Ministry of Social Justice & Empowerment
Divya Kala Mela 2023 inaugurated at Maniram Dewan Trade Cenre in the city
Divya Kala Mela commences with a mega openning ceremony
11 MAY 2023 9:02PM by PIB Guwahati
The week-long Divya Kala Mela 2023 organized by the Department of Empowerment of Persons with Disabilities (Divyangjan) opened today at Maniram Dewan Trade centre, Guwahati, Assam. The occasion was graced by Smt. Pratima Bhoumik, Minister of State for Social Justice and Empowerment, Government of India and Shri Pijush Hazarika, Minister of Social Justice & Empowerment, Government of Assam. In his welcome speech, Sri Kishor B. Surwade, DDG, DEPwD informed that the department acts as a nodal agency in matters related to persons with disability (divyangjan) which includes affecting coordination among various beneficiaries. He emphasized that the department’s aim is to build an inclusive society where the divyangs of the country receive equal opportunities so that they may live a productive, secure and respectable life.
In her speech the union state minister of Social Justice & Empowerment Smt. Pratima Bhoumik lauded prime minister Sri Narendra Modi for popularising the term “Divyang” to denote persons with disabilities. In contrast to the word disabled this word connotes that a divyang person has divine abilities. She informed the gathering that the current event held in Guwahati is the fourth in series of events to promote and showcase skills and entrepreneurship of the divyang persons. Divya Kala Mela will be organized every month in different cities. The next two events of this series will be held in Indore and Jaipur respectively.
The minister also praised Assam CM Dr. Himanta Biswa Sarma for recognising the need to set up the ministry of Social Justice & Empowerment in the state. She told that Assam can boast of the fact that it is the first state in India to introduce this ministry. She also urged everyone to visit this 7-day fair and buy products made by 100+ divyang artisans from 18 states of India and encourage them. 4 persons were awarded loans under National Handicapped Finance and Development Corporation (NHFDC) scheme for various projects. They are: (1) Pankaj Talukdar of Baksa district (Rs two lakhs for opening grocery shop), (2) Himangshu Rai of Guwahati (Rs thirty six lakhs for purchase of house/flat), (3) Banashree Deka of Baksa (Rs five lakh for purchase of adaptive vehicle) and (4) Sunita Devi of Guwahati (Rs fifty thousand for opening tea stall) Another four persons with various disabilities were given wheel chair, C.P. chair, hearing aid etc. The vote of thanks was given by Sri Naveen Shah, CMD, NHFDC. The ceremony concluded with a lively cultural program performed by various artists.

সামাজিক ন্যায় আৰু সবলীকৰণ মন্ত্ৰালয়
মহানগৰীৰ মণিৰাম দেৱান বাণিজ্য কেন্দ্ৰত উদ্বোধন হ’ল দিব্য কলা মেলা ২০২৩
মহানগৰত ভৱ্য উদ্বোধনী অনুষ্ঠানেৰে আৰম্ভ হ'ল ৭ দিনীয়া দিব্য কলা মেলা
11 MAY 2023 9:02PM by PIB Guwahati
গুৱাহাটীৰ মণিৰাম দেৱান ট্রেড চেন্টাৰত বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তি (দিব্যাংগ) সৱলীকৰণ বিভাগৰ উদ্যোগত আয়োজন কৰা সপ্তাহজোৰা দিবা কলা মেলা ২০২৩ আজি মুকলি কৰা হয়। এই উপলক্ষে সামাজিক ন্যায় আৰু সৱলীকৰণ মন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী প্ৰতিমা ভৌমিক আৰু অসম চৰকাৰৰ সামাজিক ন্যায় আৰু সৱলীকৰণ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত পীযূষ হাজৰিকা উপস্থিত থাকে।
আদৰণি ভাষণত বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তি (দিব্যাংগ) সবলীকৰণ বিভাগৰ উপ মহানির্দেশক শ্ৰী কিশোৰ বি ছুৱাদে জনোৱা মতে বিভাগটোৱে বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তিৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহত (দিব্যাংগ) নভেল এজেন্সী হিচাপে কাম কৰে য'ত বিভিন্ন হিতাধিকাৰীৰ মাজত সমন্বয়ক প্ৰভাৱিত কৰাটোও অন্তর্ভুক্ত। তেওঁ জোৰ দি কয় যে বিভাগটোৰ লক্ষ্য হৈছে এখন সমাৱেশী সমাজ গঢ়ি তোলা য'ত দেশৰ দিব্যাংগসকলে সমান সুযোগ লাভ কৰে আৰু যাতে তেওঁলোকে উৎপাদনশীল, নিৰাপদ আৰু সম্মানজনক জীবন যাপন কৰিব পাৰে।
ভাষণত কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক সামাজিক ন্যায় আৰু সৱলীকৰণ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী প্ৰতিমা ভৌমিকে প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্ৰ মোডীক প্রশংসা কৰি কয় যে তেওঁ বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তিক বুজাবলৈ “দিব্যাংগ” শব্দটো জনপ্ৰিয় কৰি তুলিছে। অক্ষম শব্দটোৰ বিপৰীতে এই শব্দটোৱে এজন দিব্যাংগ ব্যক্তিৰ ঐশ্বৰিক ক্ষমতা থকাৰ কথাটো দৰ্শায়। তেওঁ কয় যে বর্তমান গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত হোৱা এই অনুষ্ঠানটো দিব্যাংগ ব্যক্তিসকলৰ দক্ষতা আৰু উদ্যোগীকৰণৰ প্ৰচাৰ আৰু প্ৰদৰ্শনৰ বাবে ধাৰাবাহিকভাৱে কৰা চতুৰ্থটো অনুষ্ঠান। প্রতিমাহে বিভিন্ন চহৰত আয়োজন কৰা হ'ব এনে দিব্য কলা মেলাৰ। এই ধাৰাবাহিকতাৰ পৰৱৰ্তী দুখন মেলা ক্রমে ইন্দোৰ আৰু জয়পুৰত অনুষ্ঠিত হ'ব। ৰাজ্যত সামাজিক ন্যায় আৰু সৱলীকৰণ মন্ত্ৰালয় স্থাপনৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকাৰ কৰাৰ বাবে অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড° হিমন্ত বিশ্ব শর্মাকো প্রশংসা কৰে মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। এই মন্ত্ৰালয় প্ৰৱৰ্তন কৰা ভাৰতৰ প্ৰথমখন ৰাজ্য বুলি অসমে গৌৰৱ কৰিব পাৰে বুলিও তেখেতে কয়। লগতে সকলোকে এই ৭ দিনীয়া মেলালৈ গৈ ভাৰতৰ ১৮ খন ৰাজ্যৰ ১০০ ৰো অধিক দিব্যাং শিল্পীৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত সামগ্ৰী জয় কৰি তেওঁলোকক উৎসাহিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিবন্ধী বিত্ত আৰু উন্নয়ন নিগম (এন এইচ এফ ডি চি)ৰ আঁচনিৰ অধীনত ৪ জন ব্যক্তিক বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ বাবে ঋণ প্ৰদান কৰা হয়। তেওঁলোক হ'ল- (১) বাক্সা জিলাৰ পংকজ তালুকদাৰ (গেলামালৰ দোকান খোলাৰ বাবে দুই লাখ টকা), (২) গুৱাহাটীৰ হিমাংশু ৰায় (ঘৰ/ ফ্লেট ক্ৰয়ৰ বাবে ছয়ত্রিশ লাখ টকা), (৩) বাক্সাৰ বনশ্রী ডেকা (বাহন ক্ৰয়ৰ বাবে পাঁচ লাখ টকা) আৰু (৪) গুৱাহাটীৰ সুনীতা দেৱী (চাহ ষ্টল খোলাৰ বাবে পঞ্চাশ হাজাৰ টকা) আন চাৰিজন বিভিন্ন বিশেষভাৱে সক্ষম লোকক হুইল চেয়াৰ, শ্ৰৱণ যন্ত্ৰ আদিও প্ৰদান কৰা হয়। অনুষ্ঠানত ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে এন এইচ এফ ডি চিৰ মুখ্য প্ৰৱন্ধন সঞ্চালক শ্রী নবীন শ্বাহে। অনুষ্ঠানৰ সামৰণি পৰে বিভিন্ন শিল্পীৰ দ্বাৰা পৰিবেশন কৰা এক বহুৰঙী সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠানেৰে।
জম্মু-কাশ্মীৰ, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যকে ধৰি দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যই অংশগ্ৰহণ কৰা সপ্তাহযোৰা মেলাখনে বিভিন্ন সামগ্রী, হস্তশিল্প, হস্ততাঁত আদিৰ কাম দৰ্শনাৰ্থীৰ বাবে এক মনোমোহা অভিজ্ঞতা উপস্থাপন কৰিব।