Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Women Entrepreneurs
10 AUG 2023 3:21PM by PIB Delhi
To encourage entrepreneurship among women, the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) implements ‘Skill Upgradation & Mahila Coir Yojana’ under Coir Vikas Yojana, which is as an exclusive training programme aimed at skill development of women artisans engaged in the Coir industry. Two months training in coir spinning is imparted through this programme. All the candidates undergoing the training are given a monthly stipend. The Ministry also implements Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP), which is a major credit-linked subsidy programme aimed at generating self-employment opportunities through establishment of micro-enterprises in the non-farm sector by helping traditional artisans and rural/urban unemployed youth. For beneficiaries belonging to special categories such as Scheduled Caste/Scheduled Tribe/OBC /minorities/women, ex-serviceman, physically handicapped, NER, Hill and Border areas, etc., higher subsidy is given. The trained artisans under “Skill Upgradation & Mahila Coir Yojana” are encouraged to avail assistance through PMEGP scheme to set up coir units.
The total number of women entrepreneurs registered under the Udyam portal during the last three years is given in Annexure I.
The total number of women- owned MSMEs closed during the period 01.07.2020 till 04.05.2023, (the date on which the World Health Organization declared that COVID is no longer a public health emergency), is given in Annexure II.
To mitigate the effect of COVID on MSMEs, (including women owned MSMEs) Government has taken a number of initiatives under AatmaNirbhar Bharat Abhiyan. Some of them are:
1. Rs. 5.00 Lakh crore Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) for businesses, including MSMEs;
2. Rs. 50,000 crore equity infusion through Self Reliant India (SRI) Fund;
3. Revised criteria for classification of MSMEs;
4. No global tenders for procurement upto Rs. 200 Cr;
5. Launch of an online portal “Champions” in June 2020 to cover many aspects of e-governance including redressing grievances and handholding of MSMEs;
6. Inclusion of Retail and Wholesale traders in MSMEs;
7. Non- tax benefits extended for 3 years in case of an upward change in status of MSMEs;
8. Launch of Udyam Assist Platform on 11.1.2023 to bring Informal Micro Enterprises (IMEs) under the formal ambit for availing the benefit under Priority Sector Lending (PSL).
Through an amendment to the Public Procurement Policy, the Government has mandated that all Central Ministries/ Departments and Public Sector Undertakings should procure at least 3% of their annual procurement from women owned micro and small enterprises. The Ministry also implements several other schemes for promotion and development of MSMEs, including women owned MSMEs, namely, Micro and Small Enterprises Cluster Development Programme (MSE-CDP), Tool Rooms & Technology Centres, Scheme of Fund for Regeneration of Traditional Industries (SFURTI), Procurement and Marketing Support Scheme, Entrepreneurship and Skill Development Programme (ESDP).
Annexure-I
Statement showing State/ UT –wise number of women owned MSMEs registered on Udyam Portal of Ministry of MSME from 01.07.2020 to 08.08.2023, year wise.
Sl. No.
State
Number of women owned MSMEs registered on Udyam Portal during
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24 till 8.8.23
1
ANDHRA PRADESH
12,836
34,691
70,928
34,970
2
ARUNACHAL PRADESH
160
690
1,459
431
3
ASSAM
2,912
20,447
37,562
15,224
4
BIHAR
14,515
38,543
53,517
18,331
5
CHHATTISGARH
4,189
9,645
18,160
7,207
6
GOA
1,129
1,864
3,765
1,444
7
GUJARAT
37,507
54,746
78,690
33,828
8
HARYANA
12,585
24,578
41,962
20,591
9
HIMACHAL PRADESH
1,891
4,596
8,804
3,162
10
JHARKHAND
5,806
14,088
33,858
9,310
11
KARNATAKA
29,788
57,588
96,315
35,171
12
KERALA
14,732
25,243
50,261
16,815
13
MADHYA PRADESH
14,333
30,282
53,103
20,441
14
MAHARASHTRA
123,341
191,492
265,171
95,872
15
MANIPUR
4,037
5,183
9,887
1,271
16
MEGHALAYA
196
642
2,308
1,154
17
MIZORAM
421
1,516
4,176
1,483
18
NAGALAND
194
1,109
3,047
1,408
19
ODISHA
7,852
20,752
38,279
14,632
20
PUNJAB
13,579
28,636
58,038
34,053
21
RAJASTHAN
29,500
46,266
69,259
29,693
22
SIKKIM
87
600
1,032
521
23
TAMIL NADU
70,501
127,325
201,679
79,530
24
TELANGANA
23,218
35,459
56,126
26,272
25
TRIPURA
227
799
4,075
3,246
26
UTTAR PRADESH
30,611
58,574
101,032
81,503
27
UTTARAKHAND
4,140
8,539
14,093
5,542
28
WEST BENGAL
9,419
25,618
47,330
28,588
29
ANDAMAN AND NICOBAR ISLANDS
462
738
990
305
30
CHANDIGARH
824
1,524
1,925
966
31
DELHI
13,464
21,882
31,647
12,160
32
JAMMU AND KASHMIR
3,008
13,352
24,398
15,465
33
LADAKH
81
354
512
383
34
LAKSHADWEEP
5
20
58
11
35
PUDUCHERRY
1,051
2,294
3,464
1,356
36
THE DADRA AND NAGAR HAVELI AND DAMAN AND DIU
453
700
930
376
Total:-
489,054
910,375
1487,840
652,715
Report Dated:- 08/08/2023 06:40 PM
Annexure-II
Number of women- headed MSMEs closed during the period 01.07.2020 to 04.05.2023, as per Udyam Portal.
Sl. No.
State
No. of women owned MSMEs closed during
FY 2020-21
FY 2021-22
FY2022-23
FY2023-24 till 04.05.2023
1
ANDHRA PRADESH
-
29
69
12
2
ARUNACHAL PRADESH
-
-
1
-
3
ASSAM
-
2
8
-
4
BIHAR
2
85
74
7
5
CHHATTISGARH
-
10
18
-
6
GOA
-
1
5
-
7
GUJARAT
10
81
185
33
8
HARYANA
3
14
66
8
9
HIMACHAL PRADESH
-
1
16
-
10
JHARKHAND
-
15
23
2
11
KARNATAKA
-
61
113
15
12
KERALA
-
21
67
6
13
MADHYA PRADESH
-
15
96
3
14
MAHARASHTRA
1
340
647
73
15
MANIPUR
-
-
15
1
16
MEGHALAYA
-
-
-
-
17
MIZORAM
-
1
1
-
18
NAGALAND
-
-
3
-
19
ODISHA
-
20
36
2
20
PUNJAB
-
26
12
1
21
RAJASTHAN
2
40
172
21
22
SIKKIM
-
-
-
-
23
TAMIL NADU
-
126
420
44
24
TELANGANA
-
22
21
3
25
TRIPURA
-
1
-
-
26
UTTAR PRADESH
3
61
170
55
27
UTTARAKHAND
1
4
42
3
28
WEST BENGAL
1
19
47
4
29
ANDAMAN AND NICOBAR ISLANDS
-
3
1
-
30
CHANDIGARH
-
1
-
-
31
DELHI
-
33
84
21
32
JAMMU AND KASHMIR
-
4
15
4
33
LADAKH
-
-
-
-
34
LAKSHADWEEP
-
-
-
-
35
PUDUCHERRY
-
2
11
2
36
THE DADRA AND NAGAR HAVELI AND DAMAN AND DIU
-
2
6
-
Total:-
23
1,040
2,444
320
Report Dated:- 09/08/2023 12:05 PM
This information was given by Minister of State for Micro, Small and Medium Enterprises, Shri Bhanu Pratap Singh Verma in a written reply to the Lok Sabha today.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
নুপী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং
10 AUG 2023 3:21PM by PIB Imphal
নুপীশিংগী মরক্তা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং পুক্নিং থৌগৎনবা, মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেস মিনিস্ত্রিনা কোইর বিকাস য়োজনাগী মখাদা স্কিল অপগ্রেদেসন অমসুং মহিলা কোইর য়োজনা পায়খৎলে। মসিনা কোইর ইন্দস্ত্রিদা থবক তৌরিবী নুপী শিন্মীশিংগী হৈথোই-শিংথোইবা হেনগৎহন্নবা ত্রেনিং পাংথোক্লি। থৌরম অসিগী মখাদা কোইর পুথোক্নবা থা অনিগী ত্রেনিং পাংথোকখ্রে।
ত্রেনিং পীখিবা মীওই খুদিংমক থাগী স্তাইপেন্দ পীখি। খুৎহৈবশিং অমসুং সহর/খুঙ্গংগী থবক ফংদ্রিবা নহারোলশিং মতেং পাংনবা মিনিস্ত্রিনা পি.এম.ই.জি.পিসু পায়খৎখি। এস.সি/এস.তি/ও.বি.সি/মাইনোরিতি/নুপীশিং, এক্স-সর্বিসমেন, হকচাংগী ফিবমদা মীমান্নদ্রবশিং, এন.ই.আর, চীঙ অমসুং ঙমখৈদা লৈবা মীওইশিংদা সবসিদি পীরে। স্কিল অপগ্রেদেসন অমসুং মহিলা কোইর য়োজনাগী মখাদা ত্রেনিং ফংলবা খুৎহৈবশিংদা পি.এম.ই.জি.পিগী মখাদা কোইর য়ুনিতশিং লিংখৎনবা শেন্থং পীরে।
হৌখিবা চহি অহুমদা উদ্যাম পোর্তেলদা রেজিস্তার তৌরবা অপুনবা নুপী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়র মশিং এন্নেক্সর-১দা পীরি।
উদ্যাম পোর্তেলগী মতুংইন্না, 01.07.2020 দগী 04.05.2023 ফাওবগী মনুংদা নু্পীশিংনা মপু ওইবা থবক লেপখ্রবা এম.এস.এম.ই মশিং এন্নেক্সর-২দা পীরে।
এম.এস.এম.ইদা কোবিদনা শোকহনবদগী শাফনবা সরকারনা অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা থবক কয়া পায়খৎলে। থবক খর মখাদা পীরি:
1. এম.এস.এম.ইশিং য়াওনা ললোন-ইতিক্কী থবকশিংগীদমক লুপা করোর লাখ ৫.০০গী ইমর্জেন্সি ক্রেদিৎ লাইন গরেন্তি স্কিম(ই সি এল জি এস);
2. সেল্ফ রিলাইন্ত ইন্দিয়া ফন্দগী খুৎথাংদা লুপা করোর ৫০,০০০গী ইকুইতি ইনফুসন;
3. এম.এস.এম.ইশিং মখল খাইথোক্নবা নিয়ম শেমদোকপা;
4. লুপা করোর ২০০ ফাওবগী পোৎ লৈনবা মালেম থাক্কী তেন্দর পাংথোক্তবা;
5. এম.এস.এম.ইশিং মতেং পাংনবা জুন ২০২০দা “চেম্পিয়নস” ওনলাইন পোর্তেল অমা হৌদোক্লে;
6. এম.এস.এম.ইশিংদা রিতেল অমসুং হোলসেল ললোনবশিং শরুক য়াহনবা;
7. এম.এস.এম.ইশিংগী ফিবম ফগৎলক্লবসু তেক্স লৌদবগী খুদোংচাবা চহি ৩ ফাওবা শাংদোকপা;
8. ইনফোর্মেল মাইক্রো ইন্তরপ্রাইজশিং(আই এম ই) ফোর্মেল ওইহন্নবা উদ্যাম এসিস্ত প্লেতফোর্ম 11.1.2023 দা হৌদোক্লে।
কেন্দ্রগী মিনিস্ত্রিনা চহিগী ওইনা মখোয়গী লৈরিবা পোৎলমশিংগী চাদা ৩দগী তাদনা নুপীশিংনা মপু ওইবা এম.এস.এম.ইশিংদগী লৈনবা সরকারনা খঙহনখ্রে। নুপীশিংনা মপু ওইবা এম.এস.এম.ইশিংদা মতেং পাংনবা সরকারনা থৌরাং কয়া পায়খৎলি।
এন্নেক্সর-১
01.07.2020 দগী 08.08.2023 ফাওবা, চহিগী ওইনা, এম.এস.এম.ই মিনিস্ত্রিগী উদ্যাম পোর্তেলদা রেজিস্তার তৌরিবা নুপীশিংনা মপু ওইবা এম.এস.এম.ইশিংগী রাজ্য/য়ু.তিগী ওইবা মশিং উৎলি।
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
উদ্যাম পোর্তেলদা রেজিস্তার তৌরিবা নুপীশিংনা মপু ওইবা এম.এস.এম.ইশিং মশিং
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24 ( 8.8.23)
1
অন্ধ্র প্রদেস
12,836
34,691
70,928
34,970
2
অরুনাচল প্রদেস
160
690
1,459
431
3
অসাম
2,912
20,447
37,562
15,224
4
বিহার
14,515
38,543
53,517
18,331
5
ছতিসগর
4,189
9,645
18,160
7,207
6
গৱা
1,129
1,864
3,765
1,444
7
গুজরাত
37,507
54,746
78,690
33,828
8
হরিয়ানা
12,585
24,578
41,962
20,591
9
হিমাচল প্রদেস
1,891
4,596
8,804
3,162
10
ঝারখন্দ
5,806
14,088
33,858
9,310
11
কর্নাতকা
29,788
57,588
96,315
35,171
12
কেরলা
14,732
25,243
50,261
16,815
13
মধ্য প্রদেস
14,333
30,282
53,103
20,441
14
মহারাস্ত্রা
123,341
191,492
265,171
95,872
15
মনিপুর
4,037
5,183
9,887
1,271
16
মেঘালয়
196
642
2,308
1,154
17
মিজোরম
421
1,516
4,176
1,483
18
নাগালেন্দ
194
1,109
3,047
1,408
19
ওরিসা
7,852
20,752
38,279
14,632
20
পঞ্জাব
13,579
28,636
58,038
34,053
21
রাজস্থান
29,500
46,266
69,259
29,693
22
সিক্কিম
87
600
1,032
521
23
তামিল নাদু
70,501
127,325
201,679
79,530
24
তেলঙ্গানা
23,218
35,459
56,126
26,272
25
ত্রিপুরা
227
799
4,075
3,246
26
উত্তর প্রদেস
30,611
58,574
101,032
81,503
27
উত্তরখন্দ
4,140
8,539
14,093
5,542
28
নোংচুপ বেঙ্গল
9,419
25,618
47,330
28,588
29
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
462
738
990
305
30
চান্দিগর
824
1,524
1,925
966
31
দিল্লি
13,464
21,882
31,647
12,160
32
জম্মু অমসুং কাস্মরি
3,008
13,352
24,398
15,465
33
লাদাখ
81
354
512
383
34
লক্ষদিপ
5
20
58
11
35
পুদুচেরি
1,051
2,294
3,464
1,356
36
দদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমান অমসুং দিয়ু
453
700
930
376
অপুনবা:-
489,054
910,375
1487,840
652,715
পাউ পীখিবা নুমিৎ :- 08/08/2023, নুংথিল পুং 06:40
এন্নেক্সর-২
উদ্যাম পোর্তেলগী মতুংইন্না, 01.07.2020 দগী 04.05.2023 ফাওবগী মনুংদা নু্পীশিংনা মপু ওইবা থবক লেপখ্রবা এম.এস.এম.ই মশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
নু্পীশিংনা মপু ওইবা থবক লেপখ্রবা এম.এস.এম.ই মশিং
শেনবা চহি
2020-21
শেনবা চহি
2021-22
শেনবা চহি
2022-23
শেনবা চহি
2023-24 (04.05.2023)
1
অন্ধ্র প্রদেস
-
29
69
12
2
অরুনাচল প্রদেস
-
-
1
-
3
অসাম
-
2
8
-
4
বিহার
2
85
74
7
5
ছতিসগর
-
10
18
-
6
গৱা
-
1
5
-
7
গুজরাত
10
81
185
33
8
হরিয়ানা
3
14
66
8
9
হিমাচল প্রদেস
-
1
16
-
10
ঝারখন্দ
-
15
23
2
11
কর্নাতকা
29,788
57,588
96,315
35,171
12
কেরলা
14,732
25,243
50,261
16,815
13
মধ্য প্রদেস
14,333
30,282
53,103
20,441
14
মহারাস্ত্রা
123,341
191,492
265,171
95,872
15
মনিপুর
4,037
5,183
9,887
1,271
16
মেঘালয়
196
642
2,308
1,154
17
মিজোরম
421
1,516
4,176
1,483
18
নাগালেন্দ
194
1,109
3,047
1,408
19
ওরিসা
7,852
20,752
38,279
14,632
20
পঞ্জাব
13,579
28,636
58,038
34,053
21
রাজস্থান
29,500
46,266
69,259
29,693
22
সিক্কিম
87
600
1,032
521
23
তামিল নাদু
70,501
127,325
201,679
79,530
24
তেলঙ্গানা
23,218
35,459
56,126
26,272
25
ত্রিপুরা
227
799
4,075
3,246
26
উত্তর প্রদেস
30,611
58,574
101,032
81,503
27
উত্তরখন্দ
4,140
8,539
14,093
5,542
28
নোংচুপ বেঙ্গল
9,419
25,618
47,330
28,588
29
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
462
738
990
305
30
চান্দিগর
824
1,524
1,925
966
31
দিল্লি
13,464
21,882
31,647
12,160
32
জম্মু অমসুং কাস্মরি
3,008
13,352
24,398
15,465
33
লাদাখ
81
354
512
383
34
লক্ষদিপ
5
20
58
11
35
পুদুচেরি
1,051
2,294
3,464
1,356
36
দদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমান অমসুং দিয়ু
453
700
930
376
অপুনবা
23
1,040
2,444
320
পাউ পীখিবা নুমিৎ :- 0৯/08/2023, নুংথিল পুং 12:05
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেসগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী ভানু প্রতাপ সিংহ ভর্মানা ফোঙদোকখিবনি।