ২০২৩ চনৰ অক্টোবৰৰ ভিতৰত এই প্ৰকল্পৰ কাম সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰায় ২৫ হাজাৰ মাছমৰীয়া পৰিয়াল উপকৃত হ’ব।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shri Sarbananda Sonowal dedicates projects worth ₹216.53 crores to the nation, boosting new projects for capacity expansion at Vizag Port
Vizag International Cruise Terminal, built with an investment of ₹96.05 crores with a capacity of hold 2,000 passengers vessels, is a world class infrastructure which transform Vizag to become the hub of cruise tourism in the region: Shri Sonowal
04 SEP 2023 9:17PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ports, Shipping & Waterways, Shri Sarbananda Sonowal dedicated projects worth ₹216.53 crores to the nation, including inauguration of world class state-of-the-art Vizag International Cruise Terminal (VICT) in Vishakhapatnam today. The Minister also inaugurated Covered Storage Shed-2 in Port area, 1 World Class Truck parking terminal as well as 1 Oil refinery berth, in an attempt to boost the capacity of the Vizag Port (VPA) towards becoming a regional hub of cruise and cargo traffic in the near future. The Minister was accompanied by the Minister of State for Ports, Shipping & Waterways and Tourism, Shri Shripad Yesso Naik; Smt R K Roja, Minister of Tourism, Culture & Youth Advancement, Government of Andhra Pradesh; Smt Vidadala Rajini, Minister of Health, Family Welfare & Medical Education, Government of Andhra Pradesh; Shri Gudivada Amarnath, Minister of Industries, Investment & Commerce, Information Technology, Handloom & Textiles, Government of Andhra Pradesh; and Smt Golagani Hari Venkata Kumari, Mayor, Greater Visakhapatanam Municipal Corporation.
Speaking on the occasion, Shri Sonowal said, “Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the ports of India has been developing to reach the global standard with a focus approach on modernisation, mechanisation & digitisation. Our government under the leadership of Modi ji, remains committed to make India the third largest economy in the world by 2030. Our ports led development approach is an important element to realise this vision and we remain at work to modernise, equip and enable our ports to become a vital lynchpin of development of the region. Before 2014, this stood at 821 million MT. Today, you will be happy to know that we have increased our cargo movement capacity to 1681 million MT by our 12 major ports today, thereby more than doubling our capacity in a span of just nine years. This is not all. Before 2014, it took 44 hours to unload cargo from a ship but this has come down to 26 hours now, enabling so much of possibilities for growth and trade for people and the country. This transformation in transportation could happen only under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji.”
Adding further, Shri Sonowal said, “With a robust communications gateways via railways, roadways and airways, the revamped marine waterways is likely to add Visakhapatnam’s potential to become a major hub of cruise tourism and maritime trade. Under the inspired leadership of the Prime Minister Shri Narendra Modi ji, we are deeply committed to develop world class infrastructure to support and enable growth of cruise tourism and maritime trade. We expect that the volume of cruise ships will increase from 208 in 2023 to 500 in 2030 and upto 1,100 by 2047. The number of passengers availing cruise services is also likely to increase from 9.5 lakhs in 2030 to 45 lakhs in 2047. Similarly, economic potential is also expected to be increase from ₹712 Crores in 2016 to ₹35,500 Crores by 2041. The Maritime India Vision 2030 roadmap is estimated to create 2,00,000 new jobs, in the Cruise tourism sector. That’s vision of new India that our leader Prime Minister Shri Narendra Modi ji has set for India to become during this Amrit Kaal when India will become a completely developed nation by 2047.”
The newly inaugurated VICT was developed with an investment of ₹96.05 crores with a grant of ₹38.50 crores by the Ministry of Tourism, Government of India. It has a capacity to accommodate 2000 passenger vessels, requiring a draft of 8.1 meters. The Port has started construction of 4 numbers of Covered Storage Sheds to store bulk cargo with a Capacity of 2,94,000 MT at a cost of ₹116.04 crores. The newly inaugurated Covered Storage Shed at R1 area was built at an investment of ₹33.80 crores. This Shed, with a capacity to store 84,000 tonnes of cargo, have mist arrangement for dust suppression to reduce dust pollution. Revamping of oil refinery I, II & III Berths is going on with an investment of ₹167.66 Cr to handle 14.5 m draft or 85,000 DWT vessels. The Oil Refinery 1 berth - with a length of 243 Mt & constructed at a cost of ₹50.63 cr - was inaugurated by the Shri Sonowal today. This will enhance capacity addition by 3.81 MMT. The world class Truck Parking Terminal - spread over an area of 20 acres of Port land - was developed with an investment of ₹36.05 crores. It will increase parking space for port-bound vehicles providing seamless movement of trucks. The Terminal can accommodate 666 vehicles. It also has a 100 bedded dormitory, shops, ATM, Fuel station, Weigh Bridge of 100 Tonne capacity, Workshop and servicing stations and other facilities for the staff operating the trucks.
In Andhra Pradesh, 113 projects worth more than ₹1.23 Lac Cr. have been identified under Sagarmala Programme. Out of the total projects, 36 projects worth ₹32,210 Cr. have been completed and 50 projects worth ₹73,500 Cr. are under implementation and 27 projects worth ₹17,700 Cr. are in various stages of development. The Vishakhapatnam Fishing Harbour is one of the first five major fishing harbours which will be developed as “Hubs of Economic Activity”. It will provide clean, decongested and hygienic modern ecosystem for fishing activities. The Union Ministry of Ports, Shipping & Waterways is financially supporting the modernisation and upgradation of Visakhapatnam Fishing Harbour project with a total project cost of ₹151 Cr and Sagarmala Grant in Aid of ₹ 50 Cr. For upliftment of fishermen community, development of Fishing Harbour in Juvvaladinne in SPSR Nellore District has been taken up with financial assistance under Sagarmala. The project cost is ₹288 Cr and it is expected to be completed by October 2023. About 25,000 fishermen families will be benefitted.