জল শক্তি মন্ত্ৰালয়
গুৱাহাটীত কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰীৰ অধ্যক্ষতাত জল জীৱন মিছন আৰু স্বচ্ছ ভাৰত মিছন(গ্ৰা) সন্দৰ্ভত পূৰ্বোত্তৰ ভিত্তিক পৰ্য্যালোচনা বৈঠক
১% সংযোগেৰে আৰম্ভ কৰা অসমে এতিয়া জল জীৱন অভিযানৰ অধীনত ৫৪% অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে।
পূৰ্বে ৬২% নাগৰিকৰ সঠিক অনাময় ব্যৱস্থা নথকাৰ বিপৰীতে এতিয়া ভাৰতৰ ১০০% লোকে সুলভ শৌচাগাৰ লাভ কৰিছে
06 JUL 2023 5:51PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহে ‘জল জীৱন অভিযান’ৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। ১% সংযোগেৰে আৰম্ভ কৰা অসমৰ দৰে এখন ৰাজ্যই এতিয়া জল জীৱন অভিযানৰ অধীনত ৫৪% অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। আজি গুৱাহাটীত এক সংবাদমেলত এই কথা সদৰী কৰে কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱটে।
আজি উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহত ৰূপায়ণ কৰি থকা দুখন ধ্বজাবাহী আঁচনি জেজেএম আৰু এছবিএম (জি)ৰ অগ্ৰগতি ক্ষীপ্ৰকৰণৰ অৰ্থে পূৰ্বোত্তৰ ভিত্তিক পৰ্য্যালোচনা বৈঠকত পৌৰহিত্য কৰে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীজনে। এই বৈঠকত ৰাজ্যকেইখনৰ পিএইচই মন্ত্ৰী আৰু আন-আন উচ্চপদস্থ বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে। ইয়াত ডিডিডব্লিউএছৰ সচিব, এএছএণ্ডএমডি (NJJM), জেএছএণ্ডএমডি (SBM) আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ আন-আন জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলো উপস্থিত থাকে।
সংবাদ মাধ্যমক অৱগত কৰি তেওঁ অসমত জল জীৱন অভিযান প্ৰকল্পৰ এই অগ্ৰগতি সম্পৰ্কে সময়ে-সময়ে বিশ্লেষণ কৰা অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু ইয়াক আগুৱাই নিবলৈ ৰাজ্যিক জনস্বাস্থ্য কাৰিকৰী বিভাগৰ (PHED) মন্ত্ৰী জয়ন্ত মল্ল বৰুৱাৰ প্ৰচেষ্টাৰ শলাগ লয়। ২০২৪ত অসমে আকাংক্ষিত লক্ষ্যত উপনীত হ’ব বুলিও তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ কয় -- অসমৰ বাহিৰে উত্তৰ-পূবৰ সকলো ৰাজ্যই ২০২৪ৰ ২৬ জানুৱাৰীত জল জীৱন অভিযানৰ ১০০% লক্ষ্যত উপনীত হ’ব।
বৈঠকখনি সম্বোধন কৰি তেওঁ কয়, “আমি জানো যে স্বচ্ছতা আৰু খোৱাপানী জনসাধাৰণৰ ইজ অৱ লিভিং আৰু গ্ৰামীণ ভাৰতক সুদৃঢ়কৰণৰ মূল উপাদান। প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০১৪ত লালকিল্লাত এটা সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছিল – সেয়া আছিল আগন্তুক পাঁচ বছৰত ভাৰতক ‘মুকলিত মলত্যাগ মুক্ত’ বুলি ঘোষণা কৰা হ’ব। এই সংকল্প এতিয়া বাস্তৱায়িত হৈছে। ইয়াক এতিয়া সম্পূৰ্ণ অনাময়ৰ দিশত এটি পদক্ষেপ হিচাপে গণ্য কৰা হৈছে। এতিয়া গাঁওসমূহে গোটা আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা, জৈৱিক আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা, প্লাষ্টিক আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ লগতে গৰুৰ গোবৰ ব্যৱস্থাপনাৰ দৰে আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা স্থাপনৰ দিশত আগবাঢ়িছে।
তেওঁ জনোৱা মতে – ২০১৯ ৰপৰা আমাৰ দেশৰ ৪০% গাঁৱে অ'ডিএফৰ মৰ্য্যাদা লাভ কৰিলে। তদুপৰি, আজি ছিকিমে ১০০% অ’ডিএফৰ মৰ্য্যাদা লাভ কৰিছে। স্বচ্ছতাৰ এনে অগ্ৰগতিৰ ফলশ্ৰুতিত গাঁৱৰ লোকসকলৰ জীৱনশৈলী নিশ্চিতভাৱে উন্নত হৈছে।
পূৰ্বে ৬২% নাগৰিকৰ সঠিক অনাময় ব্যৱস্থা নথকাৰ বিপৰীতে এতিয়া ভাৰতৰ ১০০% লোকৰ ঘৰতেই হওঁক বা সামূহিক শৌচাগাৰেই হওঁক, সুলভ শৌচাগাৰ লাভ কৰিছে। বিশুদ্ধ খোৱাপানী আৰু সুলভ পানীৰ ক্ষেত্ৰতো ভাৰতে ৬৪% অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে বুলি তেওঁ অৱগত কৰে।
এই বৈঠকত অসমৰ পিএইচই মন্ত্ৰী শ্ৰী জয়ন্ত মল্ল বৰুৱাই আদৰণি ভাষণ প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ পিছত খোৱাপানী আৰু অনাময় বিভাগৰ সচিব শ্ৰীমতী বিনি মহাজনে মিছনৰ আভাস দাঙি ধৰে আৰু ভিন্ন ৰাজ্যত কাম-কাজৰ ৰূপায়ণৰ স্থিতি সম্পৰ্কে অৱগত কৰে। তেওঁ সকলো নিবিদা প্ৰদান, ৰূপায়ণৰ মানদণ্ড, বিত্তীয় অগ্ৰগতি, পৰিচালনা আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণ নীতি, গাঁও সমাজক সম্পত্তি চমজাই দিয়া, দক্ষতা বিকাশ, উৎসৰ বহনক্ষমতা আৰু এই মিছনৰ আন-আন গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশসমূহত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
উল্লেখ্য যে অন্তিমখন পৰ্য্যালোচনা বৈঠক ২০২৩ৰ ১ মে’ত গুৱাহাটীতে অনুষ্ঠিত হৈছিল। ইয়াত ৰাজ্যসমূহৰ মন্ত্ৰীসকলে জেজেএম আৰু এছবিএমৰ অগ্ৰগতি সম্পৰ্কে চমুকৈ ব্যক্ত কৰিছিল। শ্ৰী শ্বেখাৱটে যোৱা বৈঠকৰপৰা অগ্ৰগতিক লৈ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
এই পৰ্য্যালোচনা বৈঠকত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰা সকলো ৰাজ্যৰ মন্ত্ৰী আৰু বিষয়াসকলক ধন্যবাদ জনাই কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীজনে তেওঁলোকৰ উদ্বেগসমূহৰ লগতে কামৰ মান নিশ্চিতকৰণৰ সমান্তৰালকৈ মিছনসমূহ ৰূপায়ণৰ গতি বৃদ্ধিৰ বাবে আগবঢ়োৱা বহুমূলীয়া পৰামৰ্শৰ শলাগ লয়। ভাৰত চৰকাৰৰ ভিন্ন জীৱন পৰিৱৰ্তনকাৰী পদক্ষেপ সম্পৰ্কে উল্লেখেৰে জনসাধাৰণ বিশেষকৈ দৰিদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় সমাজসমূহৰ জীৱনযাত্ৰাৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ ক্ষেত্ৰত ‘কোনো বাদ পৰা নাই’ বুলি তেওঁ কয়। তেওঁ জল জীৱন অভিযান আৰু স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ গুৰুত্ব সম্পৰ্কে আলোকপাত কৰে। শ্ৰী শ্বেখাৱটে উল্লেখ কৰে যে সমাজৰ অংশগ্ৰহণ আৰু সৱলীকৰণেই হৈছে অভিযানটোৰ মূল কথা যিয়ে ইয়াক সফলতাৰ দিশত আগুৱাই নিব। গতিকে ৰাজ্যসমূহে স্থানীয় গাঁওবাসীক এই অভিযানৰ কাম-কাজত জড়িত কৰিবলৈ সকলো প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিব লাগিব।
শ্ৰী শ্বেখাৱটে সকলো জ্যেষ্ঠ বিষয়াক নিয়মীয়া পৰিদৰ্শন নিশ্চিতকৰণ আৰু সংশোধনী ব্যৱস্থা গ্ৰহণেৰে কামৰ মানদণ্ডক প্ৰাধান্য দিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ এই ক্ষেত্ৰত ভাৰত চৰকাৰৰপৰা পুঁজিৰ অভাৱ নহ’ব বুলি আশ্বাস প্ৰদানেৰে ৰাজ্যসমূহে সময়সীমা অনুসৰি আৰু ক্ষীপ্ৰতাৰে ‘হৰ ঘৰ জল’ৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত সকলো সহায় আগবঢ়াই আহিছে বুলি কয়।
৬ নং অনুসূচীৰ এলেকাত এই দুখন আঁচনি ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত সন্মুখীন হোৱা অসুবিধাৰাজি সম্পৰ্কে বিশেষ উল্লেখেৰে তেওঁ সকলোকে এই এলেকাসমূহত ক্ষীপ্ৰ আৰু মানসম্পন্ন ৰূপায়ণৰ আহ্বান জনায়। তেওঁ ১৫ সংখ্যক বিত্ত আয়োগৰ অধীনত ৰাজ্যসমূহে লাভ কৰা টাইড অনুদান আৰু পানী তথা অনাময় সম্পৰ্কীয় কাম-কাজৰ ক্ষেত্ৰত পুঁজিৰ যথোপযুক্ত ব্যৱহাৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ইয়াত শ্ৰী শ্বেখাৱটে ছিকিমে অ’ডিএফ প্লাছ ৰাজ্য হিচাপে লাভ কৰা কৃতিত্বৰ বাবে ৰাজ্যখনক সম্বৰ্ধনা জনায় আৰু আন পূৰ্বোত্তৰৰ আন সকলো ৰাজ্যকে অনাময়ৰ ক্ষেত্ৰত ছিকিমৰ আৰ্হি অনুসৰণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
সামৰণিত ডিডিডব্লিউএছৰ সচিবে সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীকে তেওঁলোকৰ বহুমূলীয়া পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে আৰু উত্তৰ-পূবৰ গ্ৰামাঞ্চলৰ প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীকে টেপৰ পানীৰ যোগান নিশ্চিত কৰিবলৈ ৰাজ্যিক টীমে নতুন শক্তি আৰু উৎসাহেৰে কাম কৰিব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰে।

Ministry of Jal Shakti
Union Jal Shakti Minister Chairs NE Review meeting on JJM & SBM(G) at Guwahati
Assam which started with 1% development has now achieved 54% progress under Jal Jeevan Mission.
06 JUL 2023 5:51PM by PIB Guwahati
The north-eastern states have made significant progress in respect of the 'Jal Jeevan Mission'. A state like Assam which started with 1% development has now achieved 54% progress under Jal Jeevan Mission. This was stated by Union Minister of Jal Shakti, Gajendra Singh Shekhawat at Guwahati today in a press briefing.
The Union Minister today chaired the review meeting with NE States on the progress of JJM and SBM (G) to expedite the implementation of the 2 flagship schemes in the Northeastern States. State PHE Ministers and other State senior officials attended the meeting. Secretary DDWS, AS&MD (NJJM), JS&MD (SBM) and other senior officers from the Ministry were also present.
Briefing the media, he acknowledged the efforts of Chief minister of Assam, who analysed periodically about the progress and State Public Health Engineering Department (PHED) Minister Jayanta Malla Baruah for this advancement in Jal Jeevan Mission project in Assam. He also hopes Assam will achieve the desired goal in 2024. He said -- except Assam, all northeastern states will achieve the 100% goal of Jal Jeevan Mission in 26th January of 2024.
Addressing the event He said, “We know that swachhta and drinking water are the main elements of ease of living for people and strengthening of Gramin Bharat. As Prime Minister Narendra Modi has taken a resolution in the year 2014 from Red Fort -- in the coming five years the India to declare as ‘open defecation free’, which is now achieved, is now considered as a step towards complete sanitation. Now village is progressing to establish waste management like solid waste management, organic waste management, plastic waste management as well as management of cow-dung.
He informed that -- Starting from 2019, 40% of villages in our country got ODF status. Moreover, Sikkim today achieved 100% ODF status. Such progress of swachhata has definitely improved the lifestyle of village people.
Earlier, when 62% citizens were without proper sanitation systems, now 100% of the population of India have accessible toilets, either in home or having community toilets. Regarding safe drinking water and accessible water India achieved 64% progress as well. -- he informed.
The meeting began with a welcome address by the PHE Minister of Assam Shri Jayanta Malla Baruah, followed by setting of the agenda by Secretary Drinking Water and Sanitation Ms Vini Mahajan who shared the mission’s overview and status of implementation of works in the various States. She stressed on the need of awarding of all tenders, quality of implementation, financial progress, Operation and Maintenance policy, handing over of assets to the village communities, skill development, source sustainability and other important aspects of the missions.
It may be recalled that last review meeting was held on May 1st 2023 in Guwahati. State Ministers presented the progress of JJM and SBM in brief. Shri Shekhawat expressed his satisfaction on the performance since last meeting.
Thanking all the State Ministers and officials for their active participation in the review meeting, the Union Minister, Jal Shakti appreciated their concerns as well as valuable suggestions to bring improvement in the pace of implementation of the missions along with ensuring the quality of works. Mentioning about various life changing initiatives of the Government of India to improve the lives of the people especially the poor & marginalized communities ensuring ‘no one is left out’, he underscored the importance of Jal Jeevan Mission and Swachh Bharat Mission. Shri Shekhawat mentioned that the community participation and empowerment is the soul of the mission which will lead to its success. Therefore, the States must make all out efforts to involve the local village community in the mission works.
Shri Shekhawat appealed to all senior officers to give primacy to the quality of works by ensuring regular inspection and taking corrective measures. He assured there will be no dearth of funds from Government of India and extended all assistance to ensure the States become ‘Har Ghar Jal’ in a time-bound and expeditious manner.
He made a special mention about the difficulties faced in implementation of the 2 schemes in the 6th Schedule areas and called upon everyone for speedy and quality implementation in those areas. He also laid emphasis on the tied grants received by the States under 15th Finance Commission and judicious use of the funds for water and sanitation related activities.
During the occasion, Shri Shekhawat felicitated the State of Sikkim for its achievement as ODF plus State and urged all the other NE states to emulate Sikkim model in sanitation.
During the conclusion Secretary DDWS thanked all the participants for their valuable suggestions and hoped that the State team will work with renewed energy and enthusiasm to ensure every rural household in the Northeast is provided tap water supply.