Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Status of wildlife sanctuaries and national parks
10 AUG 2023 3:42PM by PIB Delhi
The details of wildlife sanctuaries and National Parks in the country, State-wise are given at Annexure-I.
The important steps taken by Government to minimize the human-animal conflict in the country are as follows:
1. The Ministry has released species specific guidelines on 21.03.2023 for mitigation of Human –Elephant, -Gaur, -Leopard, -Snake, -Crocodile, -Rhesus Macaque, -Wild Pig, -Bear, -Blue Bull and –Blackbuck Conflict as well as Guidelines for cross cutting issues such as cooperation between the forest and media sector in India; occupational health and safety in the context of human–wildlife conflict mitigation; crowd management in human-wildlife conflict related situations and addressing health emergencies and potential health risks arising out of human-wildlife conflict situations.
2. The Ministry of Environment, Forest and Climate Change has issued guidelines to States/UTs on 3rdJune, 2022 for preventing and managing human-wildlife conflict including crop damage caused by wild animals.
3. An advisory on dealing with human-wildlife conflict was issued by the Ministry to all States/UTs in February 2021. The advisory recommends coordinated interdepartmental action, identification of conflict hot spots, adherence to Standard Operating Procedures, establishment of rapid response teams, formation of State and District level committees to review the quantum of ex-gratia relief, and prompt payment of relief to affected persons.
4. Payment of ex-gratia amount to victims of wild animal attack is provided with a view to reduce human wildlife conflict. The Ministry on 9th February, 2018 enhanced the ex-gratia payment on death from Rs. 2.00 Lakh per person to Rs. 5.00 Lakh per person with increase in amount for ex-gratia in case of injury to human as well.
5. The Ministry has issued guidelines for development of linear infrastructure in Wildlife and its adjacent areas to mitigate human –wildlife conflict.
6. The Central Government provides financial assistance to State Governments under the Centrally Sponsored Schemes ‘Development of Wildlife Habitats’, ‘Project Tiger’ and ‘Project Elephant’ for management of wildlife and human-wildlife conflict in and around protected areas and conducting awareness campaigns to sensitize and advise the general public.
• vii. The Ministry provides support to State Governments to organize awareness generation, training and capacity building programmes on human-wildlife conflict.
1. Advance technology like radio collaring, E-surveillance are also used in human wildlife conflict mitigation.
Management of wildlife is the primarily responsibility of the respective State/Union Territory Governments. Ministry also provides financial assistance to States/UTs under Centrally Sponsored Schemes ‘Development of Wildlife Habitats’ on the basis of Annual Plans of Operation submitted by State/UT Governments for activities like construction/erecting of physical barriers, such as barbed wire fence, solar powered electric fence, bio-fencing using cactus, boundary wall etc.
Annexure-I
State-wise Number of National Parks and Wildlife Sanctuaries
S. No.
Name of State/ UT
Number of
National Parks
Number of
Wildlife Sanctuaries
1
Andhra Pradesh
3
13
2
Arunachal Pradesh
2
13
3
Assam
7
17
4
Bihar
1
12
5
Chhattisgarh
3
11
6
Goa
1
6
7
Gujarat
4
23
8
Haryana
2
7
9
Himachal Pradesh
5
28
10
Jharkhand
1
11
11
Karnataka
5
35
12
Kerala
6
18
13
Madhya Pradesh
11
24
14
Maharashtra
6
49
15
Manipur
2
7
16
Meghalaya
2
4
17
Mizoram
2
9
18
Nagaland
1
4
19
Odisha
2
19
20
Punjab
0
13
21
Rajasthan
5
25
22
Sikkim
1
7
23
Tamil Nadu
5
33
24
Telangana
3
9
25
Tripura
2
4
26
Uttar Pradesh
1
26
27
Uttarakhand
6
7
28
West Bengal
6
16
29
Andaman & Nicobar Islands
6
97
30
Chandigarh
0
2
31
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
0
2
32
Jammu & Kashmir
4
14
33
Ladakh
1
2
34
Delhi
0
1
35
Puducherry
0
1
36
Lakshadweep
0
1
Total
106
570
Source: National Wildlife Database Centre, Wildlife Institute of India, Dehradun
This information was given by Union Minister of State for Environment, Forest and Climate Change Shri Ashwini Kumar Choubey in a written reply in the Rajya Sabha.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
ৱাইল্দলাইফ সেঙ্কচুরীশিং অমসুং নেস্নেল পার্কশিংগী স্তেতস
10 AUG 2023 3:42PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা ৱাইল্দলাইফ সেঙ্কচুরীশিং অমসুং নেস্নেল পার্কশিংগী অকুপ্পা ৱারোল রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা এনেক্সচর-Iদা পীরি।
লৈবাক অসিদা হ্যুমেন-এনিমেল কনফ্লিক্ত হন্থহন্নবা সরকারনা পায়খৎপা মরুওইবা খোংথাংশিং মখাদা লৈরে:
1. মন্ত্রালয়না ২১.০৩.২০২৩দা মীওইবা –শামু, - গৌর, -কবোকৈ, -লিন, -গুম্ভির, -রহেসস মকাও, -লম ওক, -শওম, -ব্লু বুল অমসুং –ব্লেকবক কনফ্লিক্ত হন্থহন্নবগীদমক স্পেসিস স্পেসিফিক গাইদলাইনশিং লোয়ননা ভারত্তা উমং অমসুং মিদীয়াগী মরক্তা কোওপরেসন; হ্যুমেন-ৱাইল্দলাইফ কনফ্লিক্ত মিতিগেসনদা ওকুপেস্নেল হেল্থ অমসুং সেফতী; হ্যুমেন-ৱাইল্দলাইফ কনফ্লিক্তকা মরী লৈনবা ফিভমদা ক্রাউদ মেনেজমেন্ত অমসুং হ্যুমেন-ৱাইল্দলাইফ কনফ্লিক্তকী ফিভমদা পোতেন্সিয়েল হেল্থ রিক্স লৌখৎপনচিংবা ইসুশিংগীদমক গাইদলাইনশিং ইসু তৌখি।
2. এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জগী মন্ত্রালয়না লমলক্কী শাশিংনা থোকহনবা মহৈ-মরোং মাংহন তাকহনবা য়াওনা হ্যুমেন-ৱাইল্দলাইফ কনফ্লিক্ত ঙাকথোক্নবা অমসুং মেনেজ তৌনবগীদমক ২০২২গী জুন ৩দা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা গাইদলাইনশিং ইসু তৌখি।
3. মন্ত্রালয়না ২০২১গী ফেব্রুৱারী থাদা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা হ্যুমেন-ৱাইল্দলাইফ কনফ্লিক্ত দিল তৌবা এদভাইজরী অমা ইসু তৌখি। এদভাইজরী অসিনা কোওর্দিনেতেদ ইন্তরদিপার্তমেন্তেল এক্সন, কনফ্লিক্ত হোতস্পোতশিং মশক খংদোকপা, স্তেনদর্দ ওপরেতিং প্রোসেদ্যুর চত্থবা, রেপিদ রেস্পোন্স তিমশিং লিংখৎপা, এক্স-গ্রেসিয়া রিলিফকী ক্বান্তম য়েংশিন্নবা রাজ্য অমসুং জিলা থাক্কী কমিতীশিং শেমগৎপা, অমসুং শোকহল্লবা মীওইশিংদা রিলিফকী প্রোম্পত পেমেন্ত রিকমেন্দ তৌরি।
4. লমলক্কী শাগী ভিক্তিমশিংদা এক্স-গ্রেসিয়াগী শেনফম পীবা অসি হ্যুমেন-ৱাইল্দলাইফ কনফ্লিক্ত হন্থহন্নবা মীৎয়েং অমদা ফংহনবনি। মন্ত্রালয়না ২০১৮গী ফেব্রুৱারী ৯দা লৈখিবা মীওই খুদিংদা এক্স-গ্রেসিয়া লুপা লাখ ২ পীরম্বা অদু লুপা লাখ ৫দা হেনগৎলে লোয়ননা অশোকপা মীওইগী ওইনসু এক্স-গ্রেসিয়াগী শেনফম হেনগৎলে।
5. মন্ত্রালয়না ৱাইল্দলাইফ অমসুং মসিগী থংনবা এরিয়াশিংদা হ্যুমেন-ৱাইল্দলাইফ কনফ্লিক্ত হন্থহন্নবা লিনিয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপ তৌনবগীদমক গাইদলাইনশিং ইসু তৌখ্রে।
6. কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য সরকারশিংদা প্রোজেক্তেদ এরিয়াশিং অমসুং অকোয়বদা ৱাইল্দলাফ অমসুং হ্যুমেন-ৱাইল্দলাইফ কনফ্লিক্ত মেনেজ তৌনবা অমসুং জেনরেল পব্লিকতা সেন্সিতাইজ অমসুং এদভাইস পীনবা এৱারনেস কেম্পেনশিং পাইখৎনবা কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কিমশিং ‘দিবলপমেন্ত ওফ ৱাইল্দলাইফ হেবিতেতস’, ‘প্রোজেক্ত তাইগর’ অমসুং ‘প্রোজেক্ত ইলিফেন্ত’গী মখাদা শেলগী তেংবাং ফংহল্লি।
• vii. মন্ত্রালয়না হ্যুমেন-ৱাইল্দলাইফ কনফ্লিক্ততা এৱারনেস জেনরেসন, ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিলদিং প্রোগ্রামশিং পাংথোক্নবগীদমক রাজ্য সরকারশিংদা তেংবাং ফংহল্লি।
1. রেদিও কোল্লারিং, ই-সর্ভিলেন্সগুম্বা এদভান্স তেক্নোলোজীসু হ্যুমেন-ৱাইল্দলাইফ কনফ্লিক্ত হন্থহন্নবা শিজিন্নরি।
ৱাইল্দলাইফকী মেনেজমেন্ত অসি মরীলৈনবা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী সরকারশিংগী মরুওইবা থৌদাংনি। মন্ত্রালয়না বার্ব ৱায়র ফেন্স, সোলর পাৱর ইলেক্ত্রিক ফেন্স, কেক্তস শিজিন্নদুনা বাইও-ফেন্সিং, বাউন্দরী ৱাল অসিনচিংবা কন্সত্রক্সন/ফিজিকেল বেরিয়রশিং য়ুংবগুম্বা এক্তিবিতীশিংগীদমক রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা লানখৎলকপা ওপরেসনগী চহিগী প্লানদা য়ুমফম ওইরগা কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কিম ‘দিবলপমেন্ত ওফ ৱাইল্দলাইফ হেবিতেতস’কী মখাদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা শেলগী তেংবাংসু পীরি।
এনেক্সচর-I
রাজ্য-রাজ্যশিংগী ওইবা নেস্নেল পার্কশিং অমসুং ৱাইল্দলাইফ সেঙ্কচুরীশিংগী মশিং
মথং- মনাও
রাজ্য/য়ু.তি.গী মমিং
নেস্নেল পার্কশিংগী মশিং
ৱাইল্দলাইফ সেঙ্কচুরীশিংগী মশিং
1
আন্ধ্র প্রদেশ
3
13
2
অরুনাচল প্রদেশ
2
13
3
অসাম
7
17
4
বিহার
1
12
5
ছত্তিশগর
3
11
6
গৱা
1
6
7
গুজরাত
4
23
8
হরিয়ানা
2
7
9
হিমাচল প্রদেশ
5
28
10
ঝার্খন্দ
1
11
11
কর্নাতকা
5
35
12
কেলরা
6
18
13
মধ্য প্রদেশ
11
24
14
মহারাস্ত্র
6
49
15
মনিপুর
2
7
16
মেঘলায়া
2
4
17
মিজোরাম
2
9
18
নগালেন্দ
1
4
19
ওরিশা
2
19
20
পঞ্জাব
0
13
21
রাজস্থান
5
25
22
সিক্কিম
1
7
23
তমিল নাদু
5
33
24
তেলঙ্গনা
3
9
25
ত্রিপুরা
2
4
26
উত্তর প্রদেশ
1
26
27
উত্তরাখন্দ
6
7
28
ৱেস্ত বেঙ্গল
6
16
29
অন্দমান & নিকোবার ইথৎশিং
6
97
30
চান্দিগর
0
2
31
দাদ্রা অমসুং নগর হভেলী অমসুং দামন অমসুং দ্যু
0
2
32
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
4
14
33
লদাখ
1
2
34
দিল্লী
0
1
35
পুদুচেরী
0
1
36
লক্ষদ্বীপ
0
1
অপুনবা
106
570
সোর্স: নেস্নেল ৱাইল্দলাইফ দেতাবেজ সেন্তর, ৱাইল্দলাইফ ইন্সতিত্যুৎ ওফ ইন্দিয়া, দেহরাদুন
ইনফোর্মেসন অসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম অমদা এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেনা পীখিবনি।