অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
পাৎশিং কন্নবা খুন্নাইগী মীয়াম পুম্নমক শরুক য়াবা থৌরাং অমা পায়খৎনবা ভুপেন্দ্র যাদবনা তকশিনখ্রে
পাৎশিং অমুক হিঙ্গৎহন্নবা অমসুং অপুনবা ওইনা শেন্নবা রিজনেল কন্সলতেসন ৱার্কশোপ অমা মনিপুরগী ইম্ফালদা পাংথোকখ্রে
29 APR 2023 7:39PM by PIB Imphal
অৱাং-নোংপোক্কী পাৎশিং অমুক হিঙ্গৎহন্নবা অমসুং অপুনবা ওইনা শেন্নবা ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জনা শীন্দুনা নুমিৎ নিনিগী রিজনেল কন্সলতেসন ৱার্কশোপ অমা এপ্রিল ২৯- এপ্রিল ৩০,২০২৩দা মনিপুরগী ইম্ফালদা পাংথোকখ্রে। মিসন সহভগিতাগী মখাদা পরিং নাইনা পাংথোরকপা রিজনেল ৱার্কশোপশিং(মমাঙদা শ্রীনগর, গৱা অমসুং কোচিদা পাংথোকখ্রে)গী মরীশুবা ওইনা ইম্ফালদা পাংথোকপনি। খু্ন্নাই পুম্নমক অমসুং সরকারগী তোঙান-তোঙানবা মিনিস্ত্রিশিংগী অপুনবা থৌরাং অমগী মখা লৈবাক অসিদা লৈরিবা জাতি অমসুং মালেমগী ওইনা মরুওইবা পাৎ ৭৫ কন্নবা অমসুং মপুংফানা য়েংশিন্নবা মিসন সহভগিতানা পান্দম থম্লি।
মখোয়গী রাজ্যশিংদা পাৎশিং কন্নবা হোৎনবদা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং খঙদোক্নবা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিং হায়বদি অরুনাচল প্রদেস, অসাম, মনিপুর, মেঘালয়, মিজোরম, নাগালেন্দ, সিক্কিম অমসুং ত্রিপুরাগী সাইত মেনেজরশিং অমসুং স্তেৎ ৱেতলেন্দ ওথোরিতিশিংগা ৱার্কশোপ মনুংদা ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্র যাদবগা ৱারি শানখি। য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি পাৎ অমগী মহৌশাগী অকোয়বগী শক্তম কাইহন্দনা হৈশিংনা পাৎশিং শীজিন্নবা হায়বসি হায়রিবা অকোয়গী ফিবমশিং হিংহন্নবা য়াম্না মরুওইবনি। পাৎশিং ঙাক-শেন্নবা অমসুং কন্নবা তোঙান-তোঙানবা এজেন্সিশিং পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। হায়রিবা পাৎশিং অসি কন্নবা খুন্নাই পুম্নমক পুন্না চৎমিন্নগদবনি। করিগুম্বা ঐখোয়না পাৎশিং কন্সি হায়রবদি মীওই অমগী লমচৎ-শাজত্তা অহোংবা পুরকপা হায়বসি য়াম্না মরুওই। পাৎশিং কন্নবা মীয়াম শরুক য়াহনবদা মিসন লাইফ অসি য়াম্না মরুওই।
শ্রী যাদবনা হায়খি পাৎশিং কনবা হায়বসি সরকার খক্তগী দাইত্ব নত্তে। পাৎশিং খুন্নাইগী তঙাইফদবা লনশিংনি, ভারতকী মীয়ামগী মহুত্তা হায়রিবা লনশিং অসিগী মপু অমা ওইনা সরকারনা থবক তৌরি। পাৎশিং কনবগী থবকশিংদা করিগুম্বা খুন্নাই পুম্নমক অমসুং চৎমিন্নরিবা লুপশিং শরুক য়াদ্রবদি মশক থোকপা অহোংবা পুরকপা ঙম্লোই।
ৱার্কশোপ হৌদোকপগী থৌরমদা ৱা ঙাংবদা মনিপুরগী চীফ মিনিস্তর শ্রী এন বিরেন সিংহনা হায়খি ৱার্কশোপ অসিদা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য পুম্নমক শরুক য়াবা অসিদা অপেনবা পোকই। পাৎশিং কন্নবা থবক ওইনা পাংথোকপা য়ারবা ৱাফম কয়া খন্নরে। লোক্তাক পাৎ অসি মন্ত্রো রেকোর্দতগী লৌথোক্নবা অকনবা থবক লৌখৎপা দরকার ওইরে।
ৱার্কশোপ হৌদোকপা থৌরম অদুদা মনিপুর সরকারগী মিনিস্তরশিং হায়বদি কঞ্জুমর এফেয়ার্স, পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন অমসুং পব্লিক হেল্থ দিপার্তমেন্তগী মিনিস্তর শ্রী এল সুসিন্দ্রো, ফোরেস্ত, ইনভাইরোনমেন্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জগী মিনিস্তর শ্রী তি.ঐচ বিশ্বজিৎ সিংহ, লোক্তাক দিবলপমেন্ত ওথোরিতিগী চিয়ারমেন শ্রী মোইরাংথেম অশ্বিনিকুমার সিংহ, মনিপুর সরকারগী ফোরেস্ত, ইনভাইরোনমেন্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ দিপার্তমেন্তগী এদিসনেল চীফ সেক্রেতরি শ্রী এম.ঐচ খান শরুক য়াখি। মনিপুর সরকারগী পি.সি.সি.এফ অমসুং ঐচ.ও.এফ.এফ দোক্তর এ.কে জোসি অমসুং ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মিনিস্ত্রিগী জোইন্ত সেক্রেতরি দোক্তর সুজিৎ কুমার বাজপায়না লুচিংদুনা খন্ন-নৈনবশিং পাংথোকখি অমসুং পাৎশিং কন্নবা থৌরমশিং থবক ওইনা পায়খৎনবা রাজ্যশিংগা অকুপ্পা ৱাফমশিং খন্নখি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা ‘ভারতকী পাৎশিংগী নাৎকী মরুওইবশিং’ মিংথোনবা চেফোঙ অমা ফোঙখি। পাৎশিংগী নাৎকী মরুওইবশিং, মহৌশাদগী লৈরক্লবা লৌশিং, মফম অদুগী মীয়ামগী থাজনবী, কুহ্মৈশিং, মীয়ামগী থবক-থৌরমশিং অমসুং পাৎশিংগা মরী লৈনবা ফুঙ্গা ৱারিশিংগী মতাংদা চেফোঙ অদুদা য়াওখি।
ৱার্কশোপ অদুগী অহানবা শরুক্তা, রাজ্যশিংনা মখোয়গী পাৎশিংগী ফিবম কন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং, মাইপাকপা অমসুং থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা পাউদমখি। পাউদম্বা অদুদা মরুওইনা পাৎশিংগী ফিবম, পাৎশিংগী মশিং, চে-চাংশিং শেম-শাবা, থৌরাং শেম-শাবা, পাউ ফাওনবা অমসুং মীয়ামগা শম্নবা থবকশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
লায়রবা মীওইশিং শিন্মী ওইনা শীজিন্নদুনা অকোয়বগী ফিবম কাইহন্দনা হৈক্রক মগুন হেনগৎহন্দুনা পোৎথোকশিং পুথোকপগী মতাংদা সনাতন ধর্মা কলেজ, কেরলাগী অনুপ কুমারনা শন্দোক্না তাকখি। ৱার্কশোপকী অনিশুবা শরুক্তা পেনেল দিক্সসন অহুম পাংথোকখি। অহানবদা অমৃত ধারোহর অমসুং মিসন লাইফ হায়বা হিরমদা পাংথোকখি। অনিশুবদা সেভ ৱেদলেন্ত কেম্পেন থবক ওইনা পাংথোকপা হায়বা হিরমদা খন্নখি। অহুমবদা ইন্তেগ্রেতেদ মেনেজমেন্ত প্লানশিং থৌরাং তৌবা অমসুং থবক ওইনা পায়খৎপদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা খন্নখি। ৱার্কশোপ অসিগী নিনি চনবা নুমিৎ এপ্রিল ৩০,২০২৩দা য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী যাদবনা ৱার্কশোপ শরুক য়ারিবশিংগা লোয়ন্না লোকতাক পাৎ য়েংগনি।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Shri Bhupender Yadav calls for a participatory and whole-of-society approach to conserving wetlands
Regional Consultation Workshop for Restoration and Integrated Management of Wetlands held at Imphal, Manipur
29 APR 2023 7:39PM by PIB Delhi
The Ministry of Environment, Forest and Climate Change organised a regional consultative workshop for the restoration and integrated management of wetlands for the North-eastern states in Imphal, Manipur on 29th – 30th May 2023. The workshop is fourth in the series of regional workshops (previously held in Srinagar, Goa, and Kochi) under Mission Sahbhagita. The Sahbhagita mission aims to conserve and effectively manage a network of 75 wetlands of national and international importance in the country with an all-inclusive ‘whole of society’ and ‘whole of government’ approach.
During the workshop Union Minister for Environment, Forest and Climate Change Shri Bhupender Yadav interacted with the site managers and the State Wetland Authorities (SWAs) of the North-eastern states of Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura, to understand the priorities and challenges of wetlands conservation at their respective states/sites. The Union Minister emphasised that wise use of wetlands aligned with its natural ecology is critical for survival of these ecosystems. Highlighting the importance of multi-stakeholder approach Shri Yadav said “different agencies should come together and collaborate for wetlands conservation”. Shri Yadav stated, “wetlands often get neglected as public goods. The entire society needs to come together to protect these ecosystems”. He also emphasised that change in personal behaviours is the most important aspect if we have to conserve the wetlands. Mission LiFE is critical for nudging people for conserving wetlands.
Shri Yadav mentioned that the conservation of wetlands cannot be the government's responsibility alone. Wetlands are essentially societal assets, with governments acting as a trustee of these assets on behalf of the citizens of India. Unless the entire society participates and partners in wetlands conservation, tangible change cannot be achieved ,he added.
Chief Minister of Manipur, Shri N. Biren Singh, addressing the workshop, expressed his pleasure that all north-eastern states were represented at the workshop, and made tangible discussions for conservation of wetlands heritage. He underlined the need for proactive actions for removing Loktak from Montreux Record.
Shri L. Susindro Meitei, Minister of Consumer Affairs and Public Administration and Public Health Department, Government of Manipur, Shri Th. Biswajit Singh, Minister of Forest, Environment and Climate Change, Government of Manipur, Shri M. Asnikumar Singh, Chairman, Loktak Development Authority, Shri M.H. Khan, Additional Chief Secretary, Department of Forests, Environment and Climate Change, Government of Manipur were present at the workshop, Dr A.K. Joshi, PCCF and HOFF, Government of Manipur. Dr Sujit Kumar Bajpayee, Joint Secretary, MoEFCC conducted the daylong deliberations, having detailed interactions with states for effective implementation of wetlands programme.
The Union Minister also released the publication ‘Cultural Significance of Indian Wetlands’. The publication showcases the cultural values of wetlands – and provides examples of traditional knowledge, local beliefs, festivals, community practices and folktales related to wetlands.
In the first half of the workshop, the states presented an overview of wetlands conservation in their states, successes and challenges. The presentations reflected on wetlands delineation, inventorization, preparation of brief documents, management plan formulation, and communication and outreach actions.
Mr Anoop Kumar V. from Sanatan Dharma College, Kerala, gave a detailed presentation on developing eco-friendly value added products using water hyacinth by employing the underprivileged communities as workforce. In the second half, three plenary discussions were held. The first discussion focussed on Amrit Dharohar and integration in Mission LiFE. The second discussion on Operationalising the Save Wetlands Campaign focussed on the key objectives and targets of the Save Wetland Campaign. The third discussion on Integrated Management Planning focused on the challenges in preparation and implementation of Integrated Management Plans. On the second day of the workshop on 30th April 2023, Shri Yadav will visit Loktak Lake along with the workshop participants.