হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
পি.এম. দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা অখিল ভারতিয়া শিক্ষা সমাগম হৌদোকখ্রে
PM SHRIগী মখাদা ফন্দগী অহানবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোকখ্রে
লোল 12দা ৱাহন্থোক হল্লবা এজুকেসন অমসুং স্কিল করিকলম লাইরিক ফোঙখ্রে
“নাৎকী লৌশিং পথাপ অমসুং তুংগী মতমগী তেক্নোলোজীবু NEPনা চপ মান্নবা মরু ওইবা পীরি”
“5Gগী মতমসিদা, PM-SHRI স্কুলশিংনা মোদর্ন এজুকেসনগী পাম্বৈ অমা ওইগনি”
“জনলিবর অমসুং অবু ধাবিদা IIT কেম্পসশিং হাংদোকখ্রে। লৈবাক কয়ামরুম্না মখোয়গী লৈবাক মনুংদা IIT কেম্পসশিং হাংদোকপীনবা অপাম্বা ফোঙদোকরক্লি”
29 JUL 2023 5:12PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি দিল্লীগী প্রগতী মৈদান্দা লৈবা ভারত মন্দপমদা অখিল ভারতিয়া শিক্ষা সমাগম হৌদোকখ্রে। থৌরম অসিগা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী 2020 হৌদোকখিবগী অহুমশুবা কুমওনগা চান্নরি। মহাক্না PM-SHRI স্কিমগী মখাদা ফন্দগী অহানবা ইন্সতোলমেন্তসু থাদোকখ্রে। স্কুল 6207না লুপা করোর 630গী শেনফম ওইবা অহানবা ইন্সতোলমেন্ত ফংনখি। লোল 12তা ৱাহন্থোক হনখ্রবা এজুকেসন অমসুং স্কিল করিকলম লাইরিকসু মহাক্না ফোঙখি। থৌরম অসিদা উৎখিবা একজিবিসন অসিবুসু প্রধান মন্ত্রীনা য়েংখি।
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা ভারত অসি রিসর্স অমসুং ইনোবেসনগী হব অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। অখিল ভার্তিয়া শিক্ষা সমাগমদা ৱাং ঙাংলদুনা https://t.co/bYOjU6kby5
থৌরম অসিদা উৎখিবা একজিবিসন অসিগী অকোইবদা প্রধান মন্ত্রীনা চৎতুনা য়েংশিনখি।
কেন্দ্রগী এজুকেসন অমসুং স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনোরশীপ মন্ত্রী শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান, এজুকেসনগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রাজকুমার রঞ্জন সিংহ, শ্রীমতি অনপুর্ন দেবী, দা. সুভাস সর্কার অমসুং এজুকেসন অমসুং স্কিল দিভেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরীশিং থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা লৈবাক্কী মরাইবক হোংদোকপা ঙম্বা হীরমশিংগী মতাংদা এজুকেসন্না লৌরিবা মরূ ওইবা অসিসু ফোংদোকখি। “21শুবা চহি-চাগী ভারতনা তুংলমচত্তা চঙশিন্দুনা ফংনবা তাল্লিবা পান্দম ফংবদা ঐখোয়গী এজুকেসনগী পথাপ্না অচৌবা থৌদাং য়াগনি”, মহাক্না হায়খি। অখিল ভারতিয়া শিক্ষা সমাগমগী মরু ওইবদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা খন্ন-নৈনবা হায়বসি এজুকেসন্দা য়াম্না মরু ওই হায়খি। মমাংগী চহিগী অখিল ভারতিয়া শিক্ষা সামগম্না ভরানসীগী নৌনা শাবা রুদ্রক্স কনভেন্সন সেন্তরদা পাংথোকখিবা অমসুং হন্দক্কী চহিগী অসিনা অনৌবা ভারত মন্দপমদা পাংথোক্লিবা অসিদা ওইরিবা তান চানবগী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মসিনা মন্দপম অসি হৌনবী মতুং ইন্না শঙ্গাখ্রবা মতুংদা পাংথোকপা অহানবা থৌরম্নি।
কাশিগী রুদ্রক্সতগী হৌজিক্কী মতমগী ভারত মন্দপম ফাওবদা, প্রধান মন্ত্রীনা অরীবা অমসুং অনৌবা অনিবু পুনশিনবগী অখিল ভারতিয়া শিক্ষা সমাগমগী খোঙচৎ অসিদা নুংগী ওইবা ৱারোল অমসু লৈরি। নাকল অমদা, ভারতকী এজুকেসন সীস্তেম্না লমদমসিগী অরিবা নাৎ অমসুং চৎনবীবু য়োক্তুনা থম্লি অমসুং অতোপ্পা নাকল অমদনা লৈবাক অসিনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎলক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। এজুকেসন সেক্তরনা হৌজিক ফাওবদা ফংলক্লিবা মায় পাকপা অসিদা শরুক তমখিবা মীওইশিংবু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি। ঙসি অসি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী অহুমশুবা কুমওন্নি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা পোলিসী অসিবু মিসন অমা ওইনা লৌদুনা মশক থোকপা মায় পাকপা ফংহনবগীদমক্তা অখঙ-অহৈ, একাদমিসিয়ম অমসুং ওজাশিংবু থাগৎখি। থৌরম অসিদা উৎলিবা একজিবিসন অসিগী মতাংদা পাউদম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা স্কিল অমসুং এজুকেসন অমদি ইইনোভেতিব তেক্নিক কয়া উৎলিবা অসিগী মতাংদা মিৎয়েং চঙখি। লৈবাক অসিদা এজুকেসন অমসুং স্কুলিংগী শক্তমদা অহোংবা লাক্লিবা অমসুং অঙান মচাশিং ফাওবনা শান্ন-খোৎনবগী খুত্থাংদা মহৈ তম্লকপগী মতৌদা মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। থৌওংশিং অসিবু উরুরগা তুংগী মতমগী মতাংদা থাজবা হেনগৎলে হায়না মহাক্না মখা তাখি। লাক্লিবা মীওইশিংনা একজিবিসন অসিবু শোইদনা য়েংবীনবা মহাক্না ৱাফম থমখি।
অচৌবা অহোংবা পুরকপা মতমদা মতম খরদি অদুম চঙই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।NEP হৌদোকপা মতমদা লৈখিবা পাংথোকফম থোকপা থবক কয়া নীংশিংলুবদা, প্রধান মন্ত্রীনা স্তেকহোলদর খুদিংনা অনৌবা থৌওং কয়া পায়খৎনবা খোঙফম চেৎখিবা অমসুং থৱাই য়াওবগী মতৌ উৎখিববু থাগৎপা ফোংদোকখি। নাৎকী লৌশিং পথাপ অমসুং তুংগী মতমগী তেক্নোলোজীবু NEPনা চপ মান্নবা মরু ওইবা পীরি হায়না মহাক্না হায়খি। প্রাইমারী এজুকেসন্দা অনৌবা করিকলম চৎনহনবা, হাইয়র এজুকেসনগীদমক্তা রিজনেল লোলশিংদা লাইরিক ফোঙবা অমসুং লৈবাক অসিগী রিসর্চ ইকোসীস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক্তা এজুকেসন মালেমগী স্তেকহোলদরশিংনা য়াম্না কন্না হোৎনখিববু মহাক্না মপুং ওইনা পনখি। 10+2 সীস্তেমগী মহুত্তা 5+3+3+4 সীস্তেম অসি হৌজিক চৎনরে হায়না মহৈরোইশিংনা হৌজিক ভাব তারে হায়না মহাক্না হায়খি। লৈবাক পুম্নমক্কী ওইবা য়ুনিফোর্মিতী পুরকপা ওইনা এজুকেসনগী থবক-থৌরমশিং অসি চহি 3দগী হৌরগনি। পার্লিয়ামেন্ততা নেস্নেল রিসর্চ ফাউন্দেসন বিল হৌদোকখিববু কেবিনেতনা অয়াবা পীখ্রে হায়না মহাক্না পাউদমখি। NEPগী মখাদা নেস্নেল করিকল্ম ফ্রেমৱর্ক অমা য়াম্না থুনা লাক্লগনি। চহি 3-8কী মহৈরোইশিংগী ফ্রেমৱার্ক অসিসু হৌজিক শেম শাবা লোইরে। লৈবাক শিনবা থুংবনা চপ মান্নবা সীলেবস অমা ইল্লগনি অমসুং NCERTনা মসিগী লাইরিক শেম শারি। ক্লাস 3-12 ফাওবগী তোঙান-তোঙানবা সবজেক্ত 130মুক্কী অনৌবা লাইরিক কয়াসু লোল 22দা থুনা ফোঙলগনি অমসুং মসি রিজনেল লোলদা এজুকেসন পীবগী থৌওংগী মহৈ ওইনা পাংথোকপনি হায়না মহাক্না পাউদমখি।
মহৈরোই অমনা থেংনবা খ্বাইদগী মীচঙ মীখায় নাইবা থৌওংদি মখোয়গী মহৈগী মহুত্তা মখোয়না ঙাঙবা লোলদা য়ুম্ফম ওইরগা মখোয়গী থাক খায়বা অসিনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “মমালোলদা এজুকেসন পীবনা ভারতকী মহৈরোইশিংদা অনৌবা অচুম্বা ৱায়েল পীবগী থৌওং অমা হৌদোক্লি। মসিদি সোসিএল জস্তিসকী মাইকোদসু মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মালেমসিদা লোল মশিং য়াম্না লৈবা অমসুং মসিগী মরু ওইবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়বদা মালেমগী চাউখৎপা লৈবাক কয়াদি মখোয়গী মমালোলগী মরম্না অতৈদগী অহেনবা লৈ। লৈবাক কয়া অমদি মশাগী মমালোল শিজিন্নৈ হায়না মহাক্না হায়খি। ভারত্তা চৎনবা লোল মখল কয়া লৈজরবসু, মখোয়শিংবু শোত্থবগী খুদম ওইনা লৌই অমসুং ইংলিশ ঙাঙবা ঙমদবশিংবু শকখঙবীদে হায়না মহাক্না নুংনাংবা ফোংদোকখি। মসিনা মরম ওইরগা, খুঙ্গংগী অঙাংশিংনা খ্বাইদগী চৈথেং ফংই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী থোক্লকপদগী মসিগুম্বা থাজবা অসি লৈবাক অসিনা থাদোকপা হৌরক্লে হায়না মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। “ঐহাক্তি UNদা ফাওবা ভারতকী লোলদা ৱা ঙাঙই”, শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
সোসিএল সাইন্সতগী ইঞ্জিনিয়রিং ফাওবগী সবজেক্তশিং অসি ভারতকী লোলদা তম্বীবা হৌরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইনা পাউদমখি। “মহৈরোই অমনা লোল অমদা থাজবা থম্লকপা মতমদা, মখোয়গী স্কিল অমসুং তেলেন্তনা অকক্নবা অমত্তা লৈতনা শাহৌরক্কনি”, শ্রী মোদীনা হায়খি। মশাগী কান্নবা খরগীদমক্তা লোলদা রাজনীতি তৌবশিংনা মখোয়গী থবক-থৌরমশিং তোকপা তারে হায়না মহাক্না হায়খি। “নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা লৈবাক্কী লোল খুদিংদা ইকায় খুম্নবা উৎকনি”, মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়না অমৃত কালগী মথংগী চহি 25তা শাহৌ লৈবা অনৌবা চারোন শুরোন অমা শেম্বা তাবনি হায়খ্রে। মীনায় ওইবগী ৱাখল্লোন্দগী মনিং-মখা তম্বা, ইন্নোভেসন পাংথোক্নিংবগী খৌরাংবা পোকপা অমসুং মশাগী মথৌদাং খঙবা, সাইন্সতগী স্পোর্ত ফাওবগী হীরমদা লৈবাক্কী মিংচৎ পুরক্নবা শেম শাবা, 21শুবা চহি চাগী তঙাই ফদবগী মখা পোন্না মশাবু স্কিল লৈহন্নবা হোৎনবা কিদবা অদুগুম্বা চারোন শুরোন অমা শেম্বা তাবনি। “NEPনা মসিদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি”, মহাক্না হায়খি।
ক্বালিতী এজুকেসন পীবগী পেরামীতর কয়াগী মনুংদগী, ভারতনা খ্বাইদগী হেন্না লুনা হোৎনরিবা অসিদি মান্নবা মিৎয়েং য়েংবদনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “ভারতকী নহা খুদিংনা চপ মান্নবা এজুকেসন অমসুং এজুকেসনগী চপ মান্নবা খুদোংচাবা ফংবা হায়বসিনা NEPগী মিৎয়েংনি”, মসিমকসু স্কুল হাংদোকপা খক্তদা অকক্নবা থমদুনা তৌগদবা নত্তে হায়না পাউদম্লদুনা মহাক্না হায়খি। ক্বালিতী এজুকেসন হায়বসি এজুকেসনগা লোয়ননা রিসোর্সশিংদসু য়ৌহনগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি। মসিনা হায়বদি, অঙাং খুদিংনা মহাক্কী অপাম্বগী মখা পোন্না খুদোংচাবা ফংগদবনি হায়বনি। “এজুকেসন্দা চাং মান্নবা মিৎয়েং থম্বা হায়বসিনা লৈফম, থাক অমসুং লমদমগী মখা পোন্দনা অঙাং অমত্তবু এজুকেসন্দগী নাথৈদবা হায়বনি”, মহাক্না হায়খি। PM SHRIগী মখাদা স্কুল লিশিং কয়াবু অপগ্রেদ তৌরি হায়না মহাক্না হায়খি। “5Gগী মতমসিদা, PM-SHRI স্কুলশিংনা মোদর্ন এজুকেসনগী পাম্বৈ অমা ওইগনি”, মহাক্না মখা তাখি। ত্রাইবেল খুঙ্গংশিংগী এক্লাব্যা স্কুল, খুঙ্গংশিংদা ইন্তর্নেতকী খুদোংচাবা ফংবা অমসুং মহৈরোইশিংনা DIKSHA, SWAYAM অমসুং স্বয়ম্প্রভাগুম্বা পাম্বৈগী খুত্থাংদা এজুকেসন ফংলিবা অসিগী মতাংদা মহাক্না পনখি। “এজুকেসনগীদমক্তাতঙাই ফদবা রিসোর্সশিংগী মরক্তা লৈবা অহাঙবা খুদিংমক খোঙজেল থুনা মেনশিল্লক্লি”, মহাক্না হায়খি।
মহৌশাগী এজুকেসনগী পথাপ্তা ভোকেস্নেল এজুকেসন শরুক য়াহনবা অমসুং এজুকেসনবু হেন্না নুংঙাইবা থৌওং ওইহনবগী খোঙথাংশিং পায়খৎপা হৌরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মমাংগী মতমদা, লেব অমসুং প্রেক্তিকেল তৌবগী খুদোংচাবা অসি স্কুল খরখক্কী মফমদা লৈরম্মি হায়বা ৱাফমদা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিল্লদুনা, চাউরাকপা মহৈরোই লাক্ষ 75 হেনবনা সাইন্স অমসুং ইন্নোভেসনগী মতাংদা তম্লিবা অতল তিঙ্করিং লেবতা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। “সাইন্সনা মীয়ামগীদমক্তা মশাবু য়াম্না চমথোকহল্লি। মশক নাইবা প্রোজেক্ত কয়া লুচিংদুনা অমসুং ভারতপু মালেমগী রিসর্চ হব ওইহন্দুনা লৈবাক্কী তুংগী মতমগী শক্তম শেমগদৌরিবা অসিদি মসিগুম্বা নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিংনি”, মহাক্না হায়খি।
“শেমদোকপা খুদিংদা থৌনা চঙই অমসুং থৌনা লৈবনা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া শাহৌহল্লি”, শ্রী মোদীনা হায়খি। মালেম্না ভারত অসি অনৌবা খুদোংচাবা কয়াগী হৌরকফম্নি হায়না য়েংনরি হায়না শ্রী ওদীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা সোফৱেয়র তেক্নোলোজী অমসুং স্পেস তেক্কী খুদম পীরদুনা ভারতকী তৌবা ঙম্বগী মতিক্কা চাংয়েংনবা হায়বসি অরায়বা নত্তে হায়না মহাক্না হায়খি। দিফেন্স তেক্নোলোজীগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী ‘লো কোস্ত’ অমসুং ‘বেস্ত ক্বালিতী’গী মোদেল অসিদি শোইদনা মায় পাক্কনি হায়খি। ভারতকী ইন্দস্ত্রীগী মিংচৎ অমসুং স্তার্তঅপ ইকোসীস্তেমগী গ্রোথ হেনগৎলক্লিবা অসিগা লোয়ননা মালেম্না ভারতকী এজুকেসন পথাপ্পু ইকায় খুম্নবসি নোংম-নোংমগী হেনগৎলক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। ভারতকী ইন্সতিত্যুত কয়াগী মালেমগী রেঙ্কিংদা হেনগৎলক্লি হায়না মহাক্না পল্লদুনা, জাঞ্জিবার অমসুং অবু ধাবীদা অনৌবা IIT কেম্পস অনিসু লৈরগনি হায়খি। “অতোপ্পা লৈবাক কয়া অমনসু মখোয়গী লৈবাকশিংদা IIT কেম্পস হাংনবা ঐখোয়গী ইফমদা হায়জরক্লি”, মহাক্না মখা তাখি। এজুকেসন ইকোসীস্তেমদা অফবা অহোংবা কয়া লাকপা অসিনা মরম ওইরগা মালেমগী য়ুনিভর্সিতী কয়ানা ভারত্তা মখোয়গী কেম্পস হাংবা পাম্নরিবা অসিগী মতাংদসু মহাক্না পাউদমখি। ওস্ত্রেলিয়াগী য়ুনিভর্সিতী অনিনা গুজরাতকী GIFT সিতীদা মখোয়গী কেম্পস হাংদোকপা পাম্লিবা অসিগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুসনশিংগী মপাঙ্গল লেপ্তনা হেনগৎহনবা অমসুং মখোয়বু ফ্যুচর রেদী ওইহন্নবগীদমক্তা হোৎনবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা অহেনবা মিৎয়েং থমখি। মসিগুম্বা ইহৌ অসিদা ভারতকী ইন্সতিত্যুত, য়ুনিভর্সিতী, স্কুল অমসুং কোলেজশিংনা ময়োলদা লৈহনবগী মথৌ তারিবা অসিদা মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি।
“মপাঙ্গল লৈবা নহা শেমগৎপনা মপাঙ্গল লৈবা লৈবাক শেমগৎপগী খ্বাইদগী চাউবা গেরেন্তীনি” অমসুং মসিদা মমা-মপা অমসুং ওজাশিংগী অচৌবা থৌদাং লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহৈরোইশিংদা খঙনিংবা পোকপা অমসুং ইমেজিনেসনবু ৱাংনা থমহন্নবগীদমক্তা পুক্নিং থৌগৎনবা মহাক্না মমা-মপা অমসুং ওজাশিংগী মফমদা হায়খি। “ঐখোয়না তুংগী মতমদা মিৎয়েং থম্বা তাবনি অমসুং ফ্যুচরগী ওইবা মাইন্দসেত অমগা লোয়ননা ৱাখল খনগদবনি। ঐখোয়গী অঙাংশিংবু লাইরিক্কী পোৎলুমদগী মনিং তমহনবা তাবনি”, মহাক্না হায়খি।
মালেম্না মপাঙ্গল লৈবা ভারতকী মতাংদা খঙনীংবা হেনগৎলক্লিবা অসিনা মরম ওইরগা ঐখোয় খুদিংগী মথক্তা লৈরক্লিবা থৌদাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। য়োগ, অয়ুর্বেদ, আর্ত অমসুং লিতরেচরগী মতাংদা মহৈরোইশিংদা খঙহনবগী মরু ওইবশিংসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। ইং 2047 ফাওবদা ‘বিকশিত ভারত’ অমা ওইহন্নবা চৎলিবা ভারতকী খোঙচৎ অসিদা মহৈরোইশিংগী হৌজিক্কী চারোন শুরোন অসিগী মরু ওইবশিংবু মহাক্না ওজাশিংদা খঙহনবগা লোয়ননা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী দরমেন্দ্র প্রধান্না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু অখিল ভার্তিয়া শিক্ষা সমাগমগী হৌদোকপগী সেসন্দা পুম্নমকপু ইথিল পীবগীদমক্তা ইকাই খুম্নবা উৎখি। মহাক্না হায় প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং অমসুং লমজিং লমতাক্কী মখাদা ভারতমচা ওইবগী মগুনশিং অদু খোঙফম চেৎশিন্নবা হোৎনবা অমসুং এজুকেসন সিস্তেম অসি 21শুবা চহিচাগী মতমগা চুনরবা ৱাখল্লোনশিংগা লোয়ননা পুন্না চৎমিন্নহনবদা খোংজেল য়াংশিলহল্লি। শ্রী প্রধান্না মখাতানা হায় NEPঅসিনা মহাত্মা গান্ধী, গুরুদেব তেগোর, স্বামি বিবেকানন্দ অমসুং মহা ঋশি অরবিন্দগুম্বা মমিং লৈরবা মীওইশিংনা শাগৎচরম্বা ৱাখল্লোন অদুগা লোয়ননা হোলিস্তিকগী ৱাখল্লোন, কমপ্রিহেন্সিব অমসুং মল্তিদাইমেস্নেল ওইবা তেঞ্জিবল ফোর্ম অমা পীরি।
প্রধান মন্ত্রিগী ৱাখল্লোন্না লমজিং লমতাক্তুনা NEP 2020 অসি নহারোলশিংবু মখোঙ শোম্নবা অমসুং অমৃত কালগী মতমদা লৈবাক অসিবু লুচিংনবা শেম শানবা হৌদোকখি। মসিনা মখোয়বু মরুওইবা হ্যুমন ভেল্যুশিংনা পুনশিন্দুনা তুংদা লাক্কদবা শিংনবশিং মায়োক্ননবা শেম শানবা পান্দম থম্লি। ইম্প্লিমেন্ত তৌবগী চহি অহুম অসিগী মনুংদা পোলিসী অসিনা স্কুল, হায়র অমসুং স্কিল এজুকেসন্দা অঙকপা ফংনা অহোংবা পুরকখ্রে। জুলাই 29 অমসুং 30দা পাংথোক্কদৌরিবা নুমিৎ নিনিগী প্রোগ্রাম অসিনা একাদেমিক, সেক্তর এক্সপর্ত, পোলিসীমেকর, ইন্দস্ত্রীগী মীহুৎশিং, ওজাশিং অমসুং স্কুল, হায়র এদুকেসন অমসুং স্কিল্লিং ইন্সতিত্যুসনগী মহৈরোইশিংনা মখোয়গী ৱাখল্লোন, মাই পাকপগী ৱারী অমসুং NEP 2020 ইম্প্লিমেন্ত তৌনবা খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈ অমসুং মসিবু মাংলমদা পুখৎনবা লালোংশিং খন্ননবা প্লেতফোর্ম অমা পীরগনি।
অখিল ভার্তিয়া শিক্ষা সমাগমগী মনুংদা সেসন 16 য়াওগনি, মসিগী মনুংদা ক্বালিতী এজুকেসন অমসুং গভর্নান্স ফংহনবা, ইকুইতেবল অমসুং ইনক্লুসিব এজুকেসন, সোসিও ইকনোমিকেল্লি দিসএদভান্তেজ গ্রুপকী ইসুশিং, নেস্নেল ইন্সতিত্যুত রেঙ্কিং ফ্রেমৱর্ক, ইন্দিয়ন নোলেজ সিস্তেম, এজুকেসনবু মালেমগী থাক্তা পুখৎপানচিংবা হিরমশিং অসিদা খন্নগনি।
প্রোগ্রাম অসিগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা PM SHRI গী মখাদা ফন্দশিংগী অহানবা ইন্সতোলমেন্তশিং থাদোকখি। মসিগী স্কুলশিং অসিনা মহৈরোইশিংবু নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী (NEP) 2020 না মখোঙ শোমদুনা ইকুইতেবল, ইক্লুসিব অমসুং প্লুরেল সোসাইতী অমা শেম্বদা শরুক য়ানবা অমসুং প্রদোক্তিব ওইবা অমসুং থৌদাং লৌবা নাগরিগশিং ওইহন্নগনি।
এজুকেসনগী প্রিন্সিপল সেক্রেতরী/রাজ্য/UTশিংগী স্কিল দিপার্তমেন্ত/ IIT, NIT, IIIT, IISER, IISCশিংগী দিরেক্তরশিং সেন্ত্রেল, স্তেত অমসুং প্রাইভেত য়ুনিভর্সিতীশিংগী ভাইস চাঞ্চেলরশিং, HEIশিং হেদশিং, ফেকল্তীশিং, স্কুল, ITশিংগী প্রিন্সিপাল/ওজাশিং/মহৈরোইশিং, NCERT, CBSE, UGC, AICTE, NCTE, NCVET, SSC, NSDC অমসুং অতোপ্পা মমিং লৈরবা ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমীগী মীহুৎশিং অমসুং CII, FICCI, NASSCOM, ASSHOCHAMগী হেদ/মীহুৎশিং য়াওনা মীওই 3000 মুক্না সেসনশিং অসিদা শরুক য়াখি।
নুমিৎ নিনিগী মতম অসিদা হায়র এজুকেসন, স্কুল এজুকেসন অমসুং স্কিল্লিংগী তোঙান তোঙানবা সেক্তর কয়ামরুমদা পুন্না মশক থোকপা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্সতেন্দিং (MoU) 106 খুৎয়েক পীনগনি।
শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান্না ঙসি সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুত ওফ ক্লাসিকেল তমিল (CICT) গী মরুওইবা প্রোজেক্ত তারগী মখাগী লাইরিকশিং অসি ফোঙখি:
দিফিনিতিব এদিসন্স ওফ এন্সিএন্ত তমিল ৱর্কস
ত্রান্সলেসন ওফ এন্সিএন্ত তমিল ৱর্কস
হিস্তোরিকল গ্রামার ওফ তমিল
এন্তিক্বিতী ওফ তমিল: এন ইন্তর দিসিপ্লিনরি রিসর্স
সিংক্রোনিক এন্দ দাইক্রোনক স্তদী ওফ তমিল দাইলেক্তস
ইন্দিয়া এজ এ লিংগুইস্তিক এরিয়া
দিজিতেল লাইব্রেরী ফোর এন্সিএন্ত তমিল স্তদিজ
ওনলাইন তীচিং ওফ ক্লাসিকেল তমিল
কোর্পস দিভেলপমেন্ত ফোর ক্লাসিকেল তমিল ৱর্কস
ভিজ্যুল এপিসোদস ওন ক্লাসিকেল তমিল
থৌরম অসিগী মনুংদা স্কুল অমসুং হায়র এজুকেসন কয়ামরুমদগী খ্বাইদগী ফবা খোঙথাং কয়রুম উৎপা একজিবিসন অমা অমসুং স্কিল ইকোসিস্তেম অসিনা মীৎয়েং খ্বাইদগী চিংশিন্নীংঙাই ওইবা মশক অমা ওইখি। এজুকেসন অমসুং স্কিল লেন্দস্পেপ, ইন্দস্ত্রী অমসুং মরুওইবা স্তেকহোল্দরশিংগী মখাদা লৈবা ইন্সতিত্যুসন, ওর্গনাইজেসনশিংনা শেমগৎপা স্তোল 200দা মল্তিমেদিয়া একজিবিসন উৎখি। একজিবিসনশিং অসিগী মনুংদা য়াওরিবা খরদি- ইন্দিয়ন নোলেজ সিস্তেমস, আইদিয়া লেবস, স্তার্ত অপস, স্তেত য়ুনিভর্সিতীজ অসিনচিংবনি। মহৈরোইশিং, নহা ওইরিবা ভোলুন্তিয়রশিং অমসুং য়ুব সঙ্গমগী শরুক য়ারিবশিং য়াওনা মীওই লাখ 2 হেনবনা একজিবিসন অসিদা মীৎয়েং তাগনি হায়না পানরি।
নুমিৎ নিনিগী প্রোগ্রাম অসি জুলাই 30, 2023দা ভেলিদিক্তরী সেসন অমগা লোয়ননা লোইশিনগনি। থৌরম অসি কেন্দ্রগী এজুকেসন অমসুং স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনোর্শীপ মন্ত্রী শ্রী তর্মেন্দ্র প্রধান য়াওনা মমিং লৈরবা দিগনিতরী কয়ানা শরুক য়াগনি।

Ministry of Education
PM inaugurates Akhil Bhartiya Shiksha Samagam at Bharat Mandapam in Delhi
Releases first installment of funds under PM SHRI Scheme
Releases education and skill curriculum books translated into 12 Indian languages
“In NEP traditional knowledge and futuristic technologies have been given the same importance”
“In the age of 5G, PM- SHRI schools will be a medium of modern education”
“IIT campuses opened in Zanzibar and Abu Dhabi. Many other countries are also urging us to open IIT campuses in their own countries”
29 JUL 2023 5:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Akhil Bhartiya Shiksha Samagam at Bharat Mandapam jointly organized by the Ministry of Education and the Ministry of Skill Development & Entrepreneurship in Delhi today. It coincides with the 3rd anniversary of National Education Policy 2020. He also released the first installment of funds under the PM SHRI Scheme. 6207 schools received the first installment with a total amounting to 630 crore Rupees. He also released education and skill curriculum books translated into 12 Indian languages.
The Prime Minister also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion.
Union Minister for Education and Skill Development and Entrepreneurship, Shri Dharmendra Pradhan, Ministers of State for Education Shri Rajkumar Ranjan Singh, Smt Annpurna Devi, Dr. Subhas Sarkar and Secretaries of the Ministry of Education and Skill Development were present on the occasion among others.
Addressing the gathering, the Prime Minister underlined the primacy of education among the factors that can change the destiny of the nation. “Our education system has a huge role in achieving the goals with which 21st century India is moving”, he said. Emphasizing the importance of the Akhil Bhartiya Shiksha Samagam, the Prime Minister said that discussion and dialogue are important for education. The Prime Minister mentioned the coincidence of the last Akhil Bhartiya Shiksha Samagam taking place in the newly constructed Rudraksha convention center of Varanasi and this year’s Akhil Bhartiya Shiksha Samagam taking place in the brand new Bharat Mandapam. This is the first event at the Mandapam after its formal inauguration.
From the Rudraksha of Kashi to the modern Bharat Mandapam, the Prime Minister said that there is a hidden message in the journey of Akhil Bhartiya Shiksha Samagam of amalgamation of ancient and modern. He said that on the one hand, the educational system of India is preserving the ancient traditions of the land while on the other hand, the nation is fast progressing in the field of science and technology. The Prime Minister congratulated those who have contributed to the education sector for the progress made so far. Noting that today marks the third anniversary of the National Educational Policy, the Prime Minister thanked the intellectuals, academicians and teachers for taking this up as a mission and contributing towards the immense progress. Speaking about the exhibition showcased on the occasion, the Prime Minister highlighted the display of skills and education and innovative techniques. He touched upon the transforming face of education and schooling in the country where small children are learning via playful experiences and expressed optimism for the same. He also urged the guests to explore the exhibition.
The Prime Minister said that epoch-making changes take some time. Recalling the vast canvas to be covered at the time of the inauguration of the NEP, the Prime Minister praised the dedication and willingness to embrace new concepts of all the stakeholders. He said that in NEP traditional knowledge and futuristic technologies have been given the same importance. He mentioned the hard work of the stakeholders from the world of education for the new curriculum in primary education, books in regional languages, for higher education and for strengthening the research ecosystem in the country. He said students now understand that in place of the 10+2 system now the 5+3+3+4 system is in operation. Education will begin at the age of 3 bringing uniformity in the entire country. He also informed that the Cabinet has approved the introduction of the National Research Foundation Bill in the Parliament. The National Curriculum Framework under the NEP will come soon. The framework for 3-8 years old students is ready. The entire country will have a uniform syllabus and NCERT is preparing new course books for this. The Prime Minister informed that new books of about 130 various subjects are coming up for classes 3 to 12 in 22 different languages as a result of education being imparted in regional languages.
The Prime Minister pointed out that the biggest injustice to any student is judging them based on their language instead of their capabilities. “Education in the mother tongue is initiating a new form of justice for the students in India. It is also a very significant step towards social justice”, the Prime Minister remarked. Noting the multitude of languages in the world and their importance, the Prime Minister underlined that many developed nations of the world have got the edge owing to their local language. Giving the example of Europe, the Prime Minister said that most countries make use of their own native languages. He lamented that even though India has an array of established languages, they were presented as a sign of backwardness, and those who could not speak English were neglected and their talents were not recognised. As a result, the Prime Minister said, the children of the rural areas remained most affected. He emphasized that the country has now begun to shun this belief with the advent of the National Educational Policy. “Even at the UN, I speak in Indian language”, Shri Modi added.
The Prime Minister underlined that subjects ranging from social science to engineering will now be taught in Indian languages. “When the students are confident in a language, their skills and talent will emerge without any restrictions”, Shri Modi said. He also pointed out that those who try to politicize language for their own selfish interests will now have to shut their shops. “National Educational Policy will give due respect and credit to every language in the country”, he said.
The Prime Minister said that we have to create an energetic new generation in the next 25 years of Amrit Kaal. A generation free from the mentality of slavery, eager for innovations and ready to bring laurels in fields from science to sports, willing to skill themselves as per the needs of the 21st century, a generation filled with a sense of duty. “NEP will play a big role in this”, he said.
The Prime Minister said among the various parameters of quality education, India’s big effort is for equality. “Priority of NEP is that every youth of India should get the same education and the same opportunity for education”, he said, emphasizing that this is not limited to opening schools. He emphasized that equality should be extended to resources along with education. This, he said, means that every child should get options as per choice and capacity. “Equality in education means that no child is deprived of education due to place, class, region”, he said. He pointed out that thousands of schools are being upgraded under the PM SHRI Scheme. “In the age of 5G, these modern schools will be a medium of modern education”, he added. He mentioned Eklavya Schools in tribal villages, Internet facilities in villages and students receiving education through modes like DIKSHA, SWAYAM and Swayamprabha. “Now, In India, the gap of resources needed for education is being covered rapidly”, he said.
The Prime Minister highlighted the steps for integrating vocational education with general education and the ways of making education more interesting and interactive. Pointing out that the facility of labs and practicals were limited to a handful of schools earlier, the Prime Minister threw light on Atal Tinkering Labs where more than 75 lakh students are learning about science and innovation. “Science is simplifying itself for everyone. It is these young scientists that will shape the future of the country by leading significant projects and turn India into a research hub of the world”, he said.
“Any reform requires courage, and the presence of courage leads to the birth of new possibilities”, Shri Modi said as he underlined that the world is looking at India as a nursery of new possibilities. The Prime Minister gave examples of software technology and space tech and said that it is not easy to compete with India's capability. Speaking about defence technology, the Prime Minister said that India's model of ‘low cost’ and ‘best quality’ is sure to be a hit. He emphasized that the respect for India’s education system has significantly increased in the world with the increase in India's industrial reputation and startup growth ecosystem. He noted that the number of Indian institutes is increasing in all the global rankings and informed about two IIT campuses opening up in Zanzibar and Abu Dhabi. “Many other countries are also urging us to open IIT campuses in their own countries”, he said. He also touched upon many global universities willing to open their campuses in India due to the positive changes coming in the education ecosystem. He informed that two Australian universities are about to open their campuses in Gujarat's GIFT City. Shri Modi emphasized strengthening educational institutions continuously and working towards making them future-ready. He stressed the need to make India’s institutes, universities, schools and colleges as the center of this revolution.
The Prime Minister emphasized that “building capable youth is the biggest guarantee of building a strong nation” and parents and teachers play a major role in that. He appealed to teachers and parents to prepare students for confident curiosity and flights of imagination. “We have to keep an eye on the future and think with a futuristic mindset. We have to free the children from the pressure of books”, he said.
The Prime Minister talked about the responsibility that growing global curiosity in a strong India places on us. He reminded about acquainting the students of the importance of Yoga, Ayurveda, art and literature. He concluded by reminding the teachers about the importance of the current generation of students in India’s journey to a ‘Viksit Bharat’ in 2047.
While addressing the gathering, Shri Dharmendra Pradhan expressed his gratitude to the Prime Minister Shri Narendra Modi for inspiring all in the inaugural session of the Akhil Bhartiya Shiksha Samagam. He said that the leadership and continuous guidance of the Prime Minister are giving more momentum to the efforts to reaffirm the values ​​of Indianness and to align the education system with the modern ideas of the 21st century. Shri Pradhan further said that NEP is giving tangible form to the vision of holistic, comprehensive and multidimensional education envisioned by great personalities like Mahatma Gandhi, Gurudev Tagore, Swami Vivekananda, and Maharshi Arvind. NEP is establishing India as a global leader in education. The nectar emerging from this Mahakumbh will make our future generations more efficient and skilled, he added.
Guided by the vision of the Prime Minister, NEP 2020 was launched with a view to groom the youth and prepare them for leading the country in Amrit Kaal. It aims to prepare them for meeting the challenges of the future while keeping them grounded in basic human values. During the three years of its implementation the policy has brought radical transformation in the realms of school, higher and skill education. The two-day programme, being held on 29th and 30th July, will provide a platform for academics, sector experts, policymakers, industry representatives, teachers and students from schools, higher education and skilling institutions, among others, to share their insights, success stories and best practices in implementing the NEP 2020 and work out strategies for taking it further ahead.
The Akhil Bhartiya Shiksha Samagam will include 16 sessions, in which discussions will be held on themes including Access to Quality Education and Governance, Equitable and Inclusive Education, Issues of Socio-Economically Disadvantaged Group, National Institute Ranking Framework, Indian knowledge System, Internationalisation of Education, among others.
During the programme, the Prime Minister released the first installment of funds under the PM SHRI Scheme. These schools will nurture students in a way that they become engaged, productive, and contributing citizens for building an equitable, inclusive, and plural society as envisaged by National Education Policy (NEP) 2020.
Around 3000 participants attended the sessions, including Principal Secretaries of Education / Skill Department of States / UTs, Directors of IITs, NITs, IIITs, IISERs, IISC, Vice-chancellors of Central, State and Private Universities, Heads of other HEIs, faculties, Principals / Teachers / Students of Schools, ITIs, Heads / representatives of Regulatory Bodies like NCERT, CBSE, UGC, AICTE, NCTE, NCVET, SSCs, NSDC and other prominent officials from industry and academia, along with Heads / representatives of CII, FICCI, NASSCOM, ASSHOCHAM, etc.
During the course of these two days, a total of 106 significant Memorandums of Understanding (MoUs) will be signed, encompassing various sectors such as higher education, school education, and skilling.
Shri Dharmendra Pradhan also released following books on the ten major projects of the Central Institute for Classical Tamil (CICT) today:
• Definitive Editions of Ancient Tamil Works
• Translation of Ancient Tamil Works
• Historical Grammar of Tamil
• Antiquity of Tamil: An Inter-Disciplinary Research
• Synchronic And Diachronic Study of Tamil Dialects
• India As a Linguistic Area
• Digital Library for Ancient Tamil Studies
• Online Teaching of Classical Tamil
• Corpus Development for Classical Tamil Works
• Visual Episodes on Classical Tamil
An exhibition showcasing the best initiatives from the world of school and higher education and the skill ecosystem was a prominent attraction during the celebrations. The multimedia exhibition featured 200 stalls set up by institutions, organizations under the education and skill landscape, industry, and key stakeholders. Some of the exhibitors include- Indian Knowledge Systems, Idea labs, start-ups, state universities etc. Over 2 lakh attendees are expected to visit the exhibition over the two days, including students, youth volunteers, and participants of Yuva Sangam.
The two-day program will conclude with a valedictory session on the 30th of July 2023. The event to be graced by esteemed dignitaries including Shri Dharmendra Pradhan, Union Education and Skill Development & Entrepreneurship Minister.