କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଇଲା ଖଣିର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଉପାୟ
07 AUG 2023 3:46PM by PIB Bhubaneswar
ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୋଇଲା ଖଣିଗୁଡ଼ିକରେ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ଅଧୀନରେ ଆବଣ୍ଟିତ ପାଣ୍ଠିର ବିବରଣୀ ଏହି ପ୍ରକାର ଅଟେ:-
(କୋଟି ଟଙ୍କାରେ)
ଉପଯୋଜନାର ନାମ
2022-23
2021-22
2020-21
ବିଇ
ଆରଇ
ବିଇ
ଆରଇ
ବିଇ
ଆରଇ
ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ନିରାପତ୍ତା
4.00
4.00
6.00
4.50
10.00
6.00
ଆନୁମାନିକ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି। ଅନୁମୋଦିତ ବ୍ୟୟବରାଦ ଅନୁଯାୟୀ ୨୦୨୪-୨୫ ପାଇଁ ୨୦ କୋଟି ଓ ୨୦୨୫-୨୬ ପାଇଁ ୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି।
କୋଇଲା ଖଣି ସ୍ଥଳରେ ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ସମେତକୋଇଲା ଖନନ ସ୍ଥଳରେ ଦୁର୍ଘଟଣାର ବିବରଣୀ ଏହି ପ୍ରକାର ଅଟେ:-
କ୍ର.ସଂ.
ବର୍ଷ
ସାଂଘାତିକ ଦୁର୍ଘଟଣା ସଂଖ୍ୟା
ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା/ କାରଣ
ଗମ୍ଭୀର ଦୁର୍ଘଟଣା ସଂଖ୍ୟା
ଗୁରୁତର ଆହତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା
1
2020
48
53
1 18
139
2
2021
43
51
193
195
3
2022
24
28
179
189
କୋଇଲା ଖଣି ସ୍ଥାନରେ ଏଭଳି ଦୁର୍ଘଟଣାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଏହି ପ୍ରକାର ଅଟେ:-
1. କୋଇଲା ଖଣି ସମେତ ଖଣିରେ ନିୟୋଜିତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ବୃତ୍ତିଗତ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଖଣି ଅଧିନିୟମ, ୧୯୫୨ ଏବଂ ଏହା ଅଧୀନରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିବା ନିୟମ ଏବଂ ବିନିୟମ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥାଏ । ଖଣି ଅଧିନିୟମ, ୧୯୫୨ ଖଣି ନିରାପତ୍ତା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (ଡିଜିଏମ୍ଏସ୍) ଦ୍ୱାରା ଉପଯୁକ୍ତ ଆଇନ, ନିୟମ, ନିୟମ, ମାନକ ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାର ବିକାଶ, ଯାଞ୍ଚ, ଦୁର୍ଘଟଣାର ଅନୁସନ୍ଧାନ, ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ବିପଦ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା ଏବଂ ଏସଓପି ପ୍ରସ୍ତୁତ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଚାଳିତ କରାଯାଇଥାଏ ।
2. ଖଣି ଅଧିନିୟମ, ୧୯୫୨, ଖଣି ନିୟମ-୧୯୫୫, କୋଇଲା ଖଣି ନିୟମାବଳୀ-୨୦୧୭ ଏବଂ ଏହା ଅଧୀନରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିବା ଉପ-ଆଇନ ଓ ସ୍ଥାୟୀ ଆଦେଶ ଅଧୀନରେ ଥିବା ବୈଧାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ଅନୁପାଳନ ବ୍ୟତୀତ ଦୁର୍ଘଟଣାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ କୋଇଲା ଖଣି ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ କୋଇଲା ଖଣିରେ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ-
· ସାଇଟ୍ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବିପଦ ଆକଳନ ଆଧାରିତ ନିରାପତ୍ତା ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା (ଏସଏମପି)ର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ।
· ପ୍ରାଥମିକ ବିପଦ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା (ପିଏଚଏମପି) ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା।
· ସାଇଟ୍-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବିପଦ ଆକଳନ ଆଧାରିତ ମାନବ ସଞ୍ଚାଳନ ପ୍ରକ୍ରିୟା (ଏସ୍ଓପି)ର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଅନୁପାଳନ।
· ବହୁ ବିଷୟକ ସୁରକ୍ଷା ଅଡିଟ୍ ଟିମ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଖଣିଗୁଡ଼ିକର ନିରାପତ୍ତା ଅଡିଟ୍ କରିବା।
· ଷ୍ଟ୍ରାଟା ପ୍ରବନ୍ଧନ ପାଇଁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଭାବରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ରକ୍ ମାସ୍ ରେଟିଂ (ଆରଏମଆର) ଆଧାରିତ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଣାଳୀ ପରି ସ୍ତର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରିବା ।
· ସ୍ତର ସମର୍ଥନ ପ୍ରଣାଳୀର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ତଦାରଖ ପାଇଁ ଷ୍ଟ୍ରାଟା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ।
· ରେଜିନ୍ ଏବଂ ସିମେଣ୍ଟ କ୍ୟାପସୁଲ ସହିତ ରୁଫ୍ ବୋଲ୍ଟିଂ ପାଇଁ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଡ୍ରିଲିଂର ବ୍ୟବହାର କରି ଛାତ ବୋଲ୍ଟିଂ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଷ୍ଟ୍ରାଟା ମନିଟରିଂ ଉପକରଣର ବ୍ୟବହାର କରିବା ।
1. ଖଣି ପରିବେଶ ର ତଦାରଖ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା:
· ମିଥୋନମିଟର, ସିଓ-ଡିଟେକ୍ଟର, ମଲ୍ଟି ଗ୍ୟାସ୍ ଡିଟେକ୍ଟର ଇତ୍ୟାଦି ଦ୍ୱାରା ଖଣି ଗ୍ୟାସ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ।
· ପରିବେଶ ଟେଲି ମନିଟରିଂ ସିଷ୍ଟମ (ଇଟିଏମଏସ) ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ମିଥେନ୍ ଡିଟେକ୍ଟର (ଏଲଏମଡି) ଇତ୍ୟାଦି ସ୍ଥାପନ କରି ଖଣି ପରିବେଶର ନିରନ୍ତର ତଦାରଖ ।
· ଉତ୍ତମ ସଠିକତା ସହିତ ଖଣି ବାୟୁ ନମୁନା ବିଶ୍ଳେଷଣ ପାଇଁ ଗ୍ୟାସ୍ କ୍ରୋମାଟୋଗ୍ରାଫର ପ୍ରୟୋଗ।
· ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଧୂଳି ନମୁନା (ପିଡିଏସ)ର ବ୍ୟବହାର।
· ପରିବେଶ ଧୂଳିର ସାନ୍ଦ୍ରତା ଆକଳନ କରିବା ପାଇଁ ବୃହତ ଓସିପିଗୁଡିକରେ ନିରନ୍ତର ପରିବେଶ ବାୟୁ ଗୁଣବତ୍ତା ମନିଟରିଂ ସିଷ୍ଟମ (ସିଏଏକ୍ୟୁଏମଏସ) ବ୍ୟବହାର।
1. ଓସି ଖଣି ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନିରାପତ୍ତା ବ୍ୟବସ୍ଥା:
· ବିସ୍ଫୋରଣ ମୁକ୍ତ ସୁରକ୍ଷିତ ଖନନ ପାଇଁ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଭୂପୃଷ୍ଠ ଖଣିର ବ୍ୟବହାର।
· ଖଣି-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଯାତାୟତ ନିୟମର ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ।
· HEMM ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ ସିମୁଲେଟର ଉପରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ।
· ନିକଟତମ ଚେତାବନୀ ଉପକରଣ, ରିୟର ଭିୟୁ ମିରର ଏବଂ କ୍ୟାମେରା, ଅଡିଓ-ଭିଜୁଆଲ ଆଲାର୍ମ (ଏଭିଏ), ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଅଗ୍ନି ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଦମନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଇତ୍ୟାଦି ସହିତ ସୁସଜ୍ଜିତ ଡମ୍ପର।
· ଅପରେଟରମାନଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଏର୍ଗୋନୋମିକାଲି ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଥିବା ସିଟ୍ ଏବଂ ଏସି କ୍ୟାବିନ୍ ।
· ସେହି ଖଣି ମଧ୍ୟରେ ଏଚଇଏମଏମର ଗତିବିଧି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ କିଛି ବଡ଼ ଓସିପିରେ ଜିପିଏସ୍ ଆଧାରିତ ଅପରେଟର ଇଣ୍ଡିପେଣ୍ଡେଣ୍ଟ ଟ୍ରିକ୍ ଡିସ୍ପୋଚ ସିଷ୍ଟମ (ଓଆଇଟିଡିଏସ) ଏବଂ ଜିଓ ଫେସିଂ ।
· ଆଲୋକର ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତା ସମ୍ପନ୍ନ ଟାୱାର ବ୍ୟବହାର କରି ଆଲୋକ ବ୍ୟବସ୍ଥା।
1. ଖଣି ନିରାପତ୍ତା ଉପରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ:
· ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଏବଂ ରିଫ୍ରେସର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଚାକିରି ଉପରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ।
· HEMM ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ ସିମୁଲେଟର ଉପରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ।
· ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟରେ ନିୟମିତ ଆଧାରରେ ଆଗଧାଡ଼ିର ଖଣି ଅଧିକାରୀଙ୍କର କୌଶଳ ଉନ୍ନୟନ ।
· ନିୟମିତ ଭାବେ ନିରାପତ୍ତା କମିଟି ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଚୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା।
· ଖଣି କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀଙ୍କ ଜ୍ଞାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
· ସିମଟାରସ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରାପ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିପଦ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ।
1. ଖଣି ନିରାପତ୍ତା ଯାଞ୍ଚ:
· ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସଂଖ୍ୟକ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ବୈଧାନିକ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ ଏବଂ ଖଣି ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ ଖଣି କାର୍ଯ୍ୟର ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ତଦାରଖ।
· ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖଣିରେ ନିଯୁକ୍ତ ଶ୍ରମିକ ନିରୀକ୍ଷକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିୟମିତ ଯାଞ୍ଚ।
· ଅଚାନକ ବ୍ୟାକ୍ ସିଫ୍ଟ ଖଣି ଯାଞ୍ଚ ଖଣି ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳ ସ୍ତରୀୟ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯାଞ୍ଚ କରନ୍ତୁ।
· ସମ୍ପୃକ୍ତ ସହାୟକ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ସିଆଇଏଲ୍ ର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ନିରାପତ୍ତା ସଂଗଠନର ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିୟମିତ ଖଣି ଯାଞ୍ଚ।
· ସିଆଇଏଲ୍ ଏବଂ ସହାୟକ ସଂସ୍ଥାର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିୟମିତ ଖଣି ଯାଞ୍ଚ।
· ସୁରକ୍ଷା ମାନଦଣ୍ଡର ଅନୁପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିରାପତ୍ତା ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖଣିରେ ନିୟମିତ ନିରାପତ୍ତା ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଏ ।
· ବିଭିନ୍ନ ନିରାପତ୍ତା ମାନଦଣ୍ଡର ଗୁଡିକର ତଦାରଖ ପାଇଁ ଅନଲାଇନ୍ କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ସୁରକ୍ଷା ମନିଟରିଂ ପ୍ରଣାଳୀ "ସିଆଇଏଲ ନିରାପତ୍ତା ସୂଚନା ପ୍ରଣାଳୀ (ସିଏସଆଇଏସ)"।
ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଏକ ଲିଖିତ ଉତ୍ତରରେ କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା, ଖଣି ଓ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।

Ministry of Coal
Measures in place to Ensure Coal Mines Safety
07 AUG 2023 3:46PM by PIB Delhi
The details of fund allocated under Conservation and Safety in coal mines in the last three years are as under:
(Rs. in crore)
Name of Sub Schemes
2022-23
2021-22
2020-21
BE
RE
BE
RE
BE
RE
Conservation and Safety
4.00
4.00
6.00
4.50
10.00
6.00
Rs 20 Cr has been allocated during BE-2023-24. As per approved outlay, Rs. 20 Cr has been provisioned for 2024-25 and Rs. 20 Cr for 2025-26.
Details of accidents at coal mining sites, including injuries and casualties reported in the last three years, are as under:
S. No.
Year
No. of Fatal accidents
No. of fatalities/ Causalities
No. of serious accidents
No. of persons seriously injured
1
2020
48
53
1 18
139
2
2021
43
51
193
195
3
2022
24
28
179
189
The steps taken to reduce the occurrence of such accidents at coal mining sites, are as under:
(i) Occupational safety & health of workers employed in mines including coal mines is governed by Mines Act, 1952 and rules and regulation framed thereunder. The Mines Act, 1952 is administered by Directorate General of Mines Safety (DGMS) by way of development of suitable legislations, rules, regulations, standards and guidelines, inspection, investigations of accidents, awareness activities and formulating risk management plan and SoPs.
(ii) Apart from compliance of the statutory provisions under the Mines Act, 1952, the Mines Rules- 1955, the Coal Mine Regulations- 2017 and Bye-laws & Standing Order framed there under, the following steps are taken to reduce occurrence of accidents and to ensure safety in coal miners -
o Preparation and implementation of Site Specific Risk Assessment based Safety Management Plans (SMPs).
o Preparation and implementationofPrincipal Hazards Management Plans (PHMPs).
o Formulation and complianceof Site-specific Risk Assessment based Standard Operating Procedures (SOPs).
o Conducting Safety Audit of mines through multi-disciplinary Safety Audit teams.
o Adoption of the state-of-the art mechanism for Strata Management such as Scientifically determined Rock Mass Rating (RMR) based Support System.
o Strata Control Cell for monitoring efficacy of strata support system.
• Roof bolting by using mechanized Drilling for Roof Bolting with Resin and Cement capsules and use modern Strata Monitoring Instruments.
(iii) Mechanism for monitoring of mine environment:
o Detection of mine gases by Methanometer, CO-detector, Multi-gas detector etc.
o Continuous monitoring of mine environment by installing Environmental Tele Monitoring System (ETMS) & Local Methane Detectors (LMD) etc.
o Application of Gas Chromatograph for mine air sample analysis with better accuracy.
o Use of Personal Dust Sampler (PDS).
o Use of Continuous Ambient Air Quality Monitoring System (CAAQMS) in large OCPs to assess the ambient dust concentration.
(iv) Specific Safety measures for OC mines:
o Use of eco-friendly Surface Miners for blast free safe mining.
o Formulation and implementation of Mine-specific Traffic Rules.
o Training on Simulators to HEMM operators.
o Dumpers fitted with Proximity Warning Devices, Rear view mirrors and camera, Audio-Visual Alarm (AVA), Automatic Fire Detection & Suppression system etc.
o Ergonomically designed seats & AC Cabins for operators’ comfort.
o GPS based Operator Independent Truck Dispatch System (OITDS) and Geo-fencing in some large OCPs for tracking movement of HEMMs inside OC mine.
o Lighting arrangement using high mast towers for increasing level of illumination.
(v) Training on Mine Safety:
o Initial and Refresher training & On-the-Job Training as per statute.
o Training on Simulators to HEMM operators.
o Skill up-gradation of frontline mine officials on continual basis on various topics.
o Sensitization of all employees including Members of Safety Committees and contractual workmen on regular basis.
o Various training programme for enhancement of knowledge of mine executives.
o Training on Risk Management by SIMTARS accredited executives.
(vi) Mine Safety Inspection:
o Round-the-clock Supervision of all mining operations by adequate number of competent & statutory Supervisors and mine Officials.
o Regular Inspection by Workmen Inspectors appointed in each mine.
o Surprise back shift mine Inspections by mine and area level officials.
o Regular mine Inspection by officials of Internal Safety Organization of respective subsidiary and CIL.
o Periodic mine Inspections by senior officials of CIL & Subsidiaries.
o Regular safety awareness programs are conducted in every mine to increase safety awareness amongst grass root level workmen for ensuring compliance of safety norms.
• Online Centralized Safety Monitoring System “CIL Safety Information System (CSIS)” for monitoring different safety parameters.
This information was given by Union Minister of Coal, Mines and Parliamentary Affairs Shri Pralhad Joshi in a written reply in Rajya Sabha today.