হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেশকী শাহদোলদগী নেস্নেল সিক্কল সেল অনেমিয়া এলিমিনেশন মিসন লোঞ্চ তৌখ্রে
নেস্নেল সিক্কল সেল অনেমিয়া এলিমিনেশন মিসন্না ২০৪৭ ফাওবদা সিক্কল সেল অনেমিয়া লৈহন্দনবা পান্দম থম্লি
প্রধান মন্ত্রীনা বেনিফিসরীশিংদা সিক্কল সেল জেনেতিক স্তেতস কার্দ য়েন্থোকখ্রে
নেস্নেল সিক্কল সেল অনেমিয়া এলিমিনেশন মিসন্না ভারত্তা লৈরিবা ত্রাইবেল কম্যুনিতীগী হকশেলদা অহেনবা মীৎয়েং থম্লি: প্রধান মন্ত্রী
মিসন অসিনা মথংগী চহি ৩দা চহি ৪০গী মখাদা লৈবা মীওই চাউরাক্না করোর ৭.০ স্ক্রীন তৌনবা তার্গেৎ তৌরি
প্রধান মন্ত্রীনা অয়ুশ্মান ভারত প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্যা য়োজনা (এ.বি.-পি.এম.জে.এ.ৱাই.) কার্দ চাউরাক্না করোর ৩.৫৭ য়েন্থোকপা হৌখ্রে
মথংগী চারোলদা লাইনা অসি শন্দোক্তনবগীদমক মীয়ামনা লুহোংদ্রিঙৈ মমাংদা সিক্কল সেল জেনেতিক স্তেতস কার্দ চানহনগদবনি: দা. মানসুখ মান্দবিয়া
সবকা সাথ, সবকা প্রয়াসনা সিক্কল সেল লাইনা শন্দোকপা থিংবা ঙমগনি: দা. মানসুখ মান্দবিয়া
01 JUL 2023 7:19PM by PIB Imphal
“সিক্কল সেল লাইনা অসি অখন্ননা সমাজগী ত্রাইবেল সেক্সনদা শাফুবা পীবা লাইনা অমনি। সরকারনা লাইনা অসি ২০৪৭দা ভারতকী অমৃত কাল পাংথোক্কদৌরিবা অসিগী মাংওইননা মুত্থৎনবা ৱাশক্লি।” ৱাফম অসি ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মধ্য প্রদেশকী শাহদোলদা নেস্নেল সিক্কল সেল অনেমিয়া এলিমিনেশন মিসন (এন.এস.সি.ই.এম.) হৌদোক্লদুনা ফোংদোকখিবনি। হেল্থ অমসুং ফেমেলী ৱেলফেয়রগী কেন্দ্র মন্ত্রী দা. মানসুখ মান্দবিয়া, মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রী মঙ্গুভাই সি. পতেল, মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান, হেল্থ অমসুং ফেমেলী ৱেলফেয়রগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দা. ভারতি প্রবিন পৱার, হেল্থ অমসুং ফেমেলী ৱেলফেয়রগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী প্রোফেসর এস.পি. সিংহ বাঘেল, রুরেল দিবলপমেন্ত অমসুং স্তীলগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী ফাগন সিংহ কুলাস্তে, ত্রাইবেল এফিয়ার্সকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রীমতী রেনুকা সিংহ সারুতা, অমসুং ত্রাইবেল এফিয়ার্সকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বিশ্বেস্বর তুদুসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি।
সভাদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি এন.এস.সি.ই.এম.গী খোংথাং অমসুং অয়ুশ্মান ভারত কার্দশিং য়েন্থোকপগা লোয়ননা শাহদোলদা লেন্দমার্ক অমা মার্ক তৌদুনা লৈবাক অসি ত্রাইবেল কম্যুনিতীগী হশেল প্রায়োরিতাইজ তৌরে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইদ্রিঙৈ মমাংদগী হৌদুনা ত্রাইবেল কম্যুনিতীশিংগা লোয়ননা থবক তৌরি অমদি লাইনা অসিনা মীওইবগী হকচাংদা পীরিবা শাফু অদু খংঙি।
প্রধান মন্ত্রীনা লাইনা অসি মুথৎপদা সরকার ওইগেরা, হেল্থ ৱার্কর ওইগেরা নত্রগা নাগরিক মশামক ওইগেরা, মীপুম খুদিংগী মথৌ তাবা থৌদাং অদু ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি, “নেস্নেল সিক্কল সেল অনেমিয়া এলিমিনেশন মিসন্না লাইনা অসি নাবা মীওই খক্তা নত্তনা ইমুং পুম্বদা শাফু পীরিবা সিক্কল সেল লাইনা থেংনবগী মায়কৈদা মপুং ফাবা থৌদাং লৌরি। এন.এস.সি.ই.এম.দা লাইনা অসি ঙন্না খংদোক্নবা অমসুং লায়েং চত্থনবা স্ক্রীনিং অমসুং এৱারনেস অনিমক য়াওরি।”
প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৩দা কালাজারগী মশিং ১১,০০০ ওইরম্বদগী ঙসি ১০০০গী মখাদা পুরকপা নত্রগা ২০১৩দা মেলেরিয়া কেস লাখ ১০ ওইখিবদগী ঙসি লাখ ২গী মখাদা পুরকপা ওইগেরা, লৈবাক অসিদা লাইনাগী শাফু হন্থহন্নবা সরকারনা লৌখৎলিবা খোংথাংশিং ফোংদোকখি। মতৌ অদিম্না লেপ্রোসী কেস লাখ ১.২৫দগী লিশিং ৭০-৭৫দা হন্থরে। ২০২৫ ফাওবদা ত্যুবরক্যুলোসিস শন্দোকপা থিংনবা মতৌ করম্না সরকারনা থবক পায়খৎলিবগে হায়বসু মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি, “মসি মমশিং অদু খক্তা নত্তে, অনাবগী শাফু হন্থবা মতমদা, মীয়াম্না মায়োক্নরিবা চৈনা, স্ত্রগল, অকিবা, অশিবসু হন্থৈ।”
প্রধান মন্ত্রীনা নেস্নেল সিক্কল সেল অনেমিয়া এলিমিনেশন মিসন লোঞ্চ তৌখি লোয়ননা সিক্কল সেল অনেমিয়া এলিমিনেশন মিসনগীদমক গাইদলাইনশিং রিলিজ তৌখি। মহাক্না মেদিকেল ওফিসরশিং, স্তাফ নর্সশিং, কম্যুনিতী হেল্থ ওফিসরশিং, ঔজিলরী নর্স মিদৱাইবস অমসুং এক্রিদিতেদ সোসিএল হেল্থ এক্তিবিস্ত ৱার্করশিং য়াওনা প্রাইমারী, সেকেন্দরী অমসুং তর্সরী কেয়রগীদমক ত্রেনিং মোদ্যুলশিং লোঞ্চ তৌখি। মহাক্না নন-হেল্থ ফঙ্কসনরীশিং, পেরেন্তসশিং, ওজাশিংগীদমক সিক্কল সেল দিজিজগী এৱার্নেস মোদ্যুল অমা লোয়ননা পেসেন্ত, কেয়র গিবর্স অমসুং মীরোনবী নুপীশিংগীদমক কাউন্সেল্লিং মোদ্যুল অমসু রিলিজ তৌখি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা বেনেফিসরীশিংদা সিক্কল সেল জেনেতিক স্তেতস কার্দশিং খুৎশিন্নখি। মহাক্না মধ্য প্রদেশকী বেনেফিসরীশিংদা ফিজিকেল ওইনা কার্দ করোর ১ য়েন্থোকপগা লোয়ননা অয়ুশ্মান ভারত প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্যা য়োজনা (এ.বি.-পি.এম.জে.এ.ৱাই.) বেনেফিসরীশিংদা দিজিতেল কার্দ চাউরাক্না করোর ৩.৫৭ য়েন্থাকপসু হৌদোকখি।
হকশেল অমসুং ফেমেলী ৱেলফেয়রগী কেন্দ্র মন্ত্রী দা. মানসুখ মান্দবিয়ানা নুমিৎ অসি পুৱারী ওইবা নুমিৎ অমনি ফোংদোক্লদুনা হায়খি মদুদি “প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা হকশেল অমসুং ফেমেলী ৱেলফেয়র মন্ত্রালয় অমসুং ত্রাইবেল এফিয়ার্স মন্ত্রালয়না ঐখোয়গী ত্রাইবেল কম্যুনিতীশিংনা মায়োক্নরিবা হেল্থ রিক্সশিং হন্থহন্নবা নেস্নেল সিক্কল সেল এনেমিয়া এলিমিনেসন প্রোগ্রাম দিবেলপ তৌখি।”
মহাক্না মখা তাখি, “এলিমিনেসন প্রোগ্রাম অসিনা সরকারগী ইন্তেন্ত অমসুং সিক্কল সেল লাইনা শন্দোকপা থিংনবা খোংথাং মমি তারি। ভারতকী জিলা ২৭৮দা লৈরিবা চহি ০-৪০গী মরক্তা লৈরিবা মীওইশিংবু লাইনা অসি মখা তানা শন্দোকপা থিংনবগীদমক স্ক্রীনিং তৌগনি। সিক্কল সেল লাইনা শন্দোকপা অসি মহৌশানা জেনেতিক ওইবনা, মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অচৌবা পোৎলুম পুরিবা রাজ্যশিংগী মীওইশিংনা মথংগী চারোলদা লাইনা অসি শন্দোক্তনবগীদমক মীয়ামনা লুহোংদ্রিঙৈ মমাংদা সিক্কল সেল জেনেতিক স্তেতস কার্দ চানহনগদবনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি প্রোগ্রাম অসি মায় পাকহন্নবগীদমক সমাজগী থৌদাং মথৌ তাই, সবকা সাথ, সবকা প্রয়াসনা সিক্কল সেল লাইনা শন্দোকপা থিংবা ঙমগনি।”
ঙসি অয়ুশ্মান ভারত-পি.এম.জে.এ.ৱাই. কার্দশিং য়েন্থোকখিবগা মরী লৈননা মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি “মমাংদদি ইনাক খুনবা খক্তনা ক্বালিতী ত্রিতমেন্ত ফংবা ঙমলম্মি, হৌজিক্তি হেল্থকেয়রদা থোং মানবা পুরকপা ঙম্লে, লাইরবশিংনা চাদিংগী অকিবা লৈতনা ইনাক খুনবা অমনা হেল্থকেয়রগী ক্বালিতী অদুমক ফংবা ঙম্লে।” মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি মদুদি ঙসি খুঙ্গং ২৫,০০০দা অয়ুশ্মান গ্রাম সভা হৌদোকপনা লাইরবশিংদা এফোর্দেবল অমসুং ক্বালিতী হেল্থকেয়রগী মতাংদা এৱার্নেস ফংহন্নবা সরকারগী ৱাফম অদু উৎলে।
নেস্নেল সিক্কল সেল অনেমিয়া এলিমিনেশন মিসনগী মরমদা:
য়ুনিয়ন বজেত ২০২৩দা পুথোকখিবা নেস্নেল সিক্কল সেল অনেমিয়া এলিমিনেশন প্রোগ্রামনা লৈবাক অসিগী অখন্ননা ত্রাইবেল পোপুলেসনগী মরক্তা সিক্কল সেল লাইনানা থোকহল্লিবা হকশেলগী শিংনবশিং কোকহনবদা মীৎয়েং থম্লি। সিক্কল সেল দিজিজ (এস.সি.দি.) অসি ক্রোনিক সিঙ্গল জিন দিসওর্দর অমনি। লৈবাক অসিগী হায়-ফোকস স্তেত ১৭দা ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা প্রোগ্রাম অসিনা দিজিজ অসিগী প্রিভলেন্স হন্থহন্দুনা সিক্কল সেল লাইনানা নাহল্লবা পুম্নমক্কী কেয়র অমসুং প্রোস্পেক্ত হেনগৎনবা পান্দম থম্লি। রাজ্য ১৭ অদুদি গুজরাত, মহারাস্ত্র, রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, ঝার্খন্দ, ছত্তিশগর, ৱেস্ত বেঙ্গল, ওরিশা, তমিল নাদু, তেলঙ্গনা, অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, অসাম, উত্তর প্রদেশ, কেরলা, বিহার, অমসুং উত্তরাখন্দনি।
প্রোগ্রাম অসি নেস্নেল হেল্থ মিসন (এন.ঐচ.এম.)গী শরুক ওইনা মিসন মোদ অমদা পায়খৎতুনা ২০৪৭ ফাওবদা সিক্কল সেল জেনেতিক ত্রান্সমিসন মুত্থৎনবা পান্দম থমদুনা লাইনা অসি লৈহন্দনবা লোং তর্ম কমিতমেন্ত অমা উৎলি।
চহি অহুমগী মতমগী মনুংদা শেনবা চহি ২০২৩-২৪দগী শেনবা চহি ২০২৫-২৬ ফাওবদা প্রোগ্রাম অসিনা চাউরাক্না মীওই করোর ৭ স্ক্রীনিং তৌনবা পান্দম থম্লি।
থৌরম অসি য়েংবা মসিদা য়াগনি: https://www.youtube.com/watch?v=hGvXFSZG59c

Ministry of Health and Family Welfare
Prime Minister launches National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission from Shahdol, Madhya Pradesh
National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission aims to eliminate Sickle Cell Anaemia by 2047
PM Distributes sickle cell genetic status cards to beneficiaries
National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission prioritizes the health of tribal communities in India: Prime Minister
Mission targets screening approximately 7.0 crore people under 40 years of age in the next 3 years
Prime Minister kickstarts the distribution of about 3.57 crore Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) cards
People should match Sickle Cell Genetic Status Cards before marriage, to ensure that the disease is not transferred to the next generation: Dr. Mansukh Mandaviya
Sabka Saath, Sabka prayaas can stop the spread of Sickle Cell Disease: Dr. Mansukh Mandaviya
01 JUL 2023 7:19PM by PIB Delhi
“Sickle Cell Disease is a disease that impacts tribal sections of societies significantly. The government is committed to eliminate the disease before India celebrates it’s Amrit Kaal in 2047.” This was stated by the Hon’ble Prime Minister of India, Shri Narendra Modi as he launched the National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission (NSCEM) in Shahdol, Madhya Pradesh today. Dr Mansukh Mandaviya, Union Minister for Health and Family Welfare, Shri Mangubhai C. Patel, Governor of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chouhan, Chief Minister of Madhya Pradesh, Dr Bharati Pravin Pawar, Union Minister of State for Health & Family Welfare, Prof. SP Singh Baghel, Union Minister of State for Health & Family Welfare, Shri Faggan Singh Kulaste, Union Minister of State for Rural Development and Steel, Smt Renuka Singh Saruta, Union Minister of State for Tribal Affairs, and Shri Bishweswar Tudu, Union Minister of State for Tribal Affairs, were also present at the event.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today marked a landmark in Shahdol, as with the initiative of NSCEM, and the distribution of Ayushman Bharat cards, the country comes closer to prioritizing the health of tribal communities. The Prime Minister said that he had been working with tribal communities since before he became the Chief Minister of Gujarat, and understands the debilitating impact the disease has on the human body.
The Prime Minister stressed the need for everyone to contribute to eliminate the disease, whether it is the government, the health worker, or the citizens themselves, He further said, “The National Sickle Cell Anemia Elimination Mission takes a comprehensive approach towards combating sickle cell disease as the impact of a disease is not felt by the patient alone, but by the whole family. NSCEM combines both screening and awareness strategies to ensure early detection and treatment while promoting education about the disease as people may not be aware that they suffer from this diseases, and may unintentionally transfer it to the next generation, hence the role of screening becomes even more important in this regard.”
The Prime Minister highlighted the efforts taken by the government to reduce the impact of diseases in the country, whether it was bringing down numbers of Kalaazar from 11,000 in 2013, to under 1000 today, or bringing down malaria cases from 10 lakh in 2013 to under 2 lakh today. Similarly, leprosy cases have come down from 1.25 lakh to 70-75 thousand. In this he also highlighted how his government is determined to eliminate the spread of tuberculosis by 2025. He further said, “These are not just numbers, when the impact of illnesses reduce, the pain, struggle, fear, and death that people otherwise face is also reduced.”
The Prime Minister launched the National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission, as well as released the guidelines for Sickle Cell Anaemia Elimination Mission. He further launched training modules for primary, secondary, and tertiary care including medical officers, staff nurses, Community Health Officers, Auxiliary Nurse Midwives, and Accredited Social Health Activist workers. He also released an awareness module for Sickle Cell Disease for Non-Health Functionaries, Parents, Teachers, as well as a counselling module for patient, care givers, and pregnant women.
At the event, the Prime Minister handed over Sickle Cell Genetic Status Cards to beneficiaries. He also launched distribution of about 3.57 crore digital cards to Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) beneficiaries, with 1 crore cards being distributed physically to the beneficiaries in Madhya Pradesh.
Dr Mansukh Mandaviya, Union Minister for Health and Family Welfare, called the day historic, and said, “Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Ministry of Health and Family Welfare, and the Ministry of Tribal Affairs the National Sickle Cell Anaemia Elimination Programme was developed to ensure that the health risks faced by our tribal communities are significantly reduced.”
He further said, “The elimination programme reflects the government’s Intent and determination to eliminate the spread of Sickle Cell Diseases. Across 278 districts of India, screenings will be done for people between 0-40 years to stem the further spread of the disease.” As the spread of Sickle Cell Disease is genetic in nature, the Minister said that people from the high burden states should match the Sickle Cell Genetic Status Cards before marriage to ensure that the disease is not transferred to the next generation. He further said that the role of society is essential for the programme to be successful, “Sabka Saath, Sabka prayaas can stop the spread of Sickle Cell Disease.”
With regard to the Ayushman Bharat-PMJAY cards distributed today, the Minister said, “Previously only the rich could access quality treatment, now there is equity in healthcare where the poor can access the same quality of healthcare as the rich without fear of the expense.” He further remarked that the launch of Ayushman Gram Sabha across 25,000 villages today shows the government’s commitment to creating awareness about affordable and quality healthcare to the poor.
About National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission:
The National Sickle Cell Anaemia Elimination Program, introduced in the Union Budget 2023, focuses on addressing the significant health challenges posed by sickle cell disease, particularly among tribal populations of the country. Sickle cell disease (SCD) is a chronic single gene disorder causing a debilitating systemic syndrome characterized by chronic anemia, acute painful episodes, organ infarction and chronic organ damage and by a significant reduction in life expectancy. Implemented in 17 high-focus states across the country, this program aims to improve the care and prospects of all sickle cell disease patients while reducing the prevalence of the disease. The 17 states are- Gujarat, Maharashtra, Rajasthan, Madhya Pradesh, Jharkhand, Chhattisgarh, West Bengal, Odisha, Tamil Nadu, Telangana, Andhra Pradesh, Karnataka, Assam, Uttar Pradesh, Kerala, Bihar, and Uttarakhand.
The program is executed in a mission mode as part of the National Health Mission (NHM), aims to eliminate sickle cell genetic transmission by the year 2047, showing a long-term commitment to eradicating the disease.
Over a period of three years, spanning from the fiscal year 2023-24 to 2025-26, the program targets screening approximately 7.0 crore people. This ambitious goal highlights the program's dedication to reaching a large portion of the population, promoting early diagnosis and intervention.
The event can be watched at: https://www.youtube.com/watch?v=hGvXFSZG59c