পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়
হাইদ্রোকার্বোন ইন্দস্ত্রীগী অপস্ত্রীম, মিদস্ত্রীম অমসুং দাউনস্ত্রীম সেক্তরশিংদা অচৌবা রিফোর্মশিং পাইখৎখি: হর্দীপ সিংহ পুরি
‘২০৭০ ফাওবদা নেৎ কার্বোন জিরো’ ওইহন্নবা ভারতনা ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন পাইখৎলি
ভারতনা – ‘ৱান নেসন-ৱান গ্রীদ-ৱান ফ্রিক্বেন্সী’ ফংবা ঙমখ্রে
য়ু.এস.এ. অমসুং ব্রাজিলগা লোয়ননা গ্লোবেল এলাইন্স ওন বাইওফ্যুলস লোঞ্চ তৌখ্রে
08 JUN 2023 3:30PM by PIB Imphal
ঙরাং নুমিদাং ৱাইরম পাঙথোকখিবা এফ.আই.পি.আই.গী ওইল এন্দ গ্যাস এৱার্দস- ২০২২গী থৌরমদা তিনখিবা লুচিংবশিং, ইন্নোবেতরশিং, মেদিয়া পর্সনেলশিং অমসুং ওইল অমদি গ্যাস ইন্দস্ত্রীগী পাইওনীয়রশিংদা ৱা ঙাংবদা পেত্রোলিয়ন এন্দ নেচরল গ্যাস অমসুং হাউসিং এন্দ অর্বান এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরিনা হায়খি, “ভারতকী হাইদ্রোকার্বোন ইন্দস্ত্রীনা চাউখৎপগী অনৌবা এরেনাগী মাইকৈ তম্না চংশিল্লি। মখা তানা এফ.ৱাই. ২০২২-২৩দা ইকনোমিক গ্রোথ ৭.২% লাকপনা ইকনোমিক অমসুং জিও-পোলিতিকেলগী খুদোংচাদবশিংনা থোকহনখিবা গ্লোবেল হেদৱিন্দ কয়া লৈজরবসু ভারতকী ইকনোমী অসি মপাঙ্গল কল্লি তাকখি”। থৌরম অসিদা পেত্রোলিয়ন এন্দ নেচরল গ্যাস অমসুং লেবর এন্দ এমপ্লোইমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রামেশ্বর তেলি; এম.ও.পি.এন্দ এন.জি.গী সেক্রেতরী শ্রী পঞ্জক জেনসু শরুক য়াখি।
ইন্দিয়ন ওইল অমসুং গ্যাস কম্পনীশিংনা পাইখৎখিবা অনৌবা ক্লীন ইনর্জী ইনিসিএতিবশিংবু ইকাই খুম্নবীবগীদমক এফ.আই.পি.আই.বু থাগৎলদুনা শ্রী পুরিনা হায়খি, “মসি ঐহাক্কী অনিশুবা এফ.আই.পি.আই. এৱার্দ ফঙ্কসন্নি অমসুং চহি অসিদা অনৌবা ইনর্জীগী লমশিংদা এফ.আই.পি.আই. স্তুদেন্ত চেপ্তরশিংদগী পিঐচ.দি. থেসিসপু শকখঙখিবা য়াওনা অহেনবা এৱার্দ কেতগোরী ২০না ইকাই খুম্ননীংঙাই ওইরবা এৱার্দশিংগী লিস্ত অসিদা য়াওবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। এৱার্দ অসিগী পুকচেল শেংনা পী হায়বা অসি ওইল পি.এস.য়ু.শিংগীগী হান্নগী সি.এম.দি.শিং অমসুং মশক নাইবা বিজ্ঞানিকশিংগা লোয়ননা হান্নগী সেক্রেতরী য়াওবা ইভেল্যুএসন কম্মিসন অসিনা ময়েক শেংনা তাক্লি"।
ইকাই খুম্ননীংঙাই ওইরবা এৱার্দশিং অসিগী মতাংদা মখা তারদুনা শ্রী পুরিনা হায়খি মদুদি এফ.আই.পি.আই. ওইল এন্দ গ্যাস এৱার্দস অসি মখোয়গী মশাগী লমশিংদা এক্সিলেন্স ফংনবা হোৎনরিবা পার্তিসিপেন্ত পুম্নমক্কীদমক পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওইবা অমসুং ইথিল পীনীংঙাই ওইবা ফম্পাক অমা পীনবগীদমক শেমখি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা এফ.আই.পি.আই. ওইল এন্দ গ্যাস এৱার্দস অসি ইন্দিয়ন ওইল এন্দ গ্যাস ইন্দস্ত্রীগীদমক খ্বাইদগী ইকাই খুম্ননীংঙাই ওইরবা এৱার্দ ওইরকখি। এৱার্দ কেতগোরীশিং অসিদা ইন্দিবিজুএল এপ্রিসিএসন এৱার্দস ফোর বেস্ত ইন্নোবেতর, বেস্ত ৱুমেন একজিক্যুতিব, এক্সপ্লোরেসন অমসুং প্রদক্সন, রিফাইনিং, মার্জেতিং, দিজিতেলাইজেসন এন্দ সস্তেনেবিলিতী লমশিং অসিগী আউৎস্তেন্দিং পর্ফোর্মেন্সতা য়ং এচিবর ওফ দি ইয়র এৱার্দস য়াওরি, মসিদা মরু ওইবা হীরমশিং য়াওদুনা ইন্দস্ত্রীগী সিম্বাইওতিক গ্রোথ লাকপা ঙমহনখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী পুরিনা হায়খি মদুদি “ভারতনা ২০৭০ ফাওবদা ‘নেৎ জিরো কার্বোন’ ফংবা ঙম্নবা ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী অচৌবা খোঙথাং অমা পাইখৎলি। অদুম ওইনমক ত্রাঞ্জিসন অসি এন্দ্যুরিং অমসুং স্তেবল ওইবা তাই, ইনর্জীগী এক্সেসিবিলিতী অমসুং এফোর্দেবিলিতীগী হীরমশিং অসি লেংদনা থম্বা মরু ওই। অমরোমদা ভারতনা মাগী পেরিসগী পান্দমশিং অদু থুংহন্নবা লম্বীদা চংশিল্লিবা অমত্তা ঙাইরবা জি২০ লৈবাক ওইরি, ঐখোয়না লাক্কদবা দিকেদশিংদা ভারতকী ইনর্জী বেজ লোদ অসি হাইদ্রোকার্বোনশিংনা থুংহনগনি হায়বা খঙই। হীরম অসিদা ভারত সরকারনা ভারতকী হাইদ্রোকার্বিন ইন্দস্ত্রীগী অপস্ত্রীম, মিদস্ত্রীম অমসুং দাউনস্ত্রীমদা অচৌবা রিফোর্মশিং পুরকখি।
শ্রী পুরিনা হায়খি মপুং ওইনা ইনর্জী সেক্তরদা অমসুং মরু ওইনা ওইল এন্দ গ্যাস সেক্তরদা রিফোর্মশিং পুরকপা অসিনা ইনর্জী সেক্যুরিতী, ইজ ওফ দুইং বিজিনেস অমসুং ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনদা ঐখোয়না লৌরিবা ফিরেপ অদু তাক্লি। পেত্রোলিয়ম মন্ত্রীনা হায়খি, “মন্ত্রী-মন্দলনা মরু ওইবা গ্যাস প্রাইসিং রিফোর্মশিং মথং-মথং পুরক্নবা অয়াবা পীবা খক্তা নত্তনা নোমিসন ফিল্দশিংগী অনৌবা খোংশিংদগী গ্যাস প্রদক্সন তৌহন্নবা ভারতকী ই এন্দ পি সেক্তরদা ইনভেস্তমেন্ত ইন্সেন্তিবাইজ তৌবা অসিনা মমলশিংদা ২০% হেনগৎনা ফংবা ঙমহনগনি। রিফোর্মশিং অসিনা এন.ই.এল.পি/ঐচ.পি.-ঐচ.তি. ফিল্দশিংগী প্রাইবেৎ ওপরেতরশিং নত্ত্রগা ২০১৯গী ফেব্রুৱারীগী মমাংদা পীশিল্লকখিবা ফিল্দ দিবেলপমেন্ত প্লানশিংদগী অনৌবা গ্যাস প্রদক্সন তৌবদা অপনবা পীরোই”।
গ্যাস প্রাইসিং রিফোর্মগী ৱারেপকী মরু ওইবা অদু থম্লদুনা শ্রী পুরিনা হায়খি গ্যাস প্রাইসশিং অসি য়াওদ্রবদি অলতর্নেতিব ফ্যুলশিংদা অনকম্পিতিতিব ওইনগনি অমসুং গ্যঅস-বেজ ইকনোমী পাকথোক-চাউথোকপদা অপনবা পীগনি। শ্রী পুরিনা হায়খি, “প্রাইওরিতী কঞ্জুমরশিংগী গ্যাস মমলশিং অসি মথংগী চহি তঙ্খাইদা ১০%রোম হেনগৎলকপা য়াই অমসুং মতুং তারকদা মখা তানা হেনগৎলক্কনি”।
পেত্রোলিয়ম মন্ত্রীনা হায়খি, “এদমিনিস্তর্দ প্রাইসিং মেকানিজম (এ.পি.এম.) অসিনা সিলিং (য়ু.এস. দোলর ৬.৫/এম.এম.বি.তি.য়ু.) অমসুং ফ্লোর (য়ু.এস. দোলর ৪/এম.এম.বি.তি.য়ু.) ওইবগা লোয়ননা ইন্দিয়ন ক্রুদ বাস্কেৎ প্রাইসকী চাংচৎকী ১০%দা থাগী ওইনা লেপকনি। সিলিং অসি অহানবগী চহি অনি অহোংবা লৈরোই অমসুং চহি খুদিংগী য়ু.এস. দোলর ০.২৫/এম.এম.বি.তি.য়ু. হেনগৎলক্লি মসিনা ইনফ্লেসনগী মমল হেনগৎলকপা থোকপদা এদজস্ত তৌগনি”।
সরকারনা মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী পুরিনা মতাং চানা অচুম্বা ৱারেপশিং লৌবগী কান্নবশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। শ্রী পুরিনা হায়খি, “মীচম প্রজানা প্লান প্রাইসিংগী কান্নবশিংগী ফলশিং ফংবা হৌখ্রে। ঐখোয়না পি.এন.জি.গী মমলগী চাংচৎ ১০% হন্থবা অমসুং সি.এন.জি.গী মমলশিংদা ৬-৭% হন্থরকপা উবা ফংখ্রে। চাউখৎলক্লিবা লৈবাক অমা ওইনা ঐখোয়গী ওইল দিমান্দগী ৮৫% অমসুং নেচরেল গ্যাসকীদমক ঐখোয়গী দিমান্দগী ৫০%গী ময়াদা ইম্পোর্ত তৌরি মরম অসিনা ঐখোয়না অচুম্বা অমসুং স্তেবল ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অমগী তঙাই ফদবা অদু মরিক চুম্না খঙই”।
ক্লীন অমসুং গ্রীন ইনর্জীগী মতাংদা পাইখৎপা ঐখোয়গী সরকারগী থৌরাংশিংদা মীৎয়েং চংলদুনা শ্রী পুরিনা হায়খি সরকারগী থৌরাংদা মচাক ৪ য়াওরি:- (i) সপ্লাইশিংগী দাইভর্সিফিকেসন (ii) বাইওফ্যুল, ইথানোল, সি.বি.জি. অমসুং সুর্য়া নুতনগুম্বা অলতর্নেৎ ইনর্জী সোর্সশিং হেনগৎহনবা (iii) ই এন্দ পি ফুদপ্রিন্ত হেনগৎহল্লি (iv) ই.ভি.শিং অমসুং হাইদ্রোজেনগী খুত্থাংদা ইনর্জী তার্গেৎ তৌখি। পেত্রোলিয়ম মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি, “মালেমগী ওইনা ভারত্তা খ্বাইদগী চাউবা সিনক্রোনস গ্রিদশিং লৈ, ইন্তরমিত্তেন্ত রিন্যুএবল ইনর্জী হেন্দল তৌবা ঙম্মি অমসুং ‘ৱান নেসন-ৱান গ্রীদ-ৱান ফ্রিক্বেন্সী’ ফংবা ঙমখি। ঐখোয়না ২০৩০ ফাওবদা প্রদক্সন তার্গেৎ মিলিয়ন তন ৫গী পান্দম ফংনবা গ্রীন হাইদ্রোজেন পোলিসী পাইখৎখি অমসুং মরী লৈনবা রিন্যুএবল ইনর্জী কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা থবক পাইখৎখি”।
শ্রী হর্দীপ পুরিনা ভারতকী জি২০ প্রসিদেন্সী মনুংদা য়ু,এস.এ. অমসুং ব্রাজিলগা লোয়ননা ‘গ্লোবেল এলাইন্স ওন বাইওফ্যুলস’ পাইখৎপগী মতাংদা ফোঙদোকখি। “দিসরপ্সন অমসুং স্কেল পুনশিনবগী মথৌ তাবগা লোয়ননা ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অসি স্তেকহোল্দর পুম্নমক অচৌ মচা খাইদনা অমনা অমগী শক্তিদা মতেং পাংনদুনা সিম্বাইওতিক রিলেসনশিপ অমসুং মপাঙ্গল কনবা ইকোসিস্তেমশিংগী খুত্থাংদা খক্তা তশেংনা মাইপাকপা ঙমগনি। ঐখোয়গী ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী খোঙচৎ মখা চত্থবা মরু ওই অমসুং অপুনবা খোঙথাংশিং মথৌ তাবা শীংনবশিং ঐখোয়না মায়োক্নরি হায়বা ঐখোয়না খঙবা তঙাই ফদে। অদুম ওইমক ঐখোয়গী লৈবাক্কী খোঙফম চেৎপা অমসুং শক্তি লৈবা অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না তুং কোইবা অমসুং চাউখৎপা তুংলমচৎকী ইনর্জী অমগী মাইকৈদা শীংথানীংঙাই ওইনা খুমাং চাউশিনগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ”।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী রামেশ্বর তেলিনা হায়খি, “ভারত সরকারগী গ্রীন হাইদ্রোজেন পোলিসীগী মখাদা ঐখোয়গী ক্লীন এন্দ গ্রীন ইনর্জী বিজন অসিগী পরিং মখাদা প্রদক্সনগী তার্গেৎ অসি ২০৩০ ফাওবদা মিলিয়ন তন ৫ ওইরি। মসি ফংনবগীদমক ও.এম.সি.শিংনা চোকথবা লৈতনা হোৎনরি”।
এফ.আই.পি.আই.গী চিয়রমেন শ্রী অরুন কুমার সিংহনা মহাক্কী তরাম্না ওকপগী ৱারোলদা হায়খি এফ.আই.পি.আই.না ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী শীংনবশিংগী খুত্থাংদা নেগোসিএৎ তৌনবা ঐখোয়গী মেম্বরশিংবু হেন্দহোল্দ তৌনবা এফ.আই.পি.আই.না মমাংদগী হেন্না থৌদাং লৌনবা শেম শারি।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Landmark reforms in Upstream, Midstream, and Downstream sectors of Hydrocarbon Industry Undertaken: Hardeep Singh Puri
India undertaking Energy Transition to achieve ‘Net Carbon Zero by 2070’.
India has achieved - ‘One Nation-One Grid-One Frequency’.
Launched Global Alliance on Biofuels with USA & Brazil.
08 JUN 2023 3:30PM by PIB Delhi
“Indian hydrocarbon industry is gravitating towards a new arena of development. Further, a 7.2% economic growth in FY 2022-23, indicates resilience in India’s economy despite multiple global headwinds during the year arising from economic and geo-political uncertainties”, said Union Minister of Petroleum & Natural Gas and Housing & Urban Affairs Shri Hardeep Singh Puri, addressing the august gathering of leaders, innovators media personnels’ and pioneers in the Oil and Gas Industry, at FIPI’s Oil & Gas Awards-2022 ceremony, last evening. Shri Rameswar Teli, Minister of State for Petroleum and Natural Gas & Labour and Employment; Shri Pankaj Jain, Secretary, MoP&NG were also present on the occasion.
Complimenting FIPI for felicitating the new clean energy initiatives taken up by Indian oil and gas companies, Shri Puri said, “This is my second FIPI award function and I am happy that this year more than 20 award categories including recognition to Phd. thesis from FIPI student chapters in new energy areas, is also featuring in the coveted list of awards. The sanctity of the awards is clearly evident from the grandness of the evaluation committee comprising of a former Secretary along with ex CMDs of Oil PSUs and eminent Scientists”, added the Petroleum Minister.
Talking further about the prestigious awards Shri Puri said that the FIPI Oil and Gas Awards have been created to provide an encouraging and motivating platform for all the participants to strive for excellence in their respective fields. Over the last few years, FIPI Oil & Gas Awards have emerged as the most prestigious awards for the Indian Oil & Gas Industry.The Award categories ranges from Individual appreciation awards for Best Innovator, Best Women Executive, Young Achiever of the Year Award to Outstanding Performance in areas of Exploration and Production, Refining, Marketing, Digitalization & Sustainability, all of which envelope important aspects that lead to the symbiotic growth of the industry.
Addressing the gathering, Shri Puri said, that “India is undertaking an ambitious journey of energy transition culminating in India achieving ‘Net Zero Carbon’ by 2070. However, for the transition to be enduring and stable, it is imperative that the accessibility and affordability aspects of energy remain intact. While we are only one of the G20 countries on course to achieve its Paris ambitions, we are also aware that in the coming decades, India’s energy base load will be met by hydrocarbons. In this context, Government of India has undertaken landmark reforms in the upstream, midstream, and downstream sectors of Hydrocarbon industry in India”, said Shri Puri.
Shri Puri further said that reforms in the energy sector in general and the oil & gas sector in particular demonstrate our commitment to energy security, ease of doing business and energy transition. “With cabinet approving a series of critical gas pricing reforms which would not only lay foundation of a sustainable, affordable, and secure energy future for Indian citizens, but will also incentivize investment in India’s E&P sector by ensuring that gas production from new wells of nomination fields will receive 20% higher prices. These reforms will not impact private operators of NELP/ HP-HT fields or new gas production from field development plans submitted after February 2019”, added the Petroleum Minister.
Highlighting the importance of gas pricing reform decision, Shri Puri said that in absence of these the gas prices would have been uncompetitive to alternative fuels and hindered the expansion of the gas-based economy. “The prices of gas for priority consumers would have increased by about 10% in the next half-year and continued to rise in the subsequent periods”, added Shri Puri.
“The Administered Pricing Mechanism (APM) will be determined monthly at 10% of the average Indian Crude Basket Prices, with a ceiling (US $6.5/MMBTU) and floor (US $4/MMBTU). The ceiling will remain the same for the first two years and then increase by US $0.25/MMBTU every year, to adjust for any cost inflation”, said the Petroleum Minister.
Throwing light on the foresightedness of the government, Shri Puri explained the benefits of correct decisions taken at the correct time, “General public has already started reaping the benefits of planned pricing. We have already seen that the average cost of PNG has been reduced by about 10%, and CNG has seen a 6-7% reduction in prices. As a developing nation we are importing 85% of our oil demand and close to 50% of our demand for natural gas, therefore we are acutely aware of the need for a just and stable energy transition, stated Shri Puri.
Laying emphasis on Government’s plans on clean and green energy, Shri Puri said that Government plan has 4 planks: - (i) Diversification of supplies (ii) Increase of alternate energy sources like Biofuels, Ethanol, CBG and Surya Nutan (iii) Increasing E&P footprint (iv) Energy targets through EVs & Hydrogen. “India has one of the largest synchronous grids in the world, capable of handling intermittent renewable energy and we have achieved ‘One Nation-One Grid-One Frequency’. “We have enacted Green Hydrogen Policy with a production target of 5 million tonnes by 2030 and related development of renewable energy capacity”, added the Petroleum Minister.
Shri Hardeep Puri also spoke about the ‘Global Alliance on Biofuels’ with USA and Brazil during India's Presidency of G20. ”The energy transition, with its requirement of combining disruption and scale, will only be truly successful when all stakeholders, big and small, collaborate to complement each other’s strengths through the creation of symbiotic relationships and strong ecosystems. It is crucial to acknowledge that our energy transition journey is ongoing, and we face challenges that require collective efforts. However, with the determination and resilience of our nation, I am confident that we will continue to make significant progress towards a sustainable and prosperous energy future”.
Addressing the gathering, Shri Rameshwar Teli said, "In line with our Clean and Green energy vision under the Green Hydrogen Policy of Government of India, the target of production of same is 5 Million Tonne by 2030. The OMCs are working relentlessly to achieve it".
Mr. Arun Kumar Singh, Chairman, FIPI in his welcome address said that FIPI is all set to play a role, more crucial than ever, to handhold our members to negotiate through the challenges of energy transition.