য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
দিজাস্তর রিস্ক ফাইনান্সিং অসি ফুরুপশিংগী অসোই-অঙাম য়াওদবা, হকশেল অমসুং য়াইফবদা, শেন্মিৎলোনবু লিশাং শিৎনা লৈহন্নবা, অমসুং মহৌশাগী ওইবা অকোইবদা লৈরিবা ফিভমবু নিংথিনা ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা তৌবা ইনভেস্তমেন্ত অমনি: দা. ভারতি প্রবিন পাৱর
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রীনা মুম্বাইদা জি.-২০গী অনিশুবা দিজাস্তর রেদক্সন ৱার্কিং গ্রুপ মীফম হৌদোকখ্রে
খঙহৌদনা থোরকপা খুদোংথিবনা শোকহনবা অদুবু হন্থহনবদা অমসুং ফুরুপশিংগী রেজিলিয়েন্স হেনগৎহনবদা দিজাস্তর রিস্ক ফাইনান্সিংনা লৌরিবা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অদুবু শিংথানিংঙাই ওইদে হায়বা য়ারোই: দা. ভারতি প্রবিন পাৱর
24 MAY 2023 3:20PM by PIB Imphal
দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সন ৱার্কিং গ্রুপ (দি.আর.আর.দবল্যু.জি.)গী অনিশুবা মীফম অদু ঙসি মুম্বাইদা হৌদোকখ্রে। হৌদোকপগী থৌরমদা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. ভারতি প্রবিন পাৱর, অমসুং ৱার্কিং গ্রুপকী চিয়র অমসুং নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী (এন.দি.এম.এ.)গী মেম্বর সেক্রেতরীনা শরুক য়াখি। য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ.), এক্সতর্নেল এফিয়র্স মন্ত্রালয় (এম.ই.এ.) অমসুং মহারাস্ত্র সরকারগী অৱাংবা থাক্কী ওফিসিয়েলশিংশু শরুক য়াখি। য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইবা অমনা, য়ুনাইতেদ নেশনগী দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সনগী সেক্রেতরী জেনরেলগী স্পেসিয়েল সেক্রেতরী, শুকুমারি মামি মিযুতোরিসু মুম্বাইদা পাংথোকখিবা দি.আর.আর.দবল্যু.জি.গী মীফম অদুদা শরুক য়াখিবা দেলিগেতশিং অদুগী মনুংদা অমা ওইখি।
হৌদোকপগী থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, দা. পাৱরনা হায়খি মদুদি দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সন ফাইনান্সিং তৌবা অসি ঐখোয়গী তুংগী লম্বিগীদমক্তা ইনভেস্তমেন্ত অমনি। মসি ঐখোয়গী ফুরুপশিংগী অসোই-অঙাম য়াওদবা, হকশেল অমসুং য়াইফবদা, শেন্মিৎলোনবু লিশাং শিৎনা লৈহন্নবা, অমসুং মহৌশাগী ওইবা অকোইবদা লৈরিবা ফিভমবু নিংথিনা ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা তৌবা ইনভেস্তমেন্ত অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারশিং, ইন্তর্নেস্নেল ওর্গনাইজেশনশিং অমসুং লনাইগী সেক্তরনা খুৎশম্নদুনা ফন্দশিং থধনবগী অনৌবা লম্বিশিং থিজিনবা হায়বসি য়াম্না তঙাইফদে।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী মন্ত্রীনা লাইচৎ লাকশিনবগী মরু ওইবা অমসুং মসিনা পব্লিক হেল্থতা পীরিবা শাফু অদুগী মতাংদশু ঙাংখি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা ইমর্জেন্সীগীদমক্তা শেম-শাদুনা লৈবা হায়বসিনা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং ফাইনান্স পোলিসীশিংগী খ্বাইদগী মরু ওইবা শরুক্তা থম্বগী তঙাইফদবা অদু উৎখি। “ঐখোয়না ঐখোয়গী হেল্থকিয়র সীস্তেমশিং অসিনা তুংদা থোরক্কদবা অমাং-অতা অমসুং খুদোংথিবশিংনা পীরিবা শাফু অদুবু মায়োক্নবা ঙম্বা অমা ওইহনবা হায়বসি য়াম্না তঙাইফদে”, হায়না মহাক্না হায়খি।
দা. ভারতি প্রবিন পাৱরনা মখাতানা হায়রকখি মদুদি মালেম অসিনা ২০৩০গী সস্তেনেবল দেবেলপমেন্তকী এজেন্দা অদুদা থমখিবা দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সনগী তার্গেতশিং অদুবু ফংবা ঙমদনা লৈরি। হৌখিবা দেকেদ ২-৩দা মালেমগী শেনমিৎলোন চাউখৎলকপগী চাং অসি য়াম্না শিংথানিংঙাই ওই, অদুবু মসিগা মরি লৈনবা দিজাস্তর রিস্ককীদমক্তা থাধরিবা ফন্দিং অদুদি মতিক চাদে হায়না মহাক্না হায়খি।
মন্ত্রী অসিনা হায়খি মদুদি খঙহৌদনা থোরকপা খুদোংথিবশিং অসিনা মরম ওইরগা মীওইবগী পুন্সি কয়া অমা মাংহল্লি, ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অমাং-অতা থোকপা, মীশিংগী ময়ুম-মকৈ হোংবা, অমসুং শেন্মিৎলোনদা য়াম্না চাউবা পোৎলুম অমা পী। মসিনা মরম ওইরগা চহি খুদিংগী দোলর বিলিয়ন কয়া অমা তিংঙি। মরম অদুনা দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সনদা ইনভেস্ত তৌবা হায়বসি ইশাগী ওইনা হিক্তোকপা য়াদ্রবা থৌদাং অমা ওইবদা নত্তনা শেন্মিৎলোনগীদমক্তা তঙাইফদনা মথৌ তাবা অমশুনি।
দা. ভারতি প্রবিন পাৱরনা হায়খি মদুদি দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সন ফাইনান্সিং তৌবা হায়বসিদা মল্তি-সেক্তর অমসুং মল্তি-দাইমেনস্নেল এপ্রোচ মথৌ তাই। মসিনা দিজাস্তরশিং মায়োক্নবা ঙম্নবা অর্লী ৱার্নিং সীস্তেমশিং, শেম-শাবগী পাম্বৈশিং, য়াম্না লিংবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা য়াম্না চাউবা ইনভেস্তমেন্ত মথৌ তাই অমসুং পোস্ত-দিজাস্তর রিকোভরী অমসুং অমুক হন্না শেমগৎ-শাগৎনবগীদমক্তা রিসোর্সশিং মতিক চানা লৈবা মথৌ তাই। মন্ত্রী অসিনা মখা তারকখি মদুদি দিজাস্তর মতুংদা লিশাং শিৎনা চৎকদবা অমুক শেমগৎ-শাগৎপগী থৌওংশিংশু চপ মান্ননা মরুওই। অমুক হন্না শেমগৎ-শাগৎপগী থবকশিংদা মতেং পাংনবা অমসুং লোকেল ইকোনোমীশিং অমুক হিংগৎহন্নবা ফাইনা্সিয়েল রিসোর্সশিং মতিক চানা লৈবা মথৌ তাই, মসি অন্তরাস্ত্রিয়গী থাক্তা খুৎশম্নদুনা থবক তৌদুনা অমসুং মতেং পাংনদুনা মাইপাকপা ঙমগনি।
দা. পাৱরনা মখাতানা হায়খি মদুদি ভারত সরকারনা তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেশনবু পাকশন্না শিজিন্নরি, দা. পাৱরনা খুদোংথিবশিং লাকশিন্নবা প্রিপ্যর্দনেস অমসুং রেসপোন্স অদুবু ফগৎহন্নবা লৈবাক অসিদা লৈরিবা এদভান্স ফোরকাস্তিং সীস্তেমশিং অমসুং রিমোত সেন্সিং তেক্নোলোজীশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। সরকারনা দেতা এনালিতিক্স, আর্তিফিসিয়েল ইন্তেলিজেন্স, অমসুং সেতলাইত তেক্নোলোজী শিজিন্নবা য়াম্না চাউবা অনৌবা থৌরাংশিং হৌদোকখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। মন্ত্রী অসিনা মখাতানা হায়খি মদুদি ভারত সরকারনা হন্দক্তা লোঞ্চ তৌখিবা সচেত অর্লী ৱার্নিং সীস্তেম অসিনা পান ইন্দিয়া বেসিসতা অর্লী ৱার্নিং পীরি।
দা. পাৱরনা হায়খি মদুদি পি.এম. নরেন্দ্র মোদীনা শোত্থরবা এরিয়াশিং অদুবু মশক খঙদোক্নবা অমসুং খুদোংথিবা ফিভমশিং খুদিংমক মায়োক্নবা ঙম্নবা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসিদা অওনবা অমা পুরক্নবা দিজাস্তর মেনেজমেন্ততা “রিকোগ্নিশন এন্দ রিফোর্ম”গী মরু ওইবা অদুবু মিৎয়েং থমখি। পি.এম.না থাজরিবা “ৱাসুধৈবা কুতুম্বাকম”গী ফিলোসোফী অদুনা তর্কীদা জুৱার হাবা মতমদা “ওপরেশন দোস্ত”কী মখাদা তেংবাং পীববু ওইরো নত্রগা “ভেক্সিন মাইত্রি”গী মখাদা চাউরাক্না লৈবাক ৯৮দা কোবিদ ১৯ ভেক্সিনশিং পীববু ওইরো, মসিনা লমজিং-লমতাকপদা মতেং পাংলি হায়নসু হায়খি।
মন্ত্রী অসিনা মখাতানা হায়রকখি মদুদি ভারতনা দিজাস্তর রিস্ক হন্থহন্নবা অমসুং হেন্না রেজিলিয়েন্ত ওইবা মালেম অমা শেমগৎনবা জি.২০ অমসুং অতোপ্পা ইন্তর্নেস্নেল পার্তনরশিংগা থবক তৌমিন্নবদা অচেৎপা ফিরেপ লৌরি। “ঐহাক্না থাজৈ মদুদি থবক ঐখোয়না পুন্না তৌমিন্নদুনা দিজাস্তরশিংগীদমক্তা হেন্না নিংথিনা শেম-শারবা অমসুং মসিগী শাফুদগী ঙাকথোকপা ঙম্বা হেন্না লিং অমসুং হেন্না ফবা মালেম অমা শেমগৎপা ঙমগনি”, হায়না হায়খি। মন্ত্রী অসিনা মখাতানা হায়খি মদুদি জি.-২০ লৈবাকশিংনা ফাইনান্সিয়েল সপোর্ত পীদুনা, লৌশিংশিং শিয়র তৌদুনা অমসুং দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সনগী মতাংদা ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেশন প্রোমোত তৌদুনা ইনতর্নেস্নেলগী থাক্তা খুৎশম্ননা থবক তৌদুনা অৱাংবা থাক্কী খন্ন-নৈনবশিং পাংথোক্তুনা লমজিংদুনা পুনবগী খুদোংচাবা লৈ।
থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা দিগ্নিতরীশিং অদুদা ইন্দোনেসিয়াগী বি.এন.পি.বি.গী দিজাস্তর রিস্ক ইভাল্যুৱেশন অমসুং মেপ্পিংগী দাইরেক্তর, দা. ইর উদ্রেখ; জি.-২০ চিয়র (ভারত) অমসুং এন.দি.এম.এ.গী মেম্বর-সেক্রেতরী, শ্রী কামল কিশোর; এন.দি.এম.এ.গী মেম্বর, লেপ্তনেন্ত জেনরেল (রিতায়র্দ), সৈয়দ অতা হাস্নেন; এন.দি.এম.এ.গী মেম্বর, দা. কৃষ্ণ স্বরুপ ভতসা; য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়গী এদিস্নেল সেক্রেতরী, হিতেশ কুমার মক্বানা; এন.দি.এম.এ.গী এদিস্নেল সেক্রেতরী, অলোক গুপ্তা; অমসুং মহারাস্ত্র সরকারগী রিলীফকী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী, অসীম গুপ্তাশু য়াওখি।
জি.-২০গী চিয়র (ভারত) অমসুং এন.দি.এম.এ.গী মেম্বর-সেক্রেতরী, শ্রী কমল কিশোর
নুমিৎ নিনিগী মতম অসিদা, দেলিগেত ১২২না ফাইনান্সিং দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সনগী মতাংদা খন্ন-নৈনবশিংদা শরুক য়ারগনি। তেক্নিকেল সেসনশিং অসিনা খুদম ওইনা অর্লী ৱার্নিং অমসুং অর্লী এক্সনদা ফাইনান্সিং তৌবা, রেজিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ফাইনান্সিং তৌবা, হেন্না ফবা মওংদা শেমগৎ-শাগৎপা, অমসুং ইকোসীস্তেমদা য়ুমফম ওইবা এপ্রোচশিং অমসুং দ.আর.আর. কম্যুনিতীনা লৌবা থৌদাং হায়রিবা হিরমশিং অসি য়াওগনি।
নুমিৎ নিনিগী মীফম অসিগী মাংওইননা নোংমগী ওইবআ ফাইনান্সিং ফোর দিজাস্তর রেদক্সনগী মতাংদা থৌরম অমা পাংথোকখি। মীফম অসিগী মনুংদা নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতীনা য়ু.এন.দি.আর.আর., য়ু.এন.দি.পি., য়ু.এন.আই.সি.ই.এফ., কোলিশন ফোর দিজাস্তর রেজিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, ও.ই.সি.দি., অমসুং ইন্সু রেজিলিয়েন্সগুম্বা ওর্গনাইজেশনশিংগা খুৎশম্নখি।
লনাইগী সেক্তরশিংগা পাংথোকখিবা রাউন্দ তেবল অসিনা দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সনদা ফাইনান্সিং তৌবদা মিৎয়েং থমখি। খন্ন-নৈনবা অসিনা দি.আর.আর. স্পেস লুক্রেতিব থিবদা লনাইগী সেক্তরনা মায়োক্নরিবা শিংনবশিং অদুবু খঙনবগী পান্দম থমখি।
তেক্নিকেল সেসনশিং অসিগী মনুংদা, জি.২০ লৈবাকশিংনা মথংগী চহি অহুমগীদমক্তা দি.আর.আর.দবল্যু.জি.গীদমক্তা রোদমেপ অমা খন্নখি। ভারতকী প্রেসিদেন্সীনা মসিগী আনৌবা থৌরাং অসিবু মাংলোমদা পুখৎনবা ত্রোইকা লৈবাকশিংগী মরক্তা অমসুং সাউথ অফ্রিকাদা ওনরশিপ পীবদা থাজৈ। মসিনা পাম্লিবা অসি দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সন অসিবু পোলিসী স্পেসতা মেনস্ত্রীম ওইহনবা অমসুং দি.আর.আর.গীদমক্তা ফাইনান্সিং ইনস্ত্রুমেন্তশিং অমসুং মেকানিজমশিং অসিনা দিজাস্তর রেসপোন্সদগী এন্তিসিপেতরী এক্সন অমসুং রিস্ক রেদক্সনগী পেরাদাইমদা হোংদোকপদা মতেং পাংগনি।
মুম্বাইদা পাংথোক্লিবা জি.২০ মীফমগা ইরোইননা “সেফর মুম্বাই, ফ্যুচর রেদী মুম্বাই- এ ফোতোগ্রাফিক পোর্ত্রেয়ল”গী মতাংদা ফোতো একজিবিশন অমসু হৌদোকখি।
ফোতো একজিবিশন অসি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. ভারতি প্রবিন পাৱরনা হৌদোকখি।

Ministry of Home Affairs
Disaster Risk Financing is an investment in safety, health and well-being of communities, the sustainability of economies, and the preservation of environment: Dr. Bharati Pravin Pawar
Minister of State for Health and Family Welfare inaugurates the G20 2nd Disaster Risk Reduction Working Group Meeting in Mumbai
The critical role of Disaster Risk Financing can no longer be underscored in mitigating the effects of disasters and enhancing community resilience: Dr. Bharati Pravin Pawar
24 MAY 2023 3:20PM by PIB Mumbai
Mumbai, 24 May 2023
The second meeting of the Disaster Risk Reduction Working Group (DRRWG) was inaugurated in Mumbai today. The opening ceremony was graced by the presence of Dr. Bharati Pravin Pawar, Minister of State for Health and Family Welfare, and Shri Kamal Kishore, Chair of the working group and Member Secretary of the National Disaster Management Authority (NDMA). Senior officials from the Ministry of Home Affairs (MHA), Ministry of External Affairs (MEA), and the Government of Maharashtra were also present. Notably, Ms. Mami Mizutori, the Special Secretary to the Secretary General for the United Nations for Disaster Risk Reduction, is among the delegates attending the DRRWG meeting in Mumbai.
Speaking at the inaugural programme, Dr. Pawar urged that financing disaster risk reduction is an investment in our future. It is an investment in the safety, health and well-being of our communities, the sustainability of our economies, and the preservation of our environment. She said that governments, international organizations and the private sector need to collaborate and explore new ways to mobilize funding.
The Minister of State for Health and Family Welfare also spoke about the importance of pandemic management and its impact on public health. The COVID-19 pandemic highlighted the need for emergency preparedness to be at the core of various development and finance policies. “We need to make sure that our healthcare systems are able to withstand the impact of future disasters”, she said.
Dr. Bharati Pravin Pawar further stated that the world has been lagging in achieving the disaster risk reduction targets laid down in the 2030 Agenda for Sustainable Development. The global economic growth has been commendable in the last 2-3 decades, but funding for reducing the associated disaster risks has been inadequate, she said.
The Minister said that the aftermaths of disasters are marked by loss of lives, destruction of infrastructure, displacement of populations, and a heavy toll on economies. It cost hundreds of billions of dollars each year globally. Therefore, it is not only a moral responsibility but also an economic necessity to invest in disaster risk reduction, she said.
Dr. Bharati Pravin Pawar stated that financing disaster risk reduction requires a multi-sector and multi-dimensional approach. It demands robust investment in early warning systems, preparedness measures, resilient infrastructure to withstand disasters and adequate resources for post-disaster recovery and reconstruction. The Minister added that the long-term recovery process after a disaster is equally important. Adequate financial resources are required to support reconstruction efforts and revive local economies, this can be achieved by international cooperation and support.
Dr. Pawar further stated that the Government of India is utilizing technology and innovation in a big way, Dr. Pawar spoke about the advanced forecasting systems and remote sensing technologies available in the country to improve preparedness and response to manage disasters. The government has also launched ambitious initiatives to leverage data analytics, artificial intelligence, and satellite technology, she added. The Minister also said that the recently launched Sachet Early Warning System by Government of India is providing early warning on Pan India basis.
Dr. Pawar stated that PM Narendra Modi has emphasized on the importance of “Recognition and Reform” in disaster management so that we recognize the vulnerable areas and reform our efforts to deal in any disaster situation. She also stated that the PM’s belief in the philosophy of “Vasudhaiva Kutumbakam” has been the guiding force whether it is for providing relief measures under “Operation Dost” when earthquake hit Türkiye or providing COVID 19 vaccines to nearly 98 countries under the “Vaccine Maitri” initiative.
The Minister further stated that India is committed to working with the G20 and other international partners to reduce disaster risk and to build a more resilient world. “I believe that by working together, we can build a world that is better prepared for disasters and that is more resilient to their impact”, she said. The Minister also said that G-20 nations have the opportunity to lead the way by delivering on high-level discussions through collaborative international efforts by providing financial support, sharing knowledge and promoting international cooperation on disaster risk reduction.
The dignitaries present on the occasion included Dr. Ir Udrekh, Director Disaster Risk Evaluation and Mapping, BNPB, Indonesia; G-20 Chair (India) and Member-Secretary, NDMA Shri Kamal Kishore; Member, NDMA Lt. General (Retd.) Syed Ata Hasnain; Member, NDMA Dr. Krishna Swaroop Vatsa; Additional Secretary, Ministry of Home Affairs, Hitesh Kumar Makwana; Additional Secretary, NDMA, Alok Gupta; and Principal secretary for Relief, Government of Maharashtra, Aseem Gupta.
G-20 Chair (India) and Member-Secretary, NDMA Shri Kamal Kishore
Over the course of two days, 122 delegates will participate in discussions on Financing Disaster Risk Reduction. Technical sessions will cover topics such as Financing Early Warning and Early Action, Financing Resilient Infrastructure, building back better, and Ecosystem-Based Approaches and the Role of Community in DRR.
Preceding the two-day meeting, a day-long side event on Financing for Disaster Risk Reduction took place. The National Disaster Management Authority has collaborated with organizations such as UNDRR, UNDP, UNICEF, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, OECD, and the Insu Resilience, during this meeting.
A Round Table with Private Sectors focused on Financing Disaster Risk Reduction, attracting significant attendance. The discussion aimed to understand the challenges faced by the private sector in finding the DRR space lucrative.
During the technical sessions, the G20 countries discussed a roadmap for DRRWG for the next three years. The Indian Presidency believes in instilling ownership among the troika countries and South Africa to carry this initiative forward. The hope is that disaster risk reduction will be mainstreamed in the policy space, and that financing instruments and mechanisms for DRR will help shift the paradigm from disaster response to anticipatory action and risk reduction.
On the margins of the G20 Meeting in Mumbai a photo exhibition was also inaugurated on "Safer Mumbai, Future Ready Mumbai - A photographic portrayal”.
The photo exhibition was inaugurated by the Minister of State for Health & Family Welfare, Dr. Bharati Pravin Pawar.