Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Government approves Fair and Remunerative Price of sugarcane payable by Sugar Mills to sugarcane farmers for sugar season 2023-24
Highest ever Fair and Remunerative Price of Rs.315/qtl approved for Sugarcane Farmers
Government of India is committed to improve economic condition of farmers
Decision to benefit 5 crore sugarcane farmers (GannaKisan) and their dependents, as well as 5 lakh workers employed in the sugar mills and related ancillary activities
28 JUN 2023 3:55PM by PIB Delhi
Keeping in view interest of sugarcane farmers (GannaKisan), the Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Fair and Remunerative Price (FRP) of sugarcane for sugar season 2023-24 (October - September) at Rs.315/qtl for a basic recovery rate of 10.25%. It has also been approved to provide a premium of Rs.3.07/qtl for each 0.1% increase in recovery over and above 10.25%, & reduction in FRP by Rs.3.07/qtl for every 0.1% decrease in recovery.
Further, with a view to protect interest of sugarcane farmers, government has also decided that there shall not be any deduction in case of sugar mills where recovery is below 9.5%. Such farmers will get Rs.291.975/qtl for sugarcane in ensuing sugar season 2023-24 in place of Rs.282.125/qtl in current sugar season 2022-23.
The cost of production of sugarcane for the sugar season 2023-24 is Rs.157/qtl. This FRP of Rs.315/qtl at a recovery rate of 10.25% is higher by 100.6% over production cost. The FRP for sugar season 2023-24 is 3.28% higher than current sugar season 2022-23.
The FRP approved shall be applicable for purchase of sugarcane from the farmers in the sugar season 2023-24 (starting w.e.f. 1st October, 2023) by sugar mills. The sugar sector is an important agro-based sector that impacts the livelihood of about 5 crore sugarcane farmers and their dependents and around 5 lakh workers directly employed in sugar mills, apart from those employed in various ancillary activities including farm labour and transportation.
The FRP has been determined on the basis of recommendations of Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP) and after consultation with State Governments and other stake-holders. Details of FRP announced by the Government since sugar season 2013-14 are as under:
Background:
In the current sugar season 2022-23, about 3,353 lakh tons of sugarcane of worth Rs.1,11,366 crore purchased by sugar mills, which is the second highest next to the procurement of paddy crop at Minimum Support Price. The Government through its pro-farmer measures will ensure that sugarcane farmers get their dues in time.
Growth of ethanol as biofuel sector in last 5 years has amply supported the sugarcane farmers and sugar sector, as diversion of sugarcane/sugar to ethanol has led to better financial positions of sugar mills due to faster payments, reduced working capital requirements and reduced blockage of funds due to less surplus sugar with mills, thereby enabling them to make timely payment of cane dues of farmers. During 2021-22, revenue of about Rs.20,500 crore has been generated by sugar mills/distilleries from sale of ethanol to OMCs which has enabled them to clear cane dues of farmers.
The Ethanol Blended with Petrol (EBP) Programme has saved foreign exchange as well as strengthen energy security of the country and has reduced dependence on imported fossil fuel thereby helping in achieving the goal of Atmanirbhar Bharat in petroleum sector. By 2025, it is targeted to divert more than 60 LMT of excess sugar to ethanol, which would solve the problem of high inventories of sugar, improve liquidity of mills thereby help in timely payment of cane dues of farmers and will also generate employment opportunities in rural areas. Use of ethanol with petrol would reduce pollution and improve quality of air.
Proactive and farmer friendly policies of the Government has led to promotion of interest of farmers, consumers as well as workers in sugar sector improving livelihood of more than 5 crore persons directly and all the consumers by making sugar affordable. As a result of proactive policies of Government the sugar sector has now become self-sustainable.
India is now playing a crucial role in the global sugar economy as it is the second largest exporter of sugar in the world. In sugar season 2021-22, India has also become largest producer of sugar. It is expected that India would become third largest ethanol producing country in the world by 2025-26.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଚିନି ସିଜିନ୍ 2023-24 ପାଇଁ ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଚିନି ମିଲ୍ ଦ୍ବାରା ଦେୟ ଆଖୁର ଉଚିତ୍ ଏବଂ ଲାଭକାରୀ ମୂଲ୍ୟର ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ସରକାର
ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ 315 ଟଙ୍କା ପ୍ରତି କ୍ବିଣ୍ଟାଲର ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତର ସର୍ବାଧିକ ଉଚିତ୍ ଓ ଲାଭକାରୀ ମୂଲ୍ୟ
ଭାରତ ସରକାର ଚାଷୀମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ
5 କୋଟି ଆଖୁ ଚାଷୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ତଥା ଚିନି ମିଲ୍ ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ସହାୟତା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ 5 ଲକ୍ଷ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି
28 JUN 2023 3:55PM by PIB Bhubaneswar
ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ (ଗନ୍ନା କିସାନ) ଙ୍କ ଆଗ୍ରହକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି 2023-24 (ଅକ୍ଟୋବର - ସେପ୍ଟେମ୍ବର) ରେ ଚିନି ଋତୁ ପାଇଁ ଫେୟାର ଓ ରେମୁନେରେଟିଭ୍ ପ୍ରାଇସ୍ (ଏଫଆରପି) କୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି ଯାହାକି 10.25% ର ମୌଳିକ ରିକଭରି ହାର ସହିତ ଟ.315 / କ୍ବିଣ୍ଟାଲ ରହିଛି। 10.25 ପ୍ରତିଶତର ଅଧିକର ରିକଭରିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ 0.1 ପ୍ରତିଶତର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ 3.07 ଟଙ୍କା ପ୍ରତି କ୍ବିଣ୍ଟାଲର ପ୍ରିମିୟମ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ରିକଭରିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ 0.1 ପ୍ରତିଶତର ହ୍ରାସ ପାଇଁ ଏଫଆରପି ରେ 3.07 ଟଙ୍କା ପ୍ରତି କ୍ବିଣ୍ଟାଲ୍ର ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ ଆଗ୍ରହକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସରକାର ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଯେ ଚିନି ମିଲଗୁଡିକରେ କୌଣସି କାଟ ମିଳିବ ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ପୁନରୁଦ୍ଧାର 9.5% ତଳେ ରହିଛି। ଏହିପରି କୃଷକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଚିନି ଋତୁ 2022-23 ରେ 282.125 / କ୍ବିଣ୍ଟାଲ ବଦଳରେ ଚିନି ଋତୁ 2023-24 ରେ ଆଖୁ ପାଇଁ 291.975 / କ୍ବିଣ୍ଟାଲ ପାଇବେ |
ଚିନି ଋତୁ 2023-24 ପାଇଁ ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦନର ମୂଲ୍ୟ ହେଉଛି ଟ.157 / କ୍ବିଣ୍ଟାଲ | 10.25% ରିକଭରି ହାରରେ 315 / କ୍ବିଣ୍ଟାଲ ର ଏହି ଏଫଆରପି ଉତ୍ପାଦନ ମୂଲ୍ୟ ତୁଳନାରେ 100.6% ଅଧିକ | ଚିନି ଋତୁ 2023-24 ପାଇଁ ଏଫଆରପି ବର୍ତ୍ତମାନର ଚିନି ଋତୁ 2022-23 ତୁଳନାରେ 3.28% ଅଧିକ |
ଚିନି ମିଲ୍ ଦ୍ବାରା ଚିନି ଋତୁରେ 2023-24 (ଯଥା ଅକ୍ଟୋବର 1, 2023 ରୁ ଆରମ୍ଭ) କୃଷକମାନଙ୍କଠାରୁ ଆଖୁ କିଣିବା ପାଇଁ ଅନୁମୋଦିତ ଏଫଆରପି ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ | ଚିନି କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କୃଷି ଭିତ୍ତିକ କ୍ଷେତ୍ର ଯାହାକି ପ୍ରାୟ 5 କୋଟି ଆଖୁ ଚାଷୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ନିର୍ଭରଶୀଳ ତଥା ପ୍ରାୟ 5 ଲକ୍ଷ ଶ୍ରମିକ ସିଧାସଳଖ ଚିନି କାରଖାନାରେ ନିୟୋଜିତ, କୃଷି ଶ୍ରମ ଏବଂ ପରିବହନ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବିକା ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ |
କମିଶନ ଫର ଏଗ୍ରିକଲ୍‌ଚର କଷ୍ଟ ଆଣ୍ଡ ପ୍ରାଇସେସ (ସିଏସିପି) ର ସୁପାରିଶ ଆଧାରରେ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ ପରେ ଏଫଆରପି ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଇଛି। ଚିନି ଋତୁ 2013-14 ପରଠାରୁ ସରକାର ଘୋଷଣା କରିଥିବା ଏଫଆରପି ର ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ:
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ବର୍ତ୍ତମାନର ଚିନି ଋତୁ 2022-23 ରେ, ଚିନି ମିଲ୍ ଦ୍ୱାରା କିଣାଯାଇଥିବା ପ୍ରାୟ 3,353 ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଆଖୁ ମୂଲ୍ୟ 1,11,366 କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯାହା ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟତା ମୂଲ୍ୟରେ ଧାନ ଫସଲ କ୍ରୟ ପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବାଧିକ | ସରକାର ଏହାର କୃଷକ-ପ୍ରୋତ୍ସାହନମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ଯେ ଆଖୁ ଚାଷୀମାନେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କର ଦେୟ ପାଇବେ |
ଗତ ବର୍ଷରେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ ଇଥାନଲର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆଖୁ ଚାଷୀ ଏବଂ ଚିନି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ସମର୍ଥନ କରିଛି, କାରଣ ଆଖୁ / ଚିନିକୁ ଇଥାନଲରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଦ୍ବାରା ଚିନି କାରଖାନାର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତି ଭଲ ହୋଇପାରିଛି, କାର୍ଯ୍ୟର ପୁଞ୍ଜି ଆବଶ୍ୟକତା ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ଅବରୋଧ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ମିଲ୍ ସହିତ କମ୍ ଅତିରିକ୍ତ ଚିନି ହେତୁ ପାଣ୍ଠି, ଯାହା ଦ୍ବାରା ସେମାନଙ୍କୁ କୃଷକଙ୍କ ବେତନ ଦେୟ ଠିକ୍ ସମୟରେ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୁଏ। 2021-22 ମଧ୍ୟରେ, ଚିନି ମିଲ୍ / ଡିଷ୍ଟିଲେରୀ ଦ୍ବାରା ଇଥାନଲ ବିକ୍ରୟରୁ ଓଏମସି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ 20,500 କୋଟି ଟଙ୍କା ଆୟ ହୋଇଛି ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଚାଷୀଙ୍କ ଆଖୁ ଦେୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଛି |
ପେଟ୍ରୋଲ ସହିତ ମିଶ୍ରିତ ଇଥାନଲ (ଇବିପି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରାକୁ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ସହିତ ଦେଶର ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତାକୁ ମଜବୁତ କରିଛି ଏବଂ ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିଛି ଯାହା ଦ୍ବାରା ପେଟ୍ରୋଲିୟମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। 2025 ସୁଦ୍ଧା, ଏହା 60 ଏଲଏମଟି ରୁ ଅଧିକ ଚିନିକୁ ଇଥାନଲରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି, ଯାହା ଚିନିର ବହୁ ଭଣ୍ଡାରଣ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବ, ମିଲର ତରଳତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ଯାହା ଦ୍ବାରା କୃଷକଙ୍କ ବେତନ ଦେୟ ଠିକ୍ ସମୟରେ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ | ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ପେଟ୍ରୋଲ ସହିତ ଇଥାନଲ ବ୍ୟବହାର କଲେ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ବାୟୁର ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ |
ସରକାରଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ତଥା କୃଷକ ଅନୁକୂଳ ନୀତି କୃଷକ, ଉପଭୋକ୍ତା ତଥା ଚିନି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଆଗ୍ରହକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିଛି ଏବଂ ଚିନି ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ 5 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଜୀବିକା ବୃଦ୍ଧିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି। ସରକାରଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ନୀତିର ଫଳ ସ୍ୱରୂପ ଚିନି କ୍ଷେତ୍ର ବର୍ତ୍ତମାନ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇପାରିଛି।
ବିଶ୍ବର ଚିନି ରପ୍ତାନୀକାରୀ ଦେଶ ହୋଇଥିବାରୁ ବିଶ୍ୱ ଚିନି ଅର୍ଥନୀତିରେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଚିନି ଋତୁ 2021-22 ରେ, ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଚିନିର ସର୍ବାଧିକ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ହୋଇପାରିଛି | 2025-26 ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।