থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
দি.এ.আর.পি.জি. অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী সরকারনা শেম্বা অরুনাচল প্রদেশকী দিস্ত্রিক্ত গুদ গোবর্নেন্স ইন্দেক্স (দি.জি.জি.আই.) ফোংখ্রে।
স্তেকহোল্দরশিংগা নিংথিনা তাথোক-তাশিন তৌনরবা মতুংদা শেমখিবা দি.জি.জি.আই. অসিনা জিলাগী থাক্তা গোবর্নেন্সকী বেঞ্চমার্কিং তৌবদা পুরক্লিবা মথংগী জেনরেশনগী এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মশিংগী মশক তাক্লি
দি.জি.জি.আই. অরুনাচল প্রদেশ অসি ভারতকী নোর্থ-ইস্তকী রাজ্য অমগীদমক্তা খ্বাইদগী অহানবা দি.জি.জি.আই.নি।
ইন্দেক্স অসিনা সেক্তর ৮গী মনুং চন্না লৈবা ইন্দিকেতর ৬৫দা অরুনাচল প্রদেশকী জিলা ২৫দা গোবর্নেন্সকী বেঞ্চমার্ক থম্মি
রেঙ্কিং অসিনা জিলাশিংগী মরক্তা হেল্থী কমপিতিশন লৈহল্লগনি অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী রাজ্য সরকারগা লোইননা জিলাগী এদমিনিস্ত্রেশন্না লৈরিবা গেপশিং অসিবু য়েংশিন্নবা, মসিগী গেপশিং অসিবু লৈহন্দনবা প্লান তৌবদা মখোয়না হোৎনরিবশিং অদুবু লমজিং-লমতাক পীবীরগনি অমসুং দিসিজন লৌনবগী তুল অমা ওইনা মতেং পাংলগনি
08 JUN 2023 7:32PM by PIB Imphal
দি.এ.আর.পি.জি. অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী সরকারগা নোলেজ পার্তনর সি.জি.জি. হাইদ্রবাদকা পুন্না ২০২৩গী জুন ৮দা অরুনাচল প্রদেশকী অহানবা দিস্ত্রিক্ত গুদ গোবর্নেন্স ইন্দেক্স ফোংখ্রে।
দি.জি.জি.আই. অরুনাচল প্রদেশ অসি দি.এ.আর.পি.জি., অরুনাচল প্রদেশকী সরকার, জিলাগী ওফিসিয়েলশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা মীফম রাউন্দ ৭ পাংথোক্তুনা য়াম্না মুন্না তাথোক-তাশিন তৌনরবা মতুংদা দিজাইন অমসুং দেবেলপ তৌখি।
অরুনাচল প্রদেশকী জিলাশিং অসি ইস্ত, ৱেস্ত অমসুং সেন্ত্রেল দিভিজনশিংদা ওইনা দিভিজনগী মতুং ইন্না রেঙ্ক খাইদোকখ্রে।
দি.জি.জি.আই. অসিনা জিলাগী থাক্তা গোবর্নেন্সকী বেঞ্চমার্কিং তৌবদা পুরক্লিবা মথংগী জেনরেশনগী এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মশিংগী মশক তাক্লি। ইন্দেক্স অসিনা সেক্তর ৮ শিনবা থুংনা শন্দোক্লিবা ইন্দিকেতর ৬৫গী মখাদাদেতা পোইন্ত ১৩৬দা য়ুমফম ওইরগা অরুনাচল প্রদেশকী জিলা ২৫দা গোবর্নেন্সকী বেঞ্চমার্ক থম্মি। গোবর্নেন্সকী স্তেতস অমসুং কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা পাইখৎলকপা খোংথাংশিং অদুগী ইমপেক্ত অদুবু য়েংশিন্নবা অরুনাচল প্রদেশকী জিলা খুদিংমক্তা চপ মান্নবা তুল অমনি। মসিনা রাজ্য সরকার অমসুং জিলাগী এদমিনিস্ত্রেশন্না লৈরিবা গেপশিং অসিবু য়েংশিন্নবা, মসিগী গেপশিং অসিবু লৈহন্দনবা প্লান তৌবদা মখোয়না হোৎনরিবশিং অদুবু লমজিং-লমতাক পীবীরগনি অমসুং দিসিজন লৌনবগী তুল অমা ওইনা মতেং পাংলগনি। রেঙ্কিং অসিনা সিতিজন সেন্ত্রিক এদমিনিস্ত্রেশন অমসুং গুদ গোবর্নেন্স পীনবা হোৎনবদা জিলাশিংগী মরক্তা হেল্থী কমপিতিশন লৈহল্লগনি।
দি.জি.জি.আই. অরুনাচল প্রদেশকী মরু ওইবা হাইলাইতশিং অদুদি:
সেরিয়েল নম্বর
দিবিজন
ইস্ত দিবিজন
সেন্ত্রেল দিবিজন
ৱেস্ত দিবিজন
কমপোজিত রেঙ্কিং
নামসাই
ৱেস্ত সিয়াং
তাৱাং
সেক্তর
ইস্ত দিবিজন
সেন্ত্রেল দিবিজন
ৱেস্ত দিবিজন
১.
লৌউ-শিংউ অমসুং মরি লৈনবশিং
সিয়াং
অপ্পর সুবান্সিরি
পাপুম পারে
২.
কমর্স অমসংউ সেল্ফ এমপ্লোইমেন্ত
লোহিৎ
লোৱর সিয়াং
তাৱাং
৩.
হ্যুমেন রিসোর্স দেবেলপমেন্ত
লোৱর দিবাঙ ভেলী
ৱেস্ত সিয়াং
পক্কে-কেসাং
৪.
পব্লিক হেল্থ
ইস্ত সিয়াং
ৱেস্ত সিয়াং
পাপুম পারে
৫.
পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং য়ুতিলিতীশিং
ইস্ত সিয়াং
ৱেস্ত সিয়াং
লোৱর সুবান্সিরি
৬.
সোসিয়েল ৱেলফিয়র অমসুং দেবেলপেম
নামসাই
লোৱর সিয়াং
পাপুম পারে
৭.
এমপাৱরমেন্ত অমসুং ফাইনান্সিয়েল ইনক্লুজন
লোহিৎ
ৱেস্ত সিয়াং
লোৱর সুবান্সিরি
৮.
জুদিসিয়রী অমসুং পব্লিক সেফতী সেক্তর
অপ্পর দিবাঙ ভেলী
অপ্পর সুবান্সিরি
ইস্ত কামেঙ
- জিলাশিং অদুগী ৫০% হেন্বনা সেল্ফ-এমপ্লোইমেন্ত লোনশিং থাদোকপা হেনগৎলকপা থেংনখি।
- জিলা তরামাপল (১৯)না এগ্রিকলচর ক্রেদিত্তা পোজিতিব ক্যুমুলেতিব এন্যুৱল গ্রোথ রেত (সি.এ.জি.আর.)কী রিপোর্ত তৌরকখি।
- জিলা অনিখক নত্তনা অতৈ পুম্নমক্না ঝুম কল্তিবেশন তৌবা মফমশিং হন্থরকপা নত্রগা মেন্তিনেন্সতৌবগী রিপোর্ত লাকখি।
- জিলা অয়াম্বদা ফৌ-চেং লোকপগী চাং হেনগৎলকপা।
- স্কুল অয়াম্বদা নিংথিনা মথৌ তৌরিবা নুপীশিংগী তোইলেতশিং।
- জিলা মাপলনা ইম্যুনাইজেশনগী চাং ৮৫% হেন্না ফংবা ঙমখি।
- জিলা ২২না ইনস্তিত্যুস্নেল দিলিবরী ৭০%দগী হেন্না ফংবা ঙমখি
- জিলা অয়াম্বদা সেক্স রেসিও ফগৎলকখি।
- জিলা ২১না য়ুমথোং ৫০% হেন্না হেল্থ স্কীম নত্রগা হেল্থ ইন্সুরেন্স কোভর তৌখি।
হৌখিবা মতমশিংদা, দি.এ.আর.পি.জি.না গুদ গোবর্নেন্স ইন্দেক্স ২০১৯, গুদ গোবর্নেন্স ইন্দেক্স ২০২১, নেস্দা ২০১৯, নেস্দা ২০২১, দি.জি.জি.আই. জম্মু অমসুং কাস্মির, দি.জি.জি.আই. গুজরাত অমসুং হৌজিক্না অরুনাচল প্রদেশ ফোংদুনা গোবর্নেন্সকী বেঞ্চমার্কিং তৌবদা মথংগী জেনরেশনগী রিফোর্মশিং মাইপাক্না হৌদোকখ্রে।
পর্সোনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস অমসুং পেন্সন্সকী রাজ্য মন্ত্রী, দা. জিতেন্দ্র সিংনা মহাক্কী পাউজেলদা অসুম্না হায়খি “কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা অরুনাচল প্রদেশপু ইস্ত এসিয়াগী মরু ওইবা গেতৱে অমা ওইহন্নবা খুশম্নদুনা য়াম্না কন্না হোৎনরি। হৌখিবা চহি নিপালদগী অরুনাচল প্রদেশকী চাউখৎ-থৌরাং থবকশিং খোংজেল য়াংখৎনবা হাইনিংঙাই লৈতনা থবক কয়ামরুম অমা পাইখৎলকখ্রে। ‘মেক্সিমম গোবর্নেন্স, মিনিমম গোবর্নমেন্ত’কী মন্ত্র অসি ইন্দুনা,সবকা সাথ, সবকা ৱিকাস, সবকা বিস্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী লম্বি অসিনা অরুনাচল প্রদেশকীদমক্তা হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমা পুরক্লগনি”।
অরুনাচল প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী পেমা খান্দুনা মহাক্কী পাউজেলদা অসুম্না হায়খি “দি.জি.জি.আই. অরুনাচল প্রদেশনা অরুনাচল প্রদেশকী জিলাশিংবু ফ্যুচরিস্তিক রোদমেপ অমা শেম্বদা অমসুং মখোয়গী ইমপ্লিমেন্তেশন স্ত্রেতেজীশিং অদুবু রিওরিয়েন্ত তৌবদা শোইদনা মতেং পাংগনি”।
থৌরম অসিদা, দি.এ.আর.পি.জি.না দোক্যুমেন্ত অসিবু শেম্বদা মতেং পাংখিবা অমসুং লৈবাক অসিগী “মেক্সিমম গোবর্নেন্স – মিনিমম গোবর্নমেন্ত”কী গোবর্নেন্স মোদেল মাং লোমদা পুখৎপদা মতেং পাংখিবা ওফিসিয়েল খুদিংমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
District Good Governance Index (DGGI) of Arunachal Pradesh, prepared by DARPG and Govt. of Arunachal Pradesh released.
The DGGI represents next generation administrative reforms in benchmarking governance at district level prepared after extensive stakeholder consultations.
DGGI Arunachal Pradesh is first DGGI for a north-east State of India. The Index benchmarks governance in all 25 districts of Arunachal Pradesh on 65 indicators under 8 sectors.
The ranking will bring about healthy competition amongst Districts and provide
guidance to the State Government as well as District administration of Arunachal Pradesh in their efforts to address existing gaps, plan to bridge these gaps and aid as decision making tool.
08 JUN 2023 7:32PM by PIB Delhi
The DARPG and Govt. of Arunachal Pradesh with Knowledge Partner CGG, Hyderabad jointly released the first District Good Governance Index of Arunachal Pradesh on 8th June 2023.
DGGI Arunachal Pradesh was designed and developed after extensive consultations with 7 rounds of meetings between DARPG, Govt. of Arunachal Pradesh, District officials and other stakeholders.
The Districts of Arunachal Pradesh have been ranked Division-wise as East, West and Central Divisions.
The DGGI represents Next Generation Administrative Reform in Benchmarking Governance at District level. The index benchmarks governance in all the 25 districts of Arunachal Pradesh on 136 data points under 65 indicators spread across 8 sectors. It is uniform tool across Districts of Arunachal Pradesh to assess the status of governance and impact of various interventions taken up by the Central and State Governments. It is expected to provide guidance to the State Government and the District administration in their efforts to address existing gaps, plan to bridge these gaps and aid as decision making tool. The rankings bring healthy competition amongst districts in their quest to provide citizen centric administration and good governance.
The key highlights of DGGI Arunachal Pradesh are:
S. No.
Division
East Division
Central Division
West Division
Composite Ranking
Namsai
West Siang
Tawang
Sector
East Division
Central Division
West Division
1.
Agriculture and Allied
Siang
Upper Subansiri
Papum Pare
1.
Commerce & Self-Employment
Lohit
Lower Siang
Tawang
1.
Human Resource Development
Lower Dibang Valley
West Siang
Pakke-Kessang
1.
Public Health
East Siang
West Siang
Papum Pare
1.
Public Infrastructure & Utilities
East Siang
West Siang
Lower Subansiri
1.
Social Welfare & Development
Namsai
Lower Siang
Papum Pare
1.
Empowerment & Financial Inclusion
Lohit
West Siang
Lower Subansiri
1.
Judiciary and Public Safety Sector
Upper Dibang
Valley
Upper Subansiri
East Kameng
• More than 50% of the Districts have reported increase in disbursement of self-employment loans.
• Nineteen (19) Districts have reported positive Cumulative Annual Growth Rate (CAGR) in Agriculture Credit
• All Districts except two reported reduction or maintenance in the area under Jhum cultivation.
• Increase in the yield of rice production in most of the Districts.
• Functional girls’ toilets in almost all the Schools.
• Nine Districts achieved immunization rate of more than 85%.
• 22 Districts achieved more than 70% institutional deliveries.
• Sex ratio improved in most of the Districts.
• 21 Districts have covered more than 50% of the households with a Health Scheme or Health insurance.
Over the past, DARPG successfully initiated next generation reforms in benchmarking governance by releasing Good Governance Index 2019, Good Governance Index 2021, NeSDA 2019, NeSDA 2021, DGGI Jammu & Kashmir, DGGI Gujarat and now DGGI Arunachal Pradesh.
Dr. Jitendra Singh, Minister of State for Personnel, Public Grievances and Pensions in his message said “Centre and State Governments are working hard in tandem to make Arunachal Pradesh a major gateway of East Asia. Since last eight years, unprecedented work has been undertaken to accelerate the development of Arunachal Pradesh. While following the mantra of ‘Maximum Governance, Minimum Government’, the Path of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas will ensure a better future for Arunachal Pradesh”.
Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khandu in his message said “The DGGI Arunachal Pradesh will surely help the Districts of Arunachal Pradesh in preparing a futuristic roadmap and in reorienting their implementation strategies”.
On this occasion, DARPG thanked each of the officials who have enabled scripting this document and taking the Nation’s Governance model of “Maximum Governance – Minimum Government” forward.