ন্যু অমসুং রিন্যুএবল মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা সোলর পাৱর কেপাসিতী 70.1 GWগী ময়া নক্না ইনস্তোল তৌখি: ন্যু এন্দ রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং পাৱরগী কেন্দ্র মন্ত্রী
09 AUG 2023 5:33PM by PIB Imphal
ন্যু এন্দ রিন্যুএবক ইনর্জী অমসুং পাৱরগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি 30.06.2023 ফাওবদা লৈবাক অসিদা অপুনবা সোলর পাৱর কেপাসিতী 70,096 MW ইনস্তোল তৌখি।
রাজ্য/UT অমমমগী ওইনা পুন্না ইনস্তোল তৌখিবা সোলর কেপাসিতীগী অখুপ্পা ৱারোল মখাদা পীরি।
মশিং
রাজ্য/UT
30-06-2023 ফাওবগী অপুনবা সোলর কেপাসিতী (MW)
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর
29.91
2
আন্ধ্র প্রদেশ
4552.12
3
অরুনাচল প্রদেশ
11.75
4
অসাম
155.70
5
বিহার
203.18
6
চান্দিগর
63.59
7
ছত্তিসগর
962.51
8
দাদরা অমসুং নগর হবেলি
5.46
9
দামন অমসুং দিয়ু
41.01
10
দিল্লী
227.73
11
গোৱা
33.74
12
গুজরাত
10133.66
13
হরিয়ানা
1106.49
14
হিমাচল প্রদেশ
106.55
15
জম্মু অমসুং কাশ্মির
53.29
16
ঝারখন্দ
119.34
17
কর্নাতকা
9050.59
18
কেরালা
802.16
19
লদাখ
7.80
20
লক্ষদ্বীপ
3.27
21
মধ্য প্রদেশ
3021.57
22
মহারাস্ত্র
4870.64
23
মনিপুর
12.43
24
মেঘালয়
4.15
25
মিজোরাম
30.43
26
নাগালেন্দ
3.04
27
ওরিশা
458.88
28
পুদুচেরী
43.26
29
পঞ্জাব
1190.58
30
রাজস্থান
17839.98
31
সিক্কিম
4.69
32
তামিল নাদু
6892.81
33
তেলঙ্গানা
4695.21
34
ত্রিপুরা
18.06
35
উত্তর প্রদেশ
2526.61
36
উত্তরাখন্দ
575.53
37
ৱেস্ত বেঙ্গল
194.06
38
NABARD য়াওনা অতোপ্পশিং
45.01
অপুনবা
70096.78
2022-23গী মনুংদা লৈবাক অসিদা সোলর ইনর্জীগী খুত্থাংদা ইলেক্ত্রিসিতী পীখিবা রাজ্য/UT অমমমগী অকুপ্পা ৱারোল মখাদা পীরি।
মশিং
রাজ্য/UT
2022-23দা পুথোকখিবা সোলর পাৱর (MU)
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর
23.94
2
আন্ধ্র প্রদেশ
8140.72
3
অরুনাচল প্রদেশ
22.27
4
অসাম
216.35
5
বিহার
169.53
6
চান্দিগর
12.61
7
ছত্তিসগর
635.42
8
দাদরা অমসুং নগর হবেলি
27.40
9
দামন অমসুং দিয়ু
10
দিল্লী
236.11
11
গোৱা
14.87
12
গুজরাত
10335.32
13
হরিয়ানা
555.20
14
হিমাচল প্রদেশ
58.76
15
ঝারখন্দ
19.70
16
কর্নাতকা
14153.79
17
কেরালা
879.75
18
লক্ষদ্বীপ
.10
19
মধ্য প্রদেশ
3839.30
20
মহারাস্ত্র
4387.85
21
মনিপুর
8.17
22
মিজোরাম
3.21
23
ওরিশা
706.24
24
পুদুচেরী
12.24
25
পঞ্জাব
2778.66
26
রাজস্থান
34474.43
27
তামিল নাদু
9419.39
28
তেলঙ্গানা
6745.46
29
ত্রিপুরা
6.58
30
উত্তর প্রদেশ
3674.02
31
উত্তরাখন্দ
331.80
32
ৱেস্ত বেঙ্গল
125.04
33
NABARD য়াওনা অতোপ্পশিং
-
অপুনবা
102014.23
মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা সোলর পাৱর 7,48,990 MWগী পোতেন্সিএল লৈ। মরম অসিনা সোলর ইনর্জীগী পোতেন্সিএল অসি মপুং ফানা হৌজিক ফাওবদা তেপ তৌদ্রি। সরকারনা তোঙান-তোঙানবা স্কিম অমদি প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা লৈরিবা পোতেন্সিএল অসি শীজিন্ননবা খোঙথাংশিং লৌখৎখি। সোলর ইনর্জী য়াওনা রিন্যুএবল ইনর্জী প্রমোৎ তৌনবা সরকারনা খোঙথাং কয়ামরুম পাইখৎখি। মখোয় অদু মখাদা পীরি।
• ওতোমেতিক রুৎকী মখাদা ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত (FDI) চাদা 100 ফাওবা অয়াবা পীরি,
• জুন 30, 2025দা কম্মিসন তৌগদবা সোলর অমসুং ৱিন্দ পাৱর প্রোজেক্তকী ওইনা ইন্তর-স্তেৎ সেলগীদমক্তা ইন্তর স্তেৎ ত্রান্সমিসন সিস্তেম (ISTS) গী চার্জশিং অসি লৌরোই,
• 2029-30 ফাওবা রিন্যুএবল পর্চেজ ওবলিগেসন (RPO)গীদমক ত্রেজেক্তরী লাউথোকপা,
• রিন্যুএবল পাৱরগী ইবাক্যুএসনগীদমক গ্রীন ইনর্জী কোরিদোর স্কিমগী মখাদা অনৌবা ত্রান্সমিসন লাইনশিং তিংবা অমসুং অনৌবা সব-স্তেসন কেপাসিতী শেম্বা,
• সোলর ফোতোভোলতেক সিস্তেম/দিভাইসশিংগী দিপ্লোইমেন্তগীদমক স্তেন্দর্সশিং খঙহনবা,
• ইনভেস্তমেন্তশিং লাকহন্নবা প্রোজেক্ত দিবেলপমেন্ত সেল লিংখৎপা,
• গ্রীদ কন্নেক্তেদ সোলর PV অমসুং ৱিন্দ প্রোজেক্তশিংদগী পাৱর প্রোক্যুর্মেন্ত তৌনবগীদমক তারিফ বেজ কম্পিতিতিব বিদ্দিং প্রোসেসকী স্তেন্দর্দ বিদ্দিং গাইদলাইনশিং,
• RE জেনরেতরশিংদা দিস্ত্রিব্যুসন লাইসেন্সীশিংনা মতম চানা পেমেন্ত তৌনবা লেত্তর ওফ ক্রেদিৎ (LC) নত্ত্রগা এদভান্স পেমেন্ত তৌরবতদা পাৱর পীগনি হায়না সরকারনা ওর্দরশিং থোকখি,
• ন ইনর্জী ওপন এক্সেস রুল্স 2022গী খুত্থাংদা রিন্যুএবল ইনর্জী থৌগৎনবা নোতিফিকেসন,
• “দি ইলেক্ত্রিসিতী (লেৎ পেমেন্ত সর্চার্জ অমসুং মরী লৈনবা হীরমশিং) রুল্স (LPS রুল্স)গী নোতিফিকেসন,
• একচেঞ্জশিংগী খুত্থাংদা রিন্যুএবল ইনর্জী পাৱরগী সেল তৌনবা গ্রীন তর্ম এহেদ মার্কেৎ (GTAM) লোঞ্চ তৌবা
• রিন্যুএবল ইনর্জী ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংগী খুত্থাংদা রিন্যুএবল ইনর্জী প্রোজেক্তশিংগী বিদ্দিং ত্রেজেক্তরী ইস্যু তৌখি,
• গ্রীন হাইদ্রোজেন অমসুং মাগী দিরাইবেতিবশিংগীদমক ভারতপু গ্লোবেল হব অমা ওইহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা নেস্নেল গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসন হৌদোকখি।
সরকারনা লৈবাক্কী প্রজাশিং/লৌমীশিংদা সোলর ইনর্জীগী কান্নবশিং ফংহন্নবা সরকারনা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌরি হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। ওপরেস্নেল স্কিমশিংগী লিস্ত মখাদা পীরি।
1. সোলর পাৱর প্রোজেক্তশিংগী 40,000 MW ফংনবা য়ামদ্রবদা সোলর পার্ক 50 লিংখৎনবা সোলর পার্ক স্কিম।
2. ভাইএবিলিতী গেপ ফন্দিং (VGF)গা লোয়ননা সরকারগী প্রোসিজরশিংনা গ্রিদ-কন্নেক্তেদ সোলর PV পাৱর প্রোজেক্তশিংগী 12,000 MW লিংখৎনবা স্কিম।
3. গ্রিদ-কন্নেক্তেদ সোলর রুফতোপ পাৱর প্লান্তশিং ইন্সতোল তৌবা।
4. প্রধান মন্ত্রী কিসান উর্জা সুরক্ষা ইবম উতথান মহাভিয়ান (PM-KUSUM).
5. “নেস্নেল প্রোগ্রাম ওন হায় ইফিসিএন্সী সোলর PV মোদ্যুল্স”কী মখাদা প্রদক্সন-লিঙ্ক ইনসেন্তিব স্কিম।
6. ইন্ত্রা-স্তেৎ ত্রান্সমিসন সিস্তেমগীদমক গ্রীন ইনর্জী কোরিদোর স্কিম।
মথক্তা পীরিবা স্কিমশিংগী মখাদা সোলর ইনর্জীগী কান্নবশিং ফংনবগীদমক সরকারনা শেলগী তেংবাং পীখি হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি, হায়রিবশিং অদুগী অকুপ্পা ৱারোল মখাদা পীরি।
স্কিম/প্রোগ্রাম
স্কিমগী মতুং ইন্না হৌজিক্কী ওইনা ইনসেন্তিবকী ইলিজিবল ওইবা
(a) সোলর পার্ক স্কিম
দিতেল প্রোজেক্ত রিপোর্ত (DPR) শেম্নবগীদমক সোলর পার্ক অমদা লুপা লাখ 25ফাওবা।
পার্ক ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা মসিগী মথক্তা MW অমদা লুপা লাখ 20 নত্ত্রগা প্রোজেক্ত কোস্তকী 30%, অতাবা অমা হেক্তা।
(b) সরকারগী প্রদ্যুসরশিংনা গ্রীদ-কন্নেক্তেদ সোলর ফোতোভোলতেক (PV) পাৱর প্রোজেক্তশিংগীদমক সেন্ত্রেল পব্লিক সেক্তর অন্দরতেকিং (CPSU) স্কিম ফেস-II(গভর্নমেন্ত প্রদ্যুসর স্কিম)
কম্পিতিতিব বিদ্দিংগী প্রোসেসকী খুত্থাংদা খখিবা CPSUশিং/সরকারগী ওর্গনাইজেসনশিংদা MW অমদা লুপা লাখ 55 ফাওবগী ভাইএবিলিতী গেপ ফন্দিং (VGF)কী তেংবাং পীবা।
(c) গ্রীদ কন্নেক্তেদ রুফতোপ সোলর PV পাৱর প্রোজেক্তশিং
1. রেসিদেন্সিএল সেক্তরগীদমক্তা
• 3 kWp ফাওবগী কেপাসিতীদমক 40% ফাওবগী সেন্ত্রেল ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স (CFA)
• 3 kWp গী মথক অমসুং 10 kWp ফাওবগী কেপাসিতীদমক 20% ফাওবগী CFA
• 500 kWp ফাওবগী GHS/RWA কেপাসিতীদমক 20% ফাওবগী CFA (য়ুম অমদা 10 kWp অমসুং পুন্না 500 kWp ফাওবা)
1. দিস্কোমশিংগী
বেসলাইনগী মথক্তা কেপাসিতী এদিসন তৌবদা মাইপাকপগী মখা পোন্না প্রোজেক্তকী অচংমলগী 10% ফাওবগী ইনসেন্তিবশিং।
27.01.2023গী মাগী OMগী বাইদ মতুং ইন্না, মন্ত্রালয়না লৈবাক পুম্বগী CFA লেপখ্রে। রিভাইজ তৌরবা CFA রেৎশিং অসি তুংগী বিদ পুম্নমক্তা চৎনগনি অমসুং বিদশিং অসি OM অসি থোকখিবগী নুমিৎ 15গী মতুংদা ক্লোস তৌনবা মতম থাখি।
নৌনা শেমদোক্লবা রেৎশিং মখাদা পীরি:
জেনরেল কেতগোরী ওইবা রাজ্য /UTশিংগী ওইনা:
i. ইন্দিবিজুএল হাউসহোল্দ - অহানবা 3 kWগী: লুপা 14588/ kW অমসুং 3 kW গী মথক অমসুং 10 kW ফাওবগী RTS কেপাসিতীগী: লুপা 7294/kW।
ii. রেসিদেন্ত ৱেল্ফিয়র এসোসিএসন্স/গ্রুপ হাউসিং সোসাইতীজ (RWA/GHS) - য়ুম অমদা 10 kWp ওইদুনা 500 kWp ফাওবগী কম্মন ফেসিলিতীশিংগী ওইনা লুপা 7294/kW।
স্পেসিএল কেতগোরী রাজ্য/UTশিংগী ওইনা:
i. ইন্দিবিজুএল হাউসহোল্দ - অহানবা 3 kWগী: লুপা 17662/ kW অমসুং 3 kW গী মথক অমসুং 10 kW ফাওবগী RTS কেপাসিতীগী: লুপা 8831/kW।
ii. রেসিদেন্ত ৱেল্ফিয়র এসোসিএসন্স/গ্রুপ হাউসিং সোসাইতীজ (RWA/GHS) - য়ুম অমদা 10 kWp ওইদুনা 500 kWp ফাওবগী কম্মন ফেসিলিতীশিংগী ওইনা লুপা 8831/kW।
(d)PM-KUSUM স্কিম
কম্পোনেন্ত A: দিসেন্ত্রেলাইজ গ্রাউন্দ/স্তিল্ত মাউন্তেদ সোলর পাৱর প্লান্তশিংগী 10,000 MW শেমৎপা।
ফংলিবা কান্নবা: স্কিম অসিগী মখাদা সোলর পাৱর লৈনবগীদমক DISCOMs @ 40 পৈশা/kWh নত্ত্রগা লুপা লাখ 6.60/MW/চহিদা প্রোক্যুর্মেন্ত বেজ ইনসেন্তিব(PBI), অতাবা অমা হেক্তা। PBI অসি DISCOMশিংদা প্লান্তগী কম্মর্সিএল ওপরেসন দেৎতগী চহি মঙাগী মতমগী ওইনা পীখি। মরম অসিনা DISCOMশিংদা পীবা য়াবা অপুনবা PBI অসি MW অমদা লুপা লাখ 33 ফাওবনি।
কম্পোনেন্ত B: স্তেন্দ-এলোন সোলর পম্প লাখ 20.00 ইনস্তোল তৌবা
ফংলিবা কান্নবা: বেঞ্চমার্ক্কী অচংবা শেনফম নত্ত্রগা তেন্দরগী অচংবা শেনফমগী CFAগী 30%, অতাবা অমা হেক্তদা স্তেন্দ-এলোন সোলর এগ্রিকলচর পম্পদা পীখি। অদুম ওইনমক অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিং, সিক্কিম, জম্মু অমসুং কাশ্মির, লদাখ, হিমাচল প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দ, লক্ষদ্বীপ অমসুং A&N ঈথৎশিংদা বেঞ্চমার্ক্কী অচংবা শেনফম নত্ত্রগা তেন্দরগী অচংবা শেনফমগী CFAগী 50%, অতাবা অমা হেক্তদা স্তেন্দ-এলোন সোলর এগ্রিকলচর পম্পদা পীখি।
কম্পোনেন্ত C: ফীদর লেবেল সোলরাইজেসন য়াওনা গ্রীদ কন্নেক্তেদ এগ্রিকলচর পম্প 15 সোলরাইজেসন তৌবা
ফংলিবা কান্নবশিং:
(a) ইন্দিবিজুএল পম্প সোলরাইজেসন: বেঞ্চমার্ক্কী অচংবা শেনফম নত্ত্রগা তেন্দরগী অচংবা শেনফমগী CFAগী 30%, অতাবা অমা হেক্তদা সোলর PV কম্পোনেন্ত পীগনি। অদুম ওইনমক অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিং, সিক্কিম, জম্মু অমসুং কাশ্মির, লদাখ, হিমাচল প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দ, লক্ষদ্বীপ অমসুং A&N ঈথৎশিংদা বেঞ্চমার্ক্কী অচংবা শেনফম নত্ত্রগা তেন্দরগী অচংবা শেনফমগী CFAগী 50%, অতাবা অমা হেক্তদা সোলর PV কম্পোনেন্ত পীগনি।
(b) ফীদর লেবেল সোলরাইজেসন: MNREদগী ফংবা CFAগী MW অমদা লুপা করোর 1.05গা লোয়ননা CAPEX নত্ত্রগা RESCO মোদতা রাজ্য সরকারনা এগ্রিকলচর ফীদরশিং সোলরাইজ তৌবা য়াগনি।
(e) নেস্নেল প্রোগ্রাম ওন হায় ইফিসিএন্সী সোলর PV মোদ্যুল্স’তা PLI স্কিম
সোলর PV মোদ্যুলশিংগী প্রদক্সন অমসুং সেলদা প্রদক্সন লিঙ্ক ইনসেন্তিব (PLI)গীদমক বেনিফিসরীশিং অসি ইলিজিবল ওই। কাইথনবগীদমক PLI ইলিজিবল ওইবগী ক্বান্তম অসি মসিগী মখা পোল্লি: (i) সোলর PV মোদ্যুলশিং য়োনবগী ক্বান্তম; (ii) য়োনখিবা সোলর PV মোদ্যুলশিংগী পর্ফোরমেন্স পেরামিতরশিং (ইফিসিএন্সী অমসুং মেক্সিমম পাৱরগী তেম্পরেচর কোইফিসিএন্ত) (iii) য়োনখিবা মোদ্যুলশিংগী লোকেল ভেল্যু এদিসনগী পর্সেন্তেজ।
(f) গ্রীন ইনর্জী কোরিদোর স্কিম
RE প্রোজেক্তশিংগী ইন্ত্রা-স্তেৎ ত্রান্সমিসন সিস্তেম দিবেলপ তৌনবা)
GEC ফেস-I: DPRগী অচংবা শেনফম নত্ত্রগা এৱার্দ তৌখিবা শেনফমগী CFAগী 40%, অতাবা অমা হেক্তা। GEC ফেস-II: DPRগী অচংবা শেনফম নত্ত্রগা এৱার্দ তৌখিবা শেনফমগী CFAগী 33%, অতাবা অমা হেক্তা।
সরকারনা হৌখিবা চহি মঙাগী মনুংদা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক সরকারনা সেন্ত্রেল ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স (CFA) ওইনা কাইথখিবা ফন্দশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখিবগী অকুপ্পা ৱারোল মখাদা পীরি।
(লুপা করোরদা)
মশিং
রাজ্য
FY
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর
276.17
194.04
51.49
10.48
68.96
2
আন্ধ্র প্রদেশ
0.00
17.01
19.76
10.54
9.30
3
অরুনাচল প্রদেশ
0.00
6.77
0.35
37.97
0.00
4
অসাম
0.00
33.07
0.00
9.19
14.02
5
বিহার
5.48
1.38
2.93
0.00
0.00
6
চান্দিগর
18.76
5.13
0.85
0.00
0.73
7
ছত্তিসগর
127.70
13.45
0.00
7.10
13.54
8
দিল্লী
0.00
0.60
23.29
26.17
10.07
9
গোৱা
0.00
0.50
0.00
3.59
0.00
10
গুজরাত
417.99
81.19
101.30
1242.71
1114.65
11
হরিয়ানা
27.50
22.44
65.89
175.08
118.18
12
হিমাচল প্রদেশ
28.05
8.09
23.43
33.44
15.73
13
জম্মু অমসুং কাশ্মির
10.53
16.68
4.89
42.26
27.98
14
ঝারখন্দ
33.44
29.79
31.28
15.16
40.64
15
কর্নাতকা
69.52
219.51
160.64
141.91
90.98
16
কেরালা
5.50
0.00
18.46
36.34
89.71
17
লদাখ
0.00
0.00
0.00
12.41
125.00
18
লক্ষদ্বীপ
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
19
মধ্য প্রদেশ
132.90
159.33
93.69
64.95
170.14
20
মহারাস্ত্র
182.63
117.32
114.48
95.16
304.58
21
মনিপুর
0.00
16.86
23.06
14.89
0.00
22
মেঘালয়
1.57
3.47
1.13
0.00
0.00
23
মিজোরাম
0.00
15.33
19.73
2.35
1.29
24
নাগালেন্দ
2.06
13.55
10.69
5.86
6.37
25
ওরিশা
35.64
30.17
4.01
33.47
26.70
26
পুদুচেরী
0.10
0.79
0.00
0.00
0.00
27
পঞ্জাব
39.54
25.94
31.85
65.60
55.93
28
রাজস্থান
237.01
213.31
668.67
305.84
258.84
29
সিক্কিম
2.74
0.00
0.00
0.03
0.00
30
তামিল নাদু
42.33
29.29
86.08
60.92
10.98
31
তেলঙ্গানা
53.15
54.50
54.03
49.11
42.81
32
ত্রিপুরা
0.00
12.65
18.49
16.88
0.12
33
উত্তর প্রদেশ
30.93
24.86
8.99
28.93
8.33
34
উত্তরাখন্দ
95.78
92.83
68.91
41.90
74.32
35
ৱেস্ত বেঙ্গল
11.28
15.70
0.00
0.00
4.71
36
অতোপ্পশিং (CEL, REL, NABARD, রিজনেল রুরেল বেঙ্কশিং, NGOশিং, অসিনচিংবা) অমসুং অতোপ্পা চেনেল পার্তনরশিং
281.07
115.61
145.91
38.99
17.71
অপুনবা
2169.37
1591.15
1854.28
2629.23
2722.32
ই-পাউ অসি ওগস্ত 8, 2023দা রাজ্য সভাদা হংলকপা ৱাহং অনিগী অইবা পাউখুম ওইনা ন্যু এন্দ রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং পাৱরগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী আর কে সিংহনা পীখিবনি।

Ministry of New and Renewable Energy
Nearly 70.1 GW Solar Power Capacity Installed in the Country: Union Minister for New & Renewable Energy and Power
09 AUG 2023 5:33PM by PIB Delhi
The Union Minister for New & Renewable Energy and Power has informed that as on 30.06.2023, a cumulative solar power capacity of 70,096 MW has been installed in the country.
The State/UT-wise details of cumulative solar capacity installed are as given below.
Sr. No.
State/UT
Cumulative Solar Capacity till
30-06-2023 (MW)
1
Andaman & Nicobar
29.91
2
Andhra Pradesh
4552.12
3
Arunachal Pradesh
11.75
4
Assam
155.70
5
Bihar
203.18
6
Chandigarh
63.59
7
Chhattisgarh
962.51
8
Dadra & Nagar Haveli
5.46
9
Daman & Diu
41.01
10
Delhi
227.73
11
Goa
33.74
12
Gujarat
10133.66
13
Haryana
1106.49
14
Himachal Pradesh
106.55
15
Jammu & Kashmir
53.29
16
Jharkhand
119.34
17
Karnataka
9050.59
18
Kerala
802.16
19
Ladakh
7.80
20
Lakshadweep
3.27
21
Madhya Pradesh
3021.57
22
Maharashtra
4870.64
23
Manipur
12.43
24
Meghalaya
4.15
25
Mizoram
30.43
26
Nagaland
3.04
27
Odisha
458.88
28
Puducherry
43.26
29
Punjab
1190.58
30
Rajasthan
17839.98
31
Sikkim
4.69
32
Tamil Nadu
6892.81
33
Telangana
4695.21
34
Tripura
18.06
35
Uttar Pradesh
2526.61
36
Uttarakhand
575.53
37
West Bengal
194.06
38
Others including NABARD
45.01
Total
70096.78
The State/UT-wise details of electricity generated through solar energy in the country during 2022-23 are as given below.
Sr. No.
State/UT
SOLAR POWER GENERATED IN 2022-23 (MU)
1
Andaman & Nicobar
23.94
2
Andhra Pradesh
8140.72
3
Arunachal Pradesh
22.27
4
Assam
216.35
5
Bihar
169.53
6
Chandigarh
12.61
7
Chhattisgarh
635.42
8
Dadra & Nagar Haveli
27.40
9
Daman & Diu
10
Delhi
236.11
11
Goa
14.87
12
Gujarat
10335.32
13
Haryana
555.20
14
Himachal Pradesh
58.76
15
Jharkhand
19.70
16
Karnataka
14153.79
17
Kerala
879.75
18
Lakshadweep
.10
19
Madhya Pradesh
3839.30
20
Maharashtra
4387.85
21
Manipur
8.17
22
Mizoram
3.21
23
Odisha
706.24
24
Puducherry
12.24
25
Punjab
2778.66
26
Rajasthan
34474.43
27
Tamil Nadu
9419.39
28
Telangana
6745.46
29
Tripura
6.58
30
Uttar Pradesh
3674.02
31
Uttarakhand
331.80
32
West Bengal
125.04
33
Others including NABARD
-
Total
102014.23
The Minister informed that the country has an estimated solar power potential of 7,48,990 MW. Hence, the potential of solar energy is not fully tapped, so far. The Government is making efforts to harness the available potential through various schemes and programs. Several steps have been taken by the Government to promote renewable energy, including solar energy, in the country. These are as given below.
• Permitting Foreign Direct Investment (FDI) up to 100 percent under the automatic route,
• Waiver of Inter State Transmission System (ISTS) charges for inter-state sale of solar and wind power for projects to be commissioned by 30th June 2025,
• Declaration of trajectory for Renewable Purchase Obligation (RPO) up to the year 2029-30,
• Laying of new transmission lines and creating new sub-station capacity under the Green Energy Corridor Scheme for evacuation of renewable power,
• Notification of standards for deployment of solar photovoltaic system/devices,
• Setting up of Project Development Cell for attracting and facilitating investments,
• Standard Bidding Guidelines for tariff based competitive bidding process for procurement of Power from Grid Connected Solar PV and Wind Projects.
• Government has issued orders that power shall be dispatched against Letter of Credit (LC) or advance payment to ensure timely payment by distribution licensees to RE generators.
• Notification of Promoting Renewable Energy through Green Energy Open Access Rules 2022.
• Notification of “The Electricity (Late Payment Surcharge and related matters) Rules (LPS rules).
• Launch of Green Term Ahead Market (GTAM) to facilitate sale of Renewable Energy Power through exchanges.
• Bidding trajectory for renewable energy projects through Renewable Energy Implementing Agencies have been issued.
• National Green Hydrogen Mission launched with an aim to make India a global hub for production, utilization and export of Green Hydrogen and its derivatives.
The Minister informed that the Government is implementing various schemes to provide benefits of solar energy to the citizens/farmers of the country. The list of operational schemes is as given below.
1. Solar Park Scheme for setting up of at least 50 Solar Parks targeting 40,000 MW of solar power projects.
2. Scheme for setting up 12,000 MW of Grid-Connected Solar PV Power Projects by the Government producers with Viability Gap Funding (VGF).
3. Installation of Grid-Connected Solar Rooftop Power Plants.
4. Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan (PM-KUSUM).
5. Production-linked incentive scheme under “National Programme on high efficiency Solar PV Modules.”
6. Green Energy Corridor Scheme for Intra-State Transmission System.
The Minister further informed that the Government provides financial assistance for availing the benefits of solar energy, under the above schemes, the details of which are as given below.
Scheme/ Programme
Incentive presently eligible as per the Scheme
(a) Solar Park Scheme
Up to Rs. 25 lakh per Solar Park, for preparation of Detailed Project Report (DPR).
Beside this, Rs. 20 Lakh per MW or 30% of the project cost, whichever is lower, for development of park infrastructure.
(b) Central Public Sector Undertaking (CPSU) Scheme Phase-II (Government Producer Scheme) for grid-connected Solar Photovoltaic (PV) Power Projects by the Government Producers
Viability Gap Funding (VGF) support up to Rs 55 lakhs per MW to the CPSUs/Govt. Organizations entities selected through competitive bidding process.
(c) Grid Connected Rooftop Solar PV Power Projects
1. For Residential Sector
• Central Financial Assistance (CFA) up to 40% for capacity up to 3 kWp
• CFA up to 20% for capacity beyond 3 kWp and up to 10 kWp
• CFA up to 20% for GHS/RWA capacity up to 500 kWp (limited to 10 kWp per house and total upto 500 kWp)
1. For Discoms
Incentives up to 10% of project cost depending upon achievements in capacity addition above baseline.
Vide its OM dated 27.01.2023, Ministry has fixed the CFA for the entire country. The revised CFA rates would be applicable on all future bids and the bids which are scheduled to be closed after 15 days of issuance of this OM.
The revised rates are as follows:
For general category States/UTs:
i. Individual Household - For first 3 kW: Rs. 14588/ kW and for RTS capacity beyond 3 kW and upto 10 kW: Rs. 7294/kW.
ii. Resident Welfare Associations/Group Housing Societies (RWA/GHS) - Rs. 7294/kW for common facilities up to 500 kWp @ 10 kWp per house.
For special category States/UTs:
i. Individual Household - For first 3 kW: Rs. 17662/ kW and for RTS capacity beyond 3 kW and upto 10 kW: Rs. 8831/kW.
ii. Resident Welfare Associations/Group Housing Societies (RWA/GHS) - Rs. 8831/kW for common facilities up to 500 kWp @ 10 kWp per house.
(d)PM-KUSUM scheme
Component A: Setting up of 10,000 MW of Decentralized Ground/Stilt Mounted Solar Power Plants
Benefit available: Procurement Based Incentive (PBI) to the DISCOMs @ 40 paise/kWh or Rs.6.60 lakhs/MW/year, whichever is lower, for buying solar power under this scheme. The PBI is given to the DISCOMs for a period of five years from the Commercial Operation Date of the plant. Therefore, the total PBI that payable to DISCOMs is upto Rs. 33 Lakh per MW.
Component B: Installation of 20.00 Lakh Stand-alone Solar Pumps
Benefit available: CFA of 30% of the benchmark cost or the tender cost, whichever is lower, of the stand-alone solar agriculture pump is provided. However, in North Eastern States, Sikkim, Jammu & Kashmir, Ladakh, Himachal Pradesh and Uttarakhand, Lakshadweep and A&N Islands, CFA of 50% of the benchmark cost or the tender cost, whichever is lower, of the stand-alone solar pump is provided.
Component C: Solarisation of 15 Lakh Grid Connected Agriculture Pumps including through feeder level solarisation
Benefit available:
(a) Individual Pump Solarization: CFA of 30% of the benchmark cost or the tender cost, whichever is lower, of the solar PV component will be provided. However, in North Eastern States, Sikkim, Jammu & Kashmir, Ladakh, Himachal Pradesh and Uttarakhand, Lakshadweep and A&N Islands, CFA of 50% of the benchmark cost or the tender cost, whichever is lower, of the solar PV component is provided.
(b) Feeder Level Solarization: Agriculture feeders can be solarized by the State Government in CAPEX or RESCO mode with CFA of Rs. 1.05 Crore per MW available from MNRE.
(e) PLI Scheme ‘National Programme on High Efficiency Solar PV Modules’
The beneficiaries are eligible for Production Linked Incentive (PLI) on production and sale of solar PV modules. The quantum of PLI eligible for disbursal depends upon: (i) quantum of sales of solar PV modules; (ii) performance parameters (efficiency and temperature coefficient of maximum power) of solar PV modules sold; and (iii) percentage of local value addition in modules sold.
(f) Green Energy Corridor Scheme
for development of intra-state transmission system for RE projects)
GEC Phase-I: CFA of 40 % of DPR cost or awarded cost whichever is lower.
GEC Phase-II: CFA of 33 % of DPR cost or awarded cost whichever is lower.
The Minister informed that the details of fund released by the Government as Central Financial Assistance (CFA) for implementation of various schemes during last five years are as given below.
(Rs. in crores)
Sl. No.
State
FY
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
1
Andhra Pradesh
276.17
194.04
51.49
10.48
68.96
2
Arunachal Pradesh
0.00
17.01
19.76
10.54
9.30
3
Andaman & Nicobar
0.00
6.77
0.35
37.97
0.00
4
Assam
0.00
33.07
0.00
9.19
14.02
5
Bihar
5.48
1.38
2.93
0.00
0.00
6
Chandigarh
18.76
5.13
0.85
0.00
0.73
7
Chhattisgarh
127.70
13.45
0.00
7.10
13.54
8
Delhi
0.00
0.60
23.29
26.17
10.07
9
Goa
0.00
0.50
0.00
3.59
0.00
10
Gujarat
417.99
81.19
101.30
1242.71
1114.65
11
Haryana
27.50
22.44
65.89
175.08
118.18
12
Himachal Pradesh
28.05
8.09
23.43
33.44
15.73
13
Jammu & Kashmir
10.53
16.68
4.89
42.26
27.98
14
Jharkhand
33.44
29.79
31.28
15.16
40.64
15
Karnataka
69.52
219.51
160.64
141.91
90.98
16
Kerala
5.50
0.00
18.46
36.34
89.71
17
Ladakh
0.00
0.00
0.00
12.41
125.00
18
Lakshadweep
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
19
Madhya Pradesh
132.90
159.33
93.69
64.95
170.14
20
Maharashtra
182.63
117.32
114.48
95.16
304.58
21
Manipur
0.00
16.86
23.06
14.89
0.00
22
Meghalaya
1.57
3.47
1.13
0.00
0.00
23
Mizoram
0.00
15.33
19.73
2.35
1.29
24
Nagaland
2.06
13.55
10.69
5.86
6.37
25
Odisha
35.64
30.17
4.01
33.47
26.70
26
Puduchchery
0.10
0.79
0.00
0.00
0.00
27
Punjab
39.54
25.94
31.85
65.60
55.93
28
Rajasthan
237.01
213.31
668.67
305.84
258.84
29
Sikkim
2.74
0.00
0.00
0.03
0.00
30
Tamil Nadu
42.33
29.29
86.08
60.92
10.98
31
Telangana
53.15
54.50
54.03
49.11
42.81
32
Tripura
0.00
12.65
18.49
16.88
0.12
33
Uttarakhand
30.93
24.86
8.99
28.93
8.33
34
Uttar Pradesh
95.78
92.83
68.91
41.90
74.32
35
West Bengal
11.28
15.70
0.00
0.00
4.71
36
Others (CEL, REL, NABARD, Regional Rural Banks, NGOs, etc.) and other Channel Partners
281.07
115.61
145.91
38.99
17.71
Total
2169.37
1591.15
1854.28
2629.23
2722.32
This information has been given by the Union Minister for New & Renewable Energy and Power Shri R. K. Singh, in a written reply to two questions, in Rajya Sabha on August 8, 2023.