হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
মেদিকেল ইজুকেসনগী অনৌবা পাউশিং
২০১৪গী মমাঙদা মেদিকেল কলেজ ৩৮৭ লৈরম্বদগী চাদা ৮২ হেনগত্তুনা ২০২৩দা ৭০৪ য়ৌরে
২০১৪ মমাঙদা এম.বি.বি.এস সিত মশিং ৫১,৩৪৮ লৈরম্বদগী চাদা ১১০ হেনগত্তুনা ঙসি ১,০৭,৯৪৮ য়ৌরে
২০১৪গী মমাঙদা পি.জি সিত ৩১,১৮৬ লৈরম্বদগী চাদা ১১৭ হেনগত্তুনা হৌজিক ৬৭,৮০২ য়ৌরে
11 AUG 2023 2:15PM by PIB Imphal
হৌখিবা চহি ৫দা ভারত শীনবা থুংনা লৈরিবা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিতুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেস(এ আই আই এম এস)শিংদগী পাস তৌখিবা মেদিকেল গ্রেজুয়েতশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অমসুং চৎলিবা চহি অসিগী মরোলশিং মখাদা পীরি:
সেরিএল নম্বর
এ.আই.আই.এম.এস
2018
2019
2020
2021
2022
2023
1
দিল্লি
66
73
74
75
103
-
2
ভোপাল
100
99
98
99
71
24
3
ভুবনেশ্বর
100
99
97
98
83
-
4
জোধপুর
73
104
99
99
91
25
5
পাত্না
98
66
98
100
95
97
6
রাইপুর
100
87
98
98
86
-
7
রিসিকেস
-
116
11
195
81
22
সরকারনা মেদিকেল কলেজ মশিং হেনগৎপগা লোয়ননা এম.বি.বি.এস সিত মশিংসু হেনগৎলে। ২০১৪গী মমাঙদা মেদিকেল কলেজ ৩৮৭ লৈরম্বদগী চাদা ৮২ হেনগত্তুনা ২০২৩দা ৭০৪ য়ৌরে। ২০১৪ মমাঙদা এম.বি.বি.এস সিত মশিং ৫১,৩৪৮ লৈরম্বদগী চাদা ১১০ হেনগত্তুনা ঙসি ১,০৭,৯৪৮ য়ৌরে। ২০১৪গী মমাঙদা পি.জি সিত ৩১,১৮৬ লৈরম্বদগী চাদা ১১৭ হেনগত্তুনা হৌজিক ৬৭,৮০২ য়ৌরে। ২০১৭-১৮, ২০২২-২৩ অমসুং ২০২৩-২৪দা লৈবাক অসিগী রাজ্যশিংদা লৈরিবা মেদিকেল কলেজ অমসুং এম.বি.বি.এস সিত মশিং অমসুং পি.জি মেদিকেল সিত মশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-১ অমসুং এন্নেক্সর-২দা পীরে।
সরকারগী নত্ত্রগা লনাই মেদিকেল কলেজ অমতা লৈতবা চাউখৎত্রিবা অমসুং এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকশিংদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিনা ‘হৌজিক লৈরিবা দিস্ত্রিক/রিফরেল হোস্পিতালশিংদা অনৌবা মেদিকেল কলেজশিং লিংখৎনবা কেন্দ্র সরকারগী স্কিম’ পায়খৎলে অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী ওইনা কেন্দ্রনা চাদা ৯০ অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা চাদা ১০ পুথোক্লে অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংগী ওইনা চাদা ৬০ অমসুং চাদা ৪০ ওইরে। স্কিম অসিগী মখাদা তাঙ্কক অহুম থোক্নবা সরকারগী মেদিকেল কলেজ ১৫৭ অয়াবা পীখ্রে। হৌখিবা চহি ৫দা স্কিম অসিগী মখাদা মেদিকেল কলেজ ১০১ অয়াবা পীরে। অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-৩ দা য়াওরে।
লৈবাক অসিদা মমল হোংবা মেদিকেল ইজুকেসন ফংহন্নবা নেসনেল মেদিকেল কম্মিসন এক্ত,২০১৯না ফি লৌনবগী চৎন-কাংলোনশিং শেম্লে অমসুং লনাই মেদিকেল কলেজশিংগী অপুনবা সিতশিংগী চাদা ৫০গী ফি লৌবগী মতাংদা এক্ত অসিনা কোনশিল্লে।
লৈবাক অসিদা মেদিকেল ইজুকেসনগী ফিবম ফগৎনবা অমসুং মেদিকেলগী থাকশিং ৱাংখৎনবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মনুংদা য়াওরি:-
1. ‘হৌজিক লৈরিবা দিস্ত্রিক/রিফরেল হোস্পিতালশিংদা অনৌবা মেদিকেল কলেজশিং লিংখৎনবা কেন্দ্র সরকারগী স্কিম’গী মখাদা অনৌবা মেদিকেল কলেজ ১৫৯ অয়াবা পীরে অমসুং মসিগী মনুংদা ১০৭ থবক হৌখ্রে।
2. স্কিম অসিনা হৌজিক লৈরিবা রাজ্য সরকার/কেন্দ্র সরকারগী মেদিকেল কলেজশিং ফগৎনবা এম.বি.বি.এস(য়ু জি) অমসং পি.জি সিত মশিং হেনগৎহল্লে।
3. পি.এম.এস.এস.ৱাই স্কিমগী মখাদা সরকারগী মেদিকেল কলেজদা সুপর স্পিসিএলিতি ব্লোকশিং শাদুনা ফগৎহন্নবা স্কিমগী মখাদা অপুনবা প্রোজেক ৭৫ অয়াবা পীরে অমসুং মসিগী মনুংদা প্রোজেক ৬২ লোইশিনখ্রে।
4. স্কিম অসিগী মখাদা অনৌবা এ.আই.আই.এম.এসশিং লিংখৎনবা, অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস অয়াবা পীরে। মসিগী মনুংদা ১৯দা অন্দরগ্রেজুয়েত কোর্সশিং হৌরে।
অনৌবা মেদিকেল কলেজশিং লিংখৎনবা তার্মশিং হায়বদি ফেকলতি, স্তাফ, ফমুং মশিং অমসুং অতোপ্পা মচাকশিংদা কোমথোক্লে।
1. ওজা অৱাৎপা মেনখৎনবা দি.এন.বি লোইরবশিং ওজা ওইনা হাপ্পা য়ারে।
2. থবক হাপ্পগী চহি শাংদোকপা/ মেদিকেল কলেজশিংদা ওজাশিং/দিন/প্রিন্সিপাল/দিরেক্তর অমুক হন্না থবক তৌহন্নবগী চহি ৭০ ফাওবা শাংদোক্লে।
ইজুকেসন অমসুং হকশেলগা মরী লৈনবা থবকশিংগী চৎন-কাংলোনগীদমক কেন্দ্র সরকারনা মার্চ ২৮,২০২১দা নেসনেল কম্মিসন ফোর এল্লাইদ এন্দ হেল্থকিয়ার প্রোফেসনেলস(এন সি এ ঐচ পি) এক্ত, ২০২১ চৎনহল্লে অমসুং হেল্থকিয়ার ইন্সতিতুসন খুদিংমক্কী রেত্তিং পীরে অমসুং হকশেলগী লমদা থবক তৌরিবশিং রেজিস্তার তৌনবা লাইভ নেসনেল অমসুং স্তেৎ রেজিস্তারশিং থম্লে।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর ভারতি প্রভিন পৱারনা ফোঙদোকখিবনি।
****
এন্নেক্সর-১
২০১৭-১৮, ২০২২-২৩ অমসুং ২০২৩-২৪দা লৈবাক অসিগী রাজ্যশিংদা লৈরিবা মেদিকেল কলেজ অমসুং এম.বি.বি.এস সিত মশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
2017-18
2022-23
2023-24
কলেজশিংগী মশিং
সিত মশিং
কলেজশিংগী মশিং
সিত মশিং
কলেজশিংগী মশিং
সিত মশিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
1
100
1
100
1
114
2
অন্ধ্র প্রদেস
31
4750
32
5485
37
6435
3
অরুনাচল প্রদেস
0
0
1
50
1
50
4
অসাম
6
726
10
1250
13
1550
5
বিহার
14
1450
20
2415
21
2665
6
চান্দিগর
1
100
1
150
1
150
7
ছতিসগর
10
1200
14
1765
14
2005
8
দদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি
0
0
1
150
1
177
9
দিল্লি
9
1173
10
1497
10
1497
10
গৱা
1
150
1
180
1
180
11
গুজরাত
24
3830
36
6200
39
6900
12
হরিয়ানা
11
1450
13
1760
15
2185
13
হিমাচল প্রদেস
6
650
8
920
8
920
14
জে অমসুং কে
4
500
10
1147
12
1347
15
ঝারখন্দ
3
350
9
930
9
980
16
কর্নাতকা
57
8845
67
10745
70
11695
17
কেরলা
34
4150
32
4355
33
4655
18
মধ্য প্রদেস
19
2700
25
4080
27
4650
19
মহারাস্ত্রা
50
7270
63
9995
67
10745
20
মনিপুর
2
200
4
475
4
525
21
মেঘালয়
1
50
1
50
1
50
22
মিজোরম
0
0
1
100
1
100
23
নাগালেন্দ
0
0
0
0
1
100
24
ওরিসা
10
1450
15
2325
17
2525
25
পুদুচেরি
9
1350
9
1630
9
1830
26
পঞ্জাব
10
1275
12
1750
12
1800
27
রাজস্থান
17
2750
30
4405
35
5575
28
সিক্কিম
1
100
1
150
1
150
29
তামিল নাদু
49
6850
71
10825
74
11600
30
তেলঙ্গানা
25
3650
41
6040
56
8540
31
ত্রিপুরা
2
200
2
225
2
225
32
উত্তর প্রদেস
47
6349
67
9053
68
9705
33
উত্তরখন্দ
7
900
8
1150
8
1150
34
নোংচুপ বেঙ্গল
18
2700
32
4725
35
5175
এন্নেক্সর-২
২০১৭-১৮, ২০২২-২৩ অমসুং ২০২৩-২৪দা লৈবাক অসিগী রাজ্যশিংদা লৈরিবা মেদিকেল কলেজ অমসুং পি.জি মেদিকেল সিত মশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
2017-18
2022-23
2023-24
1
অন্ধ্র প্রদেস
1782
2807
3525
2
অসাম
518
738
738
3
বিহার
600
1139
1212
4
চান্দিগর
546
565
584
5
ছতিসগর
119
558
579
6
দিল্লি
2527
2868
2950
7
গৱা
107
131
135
8
গুজরাত
1962
2432
2875
9
হরিয়ানা
468
729
886
10
হিমাচল প্রদেস
223
342
356
11
জম্মু অমসুং কাস্মির
434
608
656
12
ঝারখন্দ
215
263
270
13
কর্নাতকা
3956
5984
6402
14
কেরলা
1417
1850
1917
15
মধ্য প্রদেস
845
1913
2352
16
মহারাস্ত্রা
3820
5677
6043
17
মনিপুর
201
241
255
18
মেঘালয়
22
35
37
19
ওরিসা
646
1168
1234
20
পুদুচেরি
618
927
1017
21
পঞ্জাব
702
754
788
22
রাজস্থান
1398
2873
1867
23
সিক্কিম
22
34
34
24
তামিল নাদু
2960
4830
5082
25
তেলঙ্গানা
1622
2652
2976
26
ত্রিপুরা
30
85
91
27
উত্তর প্রদেস
2002
3772
4169
28
উত্তরখন্দ
212
1811
1827
29
নোংচুপ বেঙ্গল
1441
2004
2080
এন্নেক্সর-৩
‘হৌজিক লৈরিবা দিস্ত্রিক/রিফরেল হোস্পিতালশিংদা অনৌবা মেদিকেল কলেজশিং লিংখৎনবা কেন্দ্র সরকারগী স্কিমগী মখাদা অয়াবা পীরবা মেদিকেল কলেজ ১০১গী অকুপ্পা মরোলশিং
রাজ্য/য়ু.তি
সেরিএল নম্বর
জিলাশিং
ফেজ
অয়াবা পীখিবা নুমিৎ
অয়াবা পীরবা শেনফম
কেন্দ্রগী শরুক চাদা ৬০(এন.ইগী চাদা ৯০)
অপুনবা থাদোকখিবা কেন্দ্রগী চাকথুং
অন্ধ্র প্রদেস
1
মাচিলিপত্নম
III
19.02.2020
325
195
100
2
পিদুগুরাল্লা
III
19.02.2020
325
195
100
3
পাদেরু
III
19.02.2020
325
195
103.04
অসাম
4
কোক্রাঝার
III
19.02.2020
325
292.5
242.5
বিহার
5
সামস্তিপুর
I
31.01.2019
189
113.40
113.4
6
সিতামারহি
II
25.09.2019
250
150
150
7
ঝানঝারপুর
II
25.09.2019
250
150
150
8
সিৱান
II
21.09.2020
250
150
150
9
বুক্সার
II
25.09.2019
250
150
150
10
জামুই
II
25.09.2019
250
150
150
ছতিসগর
11
কোর্বা
III
19.02.2020
325
195
90
12
মহাসামুন্দ
III
19.02.2020
325
195
90
13
কানকর
III
19.02.2020
325
195
90
গুজরাত
14
নর্মাদা
III
13.01.2020
325
195
136
15
নাভসারি
III
13.01.2020
325
195
136
16
পঞ্চমহল
III
28.07.2020
325
195
136
17
পোর্বন্দর
III
13.01.2020
325
195
136
18
মোরবী
III
26.11.2020
325
195
106
ঝারখন্দ
19
কোদরমা
II
12.09.2018
250
150
150
20
চাইবাসা
II
15.06.2018
250
150
150
জে অমসুং কে
21
উধামপুর
III
27.09.2019
325
292.5
150
22
হন্দৱারা
III
25.11.2019
325
292.5
173
কর্নাতকা
23
চিক্কামাগালুরু
III
18.10.2019
325
195
195
24
হাভেরি
III
18.10.2019
325
195
195
25
য়াদগিরি
III
18.10.2019
325
195
195
26
চিক্কাবাল্লাপুরা
III
19.02.2020
325
195
195
মধ্য প্রদেস
27
সাত্না
II
15.06.2018
250
150
150
28
মন্দলা
III
25.11.2019
325
195
50
29
রাজগর
III
25.11.2019
325
195
50
30
নীমুচ
III
25.11.2019
325
195
50
31
মন্দসাউর
III
25.11.2019
325
195
50
32
সিওপুর
III
25.11.2019
325
195
50
33
শিনগ্রাউলি
III
19.02.2020
325
195
50
লাদাখ
34
লেহ
III
27.09.2019
325
292.50
127
মহারাস্ত্রা
35
নন্দুরবার
III
19.02.2020
325
195
150
মনিপুর
36
চুরাচান্দপুর
III
19.02.2020
325
292.5
242.5
নাগালেন্দ
37
মোন
III
28.07.2020
325
292.50
242.50
ওরিসা
38
জাজপুর
II
08.08.2019
250
150
150
39
কালাহন্দি
III
19.02.2020
325
195
100
পঞ্জাব
40
সাস নাগর
I
04.05.2018
189.00
113.40
113.40
41
কাপুরথালা
III
25.11.2019
325
195
50
42
হোসিয়াপুর
III
13.01.2020
325
195
50
রাজস্থান
43
ধোলপুর
II
15.06.2018
250
150
150
44
অলৱার
III
27.09.2019
325
195
100
45
চিত্তোরগর
III
27.09.2019
325
195
100
46
কারাওলি
III
27.09.2019
325
195
100
47
শ্রী গঙ্গনগর
III
27.09.2019
325
195
100
48
সিরোহি
III
27.09.2019
325
195
100
49
বুন্দি
III
27.09.2019
325
195
100
50
হনুমানগর
III
25.11.2019
325
195
100
51
দাউসা
III
25.11.2019
325
195
100
52
বারন
III
13.01.2020
325
195
100
53
বনসাৱারা
III
25.11.2019
325
195
100
54
জয়সালমর
III
27.09.2019
325
195
100
55
নাগৌর
III
27.09.2019
325
195
100
56
সাৱাই মাধোপুর
III
25.11.2019
325
195
100
57
তোঙ্ক
III
25.11.2019
325
195
100
58
ঝুনঝুনু
III
25.11.2019
325
195
100
সিক্কিম
59
গেঙতোক
II
25.06.2018
250
225
225
তামিল নাদু
60
তিরুপ্পুর
III
18.10.2019
325
195
195
61
নিলগিরিস
III
18.10.2019
325
195
195
62
রামানাথাপুরম
III
18.10.2019
325
195
195
63
নামাক্কাল
III
18.10.2019
325
195
195
64
দিন্দিগুল
III
18.10.2019
325
195
195
65
ভিরুধুনগর
III
18.10.2019
325
195
195
66
কৃষ্ণগিরি
III
25.11.2019
325
195
195
67
তিরুভাল্লুর
III
25.11.2019
325
195
195
68
নাগাপত্তিনম
III
25.11.2019
325
195
195
69
অরিয়ালুর
III
13.01.2020
325
195
195
70
কল্লাকুরিচি
III
13.01.2020
325
195
195
উত্তর প্রদেস
71
ইতাহ
II
25.06.2018
250
150
150
72
হারদোই
II
25.06.2018
250
150
150
73
প্রতাপগর
II
15.06.2018
250
150
150
74
ফাতেহপুর
II
25.06.2018
250
150
150
75
সিদ্ধর্থনগর
II
25.06.2018
250
150
150
76
দেওরিয়া
II
18.07.2018
250
150
150
77
ঘজিপুর
II
25.06.2018
250
150
150
78
মিরজাপুর
II
25.06.2018
250
150
150
79
বিজনৌর
III
27.09.2019
322.79
193.67
193.67
80
কুসিনগর
III
27.09.2019
325
195
195
81
সুতালপুর
III
18.10.2019
324.98
194.99
194.99
82
গোন্দা
III
18.10.2019
325
195
195
83
ললিতিপুর
III
18.10.2019
325
195
195
84
লাখিমপুর খেরি
III
25.11.2019
324.22
194.53
194.53
85
চান্দৌলি
III
25.11.2019
325
195
195
86
বুলান্দসহর
III
25.11.2019
325
195
195
87
সোনভাদ্রা
III
25.11.2019
325
195
195
88
পিলিভিত
III
25.11.2019
325
195
195
89
ঔরাইয়া
III
25.11.2019
325
195
195
90
কানপুর দেহাত
III
25.11.2019
323.42
194.05
194.05
91
কাউশাম্বী
III
25.11.2019
325
195
195
92
অমেথি
III
09.03.2020
325
195
100
উত্তরখন্দ
93
দুদ্রাপুর, জিলা, য়ু.এস নগর
III
13.01.2020
325
292.50
292.50
94
পিথোগর
III
19.02.2020
325
292.50
292.50
95
হরিদ্বার
III
19.02.2020
325
292.50
292.50
নোংচুপ বেঙ্গল
96
বারাসাত
II
12.09.2018
250
150
150
97
উলুবেরিয়া
II
02.09.2020
250
150
150
98
অরামবার্গ
II
04.05.2018
250
150
150
99
ঝারগ্রাম
II
12.09.2018
250
150
150
100
তামলুক
II
12.09.2018
250
150
150
101
জলপাইগুরি
III
13.01.2020
325
195
73.57

Ministry of Health and Family Welfare
Update on Medical Education
82% rise in medical colleges from 387 before 2014 to 704 in 2023
Increase of 110% in MBBS seats from 51,348 before 2014 to 1,07,948 today
117% increase in PG seats from 31,185 before 2014 to 67,802 now
11 AUG 2023 2:15PM by PIB Delhi
Details of the number of Medical Graduates who has passed out from all India Institute of Medical Sciences (AIIMS) across the nation during the last 5 years and current years are as under:
S No.
AIIMS
2018
2019
2020
2021
2022
2023
1
Delhi
66
73
74
75
103
-
2
Bhopal
100
99
98
99
71
24
3
Bhubaneswar
100
99
97
98
83
-
4
Jodhpur
73
104
99
99
91
25
5
Patna
98
66
98
100
95
97
6
Raipur
100
87
98
98
86
-
7
Rishikesh
-
116
11
195
81
22
The Government has increased number of medical colleges and subsequently increased MBBS seats. There is an increase of 82% in medical colleges from 387 before 2014 to 704 as of now. Further, there is an increase of 110% in MBBS seats from 51,348 before 2014 to 1,07,948 as of now, there is also an increase of 117% in PG seats from 31,185 before 2014 to 67,802 as of now. The State-wise details of MBBS and PG seats available in the country in 2017-18, 2022-23 and in 2023-24 as of now are at Annexure-I & II.
The Ministry of Health & Family Welfare administers a Centrally Sponsored Scheme (CSS) for ‘Establishment of new medical colleges attached with existing district/referral hospitals’ with preference to underserved areas and aspirational districts, where there is no existing Government or private medical college with fund sharing between the Centre and State Governments in the ratio of 90:10 for North Eastern and Special Category States and 60:40 for others. Under the Scheme, a total of 157 Government medical colleges have been approved in three phases. During the last five years, 101 medical colleges have been approved under the Scheme. The details are at Annexure-III.
In order to make medical education affordable in the country, the National Medical Commission (NMC) Act, 2019 provides for framing of guidelines for determination of fees and all other charges in respect of fifty percent (50%) of seats in private medical institutions and deemed to be universities which are governed under provisions of the Act. Accordingly, NMC has framed the guidelines and the same were issued on 03.02.2022.
The Government has taken various measures/steps to augment the medical education facilities and doctors and to improve the medical standards in the country include: -
1. Centrally Sponsored Scheme (CSS) for establishment of new medical colleges by upgrading district/ referral hospital under which 157 new medical colleges have been approved, out of which 107 are already functional.
2. CSS for strengthening/ upgradation of existing State Government/ Central Government medical colleges to increase the number of MBBS (UG) and PG seats.
3. Under “Upgradation of Government medical colleges by construction of Super Specialty Blocks” of PMSSY scheme, a total of 75 projects have been approved, of which 62 projects are complete.
4. Under the Central Sector Scheme for setting up of new AIIMS, 22 AIIMS have been approved. Undergraduate courses have started in 19 of these.
5. Relaxation in the norms for setting up of medical college in terms of requirement for faculty, staff, bed strength and other infrastructure.
6. DNB qualification has been recognized for appointment as teaching faculty to take care of shortage of faculty.
7. Enhancement of age limit for appointment/ extension/ re-employment against posts of teachers/dean/principal/ director in medical colleges up to 70 years.
The Central Government enacted the National Commission for Allied and Healthcare Professionals (NCAHP) Act, 2021 on 28th March, 2021 for regulating the education and services of the allied and healthcare professionals; assessment and rating of all allied and healthcare institutions to ensure uniform standards and quality assurances; maintenance of live National and State Registers for registration of all allied and healthcare professionals.
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr Bharati Pravin Pawar stated this in a written reply in the Lok Sabha today.
****
Annexure-I
The State-wise detail of medical colleges along with MBBS seats available in the country in 2017-18, 2022-23 and 2023-24 as of now
S. No.
Name of the State/UT
2017-18
2022-23
2023-24
Number of colleges
Number of seats
Number of colleges
Number of seats
Number of colleges
Number of seats
1
Andaman & Nicobar Islands
1
100
1
100
1
114
2
Andhra Pradesh
31
4750
32
5485
37
6435
3
Arunachal Pradesh
0
0
1
50
1
50
4
Assam
6
726
10
1250
13
1550
5
Bihar
14
1450
20
2415
21
2665
6
Chandigarh
1
100
1
150
1
150
7
Chhattisgarh
10
1200
14
1765
14
2005
8
Dadra & Nagar Haveli
0
0
1
150
1
177
9
Delhi
9
1173
10
1497
10
1497
10
Goa
1
150
1
180
1
180
11
Gujarat
24
3830
36
6200
39
6900
12
Haryana
11
1450
13
1760
15
2185
13
Himachal Pradesh
6
650
8
920
8
920
14
Jammu & Kashmir
4
500
10
1147
12
1347
15
Jharkhand
3
350
9
930
9
980
16
Karnataka
57
8845
67
10745
70
11695
17
Kerala
34
4150
32
4355
33
4655
18
Madhya Pradesh
19
2700
25
4080
27
4650
19
Maharashtra
50
7270
63
9995
67
10745
20
Manipur
2
200
4
475
4
525
21
Meghalaya
1
50
1
50
1
50
22
Mizoram
0
0
1
100
1
100
23
Nagaland
0
0
0
0
1
100
24
Orissa
10
1450
15
2325
17
2525
25
Puducherry
9
1350
9
1630
9
1830
26
Punjab
10
1275
12
1750
12
1800
27
Rajasthan
17
2750
30
4405
35
5575
28
Sikkim
1
100
1
150
1
150
29
Tamil Nadu
49
6850
71
10825
74
11600
30
Telangana
25
3650
41
6040
56
8540
31
Tripura
2
200
2
225
2
225
32
Uttar Pradesh
47
6349
67
9053
68
9705
33
Uttarakhand
7
900
8
1150
8
1150
34
West Bengal
18
2700
32
4725
35
5175
Annexure-II
The State-wise detail of medical colleges along with PG Medical seats available in the country in 2017-18, 2022-23 and 2023-24 as of now
Sl. No.
State/UT
2017-18
2022-23
2023-24
1
Andhra Pradesh
1782
2807
3525
2
Assam
518
738
738
3
Bihar
600
1139
1212
4
Chandigarh
546
565
584
5
Chhattisgarh
119
558
579
6
Delhi
2527
2868
2950
7
Goa
107
131
135
8
Gujarat
1962
2432
2875
9
Haryana
468
729
886
10
Himachal Pradesh
223
342
356
11
Jammu & Kashmir
434
608
656
12
Jharkhand
215
263
270
13
Karnataka
3956
5984
6402
14
Kerala
1417
1850
1917
15
Madhya Pradesh
845
1913
2352
16
Maharashtra
3820
5677
6043
17
Manipur
201
241
255
18
Meghalaya
22
35
37
19
Odisha
646
1168
1234
20
Pondicherry
618
927
1017
21
Punjab
702
754
788
22
Rajasthan
1398
2873
1867
23
Sikkim
22
34
34
24
Tamil Nadu
2960
4830
5082
25
Telangana
1622
2652
2976
26
Tripura
30
85
91
27
Uttar Pradesh
2002
3772
4169
28
Uttarakhand
212
1811
1827
29
West Bengal
1441
2004
2080
Annexure-III
Details of 101 Medical Colleges approved under Centrally Sponsored Scheme for ‘Establishment of new Medical Colleges attached with existing District/Referral Hospitals’
State/UT
Sl. No.
Districts
Phase
Approval Date
Approved Cost
Central Share 60%
(90% for NE)
Total Central Share Released
Andhra Pradesh
1
Machilipatnam
P-III
19.02.2020
325
195
100
2
Piduguralla
P-III
19.02.2020
325
195
100
3
Paderu
P-III
19.02.2020
325
195
103.04
Assam
4
Kokrajhar
P-III
19.02.2020
325
292.5
242.5
Bihar
5
Samastipur
P-I
31.01.2019
189
113.40
113.4
6
Sitamarhi
P-II
25.09.2019
250
150
150
7
Jhanjharpur
P-II
25.09.2019
250
150
150
8
Siwan
P-II
21.09.2020
250
150
150
9
Buxar
P-II
25.09.2019
250
150
150
10
Jamui
P-II
25.09.2019
250
150
150
Chhattisgarh
11
Korba
P-III
19.02.2020
325
195
90
12
Mahasamund
P-III
19.02.2020
325
195
90
13
Kanker
P-III
19.02.2020
325
195
90
Gujarat
14
Narmada
P-III
13.01.2020
325
195
136
15
Navsari
P-III
13.01.2020
325
195
136
16
Panchmahal
P-III
28.07.2020
325
195
136
17
Porbandar
P-III
13.01.2020
325
195
136
18
Morbi
P-III
26.11.2020
325
195
106
Jharkhand
19
Koderma
P-II
12.09.2018
250
150
150
20
Chaibasa
P-II
15.06.2018
250
150
150
Jammu & Kashmir
21
Udhampur
P-III
27.09.2019
325
292.5
150
22
Handwara (Distt. Kupwara)
P-III
25.11.2019
325
292.5
173
Karnataka
23
Chikkamagaluru
P-III
18.10.2019
325
195
195
24
Haveri
P-III
18.10.2019
325
195
195
25
Yadgiri
P-III
18.10.2019
325
195
195
26
Chikkaballapura
P-III
19.02.2020
325
195
195
Madhya Pradesh
27
Satna
P-II
15.06.2018
250
150
150
28
Mandla
P-III
25.11.2019
325
195
50
29
Rajgarh
P-III
25.11.2019
325
195
50
30
Neemuch
P-III
25.11.2019
325
195
50
31
Mandsaur
P-III
25.11.2019
325
195
50
32
Sheopur
P-III
25.11.2019
325
195
50
33
Singrauli
P-III
19.02.2020
325
195
50
Ladakh
34
Leh
P-III
27.09.2019
325
292.50
127
Maharashtra
35
Nandurbar
P-III
19.02.2020
325
195
150
Manipur
36
Churachandpur
P-III
19.02.2020
325
292.5
242.5
Nagaland
37
Mon
P-III
28.07.2020
325
292.50
242.50
Odisha
38
Jajpur
P-II
08.08.2019
250
150
150
39
Kalahandi
P-III
19.02.2020
325
195
100
Punjab
40
SAS Nagar
P-I
04.05.2018
189.00
113.40
113.40
41
Kapurthala
P-III
25.11.2019
325
195
50
42
Hoshiarpur
P-III
13.01.2020
325
195
50
Rajasthan
43
Dholpur
P-II
15.06.2018
250
150
150
44
Alwar
P-III
27.09.2019
325
195
100
45
Chittorgarh
P-III
27.09.2019
325
195
100
46
Karauli
P-III
27.09.2019
325
195
100
47
Shri Ganganagar
P-III
27.09.2019
325
195
100
48
Sirohi
P-III
27.09.2019
325
195
100
49
Bundi
P-III
27.09.2019
325
195
100
50
Hanumangarh
P-III
25.11.2019
325
195
100
51
Dausa
P-III
25.11.2019
325
195
100
52
Baran
P-III
13.01.2020
325
195
100
53
Bansawara
P-III
25.11.2019
325
195
100
54
Jaisalmer
P-III
27.09.2019
325
195
100
55
Nagaur
P-III
27.09.2019
325
195
100
56
Sawai Madhopur
P-III
25.11.2019
325
195
100
57
Tonk
P-III
25.11.2019
325
195
100
58
Jhunjhunu
P-III
25.11.2019
325
195
100
Sikkim
59
Gangtok
P-II
25.06.2018
250
225
225
Tamil Nadu
60
Tiruppur
P-III
18.10.2019
325
195
195
61
Nilgiris
P-III
18.10.2019
325
195
195
62
Ramanathapuram
P-III
18.10.2019
325
195
195
63
Namakkal
P-III
18.10.2019
325
195
195
64
Dindigul
P-III
18.10.2019
325
195
195
65
Virudhunagar
P-III
18.10.2019
325
195
195
66
Krishnagiri
P-III
25.11.2019
325
195
195
67
Tiruvallur
P-III
25.11.2019
325
195
195
68
Nagapattinam
P-III
25.11.2019
325
195
195
69
Ariyalur
P-III
13.01.2020
325
195
195
70
Kallakurichi
P-III
13.01.2020
325
195
195
Uttar Pradesh
71
Etah
P-II
25.06.2018
250
150
150
72
Hardoi
P-II
25.06.2018
250
150
150
73
Pratapgarh
P-II
15.06.2018
250
150
150
74
Fatehpur
P-II
25.06.2018
250
150
150
75
Siddharthnagar (Domariyaganj)
P-II
25.06.2018
250
150
150
76
Deoria
P-II
18.07.2018
250
150
150
77
Ghazipur
P-II
25.06.2018
250
150
150
78
Mirzapur
P-II
25.06.2018
250
150
150
79
Bijnaur
P-III
27.09.2019
322.79
193.67
193.67
80
Kushinagar
P-III
27.09.2019
325
195
195
81
Sultanpur
P-III
18.10.2019
324.98
194.99
194.99
82
Gonda
P-III
18.10.2019
325
195
195
83
Lalitpur
P-III
18.10.2019
325
195
195
84
Lakhimpur Kheri
P-III
25.11.2019
324.22
194.53
194.53
85
Chandauli
P-III
25.11.2019
325
195
195
86
Bulandshahar
P-III
25.11.2019
325
195
195
87
Sonbhadra
P-III
25.11.2019
325
195
195
88
Pilibhit
P-III
25.11.2019
325
195
195
89
Auraiya
P-III
25.11.2019
325
195
195
90
Kanpur Dehat
P-III
25.11.2019
323.42
194.05
194.05
91
Kaushambi
P-III
25.11.2019
325
195
195
92
Amethi
P-III
09.03.2020
325
195
100
Uttarakhand
93
Rudrapur, Distt. U.S. Nagar
P-III
13.01.2020
325
292.50
292.50
94
Pithoragarh
P-III
19.02.2020
325
292.50
292.50
95
Haridwar
P-III
19.02.2020
325
292.50
292.50
West Bengal
96
Barasat
P-II
12.09.2018
250
150
150
97
Uluberia
P-II
02.09.2020
250
150
150
98
Arambagh
P-II
04.05.2018
250
150
150
99
Jhargram
P-II
12.09.2018
250
150
150
100
Tamluk
P-II
12.09.2018
250
150
150
101
Jalpaiguri
P-III
13.01.2020
325
195
73.57